Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν

Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Μεσσίνης
0

 

Πλησιάζει το τέλος Δεκέμβρη 1999. Σε λίγες μέρες αλλάζουμε αιώνα... Από τα κεντρικά γραφεία του Associated Press στη Νέα Υόρκη, για το οποίο εργάζομαι, στέλνεται εντολή προς όλα τα γραφεία ανά την υφήλιο για καλή φωτογραφική κάλυψη των εορταστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου σε κάθε χώρα.

29 Δεκεμβρίου, απόγευμα, χτυπάει το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Michael Feldmann, ο διευθυντής Φωτογραφικού για Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Μπαίνει κατευθείαν στο ψητό, όπως συνηθίζει. «Μια κι έχεις ψηφιακές κάμερες (μόλις είχαμε προμηθευτεί μερικές) κι έχεις και δορυφορικό τηλέφωνο, δεν πας στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν, όπου από την παραμονή Χριστουγέννων σε ένα αεροπλάνο της Indian Airlines έγινε αεροπειρατεία και υποχρεώθηκε να προσγειωθεί εκεί; Ο συνεργάτης μας από το Πακιστάν που καλύπτει το θέμα δεν έχει ψηφιακές κάμερες και θα αργήσει να στείλει φωτογραφίες σε σχέση με τους ανταγωνιστές όταν το θέμα λήξει». Ξεχνάω ξαφνικά τα πανηγύρια, αρχίζω να ετοιμάζω τον εξοπλισμό μου και την επομένη το πρωί μπαίνω σε αεροπλάνο και μετά από μια αεροπορική περιπλάνηση δύο ημερών προσγειώνομαι στο Κανταχάρ γύρω στις 12 το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου.

Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Ξαφνικά, εκεί που κοιτάζω (το αεροπλάνο ήταν σε απόσταση από εμάς πάνω από 500 μέτρα), βλέπω κάτι περίεργες κινήσεις στο ρύγχος του αεροσκάφους, με μια ανεμόσκαλα να κατεβαίνει. Φωτο: Δημήτρης Μεσσίνης
Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Αρχίζουν να κατεβαίνουν κάτι φιγούρες από την ανεμόσκαλα κρατώντας πιστόλια και μια περίεργη κίνηση ξεκινά κάτω από το αεροσκάφος. Φωτο: Δημήτρης Μεσσίνης

Δεκέμβριος μήνας, 1.010 μέτρα υψόμετρο δίπλα στα Ιμαλάια, ήλιος με δόντια και φυσικά η θερμοκρασία πολύ κάτω από το μηδέν. Κατεβαίνω από το αεροσκάφος του ΟΗΕ και κατευθύνομαι προς το μέρος όπου έχουν εγκατασταθεί και οι συνάδελφοί μου, που ήταν εκεί ήδη έξι μέρες πριν από μένα, τους χαιρετώ και αρχίζω αμέσως να στήνω τον εξοπλισμό μου.

Δορυφορικό τηλέφωνο, μεγάλο τρίποδα, μεγάλο τηλεφακό με διπλασιαστές όπου η εστιακή απόστασή μου έφτασε τα 1.500 mm (για όσους γνωρίζουν από φωτογραφία). Όταν όλος ο εξοπλισμός ήταν έτοιμος, έβαλα το μάτι στο οφθαλμοσκόπιο της μηχανής για έναν τελευταίο έλεγχο. Ξαφνικά, εκεί που κοιτάζω (το αεροπλάνο ήταν σε απόσταση από εμάς πάνω από 500 μέτρα), βλέπω κάτι περίεργες κινήσεις στο ρύγχος του αεροσκάφους, με μια ανεμόσκαλα να κατεβαίνει.

Χωρίς να αναρωτηθώ το γιατί, άρχισα να κάνω λήψεις, ενώ οι συνάδελφοί μου κουβέντιαζαν λίγο πιο πέρα, έχοντας κάνει ένα μικρό πηγαδάκι. Ήταν ήδη έξι μέρες εκεί και δεν κουνιόταν φύλλο. Αρχίζουν να κατεβαίνουν κάτι φιγούρες από την ανεμόσκαλα κρατώντας πιστόλια και μια περίεργη κίνηση ξεκινά κάτω από το αεροσκάφος. Ήταν η στιγμή, όπως μάθαμε λίγο αργότερα, που γινόταν ανταλλαγή των ομήρων με έναν αξιωματούχο των Ταλιμπάν που προσφέρθηκε από τις αρχές του Αφγανιστάν για την απελευθέρωση των ομήρων. Οι συνάδελφοί μου μόλις που πρόλαβαν να φωτογραφίσουν το τέλος της ιστορίας. Είχα φτάσει στον χώρο πριν από μισή ώρα και οι άλλοι ήταν εκεί έξι μέρες κάτω από ένα φοβερό κρύο.

Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Όπως μάθαμε λίγο αργότερα, που γινόταν ανταλλαγή των ομήρων με έναν αξιωματούχο των Ταλιμπάν που προσφέρθηκε από τις αρχές του Αφγανιστάν για την απελευθέρωση των ομήρων. Φωτο: Δημήτρης Μεσσίνης

Την επομένη το πρωί, 1η Ιανουαρίου 2000, το αεροσκάφος έφυγε. Αναχώρησα το ίδιο απόγευμα κι εγώ.

ΥΓ.: Το Associated Press είχε υποσχεθεί ένα μπόνους 100 δολαρίων για την κάλυψη των πανηγυριών της αλλαγής του αιώνα.
Εγώ δεν το πήρα, γιατί δεν φωτογράφισα πυροτεχνήματα...

Δημήτρης Μεσσίνης, φωτογράφος

 

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με τα «Τα Ψηλά Βουνά»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Ψηλά Βουνά»: Μια ομάδα νέων κάνει πράξη την επανακατοίκηση των ορεινών περιοχών

Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με την ομάδα που προσπαθεί να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια αξιοβίωτη ζωή στις ορεινές κοινότητες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του

Ταξίδια / Το σπάνιο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου και οι θησαυροί του

Ένα μοναδικό ταξίδι στη Λέσβο μάς έφερε σε επαφή με αποκαλύψεις 20 εκατομμυρίων ετών, με τα θαύματα της φύσης ενός εκπληκτικού Γεωπάρκου, με ένα σπάνιο, αποτεφρωμένο δάσος και απανωτές εκπλήξεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Ταξίδια / Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Το 1989, ο Τηλέμαχος Σινιόρος πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει πιλότος στην τότε  Ολυμπιακή. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η AEGEAN τού επιφύλασσε μια ξεχωριστή έκπληξη για τη συνταξιοδότησή του, ενώ πλέον μπορεί να καμαρώνει τον γιο του ως κυβερνήτη της εταιρείας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ