Vassaltis Vineyards: αυτό είναι το νεότερο οινοποιείο της Σαντορίνης

Vassaltis Vineyards: αυτό είναι το νεότερο οινοποιείο της Σαντορίνης Facebook Twitter
Η φιλοσοφία μας είναι να αφήνουμε το terroir να μιλήσει από μόνο του. Μέσω των ενεργειών μας, καταφέρνουμε πρωταγωνιστής να είναι το κρασί μας, όχι εμείς...
1


 

Το οινοποιείο Vassaltis είναι το νεότερο της Σαντορίνης και βρίσκεται στον Βούρβουλο. Συνομιλήσαμε με τους τρεις βασικούς συντελεστές (Γιάννης Βαλαμπούς, Ηλίας Ρουσσάκης, Γιάννης Παπαοικονόμου), οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας το όραμά τους.

— Γιατί επιλέξατε το όνομα «Vassaltis»;

Γ.Β.: Η ονομασία του οινοποιείου ήταν κάτι που μας απασχόλησε αρκετά. Με τη βοήθεια των «Wine Wonders» και έπειτα από πολλές προτάσεις και συζητήσεις, καταλήξαμε στο όνομα «Βασάλτης». Βασάλτης είναι το εκρηξιγενές πέτρωμα που προκύπτει από την ταχεία ψύξη της βασαλτικής λάβας. Αυτό συνέβη και κατά τη δημιουργία του ανάγλυφου του νησιού λόγω των ηφαιστειακών εκρήξεων. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πέτρωμα που προσθέτει στην ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λέξη που να συνδυάζει ιδανικά το ηφαιστειακό terroir με τη δυναμική των κρασιών μας. Νομίζω πως, τελικά, τα καταφέραμε.

— Παρόρμηση ή επιχειρηματικό πλάνο η δημιουργία ενός νέου οινοποιείου στο νησί;

Γ.Β.: Νομίζω, λίγο και από τα δύο. Σίγουρα, δεν μπορείς να χτίσεις ένα οινοποιείο και να φτιάξεις κρασί χωρίς τον ενθουσιασμό της παρόρμησης, όπως επίσης δεν μπορείς να συνεχίσεις να φτιάχνεις κρασί χωρίς τον προγραμματισμό του επιχειρείν. Και τα δύο συστατικά χρειάζονται σήμερα σε ένα οινοποιείο, και το μεράκι και η αγάπη για το κρασί αλλά και η χρηστή διαχείριση και η κερδοφορία που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Η ισορροπία ανάμεσα στα δύο πιστεύω ότι είναι και το κλειδί για την επιτυχία.

Ένα κρασί είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας, όχι μόνο γιατί μέσα του κλείνει το προϊόν της γης και του κλίματός της αλλά και επειδή περιέχει την αγάπη, τον κόπο και το μεράκι των ανθρώπων της, των ανθρώπων πίσω από το μπουκάλι.

— Είναι γνωστό ότι το κρασί της Σαντορίνης είναι μοναδικό, όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

Γ.Π.: Τα προβλήματα είναι όντως πολλά και χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς και ανάλυσης. Θα εστιάσουμε, όμως, στο μεγαλύτερο από αυτά, που δεν είναι άλλο από τη συρρίκνωση του αμπελώνα, κυρίως εξαιτίας της «τουριστικής βιομηχανίας», που θεωρεί πως έχει την απόλυτη προτεραιότητα στη Σαντορίνη και δεν διστάζει να διαλύσει, στο όνομα του κέρδους, μια κληρονομιά αιώνων. Επομένως, δημιουργείται ένα «ντόμινο» που ξεκινά από την έλλειψη της πρώτης ύλης, ωθεί στην αύξηση της τιμής του σταφυλιού και, τελικά, αυξάνει την τιμή του κρασιού. Παρ' όλα αυτά, το κρασί της Σαντορίνης παραμένει μοναδικό και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε.

— Μια ακόμη ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης είναι οι τεχνικές κλαδέματος των αμπελιών. Ποιες είναι αυτές και τι σημαίνουν;

Γ.Π.: Η τεχνική του κλαδέματος της Σαντορίνης είναι πανάρχαια και μοναδική. Προέκυψε λόγω των εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών του νησιού. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι την άνοιξη, εποχή που ανοίγουν οι νέοι βλαστοί, και ο δυνατός ήλιος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξαν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του ιδιότυπου και μοναδικού κλαδέματος του νησιού. Θα αναφέρω δύο σημαντικούς τύπους.


Η πιο κοινή τεχνική κλαδέματος είναι η «γυριστή». Τη συναντάμε σε μέρη με περισσότερο αέρα, που είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι του αμπελώνα. Αυτό το κλάδεμα συνίσταται σε 4 με 5 «αμολυτές» (το περσινό κλαδί με 8-10 μάτια περίπου), τις οποίες ο αμπελουργός πλέκει μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα καλάθι από νέα κλαδιά στην επιφάνεια του παλιού. Το κλήμα, κλαδεμένο με αυτό τον τρόπο, μοιάζει με καλάθι πλεγμένο με αμπελόβεργες. Κατ' αυτό τον τρόπο, το φυτό στέκεται δυνατό απέναντι στον επικίνδυνο ανοιξιάτικο αέρα και προφυλάσσει τα «παιδιά του», τα σταφύλια, από τον δυνατό ήλιο του καλοκαιριού στο εσωτερικό του καλαθιού.


Η άλλη τεχνική ονομάζεται «κουλούρι ή κλάδα». Αυτό συνίσταται σε 4 με 5 «αμολυτές». Από κάθε αμολυτή ο αμπελουργός, με πολλή προσοχή, για να μη σπάσει, σχηματίζει έναν μικρό κύκλο (κουλούρι), του οποίου το επίπεδο είναι περίπου κάθετο στο επίπεδο του εδάφους. Έτσι, το φυτό κρατά τα σταφύλια μακριά από το έδαφος, ώστε να μην τραυματίζονται, και καταλαμβάνει λιγότερη επιφάνεια.

Vassaltis Vineyards: αυτό είναι το νεότερο οινοποιείο της Σαντορίνης Facebook Twitter
Το οινοποιείο Vassaltis είναι το νεότερο της Σαντορίνης και βρίσκεται στον Βούρβουλο.

— Μιλήστε μου, σας παρακαλώ, για τα κρασιά σας.

Η.Ρ.: Η φιλοσοφία μας είναι να αφήνουμε το terroir να μιλήσει από μόνο του. Μέσω των ενεργειών μας, καταφέρνουμε πρωταγωνιστής να είναι το κρασί μας, όχι εμείς. Οινοποιούμε κάθε αμπελοτεμάχιο ξεχωριστά, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε τις δυνατότητες του καθενός. Έτσι, προχωρούμε στα ανάλογα χαρμάνια. Προς το παρόν, είναι διαθέσιμα 4 κρασιά μας:

Σαντορίνη ΠΟΠ 2014: Η πρώτη μας προσπάθεια. Ασύρτικο 100%. Υψηλής οξύτητας οίνος με χαμηλό αλκοόλ για τα δεδομένα της Σαντορίνης. Πολλή μεταλλικότητα και «συμπύκνωση», με μια εξαιρετική για μας εξέλιξη. Ένα γαστρονομικό κρασί στο οποίο το Ασύρτικο πρωταγωνιστεί πλήρως. Συνολικά, εμφιαλώθηκαν 7.000 φιάλες κι έχουν απομείνει ελάχιστες.


Σαντορίνη ΠΟΠ 2015: Ασύρτικο 100%. Πολύ διαφορετική χρονιά από αυτήν του 2014. Υψηλότερη αλκοόλη, πολύ καλή οξύτητα, πολλή μεταλλικότητα και πολύ μακρά επίγευση. Ακόμα, πρέπει να αναφέρουμε πως αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερη για τα αρωματικά της χαρακτηριστικά. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι απ' το αποτέλεσμα. Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί κατά την παλαίωσή του.


«Νασίτης» ΠΓΕ Κυκλάδων Λευκός 2015: Αηδάνι και Αθήρι 90%, με 10% Ασύρτικο. Το αντίπαλο δέος του Ασύρτικου. Ένας συνδυασμός ποικιλιών που «έδεσαν» άψογα. Αρωματικά πολύπλοκο και έντονο, με γεμάτο σώμα και εμφανή την ορυκτότητα και τον νησιώτικο χαρακτήρα.


Αηδάνι ΠΓΕ Κυκλάδων Λευκός 2015: Δυστυχώς, εμφιαλώθηκαν 650 φιάλες και είναι διαθέσιμο μόνο στο οινοποιείο. Εξαιρετική χρονιά για το Αηδάνι, με πολύπλοκο άρωμα και γεμάτο σώμα. Πολύ ιδιαίτερος οίνος, που κατά την παλαίωσή του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ως τα μέσα Ιουνίου θα είναι διαθέσιμα και μερικά ακόμα από τα κρασιά μας, όπως το Σαντορίνη ΠΟΠ 2015, παλαιωμένο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια με 100% Ασύρτικο, και το «Βάσανος» ΠΓΕ Κυκλάδων Ερυθρός 2015, με 100% Μανδηλαριά.

Vassaltis Vineyards: αυτό είναι το νεότερο οινοποιείο της Σαντορίνης Facebook Twitter
Σίγουρα, δεν μπορείς να χτίσεις ένα οινοποιείο και να φτιάξεις κρασί χωρίς τον ενθουσιασμό της παρόρμησης, όπως επίσης δεν μπορείς να συνεχίσεις να φτιάχνεις κρασί χωρίς τον προγραμματισμό του επιχειρείν...

— Όταν ακούμε τη λέξη «Ασύρτικο», ο νους μας ταξιδεύει στην ακροθαλασσιά. Με τι γεύσεις μας προτείνετε να το απολαμβάνουμε;

Γ.Π.: Σίγουρα, το Ασύρτικο συνδυάζεται εξαιρετικά με ψάρια και θαλασσινά, ταιριάζει καταπληκτικά με πουλερικά ψητά ή πουλερικά που συνοδεύονται με λευκές σάλτσες, με ελαφριά μαγειρευτά φαγητά που έχουν ως βάση το ελαιόλαδο και τα λαχανικά και, φυσικά, με τους περισσότερους συνδυασμούς ζυμαρικών.

— Μπορεί ένα κρασί να είναι πρεσβευτής της Ελλάδας στις πέντε ηπείρους;

Γ.Β.: Ένα κρασί είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας, όχι μόνο γιατί μέσα του κλείνει το προϊόν της γης και του κλίματός της αλλά και επειδή περιέχει την αγάπη, τον κόπο και το μεράκι των ανθρώπων της, των ανθρώπων πίσω από το μπουκάλι. Και, φυσικά, εννοώ τον οινολόγο, όπως και τον αμπελουργό που καλλιέργησε το αμπέλι, τον σχεδιαστή που εμπνεύστηκε τη συσκευασία ή τον εργάτη που τρύγησε. Πολλές φορές, δυστυχώς, αγνοούμε ότι το κρασί δεν ανήκει σε αυτόν που βάζει το όνομα στην ετικέτα αλλά σε μια αλυσίδα ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι είμαστε όλοι εμείς και μέσα από το κρασί θεωρώ ότι πρεσβεύουμε την Ελλάδα, όπου αυτό ταξιδεύει.

Vassaltis Vineyards: αυτό είναι το νεότερο οινοποιείο της Σαντορίνης Facebook Twitter
Πολλές φορές, δυστυχώς, αγνοούμε ότι το κρασί δεν ανήκει σε αυτόν που βάζει το όνομα στην ετικέτα αλλά σε μια αλυσίδα ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι είμαστε όλοι εμείς και μέσα από το κρασί θεωρώ ότι πρεσβεύουμε την Ελλάδα, όπου αυτό ταξιδεύει...
Vassaltis Vineyards: αυτό είναι το νεότερο οινοποιείο της Σαντορίνης Facebook Twitter
Vassaltis Vineyards: αυτό είναι το νεότερο οινοποιείο της Σαντορίνης Facebook Twitter
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ