Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party;

Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Η ιδέα πίσω από το Πούλμαν του Κώστα και της Χρύσας είναι να φτιάχνουν νόστιμο φαγητό και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν μια κοινότητα.
0

Ο Κώστας Παρδάλης έκανε τα πρώτα του μαγειρικά βήματα στην αθηναϊκή gastro pub του 7 food sins, μετακόμισε στο Λονδίνο και δούλεψε σε βραβευμένες κουζίνες, όπως αυτές του μονάστερου Barrafina και του τριάστερου sketch. «Όσο έμεινα εκεί έφαγα σε μαγαζιά που πραγματικά με έκαναν να νιώσω ότι δεν ξέρω να τηγανίζω ούτε αυγό και με ώθησαν να ψάξω κουζίνες, υλικά και συνταγές από όλο τον κόσμο», λέει.

Μετά από δύο χρόνια βρέθηκε για πρακτική στη Βαρκελώνη, πέρασε έναν μήνα στο επίσης τριάστερο Hermanos Τorres και έπειτα γύρισε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως private chef στη Σίφνο, καθώς ήθελε να επιχειρήσει να σερβίρει τις δικές του συνταγές. Επιστρέφοντας πια στην Αθήνα, και μια και του αρέσει να λερώνει την κουζίνα του, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν να τρέξει ένα supper club, κάτι ανάμεσα σε dinner party, social club και pop-up εστιατόριο που τον βοηθά να πειραματιστεί  με τεχνικές και υλικά πριν βρεθεί στηn μπριγάδα ενός μαγαζιού.

«Τρελαίνομαι να τρώω, να δοκιμάζω, να γράφω για το φαγητό, πού και πού να μαγειρεύω για μένα, για φίλους, το καλοκαίρι για την οικογένειά μου. Αν και μεγάλωσα σε ένα σπίτι χωρίς τραπεζαρία, από πάντα ήθελα να μαζεύω κόσμο και να τρώμε μαζί». Γι’ αυτό και η αρχιτέκτονας Χρύσα Πετροχείλου άνοιξε στο Instagram ένα προφίλ που προσωπικά μού αρέσει πολύ, το nouvelle_alacuisine, μέσω του οποίου μοιράζεται όσα νόστιμα απολαμβάνει και αγαπά με λίγο περισσότερο κόσμο.

Όπως στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, άνθρωποι που μπορεί να μη γνωρίζονται μεταξύ τους κάθονται δίπλα-δίπλα και ταξιδεύουν παρέα, έτσι και στο δικό τους Πούλμαν, όπως βάφτισαν το εγχείρημά τους, άγνωστοι ή και γνωστοί ταξιδεύουν με όχημα το φαγητό.

Το φετινό καλοκαίρι, κάπου ανάμεσα σε πανηγύρια, μαγειρικές και συζητήσεις στη Σίφνο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν κάτι παρέα, έτσι οι δυο τους άρχισαν πολύ πρόσφατα να στήνουν μεγάλα τραπέζια στα οποία οι συνδαιτυμόνες μοιράζονται μια ξεχωριστή εμπειρία, όχι μόνο γαστρονομική.

Ο Κώστας μαγειρεύει, η Χρύσα στρώνει, στολίζει το τραπέζι και μας υποδέχεται. Όπως στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, άνθρωποι που μπορεί να μη γνωρίζονται μεταξύ τους κάθονται δίπλα-δίπλα και ταξιδεύουν παρέα, έτσι και στο δικό τους Πούλμαν, όπως βάφτισαν το εγχείρημά τους, άγνωστοι ή και γνωστοί ταξιδεύουν με όχημα το φαγητό. 

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Αναρωτιόμασταν “πού και πώς γνωρίζεις ανθρώπους στην Αθήνα; Θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μέρος με φαγητό, τυχαία, όπως σε ένα μπαρ;”»

Η ιδέα τους είναι να φτιάχνουν νόστιμο φαγητό και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν μια κοινότητα, «άλλωστε ένα γεύμα μπορεί να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση, έστω και για ένα βράδυ. Αυτό που πιστεύουμε ότι αλλάζει με το Πούλμαν είναι το ζήτημα της οικειότητας. Νιώθουμε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από το τραπέζι του εστιατορίου μέχρι το τραπέζι ενός σαλονιού».

Τα τελευταία χρόνια η Χρύσα οργάνωνε έτσι κι αλλιώς παρόμοια τραπέζια με δικούς της ανθρώπους, σε γενέθλια, γιορτές, αποχαιρετιστήρια πάρτι και πικνίκ, και κατέληγε πάντα να μαζεύει ετερόκλητα άτομα που γίνονταν μια παρέα. Ο Κώστας, πάλι, βρέθηκε στα δεκαεννιά του σε ένα ramen supper club στη Βαρκελώνη και ενθουσιάστηκε. Τότε ήταν που πρωτοσκέφτηκε ότι ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο και ο ίδιος.

Σε μια πόλη με άπειρη προσφορά όσον αφορά το φαγητό, γιατί εκείνοι σκεφτήκαν να ξεκινήσουν αυτού του είδους τα γεύματα; «Υπάρχει μεν άπειρη προσφορά, αλλά θεωρούμε ότι λίγα τελικά είναι τα μέρη όπου μπορείς να κάτσεις, να φας νόστιμα και να νιώσεις άνετα. Αυτό όμως που μας ώθησε πιο πολύ να ξεκινήσουμε το Πούλμαν ήταν το ότι αναρωτιόμασταν “πού και πώς γνωρίζεις ανθρώπους στην Αθήνα; Θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μέρος με φαγητό, τυχαία, όπως σε ένα μπαρ;” Μετά από δύο χρόνια καραντίνας, απομόνωσης και κοινωνικών περιορισμών αυτή η σκέψη/επιθυμία ήταν ακόμα πιο έντονη. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε.

Απευθυνόμαστε σε όσους και όσες έχουν κουραστεί από τη μοναξιά της πόλης και θέλουν να ζήσουν κάτι διαφορετικό. Ίσως ακούγεται λίγο γραφικό, αλλά έτσι προέκυψε, από μια δική μας ανάγκη και επιθυμία. Και ενώ δεν μπορούμε να  πούμε ότι έχουμε κάποιο στάνταρ κοινό, κάπως έχει προκύψει και οι περισσότεροι “επιβάτες” σχετίζονται με την τέχνη ή το φαγητό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αρχιτέκτονες, ηθοποιοί, μαγείρισσες και foodies κάθονται στο ίδιο τραπέζι».

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Μέχρι τώρα έχουν στρώσει γύρω στα δέκα τραπέζια, στην αρχή σε σπίτια φίλων τους και μετά κάνοντας pop-up εμφάνιση σε μαγαζιά.

Το Πούλμαν τους είναι ευέλικτο, μπορεί να είναι πιο μικρό ή πιο μεγάλο, αλλά πάντα έχει την τάση να μετακινείται. Συνήθως φιλοξενούν γύρω στα δέκα άτομα, αλλά, για παράδειγμα, την παραμονή των Χριστουγέννων ταξίδεψαν με σαράντα θέσεις. Παρκάρει όπου υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι, από σαλόνια και αυλές μέχρι εργαστήρια κεραμικής και χώρους τέχνης, και κάνει δρομολόγια συνήθως δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Μέχρι τώρα έχουν στρώσει γύρω στα δέκα τραπέζια, στην αρχή σε σπίτια φίλων τους και μετά κάνοντας pop-up εμφάνιση σε μαγαζιά όπως το Τέρας στον Νέο Κόσμο. Εκεί ετοίμασαν έναν πιο casual χριστουγεννιάτικο μπουφέ με φαγητό που θύμιζε Halloween. Τις υπόλοιπες μέρες ετοιμάζουν ένα tasting menu πέντε σταδίων, περίπου στα σαράντα ευρώ με κρασί.

Το τελευταίο περιελάμβανε ένα ταρτάκι με πουρέ κρεμμύδι-κακάο, κολοκυθάκι σε ζύμωση και τραγανή πέτσα κοτόπουλου, ψητή κολοκύθα με φιστικοβούτυρο, αφρό κολοκύθας, kombu και γύρη, τραχανά με miso, μανιτάρια, αρνίσια γλυκάδια, μαρμελάδα τσίλι, ένα brisket με πουρέ κουνουπίδι, πέστο από κολοκυθάκι σε ζύμωση και σάλτσα από τα κόκαλά του, αφρό cheesecake με λέμονγκρας, τζελ ροδιού, crumble μελομακάρονου και σταφύλι confit -–το επιδόρπιο σερβίρεται και τρώγεται απευθείας από το ράνερ.

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Οι πρώτες ύλες μας, τα λαχανικά και το κρέας, είναι τοπικές, από μικροπαραγωγούς, και βεβαίως εποχικές».
 Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Το Πούλμαν παρκάρει όπου υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι.

«Οι πρώτες ύλες μας, τα λαχανικά και το κρέας, είναι τοπικές, από μικροπαραγωγούς, και βεβαίως εποχικές. Δευτερευόντως δουλεύουμε κάποια ασιατικά υλικά, καθώς η μείξη τους με τις ελληνικές συνταγές έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Κάνουμε κατά κάποιον τρόπο ένα προσιτό fine dining, γαστρονομικά πιάτα σε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα και όλο αυτό το προσφέρουμε σε όσο γίνεται πιο χαμηλή τιμή ώστε να είμαστε προσιτοί.

Η art de la table στο Πούλμαν αλλάζει κάθε φορά. Μπορεί να περιλαμβάνει από σκαλιστά ασημικά και κεντήματα της γιαγιάς μέχρι λωτούς που έγιναν κηροπήγια και κηρομπογιές για να αφήσει ο καθένας το δικό του προσωπικό στοιχείο στο τραπέζι, «ήταν ουσιαστικά ένας τρόπος που σκέφτηκα για να σπάσει ο πάγος. Πας σε ένα τραπέζι που δεν γνωρίζεις κανέναν, δεν ξέρεις τι να κάνεις, ζωγραφίζεις», εξηγεί η Χρύσα

Η κάβα του Πούλμαν αποτελείται από ελληνικά κρασιά, τα περισσότερα από αυτά είναι ήπιας παρέμβασης. Όσον αφορά τη μουσική, ακολουθεί την ώρα και τη διάθεση του τραπεζιού, κινείται από jazz μέχρι italo disco ήχους.

«Γενικά, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει πολύ την ιδέα του supper/social club, του φαίνεται ενδιαφέρουσα η συνθήκη να γνωρίζει αγνώστους και άγνωστες μέσα από ένα δείπνο. Κάτι που μας γέμισε με μεγάλη χαρά ήταν όταν μετά από ένα γεύμα κάποιοι που μέχρι πριν από μια ώρα δεν γνωρίζονταν φόρεσαν το παλτό τους και έφυγαν μαζί για ποτό, σαν παρέα. Θέλουμε να πάμε το Πούλμαν σε όσο πιο πολλά μέρη γίνεται, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας. Σε ένα δεύτερο, επόμενο στάδιο σκεφτόμαστε να βρούμε έναν δικό μας χώρο όπου θα μπορούμε να εφαρμόσουμε το ίδιο concept, αλλά πιο ανοιχτό».

Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Γενικά ο κόσμος έχει αγκαλιάσει πολύ την ιδέα του supper/social club».
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Κάνουμε κατά κάποιον τρόπο ένα προσιτό fine dining, γαστρονομικά πιάτα σε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα».
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
«Θέλουμε να πάμε το Πούλμαν σε όσο πιο πολλά μέρη γίνεται, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας», λένε ο Κώστας και η Χρύσα.
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Κάτι που μας γέμισε με μεγάλη χαρά ήταν όταν μετά από ένα γεύμα κάποιοι που μέχρι πριν από μια ώρα δεν γνωρίζονταν φόρεσαν το παλτό τους και έφυγαν μαζί για ποτό, σαν παρέα.
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Η art de la table στο Πούλμαν αλλάζει κάθε φορά.
Πούλμαν: Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε κόσμο είναι ένα dinner party; Facebook Twitter
Το Πούλμαν είναι ευέλικτο, μπορεί να είναι πιο μικρό ή πιο μεγάλο, αλλά πάντα έχει την τάση να μετακινείται.

Περισσότερα για το πότε και πού στήνονται τα τραπέζια του Πούλμαν θα βρείτε εδώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT