ΑΠΟΨΕΙΣ

2021 World Press Photo Contest Facebook Twitter

Οι 6 υποψήφιες φωτογραφίες για τον διαγωνισμό World Press Photo 2021

0

Στις 10 Μαρτίου 2021 το World Press Photo Foundation ανακοίνωσε τους υποψηφίους για το 2021 World Press Photo Contest.

Μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή που περιλαμβάνει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο επέλεξε τις καλύτερες δημοσιογραφικές εικόνες του 2020.

Σε μια πρωτοφανή χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του Covid-19 αλλά και αμέτρητες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, οι υποψήφιοι μοιράζονται μια ποικιλία ερμηνειών και διαφορετικών οπτικών όσον αφορά αυτά αλλά και άλλα επείγοντα ζητήματα, όπως η κλιματική κρίση, τα δικαιώματα των transgender και οι εδαφικές συγκρούσεις.

Το World Press Photo of the Year τιμά τον φωτογράφο του οποίου η οπτική δημιουργικότητα και οι δεξιότητες είχαν ως αποτέλεσμα μια εικόνα που αποτυπώνει ή αντιπροσωπεύει ένα γεγονός ή θέμα μεγάλης δημοσιογραφικής σημασίας την εκάστοτε τη χρονιά.

Οι έξι υποψήφιοι για το World Press Photo of the Year είναι:

Lincoln Emancipation Memorial Debate, Evelyn Hockstein Facebook Twitter
Lincoln Emancipation Memorial Debate, Evelyn Hockstein, HΠΑ: Η Anais (26) είναι υπέρ της απομάκρυνσης του Μνημείου Χειραφέτησης του Λίνκολν και διαφωνεί με έναν άνδρα που επιθυμεί τη διατήρησή του, στο Lincoln Park της Ουάσινγκτον, στις 25 Ιουνίου 2020.
Leaving Home in Nagorno-Karabakh, Valery Melnikov Facebook Twitter
Leaving Home in Nagorno-Karabakh, Valery Melnikov, Ρωσία: Ο Azat Gevorkyan και η σύζυγός του Anaik φωτογραφίζονται πριν φύγουν από το σπίτι τους στο Lachin, στις 28 Νοεμβρίου. Πολλοί Αρμένιοι εγκατέλειψαν περιοχές που επρόκειτο να επιστρέψουν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν μετά τον Δεύτερο Πόλεμο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η περιοχή Lachin ήταν η τελευταία περιοχή που παραδόθηκε από την Αρμενία στις 29 Νοεμβρίου 2020.
The First Embrace, Mads Nissen Facebook Twitter
The First Embrace, Mads Nissen, Δανία: Η νοσοκόμα Adriana Silva da Costa Souza αγκαλιάζει τη Rosa Luzia Lunardi (85), στον οίκο ευγηρίας Viva Bem στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στις 5 Αυγούστου 2020. Αυτή ήταν η πρώτη αγκαλιά που έλαβε η Rosa σε πέντε μήνες. Τον Μάρτιο τα κέντρα φροντίδας σε όλη τη χώρα είχαν κλείσει τις πόρτες τους σε όλους τους επισκέπτες ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19, εμποδίζοντας εκατομμύρια Βραζιλιάνους να επισκεφθούν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους. Στο Viva Bem, μια απλή εφεύρεση, το «The Hug Curtain», επέτρεψε στους ανθρώπους να αγκαλιαστούν ξανά.
The Transition: Ignat, Oleg Ponomarev Facebook Twitter
The Transition: Ignat, Oleg Ponomarev, Ρωσία: Ο Ignat, ένας τρανς άντρας, κάθεται με τη φίλη του Μαρία στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Ο Ignat υπήρξε θύμα εκφοβισμού κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων και ήρθε αντιμέτωπος με τον ψυχολόγο του σχολείου μετά από φήμες ότι μίλησε για τον εαυτό του χρησιμοποιώντας το αρσενικό φύλο. Ο Ignat υπήρξε ειλικρινής στον ψυχολόγο για την ταυτότητα του φύλου του -τον πρώτο ξένο στον οποίο είχε πει τα πάντα- αλλά ζήτησε να το κρατήσει μυστικό. Όλο το σχολείο το ανακάλυψε και οι προσβολές και οι ταπείνωση έγιναν μόνιμες.
Injured Man After Port Explosion in Beirut, Lorenzo Tugnoli Facebook Twitter
Injured Man After Port Explosion in Beirut, Lorenzo Tugnoli, Ιταλία: Ένας τραυματισμένος άνδρας βρίσκεται κοντά στο σημείο της τεράστιας έκρηξης που συνέβη στο λιμάνι της Βηρυτού του Λιβάνου, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έχει τυλίξει τις αποθήκες, στις 4 Αυγούστου 2020.
Fighting Locust Invasion in East Africa, Luis Tato Facebook Twitter
Fighting Locust Invasion in East Africa, Luis Tato, Ισπανία: Ο Henry Lenayasa, επικεφαλής του οικισμού του Archers Post, στην κομητεία Samburu της Κένυας, προσπαθεί να τρομάξει ένα τεράστιο σμήνος από ακρίδες που καταστρέφουν τη γη, στις 24 Απριλίου 2020.
Φωτογραφία
0

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Photography - A Queer History

Φωτογραφία / Η queer πλευρά της φωτογραφίας σε μια μνημειακή φωτογραφική έκδοση

Δύο Βρετανοί ιστορικοί τέχνης επιμελήθηκαν το «Photography – A Queer History», μια πολυεπίπεδη συλλογή αφιερωμένη στη φωτογραφία που προκαλεί τις κατεστημένες αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Φωτογραφία / Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Τα «πειρατικά» του πορτρέτα, τα στιγμιότυπα τεμπέλικης ανεμελιάς στις ετοιμόρροπες προβλήτες του West Side αποτελούν μαρτυρία μιας εποχής και μιας κοινότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ