Sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια - Mια από τις πρώτες εταιρείες που εφάρμοσαν το minimal design στην Ελλάδα

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
0

Μέσα στα τελευταία εξήντα χρόνια η οικογένεια Σκλαβενίτη μετράει ήδη δυο γενιές που έχουν περάσει από τα ηνία της εταιρείας Sklavenitis SA . Η Έφη Σκλαβενίτη έχει αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των έργων, κάνοντας τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα κοντά στον πατέρα της, και ο αδελφός της Σπύρος Σκλαβενίτης, πολιτικός μηχανικός, το construction management και την ανάπτυξη ακινήτων. Και τα δυο αδέλφια, έχοντας μεγαλώσει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας , έχουν εμποτιστεί με το πάθος της συνεχούς αναζήτησης για νέες φόρμες, υλικά και τεχνολογίες που αφορούν την αρχιτεκτονική και την κατασκευή κτιρίων. Αυτά που τους χαρακτηρίζουν είναι ο χειμαρρώδης λόγος, η μεγάλη αγάπη για τη ζωή και η συνεχής ήττα του μυαλού, όταν αυτό βρίσκεται σε αναμέτρηση με την καρδιά. Πιστεύουν ότι αν δεν κάνεις το επάγγελμα με την καρδιά σου, δεν μπορείς να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

— Πού θα θέλατε να σας οδηγήσει η έβδομη δεκαετία της ζωής της εταιρείας;

Είμαστε από τους πρώτους που καθιερώσαμε το minimal design στα νότια προάστια, όταν όλοι οι άλλοι κατασκευαστές είχαν συντηρητική προσέγγιση. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε ευχαριστημένους τους πελάτες μας, εξελίσσοντας όμως τον σχεδιασμό, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται και διατηρώντας αδιαπραγμάτευτη την ποιότητα στην κατασκευή. Καθοριστικό, επίσης, ρόλο έχει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ιδιοκτητών και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής μας. Με την είσοδο της τρίτης  γενιάς στην εταιρεία τα επόμενα χρόνια, ευελπιστούμε τα έργα μας να εισέλθουν σε μια νέα περίοδο δημιουργικότητας.

Οι κατοικίες που κατασκευάσαμε ήταν οι πρώτες στο νησί που υλοποιήθηκαν σε μίνιμαλ ύφος, επιτυγχάνοντας παράλληλα ομαλή ένταξη στο φυσικό τοπίο, λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό και τη μορφολογία του εδάφους, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή στο νησί και συγκεντρώνοντας τα βλέμματα πολλών ξένων επισκεπτών και επενδυτών.

— Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η ανάπτυξη πολυτελών ιδιωτικών κατοικιών αποτελούν μια σταθερά στην ιστορία της εταιρείας, και αν ναι, γιατί;

Το 1958, που ξεκίνησε η εταιρεία στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας από τον πατέρα μας, είχε ήδη πρότζεκτ σαν αυτά που περιγράφετε με την ερώτησή σας, πάντα με ιδιώτες και κατά το πλείστον για πολυτελείς κατοικίες. Τα τελευταία σαράντα τρία χρόνια συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε κατοικίες τέτοιου είδους στα νότια προάστια αλλά και εξοχικές κατοικίες στα νησιά και κυρίως στο Μεγανήσι, τόπο καταγωγής μας. Η πιο σημαντική σταθερά όμως, που δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι η καρδιά, που τη βάζουμε σε κάθε έργο. Τα έργα σηματοδοτούν εμάς και όχι εμείς τα έργα μας. Οι κατασκευές μας είναι διαχρονικές, αντέχουν στον χρόνο και όσον αφορά την αισθητική αλλά και λόγω των προηγμένων μεθόδων κατασκευής που χρησιμοποιούσαμε από την αρχή της δημιουργίας της εταιρείας μας.

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
Η Έφη και ο Σπύρος Σκλαβενίτης

— Ποιο είναι το πιο πετυχημένο case study του γραφείου σας;

Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο έργο που ολοκληρώσαμε πρόσφατα βρίσκεται στο Μεγανήσι. Η πρόκληση ήταν ότι έπρεπε να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο ιδιωτικό έργο σε ένα πολύ μικρό νησί χωρίς υποδομές στο σύντομο χρονικό διάστημα των δεκαεννέα μηνών. Οι κατοικίες που κατασκευάσαμε ήταν οι πρώτες στο νησί που υλοποιήθηκαν σε μίνιμαλ ύφος, επιτυγχάνοντας παράλληλα ομαλή ένταξη στο φυσικό τοπίο, λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό και τη μορφολογία του εδάφους, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή στο νησί και συγκεντρώνοντας τα βλέμματα πολλών ξένων επισκεπτών και επενδυτών.

Mάλιστα, το πρότζεκτ αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον της συζύγου του εκλιπόντος Στιβ Τζομπς, Λορέν Τζομπς, που βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω κατοικίες διαθέτουν οικολογικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων.

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter

— Πώς έβρισκε ο πατέρας τη δουλειά σας;

Ο πατέρας μας αναζητούσε πάντα την τελειότητα στις κατασκευές του. Γι' αυτό ήθελε πάντα και από εμάς να εξελισσόμαστε και να αντιμετωπίζουμε κάθε νέο έργο από την αρχή , σαν να σχεδιάζουμε σε λευκό χαρτί. Κάθε κτίριο θα πρέπει να έχει τη δική του αρχιτεκτονική ταυτότητα, μας έλεγε, ώστε το αποτέλεσμα να είναι μοναδικό!

— Έχει απομείνει κάτι από τα παιδικά σας χρόνια που σας καθοδηγεί μέχρι τώρα;

Έχουμε την εικόνα του πατέρα μας να είναι μονίμως στο εργοτάξιο. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Στα δεκαοκτώ χρόνια που δραστηριοποιήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ολοκλήρωσε τριάντα εννιά πολυτελείς κατοικίες με πισίνες και δέκα μαγαζιά και συνέχισε την κατασκευαστική του δραστηριότητα στα νότια προάστια (αθηναϊκή Ριβιέρα) έως το 1997. Είμαστε Έλληνες της ομογένειας, που σημαίνει ότι θυσιάσαμε την οικονομική ευρωστία που είχε ο πατέρας μας στην Αυστραλία για να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πατρίδα και να τη βοηθήσουμε, και δεν το μετανιώσαμε. 

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter

www.sklavenitis.co

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ