Πέθανε η Νινή Ζαχά

Πέθανε η Νινή Ζαχά Facebook Twitter
2

H Nινή Ζαχά, συνθέτρια και ερμηνεύτρια της ελαφράς μουσικής, πέθανε σήμερα Δευτέρα. 

Γεννηθηκε το 1931 στην Θεσσαλονικη. Κόρη του Κώστα Ζαχαρόπουλου. Ξεκίνησε ως "παιδί-θαύμα" από τη ''MAΝΤΡΑ΄΄ του Αττίκ το 1938.


Προηγουμένως, την είχε εμφανίσει ο πατέρας της (20.2.1936) σε επίδειξη των μουσικών προσόντων της.
Στην πολύχρονη και πολύκροτη καριέρα της ερμήνευσε πολλά τραγούδια (δικά της και ξένα) με εντελώς προσωπικό "στύλ" που έμεινε ανεπανάληπτο.


Στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού της Βαρκελώνης (1963) το τραγούδι της «Μαρία-Μαρία» (σε στίχους Δανάης) ήρθε 5ο.


Το 1964, το τραγούδι της «Στην Πάλμα», τραγουδισμένο από την ίδια και τον Τζίμη Μακούλη, πήρε το Γ΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Πάλμας.


'Αλλα πασίγνωστα τραγούδια της: "Κοντά στο τζάκι πάλι θά' μαστε αλήθεια", "Εγώ θα σ' αγαπώ και μη σε νοιάζει" (1952), "Χίλια χρόνια μαζί", "Ήρθε το καλοκαίρι", "Ένας ταχυδρόμος μόνη πια χαρά μου", "Φύγε λοιπόν", «Μία προσευχή», "Στων ματιών της τις θάλασσες", "Αύριο", "Ένα φλερτ ήταν αυτό και τίποτ' άλλο", "Mα εγώ αγαπώ μία", «Μη μ' αγγίζεις, μη», «Δεν είν' έτσι η αγάπη», «Πού είσαστε φίλοι», «Πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος», «Μου λείπεις εσύ», κ.λπ.
Δίσκοι LP που περιλαμβάνουν τραγούδια της ερμηνευμένα από άλλες τραγουδίστριες (κυρίως από την Αλέκα Κανελλίδου): «Έλα στο σήμερα» (1977), «Αν ξαναγεννιόμουνα» (1981), «Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα» (1982), «Αν θα σ' αγαπήσω» (1983), «Φταίμε» (1991), κ.λπ. Δίσκος με τραγούδια της ερμηνευμένα από την ίδια: «Χθες, σήμερα» (1977).


Δίσκοι στους οποίους συμμετέχει ερμηνεύοντας τραγούδια άλλων τραγουδοποιών: «Ξαναζώντας στη Μάντρα του» (1965), «Η Αθήνα τραγουδά Χατζιδάκι» (1968), «Η Νινή Ζαχά στα ωραιότερα τραγούδια του Αττίκ» (1969), «Μίμης Πλέσσας: Τί να πρωτοθυμηθώ» (1985), κ.λπ.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, από το Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου στις 5.30

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

2 σχόλια
Φαίνεται πως κάποια από τα, ας πούμε δευτερεύουσας σημασίας, γεγονότα των ημερών έχουν βαλθεί να γυρίζουν μερικούς απο εμάς, που γεννηθήκαμε στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, σε εκείνα τα χρόνια. Δεν ήταν καθόλου εύκολα ούτε υποχρεωτικά όμορφα, αλλά ήμασταν παιδιά! Κάτι η Σαρίτα Μοντιέλ προ ημερών που μου θύμησε τους παλιούς καλοκαιρνούς κινηματογράφους, κάτι τώρα η Νινη Ζαχά που ξαναφέρνει έντονα και νοσταλγικά στη μνήμη μου τη μεγάλη αγάπη όλων εκείνης της εποχής. Το ραδιόφωνο! Κι ακόμη τους γονείς, νέους, να χορεύουν σεμνά τανγκό!