Στο σημερινό «Α μπα»: άμεση δράση

Στο σημερινό «Α μπα»: άμεση δράση Facebook Twitter
88


__________________
1.

Καλησπέρα αγαπητή Αμπα, διαβάζω τη στήλη κάθε μέρα και έχω να πω μόνο καλά λόγια.
Είμαι λίγο μετά τα 40, χωρίς παιδιά και χωρίς σχέση. Ο κοινωνικός κύκλος μου, που κάποτε ήταν πολύ ικανοποιητικός έχει μικρύνει αισθητά, αφού οι περισσότεροι φίλοι μου, έκαναν παιδιά και μάλιστα αρκετά μεγάλοι με συνέπεια σε αυτή τη φάση να είναι ολοκληρωτικά απόντες, γιατί έχουν μωρά. Έτσι κάνω παρέα πιο πολύ, με ανθρώπους, που είναι στην ίδια φάση με εμένα. Αυτό που με προβληματίζει και μπορώ να πω με έχει εγκλωβίσει σοβαρά, είναι η σχέση μου, με δύο φίλες, που είναι οι πιο διαθέσιμες τελικά αλλά δεν με καλύπτουν σχεδόν καθόλου. Αυτό θα ήταν ανεκτό ως ένα βαθμό, αλλά έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να με εκνευρίζουν πάρα πολύ. Καταλαβαίνω ότι δεν φταίνε. Αυτός είναι ο χαρακτήρας τους, η αισθητική τους κλπ....αλλά υποφέρω πλέον όταν βγαίνουμε ή επικοινωνούμε. Η μία είναι πιο συμβατή με εμένα, σε εμπειρίες και απόψεις, αλλά μιλάει ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ.....μιλάμε αν δεν την διακόψεις δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσεις. Χρησιμοποιεί πολύ αρνητικές εκφράσεις με συνέπεια να με κάνει χάλια, έχει απίστευτο θυμό προς τους άντρες και το χειρότερο μιλάει σα να κλαίει.....Το χειρότερο όμως όλων, είναι ότι ενώ δεν την αντέχω, επειδή δεν υπάρχει κανένας πιο κοντινός άνθρωπος, επιδιώκω να κάνουμε παρέα και της τηλεφωνώ σχεδόν κάθε μέρα. Μετά φρικάρω...........Η άλλη φίλη είναι το τελείως αντίθετο. Μία πελώρια στρουμφίτα, που κάθε φορά, που θα τηλεφωνήσει, θα είναι μες την τρελή χαρά και μες την υστερία, χωρίς να ενδιαφέρεται καθόλου, που είμαι και τι κάνω εγώ. Δε θυμάται ποτέ τίποτα γύρω από τη ζωή μου και όταν βγαίνουμε έξω λέει όλη την ώρα "αχ τι ωραία που περνάμε....τι ωραία που είναι " και γενικά είναι αλλού. Θα μπορούσα να πω και άλλα, αλλά ο σκοπός μου δεν είναι να βγάλω το θυμό μου γι αυτές στη στήλη σου. Το μεγαλύτερο θυμό τον αισθάνομαι για τον εαυτό μου, που θεωρώ ότι έχω καταντήσει, να μην έχω κάποιον ποιο κοντινό φίλο ή φίλη, που πραγματικά να κυλάει η σχέση και να νοιώθω χαρά όταν θα τον δω. Πιστεύω ότι με αυτές τις κοπέλες, σαμποτάρω τελείως εμένα, αφού κάθε φορά, αισθάνομαι ή η κακιά δασκάλα ή η μαμά τους. Τους έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές και τους έχω εξηγήσει τι με ενοχλεί αλλά προφανώς αυτά τα χαρακτηριστικά τους είναι δομικά και δεν γίνεται με συζήτηση να αλλάξεις έναν απαισιόδοξο ή έναν χαζοχαρούμενο. Η ερώτηση μου λοιπόν, είναι, πως πιστεύεις ότι θα μπορέσω να απεγκλωβιστώ από την παρόρμηση μου, να παίρνω τηλέφωνο ή να βγαίνω με αυτές τις κοπέλες, μόνο και μόνο επειδή νοιώθω μία οικειότητα και επειδή είναι οι μόνες που είναι πολύ διαθέσιμες; Να σου πω εδώ, ότι έχω και άλλους φίλους πολλούς, που με ευχαριστούν και τους εκτιμώ αλλά δυστυχώς δεν τους βλέπω πολύ συχνά και νοιώθω αβάσταχτη μοναξιά. Ευχαριστώ πολύ –εγκλωβισμένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εμένα μου φαίνεται ότι μόνη σου εγκλωβίστηκες, επειδή έχεις αφεθεί στην ευκολία και δεν θέλεις να κάνεις τον κόπο που χρειάζεται για να επενδύσεις σε φιλίες που σου προσφέρουν περισσότερα. Εφόσον έχεις άλλους φίλους που σου κάνουν, μόνο εγκλωβισμένη δεν είσαι. Τι θα πει «δεν τους βλέπω πολύ συχνά;» Το γράφεις σα να είναι νόμος του κράτους στον οποίο πρέπει να υπακούσεις. Δεν τους βλέπεις πολύ συχνά, επειδή δεν τους παίρνεις σχεδόν κάθε μέρα τηλέφωνο. Παίρνεις όμως σχεδόν κάθε μέρα τηλέφωνο έναν άνθρωπο που λες ότι σχεδόν δεν συμπαθείς. Ο θυμός, αν χρειάζεται θυμός, δεν πρέπει να είναι που δεν έχεις κάποιον κοντινό φίλο που σου αρέσει, αλλά που δεν κάνεις την απαραίτητη δουλειά για να αποκτήσεις έναν κοντινό φίλο που σου αρέσει.


Οι φίλοι που έχουν μωρά, εξακολουθούν να είναι φίλοι σου. Νομίζω ότι και αυτούς για χάρη της δικής σου ευκολίας, επειδή είναι πλέον σφιχτό το δικό τους πρόγραμμα, τους κόλλησες την ταμπέλα «μη διαθέσιμοι» και τους παράτησες. Κάνε λίγο κόπο παραπάνω και ρώτα τους πότε να τους παίρνεις τηλέφωνο. Προσφέρσου να τους πας μια μέρα φαγητό για να τους διευκολύνεις. Πήγαινε μια φορά μαζί τους στην παιδική χαρά. Γνώρισε τα μωρά τους. Δείξε ότι είσαι εκεί, ότι τους σκέφτεσαι και θέλεις να είσαι στη ζωή τους.


Γενικώς, όταν δεν σου αρέσει η ζωή σου, προσαρμόσου. Μην περιμένεις να αλλάξουν όλοι γύρω σου για να σε εξυπηρετήσουν.

__________________
2.


Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα που διαβάζει, γυναίκα που αισθάνεται υπερβολικά ή γράφει.
Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα πνευματώδη, πλανεύτρα, τρελή και παλαβή. Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα που σκέφτεται, που γνωρίζει αυτά που ξέρει κι επιπλέον μπορεί και να πετά · γυναίκα σίγουρη για τον εαυτό της.
Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα που γελά ή κλαίει στον έρωτα, που ξέρει να μετουσιώνει το κορμί σε πνεύμα · πόσω μάλλον μία που αγαπά την ποίηση ή που στέκεται να θαυμάσει για ώρες κάποιο πίνακα και που δεν ξέρει πώς να ζει δίχως τη μουσική.
Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα που ενδιαφέρεται για την πολιτική, που είναι επαναστάτρια και νιώθει φρίκη απέραντη μπροστά στην αδικία. Γυναίκα που σιχαίνεται την τηλεόραση. Και που είναι όμορφη δίχως να στέκεσαι στο πρόσωπο ή το κορμί της.
Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα παθιασμένη, παιχνιδιάρικη, διαυγή και βλάσφημη. Μην το ευχηθείς ποτέ να ερωτευτείς μία γυναίκα τέτοια.
Γιατί όταν ερωτεύεσαι γυναίκα όπως αυτή, ασχέτως αν μείνει μαζί σου, ή αν σε αγαπήσει κι εκείνη, από μια τέτοια γυναίκα, ποτέ δεν επιστρέφεις.»

 

Πώς μπορώ να γίνω μία τέτοια γυναίκα; ερωτευσιμη;
- just that girl

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Χθες είχαμε την κοπέλα που ψαρώνει με τις rom com, τώρα έχουμε την κοπέλα που ψαρώνει με τα γλυκανάλατα που κυκλοφορούν στο facebook. Παιδιά, μην ψαρώνετε. Προσπαθήστε, τουλάχιστον, να μην ψαρώνετε. Μην ανησυχείτε τόσο πολύ για το πώς σας βλέπουν οι άντρες, πώς πρέπει να σας φέρονται οι άντρες, πώς θα θέλατε να σας φέρονται οι άντρες. Το πώς σας φέρονται οι άντρες δεν είναι η μονάδα μέτρησης της αξίας σας. Είναι θέμα του κάθε άντρα που γνωρίζετε, ξεχωριστά, γιατί οι άντρες δεν είναι ένας ομοιόμορφος χυλός με την ίδια αντίδραση. Είναι θέμα του πώς είσαστε εσείς, κάθε φορά, σε συνάρτηση με ό,τι άλλο σας συμβαίνει στη ζωή σας, και στο πώς λειτουργείτε στην αλληλεπίδραση. Δεν είναι δυνατόν, αγαπητή φίλη, να είσαι 24 ώρες το 24ωρο «παθιασμένη, παιχνιδιάρικη, διαυγής και βλάσφημη» (ορίστε;) Δεν γίνεται να είσαι αυτό, και τίποτα άλλο.


Και σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα να είσαι μονίμως «τρελή και παλαβή». Η περιγραφή αυτής της γυναίκας είναι ένας άνθρωπος χωρίς ισορροπία, με έντονες παρορμήσεις, σε μια εφηβική ανάγνωση που ταυτίζει το πάθος με την τρέλα. Αυτά έπρεπε να τα είχες ξεπεράσει μέχρι τα 25. Η παθιασμένη, δηλαδή τρελή γυναίκα, είναι ένα πρότυπο που έχει ρίζες στην θρυλική και αναληθή 'αστάθεια' του γυναικείου 'πνεύματος', μέχρι τις πρώτες 'μάγισσες'. Το πρότυπο αυτό είναι 100% υποτιμητικό. Υποτίθεται ότι έρχεται σε αντίθεση με την 'συμβατική' γυναίκα που είναι υπάκουη, που δεν έχει την δική της γνώμη, που είναι καλοσυνάτη και δεν μιλάει πολύ. Αντί να αναρωτιέσαι πώς θα γίνεις «ερωτεύσιμη», υπακούοντας δηλαδή ΚΑΙ ΠΑΛΙ σε κανόνες, καλύτερα να αρχίσεις να διαβάζεις άλλα πράγματα από τις βλακείες που κυκλοφορούν δεξιά αριστερά χωρίς υπογραφή. Αυτά τα κείμενα είναι, για άλλη μια φορά, τα περίφημα μηνύματα που δεχόμαστε όλοι μας, κάθε μέρα, εκεί που δεν το περιμένουμε, και χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι είναι περιοριστικοί κανόνες συμπεριφοράς.


Να ξέρεις επίσης, ότι μαζί με τους κανόνες που σε ψάρωσαν, κυκλοφορούν συμπληρωματικοί κανόνες που δεν σε έχουν φτάσει ακόμα: αυτές οι «ερωτεύσιμες και ατίθασες», είναι καλές για έρωτες, αλλά όχι για μόνιμη σχέση και σίγουρα όχι για σπίτι. Όταν καλύψεις τις ανάγκες των πρώτων διδαχών, θα μάθεις ότι και πάλι, λάθος τα έκανες. Δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσεις στο παιχνίδι των στερεότυπων φύλου. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αρνηθείς να το παίξεις.


Ερωτεύσιμος άνθρωπος, άντρας ή γυναίκα, είναι αυτός που έχει καταφέρει να έχει εσωτερική ισορροπία. Αυτός που έχει καταλάβει ποιος είναι, το έχει αποδεχτεί, και βρίσκεται σε μόνιμη προσπάθεια βελτίωσης του υλικού που έχει (δεν ελπίζει να ήταν από άλλο υλικό). Δεν υπάρχει πιο τραβηχτικό πράγμα. Όταν το δεις, θα με θυμηθείς.

__________________
3.

Με βασανίζει μια απορία, θα στο θέσω σαν γενικό ερώτημα αλλά και σαν προσωπικό πρόβλημα. Πότε χωρίζεις μια μακροχρόνια σχέση για κάτι καινούριο; Όταν δεν είσαι καλά και θες κάτι άλλο; Ή όταν είσαι καλά και θες κάτι καλύτερο;. Το σκέφτομαι σαν ένα μέτρο από το 1-10 όπου 1 έχω πιάσει πάτο και 10 είμαι τέζα ερωτευμένος. Σε πιο βαθμό φεύγεις;

Πάμε στο πρόβλημα μου τώρα, είμαστε και οι 2 στα 40, συζούμε 17 χρόνια χωρίς παιδί χωρίς γάμο. No sex, no επιθυμία τουλάχιστον από εμένα. Είχα κατά καιρούς παράλληλες σχέσεις. Πρέπει να αποφασίσω άμεσα, κάνω παιδί ή χωρίζω για κάτι άλλο;

Έχω παράλληλη σχέση εδώ και 2 χρόνια, σχεδόν συνομήλικοι, την αγαπάω, δεν είμαι ερωτευμένος, περνάμε πολύ καλά, ταιριάζουμε, επικοινωνία, σεξ, τέλεια όλα. Δεν ζω σε συννεφάκι μιας και είμαι αρκετά κυνικός για να εξιδανικεύω καταστάσεις. Νιώθω και ξέρω ότι μπορώ να περάσω την υπόλοιπη ζωή μαζί της, να κάνω οικογένεια και όλα. Δεν μπορώ να την έχω εγκλωβισμένη σε μια άρρωστη κατάσταση για άλλα 1-2 χρόνια, πρέπει να προχωρήσει στην ζωή της.

Την κοπέλα μου πραγματικά την αγαπώ, είναι υπέροχος άνθρωπος με καταπληκτική καρδιά. Την αγκαλιάζω όταν κοιμάται και σκέφτομαι ότι ίσως είναι οι τελευταίες νύχτες που περνάμε μαζί μετά από τόσα και κλαίω μόνος στο σκοτάδι. Είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος της ζωής μου. Δεν σου μιλάω για επιπλοκές που θα έχει στον περίγυρο ένας τέτοιος χωρισμός, θα τις λύσω, αλλά πως χωρίζεις μια γυναίκα στα 40 της; Μια γυναίκα που θα μείνει μόνη της χωρίς οικογένεια, χωρίς παιδί. Το αντεπιχείρημα του «καλύτερα τώρα μόνη παρά στα 45 της με ένα παιδί και χωρισμένη» είναι απλά δικαιολογία. Ξέρω ότι οι άνθρωποι είναι δυνατοί και επιβιώνουν. Πότε όμως δικαιολογείς στον εαυτό σου να πληγώσεις τόσο έναν άνθρωπο; Ναι το κυρίως πρόβλημα είναι αυτή, οι συνέπειες, ο πόνος. Ναι αν ήθελα θα είχα ήδη κάνει παιδί και θα είχα κάνει οικογένεια και και και...

Τελικά πότε χωρίζεις; για να φύγεις από κάτι κακό; Ή για να πας σε κάτι καλύτερο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Στην δική σου περίπτωση, πολλά χρόνια πριν.


Δεν ξέρω πώς φτάσατε εκεί που φτάσατε. Δεκαεφτά χρόνια χωρίς να έχετε σχέδια για το μέλλον. Δεν μιλάω για γάμο ή παιδί, αν και η απουσία και των δύο ίσως να λέει κάτι. Μιλάω για την συναισθηματική απόσταση. Για τις παράλληλες σχέσεις, και με μόνιμα παράλληλη σχέση τώρα, εδώ και δύο χρόνια. Προφανώς δεν είναι κάτι που έκανες μόνος σου. Για να ζεις διπλή ζωή επί δύο χρόνια χρειάζεται συνεργασία με την κοπέλα σου. Ή το ξέρει και δεν το βλέπει, ή έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ, που δεν το βλέπει. Και τα δύο δείχνουν ότι η σχέση σας έχει μεγάλο χάσμα.


Η δικαιολογία της αγάπης δεν μου αρκεί ούτε για εικοσιπεντάχρονους, πόσο μάλλον για σένα. Τι να το κάνω το «καταπληκτικός άνθρωπος»; Τόσο καταπληκτικός άνθρωπος, τόσο σημαντική για σένα, που είχες παράλληλη ζωή εδώ και μια δεκαετία; Είναι πολλά που δεν μας λες, πολλά που εξιδανικεύεις, πολλά που παραβλέπεις.

 

Παρουσιάζεσαι σαν βασανισμένος μεταξύ δύο γυναικών που αγαπάει και τις δύο αλλά δεν είναι ερωτευμένος με καμία· συγνώμη, δεν θα αγοράσω σήμερα. Οι άνθρωποι έχουν σκοτεινές πλευρές. Όλοι οι άνθρωποι. Και εσύ, και η κοπέλα σου, και η παράλληλη κοπέλα σου. Κάτι κερδίζετε και οι τρεις, κάτι χάνετε και οι τρεις. Ποιος έχει ποιον στο χέρι, ποιος εκβιάζει συναισθηματικά, ποιος έχει καλομάθει και δεν θέλει να ξεβολευτεί, σε ποιο συσχετισμό υπάρχει οικονομική εξάρτηση; Αν θελήσεις ποτέ να μας παρουσιάσεις όλη την αλήθεια χωρίς μοναχικά κλάματα στο σκοτάδι, εδώ θα είμαστε.

__________________
4.

 

Α μπα έχω μια ερώτηση πότε πρέπει να κάνουμε εξετάσεις για καρκίνο? Και γενικά τι πρέπει να κάνουμε σε τι γιατρούς πρέπει να πάμε? Ξέρω πως μπορώ να ψάξω στο διαδίκτυο αλλά δεν ξέρω να συ πω θέλω μια γνώμη. Ανα καιρούς με πιάνουν κάτι πόνοι στο στήθος, ή δεν μπορώ να ανασάνω και διπλώνομαι για λίγο. Εγώ θεωρώ πως είναι νευρόπονοι ή κάτι παρόμοιο, αλλά το αγόρι μου θέλει να πάω να το κοιτάξω σε γιατρούς μιας και η μητέρα μου έχει καρκίνο(αλλά και ο πατέρας του). Σκέφτομαι πως αυτό τον φοβίζει κυρίως και υπερβάλει. Το θέμα είναι πως δεν έχω λεφτά για γιατρούς, δεν ξέρω που να απευθυνθώ και φοβάμαι και γενικά και εγώ. (στους γονείς μου δεν μπορώ να κάνω κουβέντα γιατί είναι θέμα ταμπου ουσιαστικά) Είμαι 25 αν βοηθάει. Σε ευχαριστώ πολύ
- απορίες

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να μάθεις στο διαδίκτυο. Αν δεν νιώθεις καλά, πας σε γιατρό, και το τι έχεις, θα σου το πει ο γιατρός, όχι το διαδίκτυο. Όλοι τον καρκίνο σκεφτόμαστε πρώτα, αλλά πρέπει να το ξεπεράσεις και να πας σε έναν γιατρό για να κάνεις γενικές εξετάσεις. Το «νευρόπονος» δεν είναι διάγνωση. Οι γενικοί πόνοι στο στήθος, το «δεν μπορώ να ανασάνω», μπορεί να είναι οτιδήποτε, μπορεί να μην είναι τίποτα, αλλά οι υποθέσεις δεν βοηθάνε, μόνο ο γιατρός βοηθάει.


Δεν κατάλαβα τι είναι ταμπού για τους γονείς σου. Η λέξη καρκίνος; Δεν χρειάζεται να αναφέρετε την λέξη, δεν έχει καν θέση τώρα σε αυτό που περιγράφεις. Όσο χρονών και να είσαι, είναι καλή ιδέα να κάνεις εξετάσεις για να δεις πού βρίσκεσαι από πίεση, χοληστερίνη, και όλα αυτά τα γενικά. Αυτό να τους πεις, ότι θέλεις να κάνεις ένα γενικό τσεκ απ, και αυτό να κάνεις.

__________________
5.

Γεια σου Α,Μπα. Ειμαι καινουργια στη στη στηλη σου. Θα ηθελα να σου πω και εγω μετη σειρα μου τον "πονο" μου. Ειχα σχεση με ενα ατομο 2 χρονια και χωρισαμε προσφατα. Χωρισαμε γιατι ο συγκεκριμενος ειχε σχεση απο 3η γυμνασιου με αλλες κοπελες και δεν εκανε ποτε διαλειμμα αναμεσα στις σχεσεις του. Εμεις ειμασταν μαζι απο τα 18 εως τα 20. Μου ειχε εξηγησει οτι ενιωθε οτι ειχε χασει την εφηβεια του με το να κανει σχεση με αυτες τις κοπελες γιατι καμοια δεν του φερθηκε σωστα. Πηγαινε σε ψυχολογο και του ειπε ο ψυχολογος οτι πρεπει να μεινει μονος του να βρει τον εαυτο του και τα σχετικα, καθως καθε 2 μηνες τον πιανει μια κριση και θελει να ειναι ελευθερος να ην ειναι σε σχεση. Μου τα ειπε ολα αυτα και μου εξηγησε οτι συμφωνα με τον ψυχολογο πρεπει να μεινει μονος του οτι ειναι πολυ μικρος για δεσμευσεις και οτι μαγαπαει πολυ και καποια στιγμη αφου ζησουμε τις ζωες μας θα ειμαστε μαζι, γιατι με αγαπαει πραγματικα οπως μου ειπε και δεν θα με ξεχασει ποτε. Τον πιστεψα να πω την αληθεια μου...Αλλα φοβαμαι πολυ μην του περασει αυτο που νιωθει...γιατι ανθρωποι ειμαστε..Δεν ξερω εκανα καλα που τον πσιτεψα?Ακούγονται περιεργα ολα αυτα? Να σημειωσω οτι μου ειπε ακομα να μην τον περιμενω να κανω και γω τη ζωη μου και οτι καποια μερα θα ερθει να με βρει και τοτε εγω μπορω να αποφασισω οτι θελω, αν θελω να μαστε μαζι η οχι. Αποφασισαμε τελος να μεινουμε φιλοι...καικαμοια φορα μιλαμε και λεμε τα νεα μας. Δεν ξερω...τον αγαπαω πολυ..σκεφτομαι μακαρι να μην γινοταν αυτο. Θελω αληθεια μια αντικειμενικη γνωμη...γιατι εχω βαρεθει να μου λενε οι φιλοι μου δεν σε εκτιμησε και τα σχετικα και σου λεει δικαιολογιες, γιατι στα αληθεια δεν μου φανηκαν εμενα.
- Απορημενη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αγαπητή Απορημένη. Αυτός ο άνθρωπος έχει θέματα να λύσει, και μακάρι να τα λύσει, αλλά είναι δικά του, δεν είναι δικά σου. Άκου το μήνυμα που σου είπε ξεκάθαρα, αλλά κάνεις ότι δεν άκουσες: σου είπε να χωρίσετε και να μην τον περιμένεις. Ό,τι άλλο σου είπε είναι θόρυβος. Δεν σε απασχολεί αν ο «ψυχολόγος» του είπε το ένα ή το άλλο ή το παράλλο, ούτε σε απασχολεί αν λέει δικαιολογίες ή αν λέει αλήθεια. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σου είπε να χωρίσετε και να μην τον περιμένεις. Οπότε, μην τον περιμένεις. Αν θα εμφανιστεί μετά από δέκα χρόνια ή όχι, δεν το ξέρουμε τώρα, αλλά σου είπε να μην τον περιμένεις. Δώσε βάση σε αυτό, γιατί αυτό σε αφορά, τίποτα άλλο.


Συνέχισε λοιπόν την ζωή σου, χωρίς να βάζεις αυτή την υποσημείωση διότι σου είπε ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ. Η επαφή μαζί του νομίζω ότι σου κάνει κακό γιατί σε δυσκολεύει να προχωρήσεις παρακάτω και να ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ. Όσο και να τον αγαπάς, σου είπε να συνεχίσεις τη ζωή σου και να μην περιμένεις. Τώρα τον περιμένεις. Σταμάτα το.

__________________
6.

Μετά από τραγικά γεγονότα, άλλαξα όλη μου τη ζωή και τον τρόπο σκέψης ριζικά . περιποιούμαι τον εαυτό μου, εχω πολύ καλή δουλειά, τάξιδευω πολύ, έχω ωραία χόμπι, ειμαι πραγματική φίλη σε αυτούς που αγαπώ, είμαι γενναιόδωρη, βγαίνω έξω συχνά και έχω ένα απίστευτο αγοράκι και υπέροχους φίλους με τους οποίους απολαμβάνω τη ζωή. Γενικα κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα γιατί ξέρω ότι μόνο από εμενα εξαρτάται. Παλιά ήμουν κλειστή απέναντι στους ανθρώπους αλλά αυτό έχει αλλάξει. Όμως στον ερωτικό τομέα μάλλον κάτι κάνω λάθος αλλά τι; οι άνθρωποι που με πλησιάζουν -όχι πολλοί- είναι άνθρωποι που δεν με ενδιαφέρουν ερωτικά, αυτοί που με ενδιαφέρουν -ακομη λιγότεροι γιατί τείνω να δένομαι με τους ανθρώπους η τουλάχιστον με την σκέψη τους ακόμη Κ όταν δεν με θέλουν- δεν με θέλουν αρκετά για να προχωρήσουν παρακάτω. Δεν είμαι άνθρωπος των περιστασιακών σχέσεων, όχι από άποψη ηθικής αλλά γιατί δεν αισθάνομαι εγώ η ίδια καλά μετά. Η εύκολη απάντηση είναι να πω ότι οι άντρες με φοβούνται, τους κομπλάρει που ξέρω τι θέλω, είμαι ανεξάρτητη, εμφανίσιμη, δυναμική, έχω όλο το πακέτο. Αλλά εμένα δεν μου αρκεί αυτή η εξήγηση. Κ δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν υπάρχουν άντρες σαν εμένα εκεί έξω (ναι οκ οι περισσότεροι είναι ανώριμοι αναλογικά με την ηλικία τους αλλά αυτό μάλλον πρέπει να το προσπεράσω γιατί δεν αλλάζει). Σαφώς και σε όλους κάτι λείπει στη ζωή, αλλά και αυτό αρνούμαι να το δεχτώ τόσο εύκολα, ότι δηλαδή έχω αρκετά αλλά πράγματα όποτε για λόγους ισορροπίας κάτι πρέπει να μου λείπει. Εκτιμώ όσα έχω και προσπαθώ να δώσω στους γύρω μου όσα περισσότερα μπορώ. Πολλοί μου λένε ότι έχω ένα τείχος γύρω μου Κ δεν αφήνω τους άλλους να με πλησιάσουν. πιστεύω ότι είναι αλήθεια μέχρι ένα σημείο, αλλά αν ήταν αυτός ο λόγος δεν θα υπήρχαν τόσοι φίλοι γύρω μου που με αγαπούν πραγματικά Κ το Νοιώθω. Αλλά Κ αυτό το λίγο δεν έχω ιδέα πως να το γκρεμίσω. Κ είμαι πεπεισμένη ότι και αυτή η κατάσταση από μένα ξεκινά αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω που έγκειται η προβληματική συμπεριφορά? Άρα;
- Αγγελικη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πολύ νεφελώδης η περιγραφή σου βρε Αγγελική. Σαν τον φίλο μας στην ερώτηση 3, έχεις κάνει μονομερή επιλογή γεγονότων για να μας παρουσιάσεις την κατάσταση σου. Τα τραγικά γεγονότα, η ηλικία σου, οι εμπειρίες σου, το παρελθόν σου, το «αγοράκι» που το περνάς μέσα σε μία πρόταση, όλα αυτά είναι επίσης μέρος σου που δεν γίνεται να αφαιρέσεις επειδή είναι πίσω σου (το αγοράκι σου παρεμπιπτόντως είναι τεράστιο κεφάλαιο που είναι και πίσω σου και μπροστά σου ταυτόχρονα), και όχι μόνο η ομορφιά σου, ο δυναμισμός σου, ο φανταστικός σου χαρακτήρας και οι αμέτρητοι φίλοι σου. Νιώθω ότι καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια να δείξεις μια τέλεια εικόνα προς τα έξω, και αν κάνεις κάτι τέτοιο, μόνη σου βάζεις εμπόδια να σχηματίσεις ουσιαστικές σχέσεις. Το «τείχος» που σου λένε οι άλλοι, ίσως να είναι αυτό. Σου είναι πιο εύκολο να κάνεις φιλικές σχέσεις επειδή στις φιλικές σχέσεις δεν εκτίθεται ο χαρακτήρας μας και η πραγματική μας κατάσταση στον ίδιο βαθμό όπως στις ερωτικές σχέσεις. Δεν ξέρω αν είναι αυτή η εξήγηση, αλλά συμφωνώ μαζί σου, σίγουρα δεν είναι ότι οι άντρες σε φοβούνται επειδή δεν έχεις κανένα ελάττωμα.


Και τώρα, το μάντρα του 'α μπα'. Όταν έχουμε μια συμπεριφορά που μας δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους και δεν μπορούμε να την εντοπίσουμε, η μόνη λύση που έχουμε είναι ο ψυχολόγος.

 

_________________
7.


Γειά σου α μπα! Είμαι 19 ετών και ο αδερφός μου(ας τον λέμε Γιάννη) τρία χρόνια μεγαλύτερος. Ο Γιάννης λοιπόν, από μικρός ήταν πάρα πολύ επιθετικός. Μια νηπιαγωγός μάλιστα το είχε αναφέρει στους γονείς μου, οι οποίοι δυστυχώς δεν τον πήγαν σε κάποιον ειδικό. Μαζί μου δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις. Σε όλο το δημοτικό τσακωνόμασταν συνεχώς και από το γυμνάσιο μέχρι σήμερα η πλήρης αδιαφορία. Στο γυμνάσιο και το λύκειο όμως η κατάσταση χειροτέρεψε. Τον θυμάμαι να βρίζει με πάρα πολύ άσχημα λόγια τους γονείς μου και κυρίως τη μάνα μου, ενώ κάποιες φορές την είχε χτυπήσει κιόλας. Θυμάμαι τη μαμά μου να λέει πως αν δεν είχε εμένα θα αυτοκτονούσε. Όταν ο Γιάννης μπήκε στο πανεπιστήμιο τον πρώτο χρόνο ηρέμησε. Από κάποιες αποδείξεις επισκέψεων σε ψυχίατρο και φάρμακα (τα οποία ψάχνοντας στο ίντερνετ είδα ότι είναι αντικαταθλιπτικά) που βρήκα σε ένα συρτάρι του τυχαία, κατάλαβα πως μάλλον σε αυτό οφειλόταν η αλλαγή. Απο το δεύτερό του έτος στη σχολή μέχρι και σήμερα συνεχίζεται όμως η κατάσταση που επικρατούσε προηγουμένως. Είναι πάρα πολύ κυκλοθυμικός. Μπορεί για λίγες μέρες να κάνει συζητήσεις μαζί μας, να μιλάει ήρεμα, να μαγειρεύει με τη μαμά μου και την επόμενη να μουρμουρίζει βρισιές κάθε φορά που περνάς από δίπλα του. Η μαμά μου κατηγορεί τον εαυτό της λέγοντας πως μάλλον εκείνη έκανε κάτι λάθος. Κάθε φορά που της φέρεται άσχημα δεν του υψώνει ποτέ τη φωνή της. Πάντα προσπαθεί να συζητήσει μαζί του, μετά στεναχωριέται και κλαίει. Όταν ήμουνα μικρότερη και εγώ το ίδιο νόμιζα. Πως έφταιγαν οι γονείς μου επειδή δεν τον μάλωναν σχεδόν ποτέ και του έκαναν τα χατίρια. Παρόλα αυτά υποθέτω πως ένα τέτοιο παιδί θα ήταν απλά κακομαθημένο. Δεν θα πετούσε τις καρέκλες στη ντουλαπα επειδή απλά νευρίασε, δεν θα χτύπαγε με το πόδι του τον ηλεκτρικό φούρνο σπάζοντας το τζάμι, δεν θα εσπαγε την πορτα του κάνοντάς της μια τεράστια τρύπα επειδή τον ρώτησαν πώς έγραψε στην εξεταστική. Πριν από λίγες ώρες μπήκε στο δωμάτιό μου για να μου πει να κλείσω το ίντερνετ στον υπολογιστή μου γιατί σέρνεται το δικό του. Καθώς έχω βαρεθεί να υπακούω σε κάθε εντολή που δίνει ο Γιάννης σε αυτό το σπίτι με το αυταρχικό του ύφος, έκανα το «λάθος» να του πω ότι δεν μπορώ να το κλείσω αφου κάνω εργασία και πως δεν θα παθει τίποτα ο ίδιος άμα δεν παίξει μια ώρα τα παιχνίδια του. Άρχισε να με βρίζει, μου αναποδογύρισε το κρεβάτι και προσπαθούσε να με χτυπήσει με τις ξύλινες σανίδες του κρεβατιού φωνάζοντας «Εμένα θα με σέβεσαι!». Μετά με έσπρωξε στο πάτωμα, ήρθαν οι γονείς μου μέσα, και όταν τον ρώτησαν τί έγινε απάντησε πως την επόμενη φορά θα με αφήσει σε αναπηρικό αμαξίδιο. Τα προηγούμενα χρόνια δεν έδινα σημάδια όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Τα περιστατικά είναι πολλά. Οι γονείς μου δεν ξέρουν πώς να τοδια διαχειριστούν. Δε γίνεται όμως να φοβάσαι να του μιλήσεις μπας και σου σπάσει το κεφάλι. Το μόνο «καλο» είναι πως μόνο με εμάς είναι τόσο επιθετικός και δεν θα κάνει τίποτα (θέλω να πιστεύω) σε κανέναν ξένο άνθρωπο. Η μάνα μου λέει μακάρι να τελειώσω τη σχολή να βρω μια δουλειά «μπας και φύγω από εδώ μέσα» αλλά εγώ ανησυχώ κάθε φορά που φεύγω από το σπίτι μήπως γίνει τίποτα. Η μάνα μου του έχει πει πάρα πολλές φορές με ήρεμο τρόπο άμα θέλει να του δώσει χρήματα να πάει σε ψυχολόγο και εκείνος της απαντά πως εκείνη είναι η τρελή και πως θέλει να τον πεθάνει. Η μαμά μου ειναι εδώ και πάρα πολύ καιρό μονίμως στεναχωρημένη και αυτό είναι που με λιπεί πιο πολύ από όλα γιατί πάντα κάνει ό,τι μπορεί, πάντα βάζει εμάς ως προτεραιότητα(ακόμη και όταν νόσησε δύο φορές από καρκίνο το άγχος της ήταν μη μας λείπει τίποτα) και δεν της αξίζει αυτό. Τη βλέπω να χάνει το ενδιαφέρον της για τα πάντα μέρα με τη μέρα. Τι να κάνω; Έχω βαρεθεί όλη αυτή την ένταση, τη φασαρία, τα μουρμουρητά, την παράνοιά του. Μέχρι πριν κάποιο καιρό δεν είχα αρνητικά συναισθήματα απέναντι του και σκεφτόμουν πως εντάξει, έτυχε να συμβαίνει αυτό, θα το αντιμετωπίσουμε. Πλέον όμως με έχει κάνει να τον μισώ. Μου προκαλεί υπερένταση και νεύρα κάθε βράδυ που τον ακούω στην ησυχία. Πιο πολύ όμως με ανησυχεί τί θα γίνει στο μέλλον. Ευχαριστώ για τον χρονο σου.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ο αδερφός σου χρειάζεται ψυχιατρική βοήθεια κατεπειγόντως. Το πόσο κατεπειγόντως δεν μπορώ καν να το εκφράσω. Δεν είναι κάτι που μπορείτε να χειριστείτε εσείς, χρειάζεται ψυχίατρο, παρακολούθηση, φαρμακευτική αγωγή. Αν γίνει αυτό, θα αλλάξουν οι ζωές όλων σας. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορείτε να κάνετε. Δεν είναι ζήτημα ανατροφής, προσπάθειας, χαρακτήρα, ή κάτι τέτοιο. Είναι άτυχος και έχει κάποια ασθένεια που χρειάζεται γιατρό. Χωρίς γιατρό, δεν θα βελτιωθεί, ούτε η δική του ζωή, σίγουρα όχι η δική σας. Αν δεν πάει σε γιατρό, είναι πιθανό να γίνεται όλο και χειρότερα μεγαλώνοντας.


Το θέμα είναι: πώς θα το καταφέρετε αυτό. Η αντίσταση είναι αναμενόμενη. Δεν ξέρω τι να σου πω σε αυτό. Πρέπει να βάλετε όλοι μαζί τα κεφάλια σας, και να σκεφτείτε πώς θα το κάνετε. Σας προτείνω τα εξής: πρώτα, βρείτε έναν καλό ψυχίατρο. Δεύτερον, πείτε του τι συμβαίνει. Ένας ψυχίατρος θα έχει τις γνώσεις που απαιτούνται για να σας καθοδηγήσει περαιτέρω.


Δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Για την ακρίβεια, πριν βελτιωθούν τα πράγματα, θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα. Αλλά από δύσκολα είσαστε μαθημένοι, και αν νιώθεις απειλή και αβεβαιότητα, έχεις πολύ δίκιο. Κάνετε ό,τι πρέπει να κάνετε όσο πιο γρήγορα γίνεται.


88

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Για την εγκλωβισμένη φίλη της 1: Μόνο αν βρεθείς και από τις δύο πλευρές καταλαβαίνεις πόσο μπορεί κάποιος να εγκλωβιστεί μόνος του. Έχω βρεθεί για μεγάλα διαστήματα μόνη μου, σε ηλικία που όλοι έφτιαχναν οικογένεια. Φυσικά με ενοχλούσε που δεν είχα σύντροφο αλλά πιο πολύ με ενοχλούσε να μην έχω παρέα. Έκανα όμως ευχαρίστως παρέα με τους "ζευγαρωμένους" φίλους μου ακόμα και σε οικογενειακές περιστάσεις και δεν με ενοχλούσε καθόλου. Προτιμούσα χίλιες φορές να απολαμβάνω την παρέα τους παρά να είμαι μόνη μου. Τους είχα δείξει όμως ότι δεν έχω πρόβλημα. Τώρα που είμαι παντρεμενη, μία πολύ καλή μου φίλη που είναι μόνη της, δεν θέλει καθόλου να συναντιόμαστε αν υπάρχουν ζευγάρια στην παρέα ή δεν υπάρχουν ελεύθεροι άντρες. Και όσες φορές έρχεται παραπονιέται ανοιχτά του τύπου "εσείς θα είστε ζευγάρια, εγώ τί θα κάνω", ή κάθε μόνη της με μούτρα σε μια γωνιά. Το αποτέλεσμα είναι ότι βρισκόμαστε όλο και πιο αραιά, γιατί δεν μπορώ να την προσκαλέσω οπουδήποτε αν δεν είμαστε μεγάλη παρέα και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά. Ούτε ένα σινεμά δεν έρχεται μαζί μας. Αισθάνεται άβολα ακόμα κι όταν είναι ο άντρας μου μαζί, λες και είμαστε 16 και θα αρχίσουμε τα γλωσσόφιλα! Όπως καταλαβαίνεις, θα ξεκλέψω λίγο χρόνο που και που να τη δω όταν θα είμαστε μόνες μας αλλά θεωρώ ότι με τη στάση της αυτή απομακρύνεται και δεν μπορώ να κάνω κάτι για να το αποτρέψω. Αν δεν σου αρέσουν οι φίλες σου, μην αρκείσαι σε αυτές. Εξαρτάται από σένα και από κανέναν άλλον. Αν αυτές παίρνεις τηλέφωνο, αυτές θα βλέπεις. Και μη νομίζεις ότι αυτό σου συμβαίνει επειδή είδαι μόνη σου και δεν έχεις επιλογές. Τον κύκλο μας πρέπει να τον φροντίζουμε όλοι κι αν δεν μας αρέσει να τον αλλάζουμε, ζευγαρωμένοι και μη.
#7 Πόσο κρίμα που πριν τόσα χρόνια μια εκπαιδευτικός θέλησε να προειδοποιήσει και να προλάβει καταστάσεις. Αν οι γονείς έπαιρναν στα σοβαρά κάποιες τέτοιες παροτρύνσεις - αντί να τις αντιμετωπίζουν καχύποπτα ως επίθεση προς αυτούς - ίσως να εξελίσσονταν αλλιώς κάποιες ζωές.
Πριν από πολλά χρόνια είχα μια παρόμοια περίπτωη παιδιού. Κινδύνευαν και τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Μάλιστα εμέν μου είχε επιτεθεί το παιδί με ψαλίδι. Οι γονείς αρνήθηκαν να πάνε το παιδί σε ειδικό και μάλιστα όταν προσπαθήσαμε σαν σχολείο να κινήσουμε κάποιες διαδικασίες οι ανώτεροι μας εμπόδισαν,τρελές καταστάσεις που θα χρειαζόμουν σελίδες για να τις περιγράψω. Μετά από συνεχείς προσπάθειες και επικοινωνία με εισαγγελέα δέχτηκαν τελικά οι γονείς να πάνε το παδί σε ειδικό. Δυστυχώς όμως τι ς περισσότερες φορές οι γονείς αρνούνται να δεχτούν ότι το παιδι τους έχει πρόβλημα και επιτίθονται στους δασκάλους όταν ακούνε κάτι τέτοιο.
O διευθυντής μου ήταν αυτός που κίνησε όλες τις διαδικασίες rosa nera,ένας άνθρωπος απλά υπ0έροχος από όλες τις απόψεις. Το προβλημα μας το δημιούργησαν ο σύμβουλος και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης. Μάλιστα ο ψυχολογος που καλέσμαε στο σχολείο μαζί με αυτούς δεν είδε ποτέ το παιδί,μίλησε μόνο μαζί μας. Και ναι,αυτοί οι τρεις ήταν όλα όσα γράφεις,οχι όμως και ο διευθυντής μου.
#5 Δώσε βάση στη φράση που, δικαιολογημένα, σου επαναλαμβάνει πολλές φορές η Λένα. Αν ο άνθρωπος έκανε ό,τι έκανε για το καλό της ψυχικής του υγείας, καλά έκανε, αλλά φρόντισε κι εσύ τον δικό σου ψυχισμό: Κόψε τις επαφές, δεν βοηθούν, και μην ζήσεις τη ζωή σου "on hold" αγνοώντας αυτά που υπάρχουν γύρω σου.
Μη λες τους ανθρώπους ότι χρειάζονται ψυχίατρο σε παρακαλώ. Μπορεί να σε πάρουν στα σοβαρά και να πάνε. Δεν είναι αστείο και σίγουρα δεν είναι πανάκεια. Τα χάπια δε θεραπεύουν τίποτα, καταστέλλουν και πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Το ότι είναι επιθετικός κάποιος δε σημαίνει ότι πρέπει να πάρει χάπια, το ότι είναι αγχώδης δε σημαίνει ότι πρέπει να πάρει χάπια, το ότι έχει κατάθλιψη δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πάρει χάπια. Μην πηγαίνετε σε ψυχιάτρους για ψύλλου πήδημα γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Ευχαριστώ
Η συμβουλή να ζητήσει κάποιος ιατρική βοήθεια μόνο κακό δεν κάνει.Οι γιατροί σώζουν ζωές.Ο φόβος,η προκατάληψη,το κουκούλωμα γεμίζει τα αστυνομικά δελτία και τα νεκροταφεία.Τα λέω χύμα,γιατί σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων έχω ζήσει και τα δύο.
Όπως το περιγράφει η κοπέλα ο αδερφός της είναι επικίνδυνος. Επειδή όμως δεν είμαστε γιατροί για να κανουμε διάγνωση γι'αυτό πρέπει να πάει στον ψυχίατρο. Για να σωθεί. Κατάλαβες αγαπητέ φιλε;
Δηλαδή αν κάποιος πάει σε ψυχίατρο χωρίς να το χρειάζεται τι θα πάθει; Μήπως νομίζεις ότι οι ψυχίατροι δίνουν χάπια σε όλους ανεξαιρέτως; Ότι δεν ξερουν να αξιολογούν ή μήπως ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται; Πόση άγνοια πια;
Καλα λέει η Λένα να πάει σε ψυχίατρο. Είναι επικίνδυνη η συμπεριφορά του. Γιατί είναι επικίνδυνο να πάει κάποιος σε ψυχίατρο; Με το που πατάς το πόδι σου στο ιατρείο σου γράφει κατευθείαν φάρμακά; θα σε εξετάσει, θα συζητήσει μαζί σου και αν κρίνει πώς χρειάζεσαι φάρμακα, θα πάρεις. Τι το επικίνδυνο έχει; Τότε να μην πάμε και στα επείγοντα αν πονάει πολύ το έντερο μας. Μπορεί να είναι κλα...ές και όχι κολικός.
Αν εννοεις για την απαντηση στο #7 , αν ενας τετοιος χαρακτηρας δεν πρεπει να απευθυνθει σε ψυχιατρο που θα πρεπει να απευθυνθει ? Ψυλλου πηδημα ειναι αυτες οι συμπεριφορες ?Σου λέει εχει βαρεσει τη μανα του ,με μια απλη ερωτηση σπαει τζάμια και πόρτες και αν του κανουν μια απλή παρατήρηση τους πηρε και τους σήκωσε ! Και αυτούς και ολο το σπιτι ! Γενικά ναι , δεν παμε σε ψυχιατρους και δεν κανουμε αγωγες για ψυλλου πηδημα,και δεν θυμάμαι ποτε η Λένα να το προτείνει αυτό σε απλά περιστατικά.Ειδικά όμως στην άνω περιπτωση είναι πολύ σοβαρα τα πραγματα. Kαι όπως γράφει :Σας προτείνω τα εξής: πρώτα, βρείτε έναν καλό ψυχίατρο. Δεύτερον, πείτε του τι συμβαίνει. Ένας ψυχίατρος θα έχει τις γνώσεις που απαιτούνται για να σας καθοδηγήσει περαιτέρω. Πηγή: www.lifo.gr
Το λέω επειδή πιστεύω σε αυτό και θα συνεχίσω να το κανω. Ευτυχώς πράγματι κάποιοι το παίρνουν στα σοβαρά, πηγαίνουν σε ψυχίατρο ή σε ψυχολόγο, και μετά στέλνουν μηνύματα στα οποία γράφουν πόσο πολύ άλλαξε η ζωή τους προς το καλύτερο. Ευχαριστώ για τη συμβουλή σου αλλά δεν θα την ακολουθήσω.
O ψυχίατρος είναι γιατρός, δεν είναι μπαμπούλας!Αν ο αδερφός του/της 7 δεν χρήζει ψυχιατρικής και φαρμακευτικής αγωγής, δεν πρόκειται να τον μπουκώσουν με το ζόρι χάπια!Καλύτερα να απευθυνθεί σε ψυχίατρο, ακόμη κι αν αποδειχτεί ότι δεν έχει κάποιο ψυχιατρικό θέμα (που σίγουρα κάτι συμβαίνει εφόσον ήδη είχε επισκεφτεί ψυχίατρο και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή), παρά να καταλήξει να κάνει κακό στον εαυτό του και τους γύρω του.
Και κάτι ακόμη. Παράλληλα με την παρακολούθηση από ψυχίατρο, καλό θα ήταν και ταπόλοιπα μέλη της οικογένειας να ακολουθήσουν οικογενειακή θεραπεία ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την όλη κατάσταση.
Εγω σου εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να πας στον ψυχίατρο γιατί υπέφερα από κρίσεις πανικού και αγχώδη διαταραχή και δεν το εύχομαι ούτε στον εχθρό μου. Περιττό να σου πω ότι ο ψυχίατρος με βοήθησε παρά πολύ και ακόμα και τώρα που είμαι εδώ και 3 χρόνια μια χαρά όταν βρίσκω τα ζόρια του τηλεφωνώ ή τον επισκέπτομαι και, μάντεψε, δε μου δινει χάπια χωρίς λόγο. Ούτε εθιστηκα στα χαπια όταν τα πήρα, ούτε τίποτα. Τωρα αν κάποιος περιμένει από ένα χάπι να του αλλάξει τη ζωή, κακό του κεφαλιου του, είναι άλλη συζήτηση αυτό. Επειδή υπάρχουν άνθρωποι σαν εσένα το εχω πει σε ελάχιστους ανθρώπους, λες και είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπομαι.
Σ'ευχαριστώ που μου το εύχεσαι αλλά έχω περάσει από εκεί. Είμαι σε αγωγή το τελευταίο τρίμηνο μετά από νοσηλεία μάλιστα. Δε θα μπορούσα να έχω διαμορφώσει άποψη διαφορετικά. Οι ψυχίατροι είναι επικίνδυνοι κι αλίμονο αν όποιος είχε προβλήματα συμπεριφοράς έπρεπε να πάει σε ψυχίατρο. Δε λέω πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τον συγκεκριμένο, λέω πως αν πονάει το πόδι σου δε θα πας σε χειρούργο γιατί είναι και αχρείαστο κι επικίνδυνο. Φυσικά και οι ψυχίατροι γράφουν φάρμακα για ψήλου πήδημα, οι περισότεροι τουλάχιστον κι αυτό γιατί δεν έχουν άλλον τρόπο να "βοηθήσουν". Είναι γιατροί, δίνουν φάρμακα. Λυπάμαι που δε μπορώ να εκθέσω όλα τα επιχειρήματα που με οδηγούν σε αυτή την άποψη, είναι τεράστια κουβέντα κι άλλωστε δε θέλω να αλλάξω την άποψη κάποιου, απλά όπως η Λένα θεωρεί καλό να λέει αυτά που λέει έτσι κι εγώ θεωρώ πως πρέπει πω αυτό το πράγμα.
Black velvet,λυπάμαι πάρα πολύ που πέρασες τόσο δύσκολα.Υπάρχουν καλοί ή μη σε κάθε επάγγελμα.Ο αντίλογος είναι δεκτός. Αναφέρεσαι σε λάθος διάγνωση ή λάθος αγωγή;Η νοσηλεία λογικά δεν έγινε άνευ λόγου.Σε κάθε περίπτωση,δεν είναι σκόπιμο να λέει κάποιος ότι για παράδειγμα ΟΛΟΙ οι οφθαλμίατροι είναι επικίνδυνοι,ή οι γαστρεντερολόγοι ή οι μικροβιολόγοι.Οπωσδήποτε δεν ανοίγουμε έναν Χρυσό Οδηγό και επιλέγουμε όποιον βρούμε πρώτο.Έχει τονιστεί επανειλημμένα ότι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των θεραπευτών,των γιατρών εν γένει.Οι μακροχρόνιες σπουδές είναι μια κάποια εγγύηση ασφαλείας.Οι ψυχίατροι ψυχαναλυτές δεν θεωρούν τα ψυχοφάρμακα τσίχλες, ούτε έχει γίνει καμία προπαγάνδα υπέρ των φαρμάκων εδώ.Αλλά,δεν μπορεί να φανταστεί κανείς σχιζοφρενή να μην λαμβάνει αγωγή(πολύ ακραίο παράδειγμα γράφω, επίτηδες,για να καταδείξω ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει περίπτωση να αποφευχθούν τα φάρμακα). Οι εύκολες λύσεις βέβαια, δεν είναι γενικώς προτιμητέες. Πάντως ψυχίατρος ο οποίος ο ίδιος έχει αναλυθεί από άλλο συνάδελφο,όπως απαιτείται, (χρονοβόρα διαδικασία η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να του επιτραπεί να ασκεί ο ίδιος το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή),για να είμαι ειλικρινής,μου φαίνεται αδύνατον να περιέπεσε σε τέτοιας τάξης μεγέθους ιατρικό σφάλμα.Σίγουρα συνέβη κάτι άλλο.Ελπίζω και εύχομαι να αναλάβεις πλήρως σύντομα .
Κάθε άλλο. Διαφωνώ τόσο πολύ με αυτά που λες. Ο ψυχίατρος μπορεί να θεραπεύσει οτιδήποτε μπορεί και ο ψυχολόγος. Ο ψυχολόγος υπάρχει περίπτωση να μην διαγνώσει κάτι σοβαρότερο. Επομένως ο ψυχίατρος είναι η πιο ασφαλής επιλογή σε κάθε περίπτωση.Η ψυχιατρική είναι η μόνη ειδικότητα που δεν έχει ευρύ κατάλογο φαρμάκων. Οι ψυχίατροι συνταγογραφούν πολύ λιγότερο από όλες τις άλλες ειδικότητες της ιατρικής . Και βεβαίως δεν δίνουν φάρμακα παρά μόνο όπου χρειάζεται. Στην περίπτωση της #7 είναι τόσο εμφανής η ανάγκη ψυχιάτρου. Μου κάνει εντύπωση που δεν το βλέπεις.
black velvet Το πάρα πολύ επικίνδυνο εδώ,είναι μόνο η γνώμη σου που την γράφεις και διαβάζεται ελεύθερα από τον κάθε ένα που δεν ξέρεις τι κουβαλάει.
Αγαπητή #2, ελπίζω να είσαι πολύ μικρούλα οπότε δικαιολογημένα να ψαρώνεις με τέτοια. Όταν διαβάζω κάτι τέτοιαα, θέλω να βρω όποιον το έγραψε και να τον κλειδώσω 8 ώρες σ'ένα λευκό κελί που να παίζει Στανίση. Βασικά έχω αναρωτηθεί, ποιοι τα γράφουν αυτά, που όλοι ενίοτε έχουμε πετύχει στο FB;Αν μεν αυτά τα πράγματα τα γράφει κάποια πιστεύοντας ότι περιγράφει τον εαυτό της, τότε χρειάζεται τρέιλερ πίσω από το αμάξι της για να κουβαλάει το ψώνιο της. Αν τα γράφει κάποια/ος περιγράφοντας το αντικείμενο του πόθου της/ου, καλά ξυπνητούρια: Αυτό που περιγράφει δεν είναι άνθρωπος, αλλά μονοδιάστατος χαρακτήρας από ρομαντικό μυθιστόρημα ή ταινία. Υπάρχει και όρος γι'αυτόν τον τύπο χαρακτήρα που ναι, παραδοσιακά είναι γυναίκα: Manic Pixie Dream Girl(http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/ManicPixieDreamGirlhttps://en.wikipedia.org/wiki/Manic_Pixie_Dream_Girl)
Συμφωνω απόλυτα μαζί σου, Αμύριστο Λουλούδι. Επειδή έχει συμβεί σε φιλικό μας πρόσωπο, είναι δυσάρεστο μεν αλλά απαραίτητο δε.Δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες αλλά αυτοί οι γονείς, εκτός απο το να στεναχωριούνται, δεν τους πέρασε απο το μυαλό να πάνε εκείνοι σε έναν ειδικό να δουν τι επιλογές έχουν αφου " δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν";
Φαντάζομαι πως ο εισαγγελέας για να δώσει την παραγγελία θα χρειαστεί να δει κάποια στοιχεία, πχ μια αναφορά της αστυνομίας, που σημαίνει ότι πρέπει να φωνάξουν το 100 σε κάποιο επεισόδιο βίας ώστε να καταγραφεί το περιστατικό.
#7, εφόσον γίνεται βίαιος και επιθετικός και κινδυνεύει η σωματική σας ακεραιότητα, μπορείτε να του επιβάλλετε να πάει σε ψυχίατρο ή ψυχιατρική κλινική με εισαγγελική εντολή. Απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχίατρο και αυτός θα σας καθοδηγήσει.Το ξέρω ότι ακούγεται σκληρό. Αλλά πιθανόν ειναι απαραίτητο για το καλό του. Δεν μιλάω εκ του ασφαλούς. Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε για συγγενικό μας πρόσωπο.
Δηλαδή τι πρέπει να συμβεί για να καταλάβουν ότι είναι πολύ άρρωστος;Θα πας ΕΣΥ σε ψυχίατρο ή σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας και ζητήσεις επειγόντως να μιλήσεις με γιατρό.Υπ όψιν ότι στις γιορτές οι καταστάσεις αυτές επιδεινώνονται. Κινήσου γρήγορα.
Πολύ εύκολα συστήνεται ο εισαγγελέας κι ο εγκλεισμός...(δείτε ή διαβάστε για την Καμίλ Κλωντέλ ή το Γιαννούλη Χαλεπά π.χ.).Σκληρό δε μ' ακούγεται το σχόλιο, υποκειμενικό και λάθος μ' ακούγεται, όπως κάθε διαδικτυακή διάγνωση.Ας κάνω, λοιπόν, κι εγώ τη δική μου.Διάβασα πολύ προσεκτικά το 7.Μόνο εγώ διακρίνω μία πολύ χειριστική μάνα, έναν άφαντο πατέρα και καραμπινάτη sibling rivalry;Ο "Γιάννης" είναι 22, πέρασε στο πανεπιστήμιο, δεν έχει πρόβλημα συμπεριφοράς εκτός οικογένειας(απ' την εποχή του νηπιαγωγείου).Εμένα αυτό μου λέει ότι το πρόβλημα είναι στο οικογενειακό πλαίσιο, όχι στο Γιάννη.Ο Γιάννης δεν αντέχει άλλο τη μάνα του, τον πατέρα του, τη μικρότερη αδελφή του που ψάχνει τα συρτάρια κι έχει κάνει "κόμμα" με τη μάνα(κατάλοιπα της πατριαρχίας).Στ' αντικαταθλιπτικά δε φθάνεις τυχαία, γιατί η αδελφή του δε γνωρίζει ή δε μας λέει ΠΩΣ έφθασε σ' αυτά; Μόνος του τα πήρε; Ποιος του τα' δωσε; Μήπως δεν έπρεπε να τα πάρει και καθόλου, διότι τα χάπια ούτως ή άλλως δεν αλλάζουν το σπίτι σου, αν είναι προβληματικό;Οι σκηνές "βίας" κι "επιθετικότητας" αυτές δε μ' εντυπωσίασαν, στο σπίτι μου ήταν ψωμοτύρι απ' όλους προς όλους, όπου κι όπως τον έπαιρνε τον καθένα...Κι εγώ έχω καταστρέψει την πόρτα του μπάνιου, χτυπώντας την με μια μπαμπού καρέκλα(κατέστρεψα και την καρέκλα), διότι ο αδελφός μου καθόταν μέσα επί ώρες κι έχ.ζε διαβάζοντας κατά την προσφιλή του συνήθεια εφημερίδα, ενώ εγώ ήθελα επιτέλους να κατουρήσω - 1 λεπτό χρειαζόμουν να διακόψει!Στη συνέχεια αναγκάσθηκα να κατουρήσω εκτός μπάνιου - στο πάτωμα του δωματίου του αδελφού μου.Η σχέση μας ήταν από πάντα κακή και βίαιη, πολύ περισσότερο απ' της 7.Δεν ντρέπομαι να το πω, νεώτερος δεν το καταλάβαινα, άλλωστε: ζήλευε.Αυτή η κατάσταση(κι άλλες) έβλαψε τη διάθεσή μου, το θυμικό μου, δεν ανέχομαι εύκολα κι είμαι ικανός γι' άμεση, αποτελεσματική "αντεπίθεση", διότι γνωρίζω πολύ καλά την κακία και την επιθετικότητα, κι έπρεπε να επιβιώσω κάπως. Προσπαθώ να διατηρήσω την ψυχραιμία και την ισορροπία μου με την οικογένειά μου, αλλ' είναι πάρα πολύ δύσκολο ενίοτε(αποφεύγω να τους συναντώ).Ένας τρίτος παρατηρητής μ' άλλες οικογενειακές καταβολές, που δεν γνωρίζει το οικογενειακό παρελθόν μας, σοκάρεται, θα μπορούσε να κρίνει κάποιες αντιδράσεις μου "ακραίες", "παράλογες".Δεν πειράζει, εγώ ξέρω πού "απαντώ".Αρκεί να σας πω ότι, όταν στα 18 μου έκανα coming out (ως bi) στη μητέρα μου(δε λέω ότι είν' αυτή η περίπτωση, αναφέρομαι στο χάσμα ανάμεσα σε παιδί κι οικογένεια), μ' έστειλε σε ψυχίατρο - για να το ξεπεράσω.Νομίζετ' ότι αυτό δε μ' έθλιψε/λύπησε/θύμωσε/απογοήτευσε/κατέθλιψε/τραυμάτισε τη σχέση μου με την οικογένειά μου;Ποιος ξέρει τι κουβαλάει αυτό το παιδί, τον κρίνετε εύκολα και τον πατρονάρετε, με πρώτη την αδελφή του.Θα' θελα ν' ακούσω HIS SIDE OF THE STORY.
Μα δεν έχει σημασία.Δεν έχει σημασία η δική του άποψη για την ιστορία.Μιλάμε για χρόνια λεκτική και σωματική κακοποίηση από πλευράς του και μόνο.Οπως και να τα λεει η αδερφή του για να βγει καλή ή η μητέρα της θύμα, αυτό δεν αλλάζει.Έχουν αργήσει ήδη τρομακτικά να κάνουν κάτι.
Δέχομαι λοιπόν, πως ό,τι επικαλείσαι ισχύει,για την μάνα ,τον πατέρα,την αδερφή.Θεωρείς ότι ένας άνθρωπος που ξεσπάει κατ αυτόν τον τρόπο ΔΕΝ χρειάζεται ψυχιατρική βοήθεια;Εγώ καταλαβαίνω ότι είχε αναζητήσει ιατρική αρωγή και ιδία πρωτοβουλία διέκοψε την φαρμακευτική αγωγή.Εάν συμβεί το χειρότερο και βρεθεί κατηγορούμενος για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη(είναι κακούργημα ξέρεις),θα είναι καλύτερα; Δεν ζούμε στον Μεσαίωνα. Οι γιατροί είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών τους. Όταν προτρέπεις κάποιον επιτακτικά να αποταθεί σε ψυχίατρο,δεν παρεξυπονοείς ότι ο συγκεκριμένος θα μπουντρουμιαστεί σε κολαστήριο και δεν θα ξαναβγεί ποτέ από κει μέσα. Εγώ δεν μίλησα για εγκλεισμό κατ αρχήν.Δεν μπορώ να ξέρω ούτε γω, ούτε και κανένας άλλος από δω,τι συμβαίνει.Δεν μπορώ να ξέρω,γιατί έπαιρνε φάρμακα,αν έκανε καλώς που έπαιρνε φάρμακα,αν έπρεπε να πάρει άλλα φάρμακα ή ,αν έπρεπε να πάρει ΚΑΙ άλλα φάρμακα. Έχω γράψει χίλιες φορές εδώ, ότι οι διαγνώσεις γίνονται ΜΟΝΟ στα ιατρεία. Πότε θα το καταλάβουμε αυτό;Αυτό που είναι πρόδηλο και άκρως ανησυχητικό, είναι ότι υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τον συγκεκριμένο, και ότι πρέπει άνευ ετέρου να τον αναλάβει ψυχίατρος. Τι ακριβώς έχει, ποιος ή τι φταίει και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα,είναι θέμα του θεράποντα ιατρού.Να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί.
Ξέρετε "their side of the story" έχουν και όλοι οι δολοφόνοι, βιαστές, κλεφτες, τρομοκράτες.Η πρώτη προτεραιότητα είναι ΠΑΝΤΟΤΕ να βοηθηθεί ο λήπτης της κακοποιητικής συμπεριφοράς, το θύμα. Αφού εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του θύματος, μπορούμε να ασχοληθούμε και με το τι οδήγησε τον παραβάτη να φέρθει όπως φέρθηκε.Καταλαβαίνετε οτι δεν προέχουν τα συναισθήματα του αδελφου της κοπέλας στο 7 διότι αν αποφασίσουμε να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτά, η κοπέλα στο μεταξύ μπορεί να φάει καμια καρεκλιά στο κεφάλι και να μείνει στον τόπο.
Αγαπητέ Prince,νιώθω ότι εξαιτίας της δικής σου εμπειρίας έχεις παρερμηνεύσει όλη την ιστορία. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει όλα αυτά που λες και σίγουρα η οικογενειακή βία δεν είναι ούτε η νόρμα ουτε η πελιοψηφία στις οικογενείες. Καταλαβαίνω πως η ιστορία άγγιξε κάτι δικό σου αλλά ειλικρινά δε βλέπω καμία συσχέτιση. Το πως συμπεριφέρεται έξω δεν το ξέρουμε και όταν η αδερφή λέει ότι δε θα κάνει κάτι κακό σε κάποιον αυτο δε σημαίνει ότι η υπόλοιπη συμπεριφορά του είναι σωστή και ισορροπημένη. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτομάτως θεωρείς την αδερφή φταίχτρα. Και ξέρεις φυσικά ότι την δική του πλευρά δεν πρόκειται να την μάθουμε ποτε,οποτε όλοι εδώ σχολιάζουμε με βάση αυτά που λέει καποιος χωρίς ποτε να ξέρουμε αν λέι όλη την αληθεια ή όχι.Και αν λοιπόν η αδερφή λέει την αλήθεια και ισχύουν όλα αυτά; Και αν αύριο μεθαύριο ο αδερφός νευριάσει και τη χτυπήσει στο κεφάλικαι τη σκοτώσει; Γιατί με βάση το κείμενο αυτό είναι πολύ πιθανή έκβαση. Το κατά πόσο το κείμενο είναι αληθές ή όχι δεν το ξερει κανείς μας. κι εσύ έχω την εντύπωση ότι έκανες ένα πολύ υποκειμενικό σχόλιο επηρεασμένος τελείως από τη δική σου ιστορία.
Prince, η περίπτωση της #7 είναι εξώφθαλμα περίπτωση που χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας, λόγω της επιθετικότητας.Η περίπτωση Χαλεπά ήταν τελείως διαφορετική, παρεξηγημένη ( λόγω των συμπτωμάτων του) και όχι επικίνδυνη.Ο φόβος είναι επνα κριτήριο. Αν δηλαδή η συμπεριφορά του άλλου σε φοβίζει δεν είναι για να κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια( σαν την μάνα εδω).
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και σου είμαι ευγνώμων που τα εκμυστηρεύεσαι, αλλά σε όποιον δεν αρέσει το οικογενειακό περιβάλλον για τον α' ή β' λόγο, εφόσον ενηλικιωθεί μπορεί να φύγει, όχι να προσπαθεί να τρομοκρατεί όσους συγκατοικούν μαζί του. Κατακρίνω την προτροπή για ψυχίατρο στο θέμα coming-out, αλλά εδώ δεν έχουμε τέτοια περίπτωση. Εδώ έχουμε ένα άτομο που είναι βίαιο μέσα στο σπίτι, και η φράση "έκαναν κόμμα" δεν αρμόζει όταν στις περιπτώσεις αυτές οι αδύναμοι συσπειρώνονται απέναντι στο βίαιο άτομο της οικογένειας.
Είναι πολύ στενάχωρο το ότι το σχόλιό σου Prince, πήρε τόσες αρνητικές και όχι επειδή όσοι ψήφισαν διαφωνούν, αλλά επειδή δείχνει ότι διαφωνούν και με το ενδεχόμενο.Είναι κρίμα που η πλειοψηφία που διάβασε αυτό το σχόλιο το καταψήφισε, λες και είναι τόσο απίθανο. Είναι και περίεργο επίσης γιατί τα σχόλια που καταβρίζουν την αγία ελληνική οικογένεια, είναι πρώτα σε πωλήσεις.Συχνά κάποιες ερωτήσεις μου δίνουν την εντύπωση ότι είναι γραμμένες για να ψαρέψουν αντιδράσεις. Και να σκεφτεί κανείς ότι *κατά τα άλλα* είμαι αρκετά αφελής όταν αφορά πονεμένες ιστορίες.
Συγγνώμη βρε Prince. Τόσες φορές λέμε εδώ πως επιτέλους πρέπει να σπάσουμε το ταμπού του ψυχιάτρου κι εσύ και η/ο blue velvet παρακάτω αντιδράτε σαν να είπαμε το παιδί τρελό (αυτό που συνήθως ακούμε όταν μιλάμε για την ανάγκη κάποιου για ψυχιατρική παρακολούθηση). Εσύ έκανες μία απίστευτη προβολή και είδες αυτό που εσύ βίωσες. Όμως ακόμη κι αν είναι έτσι. Κι αν το παιδί είναι το θύμα δε σημαίνει πως η ζημιά που του έχουν κάνει είναι τεράστια; η σωματική βία δεν είναι αστείο πράγμα. Ο άνθρωπος που έχει λυμένα τα θέματά του σεν καταφεύγει σ'αυτήν στην πρώτη ευκαιρία. Η έλλειψη αυτοελέγχου και οι εξάρσεις θυμού είναι κάτι που εμένα θα με έστελνε στον ειδικό. Έχω πάει για πολύ λιγότερο έντονα πράγματα. Είτε είναι θύμα είτε θύτης βλέπουμε μία οικογένεια που όλοι ενδεχομένως να χρειάζονται βοήθεια. Επείγον όμως είναι το περιστατικό του αδερφού. Σαν ποια δηλαδή θα έπρεπε να είναι η προτροπή της Λένας; μην κάνετε τίποτα; λύστε το μόνοι σας το θέμα; μην υπερβάλετε ρε παιδιά; ή μήπως έτσι που τα κάνατε λουστείτε τα; πραγματιμά απορώ και δεν ειρωμεύομαι καθόλου.
Κι εγώ συμφωνώ και έκανα αυτή τη σκέψη ιδίως για τπν πατέρα που η κοπέλα δεν αναφέρει καθόλου. Χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια όλοι στην οικογένεια, δεν μπορώ να καταλάβω πως ανέπτυξε ο γιος αυτή την τόσο βίαιη συμπεριφορά εντελώς από μόνος του.
Είτε ένας (μη straight) άνθρωπος πάει οικειοθελώς σε ψ, είτε παραπεμφθεί/πιεστεί να πάει εκεί από τους γονείς του, οι ψ της προκοπής -προφανώς- και δεν επιχειρούν να κάνουν conversion therapy. H ομοφυλοφιλία δεν είναι ψυχική ασθένεια άλλωστε. Όμως ενδέχεται να υπάρχει comorbity άλλων ψυχικών «ασταθειών» και προβλημάτων όταν το άτομο -με σθένος- ΔΕΝ αποδέχεται τον σεξουαλικό του προσανατολισμό: εκεί ο ψ μπορεί να βοηθήσει.
Prince,στα παραδείγματά σου αναφέρεσαι σε δύο ιδιοφυείς γλύπτες με πολύ τραγικές ζωές, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.Να υποθέσω ότι έχεις κάποια σχέση με την Καλών Τεχνών; Μην απαντάς αν δεν θες.Επί του θέματός σου,αν θεωρείς ότι τα δικά σου ζητήματα με την οικογένεια είναι λυμένα,δεν έχεις κανένα λόγο να σκεφτείς το ενδεχόμενο για ψυχοθεραπεία.Αν γίνεσαι έξαλλος αναθυμομενος διάφορα παρελθοντικά σχετικά με την οικογένεια , σε βαθμό που κατά περιόδους είσαι off,σκέψου το.Ο θυμός καταναλώνει πάρα πολλή από την ενέργειά μας όταν απωθείται.Σκέψου ένα λογισμικό που έχει εγκατασταθεί σε υπολογιστή και λειτουργεί στο back ,εν αγνοία ή και εν γνώσει του χρήστη.Παρεμποδίζει την λειτουργία του,αλλά μπορεί να αφαιρεθεί όποτε αποφασίσει ο χρήστης,ίσως όχι καθ ολοκληρία,αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό.