Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George»

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
2
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μια φορά κι έναν καιρό... μια όμορφη και σπουδαία Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα, η Anna Pavlova, μάγεψε με τον χορό της στην Αυστραλία τον σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade. Ο γοητευμένος σεφ έφτιαξε προς τιμήν της ένα φίνο γλυκό από μαρέγκα, κρέμα και φρούτα που το ονόμασε Pavlova. Είναι μέρος της μυθολογίας του γλυκού Πάβλοβα. Είναι γνωστό ότι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί ερίζουν για την πατρότητά αυτού του παγκόσμιου επιδορπίου που είχαν την τύχη να τους αποδοθεί.


Από ιστορικούς του φαγητού, πάντως, έχουν καταγραφεί πάνω από 150 συνταγές για μαρέγκα και φρούτα πολύ πριν από το 1926, οπότε και πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη της μπαλαρίνας Anna Pavlova στην Αυστραλία. Ο Οίκος των Αψβούργων, από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, έφτιαχνε μια πολύπλοκη συνταγή με μαρέγκα, κρέμα, στην οποία πρόσθεταν νισεστέ, και φρούτο. Το γλυκό αυτό πέρασε στην Αμερική από τους Γερμανούς μετανάστες. Τη δεκαετία του 1900 η μαρέγκα «τρέλανε» τις νοικοκυρές στην Αμερική, που λάνσαραν το γλυκό στα πάρτι τους.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η Πάβλοβα, όπως και να έχει, είναι το γλυκό με τη χιονάτη, αέρινη μαρέγκα, την ανάλαφρη κρέμα και τα φρούτα της άνοιξης, που όλοι υποκύπτουν στη γοητεία του. Στην «αβάσταχτη ελαφρότητά» της δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.


Ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry chef του ξενοδοχείου «King George», με εμπειρία, γνώση και τεχνική, αναλαμβάνει να μας μυήσει στον γλυκό κόσμο της Πάβλοβα.

Υλικά για γαλλική μαρέγκα

150 γρ. ασπράδι αυγών
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

1.

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να διογκωθούν.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει γυαλιστερή και ελαστική υφή.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Με μια σπάτουλα προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη σε 3 δόσεις και ανακατεύουμε με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

4.

Όταν η μαρέγκα στέκεται στη σπάτουλα, είναι έτοιμη.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

5.

Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ της επιλογής μας.

6.

Με μεσαίου μεγέθους κορνέ, για τις ατομικές μαρέγκες, πιέζουμε τη σακούλα από το επάνω μέρος και σχηματίζουμε μια βάση 6 εκ.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

7.

Μετά, προσθέτουμε «δαχτυλίδια» μαρέγκας στις άκρες, για να δημιουργήσουμε μια «φωλιά» μαρέγκας.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

8.

Για την τούρτα μαρέγκα 6 ατόμων θα ετοιμάσουμε βάσεις διαμέτρου 16 εκ., σχηματίζοντας σπιράλ. Για το στήσιμο της τούρτας θα χρειαστούμε 3 δίσκους σπιράλ.

9.

Ψήνουμε τις μαρέγκες σε προθερμασμένο φούρνο στους 85 οC, στον αέρα, για 2 ώρες, έως ότου η μαρέγκα είναι μεν λευκή αλλά και τραγανή – πρέπει, δηλαδή, όταν την ακουμπήσουμε να είναι σκληρή.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Υλικά για την κρέμα βανίλιας

500 γρ. γάλα φρέσκο
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ. κρόκοι αυγών
20 γρ. αλεύρι
30 γρ. κορν φλάουερ
1 φρέσκια βανίλια

Εκτέλεση

1.

Κόβουμε στη μέση τη φρέσκια βανίλια, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε στο γάλα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

Σε κατσαρόλα που είναι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα έως ότου βράσει και δέσει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει.

4.

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, την τοποθετούμε στο μίξερ και τη χτυπάμε για 2 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτη.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

5.

Αδειάζουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και με το κορνέ τη στρώνουμε σε σχήμα σπείρας πάνω στην μαρέγκα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

6.

Ετοιμάζουμε τα φρούτα του δάσους (βατόμουρα, μούρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα) και τα απλώνουμε επάνω στην κρέμα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

7.

Σκεπάζουμε με τη μαρέγκα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία δύο φορές.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

8.

Καλύπτουμε με το τρίτο σπιράλ μαρέγκας και διακοσμούμε με κρέμα και φρούτα του δάσους.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

9.

Τις ατομικές μαρέγκες τις γεμίζουμε με κρέμα και τις διακοσμούμε με φρούτα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πάβλοβα... αλλιώς

Υπάρχουν τρεις τύποι μαρέγκας –γαλλική, ιταλική, ελβετική–, για διαφορετικές χρήσεις. Η γαλλική μαρέγκα θα δώσει αφράτη και τραγανή υφή στην Πάβλοβα. Η ιταλική μαρέγκα ταιριάζει σε μακαρόν και γίνεται με τη συμμετοχή ζεστής καραμέλας στη μαρέγκα. Η ελβετική ψήνεται σε μπεν μαρί, μετά αφρατεύει και ταιριάζει σε παρασκευές τύπου μους.


Στη μαρέγκα ταιριάζουν τα όξινα φρούτα, όπως η φράουλα, τα φρούτα του πάθους, τα εσπεριδοειδή και το μάνγκο, που ισορροπούν τη γλυκύτητά της.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η κλασική Πάβλοβα φτιάχνεται με κρέμα βανίλιας και φρέσκα φρούτα, με πιο χαρακτηριστικό τη φράουλα. Μπορούμε, όμως, να δώσουμε διαφορετική εκδοχή στο γλυκό, χρησιμοποιώντας όξινες μαρμελάδες που θα αντικαταστήσουν τα φρέσκα φρούτα.


Για τους εραστές της σοκολάτας, μπορούμε να ενισχύσουμε την κρέμα βανίλιας με κομματάκια πικρής (bitter) σοκολάτας.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε και την εκδοχή της ελληνικής Πάβλοβα, χρησιμοποιώντας μαρμελάδα πορτοκάλι, αμύγδαλο και θυμάρι.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ