Ερωτικά καυγαδάκια SOS

Ερωτικά καυγαδάκια SOS Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ερωτικά καυγαδάκια SOS Facebook Twitter

Η πληγωμένη καρδιά των εραστών μπλοφάρει, καταγράφουν οι επιστήμονες και θυμίζουν ότι σαν σίφουνας  κυριαρχεί σε έναν συζυγικό καυγά ο θυμός, και  καταλαμβάνει τα συναισθήματα και των δυο.

Ειδικά αφιερωμένη και μακρόχρονη μελέτη στην αναγνώριση των συναισθημάτων μεταξύ των συζύγων, εραστών και συντρόφων του αμερικανικού Πανεπιστημίου Baylor, δείχνει ότι τα ζευγάρια έχουν υψηλά αντανακλαστικά στο να νιώθει ο ένας τα συναισθήματα του άλλου αλλά συνήθως δεν αντιλαμβάνονται τη θλίψη που ο σύντροφός τους στον καυγά καλύπτει προβάλλοντας πρωτίστως τον θυμό.  

"Όταν πρόκειται για την κατανόηση των συναισθημάτων σε δυο συντρόφους, ο θυμός «κάνει τράμπα» στην στενοχώρια και την θλίψη”, δήλωσε ο ψυχολόγος Keith Sanford, συγγραφέας της μελέτης στο περιοδικό Journal of Family Psychology.

O Sanford ειδικεύεται στο πώς οι άνθρωποι στους καιρούς που ζούμε επιλύουν τις   συγκρούσεις μεταξύ τους , και σε αυτή τη μελέτη με τα ζευγάρια εστίασε σε ένα βασικό ερώτημα. Πόσο καλά μπορούν κατά την διάρκεια ενός καυγά  οι σύζυγοι ή σύντροφοι να αντιληφθούν τα συναισθήματα του άλλου.

 

Στα  83 ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη του  διαπιστώθηκε ότι ο θυμός επισκιάζει τα πιο softόπως χαρακτηρίστηκαν τα συναισθήματα ενός πληγωμένου συντρόφου, στενοχωρημένου ή θλιμμένου. Συνήθως αυτή την πλευρά που κρύβει ένας συζυγικός ή ερωτικός καυγάς, την χάνουν οι σύντροφοι που καυγαδίζουν, πολύ συχνά δεν προλαβαίνουν να δουν, να υποψιαστούν ή και να φανταστούν ότι ο άλλος ίσως έχει πληγωθεί. Το γεγονός αυτό, ότι προτάσσεται ο θυμός στην αντίληψη και των δύο όσο συνεχίζουν να καυγαδίζουν, -to hard δηλαδή συναίσθημα , όπως οι μελέτες το περιγράφουν-, εξηγείται από την ίδια την επιστήμη της Ανθρωπολογίας, σημειώνουν οι ειδικοί. Πολυάριθμες έρευνες  έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τον θυμό τον αναγνωρίζουν εύκολα και άμεσα, ακόμη και στο πρόσωπο ενός ξένου.

"Είναι λογικό, από την εξελικτική επιστημονική προσέγγιση  ότι ο άνθρωπος αναγνωρίζει πολύ γρήγορα το ότι όταν κάποιος άλλος τον θέτει σε απειλή», εξήγησε ο ψυχολόγος επικεφαλής. "Εμείς μπορεί να χρειαστεί να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα όταν τα υποσυνείδητα και συνειδητά αντανακλαστικά μας, πιάνουν, με όλες τις κεραίες και τους εγκεφαλικούς μας δορυφόρους, ότι κάποιος είναι θυμωμένος και πρόκειται να μας επιτεθεί, αυτό προέχει στις προτεραιότητες της αντίδρασής μας για να προστατευτούμε ως όντα, (από τους καιρούς ακόμη των σπηλαίων!) και παραβλέπουμε σε αυτό το φάσμα της αντίληψης και της αντίδρασης τη βοήθεια που μπορεί να μας ζητά εκείνη την ώρα η πληγωμένη του άλλου καρδιά. Εξελικτικά όμως, στην ευρύτερη κοινωνία και την ζούγκλα της ζωής, οι ειδικοί επιμένουν ότι το να αδρανοποιούσαμε τα δικά μας reflex στον  θυμό που εκφράζει κάποιος άλλος, για να συμπονέσουμε την στενοχώρια του που ίσως κρύβει μέσα στην οργή, θα μας έθετε σε κινδύνους , σωτηρίας ή αυτοάμυνας στην επιβιωτική του ανθρώπου στρατηγική.

Στον σύντροφο, τον έρωτα ή τον αγαπημένο μας όμως, υποτίθεται πως το συναίσθημα της «απειλής» της ύπαρξής μας -που κωδικά ενεργοποιεί στον εγκέφαλο του δέκτη η οργή- δεν θα’πρεπε να υπάρχει, και μέσα από τις φωνές και την τσαντίλα, να ξεσκεπάζεται τελικά με αγάπη …η «πληγή». Όμως η έρευνα του πανεπιστημίου του Baylors προχώρησε αυτή τη φορά ένα βήμα παραπέρα και απέδειξε ότι όταν ένα άτομο είναι θυμωμένο, σπανίως αφήνει να φανεί ότι έχει στενοχωρηθεί! «Τα σκληρά» συναισθήματα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές, επισκιάζουν τα «μαλακά»!

 

Κατά τα άλλα –εκτός των θερμών επεισοδίων, η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε το αξίωμα  ότι «τα ζευγάρια διαβάζουν, ο ένας, το μυαλό του άλλου, πραγματικά πολύ καλά».

Τα ζευγάρια της έρευνας είχαν παντρευτεί έναν μέσο όρο 10 χρόνια, ήταν άνω του μέσου όρου του εισοδήματος, και οι περισσότεροι ήταν ηλικίας 30+. Σε ποσοστό  22 τοις εκατό είχαν χαρακτηρίσει "προβληματική" την σχέση τους στην κλίμακα οικογενειακής ικανοποίησης, δείκτης που ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο μέσο όρο σε πολλές κοινωνίες, όπως έχει καταγραφεί.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τις συζυγικές φουρτούνες οι ψυχολόγοι θυμίζουν ότι η στενοχώρια του ενός σε ένα ζευγάρι είναι κλειδί για να επιλυθεί ιδανικά και από τους δύο μια διαμάχη που θα μπορούσε, κατά τα άλλα να τους φτάσει στον πόλεμο των Ρόουζ! Αν ο σύντροφος σας προτιμά να θυμώνει αντί να το δείχνει, ξεκλειδώστε το εσείς. Κλείστε τα δικά σας αυτιά και μάτια στην παράσταση της κρίσης και σκύψτε με σοφία στην ευαίσθητη πλευρά.

“Show some mercy”… είναι τελικά η ερωτική συνταγή στη διαχείριση θυμού!

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Kαλά το κείμενο όπως είναι γραμμένο, είναι για τα λιοντάρια. Κατα τ΄άλλα, το σέξ είναι το καλύτερο γιατρικό για τον όποιο θυμό, και για να παραφράσω το γνωστό σύνθημα, αντι να θυμώνετε, κάντε ΣΕΞ, εμείς αυτό κάνουμε εδω και 30 χρόνια, και μας έχει βγεί.
Τα κείμενά σας μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σπουδής πάνω στις επιπτώσεις που έχουν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά στις ικανότητες των προγραμματιστών να γράψουν ένα αξιοπρεπή αλγόριθμο για προγράμματα αυτόματης μετάφρασης. Τα κόκαλα του Τριανταφυλλίδη τρίζουν καθώς, χωρίς αιδώ, σοδομίζετε το νεκρό σώμα του συντακτικού της Ελληνικής γλώσσας. Επαναλάβετε μετά από μένα : "Υποκείμενο - Ρήμα - Αντικείμενο". Δεν ήταν τόσο δύσκολο, τι λέτε;