Για να προσθέσετε ενότητες στα αγαπημένα, πατήστε στο εικονίδιο Προσθήκη στα αγαπημένα.
Για να το αφαιρέσετε πατήστε στο εικονίδιο Αφαίρεση από τα αγαπημένα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ | 29.5.2013

Μην υποτιμάτε τον ρατσισμό μέσα σας.

Είναι ουτοπική αφέλεια να θεωρούμε ότι ο άνθρωπος γεννιέται αγνός, αγαθός και αθώος.

 • Ο ρατσισμός είναι επικίνδυνος επειδή είναι παγκόσμιος και πανανθρώπινος.

 

 • Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται ρατσιστής – δηλαδή με τον φόβο του άλλου, του άγνωστου, του διαφορετικού.

 

 • Είναι ουτοπική αφέλεια να θεωρούμε ότι ο άνθρωπος γεννιέται αγνός, αγαθός και αθώος. Αντίθετα, κουβαλάει όλα τα αρνητικά του πρωτόγονου: φόβο, μίσος, επιθετικότητα... Την αγάπη θα τη μάθει αργότερα, αν τη μάθει. (Μερικοί δεν τη μαθαίνουν ποτέ. Ή μαθαίνουν μόνο τον δεσμό με τη μάνα και τους δικούς τους.)

 

 • Γεννιέται ρατσιστής και μεγαλώνει ρατσιστής, διατηρώντας μέσα του τους ίδιους φόβους, την ίδια δυσπιστία – που συχνά τους ενισχύει η οικογένεια και το περιβάλλον.

 

 • Και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να απελευθερωθεί, να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, να ξεπεράσει τα εμπόδια, να ανοιχτεί στον άγνωστο και διαφορετικό συνάνθρωπο και να τον πλησιάσει. Μόνο η παιδεία μπορεί να τον βοηθήσει να αποκτήσει αυτογνωσία και αυτοκριτική.

 

 • Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι καθημερινή. Κάθε μέρα οφείλει κανείς να πολεμάει την έμφυτη δυσπιστία και φοβία.

 

 • Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον ρατσισμό με διακηρύξεις κι ευχολόγια. Ούτε με νόμους και διατάξεις. Μερικές φορές, μάλιστα, οι νόμοι επιτείνουν αυτό που υποτίθεται ότι καταπολεμούν.

 

 • Μόνο με παιδεία και εσωτερική άσκηση θα τον ξεπεράσουμε. Με σκέψη και ισχυρή βούληση. Πριν πολεμήσουμε τον ρατσισμό στην κοινωνία, πρέπει να τον νικήσουμε μέσα μας.

 

 • Μην υποτιμάτε τον ρατσισμό μέσα σας. Είναι ύπουλος και φωλιάζει ακόμα και στον πιο καλλιεργημένο άνθρωπο. Φοράει πολλές μάσκες και παίζει περίεργους ρόλους. Κρύβεται πίσω από συνηθισμένα στερεότυπα, κοινότοπες προκαταλήψεις και αθώες γενικεύσεις.

 

 • Οι Έλληνες δεν έγιναν τώρα ρατσιστές επειδή πλημμυρίσαμε με ξένους. Ήταν ανέκαθεν. Σε έρευνα που είχε γίνει τον Μάιο του 1986 σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, ήμασταν πρώτοι στις διακρίσεις. Βέβαια, όχι εναντίον των Πακιστανών και Αφγανών, που δεν υπήρχαν. Αλλά εναντίον των Ρομά, Εβραίων και Μουσουλμάνων (όπου υπήρχαν). Και σε προχθεσινή έρευνα του Pew Institute, ανάμεσα στους Ευρωπαίους, εμείς ψηφίσαμε τους εαυτούς μας! Ως τους πιο αξιόπιστους (παρόλη τη διαφθορά), λιγότερο αλαζόνες και πιο φιλάνθρωπους. Αλλά το να θεωρείς εαυτόν ανώτερο – είναι η βάση του ρατσισμού.

 

 • Γι' αυτό, μία παραίνεση υπάρχει: Παιδεία, αυτοκριτική και συνεχής και άγρυπνη ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ!

 

(Σε πρώτη μορφή αυτό το κείμενο δόθηκε στην ιστοσελίδα www.1againstracism.gr, της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

 

 

Σχόλια (78 σχόλια)
Προηγούμενα 123456 Επόμενα
Exist 29.5.2013 | 12:41
"Είναι ουτοπική αφέλεια να θεωρούμε ότι ο άνθρωπος γεννιέται αγνός, αγαθός και αθώος. Αντίθετα, κουβαλάει όλα τα αρνητικά του πρωτόγονου: φόβο, μίσος, επιθετικότητα... Την αγάπη θα τη μάθει αργότερα, αν τη μάθει. (Μερικοί δεν τη μαθαίνουν ποτέ. Ή μαθαίνουν μόνο τον δεσμό με τη μάνα και τους δικούς τους.)"

Διαφωνώ κάθετα.
Ο άνθρωπος δε γεννιέται ούτε καλός ούτε κακός.

Δεν κουβαλάει κανένα απολύτως θετικό ή αρνητικό συναίσθημα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως τα παιδιά δεν έχουν ούτε συναίσθηση του κινδύνου μπροστά σε ό,τι μπορεί να τα βλάψει (μέχρι να μάθουν ότι αυτό μπορεί να τους κάνει κακό) αλλά ούτε και συναίσθηση του τι είναι αγάπη (που, όπως σωστά αναφέρεται και παραπάνω, την μαθαίνουν - αν τη μάθουν - μέσα από τους ανθρώπους εκείνους που θα τους τη δώσουν μεγαλώνοντας)

Ο άνθρωπος είναι λευκός καμβάς.
Και ανάλογα σε τι χέρια θα πέσει, τι καταστάσεις θα αντιμετωπίσει και τι θα του ορίσουν ως σωστό ή λάθος, βάφεται με δανεικά χρώματα.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (73) ΟΧΙ (116)
Gerontas 29.5.2013 | 14:21
Ο μύθος της λευκής σελίδας έκανε τραγική ζημιά στις παιδαγωγικές επιστήμες. Αν και είναι δικαιολογημένος ο φόβος των προοδευτικών διανοητών απέναντι στην πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται λευκή πλάκα. Όλοι γεννιόμαστε με τα ένστικτα του είδους μας κωδικοποιημένα στα γονίδιά μας. Και κάτι άλλο θα'ταν φυσικά αδύνατο : το παιδί μαθαίνει να μιλάει και να κοινωνικοποιείται επειδή οι μηχανισμοί είναι ήδη εκεί. Ή πιστεύετε ότι τα συναισθήματα (κοινά σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως κουλτούρας, γιατι;) δεν είναι άμεσα εξαρτώμενα από την πανοπλοία ενστίκτων;
Πρόσφατα κυκλοφόρησε και βιβλίο ακριβώς γι'αυτό το ζήτημα: http://www.amazon.co.uk/The-Blank-Slate-Penguin-Science/dp/014027605X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1369826306&sr=8-1&keywords=the+blank+slate
Είναι αστεία η πεποίθηση των ανθρώπων ότι ειδικά αυτοί εξαιρούνται από όλα τα υπόλοιπα έμβια τού πλανήτη.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (126) ΟΧΙ (17)
Αλλονσανφαν 29.5.2013 | 17:54
Η συσωρευμένη κοινωνία, η κοινωνία δηλαδή που διαμορφώνεται από τις κοινωνικές προσπάθειες αμέτρητων γενεών και την οποία αναπαράγουμε σχεδόν από συνήθεια παίζει τον καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας μας και της γενικότερης στάσης ζωής μας. Παλιότερες κοινώνιες (υπάρχουν και σήμερα τέτοιες) και δη οι πρωτόγονες οι οποίες δεν ήταν εφοδιασμένες με τα χειραφετικά εργαλεία της κριτικής φιλοσοφίας και του κριτικού πνεύματος παρέμεναν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό εγκλωβισμένες στο υπάρχον κοινωνικό πλαίσιο, το οποίο λειτουργούσε ως μπετόν αρμέ με αποτέλεσμα όποιο κεφαλάκι να ξεπρόβαλε απ αυτό να κοβόταν μαχαίρι. Υπ αυτή την έννοια λοιπόν ναι μεν υπάρχουν τα ανθρώπινα ένστικτα τα οποία είναι παρόμοια με τα ζωικά (τα οποία κατ' εμέ δε φέρουν αρνητικό ή θετικό πρόσημο, όσο καλός είναι ο εγωισμός άλλο τόσο είναι και ο αλτρουισμός π.χ.) αλλά εν τέλει, ο καθοριστικός παράγοντας που προσδιορίζει την στάση ζωής του ανθρώπου διαμορφώνεται κάτω από την κοινωνική πίεση - οικογένεια, κοινωνικό περιβάλλον - που δέχεται και αργότερα ασκεί κ ο ίδιος. Και αυτό γιατί ολα τα έμβυα όντα έχουν την έμφυτη ικανότητα να προσαρμόζονται στις συνθήκες ζωής που τα περιβάλλουν και το κοινωνικό πλαίσιο μαζί με το φυσικό και το τεχνιτό περιβάλλον είναι οι κυρίαρχες συνθήκες. Αν μελετήσουμε τώρα ιστορικά τις ανθρώπινες κοινωνίες θα παρατηρούσαμε, για να χρησιμοποιήσω την ορολογία του Καστοριάδη, το ριζικό κοινωνικό φαντασιακό. Την θέσμιση δηλαδή της κοινωνίας βασισμένη σε ολότελα νέες κοινωνικές αξίες, όπως για παράδειγμα αποτέλεσε νέα κοινωνική αξία το πρόταγμα της δημοκρατίας, ακόμα και φιλοσοφικά ή καλλιτεχνικά ρεύματα όπως αυτά του ουμανισμού και του ρομαντισμου.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (24) ΟΧΙ (2)
madame dodo 29.5.2013 | 16:25
Ο ανθρώπινος καμβάς δεν είναι και τόσο λευκός.Δεν γεννιέται κανείς πολιτισμένος αλλά φέρει μέσα του όλα τα ζωώδη ένστικτα που συνοδεύουν εκείνο της επιβίωσης,τα όποια χαλιναγωγούνται από τους κοινωνικούς κώδικες από τους οποίους αργότερα παρεκκλίνει ή συμβαδίζει.Πέρα όμως από το φυλετικό/θρησκευτικό ρατσισμό υπάρχει και ο συναισθηματικός ρατσισμός,ο ψυχικός κτλ που αφορά όλους.Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι από τη στιγμή που βγούμε από το σπίτι και σε κάθε συνάντηση με ένα καινούργιο πρόσωπο(και πολλές φορές όχι μόνο) βρισκόμαστε διαρκώς σε θέση άμυνας.Είμαστε,τουλάχιστον στην αρχή,δύσπιστοι,χρειαζόμαστε χρόνο εκτίμησης των καταστάσεων.Έχει να κάνει με την τοποθέτησή μας ανάμεσα στον υπόλοιπο κόσμο και την εγκαθίδρυση της προσωπικότητάς μας σε αυτόν.Ο άνθρωπος έρχεται καθημερινά αντιμετωπος με τη διαφορετικότητα και οι επιλογές που κάνει τον καθιστούν αμιγώς ρατσιστή.Το θετικό ή αρνητικό πρόσημο το ορίζει ο καθένας προσωπικά.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (21) ΟΧΙ (8)
Αρης Κωνσταντινιδης 29.5.2013 | 19:40
Το μωρακι με το που ερχεται στη ζωη κλαιει. Αυτο ακριβως το κλαμμα ειναι η πιο σοβαρη αποδειξη οτι φοβαται! Ο ανθρωπος γεννιεται με τον φοβο του θανατου λεει ο Γιοσαφατ. Γι'αυτο ακριβως κλαιει, γιατι δεν γνωριζει οτι ειναι ασφαλης(οταν συμβαινει οντως να ειναι).
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (30) ΟΧΙ (34)
pagapontis 29.5.2013 | 13:17
"Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται ρατσιστής – δηλαδή με τον φόβο του άλλου, του άγνωστου, του διαφορετικού. "

ο ανθρωπος γεννιεται ταμπουλα ραζα. φοβαται οτι τον μαθεις να φοβαται.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (42) ΟΧΙ (92)
Θεμος 29.5.2013 | 19:18
Μπορει να φοβαται οτι μαθαινει αλλα ερχεται ετοιμος να Φοβηθει Τους Ξενους.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (9) ΟΧΙ (17)
pagapontis 30.5.2013 | 11:22
το συστημα της εκπαιδευσης ειναι η εκπαιδευση στο συτημα

παντα επικαιρο
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (12) ΟΧΙ (4)
Αταξινόμητος 31.5.2013 | 02:25
*Κάποια από τα σχόλια είναι καλύτερα από το κείμενο από το οποίο απουσιάζουν οι παραπομπές σε οποιαδήποτε πηγή. *

(παραθέτω το σχόλιο μου εδώ αν και δεν απαντώ σε κάποιον σχολιαστή)
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (12) ΟΧΙ (2)
Γιωργάκης Κουτσιούκης 29.5.2013 | 13:22
Νομίζω ένα σημείο του κειμένου σας κ.Δήμου είναι φάλτσο. Αν γεννιόνταν δύο παιδιά διαφορετικής καταγωγής, ένα Γερμανόπαιδο και ένα Εβραιόπουλο ή ένα Ελληνόπουλο και ένα Τουρκόπουλο... ό,τι καταγωγής θέλετε, σε έναν κόσμο παρθένο όπου δε θα υφίστατο ούτε σύνορα, ούτε στερεότυπα, ούτε τίποτα ακόμη. Τα παιδιά αυτά θα έπαιζαν μαζί, θα γελούσαν μαζί και θα κοιμόνταν στο ίδιο δωμάτιο μαζί.
Το πρόβλημα δημιουργείται έπειτα, όταν μεγαλώσουμε λίγο και αρχίσει να κωλώνει το άτομό μας πάνω στο δρόμο της ζωής και φωλιάσουν μέσα μας για τα καλά τα λόγια και οι συμπεριφορές όλων των προγενέστερών μας.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (46) ΟΧΙ (43)
Gerontas 29.5.2013 | 14:26
Φυσικά. Και θα τσακώνονταν μαζί βέβαια για τα παιχνίδια τους. Και, αργότερα, για την προσοχή της μικρής Μαιρούλας. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, διότι δεν υπάρχει εκπαίδευση που να μπορεί να ακυρώσει τις βασικές πληροφορίες που μεταφέρει το γενετικό μας υλικό και τα ένστικτα που εξασφάλισαν την επιβίωσή μας ως είδος. Τα παιδιά δεν γελούν και παίζουν μόνο. Τσακώνονται, ζηλεύουν, είναι συχνά εγωϊστικά. Και επειδή στην μικρότερη ηλικία δεν έχουν διδαχτεί "τρόπους" ακόμη, συχνότατα παρουσιάζουν τα κακά των μεγάλων στον υπερθετικό.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (69) ΟΧΙ (7)
Γιωργάκης Κουτσιούκης 29.5.2013 | 15:57
Οk λοιπόν. Το Ελληνάκι έρχεται στη γη με έμφυτη απέχθεια για τους Τούρκους. Το Τουρκάκι με έμφυτη απέχθεια για τους Έλληνες. Οι λευκοί με έμφυτη απέχθεια για τους έγχρωμους, οι έχρωμοι με έμφυτη απέχθεια για τους λευκούς και ούτω καθεξής.
Η απέχθεια αυτή δε δημιουργείται στην πορεία, από όσα τους διδάσκουν οι μεγάλοι με λόγια και διαγωγή (παπάδες, ιμάμηδες, δάσκαλοι, γονείς, θειές, παππούδες γιαγιάδες) σε συνδυασμό με τα πλέγματα που πιάνει το άτομο από τις δυσκολίες που βρίσκει στο στίβο της ζωής. Αλλά τους την είχε προεισάγει ο Θεός.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (16) ΟΧΙ (60)
Θεμος 29.5.2013 | 19:17
Οχι φιλε μου, δεν υπαρχει εμφυτη απεχθεια για Τουρκους. Υπαρχει εμφυτος μηχανισμος για την δημιουργια προκαταληψεων υπερ ομαδων που χαρακτηριζονται "δικοι μας" και οχι "ξενοι". Το πως θα σου βγει αυτο στη ζωη δεν ειναι στα γονιδια. Το οτι θα το βρεις μπροστα σου ομως, ειναι.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (50) ΟΧΙ (4)
Γιωργάκης Κουτσιούκης 31.5.2013 | 16:46
Oκ λοιπόν. Η απέχθεια, ο φόβος και η προκατάληψη;! προς το ξένο, δε δημιουργείται στην πορεία από όσα περνάνε οι μεγάλοι με λόγια και συμπεριφορές (παπάδες, ιμάμηδες, δάσκαλοι, γονείς, θειές, παππούδες γιαγιάδες) σε συνδυασμό με τα πλέγματα και τις συνήθειες που πιάνει το άτομο από τις δυσκολίες που συναντά στις περιστάσεις της ζωής. Αλλά δημιουργούνται εξαιτίας ενός μηχανισμού που μας έχει φυτέψει ο Θεός.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (2) ΟΧΙ (10)
alpha2zeta 29.5.2013 | 20:23
@ Γιωργάκης Κουτσιούκης 29.5.2013 | 13:22
Ναι, είναι συχνό δύο παιδιά διαφορετικής καταγωγής να τα πηγαίνουν μια χαρά μεταξύ τους. Όμως γιατί συμβαίνει τόσο συχνά, μία ομάδα παιδιών να απομονώνει και να φέρεται σκληρά στον έναν διαφορετικό;
Ακόμα και γονείς που προσπαθούν να μεταδώσουν σωστές αξίες στα παιδιά τους, θα έφριτταν αν ήξεραν πόσο ρατσιστικά λειτουργούν τα βλαστάρια τους όταν ενσωματώνονται σε μία ομάδα όπου αποζητούν την ταύτιση και την ομοιογένεια. Αυτό το ένστικτο είναι που περιγράφει ο κ. Δήμου στο άρθρο του, και όταν δεν το καταπολεμάμε με την παιδεία και την σωστή εκπαίδευση, τότε και η ευρύτερη κοινωνία των ενηλίκων λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο απέναντι στις μειονότητες.
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (34) ΟΧΙ (4)
Αλεξάνδρα 31.5.2013 | 22:39
Και συγνώμη δηλαδή,θεωρείτε ότι η επιθυμία του για ομοιογένεια είναι έμφυτη;Και έπειτα,γιατί ένα παιδί να ζητά την ομοιογένεια; Το ένστικτο του ανθρώπου μπορεί να γίνει και θαυμαστό. Αν είναι δυνατόν να στηλιτεύουμε έτσι την απλή ψυχή ενός παιδιού. Ένα παιδί φοβάται το διαφορετικό όπως και ο κάθε άνθρωπος στη Γη,όχι όμως έμφυτα.Τι ακριβώς το "διαφορετικό";Αυτό που η οικογενειά του δεν το έμαθε από μικρή ηλικία να είναι εξοικειωμένο! Π.χ να κάνει παρέα με το αλβανάκι,το μαυράκι,το κινεζάκι! Και όταν έρχεται ένα παιδί από το σχολείο και λέει για την φίλη του από την Αλβανία θα του πουν "μην την κάνεις παρέα".Ο φόβος του διαφορετικού μπορεί και να μην υπάρχει έμφυτος,μπορεί να είναι και ένα απλό δημιούργημα του ανθρώπου για να μπορεί να δικαιολογήσει τις ατασθαλίες του και τα όρια του στην ελευθερία. Αφού ούτως ή άλλως ένα παιδί από τη στιγμή που γεννιέται έρχεται σε επαφή με έναν διαφορετικό κόσμο που αρχίζει και γίνεται το περιβάλλον του. Γιατί λοιπόν η πίστη σ'ένα κόσμο όπου εμείς δεν είμαστε λευκοί,μαύροι,κίτρινοι,κόκκινοι αλλά ΑΝΘΡΩΠΟΙ να μην υπάρχει σε αυτό το περιβάλλον;;
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (6) ΟΧΙ (6)
aspra 29.5.2013 | 13:30
Πολύ σνδιαφέρον άρθρο, με βρίσκεται σύμφωνη. Θα μπορούσα να βρω την έρευνα του Pew Institute κάπου;
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (16) ΟΧΙ (13)
ein Steppenwolf 29.5.2013 | 16:35
@aspra 29.5.2013 | 13:30

[The New Sick Man of Europe: the European Union](http://bit.ly/174IxvH).
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (13) ΟΧΙ (2)
aspra 29.5.2013 | 16:58
Ευχαριστώ πολύ!
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (8) ΟΧΙ (1)
cheesemonger 29.5.2013 | 13:33
Εγώ συμφωνώ. Ανάμεσα στα ανθρώπινα ένστικτά μας είναι και ο φόβος του διαφορετικού.
Όπως τα περισσότερα ένστικτά μας, πρέπει να το καταπολεμήσουμε και αυτό αν θέλουμε να συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε μοντέρνους, πολιτισμένους κόσμους αντί για κλειστές, φοβικές και μόνες χώρες.

Ψυχολόγος δεν είμαι αλλά η άποψη ότι γεννιόμαστε tabula rasa δεν είναι παρωχημένη;
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (47) ΟΧΙ (11)
Θεμος 29.5.2013 | 14:10
Δεν ειναι απλα παρωχημενη, ειναι παντελως λαθος και επικινδυνη πλεον.

http://www.youtube.com/watch?v=tFDJJ1KydgE
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (35) ΟΧΙ (4)
Προηγούμενα 123456 Επόμενα
Για να προσθέσετε ενότητες στα αγαπημένα, πατήστε στο εικονίδιο Προσθήκη στα αγαπημένα.
Για να το αφαιρέσετε πατήστε στο εικονίδιο Αφαίρεση από τα αγαπημένα.