Ο εγκέφαλός μας όντως δουλεύει με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι

Ο εγκέφαλός μας όντως δουλεύει με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι Facebook Twitter
Είναι η επιστήμη που το λέει ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών νιώθετε κάπως αργόστροφοι. Όχι μόνο εσείς. Όλοι.
0

Δεν φταίτε εσείς που δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα -τουλάχιστον, όχι ολόσωστα- τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν μάλιστα νιώθετε ότι το σώμα σας υπακούει σε κάποια ημερολογιακή εντολή και εκεί κατά τον Ιούνιο αρχίζετε και παραιτείστε απ' ότιδήποτε, δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. 

Επίσης, δεν είναι ιδέα σας ότι τον Σεπτέμβριο μπορείτε να κάνετε τα πάντα και να αρχίσετε ξανά από την αρχή, ούτε ότι τον Ιανουάριο νιώθετε πιο έξυπνοι και έτοιμοι για νέα σχέδια, ιδέες και προτάσεις. Είναι η επιστήμη που το λέει ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών νιώθετε κάπως αργόστροφοι. Όχι μόνο εσείς. Όλοι. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον δρα Jose Guillermo αποδείχθηκε ότι μαθητές που ζούσαν σε περιβάλλον με κλιματισμό απέδιδαν πολύ καλύτερα στις εξετάσεις τους από εκείνους που καλούνταν να κάνουν ακριβώς το ίδιο, αλλά χωρίς τη βοήθεια του air condition. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον δρα Jose Guillermo αποδείχθηκε ότι μαθητές που ζούσαν σε περιβάλλον με κλιματισμό απέδιδαν πολύ καλύτερα στις εξετάσεις τους από εκείνους που καλούνταν να κάνουν ακριβώς το ίδιο, αλλά χωρίς τη βοήθεια του air condition.

Οι εξετάσεις διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου καύσωνα στη Βοστώνη και στόχο είχαν να αξιολογήσουν τις ικανότητες των μαθητών σε απλές μαθηματικές πράξεις, αλλά και την ταχύτητα τους να ανακαλούν βασικές γνώσεις, καθώς και τη μνήμη τους.

Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι όσοι έκαναν τα παραπάνω σε μη κλιματιζόμενο περιβάλλον πήραν χαμηλότερο βαθμό, ενώ χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις απαντήσεις τους. Για την ακρίβεια, η ερευνητική ομάδα του Guillermo κατέγραψε 10% μειωμένη απόδοση και λιγότερες σωστές απαντήσεις ανά λεπτό. 

Το συμπέρασμα ίσως να θεωρείται αναμενόμενο, όμως για τους επιστήμονες είναι σημαντικό (και τρομακτικό συνάμα) δεδομένης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και της ανησυχητικής αύξησης των κυμάτων καύσωνα των τελευταίων ετών.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Joe Allen, συν-διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εγκέφαλοί μας είναι ευαίσθητοι σε αυξομειώσεις της θερμοκρασίας».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες μαθητών, των οποίων οι ικανότητες αξιολογήθηκαν, κλήθηκαν να εξεταστούν σε περιβάλλοντα με διαφορά θερμοκρασίας μικρότερη των 9 βαθμών. Η έρευνά δεν αξιολόγησε αν οι γνωστικές ικανότητες του ατόμου μειώνονται σε άμεση αναλογία με την αυξανόμενη θερμοκρασία, ωστόσο καταλαβαίνει κανείς εύκολα τι θα συνέβαινε αν η διαφορά θερμοκρασίας αυξανόταν περισσότερο... 

Με στοιχεία από το TheCut.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM