Δύο δημοσιογράφοι ξεσάλωσαν στιγματίζοντας όσους έχουν διαφορετική γνώμη. Δυστυχώς ο ένας είναι Έλληνας.

Δύο δημοσιογράφοι ξεσάλωσαν στιγματίζοντας όσους έχουν διαφορετική γνώμη. Δυστυχώς ο ένας είναι Έλληνας. Facebook Twitter
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ (αριστερά) τη βραδιά του δημοψηφίσματος στην ενημερωτική εκπομπή του Star
21

O Βρετανός δημοσιογράφος του Channel 4 Paul Mason έχει βγάλει το ελληνόμετρο στο τουίτερ και μας μετράει.

Απαντώντας (χωρίς προφανή λόγο) σε χρήστη που έγραψε "Ώρα να παραδεχτούμε πως η στρατηγική του Σύριζα -αν θεωρήσουμε ότι στόχευε στην σύναψη καλύτερης συμφωνίας για τη χώρα και όχι Grexit- απέτυχε εντελώς", ο Paul Mason του ότι ευτυχώς οι Έλληνες έχουν περισσότερο κουράγιο απ' το μειώμενο πλήθος των γερμανοτσολιάδων σου".

Δύο δημοσιογράφοι ξεσάλωσαν στιγματίζοντας όσους έχουν διαφορετική γνώμη. Δυστυχώς ο ένας είναι Έλληνας. Facebook Twitter

Καταρχάς, το ότι το 60% έχει κουράγιο ή είναι ριψοκίνδυνο δε σημαίνει απαραίτητα ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε, οπότε η απάντηση του Mason είναι άκυρη.

Είναι όμως και παιδιάστικα προσβλητική.

Γράφει ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, χάρη στον οποίο είδα το θέμα:

"Ντροπή που ο Mason χρησιμοποιεί αυτόν τον πιο προσβλητικό όρο - Γερμανοτσολιάδες, "υπάλληλοι των Γερμανών" που αναφέρεται στους συνεργάτες των Ναζί κατακτητών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - για να στιγματίσει το 39% των Ελλήνων που ψήφισαν Ναι στο Δημοψήφισμα! Ξέχασε ο Πολ ότι είναι δημοσιογράφος και δεσμεύεται απ' τη δεοντολογία;

Αποφάσισε να ενθαρρύνει και να προπαγανδίσει την επιχείρηση εκφοβισμού και απειλών που μαίνεται εναντίον όσων δεν ψήφισαν αυτό που ήθελε η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα; Υπονοεί ότι θα πρέπει να εκκαθαριστούν; Να κυνηγηθούν όπως "οι συνεργάτες των Ναζί".

Πρόκειται για hate speech, ξεκάθαρα. Κρίμα και πάλι και μακάρι όσοι χρησιμοποιούν εκφοβιστικά λόγια μίσους να καταδικάζονται, ασχέτως της πολιτικής τους στάσης και των πολιτικών τους επιδιώξεων."

Αυτά έγραψε ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας για τον Paul Mason που μάλλον δεν κατάλαβε πως για το 40% των Ελλήνων το ερώτημα του δημοψηφίσματος (μιας και η πρόταση είχε ήδη αποσυρθεί) αφορούσε ουσιαστικά το ευρώ και την Ευρώπη - το αν είχαν δίκιο θα φανεί σύντομα.

Όμως έχουμε και χειρότερο χτύπημα.

Πράγματα που περιμένεις να ακούσεις απ' τον τυχαίο έξαλλο αναγνώστη του Χωνιού γραμμένα με greeklish και κεφαλαία, είπε λάιβ στην τηλεόραση ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ για το 40% των ψηφοφόρων.

«Αποδείχτηκε ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ραγιάς, δεν είναι γερμανοτσολιάς», είπε ο κ. Δελαστίκ και όταν ρωτήθηκε αν είναι το 40% του ελληνικού λαού γερμανοτσολιάδες, ανέφερε: «Δεν έχω πρόθεση να απαντήσω. Δεν έχω καμία πρόθεση να συζητήσω οτιδήποτε».

Έκπληκτος ο Νίκος Χατζηνικολάου παρατήρησε: «Αυτό που είπατε είναι πολύ βαρύ. Να σας ρωτάμε αν θεωρείτε το 40% του ελληνικού λαού γερμανοτσολιάδες και να μην απαντάτε, αυτό με ενοχλεί και μένα βαθύτατα». «Το αντιλαμβάνομαι», ήταν η στωική απάντηση του Γιώργου Δελαστίκ.

«Μιλάτε για το 40% των Ελλήνων».

Ο Γιώργος Δελαστίκ επιβεβαίωσε: «Για όσους ψήφισαν ΝΑΙ».

«Πολύ θλιβερό!», είπε κλείνοντας ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Είναι σαφώς βλακεία να κατηγορείς εκατομμύρια Έλληνες πως συνεργάζονται οικονομικά με τους Γερμανούς. Αν πεις ότι ανάμεσά τους βρίσκονται μεμονωμένοι πάμπλουτοι που έχουν συμφέροντα (όπως υπάρχουν και σ' αυτούς τους Έλληνες που επιθυμούν Grexit, στο λόμπι της δραχμής δηλαδή) θα έχεις δίκιο.

 

Το να βγαίνουν όμως σοβαροί δημοσιογράφοι όπως ο κύριος Μέισον (αλλά και λιγότερο σοβαροί όπως ο κύριος Δελαστίκ) και να διχάζουν ανάβοντας εμφυλιοπολεμικά φιτίλια και γενικεύοντας σαν το τελευταίο συνωμοσιολογικό τραμπούκο/τρολ - είναι τελείως αποκαρδιωτικό, ειδικά τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ενώθηκε μετά το δημοψήφισμα και απέφυγε διχασμούς και αχρείαστους τσακωμούς. 

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

14 σχόλια
Διαβάζω ότι θα γίνουν διώξεις σε 9 δημοσιογράφους για την περίφημη "προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ". Μάλιστα. Το ΟΧΙ πήρε 61%. Αν η περίφημη "προπαγάνδα" λειτούργησε όπως λένε τότε θα έπρεπε το ΟΧΙ να πάρει 40%. Αλλά σάρωσε. Οπότε προς τι οι διώξεις; Πόσο θέλανε να πάρει; 95% όπως της Χούντας; Και άντε να πω ότι κάτι Πρετεντέρηδες κλπ θέλουν ξύλο ώρες ώρες. Για τον αδίσταχτο συκοφάντη Δελαστίκ θα υπάρξουν διώξεις; Για την ΑΥΓΗ που βγήκε μετά το δημοψήφισμα και έγραφε για συμφωνία σε 48 ώρες και άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη θα υπάρξουν διώξεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων; Για όλα τα συκοφαντήματα του φίλιου προς την κυβέρνηση τύπου σχετικά με ονομαστά ονόματα που θα ψήφιζαν ΝΑΙ θα υπάρξουν διώξεις; Σε όσους πολίτες έβγαιναν μέσω Facebook και δήλωναν ξεδιάντροπα ότι γυρνάνε στη γειτονιά και βάζουν σε λίστες τους ψηφοφόρους του ΝΑΙ θα υπάρξουν διώξεις; Για την υπόγεια προώθηση του ΟΧΙ σε δημόσιες υπηρεσίες, για τις αφίσες υπέρ του ΟΧΙ που είχαν γεμίσει τον τόπο, ποιος θα δώσει λογαριασμό; Αλλά αυτά όλα δεν συμφέρουν την παρούσα κυβέρνηση. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν και για όσους εκβίασαν ένα ΝΑΙ. Αλλά αν μας έχει μείνει λιγάκι μυαλό στο κεφάλι μας, πρέπει να βλέπουμε και την άλλη πλευρά κι όχι να ξορκίζουμε το "κακό" σύμφωνα με τα συμφέροντά μας.
προς insert_coin Χα!χα!χα! γελασαμε με το αστειακι περι κοχιμπα! εισαι και ρατσιστης με τους μεγαλυτερους μαναρι μου! Ειμαι πολυ νεος ακομα! και μιλαω για ΛΙΓΑ χρονια πριν!!!!!! και για τους τραμπουκους της δεξιας ! Οχι για το μπογδανο ή το φλοραλ! Αλλα μιας και μιλησες για κοχιμπα δες τι ειπε ο ομοϊδεατης σου Γιακουματος σε ενα σάιτ ψαρεψα στο ιντερνετ και που κατα τη γνωμη μου ισως διαβαζεις και θα σε ενθουσιασει !http://www.ellnews.com/2014/10/02/tosa-hronia-daneizomaste-kai-kaname-zoi-me-kohimpa-kai-me-kagien
Ομολογώ (αλλά σε καμία περίπτωση δεν απολογούμαι) ότι ανήκω στο 39%. Δυστυχώς έτυχε να παρακολουθήσω live το σκηνικό με τον κ. Δελαστίκ . Ομολογώ επίσης, ότι αισθάνθηκα τόση στενοχώρια και ταυτόχρονα τόση αγανάκτηση για την ευκολία με την οποία ένας άνθρωπος (όσο σημαντικός και αν είναι ή δεν είναι...) που δεν με γνωρίζει (ως πνευματική -ψυχική οντότητα) να με χαρακτηρίσει κατ'αυτόν το τρόπο. Φυσικά δεν είναι ο μόνος...Το χαρακτηρισμό όμως που θα δεχόμουν με μεγάλη ευχαρίστηση θα ήταν της "ανόητης", γιατί θέλοντας να μην αποδυναμώσω το τραπεζικό μας σύστημα (όπως έγινε πχ στην Αργεντινή παλαιότερα) συνειδητά δεν εκταμίευσα τα χρήματά μου για να στηρίξω το διαπραγματευτικό έργο μιας κυβέρνησης που δεν ψήφισα! Σε αντίθεση με πολλούς πρώην "συντρόφους" μου φανατικούς υποστηρικτές της κυβέρνησης αυτής!!!
Είναι γνωστός λαϊκιστής ο Δελαστίκ. Αν υπήρχε δικαιοσύνη θα είχε ασκήσει διώξεις σε όσους αναπαράγουν χαρακτηρισμούς τύπου "Γερμανοτσολιάδες". Αλλά δεν φταίει αυτός, όχι, το κοινό του φταίει που αρέσκεται να ακούει τέτοια ρητορική.
Αυτό που με προβληματίζει με τον συγκεκριμένο τύπο είναι το ήπιο και σχεδόν παθητικό ύφος του κάθε φορα που αναφέρει τη λέξη "γερμανοτσολιάς" που μου θυμίζει λίγο από serial killer χαρακτήρα χολλυγουντιανών ταινιών.
Και το τραγικότερο είναι ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων συμμερίζεται αυτές τις απόψεις. Ομως ξέρουν που απευθύνονται.Οταν το 40% του πληθυσμού δεν ανοίγει βιβλίο πέρα απο τυχόν σπουδές, είναι αναμενόμενο να άγεται κ να φέρεται απο δημαγωγούς που το μόνο "επιχείρημα" που έχουν είναι η επίκληση στο συναίσθημα.
Τον mason τον ειδα με τον Βαρουφ και τον μαστιγωνε καλα δεν τον ηξερα μην πω ψεμματα αλλα μου φανηκε τρμερα αμεροληπτος. Τον δελαστικ τον ειδα ζωντανα, ο χατζηνικολαου τα ειδε ολα, του ειπε ο χατζηνικος αν δεν σε ηξερα τοσα χρονια θα σε πεταγα εξω απο το στουντιο, ηταν ελεεινος
Ντράπηκα πραγματικά με το σχόλιο του Mason, που τον ακολουθώ χρόνια και θεωρώ ότι έχει δείξει αρκετή συμπάθεια στο Ελληνικό πρόβλημα. Απαράδεκτο σχόλιο.
Καλή η κριτική σε δημοσιογράφους που παραφέρονται υπέρ του ΝΑΙ και εναντίον του ΟΧΙ, δε διαφωνώ με την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, αλλά διότι θεωρώ πως το σοκ που μας προσφέρουν είναι εκθετικά αντιστρόφως ανάλογο αυτού που μας προσέφερε η οργανωμένη δημοσιογραφία υπέρ του ΝΑΙ και εναντίον του ΟΧΙ. Σε κάθε γωνιά της χώρας συζητιέται η απίστευτη προπαγάνδα των ημερών (αμφθβάλλω αν έχει προηγούμενο στη Δύση τα τελευταία 50 χρόνια), αλλά σε ελάχιστα ΜΜΕ έχει γίνει η παραμικρή αναφορά. Να μας πειράζουν οι θερμοκέφαλοι περισσότερο από τους στρατιώτες της προπαγάνδας και διαχείρισης της κοινής γνώμης το θεωρώ λίγο τραβηγμένο.Υ.Γ. Το δημοψήφισμα είχε ξεκάθαρο ερώτημα, αν συμφωνούμε με τα (συγκεκριμένα) μέτρα ή όχι. Αν σας έλεγαν "εδώ υπογράφετε για το αν θέλετε να σας εκτελέσουμε ή όχι, αλλά στην πραγματικότητα εννοεί αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι ή όχι" θα υπογράφατε στο 'ναι' αγνοώντας τι λέει το χαρτί που θα φέρει την υπογραφή σας; Κι εγώ διαφώνησα με το δημοψήφισμα και επέλεξα την αποχή. ΣΙΓΟΥΡΑ όχι να δηλώσω σύμφωνος με κάτι που δεν είμαι διότι με απειλούν.
Το δημοψήφισμα είχε ξεκάθαρο ερώτημα, αν συμφωνούμε με τα (συγκεκριμένα) μέτρα ή όχι Πηγή: www.lifo.grΜόνο που τα συγκεκριμένα μέτρα είχαν απορριφθεί, από την κυβέρνηση, όταν τέθηκε το δημοψήφισμα, οπότε δεν υπάρχει και το ερώτημα.
Αχ φιλε, και εγω απειχα, αν και ειχα αηδιασει τοσο με τα καναλια που το σκεφτομουν μεχρι τελευταια στιγμη για οχι μονο για αυτο. Ιδεολογικα αδυνατω να στηριξω κατι εκτος αριστερας, αλλα δεν μπορω να παιρνω μερος και σε πραγματα που με διχαζουν χωρις ουσιαστικο λογο. Τελος, τα 100 down που σου εχουν δωσει εδω μεσα, δειχνουν οτι εισαι στο σωστο δρομο. Κουραγιο.
Παρατηρώ -χωρίς έκπληξη δυστυχώς- οτι επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα φαινόμενα bulling κατά όσων έχουν αντίθετη άποψη γίνονται όλο και πιό συχνά, όλο και πιό ξεδιάντροπα. Στο μέλλον, πιθανόν και πιό βίαια.Δεν μπορώ να φανταστώ για παράδειγμα ΟΝΝΕΔίτες να απειλούν σκιτσογράφο για κάποιο αιχμηρό σκίτσο κατά του Κωστάκη ή κατά του Αντωνάκη. Ενώ Συριζόνια να γιαουρτώνουν "αντιφρονούντες", άνετα.Κι ας σιχαίνομαι την ΟΝΝΕΔ και τη μαμά της.Ας σταματήσουν πρώτα να γλείφουν την Ομοσπονδιακή Μαφιοκρατία της Ρωσίας, και μετά ας βγάλουν το πατριωτόμετρο...Όσο για συμφέροντα, ας μη μιλήσουμε για τους λούμπεν εκδότες των εφημερίδων της Δραχμής...
Κατ'αρχη δεν συμφωνω με το χαρακτηρισμο του 38 % των ελληνων ως γερμανοτσολιαδων. Ενα μεγαλο μερος τους θα το χαρακτηριζα απλα Φοβισμενους ανθρωπους και επηρεασμενους απο την αθλια προπογανδα περι του οτι το οχι σημαινει εξοδο απο το ευρω κλπ, που την αλλη μερα αλλαξε. Σε οτι αφορα το... "bulling" που λες, να σου πω εγω για το τι ζουσε καθε ενας που πριν λιγα μολις χρονια, τολμουσε να μιλησει εναντιον της ΝΔ σε ορισμενες περιοχες της χωρας μας. Να σου πω οτι σε καφενεια των χωριων της μεσσηνιας πχ, δεν τολμουσαν μεχρι και περσι να εκδηλωσουν αποψη για τις πολιτικες της κυβερνησης απο φοβο.Για να μην παμε μακρια στην τρομοκρατια των τραμπουκων και παρακρατικων της δεξιας ή των πρασινοφρουρων αργοτερα.Η ηλικια μου μου επιτρεπει να τα λεω αυτα γιατι τα εχω ζησει!Ακου "bulling", ας γελασω!!!!!!!
Δεν μιλάω για χωριά της Μεσσηνίας, μιλάω για το κέντρο της Αθήνας όπου στο floral θα σε γιαουρτώσουν (αν είσαι τυχερός), λίγο παρακάτω θα σε πλακώσουν στο ξύλο (αν είσαι ο Μπογδάνος), λίγο πιο πάνω θα δεχθείς τις απειλές της Ζωής (άν οι ερωτήσεις σου ενοχλούν) κλπ κλπ. Επίσης δεν μιλάω για το 80' που τα πάθη ήταν οξυμμένα ή μάλλον δεν είχαν σβήσει ακόμη, μιλάω για το 2015, λίγο μετά την εποχή της Κοχίμπας.
η συνομοσιολογια τεινει να γινει mainstream,εφοσον δεν εχουμε αποφασισει αν τελικα διαπραγματευομαστε με τους πιστωτες μας,μεταξυ αυτων και οι λαοι των χωρων της ΕΕ,η με τοκογλυφους τραπεζιτες.
όντως : http://www.kathimerini.gr/821269/opinion/epikairothta/politikh/dysh-h-anatolh-to-erwthma-toy-dhmoyhfismatos και http://www.georgakopoulos.org/2015/06/syriza_bolsheviks/ (η χειρότερη μορφή προπαγάνδας - "δεν τα λέω εγώ, ένα e-mail μου ήρθε και το βρήκα ενδιαφέρον")
Δεν φταίει ο Δελαστίκ αλλά ο χατζηνικολάου που καλεί κάτι τέτοιους τύπους. Αναρωτιέμαι αν στα άλλα ευρωπαικά κράτη λέγονται αυτά που λέγονται στα ελληνικά ΜΜΕ και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη σε αλλοπρόσαλλες καταστάσεις.
Από την άλλη έτσι μπορούμε να τον δούμε και να κρίνουμε οι ίδιοι τα λεγόμενα του...επίσης κάποιοι συμφωνούν μαζί του (και έχω την εντύπωση ότι συμφωνούν πολλοί)...μήπως να κάνουν την αυτοκριτική τους? δύσκολο...