Μη μου ξαναπείς: «Αδυνάτισες; Μπράβο σου!»

Μη μου ξαναπείς: «Αδυνάτισες; Μπράβο σου!» Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
3

Πολλές γυναίκες (και μάλλον αρκετοί άνδρες επίσης) γνωρίζουν αυτή την αίσθηση, όταν κάποιος φίλος ή γνωστός σας ζυγίζει κυριολεκτικά με το βλέμμα του και λέει: «Αδυνάτισες; Μπράβο σου!».

Οποτεδήποτε σχολιάζουν την απώλεια βάρους μου, θέλω να τσιρίξω. Ακόμη και τώρα που κάθομαι εδώ στον καναπέ μου για να το σκεφτώ, αισθάνομαι μια αόριστη ενόχληση. Και για να είμαι σαφής, είμαι μια γυναίκα με, αυτό που θα έλεγε κανείς, φυσιολογικές αναλογίες - το σώμα μου μάλλον συμμορφώνεται με τις προσδοκίες του πολιτισμού μας για τα σώματα των γυναικών. Αλλά στα είκοσι μου χρόνια ως εγγεγραμμένη διαιτολόγος, έχω δει πώς τα σχόλια για το βάρος έχουν επηρεάσει τους πελάτες μου, πολλοί από τους οποίους έχουν έρθει σε μένα επειδή θεωρούνται «υπέρβαροι» και θέλουν να χάσουν μερικά κιλά ή απλά επειδή θέλουν να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με το φαγητό. Για πολλούς από τους πελάτες μου, τα «συμπεράσματα» για το βάρος τους μπορούν να έχουν έντονες και πολύπλοκες επιπτώσεις.

Είναι ωραίο όταν θέλουμε να πούμε ένα καλό λόγο σε κάποιον, αλλά πραγματικά δεν νομίζω ότι σχόλια για το βάρος του καθενός μπορούν να θεωρούν ως κομπλιμέντο ακόμη κι αν αυτή είναι η πρόθεση.

Ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι κάποιος όντως έκανε δίαιτα και αδυνάτισε και πάλι δεν θα έπρεπε να σχολιάζουμε το σώμα του.

Πρώτα απ 'όλα, είναι ενοχλητικό.

 

Δεν μου αρέσει η αίσθηση του να αξιολογούμαι βάσει του μεγέθους του σώματός μου σε σχέση με το μέγεθος του σώματός μου σε προγενέστερο χρόνο. Ειλικρινά δεν είναι κάπως τρομαχτικό ότι προσέχουμε τόσο πολύ τις αλλαγές στα σώματα των άλλων;

Απλώς ενισχύονται κάποια στάνταρντ τα οποία τελικά μας καταδυναστεύουν.

 

Κάθε φορά που συγχαίρουμε τους φίλους και τους γνωστούς μας για το ότι αδυνάτισαν είναι σαν να επιβεβαιώνουμε το γνωστό πρότυπο ομορφιάς. Η απώλεια βάρους δεν είναι εγγενώς κάτι καλό ή κακό και το να είσαι λεπτότερος δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο με το "καλύτερος". Α, και παρεμπιπτόντως, ξέρω ότι είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά ευχαριστημένοι με το βάρος τους.

Το να πεις στον άλλον «μπράβο που αδυνάτισες» τελικά δεν ακούγεται σαν φιλοφρόνηση.

 

Αν πεις σε κάποιον πόσο πιο ωραίος είναι τώρα που αδυνάτισε μπορεί να υποθέσει ότι μάλλον δεν φαινόταν και τόσο ωραίος μέχρι τώρα και πως αν κερδίσει βάρος σίγουρα δενθα είναι ωραίος. Καταλαβαίνετε τι εννοώ; Πρόκειται για μια πολύ μπερδεμένη φιλοφρόνηση.

Ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι κάποιος όντως έκανε δίαιτα και αδυνάτισε και πάλι δεν θα έπρεπε να σχολιάζουμε το σώμα του.

 

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος, και αν το γνωρίζετε, είναι ωραίο και ευγενικό να τους συγχαρείτε, σωστά; Θα σας έλεγα αρχικά να ξαναδείτε το πρώτο μου σχόλιο σχετικά με το πώς ο σχολιασμός του βάρους των άλλων μπορεί να δράσει παρεμβατικά. Πέρα όμως από αυτό, όταν κάποιος προσπαθεί με δίαιτα να χάσει κάποια κιλά, το βάρος του μπορεί να σημειώσει αυξομειώσεις. Μπορεί για ένα διάστημα να χάσει λίγα κιλά και μετά να ξαναπάρει κάποια. Κι έτσι ένα κομπλιμέντο για το βάρος του να τον κάνει να αισθανθεί ότι έχει αποτύχει ή ίσως φέρει αμηχανία αν ξαναπάροει εκείνα τα πέντε κιλά που κατάφερε να χάσει.

Μπορεί να πυροδοτήσει κάποια σοβαρότερα ζητήματα

 

Για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές ή άτομα που κάνουν χρόνια δίαιτα, οι φιλοφρονήσεις σχετικά με την απώλεια βάρους δεν λειτουργούν θετικά.

Αν κάποιος έχει ιστορικό διατροφικής διαταραχής – κάτι που εσείς ίσως δεν γνωρίζετε - ένα σχόλιο σχετικά με την απώλεια βάρους του τύπου « Δείχνεις τέλεια τώρα που αδυνάτισες» μπορεί να εκληφθεί ως ενθάρρυνση για να χάσει περισσότερο βάρος, γιατί στο μυαλό του θα δείχνει τελειότερος αν χάσει περισσότερα κιλά. Επειδή υπήρξα κι εγώ άτομο με διατροφικές διαταραχές, όταν κάποιος σχολίαζε την απώλεια βάρους μου, ένιωθα μια βαθιά και έντονη αίσθηση πανικού. Τι γίνεται αν πάρω κιλά;

Δεν ξέρετε τι συμβαίνει πραγματικά στους άλλους.

 

Δεν μπορώ να γράψω αυτό το κομμάτι χωρίς να σχολιάσω και το γεγονός ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ένα άτομο μπορεί να χάσει κιλά χωρίς να το έχει επιδιώξει- από κάτι τραυματικό ή ακόμα και απροσδόκητο, κάποια ασθένεια, στρες κλπ. Θυμάμαι κάποιον που μου έλεγε ότι κάποτε είχε πει «μπράβο» σε μια φίλη του που αδυνάτισε και έπειτα ανακάλυψε ότι εκείνη η φίλη είχε καρκίνο.


i. Το κείμενο αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου με τίτλο "We Really Need to Stop Complimenting People on Weight Loss" της Abby Langer που δημοσιεύτηκε στο Self.

Υγεία & Σώμα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
το άρθρο μας δείχνει προς τα πού οδεύουμε όταν σε λίγες δεκαετίες το κοινωνικό κλίμα αλλάξει πλήρως προς το "βαρύ" πρότυπο ομορφιάς:δεν ικανοποιούμαστε με τίποτα πλέον και όλοι θα είναι εχθροί μας,που "τόλμησαν" να πούνε πως η απώλεια βάρους είναι κάτι θετικό...αφού οι περισσότεροι αδυνατίζουμε για να αρέσουμε στους άλλους,γιατί να μην το δεχτούμε ως φιλοφρόνηση,δηλαδή;προσωπικά,θεωρώ πως δεν πρέπει να παινεύουμε όσους αδυνατίζουν,για έναν άλλο λόγο:επειδή πέτυχαν έναν εγωιστικό στόχο,ο οποίος ωφελεί μόνον αυτούς. γιατί να παινέψεις κάποιον που κάνει κάτι για τον εαυτούλη του;και σε περίπτωση παρεξήγησης,να ενημερώσω πως και γω παλεύω με περιττά κιλά από μικρός.
Μπράβο, με ξεβόλεψες! Ελάχιστες φορές ένιωσα την ανάγκη να απαντήσω σε διαδικτυακό σχόλιο, αλλά εσύ το αξίζεις.Το πρότυπο ομορφιάς όπως όλες οι γενικεύσεις σε ένα ακραία ποικιλόμορφο σύστημα θα πάει κατακέφαλα εναντίον του καθενός μας. Γιατί ακόμα και οι ενσαρκώσεις του όταν απογυμνώθουν από τα υποβοηθήματα απέχουν σημαντικά από την κατασκευασμένη και μονοδιάστατη απεικόνισης του. Επίσης αν είμαστε τυχεροί ο χρόνος θα φροντίσει να μας μάθει ότι τα πάντα ρει και τίποτα δεν θα αναλλοίωτο μείνει μετά από ικανό χρόνο. Άρα να αυτοκτονήσουμε μόλις φτάσουμε στο απόγειό μας ή να μόλις νιώσουμε την παραμικρή παρακμή;Επίσης ή αδυνατίζουμε για τους άλλους ή για εμάς. Διάλεξε μεριά. Αλλά εσύ μόνος σου, προσωπικά. Άσε όλους τους άλλους να αδυνατίσουν ή να παχύνουν για τους δικούς τους λόγους. Και ενώ το να μην εισβάλεις στον προσωπικό χώρο του καθενός και να σχολιάζεις για τα εξαιρετικά προσωπικά και ευαίσθητα θέματά του είναι μια ευγενική πράξη, το να μην επαινείς κάποιον που πέτυχε ένα προσωπικό επίτευγμα είναι πολύ μικρόψυχο. Συμπεριφορές με σαθρές βάσεις προκαλούν νομοτελειακά συγκρούσεις ακόμα και αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις.Καλή τύχη στο προσωπικό σου πρόβλημα.
το να μην επαινείς κάποιον που πέτυχε ένα προσωπικό επίτευγμα είναι πολύ μικρόψυχο Πηγή: www.lifo.gr μη το λες σε μένα,αλλά στην αρθρογράφο,αυτή το πρότεινε!εγώ,απλώς,άλλαξα την αιτία της άρνησης της φιλοφρόνησης,για να καταστεί η σιωπή ένα μέσο μείωσης της ματαιοδοξίας αυτού που έχασε το βάρος.όλα τα άλλα δεν τα κατάλαβα!