Σοκολάτα γάλακτος ή αλλιώς, η γλύκα που ήρθε από το περίπτερο

Σοκολάτα γάλακτος ή αλλιώς, η γλύκα που ήρθε από το περίπτερο Facebook Twitter
4

Σοκολάτα γάλακτος ή αλλιώς, η γλύκα που ήρθε από το περίπτερο

 

Όσο ο κόσμος προχωρά το δρόμο του-ανώτερου-πολιτισμού του, η γεύση γίνεται πιο εκλεκτική, πιο εκλεπτυσμένη, ρωτά για την ποιότητα και την πρώτη ύλη, γυρνά την πλάτη της στο «βρώμικο», σε κείνο που δεν χτίζει γραμμωμένους μυς, σε ό,τι δεν σε βοηθά να πεθάνεις μετά τα 100. Όμως, η παλιά αγάπη σε γυρνά εκεί που ξεκίνησες τον έρωτά σου με τη σοκολάτα, στα λημέρια του περίπτερου, στη σοκολάτα που έφερνε δώρο ο θείος σαν ερχόταν επίσκεψη στο σπίτι, σε κείνη που πρωτοαγόρασες με το χαρτζηλίκι της γιαγιάς. Όσο κι αν μπορεί να με θαμπώσει ένα ντιζάιν ζαχαροπλαστείο με γαλλικές πατισερί άλλο τόσο θα με θαμπώνει πάντα η συγκίνηση του να πάρω το ασανσέρ, να κατέβω με το παλτό και τις σαγιονάρες στο περίπτερο, να την αγοράσω, να μυρίσω ευλαβικά τη  μαγική μυρωδιά που αναδύεται μόλις σκίσεις το χάρτινο περιτύλιγμα, να θαμπωθώ από το ασημόχαρτο, να δαγκώσω την πρώτη μπουκιά, να την αφήσω βασανιστικά να λιώσει κάτω από τη γλώσσα, με κλειστό κι ακίνητο το στόμα, με σφραγισμένες περαιτέρω όλες τις αισθήσεις, με κατεβασμένα όλα τα ρολά του εγκεφάλου μου. Στο περίπτερο ψωνίζω πάντα γάλακτος. Άπαξ και μπεις στη διαδικασία των όρων όπως «κουβερτούρα» «τόσο τις εκατό περιεκτικότητα σε κακάο» αρχίζει η γκουρμεδολογία που σκοτώνει την ακατέργαστη, αθώα χαρά. Αυτή θα ψωνίσω και για το γλυκό που μου κατέβηκε νυχτιάτικα να φτιάξω αλλά δεν μου βρίσκεται η «μαύρη». Ό,τι κι αν λένε οι συνταγές όλα τα γλυκά γίνονται και με τη γάλακτος περιπτέρου, από την απλή μέχρι τη γεμισμένη με σιρόπια, με πραλίνες, με φρούτα, με ξηρούς καρπούς, με ό,τι του φανεί του κατασκευαστή.  Η κάθε γάλακτος έχει το χαρακτήρα της. Αυτόν που θα έρθει να λιώσει με τον δικό σου. Εσύ τί γάλακτος είσαι;

 

 

BREAK

Σαν να λιώνει στο στόμα σου μια καραμέλλα γάλακτος από κείνες τις παλιές με την αγελαδίτσα, με σοκολατένιο παραπλανητικό χρώμα και πλούσια υφή. Τόσο καραμελλένιο άρωμα, που θα το ήθελες λιωμένο πάνω σε ένα εναλλακτικό μπανόφι ή σαν γλάσο στο κέικ.

 

LACTA

Ανοιχτόχρωμη και βουτυράτη στο λιώσιμό της, προβάλλει τον δικό της, εντελώς ιδιαίτερο χαρακτήρα. Με την ελαφρώς καραμελένια επίγευσή της δεν μοιάζει με τις άλλες, σχεδόν καίει με τη γλύκα της το λαιμό στην τελευταία επίγευση. Ταιριάζει στους Πίτερ Παν, σε όσους βλέπουν τη ζωή μόνο γλυκιά, σε όσους πίνουν τον καφέ τους με 3 κουταλιές ζάχαρη.

 

MILKA

Στο πρώτο λιώσιμο γεμίζει το στόμα σου με ένα άρωμα πραλίνας φουντουκιού, πλούσια και με ήπιο άρωμα κακάου θα ταίριαζε σε όλα τα γάλακτος-γούστα, ούτε πολύ αλλά ούτε και καθόλου, σοκολατένια.  Η συγκαταβατική, αυτή που ταιριάζει στους βολικούς ανθρώπους.

 

CADBURY

Σε ωραίο σκούρο χρώμα, βουτυράτη, φινετσάτη, διαλύεται πλούσια στο στόμα αφήνοντας το πιο συμπυκνωμένο άρωμα κακάου απ’όλες τις άλλες. Θα ήθελες να την χαρίσεις στον γκουρμέ εραστή της γεύσης γάλακτος, πιστεύοντας ότι θα εκτιμήσει δεόντως από το περιτύλιγμα μέχρι την ισορροπημένη σοκολατένια επίγευσή της. Θα σου αρέσει αν είσαι κι εσύ ράτσας.

 

ION

Σαν παιδική μνήμη που δεν την αγγίζει ο χρόνος, κρατά τις υποσχέσεις της, λιώνει βουτυράτη κι ευχάριστη, διόλου λιγωτική, ισορροπημένη στη ζάχαρη και το κακάο της, χωρίς να βγάζει δυσάρεστη γαλατίλα. Ταιριάζει στους ρομαντικούς, στους σταθερούς, στους πιστούς, στους παραμυθένιους.

 

 

 

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια