Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών

Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών Facebook Twitter
Το πρώτο διαλειμματάκι οι Σουηδοί το κάνουν εκεί γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο γύρω στις 3 το μεσημέρι και είναι μια ιερή ευκαιρία – και συνάμα τελετουργικό – χαλάρωσης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κανείς καφέ, ας είναι και τσάι, αλλά σίγουρα σταματά να δουλεύει.
6

Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών Facebook Twitter
Οι κυρίες κάνουν... fika και -ναι - η λέξη ακούγεται αστεία, αλλά τα οφέλη του τελετουργικού είναι τεράστια

 

Μπορούν τα μικρά διαλείμματα για καφεδάκι να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας, να μας κάνουν να δούμε τη δουλειά μας με άλλο μάτι (ειδικά, αν δεν την λατρεύουμε, ακριβώς);

Στη Σουηδία, της οποίας οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ανάμεσα στους πιο χαλαρούς του πλανήτη, το μυστικό για την εργασιακά ευτυχία είναι μία λεξούλα με 4 γράμματα: fika.

Αστείο; Για εμάς μπορεί, αλλά για εκείνους είναι κάτι περισσότερο από ουσιαστικό και ρήμα ταυτοχρόνως, προέρχεται από τη σουηδική λέξη για τον καφέ και είναι εθνική εμμονή για τους κατοίκους της χώρας που έρχεται τρίτη στην κατανάλωση καφέ παγκοσμίως...

Τι σημαίνει, όμως, fika; Το σουηδικό διάλειμμα σημαίνει και πρόκειται για ένα break, κατά τη διάρκεια του οποίου αφήνεις τη δουλειά πίσω σου. Το πρώτο διαλειμματάκι οι Σουηδοί το κάνουν εκεί γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο γύρω στις 3 το μεσημέρι και είναι μια ιερή ευκαιρία – και συνάμα τελετουργικό – χαλάρωσης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κανείς καφέ, ας είναι και τσάι, αλλά σίγουρα σταματά να δουλεύει. Οι Σουηδοί όλο αυτό το τελετουργικό το θεωρούν ως τον μόνο τρόπο για να αντέξει κανείς μία σύσκεψη ακόμη ή αρκετές ώρες στη δουλειά. Το κλειδί είναι μία σοβαρή παύση μέσα στη μέρα.

«Είναι η στιγμή που κάνεις ένα διάλειμμα, συχνά με ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα τσάι και κάτι νόστιμο, ένα κουλουράκι, ένα γλυκάκι από δίπλα», εξηγεί η Anna Brones, μία από τις συγγραφείς του βιβλίου Fika: The Art of The Swedish Coffee Break.

 

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, υπάρχει διαφορά στην κουλτούρα του καφέ μεταξύ Αμερικανών και Σουηδών. Για τους μεν είναι ένα διάλειμμα για να γεμίσουν τον οργανισμό τους με ένα… επιταχυντικό καύσιμο και να συνεχίσουν να τρέχουν και για τους δε είναι μία στιγμή, κατά την οποία σταματούν τα πάντα και απολαμβάνει κάποιος τη στιγμή του.  Να κάτι, για το οποίο σχεδόν ντρεπόμαστε, λέει η ίδια, τονίζοντας ότι στη σύγχρονη εξαντλητικών ρυθμών ζωή, αναζητούμε μία δικαιολογία για να σταματήσουμε λίγο τη σκληρή δουλειά.

«Το διάλειμμα fika που κάνουμε δύο, μπορεί και τρεις τη μέρα μας κάνει πιο παραγωγικούς και πιο ικανούς στη δουλειά μας», συμπληρώνει ο Lars Åkerlund, ο οποίος άνοιξε τη δική του αλυσίδα σουηδικών καφέ στη Νέα Υόρκη και την ονόμασε ακριβώς με τη λέξη του σωτήριου τελετουργικού των Σουηδών.

Ο Σουηδός επιχειρηματίας εξηγεί ότι ο ίδιος και η γυναίκα του σκέφτηκαν να κάνουν… εξαγωγή αυτής της σουηδικής παράδοσης και όταν συνειδητοποίησαν πως ζει ο κόσμος στη Νέα Υόρκη, μετά από μία επίσκεψη τους.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, δεν παράγουν λιγότερο. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν την επάρκεια και την παραγωγικότητα τους, με το να απομακρύνονται για λίγο από το εργασιακό περιβάλλον»

«Όλοι έτρεχαν, δεν υπήρχε στιγμή ηρεμίας. Και εκεί σκέφτηκα ότι το fika θα είχε μεγάλη επιτυχία εδώ», εξηγεί ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καφέ.

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, ας σημειωθεί ότι σε έρευνα του 2010 είχε διαπιστωθεί ότι οι Σουηδοί εργαζόμενοι είναι οι λιγότερο αγχωμένοι παγκοσμίως και φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα fika διαλείμματα τους, αλλά με το γεγονός ότι εργάζονται 6ωρο, ότι μόνο το 1% του πληθυσμού δουλεύει υπερωρίες και ότι όλα αυτά τους επιτρέπουν να είναι απείρως πιο παραγωγικοί (και φυσικά καλο-ζωισμένοι, καλο-κοιμισμένοι και γι’ αυτό ευτυχισμένοι).

Fika paus nr 2. #fika

A photo posted by monica (@silversmide) on

Επ’ αυτού η καθηγήτρια του Linkoping University της Σουηδίας, Viveka Adelsward έχει να προσθέσει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία: «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, δεν παράγουν λιγότερο. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν την επάρκεια και την παραγωγικότητα τους, με το να απομακρύνονται για λίγο από το εργασιακό περιβάλλον», λέει η Adelsward. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια, η οποία με τις παρατηρήσεις της το 2014 υποστήριξε μία ευρεία έρευνα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ για την παραγωγικότητα και για το κατά πόσο οι 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα έχουν τελικά αποτέλεσμα… 

Στοιχεία από το Quatrz

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Να προσθεσω οτι η Σουηδια ειναι απο τις χωρες με την μεγαλυτερη καταναλωση καφε ανα ατομο αλλα παρ'ολα αυτα ο καφες τους στα περισσοτερα μερη ειναι μετριος προς κακος (για τον espresso λεω). Καμια σχεση με τον καφε στις Μεσογειακες χωρες.Επισης παρ'ολο που το αρθρο αναφερει οτι δεν ειναι σαν τους Αμερικανους στον καφε, εχουν αλυσιδες καφε (Espresso House) σε στυλ Starbucks σε καθε 100 μετρα.
Στη δουλειά μου έχουμε συμφωνήσει με τους συναδέλφους που κάνω παρέα να μην μιλάμε καθόλου για θέματα της δουλειάς την ώρα του φαγητού. Βγαίνουμε εκτός εταιρίας, συνήθως κάπου κοντά για τουλάχιστον μισή ώρα. Είναι πολύ χαλαρωτικό και με γεμίζει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Στην κουζίνα υπάρχουν κάθε μέρα εφημερίδες και περιοδικά και συνήθως κάνω ένα coffee break το απόγευμα ξεφυλλίζοντας. Όταν δούλευα στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα.΄Φαγητό, καφές, όλα πάνω από ένα πληκτρολόγιο και το τηλέφωνο να χτυπάει
..fika και μεταξωτές κορδέλες...!..στη ΣαΛονίκη, πάντως, κάνουμε διάΛειμμα ανάμεσα στον καφέ και για λίγη δουΛειά. Χρειάζεται και αυτή!...http://cdn.yupiii.gr/images/resized/icemax_620_b41d267376144f0bf74446a349cef6a1.jpg..και για να μιλήσω και λίγο σοβαρά, δεν νομίζω είναι πως είναι μόνο θέμα καθημερινής διαδικασίας και μόνο των Σουηδών. Κάθε χώρα ή σχεδόν κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο με ή χωρίς ονομασία προέλευσης...Όσο αφορά τον Σουηδό επιχειρηματία Lars Åkerlund ο όποιος άνοιξε καφέ "Fika" (αλυσίδα μάλιστα...), στην Νέα Υόρκη με τους φρενήρεις ρυθμούς αυτής της πόλης (σήμα κατατεθέν της...) και -κυρίως- με την εντελώς διαφορετική κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία των Αμερικάνων από αυτή των Ευρωπαίων, την αναφορά σε αυτόν ως παράδειγμά την βρίσκω άστοχη. Και αμφιβάλω αν θα πετύχει όσο αφορά την... χαλάρωση.....ένα καφεδάκι ευχαρίστως. Για χαλάρωση δεν...Cafe Lefkos Pyrgos, Αστόρια/Νέα Υόρκη:http://s.kathimerini.gr/resources/2015-01/astoria2-thumb-large.jpg
Οι Σουηδοί δουλεύουν 8ωρα, όχι 6ωρα.Μάλιστα, το κανονικό ωράριο στις περισσότερες εταιρείες είναι 09.00 - 18.00 λόγω του μεγάλου διαλείμματος για μεσημεριανό φαγητό. Συνήθως οι υποχρεωτικές ώρες γραφείου για κάποιον με πλήρη εργασία είναι 09.00 - 16.00.
Δεν ισχυεί το 6ωρο (δοκιμαστικά κ σε πολύ λίγα επαγγέλματα) & το πότε κ αν θα γίνουν διαλείμματα είναι σχετικό.Ισχυεί βεβαια ότι είναι κάτι σχεδόν απαραίτητο για την καθημερινότητα τους.