«Μεταφερόμαστε»: Ένα κείμενο από την Κυψέλη

ΠΕΜΠΤΗ «Μεταφερόμαστε»: Ένα κείμενο από την Κυψέλη Facebook Twitter
Όταν πρωτοείδα την ανακοίνωση ότι το εργαστήριο του ταπετσέρη αφήνει τη γειτονιά μας και μεταφέρεται αλλού, είπα να παρηγορήσω τον εαυτό μου με εκλογικεύσεις.
0

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ γράφονται αυτές οι εικόνες, το μπροστινό τμήμα της επιγραφής του καταστήματος έχει ήδη αφαιρεθεί, αποκαλύπτοντας τρεις –βουβές πλέον– συστοιχίες λαμπτήρων φθορισμού, που τη φώτιζαν για περίπου σαράντα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το εργαστήριο «ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑΙ ΚΑΛΑΒΡΟΣ» υπήρχε στην οδό Κερκύρας στην Κυψέλη για πολύ περισσότερο, από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, μόνο που αρχικά λειτουργούσε σε άλλο χώρο, λίγα μέτρα πιο κάτω, στο ίδιο πεζοδρόμιο. Αυτό το φαρδύ πεζοδρόμιο της Κερκύρας γνώρισε δόξες μπροκάρ και χρυσής πατίνας, καθώς πατήθηκε από αμέτρητα κομψά, ξύλινα ποδαράκια Louis XIV και Louis XV. Γιατί, όσο ο ταπετσέρης δούλευε εντός, τα έπιπλα που βρίσκονταν σε αναμονή έπαιρναν θέση εκτός του καταστήματος.  

Πολύ πριν μάθουμε τους Campana Brothers και προτού τρυπώσει ανάμεσα στις λέξεις μας το «upcycling», στο 33 της οδού Κερκύρας είχε αναχθεί σε τέχνη το «upholstering» – στην καθαρευουσιάνικη μάλιστα εκδοχή του: «ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑΙ». Μια εκδοχή που φωτογράφιζε και περιείχε όλη την ιστορία του.

Οι δωρικές ευστοχίες της δανέζικης φόρμας, τα γενναιόδωρα ημικύκλια στα δρύινα μπράτσα κάποιας art deco πολυθρόνας ή το απλό διαχρονικό περίγραμμα στην πλάτη μιας καρέκλας μπιστρό έστηναν καθημερινά για δεκαετίες ένα θεατράλε σκηνικό, δημοκρατικά μοιρασμένο ανάμεσα σε στυλ και ρυθμούς και δωρεάν προσφερόμενο ως θέαμα σε όλους. Και, παρόλο που τις περισσότερες το προσπερνούσαμε, συνηθισμένοι στην όψη του, αρκούσε ένα τυχαίο βλέμμα σε μια φθαρμένη, ακριβή, βελούδινη στόφα για να νιώσουμε την αύρα της αστικής ζωής να ορμάει σαν ωστικό κύμα στα μάτια, το σώμα, το δέρμα. 

«Μεταφερόμαστε» Facebook Twitter
Tο εργαστήριο «ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑΙ ΚΑΛΑΒΡΟΣ» υπήρχε στην οδό Κερκύρας στην Κυψέλη για πολύ περισσότερο, από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

H φήμη της επιχείρησης γρήγορα ξεπέρασε τα όρια της γειτονιάς. Πελάτες εδώ ήταν όλη η Αθήνα. Δωμάτια σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες άδειαζαν και για λίγο σιωπούσαν, μέχρι να «βάλει το χέρι του» ο maitre-τεχνίτης, ξαναζωντανεύοντας τα έπιπλά τους. Και είναι βέβαιο ότι τα «κομμάτια» αυτά, που εναλλάσσονταν στο πεζοδρόμιο κάθε δυο-τρεις μέρες, άξιζαν τη ματιά ενός ρεαλιστή σαν τον Balzac ή τον Flaubert, για να αγκαλιάσει με τον δέοντα σεβασμό τη λεπτομέρειά τους.

Έτσι, πολύ πριν μάθουμε τους Campana Brothers και προτού τρυπώσει ανάμεσα στις λέξεις μας το «upcycling», στο 33 της οδού Κερκύρας είχε αναχθεί σε τέχνη το «upholstering» – στην καθαρευουσιάνικη μάλιστα εκδοχή του: «ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑΙ». Μια εκδοχή που φωτογράφιζε και περιείχε όλη την ιστορία του.

«Μεταφερόμαστε» Facebook Twitter
Το φαρδύ πεζοδρόμιο της Κερκύρας γνώρισε δόξες μπροκάρ και χρυσής πατίνας, καθώς πατήθηκε από αμέτρητα κομψά, ξύλινα ποδαράκια Louis XIV και Louis XV.

Όταν πρωτοείδα την ανακοίνωση ότι το εργαστήριο του ταπετσέρη αφήνει τη γειτονιά μας και μεταφέρεται αλλού, είπα να παρηγορήσω τον εαυτό μου με εκλογικεύσεις. Να σκεφτώ πως, όσο φυσικό ήταν να έχει κάνει η Κυψέλη την αρχή ανακαινίζοντας τα έπιπλά της, άλλο τόσο επόμενο ήταν τώρα, με το «gentrification» να την αγκαλιάζει όλο και πιο σφιχτά, να μη σηκώνει πια νέες ταπετσαρίες και παλιά δοκιμασμένη μαστοριά. Και πως είναι «καλό νέο» το γεγονός ότι η επιχείρηση μεταφέρεται και δεν κλείνει.

Όμως, λίγο μετά, εκείνη η καθαρεύουσα ξανάρθε μπροστά μου. Πήρε μια καρέκλα δανέζικης τραπεζαρίας, κάθισε ήρεμα στο τριζάτο μαύρο δέρμα και απαίτησε έναν σωστό αποχαιρετισμό. Κατέβασα, λοιπόν, έναν αγαπημένο Balzac και της τον αφιερώνω: «Όλα έτσι είναι, αλλά και δεν είναι. Τι λείπει; Ένα τίποτα, κι αυτό το τίποτα είναι το παν. Έχετε αποδώσει φαινομενικά τη ζωή, δεν έχετε εκφράσει όμως το πλεόνασμά της που ξεχειλίζει, εκείνο το κάτι τι που είναι ίσως η ψυχή και που επιφέρεται επάνω του κελύφους ως νεφέλη·».*

*Ηοnoré de Balzac, «To άγνωστο αριστούργημα», μτφρ. Δημήτρης Δημητριάδης, Άγρα 1983

Guest Editors
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ακροδεξιά, τα «ιμάτιά» της και μια υγειονομική ζώνη από λάστιχο

Guest Editors / Η Ακροδεξιά, τα «ιμάτιά» της και μια υγειονομική ζώνη από λάστιχο

Στο σημερινό όγδοο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά τα νομικο-δικαστικά και πολιτικά μέσα αντιμετώπισης του δεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα – αλλά και τους λόγους της παροιμιώδους αποτυχίας τους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Guest Editors / Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όταν εισάγεται η ιδιωτική οικονομική σχέση ασθενούς - γιατρού ανατρέπεται η συνθήκη που εγγυάται την ποιότητα της φροντίδας στο δημόσιο νοσοκομείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΔΩΝΑ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ