Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο!

ΚΥΡΙΑΚΗ Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο! Facebook Twitter
0

Υλικά (για 4 μερίδες)
· 2 λίτρα σπιτικό ζωμό λαχανικών (βλ. συνταγή πιο κάτω)
· Τα μπουκετάκια από ένα μικρό μπρόκολο, λάχανο ψιλοκομμένο, 1 καρότο σε λεπτές ροδέλες, κινέζικο λάχανο (βάλτε περίπου μια χούφτα από κάθε λαχανικό που περίσσεψε)
· 1 κομμάτι (4 εκατ.) τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη
· 2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο στον τρίφτη
· 2 κουτ. σούπας πάστα miso (λευκή ή καφετί που είναι πιο αλατισμένη)
· 1 φλιτζάνι γαλοπούλα ή χοιρινό ψητό κομμένο σε κυβάκια (σε μέγεθος ενός ζαριού) ή 400 γραμμάρια gyoza γαρίδας ή λαχανικών
· 150 γραμμάρια noodles αυγού ή ρυζιού (διαφανή) ή φιδέ
· 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
· 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
· Λίγα φυλλαράκια φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά) ή λίγες βελόνες σχοινόπρασο, ψιλοκομμένες
· Λίγο sesame oil ή ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
· Αλάτι

Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο! Facebook Twitter
Αφρατεύουμε τα βρασμένα noodles με ένα πιρούνι, τα σουρώνουμε και τα χωρίζουμε στα μπολ.

Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε 4 μπολ ή πιάτα σούπας.

Σε καλά αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τα noodles και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να κρατάνε ελάχιστα. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από κρύο νερό βρύσης. Τα αφρατεύουμε με ένα πιρούνι, τα σουρώνουμε και τα χωρίζουμε στα μπολ.

Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε με λίγο sesame oil ή ελαιόλαδο το σκόρδο, το τζίντζερ, την καυτερή πιπερίτσα (αν χρησιμοποιούμε) και τον κουρκουμά.

Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να αρωματιστεί καλά.

Προσθέτουμε το miso και με αυγοδάρτη (σύρμα) ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε αναλόγως.

Ρίχνουμε στον ζωμό τα dumplings ή τα διάφορα ψιλοκομμένα κρεατικά. Τα dumplings είναι έτοιμα όταν ανέβουν στην επιφάνεια. Τα κρεατικά είναι ήδη μαγειρεμένα οπότε χρειάζονται μόνο να μαλακώσουν στον ζωμό και να νοστιμίσουν. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το λίπος ή τη σος που έχει μείνει στα κρεατικά που μαγειρέψατε την προηγούμενη με λίγο χαρτί κουζίνας ή κάτω από νερό βρύσης.

Μετά από δύο λεπτά προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα λαχανικά και βράζουμε για 2-3 λεπτά.

Με τσιμπίδα ή μια κουτάλα σούπας μοιράζουμε τα dumplings ή τα κρεατικά και τα λαχανικά σε κάθε μπολ με τα noodles και συμπληρώνουμε με τον ζωμό.

Διακοσμούμε με τον κόλιανδρο ή το σχοινόπρασσο και σερβίρουμε αμέσως.

Την Πρωτοχρονιά τρώμε κινέζικο! Facebook Twitter

Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών είναι αγνότερος από τον κύβο λαχανικών και χρησιμοποιεί όλα τα κοτσάνια από μαϊντανό π.χ., τα «κουρασμένα» εξωτερικά φύλλα και μικρά κομμάτια από λαχανικά που ψιλοκόψαμε για σαλάτες, κρεμμύδια και φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδα που περίσσεψαν, κοτσάνια από μπρόκολο αλλά και θυμάρι και δάφνη για να τον αρωματίσουμε. Προετοιμάζεται εύκολα κάθε φορά που έχουμε μαγειρέματα και διατηρείται στην κατάψυξη. Η κλασική γαλλική μαγειρική στηρίζεται στους φρέσκους ζωμούς και η προετοιμασία τους είναι καθημερινή δουλειά των σεφ.

Πώς προετοιμάζουμε έναν νόστιμο ζωμό λαχανικών: Σε βαθιά κατσαρόλα και δυνατή φωτιά σοτάρουμε με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και για 5-10 λεπτά το κρεμμύδι με 4 σκελίδες σκόρδο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (κοτσάνια από ένα μάτσο μαϊντανό, 2 καρότα, το πράσινο μέρος από 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, τα χοντρά κοτσάνια από το μπρόκολο και τα σκληρά μέρη από το λάχανο). Σοτάρουμε για 5 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε δύο λίτρα ζεστό νερό και βράζουμε για μισή ώρα. Σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε τον ζωμό ανάλογα με τη συνταγή. Μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 2 μήνες. Ιδανικός για ριζότι, λαδερά, σάλτσες κάθε είδους και χορτοφαγικές μακαρονάδες.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT