Μπορεί το φαγητό να μας αλλάξει τη διάθεση;

Μπορεί το φαγητό να μας αλλάξει τη διάθεση; Facebook Twitter
Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων φρούτων μείωσε σταδιακά το άγχος και την κατάθλιψη.
0

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας συνδέεται με ένα σωρό νοσήματα: τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά ή την παχυσαρκία. Όμως μήπως επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία;


Κατά τον μεσαίωνα, πάντως, οι άνθρωποι πίστευαν πώς ό,τι έτρωγαν επηρέαζε και τη διάθεσή τους. Εάν ήθελαν να βρεθούν σε ερωτική διέγερση επέλεγαν αυγά, κρέας, ρόδια ή πουλερικά.

Όταν πάλι ένιωθαν πεσμένοι ψυχολογικά προτιμούσαν τροφές όπως τα κυδώνια, οι χουρμάδες ή το τσάι από σαμπούκο. Σε μια περίοδο που δεν υπήρχε βάλιουμ ή άλλα μυοχαλαρωτικά χάπια χρησιμοποιούσαν το μαρούλι και την πικραλίδα ως ηρεμιστικά.


Πότε λοιπόν σταματήσαμε να πιστεύουμε ότι το φαγητό μπορεί να επηρεάσει ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα όργανα, το μυαλό;

Ενώ έχει αποδειχτεί πλέον πως η τροφή συνδέεται άμεσα με ένα σωρό ασθένειες, η συσχέτισή με την ψυχική υγεία ακόμη ερευνάται.

Το junk food είναι πλούσιο σε κορεσμένα τρανς λιπαρά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες σωματικές εκκρίσεις και φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη, όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές έρευνες.


Έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μελέτης Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου Binghamton της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε πως νέοι κάτω των 30 που κατανάλωναν junk food πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα εμφάνιζαν αυξημένα ποσοστά ψυχικής δυσφορίας.

Το junk food είναι πλούσιο σε κορεσμένα τρανς λιπαρά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες σωματικές εκκρίσεις και φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη, όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές έρευνες.

Εκείνοι που κατανάλωναν κρέας τρεις φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο (κάτι που κατατάσσεται ως χαμηλή κατανάλωση) είχαν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη» λέει η Begdache. Η διάθεση και το κρέας συνδέονται σε πολλαπλά επίπεδα. Το κρέας περιέχει μια ουσία, την τρυπτοφάνη, η οποία ενεργοποιεί μια άλλη ουσία, τη σεροτονίνη, που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση του εγκεφάλου.

Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων φρούτων μείωσε σταδιακά το άγχος και την κατάθλιψη.

Παρόλο που τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον εγκέφαλο, το χαμηλό επίπεδο των υδατανθράκων μπορεί πολλές φορές να έχει αντίθετα αποτελέσματα καθώς είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου.

Η μελέτη εξέτασε τόσο τα αποτελέσματα της διατροφής στη διάθεση όσο και το αντίστροφο. «Αν και ένα μεγάλο μέρος βασίζεται σε υποθέσεις», δηλώνει η Begdache, «μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι συνδέονται».

Οι μελέτες δείχνουν πως μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή είναι τόσο καλή για το σώμα όσο και για το μυαλό. «Έχει όλα τα συστατικά που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου» επιβεβαιώνει η καθηγήτρια.

«Το καλό λίπος από το ελαιόλαδο και το γιαούρτι, τα μέταλλα και ψευδάργυρος που βρίσκονται σε σπόρους, στο κρέας και στο γάλα, το μαγνήσιο των πράσινων λαχανικών και οι βιταμίνες B, C και Ε από τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι μερικά από αυτά».

Η έρευνα εξετάζει επίσης και τη χρήση συμπληρωμάτων τα οποία όπως φαίνεται ότι δεν επιφέρουν κανένα όφελος στη διάθεση.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και διάθεσης είναι αρκετά ιδιαίτερη αλλά, όπως αναφέρει και η Lina Begdache, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν τη βελτίωση της διάθεσης ακόμα και μετά από δυο εβδομάδες αφότου τροποποιήσουμε το διαιτολόγιό μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ