Γιατί ακόμα μου αρέσουν τα τραπέζια!

Γιατί ακόμα μου αρέσουν τα τραπέζια! Facebook Twitter
Η Αντζελίνα επί το έργον...
2

Εκτός από μια καλή ταινία (συνήθως ένα ντοκιμαντέρ που θα μου αποκαλύψει καταστάσεις σε μακρινά μέρη ή πραγματικότητες που αγνοώ), ένα καλογραμμένο, συνήθως ειδησεογραφικό, άρθρο, έναν περίπατο στο δάσος, ένα ξαφνικό πλονζόν της γάτας μου στα μαξιλάρια, μια σφιχτή αγκαλιά κι ένα τηλέφωνο από τα ξενιτεμένα κορίτσια μου, μεγάλη χαρά μού δίνουν τα τραπεζώματα. Σχεδόν την ίδια χαρά με εκείνα τα ομαδικά μαγειρέματα με φίλους, όπου όλοι μπαίνουν στην κουζίνα και καθένας αναλαμβάνει ένα πόστο ‒ αλλά περισσότερο.

Τα τραπεζώματα κρύβουν τη χαρά της δημιουργίας, συμβάλλουν με έναν μοναδικό τρόπο στην αποθέωση του εφήμερου, έχουν την ικανότητα να τέρπουν, όπως και το σεξ, να ενώνουν, όπως ο χορός, να ανεβάζουν την εσωτερική θαλπωρή στα ύψη, όπως ο καλός λόγος των παππούδων και των γιαγιάδων στα εγγόνια τους, και να λύνουν μαγικά τη μοναξιά και την απομόνωση από τον κοινωνικό ιστό που ενισχύουν τα διαδικτυακά μέσα, το μπουρδούκλωμα κάθε δεκαετίας, στο οποίο υποκύπτουν συχνά οι δημιουργικοί άνθρωποι, και την ιδεολογική σύγχυση που όλοι βιώνουμε. Θες με την ψιλοκουβέντα, θες με κάτι που θα πει κάποιος και θα σε κάνει να δεις το θέμα σου αλλιώς, το φαγητό γύρω από ένα τραπέζι έχει απίστευτη επικοινωνιακή δύναμη.

Στους φίλους δεν μαγειρεύεις φαγητά για να εντυπωσιάσεις αλλά για να τους ευχαριστήσεις βαθιά με τη γεύση και τη νοστιμιά τους, να τους πεις «μου είστε πολύτιμοι» και με αυτό τον τρόπο σας το δείχνω. Και αν δοκιμάσω μαζί σας και μια συνταγή από το Διαδίκτυο που δεν πέτυχε, σιγά το πράγμα.

Η πρώτη στιγμή της ευχάριστης αυτής δημιουργίας που είναι το τραπέζωμα είναι η σύλληψη ενός, ας το πούμε, μενού, τι θα μαγειρέψω και γιατί. Θα μαγειρέψω φαγητά που αρέσουν σ' εμένα; Ή επειδή είναι πρωτότυπα; Ή τα συνηθισμένα μου, που περιμένουν με λαχτάρα οι καλεσμένοι φίλοι; Θυμάμαι παλιά που λέγαμε «αυτή την Κυριακή τρώμε στης θείας Αθηνάς, άρα, μμμ, τέλειο κοκκινιστό μοσχαράκι με πατάτες τηγανητές! Ααα, χθες φάγαμε τη φοβερή μους σοκολάτα της Σοφίας. Ωωω, η πιο ψιλοκομμένη σαλάτα λάχανο της Σορένας». Οι λαχανοντολμάδες της Άρτας, η βασιλόπιτα της Άννας, τα τρουφάκια της Ελένης, το παστίτσιο του Νίκου.

Στους φίλους δεν μαγειρεύεις φαγητά για να εντυπωσιάσεις αλλά για να τους ευχαριστήσεις βαθιά με τη γεύση και τη νοστιμιά τους, να τους πεις «μου είστε πολύτιμοι» και με αυτό τον τρόπο σας το δείχνω. Και αν δοκιμάσω μαζί σας και μια συνταγή από το Διαδίκτυο που δεν πέτυχε, σιγά το πράγμα. Τα τραπεζώματα δεν είναι επεισόδιο του «MasterChef», είναι το ακριβώς αντίθετο, η προσπάθεια είναι που μετράει.

Δεν είναι, βέβαια, εύκολο πράγμα τα τραπέζια. Πολλοί δεν το έχουμε με τη μαγειρική, άλλοι δεν έχουμε χρήματα (αν, βέβαια, αυτήν τη στιγμή διαβάζεις ένα κείμενο στον υπολογιστή σου, αυτό δεν ισχύει, εξάλλου το πιο ωραίο φαγητό είναι τα τηγανητά αυγά με τηγανητές πατάτες και μια σαλάτα ντομάτα σκέτη, με κόστος κάπου 4 ευρώ), άλλοι δεν έχουμε αρκετά σερβίτσια, άλλοι δεν έχουμε τραπεζαρία ή τραπέζι βεράντας, άλλοι ούτε έμπνευση, διάθεση ή φαντασία. Άλλοι «όλο πήζουμε» και άλλοι φοβόμαστε την εγγύτητα στο τραπέζι, τη σιωπή στο τραπέζι, τη Μαρία που... στο τραπέζι ή το «μα ποιον να καλέσω στο τραπέζι;». Όλοι οι λόγοι σεβαστοί και μερικοί πράγματι δυσάρεστοι, όταν συμβαίνουν στους κοντινούς μας φίλους.

Αλλά το έχουμε ξαναπεί ότι τα «πιο πετυχημένα δείπνα γίνονται με δέκα καλεσμένους σε τραπέζια των τεσσάρων», όπως και οι τέλειες ερωτικές βραδιές σε ετοιμόρροπες αιώρες. Έναν λόγο μόνο δέχομαι για την απροθυμία ορισμένων να καλέσουν για φαγητό φίλους στο σπίτι, τη λάντζα, το χάος στην κουζίνα! Τον γεμάτο σκουπιδοτενεκέ και τα κολλημένα τυριά στο πυρέξ του παστίτσιου. Εκεί... πάσο! Μέχρι και ο διάσημος σεφ Ρενέ Ρετζεπί σε έναν άνθρωπο ορκίζεται, τον λαντζέρη του. Δεν έχει πλάκα η λάντζα, είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα που κολλάει κάθε οικοδεσπότης στο τέλος της βραδιάς και κάνα-δυο μέρες μετά. Αλλά, είπαμε, η χαρά του τραπεζώματος είναι τέτοια, που με λίγη μουσική και ένα χέρι βοηθείας και αυτό περιέργως γίνεται μέρος της όμορφης βραδιάς, με σκέψεις αποτίμησης και χαμόγελα για τα όμορφα στιγμιότυπα.

Γιατί ακόμα μου αρέσουν τα τραπέζια! Facebook Twitter
Τα τραπεζώματα έχουν την ικανότητα να τέρπουν, όπως και το σεξ, να ενώνουν, όπως ο χορός, να ανεβάζουν την εσωτερική θαλπωρή στα ύψη, όπως ο καλός λόγος των παππούδων και των γιαγιάδων στα εγγόνια τους, και να λύνουν μαγικά τη μοναξιά και την απομόνωση από τον κοινωνικό ιστό που ενισχύουν τα διαδικτυακά μέσα.

Η ουσιαστική στιγμή της απόλαυσης που όλα τα σβήνει και σε κάνει να ξεχνάς τον κόπο (αν έχει κόπο ένα τραπέζι!), η νίκη του εφήμερου και της χαράς έναντι των δυσάρεστων και των αδιεξόδων είναι όταν ακουμπήσεις και την πιατέλα με τους λαχανοντολμάδες ή το στιφάδο στο τραπέζι, όταν δεις τα χαμόγελα των φίλων, όταν τραβήξεις κι εσύ την καρέκλα σου για να κάτσεις μαζί τους, όταν τσουγκρίσεις το ποτήρι σου με τα δικά τους και νιώσεις το υπερ-συναίσθημα πως όλα θα πάνε καλά και ότι «έχεις έναν άνθρωπο, μη φοβού κανέναν».

Ένας αγαπητός σεφ ‒γιατί να μην τον αναφέρω; Ο Περικλής ο Κοσκινάς είναι‒ μου έλεγε κάποτε ότι μπορεί ο σπουδαιότερος στόχος του σεφ να είναι να μη χαλάσει την παρέα, να την κάνει, μέσα από το καλομαγειρεμένο φαγητό, να μπει σε μια διαδικασία χαράς και μοιρασμένης απόλαυσης. Τα σημερινά επιτυχημένα τραπεζώματα ‒άκουσα έκπληκτη σε ένα σπίτι στη Νέα Υόρκη να λέει ένας φίλος, μονίμως καλεσμένος στα τραπέζια της φίλης μου‒ είναι εξίσου σημαντικά με τα κομμουνιστικά μανιφέστα και τις... παρτούζες των '60s, τον γυμνισμό των '70s, το άγριο clubbing των '80s. Φαντάζομαι, εννοούσε ότι το σημερινό τραπέζι για φίλους είναι το πιο «ωμό» κοινωνικά φαινόμενο της δεκαετίας που πέρασε, μια τολμηρή πράξη πρόσκλησης με «κινδύνους» απογύμνωσης, αλήθειας, ενότητας και εγγύτητας. Τα λέω γιατί από τα τραπέζια της παιδικής μου ηλικίας θυμάμαι τόσο τσακωμούς και φωνές όσο και ελαφρολαϊκά τραγουδισμένα αγκαλιά και κάπου τα αναπολώ, μια και τώρα πια μάλλον με ψυχαναλυτικό καναπέ μοιάζουν τα τραπέζια μας... (Αλλά, δικό μας.)

Λοιπόν; Ποιους θα καλέσετε στα γενέθλιά σας; Και τι θα μαγειρέψετε; Αυγά τηγανητά, το παστίτσιο της μαμάς σας ή Chateaubriand; Kαι από γλυκό; Τη Μαρία θα την καλέσετε τελικά;

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ

σχόλια

2 σχόλια
Η βασική μαγεία του τραπεζωματος είναι ότι ανοίγεις το σπίτι σου. Μαθαίνεις να δίνεις. Μαθαίνεις να μην βαριέσαι για τους άλλους.Καίτοι δεν το κάνεις περιμένοντας ανταπόδοση είναι καλό να θέτει νόρμες το τραπέζωμα. Νόρμες κοινωνικοποίησης δια της αμοιβαιας προσφοράς που κοντεύουμε να ξεχάσουμε για πολλούς και διάφορους λόγους.