Στο σημερινό «Α μπα»: παντρεμένοι με παιδιά

Στο σημερινό «Α μπα»: παντρεμένοι με παιδιά Facebook Twitter
60

__________________
1.


διάβασα προχτές ότι δεν απαντάς πλέον σε χιλιοαπαντημένες απαντήσεις. τώρα είναι απογευματάκι, μόλις διάβασα τη στήλη σου και περιμένω να απαντήσει στο μήνυμά μου ο έρωτας της ζωής μου. ακούγεται γελοίος ο χαρακτηρισμός το ξέρω. επίσης είμαι τόσο αχόρταγη που όχι μόνο θα ήθελα απάντηση στην τετριμμένη και χιλιοπαιγμένη ιστορία μου αλλά θα την ήθελα και σύντομα σαν να είναι πρόβλημα που δεν έχει ξαναπαιχτεί στο σύμπαν τούτο. θα είμαι όσο πιο σύντομη μπορώ. τον ξέρω άπειρα χρόνια, είναι περίπου 20 χρόνια μεγαλύτερος. όλα αυτά τα χρόνια αυτός έκανε και παιδί κλπ εγώ σε μακροχρόνια σχέση. εγώ μια σχέση αυτός 100.φλερτάραμε πάντα.(τα διαβάζω και εγώ και ξέρω ακριβώς τι θα σκεφτείς και για αυτόν και για μένα. αλλά...) αν προσπαθήσουμε να βγάλουμε από το κεφάλι μας το στερεοτυπικό ότι αυτός είναι παίχτης (που είναι) και εγώ διψασμένη και άμαθη από φλερτ και κάζουαλ σεξ (που είμαι) παίζει κανένα ρόλο η επικοινωνία που έχουμε;; δεν είμαι μικρή. τριάντα. μου αρέσει όλη η πορεία της ζωής του. μου αρέσει η δουλειά που έχει επιλέξει να κάνει και πως την κάνει. μου αρέσει το σπίτι του γιατί αν ζωγράφιζα το ιδανικό μου σπίτι θα ήταν σαν το δικό του. μου αρέσουν όλα αυτά που λέει και ο τρόπος που τα λέει. μου αρεσει που ακόμα και που είναι ψώνιο με ακούει και σέβεται τις απόψεις μου και.τις απόψεις όλων. δεν μου δίνει περιθώρια για έρωτα, είναι καθαρός απεναντί μου, κάποιες φορές μου βγάζει και τις ανασφάλειές του και είναι τόσο γλυκός. έχει και αυτός τα θέματά του κάποιες φορές επαναλαμβάνεται...εγώ του λέω ό,τι μου κατέβει στο κεφάλι και ότι θα τον περιμένω μια ζωή να μαγαπήσει. για την ιστορία είμαι δέκα χρόνια ερωτευμένη μαζί του. και όσο ήμουν με την μόνιμη μου σχέση. μια ζωή αυτόν σκεφτόμουνα. και όταν έπαιζα με τον εαυτό μου αυτόν φαντασιωνόμουνα. δεν θα μιλήσω για το σεξ γιατί ακόμα και καλό να μην ήτανε εγώ θέλω αυτόν. θέλω να γίνω σαν αυτόν. είχα διαβάσει μια άλλη απάντησή σου για έναν που του έλεγες πως δεν πειράζει που ο άλλος δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά του και ότι είναι δικό του κέρδος ο έρωτας αυτός και να το ζήσει. και σκέφτηκα αυτό πρέπι να κάνω κι εγώ. να το ζήσω όσο καλύτερα μπορώ για όσο μπορώ. η ερώτησή μου είναι. αφού εγώ περνάω τόσο καλά και αισθάνομαι αυτήν την επικοινωνία και αυτή τη σύμπνοια και αυτήν την άνεση να του πω τα πάντα και να γελάω δυνατά και να του φιλάω τις πατούσες και όλα αυτά... αυτός πως γινεται να μην αισθάνεται το ίδιο;; δεν είναι εγωισμός αμπά μου στο ορκίζομαι.(καλά σίγουρα λίγο είναι γιατί κι εγώ πιστεύω ότι είμαι τέλεια και γαμάτη και που θα πάει θα το καταλάβει δεν μπορεί...)
η ερώτηση λοιπόν είναι αφού εγώ περνάω τόσο τέλεια γίνεται αυτός να μην περνάει;; να βαριέται;; να μη νιώθει ότι ταιριάζουμε σε τόσα πράγματα όπως νιώθω εγώ;; είμαι πολύ μπερδεμένη. αλήθεια τον θαυμάζω και ότι και να γίνει θα τον θαυμάζω. και κάποια μικρά χαζά που είδα τώρα που είμαστε μαζί και τον έριξα από το θρόνο δεν σταμάτησα να τον θαυμάζω. όπως σου είπα είχα δέκα χρόνια σχέση οπότε η λογική μου μου λέει ότι αν συνεχίσουμε απλά θα τον ρίξω από τον θρόνο και θα αρχίσω και αυτόν να τον υποβιβάζω και να τον μειώνω... ρε συ αμπα στο λέω αλήθεια όμως εγώ πιστεύω ότι ταιριάζουμε.. είναι λίγο μονόχνοτος και μόνος του και εγώ θέλω να τον κάνω να γελάει.. τί να κάνω που δεν ανταποκρίνεται;; ή τουλάχιστον έτσι λέει;;υπάρχει καμία περίπτωση να γουστάρει και αυτός και να φοβάται να το παραδεχτεί;; είναι δυνατόν να περνάω εγώ τόσο τέλειες ώρες μαζί του και αυτός να βαριέται;; τώρα τελευταία και δειλά δειλά λέει ότι περνάει ωραία μαζί μου..(το καλύτερο που μου χει πει εδώ και έξι μήνες που πηδιόμαστε)
είπα πολλά δεν κρατήθηκα και τίποτα δεν είπα... και αυτός ακόμα να μου απαντήσει στο μήνυμα, να μου πει να πάω στο σπιτάκι του και να δώσει νόημα στο βράδυ μου και στην υπαρξή μου... ακούγομαι γελοία το ξέρω. αμπά υπάρχει καμιά περίπτωση να με αγαπήσει;;

-ερωτευμένη

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Η απάντηση είναι: ναι, γίνεται να περνάς εσύ τέλεια κι αυτός όχι.


Γίνεται. Αλήθεια, γίνεται, και γίνεται πάρα πολύ εύκολα, και πολύ συχνά. Σου έχει συμβεί από την ανάποδη, και όχι μόνο δεν σου φάνηκε αξιοπερίεργο, αλλά δεν το πήρες καν χαμπάρι.


Τώρα που σιγουρευτήκαμε ότι γίνεται, θέλεις να περάσεις άλλα δέκα χρόνια περιμένοντας αν θα σε θελήσει κάποιος που δεν σε πολυθέλει;


Δική σου είναι η ζωή, δικαίωμα σου να την χαραμίσεις. Κινδυνεύεις να το κάνεις. Πρέπει να σου το πει κάποιος, ή κάποιοι, μήπως και φτάσεις στα σαρανταπέντε σου χωρίς να αναρωτιέσαι τι έκανες όλα αυτά τα χρόνια. Η ζωή δεν είναι «τι θα γινόταν αν». Είναι αυτό που γίνεται, και θα φτάσεις σε μια ηλικία που δεν θα μπορείς να ελπίζεις για κάτι καλύτερο από αυτό που έκανες. Όταν καταλάβεις ποιο είναι το παιχνίδι, θα το έχεις παίξει ήδη.

__________________
2.

Άμπα μου, τις τελευταίες μέρες με τα γεγονότα στην Τουρκία διάβασα άρθρα για τους βασανισμούς των πραξικοπηματιών. Μέσα σε όλα τα βασανιστήρια είχε και βιασμούς στρατιωτικών με γκλοπ. Πάντα ανατρίχιαζα στη άκουσμα του οποιουδήποτε βιασμού και ιδιαίτερα για ενήλικες(γιατί δεν θέλω να μιλήσω για παιδιά, αυτό είναι ό,τι πιο αποτρόπαιο μπορεί να κάνει κάποιος) ο βιασμός άντρα από άντρα μου φαινόταν ότι πιο επίπονο και εξευτελιστικό μπορεί να βιώσει κάποιος. Σε διάφορες ταινίες, κυρίως με φυλακές, δείχνει πως για να τιμωρήσουν κάποιον τον βιάζουν οι συγκρατούμενοι ακόμη και οι φύλακες. Και αυτά γίνονται δυστυχώς και στην πραγματικότητα. Είναι φρικιαστικό αυτό το πράγμα. Νιώθουν πως δείχνουν τη δύναμή τους έτσι? Και πως μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο? Πάντα απορούσα πως έχουν στύση και προβαίνουν σε αυτή την πράξη. Μου φαίνεται αδιανόητο! Γιατί να επιλέξεις τον βιασμό ενός άντρα? Ας πούμε τώρα στην Τουρκία που γίνονται τέτοια, φαντάζεσαι τι ψυχολογικά κατάλοιπα θα έχει στα θύματα? Τους ξυλοδαρμούς ίσως τους ξεπεράσουν, τους βιασμούς όμως?
Στην πραγματικότητα δεν ξέρω αν ρωτάω κάτι απλά θα ήθελα να μου πεις πως βλέπεις εσύ το θέμα.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Κι εγώ απορώ γιατί βρίσκεις τον βιασμό ενός άντρα χειρότερο από τον βιασμό μιας γυναίκας, μόνο που όχι, δεν απορώ, ξέρω γιατί. Η διείσδυση για έναν άντρα που έχει τον ρόλο του «ενεργού», παραπέμπει στην γυναικεία φύση ή στην ομοφυλοφιλία, που είναι κατώτερα στάδια, και άρα αυτός ο βιασμός είναι διπλά ντροπιαστικός. Όχι επειδή είναι χειρότερος, αλλά γιατί έτσι έχεις μάθει να σκέφτεσαι.


Η στύση είναι ένα μυστήριο και στις δύο περιπτώσεις αλλά είναι μυστήριο που έχει λυθεί για λογαριασμό μας: ο βιασμός δεν έχει να κάνει με το σεξ, αλλά με την εξουσία, την επιβολή και την χειραγώγηση. Είναι κρίμα που ξεκινάς λέγοντας ότι δεν κάνεις διαχωρισμό για το ποιος βιασμός είναι χειρότερος, αλλά τελικά, κάνεις. Πιστεύεις ότι ο βιασμός από άντρα σε άντρα είναι χειρότερος. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιείς τι λες, και πώς ακούγεται. Ούτε στον βιασμό δεν μπορούν να είναι ίσες οι γυναίκες. Πώς αισθάνεσαι για έναν άντρα που έχει βιαστεί από γυναίκα; Είναι στον πάτο των θυμάτων;


Νομίζω ότι σου λείπουν πληροφορίες για το τι είναι βιασμός και τον συγχέεις με την σεξουαλική επιθυμία, κάτι που είναι αποτρόπαιο και βασικά, λάθος. Δεν είναι δικό σου φταίξιμο που έλαβες αυτό το μήνυμα, είναι όμως δικό σου το φταίξιμο που παρ' όλες τις ανατριχίλες που σου προκαλεί το θέμα, δεν έκανες το επόμενο βήμα για να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε ανατριχιάζει. Παραπέμπω στο ακόλουθο λινκ που νομίζω ότι είναι κατάλληλο, από όπου είναι και το παρακάτω απόσπασμα.

__________________
3.


Συχγαρίκια για το μεγαλείο σου. Έχω μια φίλη, παρ οτι ομορφη κ πετυχημενη στη δουλεια της εχει τρομερες ανασφαλειες. Δημιουργει σχεσεις εξαρτησης με συντροφους κ φιλους, εχει τεραστιο θεμα αυτοπεποιθησης κ αυτοεκτιμησης,τρομερα κυκλοθυμικη κ ευθικτη. Παθαινει κρισεις πανικου κ βασανιζεται χωρις καποιο ουσιαστικο λογο για μικροπραγματα. Αποτελεσμα των παραπανω να πρεπει ολες στην παρεα( που τη λατρευουμε ) να τη νταντευουμε συναισθηματικα κ να την καθησυχαζουμε για ανυπαρκτα θεματα που προκυπτουν καθημερινως. Της εχουμε πει ομορφα κ ασχημα πως οσο αντικειμενικες κ ορθες κι αν ειμαστε δεν εχουμε τα εφοδια για να τη βοηθησουμε κ της προτεινουμε το κεντρο ψυχικης υγειας της πολης μας (το οποιο εχω επισκεφθει κ ειναι οτι καλυτερο εχω κανει στη ζωη μου). Εκεινη ειναι της αποψης πως τη δουλεια του ψυχολογου την κανουν οι φιλοι κ γι αυτο υπαρχουν. Θιγεται νευριαζει, θεωρει πως της προτεινουμε ψυχολογο για να την ξεφορτωθουμε κ αντιδρα σα 10χρονο. Εχουμε σηκωσει τα χερια ψηλα. Η ερωτηση μου ειναι με ποιο fucken τροπο να της κατανοησω οτι η περιπτωση της χρηζει ψυχοθεραπειας. Ειμαστε ολες στα 25.

-Ψυχοφίλη

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Κάτω από τον θυμό της κρύβεται ένα άλλο συναίσθημα που θέλει να κρύψει, πιο ωμό, πιο ντροπιαστικό, που δεν λέει. Φοβάται ότι θα την εγκαταλείψετε. Ταιριάζει με το πρόβλημα αυτοεκτίμησης που έχει, και μεταξύ άλλων, σας φτάνει στα όρια σας για να σας τεστάρει, για να νιώθει ότι είσαστε εκεί. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης βγάζει στην επιφάνεια τα χειρότερα κομμάτια του ανθρώπου.


Κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει αυτόν που δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του. Μην έχεις μεγάλες προσδοκίες. Δεν είναι στο χέρι σας η εξέλιξη της, όσο και να έχετε τη θέληση. Προσπάθησε να της εξηγήσεις ότι προτείνεις τον ψυχολόγο όπως θα πρότεινες έναν γιατρό, επειδή ανησυχείς, επειδή θέλεις το καλό της. Γύρνα την πρόταση γύρω από εσένα, όχι γύρω από αυτή. Βρες έναν ψυχολόγο, κλείσε ένα ραντεβού, προσφέρσου να την συνοδέψεις για την πρώτη φορά. Και να είσαι προετοιμασμένη για περισσότερη άρνηση. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Δυστυχώς οι μόνες ουσιαστικές επιλογές που έχεις εσύ είναι ή να μείνεις ή να απομακρυνθείς.

__________________
4.

Αγαπημένη Α,μπα,
Είμαι πολύ πληγωμένη με τον πρώην μου που δεν προσπάθησε για να είμαστε μαζί όσο εγώ. Ενώ έλεγε ότι το θέλει, επέλεξε να κάνει άλλα πράγματα, για τον εαυτό του και για την καριέρα του, έχοντας μόνο να μου δώσει μία σχέση μέσω σκαϊπ. Ποτέ δε συζήτησε το γεγονός να προσπαθήσουμε να ζήσουμε μαζί, ούτε καν την περίπτωση να είμαι εγώ αυτή που θα αλλάξει τη ζωή της για να τον ακολουθήσει.
Αυτό που έκανα ήταν να περιμένω κάτι να αλλάξει, και όταν συνειδητοποιούσα ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει και κακώς περιμένω, έκανα καβγάδες μαζί του, τον κατηγορούσα, έκλαιγα, προσπαθούσα να τον πληγώσω και έκοβα επικοινωνία μαζί του. Μετά από κάποιο διάστημα θα απογοητευόμουν από τους "άντρες" -έτσι γενικά - πάλι, θα σκεφτόμουν αυτόν που έχω ερωτευτεί όσο κανέναν άλλο, θα του δικαιολογούσα τα πάντα και θα άρχιζα πάλι να του μιλάω.
Αυτός κάθε φορά με δέχεται σα να μην έγινε τίποτα και πάντα θέλει να υπάρχω τριγύρω (ενώ μου έχει πει ξεκάθαρα ότι ποτέ ξανά δε θα ήθελε να είναι μαζί μου μετά από όλα αυτά). Εγώ από τη μια απογοητεύομαι που ποτέ δε δείχνει θυμό, δε δείχνει να έχει πληγωθεί από τη συμπεριφορά μου (όπως δε δείχνει και κανένα άλλο συναίσθημα) αν και δηλώνει πληγωμένος- και από την άλλη σκέφτομαι μήπως πράγματι με αγαπάει και με θέλει στη ζωή του, γι' αυτό και με δέχεται κάθε φορά πίσω. Εσύ τι πιστεύεις ότι φανερώνει η συμπεριφορά του;
Ξέρω ότι πρέπει να με απασχολεί τι φανερώνει η δίκη μου συμπεριφορά, αλλά ξέρω ότι έχω ανάγκη από αγάπη και τρυφερότητα και αυτός είναι ο τελευταίος που μου τα έδωσε. Όσοι γνώρισα μετά από αυτόν δεν είχαν τίποτα να μου δώσουν. Αυτός τουλάχιστον θα μου απαντήσει πάντα στα μηνύματά μου.

-Απογοητευμένη


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Ήμουν έτοιμη να προσπεράσω αυτή την ερώτηση ως άλλο ένα επίπονο κόλλημα που θα έκανε και τον Άγιο Πέτρο να αγανακτήσει, μέχρι που έφτασα στο τέλος. Κι έμεινα με το στόμα ανοιχτό.


Δεν συμβαίνει συχνά να καταλαβαίνει κανείς με τόσο κρυστάλλινη ακρίβεια γιατί κάνει ό,τι κάνει, και να μην καταλαβαίνει ότι το έχει καταλάβει.


Αν μπορούσες να βράσεις την συμπεριφορά σου, μετά από μερικές ώρες θα αποκρυσταλλωνόταν σε αυτό που γράφεις στην τελευταία παράγραφο. Για διάβασε την ξανά, πιο αργά. Όχι μόνο συνοψίζει το πρόβλημα, αλλά στην τελευταία πρόταση το συμπιέζεις κι άλλο, έχει γίνει σχεδόν ποίηση, χαϊκού, τεχνητό διαμάντι.


Ασχολείσαι με τον πρώην που σε αγνοεί επειδή δεν πιστεύεις ότι μπορείς να βρεις άλλον. Δεν έχεις απολύτως κανέναν άλλο λόγο για να τον «αγαπάς», για να επιμένεις, βαφτίζοντας αυτή την χλιαρή, παρακάτω από μέτρια, μη ικανοποιητική σχέση ως «μεγάλο έρωτα», για να δικαιολογείς γιατί δεν τα παρατάς να πας παρακάτω. Γαντζώνεσαι από τα ψίχουλα γιατί από το ολότελα, καλή και Παναγιώταινα. Και δεν χρειάζεσαι καν ψυχολόγο για να το συνειδητοποιήσεις! Το ξέρεις ήδη! Το ξέρεις, και το λες!


Και μένεις εκεί!


Δεν ξέρω τι ικανότητες θα έπρεπε να έχω για να σε σπρώξω (ικανότητες τρακτέρ; Γεώτρησης;) να βγεις από το τσιμέντο. Δε νομίζω ότι τις έχω. Ξέρω μόνο το εξής: ζητιανεύεις συναίσθημα, και αυτό είναι το πιο απωθητικό πράγμα για όλους τους άντρες -και για όλες τις γυναίκες. Αυτό το «έχω ανάγκη» είναι που σε κάνει να ζεις όπως ζεις. Κανέναν δεν έχεις ανάγκη. Κανείς δεν μπορεί να σου δώσει αυτό που νομίζεις ότι χρειάζεσαι. Μόνο με τον εαυτό σου πρέπει να τα βρεις.


__________________
5.


Tελικά,ποιους μπορουμε να λεμε φίλους?
Εδώ μέσα συχνά αναφέρεται ότι αν ένας φίλος σου σε βλέπει ανταγωνιστικά ή αν δεν σε υποστηρίξει 100% σε κατι κτλ τότε δεν είναι φίλος σου.
Εμένα για παράδειγμα, η μια μου φίλη είναι έξυπνη, έχει ενδιαφέροντα ,μου αρέσει να κάνω παρέα μαζί της,αλλά εκνευρίζεται πολύ έυκολα και ωρες ωρες είναι λίγο στριμμένη. Η αλλη μου φίλη αντιθέτως είναι πολύ ευγενική και καλοσυνάτη, κάνουμε ωραιές συζητησεις κ συμφωνούμε σε πολλά, αλλά κάνει και πράγματα που δεν μου αρέσουν καθόλου πχ θα χρησιμοποιήσει το χιούμορ για να πει χοντράδες, ή ειναι πολύ μηγιαγκυχτη, αχ ποναω το χέρι μου, άνοιξέ μου την coca cola. Άλλη μου φίλη, έχει φοβερό χιούμορ, γελάμε πολύ κ καταλαβαίνει η μία την άλλη, αλλά ειναι τρομερός ξερόλας και θέλει να έχει πάντα δίκιο.
Επίσης, ενώ της θεωρώ φίλες μου και θα τις βοηθήσω σε κάποια πράγματα, αν θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν θα έκανα και τα ΠΑΝΤΑ για αυτές. πχ δεν θα έμπαινα εγγυήτρια σε δάνειό τους, ούτε για παράδειγμα θα τις φιλοξενούσα σπίτι μου για τρία χρόνια μαζί με τα παιδιά τους αν χωρίζανε. Αυτές πρέπει να τις θεωρώ φίλες μου? Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φίλου κατά τη γνώμη σου? Πως θα καταλάβω πότε έχω μια ρηχή σχέση με κάποιον ή είναι πραγματικός φίλος?

-φιλη ή φίδι?

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Το «εδώ συχνά αναφέρεται» δεν αναφέρεται σε μένα, έτσι; Διότι εμένα ρωτάς, υποθέτω. Ποτέ δεν έχω πει ότι αν ένας φίλος δεν σε υποστηρίξει 100% σε ό,τι και να κάνεις, δεν είναι φίλος σου. Ίσα ίσα, υποστηρίζω ότι η λέξη «πραγματική» πριν την «φιλία» βάζει μη ρεαλιστικές προσδοκίες που απογοητεύουν. Κι εσύ τελειώνεις όλο τον συλλογισμό με το έντεχνο κλισέ του «πραγματικού» φίλου, και με στενοχωρείς.


Όλοι ξέρουμε τα κουσούρια των άλλων, σιγά το δύσκολο. Δεν τους κάνουμε φίλους επειδή είναι τέλειοι. Τους κάνουμε φίλους επειδή δεν νιώθουμε ότι τα κουσούρια τους μας βλάπτουν προσωπικά, ή έστω, δεν μας βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο καλά ξέρουν και οι φίλοι μας τα δικά μας κουσούρια· ελπίζω να σου έχει περάσει από το μυαλό ότι ούτε εσύ είσαι τέλεια, και σε κάνουν παρέα παρά τα προβληματάκια που βγάζεις. Εσύ πόσους ξέρεις που θα έμπαιναν εγγυητές στο δάνειο σου, ή θα σε φιλοξενούσαν τρία χρόνια μαζί με τα παιδιά σου; Πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να είναι μηδέν. Λες να μετριέται έτσι η φιλία; Ή λες να έχεις μηδέν φίλους;


Οι φίλοι δεν είναι ερωτικοί σύντροφοι. Ούτε η μαμά μας. Το πότε έχεις ρηχή σχέση και πότε φιλία το καταλαβαίνεις όπως καταλαβαίνεις πότε συμπαθείς κάποιον και πότε όχι, και σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια ικανότητα που αποκτάς στο νηπιαγωγείο. Αν τώρα δυσκολεύεσαι, είναι επειδή θα ήθελες να πιστέψεις στον μυθικό μυθιστορηματικό Φίλο που τα κάνει όλα και συμφέρει, μια φαντασίωση των ανώριμων συναισθηματικά ανθρώπων που ψάχνουν να κατηγορήσουν τους άλλους για όλες τις δικές τους ανεπάρκειες. Αλλά δε νομίζω ότι δυσκολεύεσαι, απλώς αναρωτιέσαι. Μην αναρωτιέσαι, μια χαρά φιλίες έχεις.


__________________
6.


Αχ βρε Α μπα, πάρε και μια ερώτηση από το 1960.. Έχω πρόβλημα με την πεθερά μου. Εκτός από εμένα έχει και μια ακόμα νύφη η οποία πάσχει από οξεία ξερολίτιδα.. (κατά τα άλλα είναι νορμάλ) Κάθε μέρα της λέει με ύφος διδάκτορος πανεπιστημίου ένα σωρό σοφά πράγματα για τη μπεσαμέλ, τα υποαλλεργικά μωρομάντηλα τις δίαιτες και καπάκια με παίρνει τηλέφωνο (η πεθερά) και μου τα λέει χαρτί και καλαμάρι επαναλαμβάνοντας ανα 5 δευτερόλεπτα "το ήξερες αυτό?" "φοβερή η "Μαρία" έτσι".. Εγώ στην αρχή γελούσα, τα συζητούσαμε με τον άντρα μου και κοροϊδεύαμε αλλά όσο περνάει ο καιρός αυτά τα τηλεφωνήματα με κουράζουν απίστευτα. Και έχω και 1 φορά την εβδομάδα και την ίδια την κυρία ξερολίδου να μου λέει τις σοφίες πρώτο χέρι. Τί να κάνω ρε Α μπα. Να πείσω τον εαυτό μου πως εκτός από τον άντρα παντρεύτηκα και αυτές και να το εντάξω στα συζυγικά καθήκοντα ή να τις πάρει ο διάολος? Ή κάτι άλλο?


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Θα έλεγα να επιστρέψεις στο στάδιο που τα έλεγες αυτά στον άντρα σου και τα κοροϊδεύατε παρέα, και να μείνεις εκεί. Τέτοιες ανίατες περιπτώσεις που δεν μπορείς να βγάλεις από τη ζωή σου δεν αξίζουν ενέργεια, εφόσον κατά τα άλλα δεν σε βλάπτουν.


Εκτός αν, μετά από τόσο καιρό, αισθάνεσαι ότι το μήνυμα αυτών των τηλεφωνημάτων από την πεθερά είναι «εσύ δεν είσαι τόσο καλή σαν την άλλη». Δυστυχώς δεν αποκλείεται, αλλά πριν οργανώσεις αντίσταση, σιγουρέψου ότι δεν λέει τα ίδια στην άλλη πλευρά για σένα. Μήπως είναι τακτική διαίρει και βασίλευε; Βάζω και αυτή την εκδοχή στο τραπέζι, για να κλείσουμε την ερώτηση του '60 με απάντηση του '60.

__________________
7.


Έχω φρικάρει με όλες τις φίλες μου που γίνονται μάνες. Εκ των πραγμάτων αλλάζουν οι ανάγκες και απομακρυνόμαστε. Προσπαθούμε πολύ να κρατήσουμε επαφή αλλά κ εγώ πλέον με έχω πιάσει να βαριέμαι αφόρητα τις μωροκουβέντες τους ή τις παρεμβασεις παιδιών στην κουβέντα. Τις χάνω κ δυσκολεύομαι να το αποδεχτώ. Ειμαι 36 και νιώθω οτι δε θέλω παιδιά αλλά όλοι με κάνουν να νιώθω ανώμαλη για αυτή την άποψη μου.Σαν αποτέλεσμα έχω πλέον ένα μπουχτισμα και ενώ πλέον δε νιώθω ωραία κάνω προσπάθειες να βρεθούμε πάντα συμφωνα με το πρόγραμμά τους. Έχω πλέον κ υπαρξιακά κ φοβάμαι ότι κανω λάθος που δε μου αρεσουν τα παιδιά και θα το μετανιώσω. Σαν άνθρωπος νιώθω οτι τώρα έχω στεριώσει μετά από καταθλιψεις κ δεν εχω χορτάσει ζωή για να φέρω ενα παιδί στον κόσμο όπου ολα γυρνάνε γυρω απο αυτό. Μηπως πρεπει να ανανεωθω πλέον σε φιλους ατεκνους λογω ενδιαφερόντων; Να αραιώσω απο φίλες που όλα είναι το παιδι τους; Νιώθω θυμό που δεν κρατάνε ισορροπίες αλλά συνάμα φανταζομαι πόσο δυσκολο ειναι. Ειμαστε τελικα 2 στρατοπεδα;

-Απροσαρμοστη


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Όχι, δεν είμαστε. Όμως μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε.


Επειδή δεν μεγάλωσες μέσα σε ένα σκοτεινό λαγούμι που βρίσκεται σε μια σπηλιά στον πάτο της θάλασσας, έχεις λάβει τα εντατικά μηνύματα που λένε ότι ο προορισμός της γυναίκας είναι η μητρότητα. Όσο και να ξέρεις ότι τα παιδιά δεν είναι για σένα, δεν μπορείς να ξεχάσεις τι σημαίνει αυτό για την κοινωνική σου κατάταξη, και το πρόβλημα είναι ότι δεν είσαι καν σίγουρη αν θέλεις ή όχι.


Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να σιγουρευτείς 100%, γιατί το θέμα είναι πολύ περίπλοκο. Δε νομίζω όμως ότι το πώς νιώθεις για τα παιδιά των άλλων, και πώς νιώθεις για το πώς επηρεάζουν τα παιδιά των άλλων τη σχέση που έχεις με τους γονείς τους, είναι ένδειξη για το αν θέλεις δικά σου παιδιά. Προσωπικά νιώθω κάπως άβολα ακόμα και με αυτούς που δηλώνουν απόλυτη σιγουριά ότι θέλουν και ότι αγαπάνε όλα τα παιδιά του κόσμου· αυτόματα σκέφτομαι ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν υπόψη τους όλη την ευθύνη και τον κόπο και το άνοιγμα προς μια εντελώς άγνωστη κατεύθυνση, και να μην έχουν απολύτως καμία αμφιβολία. Πιστεύω ότι η αίσθηση ότι τώρα νιώθεις ότι έχεις στεριώσει από κατάθλιψη και δεν έχεις χώρο για άλλον άνθρωπο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πολύ κατανοητή.


Αναρωτιέμαι όμως ποια είναι η ερώτηση που κάνεις. Αν ο λόγος που δεν θέλεις παιδιά είναι αρκετά καλός λόγος; Δεν χρειάζεσαι λόγο που θα πείσει κάποιο αόρατο δικαστήριο. Ούτε αυτοί που κάνουν παιδιά έχουν απαραίτητα τρομερά πειστικούς λόγους που τα κάνουν. Πάρα πολλοί κάνουν παιδιά επειδή όλοι κάνουν παιδιά, και δεν τους περνάει καν από το μυαλό να κάνουν κάτι άλλο. Είναι η ερώτηση αν είσαι παλιάνθρωπος που δεν έχεις υπομονή με τις αλλαγές που φέρνουν τα παιδιά σε μια σχέση; Εδώ οι γονείς κουράζονται από τα ίδια τους τα παιδιά και χαίρονται όταν βρίσκουν άλλους γονείς με άλλα παιδιά, για να μπορέσουν να πιουν έναν καφέ για μισή ώρα με ησυχία. Νομίζω ότι η ερώτηση που κάνεις, αλλά αποφεύγεις να απαντήσεις, είναι μήπως κάνεις λάθος και το μετανιώσεις. Αυτή είναι πολύ σοβαρή ερώτηση, και είναι από αυτές που δεν μπορεί να απαντήσει κανείς άλλος εκτός από σένα.


Θα σου πω κάτι για τον φόβο της μετάνοιας, μόνο. Το τι μετανιώνουμε και τι όχι, δεν είναι κάτι τυχαίο. Διαλέγουμε τι μετανιώνουμε. Μπορείς να το ελέγξεις, αν γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου. Πάντα εκεί καταλήγω, ε; Αλλά εκεί είναι πάντα το ζουμί, όπως και να το κάνουμε.

60

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Καλησπέρα σε όλους.Αγαπητή #1, κι εμένα με στενοχώρησε η ερώτηση σου. Νομίζω ότι ο έρωτας για αυτόν τον άνθρωπο και η σχέση σου μαζί του δεν είναι το κατεξοχήν σου πρόβλημα, αλλά το σύμπτωμα. Όπως εντόπισαν και άλλοι σχολιαστές, εσύ πως νιώθεις για τη δική σου ζωή; Για τη δουλειά σου, για το δικό σου σπίτι, για όλα αυτα που λες και το πώς τα λες. Δεν είναι ότι έχεις βάλει αυτόν σε βάθρο, είναι ότι έχεις σκάψει μια τρύπα για τον εαυτο σου και έχεις μπει μέσα.Πιστεύω ότι για να αντιμετωπίσει κανείς τη ζωή, δεν χρειάζεται τίποτα λιγότερο από κουράγιο και θάρρος και γενναιότητα και πολλή πολλή δουλεια. Ακόμα κι αν ο τύπος ήταν τρελός και παλαβός για σένα, η πορεία του δεν θα ειναι η δική σου πορεία, και δε θα δικαιούσουν να νιώθεις κάπου είδους περηφάνεια επειδή είσαι μαζί του - δεν είναι κάτι που μπορεί να σου προσδώσει αξία, δεν λειτουργεί ετσι το πράγμα. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να στο πώ, αλλά το πρόβλημα σου δεν θα λυθει αν σε αγαπήσει, κάθε άλλο. Το χειρότερο που μπορει να σου συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να σε ερωτευτεί, γιατί τότε θα μουδιάσουν όλα τα αντανακλαστικά σου και θα αφεθεις να ζησεις μια ζωή δι'αντιπροσώπου. Είσαι τυχερή, κι ας μην το βλέπεις τώρα. Τώρα, αρκεί να δεις τη γη που τραντάζεται κάτω από τα πόδια σου και να κουνηθείς. Και να αγπησεις το δικό σου σπίτι, και να ασχοληθείς με αυτό, κι ας μην είναι ιδανικό :)
#7.Νομίζω,ότι το θέμα μητρότητα δεν το έχεις επεξεργαστεί ακόμα καλά μέσα σου.Δε θέλεις παιδιά,αλλά δεν είσαι κι απόλυτα σίγουρη.Ένα κομμάτι σου αντιδρά,γιατί αισθάνεσαι,ότι έτσι είσαι,κατά κάποιο τρόπο,"ελλιπής" ή και "περίεργη" στα μάτια της κοινωνίας.Δε χρειάζεται να ακούμε πάντα τι λέει ο κόσμος.Αν προσπαθήσουμε να μπούμε σε όλα τα καλούπια,που προορίζονται για μας,μάλλον θα τρελαθούμε.Πολύ δύσκολα ταιριάζουμε σε όλα και σε πολλά,ακόμα κι αν το θέλουμε,δεν είναι θέμα επιλογής.Το να βρούμε πχ τον ιδανικό σύζυγο μέχρι τα 30 και να κάνουμε οικογένεια,είναι μια κουβέντα.Στην πράξη μπορεί να μη θέλουμε ή και να μην τα καταφέρουμε.Όταν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τα θέλω μας,δεν τα έχουμε αποδεχτεί επαρκώς και δεν έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα,ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε συγκεκριμένα στάνταρ,τότε ζοριζόμαστε άσχημα.Έχω την εντύπωση,ότι αυτό σου συμβαίνει.Και γι'αυτό αντιδράς έτσι με τις φίλες σου.Επειδή η συναναστροφή μαζί τους σου υπενθυμίζει εκείνο,που σε προβληματίζει.Δεν αμφιβάλλω,ότι κάποιες γίνονται όντως κουραστικές.Δεν υπάρχει άνθρωπος,να μην έχει γονατίσει μετά την 100η προβολή του βίντεο με τη Μαιρούλα να λέει ποίημα,ακόμα κι αν είναι πολύτεκνος.Σε σένα όμως έτυχαν όλες;Είναι όλες τόσο αφόρητες,που σκέφτεσαι,να βγαίνεις πια μόνο με άτεκνους;Βρες κι άλλες παρέες,καλό είναι,αλλά βγες και για κανέναν καφέ με σένα.Κάτι ενδιαφέρον θα έχει να σου πει γι'αυτό το θέμα.
#1 Πόσο με λυπούν περιπτώσεις σαν τη δική σου δεν μπορώ να σου περιγράψω. Η πιο αγαπημένη μου φίλη στον κόσμο έχασε 8 χρόνια από τη ζωή της βλέποντας πράγματα σε έναν άνθρωπο που δεν είχε τίποτα απ'όσα έβλεπε αυτή. Με λυπεί γιατί ξέρω πως ότι και να σου πούμε εμείς, η αμπά, ο κόσμος ολάκερος, εσύ δε θα' ακούσεις τίποτα. Γιατί εσύ αυτή τη στιγμή έχεις θεοποιήσει αυτόν τον άνθρωπο και τίποτα δε θα τον ρίξει από το βάρθρο που τον έχεις τοποθετήσει. Ίσως κάποια στιγμή να γίνει. Δεν ξέρω γιατί έχεις επιλέξει να ζεις σαν ηρωίδα μυθιστορήματος της εποχής του ρομαντισμού. Δεν ξέρω γιατί έχεις επιλέξει να ζεις θέλοντας έναν άνθρωπο για τον οποίο είσαι τελευταία προτεραιότητα και τι σε κάνει να αρκείσαι σ'αυτά τα ψιχουλάκια που σου δίνει. Δεν ξέρω γιατί θεωρείς καταπληκτικό και θαυμαστό να καταφέρεις να τον κάνεις να σου πει μετά από τόσο καιρό πως κοίτα, περνάω καλούτσικα μαζί σου. Ξέρω μόνο κάτι. Κι αυτό με σιγουριά. Πως δεν είσαι ηρωιδα μυθιστορήματος. Δε θα κλάψει κανείς με την ιστορία σου. Εσύ μόνο για τα χρόνια και τις ευκαιρίες που έχασες. Και παραθέτω κομματάκι μιας ταινίας που αγαπώ παρά τα άπειρα σκηνοθετικά και σεναριακά κενά της. Είσαι ηρωίδα της δικής σου ζωής. Γιατί διάλεξες να είσαι κομπάρσα; (άλλο λέει, αλλά κάνω αλλαγούλα ποιητική αδεία)
#3. Θα πρότεινα να εξηγήσεις στη φιλη σου ότι η βοήθεια που παίρνει κανεις από τον ψυχολόγο ειναι πολύ διαφορετική απο αυτή που παίρνει από τις φιλικές σχέσεις και ότι θα είσαι δίπλα της έτσι κι αλλιώς (αν φυσικά το θέλεις). Επίσης να πω ότι το ραντεβού με τον ψυχολόγο πρέπει να το κλείνει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος και όχι κάποιος άλλος εκ μέρους του.
#5 Πραγματικός φίλος, αυτη η μάστιγα... Ρε παιδιά δεν είμαστε στο νηπιαγωγείο. Οπως και εμείς, έτσι και όλοι οι ανυρωποι έχουν καλά και κακά κομμάτια του χαρακτήρα τους. Στους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας, κρατάμε αυτά που μας αρέσουν. Πχ. Με τον Κώστα βγαίνουμε για καφέδες γιατι γελάμε πολύ, με τη Μαρία πηγαίνουμε θέατρο γιατί τεριάζουν τα γούστα μας, με τον Βαγγέλη λέμε τα προβλήματα υγείας μας, γιατί μας καταλαβαίνει και λέει και κάτι σωστό, και με την Ευτέρπη πηγαίνουμε εκδρομές γιατί μας αρέσει ο ίδιος αέρας της εξοχής. Από κάθε φίλο παίρνουμε αυτό που μας δίνει και μας ευχαριστεί.
#7 Οι φίλοι που κάνουν παιδιά δεν αλλάζουν οι ίδιοι. Αλλάζουν οι προταιρεότητες τους και τα ερεθίσματα που δέχονται. Αλλά κατα βάση παραμένουν οι ίδιοι άνθρωποι. Που σημαίνει οτι αν ήταν παρτάκηδες τώρα θα χρησιμοποιούν τα παιδιά τους για να δικαιολογήσουν πως είναι παρτάκηδες. Αν ενδιαφέρονται για την εξέλιξη των ειδών, θα βλέπουν πως τα παιδιά τους προσαρμόζονται στο περιβάλλον και θα το αναλύουν. Λογικό είναι. Αν σου τη λένε ή σε κάνουν να νιώθεις περίεργα που δεν έχεις παιδιά ή αυτοί έχουν θέμα και θέλουν να νιώσουν ανώτεροι ή εσύ δεν έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τι θέλεις και αυτοί βρίσκουν και πατάνε. Μην περιμένεις να σε βγάλουν αυτοί από το δίλημμα!
δεν ειναι θεμα ελλειψης προσπαθειας ή ελλειψη επιθυμιας.Οταν γινεσαι μητερα υπαρχουν φασεις (που πραγματικα ειναι φασεις που ομως ομολογουμενως ειναι μεγαλης διαρκειας ) ''χανεσαι'' κυριολεκτικα και μεταφορικα ειδικα αν εργαζεσαι. Ισως ακουγεται μελο αλλα νομιζω οτι οσες το εχουμε περασει καταλαβαινουν. Το μόνο που μπορει να κανει η κοπελα ειναι υπομονη αν αγαπαει και ενδιαφερεται για τη φιλη της.
#1 Να δώσει νόημα στο βράδυ σου;Ας δώσει,αλλά θα μπορουσες να δώσεις κι εσύ.Θα σε συμβούλευα τώρα που τον έχεις να φροντίσεις να τον απομυθοποιήσεις σεξουαλικά,μια και αργά η γρήγορα θα τον απομυθοποιήσεις και στα υπόλοιπα. Είναι πολύ εκνευριστικό να μην θέλει κάποιος να δώσει τίποτα άλλο πλην του σεξ.Δεν θα σου πω οτι σου έχει γίνει εμμονή, απλά δεν εχει τυχει να γνωρίσεις κανένα καλύτερο απο αυτόν,διότι δεν το κυνηγάς,μια και βολεύει να ονειροφαντασιωνεσαι έναν τύπο που εσύ θες να τον σκέφτεσαι ως απροσπέλαστο επι της ουσίας.Ένας τρίτος θα έλεγε ίσως, ότι αποτυχόντος του γάμου του, κυνηγάει πιτσιρίκες(που λέει ο λόγος).
5# Φίλοι για μένα είναι όσοι χαίρονται με την χαρά μου, περνάω καλά μαζί τους, με ακούν και μου στέκονται στα δύσκολα όσο και όπως μπορούν και μου λένε αλήθειες που μπορεί να μην μου αρέσουν πάντα.
#7 Καταρχάς η σχέση που έχεις με τα παιδιά των φίλων σου, δεν σημαίνει τίποτα για τον άν θες/μπορείς να γίνεις μητέρα η όχι. Μπορεί να τα λατρεύεις απλά επειδή τα βλέπεις 1-2 ώρες συναναστρέφεσαι & παίζεις μαζί τους κ μετά η φροντίδα βαρύνει άλλους...Μπορείς να μην τα συμπαθείς, επειδή δεν έχεις συναισθηματικό δέσιμο κ να μην τα αντέχεις, ενώ στο δικό σου να έχεις άλλες ανοχές & αντοχές. Λες "Σαν άνθρωπος νιώθω οτι τώρα έχω στεριώσει μετά από καταθλιψεις κ δεν εχω χορτάσει ζωή για να φέρω ενα παιδί στον κόσμο όπου ολα γυρνάνε γυρω απο αυτό. Πηγή: www.lifo.gr"...νομίζω αυτό είναι κάτι που νιώθεις κ πρέπει να το λάβεις υπόψη. Επίσης, πρέπει να σκεφτείς αν οι αμφιβολίες έχουν να κάνουν με πραγματικά δικό σου θέμα ή με πιέσεις του περίγυρου/κοινωνίας. "Ανώμαλος" δεν είναι κανένας που κάνει αυτό που νιώθει.Από εκεί κ πέρα το θέμα της σχέσης σου με τις φίλες σου είναι διαφορετικό. Καταρχάς με τους φίλους μας αλλάζουμε ενδιαφέροντα σε πολλές φάσεις της ζωής μας. Όταν κάποιοι είναι φοιτητές κ άλλοι εργάζονται, προφανώς δεν μπορούν να μας ακολουθήσουν στα ξενύχτια. Όταν κάποιοι είναι σε σχέση κ άλλοι αδέσμευτοι πάλι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε ο ένας τον άλλον.Σε αυτές τις περιπτώσεις δείχνουμε περισσότερη κατανόηση, γιατί δεν υπάρχει αυτή η νοητή γραμμή για την οποία πολύς λόγος γίνεται σε "Μαμάδες" & " Πότε θα γίνεις εσύ μάνα".Μην πέφτεις στην παγίδα των στερεότυπων. Άν οι φιλες σου έγιναν "μανούλες του fb" ξέχνα τες.Αλλά αν μιλάνε για τα παιδιά συνέχεια επειδή είναι σε μια φάση που μόνο αυτό κάνουν, είναι κάτι καινούριο κ δεν έχουν μάθει πως να το διαχειρίζονται, δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Δείξε λίγη κατανόηση. Μπορεί σε κάποιο άλλο μεταβατικό σταδιο της δικής σου ζωής κάποιο ενδιαφέρον σου να μονοπωλεί την καθημερινότητα σου & τις κουβέντες σου για κάποιο διάστημα. Το διάστημα της ανοχής σου εξαρτάται από σένα.Επίσης, επειδή πολλές νέες μαμάδες δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο...άνοιξε εσύ κουβέντα για κάτι άλλο δώσε κίνητρα να έχετε μια άλλη κουβέντα. Αν δείξει ότι αδιαφορεί, έχετε περάσει σε άλλη φάση.Επίσης λες ότι σε ενοχλούν τα παιδιά όταν διακόπτουν την κουβέντα. Εαν πχ πηγαινεις σπίτι τους, προφανώς τα παιδιά θα διακόψουν την κουβέντα. Άνθρωποι είναι, δεν είναι λύση να τα αποβλακώνουμε στην τηλεοραση για να μην μιλάνε. Δείξε ότι δεν σε ευχαριστεί αυτό κ πρότεινε να βγείτε μια βόλτα έξω χωρίς παιδιά & εκείνες θα το έχουν ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ζωή ενός γονιού υπόκειται σε περιορισμούς. Ειδικά αν δεν έχει βοήθεια, δεν θα μπορεί να σε ακολουθήσει σε εξόδους, ταξίδια κλπ. Αλλά ακόμα κ να έχει δεν θα έχει τον αντίστοιχο χρόνο που θα έχει εσύ. Οπότε καλό θα είναι ένα μέρος των αναγκών σου να το καλύψεις με άτομα που είναι στην ίδια φάση με εσένα.
@7Τις φίλες σου να τις αλλάξεις, εφόσον σε ζαλίζουν. Δε θα αλλάξουν, σύντομα τουλάχιστον.Στο δίλημμα σου, παιδί ή όχι παιδί, δε βοηθάει η συναναστροφή με τις συγκεκριμένες που αναφέρεις.Πιστεύω πια, ακράδαντα τολμώ να πω, ότι ο πιο στρεσογόνος παράγοντας σ'αυτό το δίλημμα δεν είναι τελικά το ότι ένα παιδί έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά το ότι στην ελληνική κοινωνία οι γονείς πρέπει να πληρούν προδιαγραφές. Την εξής μια: Να μην αφήνουν τα παιδιά τους ήσυχα. Έχουμε πολύ διαστρεβλώσει το τι σημαίνει γονεϊκή φροντίδα. Δυστυχώς, σε αυτό δε βοηθάει καθόλου η γενικότερη λειτουργία του κράτους, που μάλιστα χειροτερεύει πλέον, και αντικειμενικά, οι γονείς πρέπει να τρέχουν για πολλά που κανονικά θα έπρεπε να ήταν λυμένα. Όμως είμαστε μαθημένοι να τα κάνουμε με θόρυβο, γκρίνια, χαμό. Είναι εξαντλητική η ζωή των γονιών στην Ελλάδα, όπως είναι εξαντλητικό το να την περιγράφουν σε κάθε ευκαιρία.Δεν είναι υποχρεωτικό να γεννήσεις, ούτε ν'αποκτήσεις παιδί.Δεν είναι και καθόλου υποχρεωτικό, όταν σκέφτεσαι τον εαυτό σου μαμά, να σε φαντάζεσαι σαν μια από τις φίλες σου. Για μένα, εκεί είναι το κλειδί. Φαντάσου πώς ΕΣΥ θα το μεγάλωνες, πώς εσύ θα ήθελες να το φροντίζεις και τι είναι για σένα σημαντικό. Σκέψου εσύ ως παιδί, τι είχες μεγαλύτερη ανάγκη, να σε μπουκώνουν με φαγητό, να σε κυνηγούν ή να συντονίζονται με τους ρυθμούς σου; Σκέψου τι αποθέματα νιώθεις ότι έχεις για ν'ανταποκριθείς σ'αυτές τις ανάγκες, που ΕΣΥ θεωρείς ότι έχει ένα παιδί. Και φυσικά, μην ξεχνάς ότι υποχρεωτικό είναι μόνο το να ζήσουμε τη ζωή μας όσο γίνεται πιο ευχάριστα, αποδεχόμενοι ότι δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν. Χαλάρωσε και κολύμπα, κανείς δε θα σου επιστρέψει τις ώρες που χάνεις κοιτώντας τον πάτο της θάλασσας.
7# Άλλο είναι να λυπασαι που με τις φίλες σου είστε σε διαφορά φάσης λόγω παιδιών και άλλο το αν τελικά θες δικό σου παιδί. Με τις φίλες, αν τώρα γεννησαν, ίσως λίγη υπομονή σε βοηθήσει πολύ. Τα παιδάκια θα μεγαλώσουν γρήγορα και σε 1-2 χρόνια θα μπορείτε να βλεπεστε με περισσότερη ηρεμία. Καλό είναι να διατηρηθεί μία ήπια κοινωνικοτητα ώστε να μην αποξενωθειτε και η φιλία σας να συνεχιστεί μακάρι για πάντα. Τώρα σχετικά με ενδεχόμενο δικό σου παιδί μην σκέφτεσαι το αν αντέχεις και αγαπάς τα παιδιά των φίλων σου. Μπορείς κάλλιστα να νιώθεις καλά μόνο με το δικό σου, πολλοί άνθρωποι νιώθουν έτσι. Μπορεί επίσης να θέλεις τους συναισθηματικους και οικονομικούς σου πόρους να τους επενδύσεις σε εσένα κι αυτό είναι μια χαρά. Σκέψου καλά και μην κάνεις κάτι μόνο και μόνο επειδή το κάνουν οι άλλοι. Δεν θα κάνουν οι άλλοι ούτε θα μεγαλώσουν οι άλλοι το παιδί αλλά εσύ και γι'αυτο θα πρέπει να το θέλεις και μάλιστα πολύ.
Τα παιδάκια όσο μεγαλώνουν θέλουν όλο και περισσότερο χρόνο. Άλλο να τα ταίζεις απλά και άλλο να τα διαβάζεις, να τα τρέχεις σε αγγλικά, γερμανικά, ενόργανη, πισίνα, ποδόσφαιρο κλπ. + τις στάνταρ φροντίδες φαί -μπάνιο. Δεν μιλάμε για 3 χρόνια, προς Θεού, μιλάμε για πάνω από δεκαετία.
Αγαπητή Maggie, η κοπέλα του 7 γράφει ότι βαριέται τις μωροκουβεντες και τις διακοπές στη συζητήσεις από τα παιδιά. Αυτά περνάνε πολύ γρήγορα. Αλίμονο αν κάναμε μια δεκαετία για να τα πούμε με τους φίλους μας. Εννοείται ότι συμφωνούμε ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά έχουμε τρέξιμο. Οι κοινωνικές συναναστροφες όμως σταδιακά βελτιωνονται ποιοτικά και ποιοτικά. Τα παιδιά μεγαλώνουν, ακούνε περισσότερο και ενοχλούν λιγότερο.
#1 Θα πω κάτι και θα είναι σαν να το φωνάζει, ακόμα κι αν δεν μπορείς να με ακούσεις. Ξεπέρασε όσο πιο άμεσα μπορείς, ΧΘΕΣ κιόλας, αυτή την κατάσταση που έχεις βάλει τον εαυτό σου. Είναι αξιοθαύμαστο αυτό που μπορεί να δημιουργήσει το μυαλό μας. Αλλά έτσι ακριβώς όπως το δημιούργησες, έχεις την δύναμη να το γκρεμίσεις. Τώρα! Αμέσως!
#4Όταν η τεχνολογία βάζει ποσοστοποίηση στην συναισθηματική "ικανοποίηση" από την ανταπόκριση του άλλου (τύπου αυτός ο γκόμενος απάντάει στο 25% των μηνυμάτων ενώ ο άλλος στο 100%) κατανοεί κάποιος παρατηρητηρητής ότι οι κόποι των Παπγουόρθ, Τούρινγκ, Βοζνιακ, και λοιπών ψιλοχαραμίζονται. Και στρεβλώνουν άτσαλα. #7"Επιλέγουμε για ποιό πράγμα μετανιώνουμε". Πόσο σοφό και πρώτη φορά το διαβάζω ψηφιοποιημένο.
#7 "Επιλέγουμε για ποιο πράγμα μετανιώνουμε". Τι είπε το άτομο! Κι εμένα απ' όλο το σημερινό Αμπα αυτό μου έμεινε πιο πολύ. Αν ισχύει, είναι όντως συγκλονιστικό. Κι ανατρέπει όλα όσα φοβόμαστε σχετικά με το ζήτημα της μετάνοιας. Είναι σίγουρο όμως; Δηλαδή, ό,τι κι αν συμβεί στη ζωή μου στο μέλλον, θα μπορώ να επιλέξω να μη μετανιώσω πχ που δεν θέλω (θεωρώ ότι δεν έχω κουράγιο) να κάνω δεύτερο παιδί;
@a-ba fan, δεν νομίζω ότι πάει ακριβώς έτσι όπως το περιγράφεις. Αυτό που είπε η Λένα είναι όντως πολύ σοφό αλλά μάλλον είναι πάνω από το "μπορώ" γιατί δεν γίνεται συνειδητά.
Μπορείς να σκεφτείς απλά οτι σου άρεσε τόσο πολύ το πρώτο σου παιδάκι που εισαι τόσο πλήρης και ικανοποιημένη/ος απο αυτη την εμπειρία που δε χρειάζεται να μετανιώσεις για το οτι δε θέλεις να κάνεις κι άλλο. Όπως έλεγε και η μαμά μου για πλάκα "πώς να βάλω στην καρδιά μου κι άλλο μετά απο εσένα;" :)
#7, είμαι σχεδόν 50 και δεν έκανα παιδιά. Δεν βρήκα ποτέ την κατάλληλη στιγμή. Εκεί στα πρόθυρα της εμμηνόπαυσης αγχώθηκα. Μήπως κάνω λάθος; Μήπως τελικά θέλω παιδιά και απλά δεν το έχω συνειδητοποιήσει; Δεν ξέρω πως θα ήταν η ζωή μου αν τελικά είχα κάνει παιδιά. Μπορεί να ήταν καλύτερη. Όλοι λένε ότι τα παιδιά τους τους κάνουν ευτυχισμένους, ότι είναι η υπέρτατη ευτυχία. Αλλά απαιτούν πολύ κόπο και αλλαγή τρόπου ζωής. Οπότε μπορεί και όχι. Απολαμβάνω τη ζωή μου χωρίς υποχρεώσεις και κάνω πραγματικά ό,τι θέλω (στα πλαίσια του εφικτού φυσικά). Πιστεύω ότι αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς παιδιά το νιώθουν και δεν έχουν τις ανησυχίες σου. Οι υπόλοιποι απλά κάνουν αυτό που ζητάει η κοινωνία γιατί έτσι πρέπει. Κι εμείς οι άτεκνοι δεχόμαστε την κριτική τους: είτε είμαστε "ανώμαλες" είτε για λύπηση "οι καημένες" που δεν τα καταφέραμε. Άτεκνη ή μη, είναι ανυπόφοροι οι άνθρωποι που δεν έχουν ζωή και ζούνε μόνο για και μέσα από τα παιδιά τους. Όπως δεν θα έκανα παρέα κάποιον που έχει μοναδικό ενδιαφέρον πχ το ποδόσφαιρο και δεν μιλάει για τίποτα άλλο έτσι δεν θα μπορούσα να κάνω παρέα μόνο με "μάνες". Σου συνιστώ λοιπόν να βρεις άλλες παρέες.ΥΓ. Αυτές οι "μάνες" όταν τα παιδιά τους απογαλακτιστούν από το σπίτι περνάνε κρισάρα και αναρωτιούνται πως χάθηκε έτσι η ζωή τους.
Εύγε! Εύχομαι να ήταν περισσότερες σαν εσένα, συνειδητοποιημένες δηλαδή! Και μην ανησυχείς, οι γυναίκες μικρότερης ηλικίας δεν σε θεωρούμε καθόλου 'ανώμαλη', ίσα ίσα άνοιξες τον δρόμο της επιλογής! Η ζωή σου μου ''ακούγεται'' φανταστική, χαλαρή και ανοιχτή σε νέες περιπέτειες! Καλά να περνάς!
Μια χαρά σε βρίσκω. Έχοντας συνειδητά αποκτήσει 3 παιδιά, κατανοώ απόλυτα την επιθυμία αυτών που δεν θέλουν να αναλάβουν τέτοια δέσμευση. Αν αγαπούν τα παιδιά, υπάρχει και ο θεσμός του αναδόχου όπου ο τελευταίος ορίζει το εύρος της σχέσης που μπορεί να έχει με ένα παιδί (και τους γονείς του) χωρίς να επωμίζεται το βάρος ης ανατροφής του. Η κοινωνίες πρέπει κάποτε να χαλαρώσουν ως προς αυτό το θέμα.
Αρκετές κοινωνίες το εχουν ως επί το πλείστον σχεδόν ξεπεράσει ή εχουν κάνει σημαντικά βήματα. Στη βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ σε μεγαλούπολη θεωρείται απολύτως φυσιολογικό να μην εχει κανείς επιλέξει αυτο το μονοπάτι και χαίρομαι που εργάζομαι με πολλές chldfree γυναίκες άκρως επιτυχημένες και ανεξάρτητες. Εδώ το κυριότερο σημείο περηφάνειας ειναι η καριέρα σου και το πρώτο πρώτο που σε ρωτάνε όλοι οταν σε γνωρίζουν. Μπορεί κι αυτό να καταντήσει κάπως κουραστικό δεν αντιλέγω αφού φτάνει τα όρια της εμμονής αλλά προωπικά το προτιμώ.
Αγαπητό λουλούδι,Όπως σχολίασα και παράπανω είμαι και εγω μάνα στα 30 μου εδω και ένα χρόνο. Συμφωνώ απόλυτα σε όλα όσα λες. Επίτρεψέ μου ένα μικρό σχόλιο σχετικά με τις "μάνες".Δεν ειμαστε όλες ίδιες προφανέστατα. Υπάρχουν κάποιες που ζουν μέσα απο τα παιδιά τους, κάποιες που μιλάνε μόνο για πάνες, πιπίλες, ξενύχτια. Ομως, ειναι κανόνας το γεγονός ότι με τον ερχομό ενός βρέφους στο σπίτι όλα έρχονται τούμπα. Ειναι ένας τυφώνας απο όλες τις απόψεις και δεν ξέρεις τι σε περιμένει. Ψυχολογικά, πρακτικά, ορμονικά... Τον πρώτο μισό χρόνο τουλάχιστον δεν ξέρεις τι σου γίνεται, κοιμάσαι ελάχιστα και γυρνάς έν μια νυκτι στην παιδική σου ηλικία όπου ρωτούσες και έπαιρνες άδεια για να κανείς τα πάντα, γιατι δεν μπορείς να κανείς τίποτα χωρίς να ρωτήσεις κάποιον αν μπορεί να σου προσέξει το μωρό και πολλά αλλα. Για να μην μακρηγορώ, επειδή έχω περάσει στην άλλη πλευρά αλλα και τα ενδιαφέροντα μου έχω, και δεύτερο πτυχίο στην ψυχολογία παρακολουθώ και τις επαφές μου έχω κρατήσει σε προτρέπω να μην βάζεις τις μάνες σε ένα τσουβάλι λέγοντας ότι δεν θα μπορούσες να κανείς παρέα μαζι τους. Το τι θα γίνει μετα επαφίεται και στην άλλη πλευρά και στο ποσό θα στηρίξει την καινούργια δύσκολη κατάσταση. Το ότι θελουμε κάποιους μήνες να ξεπεράσουμε το σοκ και να έρθουμε στα ίσια μας δεν μας κάνει βαρετές μάνες ανάξιες ενδιαφερόντων συζητήσεων και εξόδων.
Σοφία το μάνες το έχει βάλει σε εισαγωγικά οπότε καταλαβαίνω πως αναφερεται σε συγκεκριμένου τύπου άτομα και δεν τους τσουβαλιάζει όλους. Θα συμφωνήσω βέβαια ότι είναι πολλές. Για ένα πολύ μεγάααααλο χρονικό διάστημα έκανα τις προσπάθειές μου, αλλά μόνο για ξεσκατίσματα άκουγα
#2 Εγώ έστειλα την ερώτηση 2. Λυπάμαι πολύ που από την διατύπωση μου φάνηκε να θεωρώ λιγότερο αποτρόπαιο τον βιασμό γυναίκας. Έτσι φαίνεται όπως το έγραψα αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Αυτό που δημιουργούσε την απορία μου είναι πως γίνεται ετεροφυλόφιλοι άνδρες να χρησιμοποιούν τον βιασμό άλλων ανδρών ως μέσο επιβολής ή τιμωρίας κλπ.Ευχαριστώ πολύ Άμπα για το link.
Όχι ότι έχει καμία ιδιαίτερη σημασία αλλά θα ήθελα να σου πω πως όταν διάβαζα την ερώτηση σου καθόλου δεν εξέλαβα αυτό που συμπέρανε η Λένα, δηλαδή ότι με κάποιο τρόπο ακυρώνεις ή μειώνεις το γυναικείο βιασμό. Ίσα ισα που διέκρινα ένα ευαισθητοποιημένο άτομο που συντονίζεται με το περιβάλλον που ζει και καθώς εκείνη την περίοδο τα νέα αφορούσαν το θέμα που έθιξες, βρίσκω πολύ λογικό και πολύ σαφές το ερώτημα σου. Η απάντηση της Λένας μου θύμισε κάτι παρελκυστικές τακτικές που χρησιμοποιούνται μερικές φορές σε συζητήσεις που πας π.χ να μιλήσεις σε κάποιον για τους πρόσφυγες και σου απαντά « ναι άλλα για τους Έλληνες που πεινάνε δε λέτε τίποτα»
Μπράβο σου που έστειλες να το ξεκαθαρίσεις! Επίσης ήθελα να προσθέσω στην απάντηση της αμπα ότι ο βιασμός σαν μέσω επιβολής κ εξουσίας χρησιμοποιείται κατά κόρον σε περιπτώσεις πολέμου:https://en.wikipedia.org/wiki/Wartime_sexual_violencehttps://www.theguardian.com/society/2011/jul/17/the-rape-of-men
Απολύτως σωστό.Και ως μέσο εξόντωσης,φυσικής και ψυχικής.Δείτε το φιλμ Σεράγεβο σ αγαπώ.Και το απίστευτο Incedies,βραβευμένα αμφότερα, ειδικά το δεύτερο είναι αριστούργημα,αλλά και το πρώτο.
Διότι δεν το σκέφτονται όπως το σκέφτεσαι αγαπητή φίλη.Και εν προκειμένω,μην προβαινεις στον διαχωρισμό ετεροφυλόφιλοι ή μη,έχει ελάχιστη σημασία.Στις φυλακές τι νομίζεις ότι συμβαίνει;
Γενικά πάντως ο βιασμός χρησιμοποιήται ως μέσο επιβολής σε πόλεμο, σε περιπτώσης κατοχής ή εθνοκάθαρσης, καθώς και ως μέσο εξευτελισμού. Το φύλο δεν έχει σημασία (εκτός από την εθνοκάθαρση, οπου εκεί γίνεται και για εγκυμοσύνες).
Όσο και να λυπάσαι για την διατύπωση, εμένα με έστειλες κανονικά. Έμεινα άφωνη, δεν ήξερα πώς να το σχολιάσω. Οι άνθρωποι δεν εχουν φύλο όταν προσβάλλεται η αξιοπρέπειά τους, από οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου. Προσωπικά εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω έναν τέτοιο διαχωρισμό, δεν θα περνούσε καν από το μυαλό μου γι' αυτό και σοκαρίστηκα.
Εγώ σοκάρομαι που τόσοι αντρικοί βιασμοί περνάν στο ντούκου, διότι οι βιασθέντες "άντρες είμαστε", ντρέπονται, υπάρχει ταμπού, αλλά όχι αντίστοιχο με τα γυναικεία δίκτυο υποστήριξης, ενώ οι βιασμοί σε ιδρύματα, σωφρονιστικά καταστήματα, στρατό, σχολές, gay bars, gay dating apps θάβονται γιατί τι να πεις στο τμήμα κοτζάμ μαντράχαλος, με βίασαν χθες το βράδυ κι ήμουν παρθένος;
Πωπω, απανωτά τα σοκ σήμερα.#1, αφού παραδέχτηκες μόνη σου ότι είσαι άπειρη και διψασμένη για φλερτ και κάζουαλ σεξ, βγες έξω, φλέρταρε και δες πώς γίνεται το κάζουαλ σεξ. Τις εμπειρίες που ζητάς δε θα τις ζήσεις αν γατζωθείς από κάποιον που τις έχει ζήσει. Δεν θα γίνεις "αυτός" αν του γίνεις στενός κορσές. Κρίμα δεν είναι να χάσεις την ευκαιρία να ζήσεις αυτά που θέλεις για κάποιον που πιστεύεις ότι θα αρχίσεις να υποβιβάζεις και να μειώνεις;#4 Μετά το "τουλάχιστον είναι καλό παιδι" ήρθε το "τουλάχιστον απαντάει στα μηνύματά μου". Συγγνώμη, αλλά αυτή την ατάκα την είχα πει για την καινούρια γραμματέα της Σχολής, δε φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί κάποιος να θέσει κάτι τέτοιο ως στάνταρ για τη "σχέση" του!#5 μηγιαγκυχτη. μηγιαγκυχτη. μηγιαγκυχτη. Ανατριχιάζω κάθε φορά.