Στο σημερινό «Α μπα»: πλατωνικός έρωτας, και το ανάποδο

Στο σημερινό «Α μπα»: πλατωνικός έρωτας, και το ανάποδο Facebook Twitter
75

 

__________________
1.


Καλημέρα Αμπούλα και αναγνωστες! Λοιπόν, εχω ένα πρόβλημα. Φοβάμαι τα αεροπλάνα! Δε τα φοβάμαι φυσιολογικά όπως κάθε άνθρωπος ομως.. Κατα καιρούς εχω πάθει και κρίσεις πανικού επάνω, μετα για ένα διάστημα επέλεγα να ταξιδεύω με αλλα μέσα οταν ήμουν μόνη μου και ας έπαιρνε μέρες! Βέβαια, οταν κανονίζουμε παρέα ταξίδι με φίλους πηγαίνω απλα χάνω δέκα χρόνια απο τη ζωή μου. Πραγματικά αν με δείς κατα τη διάρκεια και μετα ειναι να με λυπάσαι. Αρχές Απρίλη λοιπόν (ελπίζω να προλάβω απάντηση) θα πρέπει να ειμαι για τέσσερις ώρες πάνω στο αναθεματισμένο. Ήθελα να ρωτήσω δεδομένου και των υπερατλαντικών σου ταξιδιών αν έχεις να μου προτείνεις κάτι για να ξεχάστω λίγο.(ryanair θα ναι ούτε φαΐ να περάσει λίγο η ώρα). Εχω πάρει μια φορά lexotanil αλλα τίποτα σου λεει..με το που προσγειώθηκα κοιμόμουν όλη μέρα. Να αρχίσω τα κρασιά;;να πιω τίποτα άλλο; Να πάρω τα άνθη του μπαχ;; Εσείς τι κάνετε ρε παιδιά;;- Αεροπόρος

Όταν έχουμε φοβίες που μας εμποδίζουν να ζούμε όλες τις πτυχές της ζωής, πάμε σε ένα καλό ψυχολόγο και μαζί του κάνουμε βήματα προς την απελευθέρωση. Μην ρωτάς άλλους τι κάνουν. Είναι κάτι που θα λύσεις εσύ, μόνη σου, με τη βοήθεια ενός ειδικού. Δεν θα περάσει από μόνο του, ούτε θα περάσει με συμβουλές αγνώστων στο ίντερνετ.

__________________
2.


Αγαπητή Α μπα, θα ήθελα τη συμβουλή σου σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Είμαι 40 χρονών, παντρεμένος με 2 παιδάκια, ηλικίας 5 και 2 ετών. Και εγώ και η γυναίκα μου έχουμε τις δουλειές μας στην Ελλάδα, σταθερές χωρίς πολλά χρήματα. Έχω όμως πρόταση να πάω να δουλέψω σε έναν ευρωπαϊκό οργανισμό στις Βρυξέλλες. Τα χρήματα είναι εξαιρετικά καλά και μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια άνετη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας. Τα παιδιά θα μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε ιδιωτικό σχολείο με πληρωμένα όλα τα έξοδα, η οικογένειά μου θα έχει πλήρη ιατρική κάλυψη, κτλ. Το πρόβλημα είναι η γυναίκα μου, η οποία είναι κάθετη και δεν θέλει να έρθει μαζί μου. Της πρότεινα να πάμε για ένα χρόνο δοκιμαστικά, παίρνοντας άδεια άνευ αποδοχών από τις δουλειές μας. Ούτε αυτό θέλει να κάνει, κλαίει και χτυπιέται. Ενώ τα επιχειρήματά της είναι πολύ λογικά, οι αντιδράσεις της με κάνουν να υποπτεύομαι ότι έχει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, το οποίο δεν έχω αντιληφθεί τόσο καιρό (παρόλο που είμαστε σχεδόν 20 χρόνια μαζί). Εγώ, από τη μια δε θέλω να στενοχωρώ τη γυναίκα μου, από την άλλη θέλω να δώσω ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μου, σε μια χώρα που δεν έχει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Είμαι πραγματικά απεγνωσμένος και δεν ξέρω τι να κάνω.- Makis

Μάκη, δεν δίνεις αρκετά στοιχεία. Είναι άλλη η απάντηση αν δεν συμφωνείτε σε κάτι σημαντικό ως ζευγάρι, και τελείως άλλη αν υποψιάζεσαι ότι η γυναίκα σου έχει ένα ψυχολογικό πρόβλημα που δεν είχες αντιληφθεί.


Αν συμβαίνει το δεύτερο, η διαφωνία σας είναι μια αφορμή για κάτι που αφορά την υγεία της, και η υγεία της είναι πάνω από όλα. Με μπέρδεψες κάπως στο «τα επιχειρήματα της είναι λογικά», γιατί η αντίδραση της είναι συναισθηματική, όπως λες. Δεν ξέρω τι σημαίνει «κλαίει και χτυπιέται», δεν ξέρω αν κλαίει εύκολα, αν κλαίει μόνο για αυτό το θέμα, για ποιο λόγο σκέφτεσαι κάτι παθολογικό (τι διαφορετικό έχεις εντοπίσει δηλαδή;) Όλα αυτά πρέπει να τα συζητήσεις μαζί της. Την έχεις ρωτήσει γιατί αντιδρά τόσο συναισθηματικά; Τι φοβάται ακριβώς;


Το κλειδί είναι πάντα η επικοινωνία. Οι φωνές και τα κλάματα δείχνουν κάποιο εμπόδιο στην επικοινωνία. Αφού γνωρίζεστε είκοσι χρόνια και υπάρχει αγάπη, πρέπει να βρείτε ποιο είναι το εμπόδιο και να μιλήσετε με όλη σας την ειλικρίνεια.

__________________
3.


Αγαπητη μου,
ειμαι νεος αγροτικος γιατρος σε ενα χωριο της Ελλαδας λιγο εξω απο την Χαλκιδα. Η καταγωγη μου ειναι απο εκει οποτε ερχομαι καθημερινα σε επαφη με γνωστους-φιλους-φιλους φιλων-σογια-σογια φιλων. Οποτε ειμαι λοιπον σε μια κοινωνικη εκδηλωση δηλ σε γαμους και πανηγυρια παντα ερχονται 2-3 γνωστοι κυριως μεσης ηλικιας κι αφου με χαιρετησουν μου αναλυουν καποιο προβλημα υγειας τους και μου ζητουν συμβουλη. Εγω τους απαντω παντα( αν κρινω οτι το προβλημα χρηζει διερευνησης) να περασουν απο το αγροτικο ιατρειο για εξεταση - παραπομπη αλλου αν θελουν την ιατρικη μου συμβουλη γιατι δεν μπορω να κανω ιατρικη του ποδαριου( τι θεωρω απο ανευθυνο εως επικινδυνο να πεταω απο δω κι απο κει συμβουλες). Το αποτελεσμα ειναι να μου εχει βγει το ονομα του σνομπ, που βαριεται να ασχοληθει, κακου γιατρου που αποφευγει να δωσει λυση επειδη δεν ξερει κα πολλα. Το θεμα ειναι οτι σκοπευω να γινω γενικος γιατρος στην περιοχη και δεν θα ηθελα να χαλασει ετσι η φημη μου πριν καν αρχισω. Για πες μου κι εσυ τη γνωμη σου γιατι με απασχολει πολυ! Τι νααπανταω σε ερωτησεις εκτος ιατρειου ωστε να φαινομαι σωστος επαγγελματιας χωρις να παρεξηγουμαι;- doctorinneed

Κάνεις πολύ καλά που δεν κάνεις ιατρική του ποδαριού, όσο και αν τους δυσαρεστείς. Αυτό, μην το αλλάξεις. Αυτό που πρέπει αλλάξεις είναι ο τρόπος που μεταφέρεις το μήνυμα. Μην λες «δεν μπορώ να κάνω ιατρική στο πόδι» γιατί, ενώ είναι πολύ σωστό, ακούγεται σνομπ. Ο κόσμος απαιτεί πάντα να γίνεται το δικό του, εδώ και τώρα – οτιδήποτε λιγότερο το βλέπει ως απόρριψη.


Προτείνω να λες «κύριε Μήτσο, πολύ ενδιαφέρουσα η περίπτωση σου» (όλοι μεγαλοπιάνονται όταν τους λες ότι έχουν ενδιαφέρον), και προτείνω να πάρεις δύο ντεπόν/να κάνεις γαργάρες με αλατόνερο/να τρως κάθε μέρα ένα ροδάκινο (πες κάτι που ακούγεται ιατρικό αλλά είναι εντελώς ανώδυνο), και αν δεν σου περάσει σε τέσσερις μέρες, κάνε έναν κόπο να περάσεις από το γραφείο να τα πούμε, γιατί θέλω να ασχοληθώ σε περισσότερο βάθος.»


«Να τα πούμε» να λες, όχι «να περάσουν από το ιατρείο για εξέταση ή παραπομπή». Μην μεγαλοπιάνεσαι κι εσύ, ιατρικός γιατρός σε ένα χωριό είσαι.

__________________
4.


Α,μπα μου καλησπέρα! Εύχομαι πραγματικά να έχεις έρθει στην θέση μου(ή στο περίπου) γιατί αλλιώς πιστεύω ότι δεν θα γίνω κατανοητή. Έχω έναν φίλο που τον θαυμάζω για τα ταλέντα του, τον αγαπώ για τον συναισθηματικό και πνευματικό του πλούτο και είναι και κάτι ακόμα που δεν μπορώ- ή θέλω να μην μπορώ -να προσδιορίσω. Τον σέβομαι και του έχω εμπιστοσύνη. Ξέρω ότι κάθε λεπτό που περνάω μαζί του αξίζει. Τα μάτια του είναι τα πιό εκφραστικά μάτια που έχω δει και θέλω να τα κοιτάω για ώρες και να βυθίζομαι σαυτά, νιώθωντας την ζεστή του αύρα. (ναι, μου βγάζει τόσο ρομαντισμο).Θέλω να είμαι δίπλα του και αυτός το ίδιο. Δεν τον έχω σκεφτεί σεξουαλικά( κάτι πολύ σπάνιο για μένα) . Έχω σκεφτεί, όμως, να ήμασταν ζευγάρι και φοβάμαι μην κουραστώ εγώ από τον χαρακτήρα του ή μην βαρεθεί αυτός από τον δικό μου. Και φυσικά το σημαντικότερο ,μην τον πληγώσω. Το μόνο που ξέρω σίγουρα ότι θέλω, είναι να είμαι στην αγκαλιά του γιατί με ηρεμεί. Αυτό μου φτάνει. Στο παρελθόν είχαμε συζητήσει ότι κάτι υπάρχει παραπάνω μεταξύ μας, αλλά αποφασίσαμε χωρίς πολλά λόγια, να αφήσουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι, γιατί πιστεύαμε και οι δύο ότι δεν θα βγει σε καλό αν το δοκιμάσουμε. Έμεινε έτσι. Και συνεχίσαμε να κάνουμε πολύ καλή παρέα. Όταν τον βλέπω με άλλες κοπέλες το μόνο που θέλω είναι να μην τον πληγώσουν και να μην απομακρυνθεί από μενα. Δεν θεωρώ απαραίτητο να ξέρω αν νιώθει τώρα κάτι παραπάνω για μένα, ίσως και να μην θέλω. Μόνο να κάνουμε πράγματα μαζί θέλω και το επιδιώκει και αυτός. Δεν τον βλέπω όπως και τους άλλους φίλους μου. Αλλά ούτε και σαν "γκόμενο". Θα ήθελα να ξέρω αν είναι ερωτικό όλο αυτο.(απο την μεριά μου πάντα). Χρειάζεται όμως να το καταλάβω, όντως? Και αν ναι. Πώς? Αν όχι, γιατί?Και γιατί να θέλω να το μάθω , αφού δεν θέλω να αλλάξει κάτι?(ή φοβάμαι να αλλάξει?) .Νιώθω ότι πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό! Όλες οι μούτζες(σωστικές ή μη) δεκτές!- not-good-swimmer

Δεν έχει τίποτα το ρομαντικό ο πλατωνικός έρωτας. Έχεις εξιδανικεύσει έναν άνθρωπο βγάζοντας από την εξίσωση το σώμα. Δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο νομίζεις.


Η απάντηση για αυτό που ρωτάς εξαρτάται από το αν είσαι ανοιχτή στο να βρεις άλλον άντρα για σεξουαλική και συναισθηματική σχέση, και αν κάνεις κάτι για να το πετύχεις. Αν νομίζεις ότι τώρα είσαι καλυμμένη, υπάρχει πρόβλημα. Χρησιμοποιείς αυτό το δεκανίκι για να νιώθεις προστατευμένη, ώστε να μην χρειάζεται να πάρεις ρίσκα.


Αν δεν το νομίζεις, ίσως να σου περάσει από μόνο του. Σε κάθε περίπτωση, σκέψου πολύ καλά τι κάνεις. Έχει χάσει κόσμος χρόνια και χρόνια από τη ζωή του με τέτοιες βλακείες.

__________________
5.


Α μπα μου, σου γράφει άλλος ένας φανατικός και καθημερινός σου αναγνώστης. Είμαστε σε σχεση με μια κοπέλα κ αισθάνομαι είτε οτι εγω με τη συμπεριφορά μου κ το χαρακτήρα μου την επηρεάζω είτε ότι επίτηδες θέλει να μου λέει και να κάνει αυτά που αρέσουν σε μένα ή σκεφτομαι εγώ. Συνεχώς! ακόμη κ στα μικρότερα πράγματα, όπως πχ το πού θα βγούμε να φάμε, το πού θα κάτσουμε για καφέ, το αν θα κοιμηθούμε παρέα σπίτι μου. Είναι σαν να ακολουθεί πιστά ότι της λεω, σαν να καταστέλει το εγώ της και να μην έχει άποψη. Και αν κάποιες φορές έχει, πάντα στο τέλος συγκλίνει στη δικη μου κ φαινεται να συμφωνει. Ακομα κ αν στην αρχη ήταν εκ διαμετρου αντιθετη. Πχ πρόσφατα σε μια συζητηση σχετικά με το μεταναστευτικό ή με την ψηφιση του συμφώνου συμβίωσης που κάναμε διαφορες κουβέντες (ξέρω οτι ειναι πολύ συντηρητική γενικα) έφτασε να συμφωνει κ να επαυξάνει με ο,τι λεω εγω που ειμαι πιο ανοιχτόμυαλος κ δεκτικος γενικά στη διαφορετικότητα του άλλου κ στις επιλογές του καθενός. Ωστόσο, πονηρευτηκα κάποια στιγμή και έβαλα μια φιλη μου να της κάνει ακριβως την ίδια συζητηση βεβαια, κ οι απόψεις που εξεφρασε ήταν ακριβώς αυτές που ανέμενα κ σε μενα δεν ειχε εκφράσει βέβαια. Και φτάνω στο ζητουμενο τωρα. Με εκεινη, περναμε αρκετα καλα, κανουμε σχεδια για το μελλον (ή μάλλον κανω και απλά συμφωνει!) και γενικά πάει καλά το πράγμα. Ωστόσο ή εγώ είμαι χειριστικός και πιεστικός και απόλυτος και δεν το έχω καταλάβει ή είμαι εντελώς βλάκας και θύμα και εκείνη προσπαθεί να με εχει σε ένα ροζ συννεφάκι για να παραμεινουμε μαζι.... ή τιποτα από τα δύο και είναι απλά η ιδέα μου. Δεν ξερω κατά πόσο ειναι αληθινη αυτη η σχεση που έχουμε κ δεν ξερω αν αξιζει να συνεχισουμε απο τη μία, απο την άλλη όμως η αυτοθυσία (έτσι προσπαθώ να εκλάβω το ότι σε όλα βάζει εμένα μπροστά κ όχι τον εαυτό της) με συγκινει πολλές φορές και με κολακευει ενώ άλλες με εξοργιζει γιατι νιωθω οτι δεν εχει δικη της προσωπικότητα, τουλάχιστον μπροστά μου. Η άποψη σου? Πώς να κινηθώ? Δεν μπορώ να της πώ, ώρα να μη συμφωνεις μαζι μου πια! Ελα να διαφωνησουμε! Και αν ειναι ο τρόπος να μου δειξει οτι με αγαπάει? Ειναι τρελό. (συγνωμη για το μακροσκελες κειμενο)- Μπερδεμένος

 

Αγαπητέ μπερδεμένε,


Κάνεις τις λάθος ερωτήσεις.


Αυτό που πρέπει να απαντήσεις είναι το εξής: τι είδους σχέση θέλεις για σένα;


Όλα τα άλλα, τι κάνει και δεν κάνει, τι είναι και δεν είναι, και γιατί είναι έτσι και γιατί δεν είναι αλλιώς, είναι δευτερεύοντα. Εσύ, τι θέλεις για τον εαυτό σου; θέλεις μια γυναίκα που συμφωνεί μαζί σου βρέξει χιονίσει (ξέρεις υπάρχει μεγάλη αγορά για τέτοιους ανθρώπους), μια που έχει προσωπική άποψη και την υποστηρίζει (με ρίσκο να διαφωνήσετε κάποτε πάρα πολύ, ή να διαφωνείτε συχνά) ή μια που έχει προσωπική άποψη, αλλά τυχαίνει να συμφωνείτε στα περισσότερα;


Αυτό πρέπει να αποφασίσεις, και μην κάνεις σχέδια για το μέλλον με ανθρώπους που δεν ξέρεις ούτε αν συμπαθείς. Με ανθρώπους που δεν ξέρεις καν αν γνωρίζεις σε βάθος! Τι θα πει «τα πάμε καλά;» Αφού κάνει το άσπρο μαύρο για να τα πάτε καλά. Σταμάτα τα σχέδια για το μέλλον, και επικεντρώσου σε αυτό που γίνεται τώρα.

__________________
6.


Γιατί ενω υπάρχει τόση μοναξιά γύρω μας και όλοι ψάχνουν να βρουν τον ανθρωπο τους, δεν μιλάνε; Ο κόσμος δεν επικοινωνει πια, δεν ανοίγεται. Δύσκολα κανεις γνωριμίες και εχεις ουσιαστική επαφη με κάποιον. Οι περισσοτεροι ανθρωποι έχουν κλειστεί στον μικρόκοσμο τους. Γιατί; Πως μπορεί να αλλάξει αυτό;- Μικρός Πρίγκιπας

 

Νομίζω ότι είναι πολύ απλή η απάντηση. Διότι αν ανοίγεσαι χωρίς κριτήρια, ρισκάρεις να την πατήσεις πολύ άσχημα. Οι άνθρωποι διστάζουν γιατί όλοι ξέρουν ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνοι. Δεν θα αλλάξει αυτό, και δεν χρειάζεται να αλλάξει. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αναπτύξεις τα δικά σου κριτήρια σχετικά με το πότε κάποιος φαίνεται να αξίζει την εμπιστοσύνη σου, και να προχωράς με προσοχή. Αν νομίζεις ότι το να ανοίγεσαι εύκολα και να επικοινωνείς αβέρτα είναι κάποια αρετή, όχι. Δεν είναι απαραίτητα. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό με επιτυχία (που δηλαδή, τους βγαίνει σε καλό), είναι άνθρωποι που έχουν φιλοσοφήσει πάρα πολύ τον εαυτό τους, τους άλλους, και το Σύμπαν γενικότερα, και έχουν μαζέψει τεράστια ψυχική δύναμη.

__________________
7.


Αγαπητη Α μπα ή και abba,
Εδω και 1μιση χρονο βρισκομαι με εναν τυπο χωρις να εχουμε σχεση.Εγω 19..αυτος 34.η διαφορα μεγαλη,οκ αλλα το ηλικιακο κομματι θελει πολυωρη συζητηση και δε θα σταθω εκει.θα σταθω στο γεγονος οτι αυτος ο ανθρωπος με εχει εντυπωσιασει πολυ,περναμε απιστευτα μαζι,εχουμε αψογη επικοινωνια και χημεια.δεν με πιεζει για τιποτα και με σεβεται στο επακρο.παρολα αυτα δεν ψηνομαατε για σχεση-το χουμε συζητησει-.θαυμαζουμε πολυ ο ενας τον αλλον,περναμε πολυ ωραια,ταιριαζουμε σε πολλα αλλα δε νιωθουμε ερωτευμενοι.απο την πλευρα μου το ξερω γιατι με ξερω,αλλα κ απτην πλευρα του το ξερω γιατι φαινεται ο ανθρωπος που ναι ερωτευμενος.απλα περναμε πολυ καλα.συμβαινει ομως κατι περιεργο.δεν εχω αισθανθει ποτε να μου λειπει απο εκει καταλαβαινω οτι δεν ειμαι και ερωτευμενη,ομως μετα απο εναμιση χρονο εχω δεθει οπως ειναι φυσικο.τον εχω μαθει και ανησυχω για αυτον,θελω να ειναι καλα να μαθαινω νεα του και να τον βοηθαω.Ολα αυτα ειναι ενδειξεις αγαπης σωστα;Αισθανομαι πως τον αγαπαω λοιπον ως εναν ανθρωπο που εχω περασει πολλα μαζι του.και ο προβληματισμος μου ειναι ο εξης:γινεται να αγαπησεις εναν ανθρωπο χωρις να τον ερωτευτεις;η τελοσπαντων τι ειναι αυτο που αισθανομαι για εκεινον;- Φουντουκι

Ρωτάς αν είναι φυσικό που σε ενδιαφέρει αληθινά, βαθιά, ένας άνθρωπος με τον οποίο βρίσκεσαι συχνά εδώ και ενάμιση χρόνο και με τον οποίον περνάς πολύ ωραία και ταιριάζεις;


Τι έχει πάθει η νεολαία;


Αστειεύομαι.


Ας διαμορφώσω αλλιώς την ερώτηση. Γιατί νομίζεις ότι το σεξ είναι εμπόδιο για την αγάπη;

75

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#2 Κατεβατό alert.Πολύ success story έπεσε στα σχόλια για τις περιπτώσεις σαν του Μάκη και ανησυχώ. Καταλήξαμε κιόλας ότι μάλλον η σύζυγος έχει εξωσυζυγική σχέση, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται γιατί δεν θέλει να φύγει. Χμ… Μπήκα για λίγο στον πειρασμό να γράψω τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις οικογενειών από το κοντινό μου περιβάλλον, οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα για κάποιο ευρωπαϊκό ή μεσανατολικό «παράδεισο» του τύπου καλή δουλειά/πολλά λεφτά/ιδιωτικά σχολεία και κατέληξαν είτε να χωρίσουν (επισήμως ή ανεπισήμως) είτε να γυρίσουν πίσω. Δεν έχει νόημα να αναφέρω τις περιπτώσεις, θα πω μόνο ότι συμπεριλαμβάνεται περίπτωση Βρυξελλών και υπαλλήλου ΕΕ. Θέλω να πω, δεν την παιρνάνε όλοι φίνα.Το θέμα είναι ότι δεν δουλεύουν όλες οι λύσεις για όλους τους ανθρώπους, ούτε τα πράγματα πάνε πάντα όπως τα υπολογίζουμε, ούτε δίνουν όλοι την ίδια ερμηνεία στην έννοια της «καλής ζωής». Δεν είναι θέμα καλού ή κακού, απλά αυτό είναι. Το αξιοπερίεργο είναι πώς μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν ξεκαθαριστεί αυτά τα θεματάκια ανάμεσα στο ζευγάρι, δηλαδή αυτό που λέει η Λένα συχνά, πώς δεν έχουν κοινό όραμα.Για να έρθω στην ερώτηση του Μάκη: ένα πράγμα που μου κακοφάνηκε είναι ότι δεν λέει κουβέντα για τα λογικά επιχειρήματα της συζύγου. Ύποπτο, Μάκη. Ένα άλλο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι διάβασα τι θα κάνουν στις Βρυξέλλες ο Μάκης και τα παιδιά, για τη σύζυγο όμως; Μα ούτε απλή αναφορά, Μάκη μου. Η γυναίκα είναι εργαζόμενη. Με αυτό το «άδεια άνευ αποδοχών» που λες, να υποθέσω δημόσιο; Εξασφαλισμένη δουλειά, σταθερός μισθός και – κυρίως – δικό της πορτοφόλι βρέξει χιονίσει; Τι της προτείνεις για να το αφήσει αυτό; Η αιτιολογία ότι «μα, τα παιδιά θα πάνε σε καλά σχολεία» εμένα τουλάχιστον μου βγάζει ένα «μάνα κουράγιο» και το θεωρώ ανεπαρκές επιχείρημα. Κάποιες γυναίκες θα τσίριζαν κιόλας.Έπειτα, απ’ όσο θυμάμαι από περίπτωση φίλου και διορθώστε με αν κάνω λάθος, η δουλειά στις Βρυξέλλες ως υπάλληλος ΕΕ δεν έρχεται ουρανοκατέβατα. Την ψάχνεις, την κουβεντιάζεις, χαρτούρα, interviews… παίρνει καιρό. Όλο αυτό τον καιρό απορώ τι λέγατε με τη σύζυγο, Μάκη μου. Σου έλεγε ναι και μετά στα γύρισε; Την έφερες προ τετελεσμένου (οπότε δικαιολογείται και το να χτυπιέται);Όλο το ερώτημα, όπως είναι γραμμένο, μου αφήνει τόσα κενά για τα «θέλω» της συζύγου, που αναρωτιέμαι αν είναι χαρακτηριστικό της σχέσης του ζευγαριού. Think about it, Makis. Εύχομαι τα καλύτερα.
Μπράβο Μάρα Φέτη, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Κατευθείαν όλοι να κατηγορήσουν τη σύζυγο. Μερικοί μάλιστα θεώρησαν λογικό οτι πίσω από τη συμπεριφορά της γυναίκας κρύβεται εξωσυζυγική σχέση. Απλά ασχολίαστο. Καταρχάς τι εννοείς Μάκη "κλαίει και χτυπιέται"? Πέφτει κάτω και τραβάει τα μαλλιά της? Γιατί κάτι τέτοιο φαντάζομαι έτσι όπως τα γράφεις. Εγώ πάλι το βρίσκω λογικό η πρώτη αντίδρασή της να μην είναι θετική. Ως μια γυναίκα που έχει την εργασιακή καρριέρα της στην Ελλάδα είναι λογικό να μη θέλει να πάει σε μια χώρα στην οποία δεν είναι σίγουρη η επαγγελματική της αποκατάσταση. Και αυτό Μάκη είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα. Το οτι εσύ θα δουλεύεις και θα έχεις ένα αξιόλογο μισθό, ακόμα και αν μπορείς να της εξασφαλίσεις όλα τα λούσα και τα πλούτη του κόσμου αυτή θα νιώθει ανεπαρκής. Το σκέφτηκες αυτό? Εκτός βέβαια αν υπάρχει επαγγελματική λύση εκεί την οποία απλά δεν θέλει να τη δεχτεί. Αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσα να το καταλάβω ΜΟΝΟ αν έχει κάνει αιτήσεις για δουλειά και την έχουν δεχτεί.Αλλά και πάλι λογικό είναινα μη θέλει. Η ζωή δεν είναι μόνο ούτε ο καλός μισθός, ούτε μόνο το καλό σπίτι και η άνετη ζωή. Είναι και η ευρύτερη ποιότητα ζωής. Και όταν πηγαίνεις σε μια χώρα που δε μιλάς τη γλώσσα (όπως εγώ ας πούμε που βρίσομαι στο Ισραήλ και για να πάω σούπερ μάρκετ χρειάζομαι μεταφραστή αγγλικά-εβραϊκά). Και εξωτερικό ΔΕ σημαίνει αυτόματα και καλύτερη ζωή. Έχει πολλές δυσκολίες και τρέξιμο συν τον ψυχολογικό παράγοντα τον οποίο μην υποτιμάς καθόλου. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να προσαρμοστούν σε όλα τ απεριβάλλοντα. Αν υπάρχουν και τα παιδιά τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Δεν ξέρω την ηλικία τους αλλά αν είναι πάνω από 7-8 χρονών τότε είναι δύσκολο να αποχωριστούν τη ζωή που ήδη έχουν συνηθίσει (φίλους κ.λ.π.) όπως επίσης και να τους εξηγήσεις το λόγο για τον οποίο φύγατε. Έχω προσωπική εμπειρία με ζευγάρι που μετακόμισε στο εξωτερικό και ο γιος τους από αντίδραση στην αλλαγή ζωής δεν ήθελε να πάει σχολείο κ.λ.π. και τα βρήκανε μπαστούνια. Έχεις σκεφτεί πως θα διαχειριστείτε αυτό τον τομέα? Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα λοιπόν...Μήπως λοιπόν αντί να τα ρίχνεις σε ψυχολογικά προβλήματα πρέπει να προσπαθήσεις να την καταλάβεις και εσύ?
#4 Γιατί δεν θα σας βγει σε καλό; Τι είναι αυτό που προμηνύει τα χειρότερα; Πως μπορείς να προβλέψεις ένα συμπέρασμα χωρίς να έχεις απτά δεδομένα; Τέλος πάντων, προφανώς προτιμάτε το αδιάκοπο φλερτάρισμα μεταξύ σας, γιατί είναι πιο ασφαλές, εξάπτει την φαντασία και συντηρεί την αναμονή. Πιστεύω ότι είσαι ερωτευμένη και θα το παραδεχτείς όταν τον δεις να απομακρύνεται από εσένα, γιατί δυστυχώς κάποια στιγμή μοιραία θα γίνει. Τώρα δεν χρειάζεται να προβληματιστείς, γιατί είναι κοντά σου και έχεις την αμέριστη προσοχή του. Όσο για το ότι δεν τον θέλεις σεξουαλικά, ίσως είναι γιατί τον έχεις βάλει στην συντήρηση. Ίσως κάτι περιμένεις για να σου το ξυπνήσει. Ίσως τον έχεις δεδομένο κοντά σου και περιμένεις την απόρριψη για να τον θελήσεις. Γιατί, με όσα γράφεις, δείχνεις να προτιμάς το άπιαστο και το φανταστικό.
#2 Φίλε Μάκη, λυπάμαι που δε συμφωνείτε με τη σύζυγο.Ζω με το σύζυγό μου και τα παιδιά μας στη Μέση Ανατολή εδώ και τέσσερα χρόνια, σε μια χώρα που έχουν έρθει πάρα πολλοί Έλληνες καθαρά λόγω δουλειάς, γύρω στα 40 με μικρά παιδιά. Ακριβώς όπως και εμείς. Έχουμε γνωρίσει πάρα πολλά ζευγάρια και έχω παρατηρήσει το εξής: οι γυναίκες που δεν προσαρμόζονται στη ζωή εδώ (και δεν θέλουν να προσαρμοστούν) είναι λίγες και δεν τους φταίει η περιοχή και η έρημος. Κατά την εκτίμησή μου τους φταίει ο γάμος τους. Με τον άντρα τους δεν θέλουν να είναι και θέλουν να είναι στην Ελλάδα με τη μαμά τους, τις φίλες τους ή τον γκόμενο. Δε λέω ότι είναι αυτή η περίπτωσή σας αλλά αυτό μου ήρθε στο μυαλό μόλις διάβασα την ερώτησή σου. Ελπίζω να μπορέσετε να συννενοηθείτε και να γίνετε μια ομάδα. Και να φύγετε όλοι μαζί.
#3μεινε σταθερος στην υπευθυνη σταση σου, χωρις να σε απασχολουν τα κουτσομπολια του χωριου.το μονο που πρεπει να προσεξεις, ειναι η διατυπωση στην αρνηση σου.. αυτη, να ειναι κατανοητη και φιλικη και να μην φαινεται σαν αρνηση η σνομπιστικη.πχ ΟΧΙ: "δεν κανω ιατρικη του ποδαριου εγω" ΝΑΙ: "κυριε Ηλια μπορει να ειναι πολλα πραγματα αυτο που εχεις. ελα απ το ιατρειο να τα πουμε ολα αναλυτικα με την ησυχια μας."αυτοι που θελουν να σε θαψουν, θα το κανουν ετσι κι αλλιως. ας το κανουν για τους λαθος λογους, τουλαχιστον.καλυτερα να κυκλοφορει οτι εισαι σνομπ και δεν δινεις διαγνωσεις γιατι μαλλον δεν ξερεις και πολλα, παρα ενας πραγματικα εξυπνος ανθρωπος να πει "τι γιατρος ειναι αυτος που δινει διαγνωσεις στον δρομο , θα χαντακωσει και κανεναν".η χειροτερη αμφισβητηση ειναι αυτη που μπορει να αποκτησεις αναμεσα σε συναδελφους σου κι ανθρωπους που οντως ξερουν πως πρεπει να λειτουργεις.κι επεισης, αυτη που σου επιφυλασσει η συνειδηση σου...
#4 Έχεις σκεφτεί να ήσασταν ζευγάρι αλλά δεν τον σκέφτεσαι σεξουαλικά? Τι είδους ζευγάρι είναι αυτό που φαντάζεσαι? Και συμφωνήσατε να μην κάνετε σχέση γιατί δεν θα βγει σε καλό? Για ποιον? Συμφωνήσατε ή αναγκάστηκες να συμφωνήσεις γιατί έβλεπες πως εκείνος δεν ήταν διατεθειμένος να το πάει αλλού ?Οπότε εσύ παρέμεινες πλατωνικά ερωτευμένη και αποτρέπεις κάθε σεξουαλική σκέψη, ας απαράδεκτη, αφού αλλιώς συμφωνήσατε και κρατάς μόνο το ρομαντικό, αποδεκτό, κομμάτι από τα συναισθήματα σου (που δεν καταλαβαίνω πως διαχωρίζεις έτσι λες και είναι φέτες ζαμπόν). Δεν είναι καιρός να προχωρήσεις παρακάτω?
#6 δεν ξέρω αν τα πράγματα στον τομέα των ερωτικών σχέσεων ήταν καλύτερα παλαιότερα. Σίγουρα, πάντως σήμερα λόγω του Facebook έχουμε χάσει σε ένα βαθμό την αληθινή άνθρωπινη επαφή και την έχουμε αντικαταστησει με μια ψυχρή οθόνη. Το ότι οι άνθρωποι δε μιλάνε μεταξύ τους έχει να κάνει για μένα κυρίως με τον εγωισμό. Το ότι νιώθει κανείς μόνος και ψάχνει μια συντροφιά, είναι κάτι που δεν θα παραδεχτούν όλοι εύκολα, διότι δε θέλουν να παραδεχτούν ότι ΈΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ έναν άλλο άνθρωπο στη ζωή τους. Οι περισσότεροι απ' αυτούς που δε μιλάνε, κυκλοφορούν με υφακι "θα ζήσω ελεύθερο πουλί", "ωραίος και μοιραιος" και δε συμμαζεύεται. Εξαρτάται κι από το χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου πάντως, και τη διάθεσή του το αν θα μιλήσει.
Α δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα η οθόνη με την οποία ζούμε μαζί τα τελευταία 6(?)-δεν είμαι καλός στις επετείους- χρόνια είναι ζεστή μαζί μου. Εντάξει, μερικές μέρες έχει τις μαύρες της, μέχρι και μπλε την έχω δει, αλλά συνήθως λάμπει. Και φυσικά ... κάποιες στιγμές είναι πραγματικά καυτή.
#4αυτο το "ισως και να μην θελω" (να ξερω), που επαναλαμβανεις στο μηνυμα σου, νομιζω οτι ειναι το κουμπι του θεματος...μηηηπως οταν συζητησατε την περιπτωση να κανετε μια ερωτικη σχεση μαζι και απορριφθηκε με συνοπτικες διαδικασιες οπως το περιεγραψες, η αρνηση προηλθε πρωτιστως και κυριως απο εκεινον κι εσυ βιαστηκες να συμφωνησεις για να μην βρεθεις στο κενο????μηηηπως για τον ιδιο λογο δεν θελεις καν να ξερεις τι νοιωθεις κι η ιδια???μηηηηπως τελικα ξερεις πολυ καλα τι νοιωθεις αλλα στο ξεκαθαρισε ηδη οτι εκεινος σε βλεπει φιλικα και δεν θελεις να αποδεχτεις τα συναισθηματα σου γιατι δεν οδηγουν πουθενα?
Ετσι ακριβως!Γιατι αλλιως αφου τοσο πολυ συμπαθιουνται και τοσο καλα περνανε, κι αφου κρεβατικα δεν δοκιμαστηκαν για να ξερουν οτι δεν τραβαει, τι στο καλο τους εμποδιζει να συναψουν ερωτικο δεσμο? Μα φυσικα το οτι ενας απο τους δυο δεν βλεπει ερωτικα τον αλλο. Αν μαλιστα υπηρχε απουσια ερωτισμου κι απο τις δυο πλευρες δεν θα υπηρχε το ερωτημα στην στηλη. Επομενως....
#2 Αυτό το "κλαίει και χτυπιέται" μου κάνει για συναισθηματικός εκβιασμός. Βάλε την κάτω και πες της ότι αυτή τη φορά θα μιλήσετε σαν ενήλικες και όχι σαν έφηβοι με υστερίες και κλάμματα. Ρώτα την τι ακριβώς θέλει. Να ζήσετε εδώ και να σας ταράζει το ελληνικό κράτος στη φορολογία, προκειμένου να συντηρεί όλες τις στρατιές δημοσίων υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων και των παπάδων) ή προτιμάει να ζήσετε μια αξιοπρεπή ζωή στις Βρυξέλλες; Ένα λογικό εμπόδιο που μού έρχεται στο μυαλό είναι η γλώσσα, ότι μπορεί να μην ξέρει καμία από τις 3 γλώσσες που ομιλούνται στο Βέλγιο. Ακόμα και αυτό λύνεται, βέβαια, ως ένα σημείο. Δέξου τη δουλειά και απλά να πηγαινοέρχεστε. Να έρχεσαι εσύ, να έρχεται κι εκείνη. Μπορεί σε κάποια ταξίδια της με τα παιδιά, για να σε επισκεφθούν, να καταλάβει ότι εκεί είναι πολύ καλά, για να ζήσετε, και να αλλάξει γνώμη.
#5 Πως μπορείς να εμπιστεύεσαι έναν άνθρωπο που μπροστά σου αλλάζει γνώμη, συμφωνεί ξαφνικά 100% μαζί σου σαν να πείστηκε από τα επιχειρήματα σου και μετά λέει στη φίλη σου την πραγματική της άποψη, που δεν είναι η ίδια και που το περίμενες κιόλας. Η εμπιστοσύνη είναι βασικό στοιχείο μιας σχέσης. Επιπλέον δεν μπορώ να καταλάβω πως κάνεις σχέδια για το μέλλον με έναν άνθρωπο που ήδη σου φαίνεται βαρετός? Πιστεύεις πως θα βελτιωθεί ή πως θα το αντέξεις? Γιατί τίποτα από τα δύο δεν θα αλλάξει. Εκτός και αν η φίλη σου ανήκει σε εκείνη τη συμπαθή κατηγορία που μόλις παντρευτείτε και θεωρήσει πως σιγουρεύτηκε ξαφνικά αποκτήσει γνώμη και χαρακτήρα, που όμως εσύ δεν θα γνωρίζεις καθόλου.Αν σου αρέσουν οι εκπλήξεις ή εναλλακτικά το να πεθαίνεις από βαρεμάρα προχώρα.
Αχ, ξέρω μερικές τέτοιες περιπτώσεις. Κι ούτε που τους νοιάζει που οι άλλοι τους κάνουν (διακριτικά ή όχι, κατά περίπτωση) πέρα, βλέποντάς τους να μεταλλάσσονται.
#2 Δεν σου κρύβω ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα διαβάζοντας την ερώτησή σου, είναι "μήπως έχει κάτι άλλο εδώ που την κρατάει?". Δεν ξέρω, απλά μου φάνηκε πολύ τραβγημένη η αντίδρασή της σε όλο αυτό. Ελπίζω να κάνω λάθος βέβαια και συγνώμη εκ των προτέρων
#4 Καλή μου, αν δεν δοκιμάσεις το γλυκό, δεν μπορείς να ξέρεις αν έχει πετύχει. Γιατί να προεικονομείς την κατάληξη? Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, ότι είσαι ερωτεύμενη μαζί του (και πολύ μάλιστα) και δεν το έχεις πάρει χαμπάρι. Και πολλές ερωτήσεις βρε παιδί μου... Μην κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη απ' ό,τι ήδη είναι. Δοκιμάστε, κι αν κάτσει, έκατσε!
#5 O τελευταίος άνθρωπος που συμφωνούσε σε όλα μαζί μου, όταν χωρίσαμε (και σιγουρεύτηκε ότι χωρίσαμε -δεν μιλάω για τους 2 πρώτους μήνες που ακόμα έχει ελπίδες) ούρλιαζε έξω από το σπίτι μου πως θα με κάψει ζωντανή, πρόδωσε όσα μυστικά του είχα εμπιστευτεί σε φίλους και γνωστούς, απείλησε με κάθε τρόπο τα όριά μου. Ένα πολύ ακραίο παράδειγμα σε μία όμως συμπεριφορά (βλ κρύβω την γνώμη μου/προσωπικότητά μου και σου κάνω όλα τα χατήρια) που από τότε μου σηκώνει την τρίχα. Η Αμπα έχει δίκιο. Δεν την ξέρεις την κοπέλα που είστε μαζί. Στην χειρότερη είναι χειριστική παλαιάς κοπής, στην καλύτερη δεν ξέρει ούτε εκείνη τον εαυτό της.
ειναι ακριβως η γυναικα που ειχαν υποψη οι παλιοι οταν ελεγαν "οσα χρονια σχεσης κι αν ειχες, την επομενη του γαμου αρχιζεις να γνωριζεις την γυναικα που παντρευτηκες".
#3 “«Να τα πούμε» να λες, όχι «να περάσουν από το ιατρείο για εξέταση ή παραπομπή». Μην μεγαλοπιάνεσαι κι εσύ, ιατρικός γιατρός σε ένα χωριό είσαι“Ενώ πολύ ωραία η υπόλοιπη απάντηση, λίγο επιθετικό χωρίς λόγο το κλείσιμο. Δεν είδα πουθενά στην ερώτηση να μεγαλοπιάνεται ο άνθρωπος, ούτε να υπονοεί κάτι τέτοιο απτον τρόπο που γράφει. Στο κάτω κάτω, γιατρός είναι όχι PRτζής, μιλάει με την ορολογία της δουλειάς του ‘εξέταση-παραπομπή’. Συμφωνώ ότι θέλει διπλωματία στην διατύπωση ώστε να λύσει το πρόβλημά του, ενδεχομένως σε ένα χωριό οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι να μην είναι εξοικειωμένοι με ιατρικούς/επιστημονικούς όρους κ αυτό να τους ξενίζει. Επίσης, προσπαθούν να πάρουν μια γρήγορη (κ ίσως τσάμπα ή χωρίς κόπο) συμβουλή περιμένοντας να λυθεί το πρόβλημά τους με μία συζήτηση. Συμφωνώ με την Αμπα ότι θέλει απλά διπλωματικό χειρισμό κ διατύπωση, ώστε να μην λαμβάνεται η συμπεριφορά τους ως σνομπ. Ένα ροδάκινο κάθε μέρα σε όλους λοιπόν!#5 Προτείνω να το συζητήσεις μαζί της κ να της πεις πώς νιώθεις γι αυτό – με στοιχεία συγκεκριμένα απτις συζητήσεις σας. Αν δεις ότι συνεχίζει να το κάνει, τότε θα καταλάβεις κ τί είδους άνθρωπος είναι. Επειδή λες ότι κάνετε σχέδια για το μέλλον, το πρόβλημα είναι πως αν πχ κάνετε παιδιά, τί στο καλό θα διδάσκονται τα παιδιά από τους γονείς; Άσπρο όταν είναι κ οι δυο μαζί, άσπρο απτον μπαμπά μόνο του, μαύρο απτην μαμά μόνη της. Εμένα αυτό θα με προβλημάτιζε περισσότερο, άλλο το περνάμε καλά κ άλλο το κάνουμε σχέδια για το μέλλον. #7Αυτό που όλοι ‘δεν θέλουν σχέση’, αλλά καταλήγουν να έχουν σχέση απλά χωρίς την ταμπέλα, μάλλον είναι το νέο μαύρο τελευταία (τα τελευταία χρόνια γενικότερα).
#2 Αγαπητέ Μάκη. Ελπιζω να μην είναι πολύ αργά καθώς έχεις στείλει αυτό το μηνυμα εδώ και κάποιο καιρό αλλά μπορεί το job offer να έχει λήξει. Δυστυχώς δεν αναλύεις περισσότερο τα επιχείρηματα της συζύγου. Αλλά αν σχετίζονται με φοβία αποχωρισμού της περιούσιας χώρας, της Ελλάδος, βρίσκεστε προ μεγάλου λάθους.Σου γράφω ως υπάλληλος της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Δεν έχω γνωρίσει κανέναν Έλληνα ο οποίος να ήρθε να δουλέψει και να γύρισε πίσως μετανιωμένος. Για την ακρίβεια, αν πήγαινα απόψε στη σύζυγο μου, και της έλεγα ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα, θα άρχιζε να κλαίει και χτυπιέται.Η συμβουλή μου: πρέπει οπωσδήποτε να βρεις γνωστούς που δουλέυουν στην Ε.Ε. οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια ειλικρινή εικόνα της ζωής τους στις Βρυξέλλες (στοιχηματίζω ότι θα είναι καλή) και θα βοηθήσουν την σύζυγο σου να ξεπεράσει τις αναστολές. Περιμένω π.μ. αν ακόμα ταλαντεύεστε ή άν είστε ήδη εδώ και ψάχνετε να δημιουργήσετε ενα κύκλο.
Μιας και είσαι υπάλληλος στην Ε.Ε. και εγώ προσπαθώ να γίνω, δώσε τα φώτα σου. Έκανα αίτηση μέσω της EPSO πέρυσι, αλλά έκαναν suspend όλους τους διαγωνισμούς και περιμένω τους φετινούς, τον Ιούλιο. Κανένα tip;
Ωχ... Μόλις συνειδητοποίησα ότι τον τελευταίο μήνα η σύζυγος θα έχει βρει και επιπρόσθετο επιχείρημα εναντίον της εγκατάστασης στις Βρυξέλλες.Και θα είναι όντως κρίμα, κι εγώ όσους Έλληνες ξέρω εκεί είναι κατευχαριστημένοι - και είναι και πολλοί βρε παιδί μου, δηλαδή ούτε ν'ακούει τη γλώσσα δεν θα της λείψει!
Ε οχι κ μεγαλοπιανεται επειδη λεει ελατε για εξέταση ή παραπομπή.Οι αγροτικοί γιατροί στα χωριά πάνε,αυτός είναι ο ρόλος τους.Τι σημαίνει αυτό;Οτι είναι λιγότερο γιατροί;Κ τι θα πρέπει να λέει;Ελάτε για ψιλοκουβέντα;Κερνάω τσιπουράκι και μεζε;
Συμφωνώ απόλυτα. Μια χαρά γιατροί είναι και οι αγροτικοί, αλλά δεν είναι εξειδικευμένοι. Αυτό δεν τους κάνει λιγότερο γιατρούς. Και στην τελική αν πει ναι στον έναν για το μακρύ του και το κοντό του σε λίγο θα του πουν να κάνει ιατρική από το τηλέφωνο ή τις φώτος.
#2Δεν θέλω να σχολιάσω το θέμα της μετανάστευσης στις Βρυξέλλες για μια καλύτερη ζωή. Εγώ θα πήγαινα τρέχοντας. ΟΜΩΣ είσαι με μια γυναίκα 20 χρόνια και ξαφνικά αναρωτιέσαι εάν έχει ψυχολογικό πρόβλημα επειδή δεν αντιδράει όπως θα ήθελες για ενα συγκεκριμένο συμβάν; Δεν την έχεις μάθει μετά από 20 χρόνια; Δεν ξέρεις τι άνθρωπος είναι; Είναι δυνατόν να έχει ψυχολογικά προβλήματα και να μην το έχεις καταλάβεις τόσα χρόνια; Πολύ ρηχή η προσέγγισή σου. Εαν ήμουνα εγώ η γυναίκα σου και συνειδητοποιούσα ότι λες για μένα τέτοια πράγματα πίσω από την πλάτη μου (μετά απο 20 χρόνια σχέσης)θα τα έπαιρνα πολύ άσχημα...
Το να "κλαίει και να χτυπιέται" δεν το λες και φυσιολογική αντίδραση. Αν δεν έχει συμπεριφερθεί έτσι στο παρελθόν η γυναίκα αυτή, δεν είναι λογικό να εκπλήσσεται και να απορεί ο Μάκης;Δηλαδή, τι φοβάται η κυρία αυτή ότι θα αφήσει πίσω της; Τους γονείς; Τους γείτονες; Τον γκόμενο(!);
Haifishnet, οχι δεν την λες καθόλου φυσιολογική αντίδραση. Εγω οταν το διάβασα σκεφτηκα αρχικά οτι εχει γκομενο. Ομως εκνευρίστηκα με τον 20-ετιας σύζυγο που αντι να το συζητήσουν ανοιχτά μεταξύ τους, αναρωτιέται σε δημόσιο μπλογκ μηπως εχει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.
#6. Με αφορμή την ερώτηση αυτή και άλλες παρόμοιες που ακούμε συχνά: έχω κουραστεί να ωραιοποιείται το παρελθόν τύπου "τί ωραία που ήταν παλιά, πόσο όμορφα επικοινωνούσε ο κόσμος, οι άνθρωποι ανοιχτοί με το χαμόγελο κλπ κλπ" Νομίζω πως ποτέ δεν ήταν εύκολες οι ανθρώπινες σχέσεις ποτέ οι γύρω μας και ΕΜΕΙΣ δεν ήμασταν τόσο ανοιχτοί φιλικοί και ευπροσήγοροι και πιστεύω ότι δεν είναι και απαραίτητο...Οι ανθρώπινες σχέσεις θέλουν το χρόνο τους...δεν γίνεται να είμαστε όλοι με όλους και δε θα ΄ταν και σκόπιμο..Παλαιότερα αυτό που περίσσευε ΙΣΩΣ λίγο παραπάνω απ΄ότι σήμερα ήταν το κουτσομπολιο...ας μην το ονομάζουμε ουσιαστική επαφή όμως..μπερδευόμαστε..
Ν'αγιάσει το στόμα σου, δε μπορώ να περιγράψω πόσο με ενοχλεί η παρελθοντολαγνεία! Είχα γράψει ένα σχετικό ποστ παλιότερα και είχα βγάλει το άχτι μου. Όλες οι εποχές έχουν τα καλά και τα στραβά τους, κάτι δίνεις κάτι χάνεις. Εκεί που ο άλλος βλέπει αποξένωση και αδιαφορία εγώ βλέπω προστασία της προσωπικής ζωής και ελευθερία κινήσεων.(Είναι ένας από τους λόγους που λατρεύω τόσο τη γιαγιά μου. Σε αντίθεση με 60ρηδες, 40ρηδες, ακόμη και 20ρηδες, η 84χρονη γιαγιά μου λέει πάντα:"Μα φυσικά και τώρα ζούμε καλύτερα!* Έχουμε μηχανήματα για όλες τις δουλείες του σπιτιού, τόσους τρόπους να επικοινωνούμε φθηνά σε κάθ γωνιά του κόσμου, τα ταξίδια είναι εύκολα! Οι γυναίκες είναι ανεξάρτητες, έχουν ελεύθερη ερωτική ζωή, οι ομοφυλόφιλοι παύουν να κρύβονται σαν τους λεπρούς" κλπ κλπ. Α ρε γιαγιά, θα σε βγάλω στο Σύνταγμα να κάνεις κήρυγμα!)* Το τώρα αφορά τη σύγχρονη εποχή, όχι ειδικά την Ελλάδα της κρίσης.
Και να υπογραμμίσω διπλά ότι συμφωνώ με το σχόλιο για το κουτσομπολιό - μια Karenina άλλωστε είναι η πλέον αρμόδια για να μιλήσει για τις αρνητικές του επιπτώσεις. ;)
Χαχαχαχαχαχα!!!!! Αγαπητή iris χαίρομαι που υπάρχει ένας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ άνθρωπος που ταυτίζονταιτόσο οι απόψεις μας στο θέμα της παρελθοντολαγνείας..Να μου φιλήσεις της super γιαγιά σου..Είναι ΠΟΟΟΟΟΛΥ μπροστά..Για να μην αναφερθώ και σε νέους ανθρώπους 20ρηδες 30ρηδες, 40ρηδες που αποδίδουν στην ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ τα δεινά της αποξένωσης..Για να μη μιλήσω για τη δαιμονοποίηση του internet..(το ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ για μένα)..τα πάντα είναι θέμα χρήσης...και το αντιβιοτικό αν το πάρεις σε λάθος δοσολογία σκοτώνει.ΕΛΕΟΣ πια!!! Τί να πρωτοπώ? για τη θέση της γυναίκας παλαιότερα και τώρα? (όχι ότι είναι ιδανικά τώρα αλλά καμία σχέση με το παρελθόν). Αν για διάφορους λόγους δε μας αρέσει το παρόν να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το παρόν να μην αγιοποιούμε το παρελθόν..Ουουουουφφφφφ!!!
#5 Δύσκολη η περίπτωση σου, φίλε μας! Είναι αινιγματική αυτή η συνεχής συμφωνία σε όλα... Μου φαίνεται, ότι θέλει να είναι μαζί σου κ ότι δεν διαφωνει, για να μην σου κακοφανει..ίσως έχει στο μυαλό της, ότι το ιδανικό ζευγάρι πρέπει να συμφωνεί σε όλα! Έχει επαναπαυτεί με αυτο, χωρίς να σκέφτεται ότι αυτό καταντά βαρετό!...
#1 Εδώ συμπάσχουσα! Όχι μόνο χάνω δέκα χρόνια από τη ζωή μου όταν μπαίνω, απλά στεγνώνω από το κλάμα εκεί πάνω! Εγώ πριν την πτήση λέω στους δικούς μου οτι τους αγαπάω και να με θυμούνται κοιτάζω το σπίτι για τελευταία φορά- τέτοια σιγουριά οτι θα πεθάνω! Να μη μιλήσω για τις αεροσυνοδούς που τις κοιτάω στα μάτια μπας και διακρίνω κανένα ίχνος ανησυχίας και κάθε τόσο ρωτάω με βουρκωμένα μάτια "ολα καλα"? Κοπανάω και 2 μπουκαλάκια κρασάκι όταν εχει φαγητό. Μου έχει τύχει να μου κρατάει το χέρι ένας ευγενέστατος και συγκαταβατικός κύριος απο την Αγγλία και να μου μιλάει για ότι μπορείς να φανταστείς για να μην τρέμω σαν το ψάρι σε όλη την πτήση-το αντιλαμβάνεσαι? Τα σκέφτομαι και ντρέπομαι! Επειδή το έχω συζητήσει με ψυχολόγο και δεν βοηθήθηκα μου φάνηκε μάταιο και να το αναλύσω γιατί στο δικό μου μυαλό δεν πρόκειται για φοβία αλλά για έναν απόλυτα φυσιολογικό φόβο που δεν υπάρχει καμία λογική να τον εξαλείψει. Το μόνο που μπορεί να δοκιμάσω είναι αυτό που μου πρότεινε μια αεροσυνοδός αλλά δεν ξέρω αν γίνεται στην ελλάδα, κάποια τύπου σεμινάρια των αεροπορικών εταιρειών για ανθρώπους που φοβούνται την πτήση. Μπορεί και να βοηθήσει, τσέκαρέ το.
Εγώ δεν έχω τόσο ακραίες αντιδράσεις, μέχρι στιγμής, αλλά η αλήθεια είναι πως τα τελευταία 10 χρόνια τις ελάχιστες φορές που πέταξα χρειάστηκε να πως στον εαυτό μου το εξής: Οκ σήμερα μπορεί και να πεθάνεις. Για ένα περίεργο λόγο αυτή η αποδοχή με ηρέμησε σα σκέψη... μυστήρια πράγματα.
Όταν λες ότι πρόκειται για έναν "απόλυτα φυσιολογικό φόβο που δεν υπάρχει καμία λογική να τον εξαλείψει", εννοείς και το γεγονός ότι πρόκειται για το στατιστικά ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς; Δεν είναι λογική η σκέψη ότι δεν αξίζει να φοβάσαι να ταξιδέψεις με το πιο ασφαλές μέσο;
Απλά στο δικό μου μυαλό, δεν μπορεί η στατιστική να με πείσει οτι είναι ασφαλές. Το ξέρω οτι πιο πιθανό είναι να με πατήσει αυτοκίνητο ή να πεθάνω στο τρένο, όμως εγώ νιώθω ασφάλεια στη γη και όχι στον αέρα. Γι'αυτό δεν μπαίνω στον κόπο να το αντιμετωπίσω ως φοβία, γιατί δεν το θεωρώ παράλογο. Και πάλι, είναι προσωπική αντίληψη, δε σημαίνει οτι κάποιος δεν μπορεί να το εκλογικεύσει κάπως κ να σταματήσει να φοβάται. Μακάρι κι εγώ να μη φοβόμουν!