Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες για την καρδιά του χειμώνα

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter
Δεν γίνεται ποτέ εντελώς βελούδινη, πάντα το μπρόκολο θα κρατήσει λίγο από την υφή του και αυτό κάνει αυτή τη σούπα ξεχωριστή.
0

Σούπα μπρόκολο με κρουτόν πολύσπορου ψωμιού με τσίλι και σπόρους

Όταν περισσεύουν λίγα μακαρόνια τώρα τον χειμώνα και σας βρίσκεται μπρόκολο στο σπίτι, θυμηθείτε αυτή τη συνταγή που για να γίνει βελουτέ χρησιμοποιεί τη γλουτένη των μακαρονιών. Δεν γίνεται ποτέ εντελώς βελούδινη, πάντα το μπρόκολο θα κρατήσει λίγη από την υφή του και αυτό κάνει αυτή τη σούπα ξεχωριστή. 

Υλικά
1 σκελίδα σκόρδο 
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 κλωνάρια σέλερι
1 μπρόκολο (το κεφάλι και το κοτσάνι του)
½ φλιτζάνι βρασμένο μακαρονάκι (κοφτό, κοχυλάκι, μίνι πένες)
2 φλιτζάνια νόστιμο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα 
Στραγγιστό γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί (όπως το γαλοτύρι) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε και σιγοβράζουμε μαζί το σκόρδο, το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι με μισό ποτήρι νερό.

Προσθέτουμε το μπρόκολο και μισό φλιτζάνι βρασμένο μικρό μακαρονάκι (κοχυλάκι, κοφτό κ.λπ.) και δύο φλυτζάνια περίπου νόστιμο, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου.

Όταν όλα βράσουν καλά, αλέθουμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές (με περισσότερη ή λιγότερη υφή, ανάλογα με τα γούστα σας).

Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.

Βάζουμε ξανά το μίγμα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση, χωρίς να κοχλάζει, σε χαμηλή φωτιά.

Τη σερβίρουμε ζεστή με μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί, λίγες σταγόνες από αρωματισμένο λάδι και τα κρουτόν. 

Για το συνοδευτικό ψωμί: Κόβουμε το ψωμί σε τετραγωνάκια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, σπόρους κολοκύθας, 1-2 σκελίδες σκόρδου και νιφάδες καυτερό μπούκοβο.

Χορτοφαγική σούπα με παντζάρια και σκορδόψωμο από ψωμί με καρύδια

(6 μερίδες) 

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter

Ο ογδοντάρης Γάλλος σεφ Pepin, καλός φίλος και πολλάκις δεξί χέρι της περίφημης σεφ Julia Childs που θεωρείται ότι έμαθε τη μαγειρική στις Αμερικανίδες, κέρδισε και εκείνος την Αμερική στα '80s με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα βιβλία του κάνοντάς τις γαλλικές συνταγές να φαίνονται εύκολες για τον καθένα.

Πολλά από αυτά τα βιβλία τα εικονογράφησε ο ίδιος αφού το μεγάλο του πάθος μετά τη μαγειρική είναι η ζωγραφική.

Ακόμα και τώρα δεν το βάζει κάτω, από τη σπιτική του κουζίνα στο Κονέτικατ της Αμερικής ανεβάζει βιντεάκια στα social media με εξαιρετικά απλές συνταγές που μπορεί να εκτελέσει ο καθένας. H συνταγή της σούπας που θυμίζει μπορστ είναι από το βιβλίο του Jacques Pepin’s Simple and Healthy Cooking (1994) με εικονογράφηση δική του. 

Υλικά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μικρά καρότα σε λεπτές ροδέλες
6 κούπες νερό 
6-8 παντζάρια (περίπου 700 γρ.) κομμένα σε μικρά κομμάτια
Λίγο χυμό λεμονιού
Λίγο ξίδι
Ελάχιστη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
Ελάχιστο άνηθο
6 φέτες ψωμί με καρύδια, 1 σκελίδα σκόρδο ή σκόνη σκόρδου, ελάχιστο βούτυρο ή ελαιόλαδο 

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα σοτάρουμε για 2 μόλις λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα παντζάρια και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και δοκιμάζουμε. 

Βάζουμε λίγο-λίγο το μίγμα σε μπλέντερ ή το ομογενοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. 

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολάκια με μία κουταλιά γιαούρτι και λίγο άνηθο και το νόστιμο ψωμί δίπλα. 

Για το συνοδευτικό ψωμί: Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με βούτυρο και τις πασπαλίζουμε με ελάχιστη σκόνη σκόρδου. Εναλλακτικά τρίβουμε κάθε φέτα με μισή σκελίδα σκόρδο για να το αρωματίσουμε και μετά το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο ή γκριλ για λίγα λεπτά. 

Σούπα καρότο με άνηθο και ελιόψωμο

(6 μερίδες) 

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter

Ένα μπολ ζεστή βελουτέ σούπα καρότου που φωτίζει το χειμωνιάτικο τραπέζι με το όμορφο χρώμα της. Το ψωμί δίνει στη γλυκιά αυτή σούπα μια επιπλέον νοστιμιά από τη γεύση της ελιάς.   

Υλικά
60 γρ. φρέσκο ανάλατο βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό καρότα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες (αν τα αγοράσετε από αγορά βιοκαλλιεργητών, μπορείτε να κρατήσετε και τα φυλλαράκια τους και να τα χρησιμοποιήσετε αντί για άνηθο)
2 κλωνάρια σέλερι
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου (αντικαταστήστε με νερό, αν δεν έχετε ζωμό)
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Αλάτι, πιπέρι και γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα 
6 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, αν δεν χρησιμοποιήσετε ζωμό

Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλερι, τον ζωμό, τον μισό άνηθο, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η σούπα και την ομογενοποιούμε με μπλέντερ χειρός (ραβδομπλέντερ ή λίγη-λίγη σε μπλέντερ). Σερβίρουμε με το γιαούρτι πασπαλισμένο με λίγη πάπρικα και μια σταλιά άνηθο.  

Αν έχετε και τα φυλλαράκια από τα καρότα, ψιλοκόψτε τα και σοτάρετέ τα σε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Γίνονται τραγανά και μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνηθο. 

Φρυγανίζουμε λίγο το ελαιόψωμο σε τοστιέρα ή στο φούρνο πριν το σερβίρισμα.





 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM