Το διπλό στοίχημα της Πράσινης Μετάβασης

Το διπλό στοίχημα της Πράσινης Μετάβασης Facebook Twitter
Βασικός στόχος, είναι ένα νέο, «ενάρετο» και αποδοτικό ενεργειακό μοντέλο, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, χάρη στη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ενέργειας, την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0



Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα κρίσιμο διπλό στοίχημα: η ανάγκη να προχωρήσουμε στην Πράσινη Μετάβαση είναι επείγουσα και ζωτική, αλλά οι σχετικές δράσεις πρέπει να αναπτύσσονται με τρόπο ισορροπημένο ώστε να μην δοκιμάζεται η συνοχή της κοινωνίας θέτοντας (τελικά) σε κίνδυνο και το ίδιο το εγχείρημα. Αυτοί οι δύο στόχοι πρέπει να υπηρετηθούν ταυτόχρονα και εξίσου αποτελεσματικά. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε το στοίχημα και θα μπούμε στην νέα, πράσινη εποχή με δυναμισμό –και συνάμα χωρίς απώλειες.

Εάν η ανθρωπότητα εξακολουθήσει να καταναλώνει τους φυσικούς πόρους της Γης με τους σημερινούς ρυθμούς, έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα χρειάζεται ένα απόθεμα πρώτων υλών τρεις φορές μεγαλύτερο από τις δυνατότητες παραγωγής που διαθέτει ο πλανήτης. Με βάση τον σημερινό αριθμό γεννήσεων, ως το 2050 οι κάτοικοι της Γης θα έχουν φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια. Και, τότε, θα χρειάζονται τρεις Γαίες για να συντηρηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός στη ζωή. Το σενάριο για το αύριο γίνεται εφιαλτικό, αν συνυπολογίσουμε ότι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η κατανάλωση πόσιμων υδάτινων πόρων είναι δύο φορές υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού. Οι συνταρακτικές αυτές προγνώσεις πείθουν και τον πλέον δύσπιστο, ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε τον περιβαλλοντικό όλεθρο. Και να το κάνουμε άμεσα, οργανωμένα, ισορροπημένα και ορθολογικά. Η υπόθεση της Πράσινης Μετάβασης είναι υπαρξιακής σημασίας. Για το δικό μας αύριο, κυρίως όμως για το μέλλον των παιδιών μας. 

Η Πράσινη Μετάβαση φέρνει ήδη αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθιστώντας απολύτως απαραίτητη την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών που ασκούν τα κράτη-μέλη, ώστε να επιτευχθούν δίκαια αποτελέσματα για όλους.

Αυτή η ζωτική αλήθεια υπονομεύεται από τρεις θεμελιώδεις μύθους, που ενστερνίζεται (δυστυχώς...) μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης: Πρώτον, ότι το περιβαλλοντικό συνιστά ένα πρόβλημα, ενδεχομένως και σοβαρό, αλλά της επόμενης μέρας και πάντως όχι της παρούσης. Δεύτερον, ότι η Πράσινη Μετάβαση είναι κάτι γενικό και αφηρημένο, που αφορά ένα φαινόμενο χωρίς άμεσες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Τρίτον, ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στις δράσεις για την Πράσινη Μετάβαση. 

Δημήτρης Τσιόρδας
Δημήτρης Τσιόδρας

Ειδικά ο τρίτος και τελευταίος μύθος, τον οποίο αναμασά τακτικά η εγχώρια αντιπολίτευση, αντιστρέφει απολύτως την πραγματικότητα. Τα δύο τελευταία χρόνια, με τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, πετύχαμε να ανεβάσουμε πάνω από το 50% το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο συνολικό μείγμα παραγωγής ηλεκτρισμού στην πατρίδα μας: στη διάρκεια του 2023 το 57% των εγχώριων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα καλύφθηκε από τον ήλιο, τον αέρα και το νερό.

Επιπλέον, ο Πυλώνας Νο.1 του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά στην Πράσινη Μετάβαση, προβλέποντας την κινητοποίηση του 38,1% των συνολικών πόρων που διατίθενται για την υλοποίηση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» (με 6,1 δις ευρώ από το Ταμείο και 11,6 δις ευρώ από επενδύσεις). Βασικός στόχος, είναι ένα νέο, «ενάρετο» και αποδοτικό ενεργειακό μοντέλο, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, χάρη στη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ενέργειας, την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εγχείρημα των «GReco Islands»: πρόκειται για την άρση της απομόνωσης νησιών της λεγόμενης «άγονης γραμμής» (Ικαρία, Χάλκη, Οινούσσες, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος), στο πλαίσιο μιας ολικής αναθεώρησης της καθημερινότητας, με όρους αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας. Το σχέδιο  προβλέπεται να εξελιχθεί σε ένα επιτυχημένο πείραμα–υπόδειγμα για παρόμοιες δράσεις, σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, η χρηματοδότηση του εγχειρήματος προέρχεται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027, δηλαδή από ευρωπαϊκούς πόρους.

Το διπλό στοίχημα της Πράσινης Μετάβασης Facebook Twitter
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εγχείρημα των «GReco Islands»: πρόκειται για την άρση της απομόνωσης νησιών της λεγόμενης «άγονης γραμμής» στο πλαίσιο μιας ολικής αναθεώρησης της καθημερινότητας, με όρους αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας.

Σε πείσμα, λοιπόν, των μύθων και των αβάσιμων στερεοτύπων, η μετάβαση σε πράσινες πρακτικές, αποτελεί μια πιεστική αναγκαιότητα του τώρα – όχι κάποιου απώτερου μέλλοντος. Ήδη μας επηρεάζει όλους και σε όλες τις πλευρές της ζωής μας: από τις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειές μας, έως το πώς και πού εργαζόμαστε, ακόμη και το πόσο αμειβόμαστε. Για την κυβέρνηση, τα κριτήρια της Πράσινης Μετάβασης επιδρούν καθοριστικά στον σχεδιασμό και τη χάραξη στρατηγικών για τις επενδύσεις σε έργα υποδομών και καθορίζουν τη διαμόρφωση πολιτικών προτεραιοτήτων. 

Το ίδιο ισχύει, σε μεγέθυνση, για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Η Πράσινη Μετάβαση έχει τεθεί σε άμεση και επείγουσα προτεραιότητα από την Ευρώπη των 27. Η αρχή έγινε με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (EU Green Deal) του 2020 και ακολούθησε η έγκριση της νομοθεσίας για το κλίμα, τον Ιούνιο του 2021. Η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει έως το 2030 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% σε σύγκριση με το 1990. Και έως το 2050 να έχει κατακτηθεί η κλιματική ουδετερότητα.

Με αυτή τη στοχοθεσία, οι απαιτούμενοι μετασχηματισμοί ισοδυναμούν με τεκτονικούς σεισμούς  – ειδικά στα συστήματα ενέργειας, στην παραγωγή αγαθών, στις μεταφορές. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τον προσανατολισμό της οικονομίας, την κοινωνική διαστρωμάτωση, την εκμετάλλευση της γης και, τελικά, τον ίδιο τον άνθρωπο. Η Πράσινη Μετάβαση φέρνει ήδη αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθιστώντας απολύτως απαραίτητη την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών που ασκούν τα κράτη-μέλη, ώστε να επιτευχθούν δίκαια αποτελέσματα για όλους. Η θεσμική ασπίδα προστασίας των πολιτών της ΕΕ, από τις αλλαγές που συνεπάγεται η στροφή προς την πράσινη οικονομία, είναι ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα: αυτός παρέχει την αναγκαία στήριξη σε κάθε επίπεδο, από τα μεμονωμένα άτομα, τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, έως τις περιφέρειες, για να συντονιστούν όλοι με τα βήματα της Πράσινης Μετάβασης.

Στη γλώσσα των αριθμών, προβλέπεται πως έως το 2027 θα διατεθούν περίπου 275 δις ευρώ από τα ταμεία NextGenerationEU και REPowerEU για την ανάπτυξη «πράσινων» επενδύσεων, μαζί με επιπλέον 118 δις του Ταμείου Συνοχής. Η Ε.Ε. βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πράσινων πολιτικών. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η ατμόσφαιρα δεν χωρίζεται από κάποια σύνορα και η κλιματική κρίση δεν σταματάει στα όρια ενός κράτους που ακολουθεί πράσινες πολιτικές. Χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία κι εκεί μένουν πολλά να γίνουν και η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο. Γιατί αν ο ένας ακολουθεί πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον και μεγάλες δυνάμεις σε άλλες περιοχές του πλανήτη εξακολουθούν να ρυπαίνουν, το ισοζύγιο σε παγκόσμιο επίπεδο θα παραμένει αρνητικό.

Guest Editors
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο καλά τα πάει η χώρα μας με τη βιωσιμότητα;

Good Business Directory Vol.4 / Πόσο καλά τα πάει η Ελλάδα με τη βιωσιμότητα;

Δείκτες, γραφήματα και έρευνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πως η Ελληνική οικονομία και κοινωνία έχει ακόμα δρόμο για να πετύχει τους στόχους της για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, το καταναλωτικό footprint, την κυκλικότητα και την ανακύκλωση.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Η Ακροδεξιά, τα «ιμάτιά» της και μια υγειονομική ζώνη από λάστιχο

Guest Editors / Η Ακροδεξιά, τα «ιμάτιά» της και μια υγειονομική ζώνη από λάστιχο

Στο σημερινό όγδοο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά τα νομικο-δικαστικά και πολιτικά μέσα αντιμετώπισης του δεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα – αλλά και τους λόγους της παροιμιώδους αποτυχίας τους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Guest Editors / Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όταν εισάγεται η ιδιωτική οικονομική σχέση ασθενούς - γιατρού ανατρέπεται η συνθήκη που εγγυάται την ποιότητα της φροντίδας στο δημόσιο νοσοκομείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΔΩΝΑ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ