Στο σημερινό «Α μπα»: πλατωνικός έρωτας, και το ανάποδο

Στο σημερινό «Α μπα»: πλατωνικός έρωτας, και το ανάποδο Facebook Twitter
75

 

__________________
1.


Καλημέρα Αμπούλα και αναγνωστες! Λοιπόν, εχω ένα πρόβλημα. Φοβάμαι τα αεροπλάνα! Δε τα φοβάμαι φυσιολογικά όπως κάθε άνθρωπος ομως.. Κατα καιρούς εχω πάθει και κρίσεις πανικού επάνω, μετα για ένα διάστημα επέλεγα να ταξιδεύω με αλλα μέσα οταν ήμουν μόνη μου και ας έπαιρνε μέρες! Βέβαια, οταν κανονίζουμε παρέα ταξίδι με φίλους πηγαίνω απλα χάνω δέκα χρόνια απο τη ζωή μου. Πραγματικά αν με δείς κατα τη διάρκεια και μετα ειναι να με λυπάσαι. Αρχές Απρίλη λοιπόν (ελπίζω να προλάβω απάντηση) θα πρέπει να ειμαι για τέσσερις ώρες πάνω στο αναθεματισμένο. Ήθελα να ρωτήσω δεδομένου και των υπερατλαντικών σου ταξιδιών αν έχεις να μου προτείνεις κάτι για να ξεχάστω λίγο.(ryanair θα ναι ούτε φαΐ να περάσει λίγο η ώρα). Εχω πάρει μια φορά lexotanil αλλα τίποτα σου λεει..με το που προσγειώθηκα κοιμόμουν όλη μέρα. Να αρχίσω τα κρασιά;;να πιω τίποτα άλλο; Να πάρω τα άνθη του μπαχ;; Εσείς τι κάνετε ρε παιδιά;;- Αεροπόρος

Όταν έχουμε φοβίες που μας εμποδίζουν να ζούμε όλες τις πτυχές της ζωής, πάμε σε ένα καλό ψυχολόγο και μαζί του κάνουμε βήματα προς την απελευθέρωση. Μην ρωτάς άλλους τι κάνουν. Είναι κάτι που θα λύσεις εσύ, μόνη σου, με τη βοήθεια ενός ειδικού. Δεν θα περάσει από μόνο του, ούτε θα περάσει με συμβουλές αγνώστων στο ίντερνετ.

__________________
2.


Αγαπητή Α μπα, θα ήθελα τη συμβουλή σου σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Είμαι 40 χρονών, παντρεμένος με 2 παιδάκια, ηλικίας 5 και 2 ετών. Και εγώ και η γυναίκα μου έχουμε τις δουλειές μας στην Ελλάδα, σταθερές χωρίς πολλά χρήματα. Έχω όμως πρόταση να πάω να δουλέψω σε έναν ευρωπαϊκό οργανισμό στις Βρυξέλλες. Τα χρήματα είναι εξαιρετικά καλά και μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια άνετη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας. Τα παιδιά θα μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε ιδιωτικό σχολείο με πληρωμένα όλα τα έξοδα, η οικογένειά μου θα έχει πλήρη ιατρική κάλυψη, κτλ. Το πρόβλημα είναι η γυναίκα μου, η οποία είναι κάθετη και δεν θέλει να έρθει μαζί μου. Της πρότεινα να πάμε για ένα χρόνο δοκιμαστικά, παίρνοντας άδεια άνευ αποδοχών από τις δουλειές μας. Ούτε αυτό θέλει να κάνει, κλαίει και χτυπιέται. Ενώ τα επιχειρήματά της είναι πολύ λογικά, οι αντιδράσεις της με κάνουν να υποπτεύομαι ότι έχει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, το οποίο δεν έχω αντιληφθεί τόσο καιρό (παρόλο που είμαστε σχεδόν 20 χρόνια μαζί). Εγώ, από τη μια δε θέλω να στενοχωρώ τη γυναίκα μου, από την άλλη θέλω να δώσω ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μου, σε μια χώρα που δεν έχει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Είμαι πραγματικά απεγνωσμένος και δεν ξέρω τι να κάνω.- Makis

Μάκη, δεν δίνεις αρκετά στοιχεία. Είναι άλλη η απάντηση αν δεν συμφωνείτε σε κάτι σημαντικό ως ζευγάρι, και τελείως άλλη αν υποψιάζεσαι ότι η γυναίκα σου έχει ένα ψυχολογικό πρόβλημα που δεν είχες αντιληφθεί.


Αν συμβαίνει το δεύτερο, η διαφωνία σας είναι μια αφορμή για κάτι που αφορά την υγεία της, και η υγεία της είναι πάνω από όλα. Με μπέρδεψες κάπως στο «τα επιχειρήματα της είναι λογικά», γιατί η αντίδραση της είναι συναισθηματική, όπως λες. Δεν ξέρω τι σημαίνει «κλαίει και χτυπιέται», δεν ξέρω αν κλαίει εύκολα, αν κλαίει μόνο για αυτό το θέμα, για ποιο λόγο σκέφτεσαι κάτι παθολογικό (τι διαφορετικό έχεις εντοπίσει δηλαδή;) Όλα αυτά πρέπει να τα συζητήσεις μαζί της. Την έχεις ρωτήσει γιατί αντιδρά τόσο συναισθηματικά; Τι φοβάται ακριβώς;


Το κλειδί είναι πάντα η επικοινωνία. Οι φωνές και τα κλάματα δείχνουν κάποιο εμπόδιο στην επικοινωνία. Αφού γνωρίζεστε είκοσι χρόνια και υπάρχει αγάπη, πρέπει να βρείτε ποιο είναι το εμπόδιο και να μιλήσετε με όλη σας την ειλικρίνεια.

__________________
3.


Αγαπητη μου,
ειμαι νεος αγροτικος γιατρος σε ενα χωριο της Ελλαδας λιγο εξω απο την Χαλκιδα. Η καταγωγη μου ειναι απο εκει οποτε ερχομαι καθημερινα σε επαφη με γνωστους-φιλους-φιλους φιλων-σογια-σογια φιλων. Οποτε ειμαι λοιπον σε μια κοινωνικη εκδηλωση δηλ σε γαμους και πανηγυρια παντα ερχονται 2-3 γνωστοι κυριως μεσης ηλικιας κι αφου με χαιρετησουν μου αναλυουν καποιο προβλημα υγειας τους και μου ζητουν συμβουλη. Εγω τους απαντω παντα( αν κρινω οτι το προβλημα χρηζει διερευνησης) να περασουν απο το αγροτικο ιατρειο για εξεταση - παραπομπη αλλου αν θελουν την ιατρικη μου συμβουλη γιατι δεν μπορω να κανω ιατρικη του ποδαριου( τι θεωρω απο ανευθυνο εως επικινδυνο να πεταω απο δω κι απο κει συμβουλες). Το αποτελεσμα ειναι να μου εχει βγει το ονομα του σνομπ, που βαριεται να ασχοληθει, κακου γιατρου που αποφευγει να δωσει λυση επειδη δεν ξερει κα πολλα. Το θεμα ειναι οτι σκοπευω να γινω γενικος γιατρος στην περιοχη και δεν θα ηθελα να χαλασει ετσι η φημη μου πριν καν αρχισω. Για πες μου κι εσυ τη γνωμη σου γιατι με απασχολει πολυ! Τι νααπανταω σε ερωτησεις εκτος ιατρειου ωστε να φαινομαι σωστος επαγγελματιας χωρις να παρεξηγουμαι;- doctorinneed

Κάνεις πολύ καλά που δεν κάνεις ιατρική του ποδαριού, όσο και αν τους δυσαρεστείς. Αυτό, μην το αλλάξεις. Αυτό που πρέπει αλλάξεις είναι ο τρόπος που μεταφέρεις το μήνυμα. Μην λες «δεν μπορώ να κάνω ιατρική στο πόδι» γιατί, ενώ είναι πολύ σωστό, ακούγεται σνομπ. Ο κόσμος απαιτεί πάντα να γίνεται το δικό του, εδώ και τώρα – οτιδήποτε λιγότερο το βλέπει ως απόρριψη.


Προτείνω να λες «κύριε Μήτσο, πολύ ενδιαφέρουσα η περίπτωση σου» (όλοι μεγαλοπιάνονται όταν τους λες ότι έχουν ενδιαφέρον), και προτείνω να πάρεις δύο ντεπόν/να κάνεις γαργάρες με αλατόνερο/να τρως κάθε μέρα ένα ροδάκινο (πες κάτι που ακούγεται ιατρικό αλλά είναι εντελώς ανώδυνο), και αν δεν σου περάσει σε τέσσερις μέρες, κάνε έναν κόπο να περάσεις από το γραφείο να τα πούμε, γιατί θέλω να ασχοληθώ σε περισσότερο βάθος.»


«Να τα πούμε» να λες, όχι «να περάσουν από το ιατρείο για εξέταση ή παραπομπή». Μην μεγαλοπιάνεσαι κι εσύ, ιατρικός γιατρός σε ένα χωριό είσαι.

__________________
4.


Α,μπα μου καλησπέρα! Εύχομαι πραγματικά να έχεις έρθει στην θέση μου(ή στο περίπου) γιατί αλλιώς πιστεύω ότι δεν θα γίνω κατανοητή. Έχω έναν φίλο που τον θαυμάζω για τα ταλέντα του, τον αγαπώ για τον συναισθηματικό και πνευματικό του πλούτο και είναι και κάτι ακόμα που δεν μπορώ- ή θέλω να μην μπορώ -να προσδιορίσω. Τον σέβομαι και του έχω εμπιστοσύνη. Ξέρω ότι κάθε λεπτό που περνάω μαζί του αξίζει. Τα μάτια του είναι τα πιό εκφραστικά μάτια που έχω δει και θέλω να τα κοιτάω για ώρες και να βυθίζομαι σαυτά, νιώθωντας την ζεστή του αύρα. (ναι, μου βγάζει τόσο ρομαντισμο).Θέλω να είμαι δίπλα του και αυτός το ίδιο. Δεν τον έχω σκεφτεί σεξουαλικά( κάτι πολύ σπάνιο για μένα) . Έχω σκεφτεί, όμως, να ήμασταν ζευγάρι και φοβάμαι μην κουραστώ εγώ από τον χαρακτήρα του ή μην βαρεθεί αυτός από τον δικό μου. Και φυσικά το σημαντικότερο ,μην τον πληγώσω. Το μόνο που ξέρω σίγουρα ότι θέλω, είναι να είμαι στην αγκαλιά του γιατί με ηρεμεί. Αυτό μου φτάνει. Στο παρελθόν είχαμε συζητήσει ότι κάτι υπάρχει παραπάνω μεταξύ μας, αλλά αποφασίσαμε χωρίς πολλά λόγια, να αφήσουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι, γιατί πιστεύαμε και οι δύο ότι δεν θα βγει σε καλό αν το δοκιμάσουμε. Έμεινε έτσι. Και συνεχίσαμε να κάνουμε πολύ καλή παρέα. Όταν τον βλέπω με άλλες κοπέλες το μόνο που θέλω είναι να μην τον πληγώσουν και να μην απομακρυνθεί από μενα. Δεν θεωρώ απαραίτητο να ξέρω αν νιώθει τώρα κάτι παραπάνω για μένα, ίσως και να μην θέλω. Μόνο να κάνουμε πράγματα μαζί θέλω και το επιδιώκει και αυτός. Δεν τον βλέπω όπως και τους άλλους φίλους μου. Αλλά ούτε και σαν "γκόμενο". Θα ήθελα να ξέρω αν είναι ερωτικό όλο αυτο.(απο την μεριά μου πάντα). Χρειάζεται όμως να το καταλάβω, όντως? Και αν ναι. Πώς? Αν όχι, γιατί?Και γιατί να θέλω να το μάθω , αφού δεν θέλω να αλλάξει κάτι?(ή φοβάμαι να αλλάξει?) .Νιώθω ότι πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό! Όλες οι μούτζες(σωστικές ή μη) δεκτές!- not-good-swimmer

Δεν έχει τίποτα το ρομαντικό ο πλατωνικός έρωτας. Έχεις εξιδανικεύσει έναν άνθρωπο βγάζοντας από την εξίσωση το σώμα. Δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο νομίζεις.


Η απάντηση για αυτό που ρωτάς εξαρτάται από το αν είσαι ανοιχτή στο να βρεις άλλον άντρα για σεξουαλική και συναισθηματική σχέση, και αν κάνεις κάτι για να το πετύχεις. Αν νομίζεις ότι τώρα είσαι καλυμμένη, υπάρχει πρόβλημα. Χρησιμοποιείς αυτό το δεκανίκι για να νιώθεις προστατευμένη, ώστε να μην χρειάζεται να πάρεις ρίσκα.


Αν δεν το νομίζεις, ίσως να σου περάσει από μόνο του. Σε κάθε περίπτωση, σκέψου πολύ καλά τι κάνεις. Έχει χάσει κόσμος χρόνια και χρόνια από τη ζωή του με τέτοιες βλακείες.

__________________
5.


Α μπα μου, σου γράφει άλλος ένας φανατικός και καθημερινός σου αναγνώστης. Είμαστε σε σχεση με μια κοπέλα κ αισθάνομαι είτε οτι εγω με τη συμπεριφορά μου κ το χαρακτήρα μου την επηρεάζω είτε ότι επίτηδες θέλει να μου λέει και να κάνει αυτά που αρέσουν σε μένα ή σκεφτομαι εγώ. Συνεχώς! ακόμη κ στα μικρότερα πράγματα, όπως πχ το πού θα βγούμε να φάμε, το πού θα κάτσουμε για καφέ, το αν θα κοιμηθούμε παρέα σπίτι μου. Είναι σαν να ακολουθεί πιστά ότι της λεω, σαν να καταστέλει το εγώ της και να μην έχει άποψη. Και αν κάποιες φορές έχει, πάντα στο τέλος συγκλίνει στη δικη μου κ φαινεται να συμφωνει. Ακομα κ αν στην αρχη ήταν εκ διαμετρου αντιθετη. Πχ πρόσφατα σε μια συζητηση σχετικά με το μεταναστευτικό ή με την ψηφιση του συμφώνου συμβίωσης που κάναμε διαφορες κουβέντες (ξέρω οτι ειναι πολύ συντηρητική γενικα) έφτασε να συμφωνει κ να επαυξάνει με ο,τι λεω εγω που ειμαι πιο ανοιχτόμυαλος κ δεκτικος γενικά στη διαφορετικότητα του άλλου κ στις επιλογές του καθενός. Ωστόσο, πονηρευτηκα κάποια στιγμή και έβαλα μια φιλη μου να της κάνει ακριβως την ίδια συζητηση βεβαια, κ οι απόψεις που εξεφρασε ήταν ακριβώς αυτές που ανέμενα κ σε μενα δεν ειχε εκφράσει βέβαια. Και φτάνω στο ζητουμενο τωρα. Με εκεινη, περναμε αρκετα καλα, κανουμε σχεδια για το μελλον (ή μάλλον κανω και απλά συμφωνει!) και γενικά πάει καλά το πράγμα. Ωστόσο ή εγώ είμαι χειριστικός και πιεστικός και απόλυτος και δεν το έχω καταλάβει ή είμαι εντελώς βλάκας και θύμα και εκείνη προσπαθεί να με εχει σε ένα ροζ συννεφάκι για να παραμεινουμε μαζι.... ή τιποτα από τα δύο και είναι απλά η ιδέα μου. Δεν ξερω κατά πόσο ειναι αληθινη αυτη η σχεση που έχουμε κ δεν ξερω αν αξιζει να συνεχισουμε απο τη μία, απο την άλλη όμως η αυτοθυσία (έτσι προσπαθώ να εκλάβω το ότι σε όλα βάζει εμένα μπροστά κ όχι τον εαυτό της) με συγκινει πολλές φορές και με κολακευει ενώ άλλες με εξοργιζει γιατι νιωθω οτι δεν εχει δικη της προσωπικότητα, τουλάχιστον μπροστά μου. Η άποψη σου? Πώς να κινηθώ? Δεν μπορώ να της πώ, ώρα να μη συμφωνεις μαζι μου πια! Ελα να διαφωνησουμε! Και αν ειναι ο τρόπος να μου δειξει οτι με αγαπάει? Ειναι τρελό. (συγνωμη για το μακροσκελες κειμενο)- Μπερδεμένος

 

Αγαπητέ μπερδεμένε,


Κάνεις τις λάθος ερωτήσεις.


Αυτό που πρέπει να απαντήσεις είναι το εξής: τι είδους σχέση θέλεις για σένα;


Όλα τα άλλα, τι κάνει και δεν κάνει, τι είναι και δεν είναι, και γιατί είναι έτσι και γιατί δεν είναι αλλιώς, είναι δευτερεύοντα. Εσύ, τι θέλεις για τον εαυτό σου; θέλεις μια γυναίκα που συμφωνεί μαζί σου βρέξει χιονίσει (ξέρεις υπάρχει μεγάλη αγορά για τέτοιους ανθρώπους), μια που έχει προσωπική άποψη και την υποστηρίζει (με ρίσκο να διαφωνήσετε κάποτε πάρα πολύ, ή να διαφωνείτε συχνά) ή μια που έχει προσωπική άποψη, αλλά τυχαίνει να συμφωνείτε στα περισσότερα;


Αυτό πρέπει να αποφασίσεις, και μην κάνεις σχέδια για το μέλλον με ανθρώπους που δεν ξέρεις ούτε αν συμπαθείς. Με ανθρώπους που δεν ξέρεις καν αν γνωρίζεις σε βάθος! Τι θα πει «τα πάμε καλά;» Αφού κάνει το άσπρο μαύρο για να τα πάτε καλά. Σταμάτα τα σχέδια για το μέλλον, και επικεντρώσου σε αυτό που γίνεται τώρα.

__________________
6.


Γιατί ενω υπάρχει τόση μοναξιά γύρω μας και όλοι ψάχνουν να βρουν τον ανθρωπο τους, δεν μιλάνε; Ο κόσμος δεν επικοινωνει πια, δεν ανοίγεται. Δύσκολα κανεις γνωριμίες και εχεις ουσιαστική επαφη με κάποιον. Οι περισσοτεροι ανθρωποι έχουν κλειστεί στον μικρόκοσμο τους. Γιατί; Πως μπορεί να αλλάξει αυτό;- Μικρός Πρίγκιπας

 

Νομίζω ότι είναι πολύ απλή η απάντηση. Διότι αν ανοίγεσαι χωρίς κριτήρια, ρισκάρεις να την πατήσεις πολύ άσχημα. Οι άνθρωποι διστάζουν γιατί όλοι ξέρουν ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνοι. Δεν θα αλλάξει αυτό, και δεν χρειάζεται να αλλάξει. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αναπτύξεις τα δικά σου κριτήρια σχετικά με το πότε κάποιος φαίνεται να αξίζει την εμπιστοσύνη σου, και να προχωράς με προσοχή. Αν νομίζεις ότι το να ανοίγεσαι εύκολα και να επικοινωνείς αβέρτα είναι κάποια αρετή, όχι. Δεν είναι απαραίτητα. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό με επιτυχία (που δηλαδή, τους βγαίνει σε καλό), είναι άνθρωποι που έχουν φιλοσοφήσει πάρα πολύ τον εαυτό τους, τους άλλους, και το Σύμπαν γενικότερα, και έχουν μαζέψει τεράστια ψυχική δύναμη.

__________________
7.


Αγαπητη Α μπα ή και abba,
Εδω και 1μιση χρονο βρισκομαι με εναν τυπο χωρις να εχουμε σχεση.Εγω 19..αυτος 34.η διαφορα μεγαλη,οκ αλλα το ηλικιακο κομματι θελει πολυωρη συζητηση και δε θα σταθω εκει.θα σταθω στο γεγονος οτι αυτος ο ανθρωπος με εχει εντυπωσιασει πολυ,περναμε απιστευτα μαζι,εχουμε αψογη επικοινωνια και χημεια.δεν με πιεζει για τιποτα και με σεβεται στο επακρο.παρολα αυτα δεν ψηνομαατε για σχεση-το χουμε συζητησει-.θαυμαζουμε πολυ ο ενας τον αλλον,περναμε πολυ ωραια,ταιριαζουμε σε πολλα αλλα δε νιωθουμε ερωτευμενοι.απο την πλευρα μου το ξερω γιατι με ξερω,αλλα κ απτην πλευρα του το ξερω γιατι φαινεται ο ανθρωπος που ναι ερωτευμενος.απλα περναμε πολυ καλα.συμβαινει ομως κατι περιεργο.δεν εχω αισθανθει ποτε να μου λειπει απο εκει καταλαβαινω οτι δεν ειμαι και ερωτευμενη,ομως μετα απο εναμιση χρονο εχω δεθει οπως ειναι φυσικο.τον εχω μαθει και ανησυχω για αυτον,θελω να ειναι καλα να μαθαινω νεα του και να τον βοηθαω.Ολα αυτα ειναι ενδειξεις αγαπης σωστα;Αισθανομαι πως τον αγαπαω λοιπον ως εναν ανθρωπο που εχω περασει πολλα μαζι του.και ο προβληματισμος μου ειναι ο εξης:γινεται να αγαπησεις εναν ανθρωπο χωρις να τον ερωτευτεις;η τελοσπαντων τι ειναι αυτο που αισθανομαι για εκεινον;- Φουντουκι

Ρωτάς αν είναι φυσικό που σε ενδιαφέρει αληθινά, βαθιά, ένας άνθρωπος με τον οποίο βρίσκεσαι συχνά εδώ και ενάμιση χρόνο και με τον οποίον περνάς πολύ ωραία και ταιριάζεις;


Τι έχει πάθει η νεολαία;


Αστειεύομαι.


Ας διαμορφώσω αλλιώς την ερώτηση. Γιατί νομίζεις ότι το σεξ είναι εμπόδιο για την αγάπη;

75

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
#3 Μα κ όλοι αυτοί που τον ρωτάνε συνέχεια, δλδ, όπου βρεθεί, όπου σταθεί να πει ο καθένας τον πόνο του και να διαγνωστεί και να τους συνταγογραφήσει... Τι κακιά συνήθεια..
Σχετικά με την απάντηση της α,μπα. Για την συγκεκριμένη περίπτωση ίσως όντως αυτός να είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης. Όμως, σε ένα κόσμο όπου όλοι λειαίνουν τις γωνίες τους αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και αυτό νομίζω ότι δεν είναι καθόλου καλό. Η αντίδραση που προτείνει η α,μπα εμπεριέχει και λίγη ''μπαγαποντιά'', αποπροσανατολίζει, δεν είναι ευθεία. Προτείνει να πει ο φίλος (ιατρός κατά τα άλλα) κάτι που ενώ φαίνεται ιατρικό είναι μπούρδα, οπότε στην ουσία προτείνει αντιπερισπασμό. Προτείνει να κάνει ο γιατρός τους άλλους να αισθανθούν σημαντικοί επειδή παράεφαγαν στο γλέντι και τους πονάει το στομάχι. Καταλαβαίνω γιατί το προτείνει και πως μερικούς ανθρώπους όντως πρέπει να τους αποφεύγεις με το τρόπο σου αλλά πραγματικά δε ξέρω αν αυτός είναι πάντα ο σωστός τρόπος. Έχω την αίσθηση ότι αν επιλέγουμε τέτοιες αντιδράσεις σε αυτά τα θέματα είναι λίγο σαν να μας νικάνε οι άλλοι. Δηλαδή, τι θέλω να πω: Αν πας σε μια δημόσια υπηρεσία πχ δεν χρειάζεται να είσαι παραπάνω ευγενικός από τυπικά ευγενικός για να σου κάνουν τη δουλειά σου. Έτσι θα έπρεπε να είναι. Αν παραγίνεις ευγενικός (και με συγχωρείτε, αν δε σας κάνει κόπο) και αρχίσεις τις δικαιολογίες (και δεν ήξερα αυτό και δεν ήξερα το άλλο) τότε είναι λίγο σαν να σου κάνουν χάρη, ενώ δε σου κάνουν καμία χάρη απλά τη δουλειά τους κάνουν.Φυσικά δεν είναι η ίδια περίπτωση με αυτή του γιατρού αλλά το πάτερν που προτείνει η αμπα είναι περίπου το ίδιο. Προσπαθούμε να φανούμε λιγότερο δυσάρεστοι σε κάποιους οι οποίοι όμως θα έπρεπε να έχουν τη γνώση να κατανοήσουν ότι δεν είμαστε δυσάρεστοι είμαστε απλά είτε επαγγελματίες είτε ειλικρινείς, είτε και τα δυο συγχρόνως. Αντί να αλλάξει ο γιατρός συμπεριφορά κανονικά θα έπρεπε να αλλάξουν οι υπόλοιποι αντιδράσεις. Βέβαια αυτό είναι το πιο δύσκολο, αλλά και να αρχίσουμε όλοι να γινόμαστε ''καταφερτζίδες'' για τα αυτονόητα δεν ξέρω αν είναι και η ενδεδειγμένη λύση. Ίσως ο γιατρός στην προκειμένη να μην έχει άλλη επιλογή αφού θέλει να παραμείνει και στο χωριό, όπου έχει να κάνει με ηλικιωμένους οι οποίοι είναι πλέον αργά να αλλάξουν συνήθειες και πιστεύω. Απλά θέλω να πω ότι αν εφαρμόζουμε πάντα τέτοιες συμπεριφορές, κάπου χάνουμε το δίκιο μας. Ως συνήθως η λύση είναι κάπου στη μέση, απλά μερικές φορές το να βρεις τη μέση δεν είναι τόσο απλό.
Ενώ έχεις δίκιο σε ό,τι λες, δεν είναι και πολύ υπεύθυνο να έλεγε στον άνθρωπο να ξεκινήσει μόνος του την επανάσταση του αυτονόητου. Να γίνει αυτός ο "κακός" για να μάθει τρόπου ένα ολόκληρο χωριό. Ο άνθρωπος κουράστηκε για να μάθει μια επιστήμη, και θέλει να την ασκήσει. Βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους ως δυνάμει πελάτες, και είναι και λογικό.Το "ο πελάτης έχει δίκιο" που λέμε δεν είναι όντως δίκαιο, αλλά είναι, πώς να το κάνουμε, ρεαλιστικό - το ότι δηλαδή αναγκάζεσαι να του φέρεσαι λες και έχει (σχεδόν) πάντα δίκιο.Στη δημόσια υπηρεσία, που ανέφερες, ο πολίτης είναι ο "πελάτης" - δε φαίνεται εκ πρώτης όψεως, και γι'αυτό πολλοί δημ. υπ. είναι γαϊδούρια και αργόσχολοι, αλλά ο πολίτης τους πληρώνει και πρέπει να μπορεί να κάνει μια δουλειά χωρίς να ικετεύει. Αν ένας υπάλληλος δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στο ρόλο του, το σωστό είναι να μπορείς να του κάνεις αναφορά, γιατί υποχρέωσή του είναι να σε εξυπηρετήσει.Αλλά ο ερωτών εν προκειμένω τι θα κάνει, αν τον πάρουν με κακό μάτι και έχει πρόβλημα στο μέλλον; Θα τους κουβαλάει στο ιατρείο με το ζόρι; Καλώς ή κακώς, ο πελάτης έχει το πάνω χέρι σε αυτές τις σχέσεις.
Ετσι θα επρεπε να ειναι διχως αμφιβολια αλλα αυτα ειναι καλα για τα αμφιθεατρα. Στον πραγματικο κοσμο (αν πας καμμια πεντηκοστη φορες σε δημοσιες υπηρεσιες θα το εμπεδωσεις) πρεπει να γινεται και δουλιτσα και μονο ελαχιστοι εχουν τα εργαλεια για να καταλαβουν τον εξορθολογισμο.
Για αυτό είπα παραπάνω ότι όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Η διαδικασία όμως είναι. Προσπαθείς να μην γίνεις δυσάρεστος σε κάποιους για να επιτύχεις κάτι. Αυτο είναι το πάτερν. Εμένα αυτό δε μου αρέσει. Μπορεί αυτό να είναι το ρεαλιστικό οπως λες, όμως αυτό δε σημαίνει οτι πρέπει να αποδεχόμαστε και οτιδήποτε είναι ρεαλιστικό.Αν ο καθένας λέει ''τι εγω θα ξεκινήσω την επανάσταση του αυτονόητου;'' τότε αυτή η επανάσταση δεν θα γίνει ποτε. Ολοι έχουμε ευθύνη για κάτι που ενω δε θα έπρεπε, γίνεται τελικά κανόνας. Και επίσης οι επαναστάσεις (γενικότερα) απο λίγους ή ακόμα και έναν ξεκινάνε αρχικά. Αμα είναι να λέμε όλοι ''τι εγω θα βγάλω το φιδι απο τη τρύπα'' τοτε γινόμαστε συνένοχοι σε οτι συμβαίνει. Η μη δράση σε πολλά ζητήματα είναι συνενοχή.
Πολλαπλά τα θέματα αλλά ας το προσπαθήσω:Ο γιατρός δεν έχει πελάτες..έχει ασθενείς. Ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχει άμεση ανταλλαγή μετρητών μεταξύ των δυο μερών η σχέση δεν δικαιούται να καλείται πελατειακή σε καμία περίπτωση(για διάφορους λόγους, με βασικότερο τον ηθικό). Υπό αυτό το πρίσμα ο ασθενής σου δεν δικαιούται να έχει πάντα δίκιο..δικαιούται της προσοχής του γιατρού, της επιμελούς εξέτασης, του χρόνου και της υποστήριξης του γιατρού με κάθε πιθανό/δυνατό τρόπο..αλλά όχι του δίκιου..αν έχει ήδη διάγνωση ή δίκιο σε αυτά που σκέφτεται και ζητάει τότε δεν χρειάζεται και τη γνώμη του γιατρού.Δικαιούται να του εξηγήσω γτ έχει άδικο..αλλά όχι να αμφισβητήσει την αιτιολογημένη απάντηση στις θεωρίες του επειδή είναι πελάτης.Επίσης δικαιούται 2ης-3ης-νιοστής γνώμης από άλλους συναδέλφους που μπορούν να διαφωνούν με τη δική μου, όμως αιτιολογημένα και στο ίδιο επίπεδο, όχι θεωρητικά και γτ έτσι διάβασα στο google.Για τον συνάδελφο..δεν υπάρχει γιατρός που δεν έχει βρεθεί στη θέση σου.Φυσικά και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η εξέταση 'του ποδαριού' και πολύ καλά κάνεις και την αρνείσαι σθεναρά..είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για ανακριβή συμπεράσματα και πιθανόν επικίνδυνα λάθη.Αυτό που έχω ανακαλύψει με τα χρόνια είναι ότι αυτό που παίζει ρόλο είναι η αρχική αντίδραση..αν η πρώτη απάντηση είναι συγγνώμη είμαι σε γάμο και δεν θα ασχοληθώ τώρα (αν και δίκιο θα έχεις) δεν πρόκειται να εισπράξεις δίκιο..αν πάλι αφιερώσεις ένα 5λεπτο να ακούσεις ότι μπορεί να θέλει να ρωτήσει κάποιος, δηλώσεις ότι χρειάζεσαι ησυχία, πλήρες ιστορικό και εκείνος την πλήρη προσοχή σου για να βγάλετε συμπέρασμα και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα την επόμενη μέρα στο ιατρείο..και βεβαιώσεις ότι θα τον περιμένεις για να το κάνετε..πιθανόν θα είναι τόσο ευχαριστημένοι ώστε δεν θα σε ενοχλήσουν άλλο.Μακροσκελέστατο τελικά..ζητώ συγγνώμηFirst time here..pls be gentle :)
#5. Αγαπητέ φίλε, αυτό που μας περιγράφεις, μου φαίνεται η ΦΥΛΑΚΗ..Συμφωνεί ή κάνει πως συμφωνεί στα ΠΑΝΤΑ μαζί σου, δεν εχει άποψη κλπ κλπ...πολύ παθογένεια μου κάνει αυτό...στην καλύτερη περίπτωση είναι απόλυτα ανασφαλής και στην χειρότερη απόλυτα υστερόβουλη...καθόλου καλά και τα δύο, δε νομίζεις? νομίζω ότι το άτομο αυτό έχει πολλά θέματα και δεν θα είσαι εσύ αυτός που θα τα λύσει..το πολύ πολύ κάποτε όλο αυτό που "καταπίνει" για να είναι "αρεστή" θα εκταξευθεί πάνω σου με λυσσαλέα μανία...ΦΥΓΕ ΤΩΡΑ!!!
Συμφωνώ με όσα είπες Anna Karenina και ελπίζω ο φίλος μας να διαβάσει τα σχόλια. Από δική μου αντίστοιχη εμπειρία με άντρα που συμπεριφερόταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, προσθέτω ότι όχι μόνο μπορεί να γίνει αποδέκτης τεράστιας έκρηξης- όπου θα φανεί και το πραγματικό πρόσωπο του ατόμου "ναι σε όλα"¨, αλλά μπορεί και ο ίδιος σε κάποια φάση να εκραγεί με την τόση υποκρισία και ψευτιά, σε σημείο που να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του και αυτό το τελευταίο είναι ακόμα χειρότερο. Στη δική μου περίπτωση, μπορώ να πω ότι υπήρχε συνδυασμός ανασφάλειας+υστεροβουλίας και μάλιστα πολλές φορές απορούσα γιατί να είναι μαζί μου ένας άνθρωπος που γνωρίζει ότι δεν του ταιριάζω και να μου παρουσιάζει μια άλλη εικόνα καταπιέζοντας τον εαυτό του; Τί όφελος μπορεί να έχει λειτουργώντας έτσι; Κατέληξα πως μάλλον θεωρούσε ότι δεν μπορεί να βρει κάτι καλύτερο και με έβλεπε περισσότερο σαν λύση ανάγκης, παρά με αγαπούσε. Όσο ευχάριστα και να περνούσα μαζί του στην αρχή και όσο κι αν με κολάκευε η συμπεριφορά του- αρχικά νόμιζα ότι ήταν απλά πολύ ερωτευμένος μαζί μου (ΛΟΛ), απλά δεν άξιζε τον χρόνο μου, όχι μόνο επειδή δεν είχε δική του προσωπικότητα/απόψεις/προτιμήσεις αλλά και επειδή ήταν εντελώς υποκριτής. Επίσης, αυτά τα άτομα (γενικεύω τώρα αλλά το έχω ξαναδεί και με άλλους/ες) συνήθως δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό το φέρσιμό τους είναι υποκριτικό, ούτε αντιλαμβάνονται ότι πληγώνουν τους άλλους, αντιθέτως θεωρούν ότι παραείναι έξυπνοι για να γίνουν αντιληπτοί από τους άλλους. Έχουν μάλλον την άποψη ότι οι άλλοι όλοι είναι ηλίθιοι και ότι οι ίδιοι γίνονται παντού αξιολάτρευτοι. Και για ένα διάστημα ναι, όντως φαίνονται αξιολάτρευτοι. Νομίζω επίσης ότι θα ζήσεις ένα πολύ σουρεάλ και αστείο σκηνικό βραχυκυκλώματος αν της πεις ότι γνωρίζεις τις πραγματικές της απόψεις για το μεταναστευτικό πχ., γιατί σου ανέφερε τυχαία κάτι η φίλη σου... αλλά δεν αξίζει, εξάλλου έτσι κι αλλιώς την έχεις πάρει χαμπάρι.. Καλύτερα να μην χάνεις άλλο το χρόνο σου trust me! Δεν έχει κάτι να σου προσφέρει αυτός ο άνθρωπος πέρα από λίγη επιβεβαίωση που κι αυτή δεν μετράει αφού είναι τόσο fake.
#2 Καλό θα ήταν να μας ανέφερε ενδεικτικά τα επιχ/τα της συζύγου, για τα οποία δε θέλει να πάει Βρυξελλες... Σίγουρα η αντίδρασή της δεν είναι φυσιολογική κ μάλλον κάτι κρύβει.. Μήπως είναι ξενόφοβη.. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, ώστε να οδύρεται έτσι κ να διαφωνεί τόσο έντονα για την καλύτερη οικογενειακή αποκατάσταση.. Κρίμα που δε θέλει, πάντως.. Δε δίνονται σε όλους τέτοιες ευκαιρίες!
Είναι ξενόφοβη και κάρι κρύβει; Δε μπορείς να σκεφτείς άλλα πιθανά επιχειρήματα να μη θέλει να φύγει από τη χώρα; Η γυναίκα προφανώς δε θέλει να αφήσει τη δουλειά της, το σπίτι της, τους φίλους της, τους γονείς της, τη χώρα που μιλάνε τη γλώσσα της, για να πάει σε μια ξένη χώρα και να κάνει ένα ξεκίνημα από το μηδέν - πιθανά χωρίς δουλειά η ίδια καθώς δεν ξέρουμε τι δουλειά κάνει, και τη δουλειά τη θεωρώ πολύ σημαντική, αν έχει συνηθίσει να δουλεύει είναι πολύ δύσκολο να αρχίσει να κάθεται σπίτι. Δεν είναι καθόλου εύκολη μια τέτοια απόφαση. Είναι σίγουρα μια καλή ευκαιρία, αλλά ας βλέπουμε και τις 2 πλευρές.
de sou Lew, καλα τα λες, αλλα είμαι της άποψης ότι, οταν κάνεις παιδιά, πλέον στη ζωή σου είναι προτεραιότητα. Ο σύζυγος στην περίπτωση μας, σκέφτεται τα παιδιά κ την ίδια, ότι θα είναι καλύτερα για όλους. Αν τη σύζυγό του την απασχολούν ΠΡΩΤΑ πώς θα περάσει αυτή την μετεγκατάσταση, θέματα όπως αναφέρεις δουλεια- φίλους κ όχι το ότι παρ' όλες τις δυσκολίες, θα καταφέρει να χτίσει μία καλή ποιότητα ζωής κ μέλλον για τα παιδιά της, τη βρίσκω λάθος.
#4 Πιστεύω not-good-swimmer ότι είσαι απύθμενα ερωτευμένη μαζί του και δεν έχεις πάρει γραμμη, για ο,τι αισθάνεσαι.. Το άλλο κακό είναι ότι είστε προκατηλλειμενοι για την πορεία της σχέσης σας, που σκεφτήκαμε κάποια στιγμή να κάνετε...για ποιό λόγο, δεν κατάλαβα ακόμη...πώς μπορείτε να υποψιάζεστε ότι η σχέση θα χαλάσει όλο αυτό το ροζ συναίσθημα που κυριαρχεί στη φιλία σας κ ότι δε θα το ενισχύσει... Επίσης, λέγοντας ότι φοβάσαι να μην τον πληγώσουν οι άλλες και απομακρυνθει, λυπάμαι, αλλά ζηλεύεις και αυτό θα σου βγει αργότερα που θα σου λέει οτι δεν έχει χρονο να βγει μαζί σου, αλλά με την εκάστοτε κοπέλα του κ τότε δε θα ξέρεις τι θα σου φταίει! Όπως είπε και η Α μπα, φρόντισε να ενδιαφέρεσαι και για άλλους αντρες ουσιαστικα, ώστε να ξεπεραστεί αυτό το ροζ συναίσθημα που δεν οδηγεί κάπου!
#1: Κρίμα να ταλαιπωρείσαι έτσι κάθε φορά που ταξιδεύεις με αεροπλάνο, σίγουρα να κάνεις κάτι για αυτό όπως σου προτείνει η Α, μπα. Πάντως και στη Ryan air ή τις άλλες low cost εταιρίες, μπορείς να έχεις μαζί σου φαγητό, στη χειραποσκευή σου, προκειμένου να περάσει λίγο η ώρα και να ξεχαστείς.
#2: Μάκη, ίσως η γυναίκα σου κλαίει και χτυπιέται γιατί ενώ γνωρίζει ότι το καλό για την οικογένειά σας και τα παιδιά σας είναι να κάνετε το βήμα που προτείνεις, παρ'ολ'αυτά αυτή δεν θέλει να το κάνει. Κι αυτό την κάνει να αισθάνεται τύψεις, ότι δεν είναι καλή μητέρα/σύζυγος. Ή αισθανεται πίεση από τη δική της οικογένεια, του τύπου "που θα μας αφήσετε, θα πάρετε τα παιδιά μακριά, καλά είστε εδώ, έχετε τις δουλειές σας" κλπ κλπ, το έχω δει πολλές φορές να συμβαίνει. Οπότε προσπαθεί να τους έχει όλους ευχαριστημένους αλλά αυτό δεν γίνεται και πιέζεται. Ή αν έρθει στις Βρυξέλλες, ίσως δεν θα είναι εύκολο για αυτήν να βρει δουλειά και θα αναγκαστεί να μείνει στο σπίτι, πράγμα που μπορεί να μην της αρέσει, άσχετα με την οικονομίκή άνεση που θα έχετε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητήσετε και να καταλήξετε ποια είναι τα εμπόδια και πως μπορούν να ξεπεραστούν. καλή τύχη!
#5 Το να μην εκφράζει την άποψή της μπροστά σου για να μη διαφωνήσετε εκφράζει πολλά, αλλά όχι «αγάπη». Απορώ και πώς το σκέφτηκες. Όταν κάνει κάτι από αγάπη, θα το καταλάβεις γιατί είναι υπέροχο να σ' αγαπούν και να στο δείχνουν.Όπως τα λες, διακρίνω άνθρωπο με τρομερά χαμηλή αυτοεκτίμηση (κόμπλεξ, αυτή η μάστιγα). Υποθέτω πως δε θέλει να διαφωνήσει μαζί σου γιατί πιστεύει πως δε θα καταφέρει να στηρίξει τις θέσεις της απέναντί σου με στέρεα επιχειρήματα - κι έτσι θα πέσει στα μάτια σου. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί βαριέται να ψαχτεί/ διαβάσει & αρκείται σε αυτά που ακούει από τους γονείς της και το Αρτ τσάνελ, είτε γιατί δεν πιστεύει στην ικανότητά της να ορθώσει ανάστημα, αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Για τώρα, έχε υπ' όψιν πως αυτά που προς το παρόν σου φαίνονται ενοχλητικά, στο μέλλον θα είναι ανυπόφορα (ειδικά αν βαδίζεις στα σκοτάδια).
Αυτό ακριβώς είναι το κίνητρο πολλών ατόμων και κυρίως γυναικών. Οι ασφυκτικές πιέσεις της πατριαρχίας για γάμο-αποκατάσταση σε συνδυασμό με την κουτοπονηριά, βλέπετε.
Συμφωνώ σε αυτο που λες. Είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Θυμήθηκα όμως και τη γυναίκα ενος φίλου, η οποία πριν το γάμο τους και προτού γεννήσει ήταν κάπως έτσι. Πολύ συγκαταβατική σε όλα, πολύ γλυκιά και καλή με όλους. Με το που γέννησε μεταλλάχτηκε σε έναν άλλο άνθρωπο και τα τελευταία 5 χρόνια δεν θέλει να βλέπει κανέναν συγγενή και φίλο/φίλη του άνδρα της, στις συναντήσεις της παρέας με το ζόρι μιλάει και πετάει όλο καρφιά και είναι ο πιο αντιπαθής άνθρωπος του κύκλου μας. Υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι...
Franny, δεν ξερω εάν ειχε κατάθλιψη, δεν ειχε τέτοια συμπτώματα. Συν το οτι φερόταν άσχημα μονο σε φιλους και συγγενείς του ανδρα της. Στους δικούς της ηταν μεσ'στην καλη χαρα. Μαλλον μου μυρίζει αυτο που λεει το αμυριστο λουλούδι περί στεφανιού.
Συνηθως οι yes women μια ωραια πρωία χωριζουν, ειτε γιατι βαρεθηκαν, ειτε γιατι τις βαρεθηκαν. Γενικα ειναι πολυ κακο δειγμα ζευγαρι να μην μαλωνει ποτε: πολλη σκονη κατω απο το χαλι....
Έχω αμφιβολίες σχετικά με την υστεροβουλία: Αν μας έλεγε πως του σιδερώνει τα πουκάμισα και τον αποκαλεί «Πασσά μου», ενώ στη φίλη της περιέγραφε πόσο δεν της αρέσει να κάνει τέτοια πράγματα, θα το δεχόμουν. Οι σχέσεις όμως δε χαλάνε επειδή εγώ ψηφίζω Τσίριζα κι εσύ Μπατσόκ. Ίσα ίσα που οι μικρές διαφορές και διαφωνίες φέρνουν μια ενδιαφέρουσα ποικιλία στη σχέση. Αν ήταν τόσο πονηρή και υστερόβουλη, μάλλον θα το αντιλαμβανόταν.
Θα μπορουσε να ειναι ενας ανθρωπος με παρα πολυ χαμηλη αυτοπεποιθηση οχι επειδη δεν μπορει να στηριξει τις αποψεις της αλλα επειδη πιστευει πως ακριβως επειδη εχει αποψη και δεν ταιριαζει με τη δικη του μπορει να τον χασει.Επισης αρκετες θεωρουν πως πρεπει να ειναι ενα με τον συντροφο τους,να στηριζουν την κολωνα του σπιτιου τους και αρα πρεπει να συμφωνουν στα παντα.Και υπαρχουν επισης και οι λεγομενες αμοιβαδες οι οποιες απλα αφομιωνονται ειτε γιατι δεν εχουν αποψη και χαρακτηρα ειτε γιατι δεν της ενδιαφερει να εχουν αποψη και χαρακτηρα μπροστα στο να εχουν αντρα διπλα τους.Υπαρχουν χιλιοι διαφορετικοι λογοι γιατι οι γυναικες φερονται ετσι αλλα ειναι γεγονος πως σε ενα αρκετα μεγαλο ποσοστο ειναι η πραγματικοτητα.
1. Σωστά στα λέει η Λένα. Υπάρχουμε και μεις που δεν τα φοβόμαστε καθόλου (αυτό το " δε φοβάμαι φυσιολογικά όπως κάθε άνθρωπος" μου χτύπησε λίγο στο μάτι) και απλά κοιμόμαστε όπου να'ναι. Προσωπικά, επειδή έχω άλλες φοβίες, που στέκουν πιο πολύ σε πιθανότητες να συμβούν το εκλογικεύω. Μία γνωστή από την άλλη παίρνει δραμαμίνες. Ό,τι τον βολεύει τον καθένα είναι εδώ :)
Κι ο Ρόρυ Γκάλλαχερ φοβόταν τις πτήσεις τις οποίες ήταν αναγκασμένος να κάνει, λόγω περιοδειών. Έπαιρνε ηρεμιστικά, πλακωνόταν και στο ποτό και κατέστρεψε το συκώτι του.