Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Στο Suntan η τηνιακή αρχιτεκτονική συνδυάζεται με παστέλ αποχρώσεις, θρυλικούς ήρωες της δεκαετίας του '80 και μια ταράτσα για να απολαύσετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
0

Στον Φαλατάδο της Τήνου 

Έχοντας αδυναμία στην αισθητική των '80s, ο Σωτήρης Λυκίδης, ο Χρήστος Καλλιάνης και η Μυρσίνη Σπανέλη οραματίστηκαν ένα νοσταλγικό cocktail bar. Η τηνιακή αρχιτεκτονική συνδυάζεται με παστέλ αποχρώσεις, θρυλικούς ήρωες της δεκαετίας και μια ταράτσα για να απολαύσετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Έτσι, μετά από μια επίσκεψη στο σεληνιακό τοπίο του Βόλακα και μια βόλτα στα γραφικά στενά του Φαλατάδου, μπορείτε να ξεκουραστείτε στο Suntan, πίνοντας single origin espresso που ψήνεται μονάχα για το μαγαζί και απολαμβάνοντας ένα brunch οικείο αλλά και με φαντασία – ζητήστε τα Βloody Μary’s Εggs.   

Το μενού βασίζεται σε street food συνταγές, κάποιες από τις οποίες φτιάχνονται με τοπικά προϊόντα, για παράδειγμα θα βρείτε ένα mac 'n' cheese με παλαιωμένη γραβιέρα και κοπανιστή Τήνου. 

Όσο για τα ποτά, η εποχή των κοκτέιλ, που τα μπαρ είχαν αφήσει για πολλά χρόνια πίσω τους, αναδεικνύεται ξανά στο Suntan. Η εμπνεύστρια του concept Μυρσίνη Σπανέλη επαναπροσδιορίζει τα '80s classics με τη βοήθεια της Κατερίνας Αναγνώστου. Μέσα από νέες τεχνικές, οι δυο τους προσφέρουν ποτά όπως τα Long Island, Sex on the beach, Singapore Sling, Amaretto sour και Woo Woo στην πιο perfect εκδοχή τους. 

Suntan, Φαλατάδος, Τήνος, 6981 000530

Στη Xώρα της Τήνου

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Το αντισυμβατικό εστιατόριο του Παγκρατίου, το Lost Athens, που χωρίζει το μενού του σε πιάτα που καταναλώνονται «με το χέρι», «με πιρούνι και κουτάλι», «με πιρούνι και μαχαίρι», έφτιαξε για την πρώτη κατηγορία μια σειρά από διαφορετικά tacos, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία – αν δοκιμάσετε αυτό με το αργομαγειρέμενο αρνί «φρικασέ», πιστεύω ότι δύσκολα θα ξεχάσετε τη νοστιμιά του. 

Αναπτύσσοντας τις ιδέες του, που μπαίνουν σε χειροποίητες τορτίγιες, δημιούργησε τέσσερα νέα καλοκαιρινά tacos, σπιτικά νάτσος και γουακαμόλε, σεβίτσε τόνου και ταρτάρ γαρίδας, ένα ψητό καλαμπόκι μαριναρισμένο με βότανα, αρωματικό αλάτι, κόλιανδρο, λάιμ και sour cream.

Μαζί με την ομάδα του Noah συγκέντρωσαν περισσότερες από πενήντα διαφορετικές ετικέτες σε τεκίλα και μεσκάλ. Βάσισαν όλα τους τα κοκτέιλ σε αυτές, ενώ ανακατασκεύασαν ένα ερειπωμένο κτίριο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στη Χώρα της Τήνου, συνδυάζοντας τις μίνιμαλ κυκλαδίτικες γραμμές με μικρές λατινοαμερικάνικες πινελιές. 

Με την ανοιχτή κουζίνα να δουλεύει απέναντι από το μπαρ-νησίδα, το Santiago προσφέρει ποιοτικά σφηνάκια φαγητού και ποτού, είναι η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Τήνου που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Στο τέλος της cocktail λίστας θα βρείτε μια μαργαρίτα στο πιάτο, πρόκειται για κομμάτια ανανά εμποτισμένα με το κλασικό και δημοφιλές ποτό, τα οποία σερβίρονται με ανθό αλατιού. Δοκιμάστε το. 

Santiago, πλατεία Αγίου Γεωργίου (Χώρα), Τήνος, 6987 451393

Στη Μύκονο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Στη Χώρα του νησιού, κοντά στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους, θα συναντήσετε ένα μαγαζί που λειτουργούσε επί μία εικοσαετία ως κρεπερί. Η ομάδα του Lost που ανέλαβε να το αλλάξει σκέφτηκε να φτιάξει κάτι οικείο προς εκείνους που θα επισκέπτονταν ξανά το σημείο, αλλά θα το έβρισκαν αλλαγμένο. 

Κατέληξαν να δημιουργήσουν μια tosteria, ένα «κομψό βρόμικο», όπως λένε οι ίδιοι. Στο What A Ride κόβουν το προζυμένιο τους ψωμί σε χοντρές φέτες, προσφέρουν επτά διαφορετικούς συνδυασμούς τοστ με rib eye steak, με γαρίδες, με αστακό, με πράσινο και κίτρινο κολοκυθάκι, με φρέσκο και σε πίκλα αγγούρι, με τρία διαφορετικά τυριά – όλα τους συνοδεύονται από τις δικές τους διαφορετικές χειροποίητες σάλτσες.

Παράλληλα, λειτουργούν ως κάβα με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και φυσικά κρασιά του εγχώριου αμπελώνα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας.  

What A Ride, Πολυκανδριώτη (Χώρα), Μύκονος

Στη Φολέγανδρο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Μεταφερόμαστε στην Ταϊλάνδη, εκεί όπου μια μακροχρόνια παράδοση θέλει να αφήνονται φαγητά και ποτά στα spirit houses, στους χώρους μέσα στους οποίους «προστατεύονται» τα πνεύματα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο σκοπός είναι τα φιλικά πνεύματα να συγκεντρωθούν για να απολαύσουν όσα τους φέρνουν οι πιστοί, πιστεύεται ότι η παρουσία τους εκεί βοηθάει να κρατηθούν τα κακά πνεύματα μακριά. 

Πίσω στις Κυκλάδες, το Tuk Tuk δημιούργησε το δικό του spirit house σε μια αυλή στη Χώρα της Φολεγάνδρου. Στην καλοκαιρινή του εκδοχή, το μικροσκοπικό και δημοφιλές ταϊλανδέζικο του Κουκακίου χρησιμοποιεί ασιατικά spirits στα κοκτέιλ του, ενώ προσφέρει και δροσιστικές ασιατικές μπίρες. 

Με τις προσφορές στα σπίτια των πνευμάτων οι πιστοί κερδίζουν καλή τύχη. Γι’ αυτό και οι προτάσεις φαγητού έχουν τον τίτλο «offerings», είναι μικρά πιάτα ταιριασμένα με τα ποτά, τρεις επιλογές σε κυρίως (curry ημέρας, ψάρι στον ατμό, τραγανά φιλετάκια πάπιας με φρέσκα λαχανικά και hoisin σος), τηγανητό ρύζι με λαχανικά, τζίντζερ, τηγανητό αυγό και sriracha, ένα φαγητό που συνήθιζαν να καταναλώνουν οι μεθυσμένοι πελάτες των καμπαρέ.

Για γλυκό θα βρείτε το Τhai Sunday, ένα χειροποίητο παγωτό pandan με σαντιγί, γιασεμί, crumble από καρύδα, φιστίκι και καραμέλα. 

Όσο για το πνεύμα που προστατεύει τη νέα άφιξη του νησιού, αυτός είναι ο 6ος βασιλιάς της Ταϊλάνδης, θα τον δείτε να απεικονίζεται μόλις πάρετε στα χέρια σας το μενού. 

Tuk Tuk thai spirit house, Φολέγανδρος (Χώρα), 22860 27644

Στα Κουφονήσια

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Στο Άνω Κουφονήσι, ακριβώς πάνω από το λιμάνι του και με βλέμμα στο ακατοίκητο και αρχαιολογικά πολύτιμο νησί της Κέρου, το αρχιτεκτονικό γραφείο Yria Design κλήθηκε να σχεδιάσει έναν νέο all-day στέκι, απόλυτα εναρμονισμένο με το γύρω κυκλαδίτικο κλίμα. 

Το Τζετ είναι μια ιδέα των Λευτέρη Γεωργόπουλου (Theory bar & More, Τhe Clumsies, Odori Vermuteria, Frater & Soror), Μανώλη Λυκιαρδόπουλου (Odori Vermuteria, Frater & Soror), Γιάννη Τόρη (Frater & Soror) και Κωνσταντίνου Λέκκου (Theory bar & More).

Αντικρίζοντας τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που βρήκαν στον χώρο, αποφάσισαν να τον διατηρήσουν, γι’ αυτό ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος δημιούργησε διάφορες συνταγές σε πίτσα και γενικά προσανατολίζεται σε μια ιταλική, μεσογειακή κουζίνα.  

Οι μέρες στο Τζετ ξεκινούν με καφέ από την Area 51 και brunch βασισμένο στα ποιοτικά σάντουιτς και τα αυγά. Μετά τις δύο το μεσημέρι αρχίζουν να βγαίνουν από την κουζίνα του κεφτεδάκια με μια πλούσια σάλτσα San Marzano, καρπάτσιο από μοσχάρι και λαβράκι, ταρτάρ τσιπούρας και γαρίδες στα κάρβουνα, κοτολέτα αλά μιλανέζε, κλασικές συνταγές με ζυμαρικά δοσμένες με μοντέρνο τρόπο και μια vegan πουτανέσκα, δροσερές σαλάτες και, φυσικά, πίτσες σε κόκκινες και λευκές εκδοχές. 

Για τα ποτήρια σας, ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος έχει φτιάξει μια λίστα με απεριτίβο, ενώ προσφέρει και κλασικά κοκτέιλ με πολύ ενδιαφέροντα twists. 

Τζετ, Άνω Κουφονήσι, 6984 440000

Στην  Ίο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Ήταν καλοκαίρι του 1989 όταν ένα δεκαοκτάχρονο αγόρι αποβιβάστηκε στην Ίο για πρώτη φορά, κατά λάθος. Το καλοκαίρι του 2021 επιστρέφει στο νησί για να κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα. Ο Χρήστος Ευκρατίδης, πρώην ιδιοκτήτης του Noel και του Drunk Sinatra, συνεργάστηκε με την ομάδα του Crust, Πάνο Παπαδημόπουλο και Κωνσταντίνο Καραντάνη, και μαζί άνοιξαν τις έξι πόρτες (από τις οποίες πήρε και το όνομά του) του Doors, στην παραλία του λιμανιού του νησιού, στον Γιαλό.

Με χρώμα και boho λεπτομέρειες, με αιώρες και πλεκτές ομπρέλες, με κιλίμια και ξύλινους πάγκους, το σκηνικό αυτού του νέου all-day bar είναι γήινο, απόλυτα νησιώτικο και γεμάτο γωνιές.

Θέλοντας να θυμίσει ένα κλασικό καφενείο στο φαγητό, ο Νίκος Τριανταφύλλου υπογράφει το μενού του Doors που σερβίρει από νωρίς το πρωί παραδοσιακό ελληνικό πρωινό, πιάτα του νησιού φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα. Θα βρείτε τηγανόψωμο γλυκό και αλμυρό, σπιτικές μαρμελάδες, πίτες και αυγά. Το μεσημέρι θα χορτάσετε με κεφτεδάκια και πατάτες τηγανητές, με μπουγιουρντί, με μεζέδες που θυμίζουν καλοκαίρια άλλων χρόνων και μια καρπουζόπιτα για επιδόρπιο.

Η ναυαρχίδα του μαγαζιού είναι το μπαρ. Η Τίνα Σαρδή βρίσκεται πίσω από τη λίστα με τα frozen cocktails, με τις ελαφρώς πειραγμένες κλασικές συνταγές και τα ποτά με το έντονο ελληνικό στοιχείο.

Στη μεσαία πόρτα του Doors σας περιμένει και ένα concept store, αναζητήστε το.

Doors, λιμάνι Ίου, παραλία Γιαλός, 22860 93406

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ