Λαχανόκηποι μέσα στην πόλη: το παράδειγμα της Αβάνας

Facebook Twitter
5

Το ψωμί ψωμάκι

Γύρω στο 1960 ο παπούς μου, ο Κωσταντής, έλεγε στα παιδιά του: «αν ξέρετε να φτιάχνετε ψωμί, δεν έχετε να φοβόσαστε τίποτα».

Ακόμα και τότε τα παιδιά του γελούσαν. Είχαν όνειρα: να σπουδάσουν, να πάνε στην πόλη, να ζήσουν σε αστικές ανέσεις με τρεχούμενο νερό και τηλεόραση, να ξεφύγουν από τα βάσανα της γης. Και τα κατάφεραν, μαζί με τα περισσότερα παιδιά του χωριού. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αναζητώντας δουλειά στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Αυτή είναι πάνω κάτω και η ιστορία όλης της Ελλάδας. Που να φανταζόταν όλα αυτά τα παιδιά ότι το όραμά τους για την πολυκατοικία, τον διορισμό στο δημόσιο και το σούπερ μάρκετ θα έσκαγε στα μούτρα τους και κυρίως, στα μούτρα των παιδιών τους.

Είχαμε συνηθίσει στην ανοδική πορεία πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη θα κρατούσε για πάντα. Θα κρατούσε περισσότερο, αν ήταν αληθινή ανάπτυξη. Τελικά ήταν ένα σκούπισμα κάτω από το χαλί και τώρα μαζί με τα σκουπίδια, θα πετάξουμε και τα ασημικά.

Το ακούμε χρόνια τώρα αλλά ήρθε και η ώρα να το ζήσουμε στο πετσί μας. Η ιστορία κάνει κύκλους: από το ψωμί αρχίσαμε και δεν αποκλείεται να καταλήξουμε πάλι εκεί. Μόνο που ποιος από μας ξέρει να φτιάχνει ψωμί, εκτός από τους foodies που αγοράζουν βιβλία μαγειρικής και πάνε στα βιολογικά μπακάλικα;

 

Το παράδειγμα της Αβάνας

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η γεωργία εντός αστικού περιβάλλοντος έχει αυξηθεί μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Εκατομμύρια κάτοικοι πόλεων μεγαλώνουν λαχανικά σε ταράτσες, μικρούς κήπους και μπαλκόνια, σε παρατημένα οικόπεδα. Από όλες αυτές τις χώρες, η Κούβα είναι η πρώτη σε παραγωγή η οποία υποστηρίζεται κι επίσημα από αντίστοιχο υπουργείο.

Με την κατάρρευση του Σοβιετικού μπλοκ το 1989 η χώρα έχασε όλες τις εισαγωγές με αποτέλεσμα την άμεση έλλειψη τροφίμων. Μεταξύ των εισαγωγών ήταν και τα λιπάσματα, τα εντομοκτόνα, τα ανταλλακτικά για τα μηχανήματα και τα καύσιμα. Αυτό σήμαινε ότι επιπλέον η μικρή παραγωγή της επαρχίας δεν μπορούσε να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν άμεσα φυτεύοντας όποιο κενό υπήρχε στην πόλη, μαζί με γλάστρες, ταράτσες και μπαλκόνια. Γείτονες αναλάμβαναν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα μετατρέποντάς τα σε μποστάνια, και όπου υπήρχε χώρος, άρχισαν να μεγαλώνουν και ζώα. Από το 1992 και μέσα σε δύο χρόνια, υπήρχαν λαχανόκηποι σχεδόν σε όλες τις γειτονιές..

Το υπουργείο Γεωργίας αντέδρασε αμέσως και ίδρυσε τμήμα αστικής γεωργίας στην Αβάνα. Ο στόχος του τμήματος ήταν να δοθεί όλος ο δημόσιος χώρος προς εκμετάλλευση και πληροφόρηση των κατοίκων σχετικά με τους σπόρους, την καλλιέργεια, παροχή εργαλειών και μαθήματα.

Η αστική γεωργία έχει διάφορες μορφές, από ιδιωτικούς κήπους, (huertos privados), κρατικούς κήπους αφιερωμένους στην έρευνα (organicponicos), και κοινοτικούς κήπους (huertos populares), που είναι οι περισσότεροι.  Οι κοινοτικοί κήποι είναι μικρά τμήματα αστικής γης που διατίθενται στους κατοίκους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1991 και το 1995 υπήρχαν 26.600 κήποι σε όλη την Αβάνα.

Το μέγεθός τους είναι από μερικά τετραγωνικά μέτρα μέχρι τρία εκτάρια. Για κάθε κομμάτι δουλεύουν από ένας μέχρι εβδομήντα άνθρωποι, κυρίως άντρες, χωρίς να αποκλείονται οι γυναίκες και τα παιδιά.

Βέβαια, όλα αυτά τα στοιχεία είναι από το ίντερνετ και υποθέτω ότι ελέγχθηκαν πριν δημοσιευτούν. Δεν έχω πάει στην Αβάνα και από αυτούς που έχουν πάει έχω ακούσει τα πιο αλλοπρόσαλλα: ότι ο κόσμος είναι φτωχός αλλά τα βράδια χορεύει κεφάτος (από Καστρο-φιλικούς) ή ότι η φτώχια είναι φρικαλέα και εμφανής παντού (από λιγότερο Καστρο-φιλικούς). Μπορεί οι κήποι να μην είναι και τόσο πετυχημένοι αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρόκειται και για ψέμα.

Ξαναγυρνάω στην πρώτη πρόταση του ποστ: δεν ξέρω αν θα χρειαστεί να φτιάξουμε μόνοι μας το ψωμί μας στην Αθήνα από ανάγκη και όχι από γούστο. Δεν είμαι ο πιο αισιόδοξος τύπος του κόσμου όμως και η μέρα που η χώρα θα δηλώσει επίσημα χρεωκοπημένη και θα έρθουν τα πάνω κάτω δε μου φαίνεται απίθανη. Σκέφτομαι και ότι είμαστε τόσο τυχεροί που έχουμε κλίμα και χώμα κατάλληλο για να ακολουθήσουμε τους Κουβανούς. Από αχρησιμοποίητα οικόπεδα που είναι σκουπιδότοποι είναι γεμάτο το κέντρο, ακόμα και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Παγκράτι. Θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα τα πράγματα. Φαντάσου ας πούμε, με τα μυαλά που κουβαλάμε, να ζούσαμε στην Ισλανδία.

+ επίσης: Kάτω απ’ το Σύνταγμα είναι χωράφια

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

3 σχόλια
Και όμως κέρδισα την τροφική μου αυτονομία το καλοκαίρι! Ζήτησα από την μαμά μου να κάνουμε αυτό το πείραμα και να φυτέψουμε τα πιο εύκολα λαχανικά (ντομάτες και πιπέρια). Πήραμε λοιπόν τα φυτά (εε ας μην το παρακάνουμε ξεκινώντας από σπόρους!), σκάψαμεκαι σκαλίσαμε το χώμα στην αυλή και τα φυτέψαμε! Το αποτέλεσμα; όλο το καλοκαίρι έτρωγα φρέσκα γεμιστά πιπέρια τόσο συχνά που τελικά τα βαρέθηκα! και ήταν μόνο 5 ρίζες! εεε όσο για τις ντομάτες πόσες να φάμε δύο άνθρωποι! Δώσαμε και στους γείτονες! Το καλοκαίρι που μας έρχεται θα το κάνω πιο οργανωμένα. Θα ξεκινήσω αγοράζοντας καταψύκτη ώστε να τα αποθηκεύσω για τον χειμώνα και θα διευρύνω και τα είδη! (κολοκυθάκια, μελιντζάνες, φράουλες, μαϊντανός, δυόσμος).