Eστιατόρια με σκληρές πόρτες (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Τα εστιατόρια στο American Psycho διαδέχονται το ένα το άλλο, τα πιάτα επίσης, όμως μετά το χτύπημα της καλύτερης κάρτας ο Patrick δέχεται ένα ακόμα μεγαλύτερο: υπάρχει ένα νέο εστιατόριο στο Manhattan στο οποίο είναι αδύνατον να κλείσεις τραπέζι. Το μυθικό μέρος αυτό λέγεται Dorsia.

Για το Dorsia μαθαίνουμε από την πρώτη σκηνή: ενώ τρώνε παρακολουθώντας και όλους τους άλλους που βρίσκονται στο ίδιο μέρος μ’αυτούς, ο Patrick έχει βαρεθεί ήδη κι αναρωτιέται μεγαλόφωνα «γιατί δεν είμαστε στο Dorsia;» Αυτό το όνομα μας κυνηγάει σ’όλη την ταινία. Η ερωμένη του, η οποία είναι υπερβολικά ναρκωμένη από τα χάπια που παίρνει με τις χούφτες, δέχεται να βγει μαζί του μόνο όταν της υπόσχεται να την πάει στο Dorsia. Τελικά δεν καταφέρνει να κλείσει τραπέζι και την πάει αλλού- αυτή είναι πολύ χάλια για να το καταλάβει. Είναι πολύ χάλια και για να παραγγείλει (και για να φάει) οπότε της παραγγέλνει τα εξής:

Σούπα φυστικοβούτυρου με καπνιστή πάπια και πουρέ κολοκύθας

Λιθρίνι με βιολέτες και κουκουνάρι

Aυτή τη φορά υποψιαζόμαστε ότι ο συγγραφέας θέλει να κοροϊδέψει τον κύκλο των ανθρώπων που κυκλοφορούν σ’αυτά τα μέρη περισσότερο για να τους δουν παρά για να φάνε. Κάποια στιγμή οι ήρωες αναρωτιούνται αν το τάδε εστιατόριο έχει “tuna Carpaccio” ή “tuna cappuccino”.

Την επόμενη μέρα στο γραφείο ένας συνάδελφος του Patrick λέει παρεμπιπτόντως ότι το πιάτο αχινού στο Dorsia είναι πολύ καλό. Με φρίκη ο Jason μαθαίνει ότι αυτός ο συνάδελφος όχι μόνο πήγε, αλλά πήγε και Παρασκευή βράδυ! Είναι ο ίδιος συνάδελφος που είχε την καταπληκτική κάρτα. Ο Patrivk δεν έχει άλλη λύση: τον καλεί για δείπνο (δυστυχώς και πάλι δεν πάνε στο Dorsia) και μετά τον σκοτώνει.

Καθώς τον σκοτώνει ουρλιάζει: TRY GETTING A RESERVATION AT DORSIA NOW YOU FUCKING STUPID BASTARD! YOU, FUCKING BASTARD!


(Όποιος δε γελάει εδώ, δεν έχει καθόλου χιούμορ:))

H ταινία τελειώνει χωρίς να δούμε ποτέ το Dorsia από μέσα. Παραμένει ένα άπιαστο όνειρο. Το μόνο που καταφέρνει ο Patrick όταν παίρνει τηλέφωνο για να κλείσει τραπέζι είναι να ακούσει αυτόν που σηκώνει το τηλέφωνο να ξεκαρδίζεται από την εξωφρενική και αφελή απαίτηση. Κάπου διάβασα (δυστυχώς δε θυμάμαι που) την εμπειρία κάποιου που έχει πάθει αυτό αλλά στ’ αλήθεια.  Φαντάζομαι ότι κανείς μας δεν έχει αμφιβολία ότι αυτά τα πράγματα γίνονται πράγματι. Τελευταία άκουσα 2 σεφ (όχι έλληνες) να λένε το εξής: "Το εστιατόριό μου έχει τόσο κόσμο που οι γονείς μου προσπαθούν να κλείσουν μήνες τραπέζι."

Πείτε με συντηρητική, αλλά αν ήμουν σεφ και συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα υπερηφανευόμουν στα περιοδικά. Σίγουρα οι γονείς μου θα ήταν ευπρόσδεκτοι ανά πάσα στιγμή. Αλλά φαίνεται ότι τώρα είναι κάτι για το οποίο δικαιούσαι να περηφανεύεσαι.

(Στο επόμενο και τελευταίο μέρος: ποια είναι τα “Dorsia” της εποχής μας;)

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ