Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο

Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Σε μπολ έρχεται και ο συνδυασμός ψιλοκομμένο σουτζούκι, λιλιπούτειες φρέσκες γαρίδες, σταμναγκάθι και dashi, γιαπωνέζικος ζωμός με βάση το miso... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Λίγες ημέρες πριν από το γύρισμα του χρόνου ένα καινούργιο εστιατόριο έκανε ντεμπούτο στο κέντρο της Αθήνας, και το όνομα αυτού Nolan. Όλα ξεκίνησαν από το πιάτο σταμναγκάθι, dashi, γαρίδες και σουτζούκι. «Μόλις το δοκίμασα από τα χέρια του sous-chef του Π-Βοx, Σωτήρη Κοντιζά, σκέφτηκα ότι αυτό το πιάτο θα μπορούσε να στηρίξει ένα εστιατόριο» λέει ο Κώστας Πισσιώτης, ο ιδιοκτήτης του νέου εστιατόριου, που, μετά την εμπειρία του ως συνιδιοκτήτη του Π-Βοx, προχώρησε στη δημιουργία του Nolan.

Την κουζίνα του εστιατόριου έχει αναλάβει ο Σωτήρης Κοντιζάς. Η φιλοσοφία της απροσδιόριστη. Αυτό, μερικές φορές, μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα για ένα εστιατόριο, αλλά στην περίπτωση του Nolan αποτελεί πλεονέκτημα. Ο σεφ, με καταγωγή από Ελλάδα και Ιαπωνία, μπορεί, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, να ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα στο ασιατικό street food, την ελληνική μεσογειακή προσέγγιση και τους δημιουργικούς συνδυασμούς. Το μενού δεν είναι φλύαρο. Είναι μικρό, περιεκτικό και ενδιαφέρον.

Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Το φαγητό στο Nolan έχει ενδιαφέρον αλλά και ο διάκοσμος δεν υπολείπεται, εξυπηρετώντας τον στόχο της δημιουργίας ενός μαγαζιού στην καρδιά του κέντρου της πόλης... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η κουζίνα προτίθεται να ανανεώνει μέρος του καταλόγου σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με τις πρώτες ύλες. «Καμένα λάχανα και κουνουπίδια» αναφέρει ο κατάλογος και το πιάτο αυτό αποδεικνύεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα. Πρόκειται για ψητό λάχανο και κουνουπίδι και λεπτές φέτες μήλο και καρότο που είναι όλα τραγανά και δένουν γευστικά με το τριμμένο ξερό ανθότυρο του Μπαμπούνη από τη Νάξο και τα ψιλοκομμένα καρύδια, ενώ την τελική πινελιά βάζει, κάτι σαν υποψία, η διακριτική παρουσία από το λάδι τρούφας (€7). Τα πιάτα όπου σερβίρεται το φαγητό είναι όλα πήλινα, χειροποίητα, ιδιαίτερα. Σε μπολ έρχεται και ο συνδυασμός ψιλοκομμένο σουτζούκι, λιλιπούτειες φρέσκες γαρίδες, σταμναγκάθι και dashi, γιαπωνέζικος ζωμός με βάση το miso (€8), με το παιχνίδι των γεύσεων να κάνει ασκήσεις ισορροπίας. Το NFC (Nolan Fried Chicken) είναι νόστιμες μπουκιές κοτόπουλου, μαριναρισμένες σε μυρωδικά και παναρισμένες πριν περάσουν από το τηγάνι, που συνοδεύονται με ροδέλες ραπανάκι, φύλλα παντζαριού και μαγιονέζα (€8). Η σάρκα του μαριναρισμένου μαγιάτικου (14) είναι χυμώδης και αφήνει στην επίγευση διακριτικό κάπνισμα – φίνο πιάτο. Με ενθουσίασε το Nolan hot dog (€7). Το τύπου bao ban, φτιαγμένο στον ατμό ζυμωτό κατασκεύασμα περιέχει φρέσκο λουκάνικο σε κομμάτια με λάχανο και συνοδεύεται από kimchi. Πικάντικο και συγχρόνως δροσερό από το αλατισμένο γιαούρτι.

Το φαγητό στο Nolan έχει ενδιαφέρον αλλά και ο διάκοσμος δεν υπολείπεται, εξυπηρετώντας τον στόχο της δημιουργίας ενός μαγαζιού στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Τα υλικά που κυριαρχούν στη μικρή σάλα είναι το μωσαϊκό στους τοίχους και στην τεράστια πόρτα, το μάρμαρο, το ξύλο και το μέταλλο, ένας αρμονικός συνδυασμός που έστησε ο αρχιτέκτονας Μάνος Μπαμπούνης. Η κουζίνα στο επάνω επίπεδο, με άνοιγμα σαν θυρίδα, επιτρέπει να έχεις μια αίσθηση της πυρετώδους δουλειάς που γίνεται εκεί. Το Nolan είναι ένα εστιατόριο με μητροπολιτικό αέρα που θα σε ικανοποιήσει γευστικά και αισθητικά και θα σε κερδίσει με τη φιλοξενία του.

Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Ψητό λάχανο και κουνουπίδι και λεπτές φέτες μήλο και καρότο που είναι όλα τραγανά και δένουν γευστικά με το τριμμένο ξερό ανθότυρο του Μπαμπούνη από τη Νάξο και τα ψιλοκομμένα καρύδια... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Η κουζίνα στο επάνω επίπεδο, με άνοιγμα σαν θυρίδα, επιτρέπει να έχεις μια αίσθηση της πυρετώδους δουλειάς που γίνεται εκεί... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Το Nolan είναι ένα εστιατόριο με μητροπολιτικό αέρα που θα σε ικανοποιήσει γευστικά και αισθητικά και θα σε κερδίσει με τη φιλοξενία του.... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

☛ Nolan, Βουλής 31-33, Αθήνα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ