ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα των γιορτών + Μια συνταγή για κόκορα από μια Τσιριγώτισσα γιαγιά

Τα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα των γιορτών + Μια συνταγή για κόκορα από μια Τσιριγώτισσα γιαγιά Facebook Twitter
Σας προκαλώ να φτιάξετε αυτήν τη συνταγή και να τη βάλετε στο τραπέζι που θα στρώσετε για εκείνους που αγαπάτε. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Μεγάλωσα νομίζοντας ότι η γαλοπούλα με τη γέμιση είναι το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κάτι ανάμεσα σε αστακό μπλεγμένο με καβούρι ή γουρουνόπουλο με μήλο στο στόμα, περιτριγυρισμένο με τέλειες, στρογγυλές πατάτες που τις φώναζαν «baby».

Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση, λοιπόν, που στο χωριό μου, στη Μεσσηνία, δεν είχαν καμιά γαλοπούλα στα κοτέτσια τους και απορούσα πάντα γιατί η γιαγιά μου η Κυριακούλα, Λευκαδίτισσα μεγαλωμένη στην Αθήνα, επέμενε να μαγειρεύει κοτόσουπα και τις δύο μεγάλες μέρες του χρόνου.

Στην πορεία εννοείται πως έμαθα για τα ξενόφερτα έθιμα και άρχισα να εκτιμώ εκείνους που εμμονικά προτιμούσαν να μαγειρεύουν κάτι από τα παλιά, που τους θύμιζε άλλα χρόνια και έτρεφε τη νοσταλγία τους.

Γι' αυτό και πάντα στις γιορτές προσπαθούσα να κάθομαι δίπλα στη γιαγιά της οικογένειας. Συνήθως καθόταν σιωπηλή, αποτραβηγμένη από τον θόρυβο, με τα χέρια σταυρωμένα στην ποδιά της και ένα μόνιμο μειδίαμα που μαρτυρούσε τη χαρά για όσα έβλεπε, ανάκατη με τις μνήμες απ' όσα είχε ζήσει. Έτσι κι εγώ πήγαινα δίπλα και της έπιανα ψιλή κουβέντα. Άκουγα ιστορίες, μάθαινα τις συνήθειές της, αναπολούσα μαζί της μια ζωή που δεν είχα ζήσει, βούρκωνα όταν βούρκωνε και στο τέλος αγκαλιαζόμασταν και ρίχναμε συνωμοτικά βλέμματα ή μία στην άλλη το υπόλοιπο βράδυ.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας έβραζαν από πάντα στάρι και έφτιαχναν πηχτή για να έχει ο χρόνος μεγάλες σοδειές και για να μη λείψει τίποτα από τα σπίτια.

Σε ανάλογες γιορτές και συγκεντρώσεις έμαθα πως στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, αυτές τις μέρες, έβαζαν χοιρινό στον φούρνο. Το δικό τους χοιρινό, μεγαλωμένο στην αυλή τους, που οι άντρες έσφαζαν την παραμονή των Χριστουγέννων. Από το χοιρινό κρατούσαν το φαγητό της επόμενης μέρας και έφτιαχναν λουκάνικα, απάκι και παστό για τον υπόλοιπο χρόνο.

Το έθιμο αυτό κρατάει από την αρχαία Ελλάδα και διατηρείται σε πολλά μέρη μέχρι σήμερα. Στη Στερεά Ελλάδα το χοιρινό μαγειρευόταν με σέλινο, στην Αρκαδία έφτιαχναν με αυτό κρεατόπιτα, στην Κεφαλονιά το μαγείρευαν με λάχανο ή κουνουπίδι και στην Κρήτη το έριχναν στον ξυλόφουρνο πάνω σε λεμονόφυλλα.

Στη Βόρεια Ελλάδα και στον Πόντο συνήθιζαν αυτήν τη μέρα να φτιάχνουν λαχανοντολμάδες, αντιγράφοντας τα σπάργανα του Χριστού, ενώ για τον ίδιο λόγο στην Ήπειρο έφτιαχναν λεπτές τηγανίτες που πασπάλιζαν με καρύδι, κανέλα και μέλι. Στη Θράκη, πάλι, γέμιζαν ένα έντερο μεγάλο με χοιρινό συκώτι, ρύζι, πράσο, κρεμμύδι και ντομάτα και το μαγείρευαν στην κατσαρόλα. «Μπάμπω» το λένε και το ίδιο έθιμο το βρίσκουμε και σε κάποια μέρη της Στερεάς Ελλάδας.

Τα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα των γιορτών + Μια συνταγή για κόκορα από μια Τσιριγώτισσα γιαγιά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Φυσικά, πάντα υπήρχε το χριστόψωμο σε διάφορες μορφές. Στην Κρήτη, μάλιστα, το φτιάχνουν με μέλι και ροδόνερο και κανέλα ακόμα και σήμερα. Όλοι σχηματίζουν έναν σταυρό στην επιφάνειά του και οι περισσότεροι κάνουν διάφορα σχήματα με ζυμάρι από πάνω, όπως πέταλα, λουλούδια και πουλιά, για να έχουν την τύχη με το μέρος τους. Στο κέντρο του χριστόψωμου υπάρχει ένα καρύδι που συμβολίζει τη γονιμότητα. Αντίστοιχα, πάντα βρίσκουμε το βασιλόψωμο της Πρωτοχρονιάς αλλά και τη βασιλόπιτα, που σε κάποια μέρη της Ελλάδας τη φτιάχνουν αλμυρή σαν πίτα.

Για την Πρωτοχρονιά, πάλι, στην παλιά Ελλάδα υπήρχαν πολλά, διαφορετικά πιάτα, που παραδοσιακά φτιάχνονταν σε κάθε σπίτι. Στη Σύμη ακόμα και σήμερα φτιάχνουν από την παραμονή σούπα με κατσίκι ή αρνάκι. Και είναι, μάλιστα, ένα θαύμα ο τρόπος που στρώνουν τα γιορτινά τους τραπέζια.

Στην Ήπειρο δεν υπήρχε περίπτωση να μην υπάρχει στο τραπέζι μια πίτα και στην Κόνιτσα η βασιλόπιτα περιέχει διάφορα φύλλα αλλά και στοιχεία που φέρνουν τύχη, όπως σιτάρι και κλαδάκι από αμπέλι. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας έβραζαν από πάντα στάρι και έφτιαχναν πηχτή για να έχει ο χρόνος μεγάλες σοδειές και για να μη λείψει τίποτα από τα σπίτια. Στα Γρεβενά γινόντουσαν μεγάλα γλέντια με πίτες, χοιρινές τηγανιές και άφθονο κρασί.

Κάπως έτσι βρέθηκα να συζητώ με την ποιήτρια Λίτσα Καβάκου-Στρατηγού, μητέρα της φίλης μου Σταματίνας, με καταγωγή από τα Κύθηρα, για τα δικά της τραπέζια. Η Λίτσα για μένα είναι η όμορφη συνάντηση μιας Κυριακής γύρω από ένα τραπέζι. Με απίστευτο χιούμορ, υψηλές μαγειρικές ικανότητες και λατρεία στα γλυκά, έχει κλέψει την καρδιά μου και απολαμβάνω μαζί της κάθε κουβέντα που κάνουμε.

Αυτήν τη φορά το θέμα μας ήταν ο γιορτινός κόκορας του Τσιρίγου, με τη μοναδική του γεύση. Προσπάθησα, λοιπόν, να αποσπάσω τη συνταγή της και μάλιστα ήθελα να την αποτυπώσω όπως κάθε άλλη συνταγή, με αναλυτικά τα συστατικά και ακρίβεια στον τρόπο εκτέλεσης. Θα σας ομολογήσω κάτι. Απέτυχα παταγωδώς. Θα σας γράψω, όμως, τη συνταγή, όπως την είπε εκείνη, και αν έχετε μαγειρικό ένστικτο και θάρρος να μπείτε στην κουζίνα, θα τη φτιάξετε και όλο το σπίτι θα μυρίσει γιορτή, αγάπη και μοίρασμα.

Τα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα των γιορτών + Μια συνταγή για κόκορα από μια Τσιριγώτισσα γιαγιά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Συστατικά

Ένας κόκορας αναθρεμμένος καλά, παχύς και υπέροχος
Μερικά κρεμμύδια και μερικά σέλινα για το βράσιμο
Βούτυρο γάλακτος φρέσκο
Κόκκινο κρασί
3-4 ντομάτες μεσαίου μεγέθους ή και περισσότερες, αν θέλουμε πλούσια σάλτσα
Πελτές
Σκόρδο
Ελαιόλαδο
Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση

Τον κοκκινιστό κόκορα τον βράζεις για να φτιάξεις την κοτόσουπα αυγολέμονο για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Επειδή, όμως, δεν αγαπούν όλοι το αυγολέμονο και υπάρχει πάντα ένας καλός λόγος να βρίσκεται στο τραπέζι μια μακαρονάδα, κρατάς τον μισό, αφού τον βράσεις καλά, και συνεχίζεις το μαγείρεμά του.

Ρίχνεις στο τηγάνι μπόλικο βούτυρο γάλακτος και μια ιδέα ελαιόλαδο μαζί με κρεμμύδι, σκόρδο και κανέλα, για να αποκτήσει το λίπος άρωμα και το φαγητό τέλεια γεύση. Ρίχνεις τον κόκορα στο λίπος που καίει και αρχίζεις να τον τσιγαρίζεις, για να γίνει το χρώμα του χρυσαφένιο γύρω- γύρω. Δεν βιάζεσαι. Γυρνάς και ξαναγυρνάς κάθε κομμάτι για να γίνει το τηγάνισμα ομοιόμορφο. Μετά ρίχνεις το κρασί, σκύβεις πάνω από το σκεύος και καταλαβαίνεις πώς μυρίζει η ευτυχία. Αφήνεις το κρασί να εξατμιστεί και να το ρουφήξει το κρέας.

Ρίχνεις τις ντομάτες αφού τις έχεις ξεφλουδίσει και τρίψει στον τρίφτη. Βάζεις και μια γενναία κουταλιά καλό πελτέ. Προσθέτεις λίγη ζάχαρη, δοκιμάζεις, ελέγχεις την οξύτητα και αν είναι, προσθέτεις λίγη ακόμη. Αλατοπιπερώνεις, χαμηλώνεις τη φωτιά και περιμένεις. Μόλις δέσει η σάλτσα σου, βράζεις τα μακαρόνια, τα καις με βούτυρο και γεμίζεις την πιατέλα σου φαγητό για όλους.

Πιθανότατα, αυτή την εποχή να έχετε διαβάσει πολλές συνταγές. Και είμαι σίγουρη ότι θα είναι όλες υπέροχες, με ιδιαίτερα συστατικά, μετρημένες ποσότητες και περίπλοκη εκτέλεση. Σας προκαλώ, όμως, να φτιάξετε αυτήν τη συνταγή και να τη βάλετε στο τραπέζι που θα στρώσετε για εκείνους που αγαπάτε. Αν υπάρχουν φαγητά που περιγράφουν την αγάπη, ο κοκκινιστός κόκορας της Λίτσας είναι ένα απ' αυτά.

Τα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα των γιορτών + Μια συνταγή για κόκορα από μια Τσιριγώτισσα γιαγιά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαγειρεύοντας για βασιλιάδες»: Η συναρπαστική ζωή του Antonin Carême, του πρώτου διάσημου σεφ

Λέσχη Ανάγνωσης: Γαστρονομία / «Μαγειρεύοντας για βασιλιάδες»: Η συναρπαστική ζωή του Antonin Carême, του πρώτου διάσημου σεφ

Ένα αφήγημα του Ian Kelly για τη ζωή και το έργο του «μάγειρα των βασιλέων» και «βασιλιά των μαγείρων», του πρώτου σεφ-καλλιτέχνη, που ήταν τόσο νάρκισσος ώστε να προτιμήσει να αποσυρθεί και να πεθάνει μόνος του, παρά να επιτρέψει σε μια «φιλανθρωπία» να σκιάσει τη λάμψη της εικόνας του.
ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ