Τα ευκολάκια της μαγειρικής και η ζημιά που κάνουν

Τα ευκολάκια της μαγειρικής και η ζημιά που κάνουν Facebook Twitter
5
Τα ευκολάκια της μαγειρικής και η ζημιά που κάνουν Facebook Twitter
Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι επιστρέφουν στα μποστάνια και στη σωστή διατροφή, αλλά εμείς επιμένουμε να θεωρούμε πράγματα φρικτά υλικά νοστιμιάς έτσι, επειδή μαγειρεύονται πολύ γρήγορα «και δεν θα μας φάνε από τον πολύτιμο χρόνο μας»... Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ/ LIFO

29.5 Παρασκευή. Βάζω να δω ελληνική τηλεόραση μετά από καιρό. Πέφτω σε εκπομπή μαγειρικής. Η μαγείρισσα προτείνει εύκολες λύσεις στις τηλεθεάτριες. Στην ουσία τις προτρέπει να πάρουν ένα υλικό χαμηλής και αμφίβολης ποιότητας από τα ράφια ενός σούπερ μάρκετ και να το καμουφλάρουν με διάφορα άλλα υλικά ώστε να μετατραπεί σε κάτι νόστιμο, που μαγειρεύεται γρήγορα και δεν κοστίζει πολύ. Γνωστή πρακτική, ανήκει στο κεφάλαιο «όλα γρήγορα». Αν σας πω ότι δεν κατανοώ όλες τις γυναίκες που ανάμεσα σε χίλια άλλα πρέπει και να ταΐσουν τις οικογένειές τους ή τους τηλεοπτικούς σεφ που τρώνε πίεση από τα κανάλια για φαγάκια «εύκολα και γρήγορα και fun», θα είμαι ψεύτης. Αυτό είναι το κοινό, αυτή είναι η δουλειά και στο κάτω-κάτω ας μη βλέπω τηλεόραση, αφού αυτές οι εκπομπές απευθύνονται σε άλλους. Όμως ας το σκεφτούμε λίγο όλο αυτό που περνάει όλη μέρα μπροστά από τα μάτια μας. Τι συγκρατεί ο τηλεθεατής από μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής; Τι του μένει; Τρέχει να φτιάξει τη συνταγή, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αν του αρέσει το φαγητό. Σίγουρα ευγνωμονεί τον μάγειρα που του «έλυσε τα χέρια» με το ευκολάκι. Ως εκεί. Σε όλο τον κόσμο έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται έντονα ένα τεράστιο κίνημα που μας θέλει πιο συνειδητοποιημένους ως προς την τροφή που καταναλώνουμε. Όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για το μέλλον του πλανήτη αυτού. Ακούσαμε όλοι τι είπε ο Χόκινγκ – είναι μετρημένα τα ψωμιά της Γης. Η αλόγιστη χρήση υλικών, όμως, τι νόημα έχει; Τι νόημα έχει να λες σε κάποιον πως μπορεί να συνεχίσει να συνηγορεί υπέρ των μεγαλοπαραγωγών που δεν παράγουν πλέον τρόφιμα αλλά δηλητήρια; Γιατί να στερείς από τον μέσο τηλεθεατή που σε κοιτάει με το στόμα ανοιχτό την πληροφορία πως η εκτροφή του μεγαλύτερου ποσοστού των ζώων που καταναλώνει γίνεται με σχεδόν απαγορευμένους τρόπους και πως η χρήση φυτοφαρμάκων έχει φτάσει σε έναν πολύ επικίνδυνο βαθμό; Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε το ζαμπόν ή το σουβλάκι κάτι που φυτρώνει στο χώμα. Αναρωτιέμαι αν τα μικρά παιδιά της πόλης γνωρίζουν περισσότερα από πέντε λαχανικά ή έχουν δει πώς μοιάζει μια ζωντανή γαλοπούλα. Πόσο ακόμα θα μιλάμε για το junk food σαν να είναι κάτι οk; Δεν είναι οk. Το τρώμε. Είναι μια ένοχη απόλαυση ή μια οικονομική λύση, αλλά οk δεν είναι, όπως και να το δούμε. Aν έχεις δημόσιο βήμα και δεν τολμάς να μιλήσεις σωστά για τη διατροφή, είσαι λάθος.


Παρακολουθώντας αυτή την εκπομπή, σκεφτόμουν: oι μάγειροι μας προτείνουν «νόστιμες συνταγές που γίνονται πολύ γρήγορα». Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι επιστρέφουν στα μποστάνια και στη σωστή διατροφή, αλλά εμείς επιμένουμε να θεωρούμε πράγματα φρικτά υλικά νοστιμιάς έτσι, επειδή μαγειρεύονται πολύ γρήγορα «και δεν θα μας φάνε από τον πολύτιμο χρόνο μας». Τα βιβλία τα θέλουμε να είναι ευκολοδιάβαστα, να έχουν αρχή, μέση και τέλος, έτσι όπως την έχουμε στο μυαλό μας την αρχή, τη μέση και το τέλος, γιατί «με τόσα που περνάμε, ε, δεν αντέχουμε να διαβάζουμε και Κάφκα». Η μουσική πρέπει να είναι εύκολη, «ένα χαλί» στα ντίνερ μας, στα μπαράκια όπου πίνουμε το τζιντόνικ μας. Μακριά από εμάς οι δύσκολες μελωδίες. Στο θέατρο πρέπει να «υπάρχει πλοκή», να «γίνονται πράγματα», απαγορεύεται ο στοχασμός, απεχθανόμαστε τον πειραματισμό. Θέλουμε έργα «στρωτά», ό,τι έχουμε ως ανάμνηση για το τι αποτελεί καλό θέατρο να ξερνάει πάνω μας ξανά και ξανά. Και στον κινηματογράφο «όχι άλλο Μπέλα Ταρ», φέρτε μας και πάλι Χόλιγουντ και το νέο Μαντ Μαξ. Ήθελα να 'ξερα τι κάνουμε με όλον αυτό τον χρόνο που εξοικονομούμε αποφεύγοντας τα πάντα. Δουλεύουμε περισσότερο; Ζούμε καλύτερα; Ή απλώς μας έχει κατακτήσει η ασχήμια;
Σας φιλώ!

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

4 σχόλια
Μπράβο για το άρθρο, συμφωνώ με όλα όσα γράφετε, εκτός από τη συγκεκριμένη φράση "Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι επιστρέφουν στα μποστάνια και στη σωστή διατροφή, αλλά εμείς επιμένουμε να θεωρούμε πράγματα φρικτά υλικά νοστιμιάς έτσι, επειδή μαγειρεύονται πολύ γρήγορα «και δεν θα μας φάνε από τον πολύτιμο χρόνο Πηγή: www.lifo.gr"...Έχω γνωρίσει από ταξίδια, τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου πολλές κουζίνες.... τι να πρωτοθυμηθώ ? Καναδάς, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Αυστραλία, Αγγλία, Σκωτία...Παντού γρήγορα φαγητά, προετοιμασμένα, έτοιμα αγορασμένα από τα super markets για γρήγορο μαγείρεμα στα μικροκύματα ! Στην Αυστραλία, ο γείτονας του πατέρα μου είχε φυτέψει πράσινα φασολάκια για να πρασινίσει ο φράχτης του,δεν ήξερε καν οτι μπορείς να τα φας. Ο πατέρας μου ζήτησε την άδειά του να κόψει μερικά, τα μαγείρεψε και του πρόσφερε το γεύμα του. Ο Αυστραλός δεν το πίστευε ! Στην Σκωτία, όπου και διαμένουμε τα τελευταία χρόνια, αποφασίζουν τι θα φάνε μισή ώρα πριν το tea time και σχεδόν πάντα είναι πίτσα, hot dogs, burgers...αν θελήσουν να φτιάξουν την Κυριακή ίσως ένα ρόστο ή λαζάνια με κιμά, τα παίρνουν έτοιμα και απλώς τα ψήνουν ! Στις δυτικές χώρες βασίζουν τη διατροφή τους στα πλούσια βούτυρα, τις πατάτες, τα αλλαντικά και τα σάντουιτς, τα έτοιμα γεύματα...το βοδινό τους κρέας είναι "βαρύ" σε λίπος και γεύση. Όταν τα παιδιά μου καλούν στο σπίτι συμμαθητές και φίλους τρελένονται που θα φάνε ελληνικά φαγητά, το παστίτσιο είναι το αγαπημενό τους. Ειλικρινά, πιστεύω πως οι Έλληνες και γενικά οι ανατολικοί λαοί, είμαστε ίσως οι μόνοι που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά και να προετοιμάζουν και να μαγειρεύουν οι ίδιοι τα γεύματά τους. Κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν και στο εξωτερικό... που θα βρεις φρέσκιες ντομάτες στο εξωτερικό όταν 4 ντομάτες έχουν 2 λίρες ? 1 λίρα η μια η μελιτζάνα ? 2,50 λίρες 100 γρ. φράουλες ? Είναι και οικονομικό το θέμα, τα έτοιμα προμαγειρεμένα γεύματα είναι σαφώς πιο οικονομικά. Οι ανατολικοί λαοί, είμαστε οι μόνοι που ενδιαφερόμαστε ακόμη να υπάρχει κατσαρόλα έτοιμη στο σπίτι, που θα υπάρχει φρέσκο φαγητό για τα παιδιά μας, που το έχει ετοιμάσει η μαμά με φρέσκα υλικά και αγάπη. Κι αυτό το θεωρώ μεγάλη αξία για την οικογένεια και τα παιδιά μας. Τώρα, αν κάποια φορά είμαστε τόσο κουρασμένοι, ε ας φάμε και μια έτοιμη πίτσα, δεν θα πάθουμε κάτι ...
Ναι, μας έχει κατακτήσει η "ασχήμια".Της επιτρέψαμε να παραλύσει την αισθητική μας, την άποψη μας, τη σκέψη μας...και βιώνουμε το "go with the flow" σα να 'ναι κάτι φυσιολογικό, σα να μην υπάρχει άλλο...
Το ότι η σύγχρονη κοινωνία επικροτεί το εύκολο, είναι γνωστό και συμφωνώ απολύτως με το άρθρο. Το εύκολο κέρδος, το εύκολο σεξ, η εύκολη μαγειρική, η εύκολη απόλαυση, η εύκολη μουσική, η εύκολη λογοτεχνία είναι όντως μέρος της κοινωνικής συνείδησης και πολλές φορές έχουν τραγικά αποτελέσματα. Το σημείο που θα διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου είναι στο "δύσκολο" ως λύση. Π.χ λέει το κείμενο Τα βιβλία τα θέλουμε να είναι ευκολοδιάβαστα, να έχουν αρχή, μέση και τέλος, έτσι όπως την έχουμε στο μυαλό μας την αρχή, τη μέση και το τέλος, γιατί «με τόσα που περνάμε, ε, δεν αντέχουμε να διαβάζουμε και Κάφκα». Είναι ο Κάφκα ή ακόμη χειρότερα ο Τζόυς λύση; Δεν νομίζω. Όπως ένα φαγητό δεν πρέπει να είναι μόνο θρεπτικό, αλλά και νόστιμο (να τρώγεται δηλαδή) έτσι και με την λογοτεχνία. Η ευκολία δεν είναι κάτι κακό αφ' εαυτής, απλά έχει κακά αποτελέσματα που πρέπει να επιληφθούμε. Το ηθικό κριτήριο δεν είναι ανεξάρτητο από το αισθητικό, το οποίο πρέπει να ικανοποιείται εξίσου. Μπορεί να μην άντεξα την στριφνότητα του Προυστ, αλλά τον "Φάουστ" του Γκαίτε τον ξεκοκάλισα σε ένα απόγευμα - γρήγορα, απολαυστικά και υγιεινά!
Ο Φάουστ δεν διαβάζεται σε ένα απόγευμα. Είναι κάπου χίλιες σελίδες. Και να θέλεις δηλαδή...Αν πάλι τα κατάφερες, τι να πω. Σα να λες: έφτιαξα κοκκινιστό στο μισάωρο.Φάε σουβλάκια καλύτερα.