MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε ταραμά και στα ηχεία παίζουν Τρύπες

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε ταραμά και στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Το MARIAS είναι το μαγαζί που έστησαν τα αδέρφια Γεννιτσάκη στο ένατο διαμέρισμα της πόλης για να πουν την ιστορία της μητέρας τους η οποία μαγείρευε για ελληνικά μαγαζιά τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια και όνειρό της ήταν να αποκτήσει το δικό της.
0

Το 2015, δυο αδέλφια, ο Θεόδωρος και ο Γιώργος Γεννιτσάκης, παρουσιάζουν το Pressure, το brand που αποτελεί τη συνέχεια ενός περιοδικού με το ίδιο όνομα που εμπνέεται από τη Μεσόγειο αλλά όχι από τα τοπία της.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που κατοικούν γύρω από αυτήν. Προς το παρόν, σχεδιάζoυμε μόνο t-shirts και φούτερ που πάνω τους έχουν ένα μήνυμα, μια φωτογραφία, θέλουμε να λέμε ιστορίες μέσα από τις συλλογές μας και ύστερα παρακολουθούμε ποιος είναι ο κόσμος που θέλει να φορέσει τα ρούχα αυτά», μου είχε πει ο Θεόδωρος πριν από μερικά χρόνια για το brand που αυτήν τη στιγμή έχει παρουσία σε πενήντα καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Μία από όσους έχουν επιλέξει να ντυθούν με σχέδια του Pressure είναι η Peggy Gou, για να σας βάλω λίγο στο κλίμα.

Το MARIAS είναι το μαγαζί που έστησαν τα αδέλφια Γεννιτσάκη στο ένατο διαμέρισμα της πόλης για να πουν την ιστορία της μητέρας τους, η οποία μαγείρευε για ελληνικά μαγαζιά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια και όνειρό της ήταν να αποκτήσει το δικό της μαγαζί.

Στοιχεία ελληνικά συνδυάζονται με την αραβική γραφή και αυτό το κράμα που αποτελεί το Pressure σχετίζεται με το πώς μεγάλωσαν οι εμπνευστές του, «σε μια περιοχή με κατοίκους από πάρα πολλές και διαφορετικές εθνικότητες, με ελληνικές παραδόσεις στο σπίτι μας. Ήμασταν οι μόνοι Έλληνες στη γειτονιά κι αυτό είχε ενδιαφέρον για μένα, ήθελα να εξηγήσω στους γύρω μου την κουλτούρα μας.

Μετά από χρόνια είδα κορίτσια από μπουρζουά γειτονιές να φοράνε τα ρούχα μας, κόσμο που ασχολείται με τον χώρο της μόδας και ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με αυτήν. Πλέον αυτού του είδους ο σχεδιασμός θεωρείται κουλ, για εμάς ήταν ένα homage στα άτομα που μας περιτριγυρίζουν», λέει ο Θεόδωρος, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί κανείς να έχει ένα πιο μοντέρνο lifestyle χωρίς να ξεχνά τις ρίζες του, για την ακρίβεια χωρίς να τις αφήνει αναξιοποίητες, και αυτό ακριβώς πρεσβεύει και το brand του.

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε φανατικά ταραμά ενώ στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Η ατμόσφαιρα αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα πρωινά κάποιοι διαβάζουν το βιβλίο τους εκεί και ανταλλάζουν κουβέντες με τη μαγείρισσα και αρχηγό της κουζίνας, ενώ παράλληλα μπορεί κανείς να πάρει τον καφέ του και το φαγητό για τον δρόμο.

Πριν από περίπου έναν μήνα, οι ακόλουθοι του Pressure βρέθηκαν να τρώνε σπανακόπιτα σε ένα εστιατόριο του Παρισιού. Το MARIAS είναι το μαγαζί που έστησαν τα αδέλφια Γεννιτσάκη στο ένατο διαμέρισμα της πόλης για να πουν την ιστορία της μητέρας τους, η οποία μαγείρευε για ελληνικά μαγαζιά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια και όνειρό της ήταν να αποκτήσει το δικό της μαγαζί.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια οικογενειακή επιχείρηση. Η Μαρία είναι η σεφ, ο Σταύρος, ο πατέρας, είναι αυτός που επιλέγει όλα τα προϊόντα που μπαίνουν στο μαγαζί, τον Θεόδωρο τον απασχολεί το αισθητικό κομμάτι, ενώ ο Γιώργος είναι εκείνος που διαχειρίζεται και οργανώνει τα πάντα στο μαγαζί.

Παντοπωλείο και εστιατόριο μαζί, το MARIAS είναι ανοιχτό από το πρωί, προσφέροντας τους καφέδες που επιλέγουμε περισσότερο στην Ελλάδα: εσπρέσο, φρέντο, ελληνικό και φίλτρου ή «γαλλικό» αν προτιμάτε, άλλωστε έτσι τον ζητούσαμε για χρόνια στην Ελλάδα, έτσι τον λένε και τα δυο αδέλφια. Η μαμά Μαρία ετοιμάζει για πρωινό ραβανί, κέικ και κουραμπιέδες, ενώ το μεσημέρι και το βράδυ συνήθως βγάζει καρυδόπιτα, μελομακάρονα και πορτοκαλόπιτα.

Η ατμόσφαιρα αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα πρωινά κάποιοι διαβάζουν το βιβλίο τους εκεί και ανταλλάζουν κουβέντες με τη μαγείρισσα και αρχηγό της κουζίνας, ενώ παράλληλα μπορεί κανείς να πάρει τον καφέ του και φαγητό για τον δρόμο. Η Μαρία φεύγει στις οκτώμισι το βράδυ για να αφήσει τον χώρο στα παιδιά της, τα οποία το λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα σπιτικά φαγητά που εκείνη έχει μαγειρέψει, συνοδεύοντάς τα με ελληνικά φυσικά κρασιά και μουσική επίσης ελληνική, άλλα όχι αυτή που φαντάζεστε.

Παστίτσιο, κεφτέδες, πατάτες στον φούρνο, φασολάκια, σπανακόρυζο, γιουβαρλάκια. Στο MARIAS το μενού αλλάζει καθημερινά, γράφεται με γνωστά σπιτικά πιάτα, αλλά έχει και πινελιές πιο ιδιαίτερες τις οποίες οι Γάλλοι δεν έχουν συνηθίσει, όπως τα λουκάνικα Τζουμαγιάς και η μπουγάτσα. Μέχρι τώρα ο ταραμάς και η σπανακόπιτα φεύγουν περισσότερο απ’ όλα, «σιγά-σιγά, τις τελευταίες μέρες μάς δίνουν και ονόματα για να τους κρατάμε, αφού πολλές μέρες αυτά έχουν τελειώσει με το που φτάσει το μεσημέρι».

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε φανατικά ταραμά ενώ στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Οι πελάτες τους προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες, «είναι Γάλλοι, είναι και τουρίστες που θέλουν να ζήσουν μια πραγματική, μη τουριστική ελληνική εμπειρία».

Λειτουργεί και ως παντοπωλείο, προτείνει ελληνικά προϊόντα, μάλιστα κάποια από αυτά διατίθενται για πρώτη φορά στο Παρίσι, τα λάδια, τα κρασιά, οι μπίρες, οι σοκολάτες και το μέλι που έρχονται από τις Σέρρες, από τον τόπο καταγωγής της οικογένειας, το μέρος που τα δυο αδέλφια έχουν ταυτίσει με τα παιδικά τους χρόνια.

«Αυτήν τη στιγμή συζητάμε με πολλούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα για να φέρουμε προϊόντα που δεν είναι γνωστά εδώ. Πριν ανοίξουμε, ταξιδέψαμε πολύ για να γνωρίσουμε ανθρώπους που φτιάχνουν φανταστικά πράγματα, αλλά δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να τα βγάλουν εκτός κι εμείς είμαστε σε επαφή μαζί τους».

Οι πελάτες τους προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες, «είναι Γάλλοι, είναι και τουρίστες που θέλουν να ζήσουν μια πραγματική, μη τουριστική ελληνική εμπειρία. Είναι Έλληνες που θα πιουν έναν φρέντο ή θέλουν να απολαύσουν φαγητό που θα τους θυμίσει Ελλάδα. Το Pressure μας βοηθάει πολύ, πολλοί άνθρωποι που έρχονται μας γνωρίζουν ήδη από αυτό. Θέλουμε το MARIAS να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, προσφέροντας δυσεύρετα προϊόντα, πιάτα που δεν γνωρίζουν οι μη Έλληνες, να είναι κάτι παραπάνω από ένα παντοπωλείο ή εστιατόριο, θα πολύ ενεργό για να μοιράζεται τον ελληνικό πολιτισμό και τη μεσογειακή κουλτούρα μέσα από events και συνεργασίες που έχουμε προγραμματίσει για το 2023».

Ο Θεόδωρος και ο Γιώργος ήθελαν να λειτουργούν το βράδυ κάτι που να φέρνει σε καφενείο, έτσι το φαγητό προσφέρεται ως μεζές και συνοδεύει φυσικά κρασιά – ένα από τα οινοποιεία που φιλοξενεί  είναι αυτό του Τετράμυθου. Παίζουν μόνο ελληνική εναλλακτική μουσική, «βλέπουμε τον κόσμο και αποφασίζουμε τι θα βάλουμε, αναλόγως με τις ηλικίες μπορεί να παίξουμε πιο παλιά ή πιο σύγχρονα κομμάτια. Βάζουμε και Κ. Βήτα και Τρύπες, που είναι τα προσωπικά μας ακούσματα, αλλά συνήθως αρέσουν πολύ, παρότι οι Γάλλοι δεν τα γνωρίζουν. Προσπαθούμε να προσφέρουμε άγνωστα κομμάτια της Ελλάδας, είτε πρόκειται για γεύση, είτε για προϊοντα, είτε για μουσική».

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε φανατικά ταραμά ενώ στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Η Μαρία φεύγει στις οκτώμισι το βράδυ για να αφήσει τον χώρο στα παιδιά της τα οποία το λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα σπιτικά φαγητά που εκείνη έχει μαγειρέψει κατά τη διάρκεια και να τα συνοδεύσουν με ελληνικά φυσικά κρασιά και μουσική, επίσης ελληνική, άλλα όχι αυτή που φαντάζεστε.

MARIAS, 77 rue Sedaine, Παρίσι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ