Ισχύει ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό τη μέρα;

0

Λίγες ώρες μετά τη λιποθυμία της Χίλαρι Κλίντον στην τελετή μνήμης των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου περιοδικά όπως το Politico άρχισαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την κακή συνήθεια της υποψήφιας προέδρου των ΗΠΑ να μην πίνει συχνά νερό, εξαντλώντας και αφυδατώνοντας τον οργανισμό της.

Ακριβώς αυτή η συνήθειά της, η οποία από το περιοδικό παρουσιαζόταν ως σημείο έντασης με τους συνεργάτες του πολιτικού της γραφείου, μοιραία και λόγω της εξέλιξης με την ασθένειά της βρέθηκε στον αφρό της επικαιρότητας, μαζί με όλες εκείνες τις εκστρατείες υπέρ της ενυδάτωσης και της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε νερό.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: το σώμα μας αποτελείται κατά 75% από νερό και αφυδατωνόμαστε όταν δεν υπάρχει αρκετό ώστε να εξυπηρετήσει βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Είμαστε μονίμως διψασμένοι, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, στόμα και χείλη φλερτάρουν με την ξηρότητα, ενώ σε ακραίες πλέον καταστάσεις ζαλιζόμαστε και νιώθουμε κουρασμένοι. Με λίγα λόγια, όλοι γνωρίζουμε πια ότι χρειαζόμαστε το νερό για να παραμείνουμε υγιείς και ζωντανοί.

Tροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να προσφέρουν ακριβώς την ίδια ενυδάτωση με το νερό.

Ο μύθος των 2,5 λίτρων

Ναι, αλλά πόσο νερό; Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι για τις μεν γυναίκες ήταν αναγκαία περί τα 2,7 λίτρα νερό (δηλαδή, περίπου 10-11 ποτήρια) και για τους άντρες 3,7 λίτρα (13 ποτήρια). Οι ποσότητες αυτές, φυσικά, κυμαίνονται αναλόγως του πόσο ασκούμαστε, ιδρώνουμε, σε τι κλίμα ζούμε και τι είδους διατροφή ακολουθούμε. Όλα αυτά είναι σαφή.

Εκείνο, όμως, που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο είναι το ανώτατο όριο νερού που πραγματικά χρειάζεται κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Aaron Carroll, καθηγητής παιδιατρικής στο Indiana University School of Medicine, ο οποίος αρθρογραφεί για θέματα υγείας στους New York Times και είναι εξπέρ στην κατάρριψη μύθων που αφορούν ζητήματα υγείας, χωρίς να αμφισβητεί τις συστάσεις οργανισμών υγείας για τα οκτώ ποτήρια νερό, το έψαξε λίγο περισσότερο.

«Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι πηγή αυτού του μύθου ήταν μια σύσταση του Οργανισμού Ποτών και Τροφίμων ήδη από το 1945. Βάσει αυτής, όντως η συνιστώμενη ημερήσια δόση σε νερό ήταν 2,5 λίτρα. Ωστόσο, κανείς από τότε δεν διάβαζε τη συνέχεια της πρότασης, η οποία έλεγε ότι ακριβώς αυτή η ποσότητα νερού περιέχεται και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε», γράφει ο Carroll και συνεχίζει: «Μπορούμε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας μια σειρά φαγητών και ποτών και όχι μόνο νερό. Για παράδειγμα, σούπες και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το σέλινο, οι ντομάτες ή το καρπούζι, μπορούν να προσφέρουν ακριβώς την ίδια ενυδάτωση με το νερό».

Ισχύει ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό τη μέρα; Facebook Twitter
Πολλά λαχανικά και φρούτα, το γάλα και το γιαούρτι ανήκουν στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, σε αντίθεση με διάφορες λιχουδιές, αλμυρές και γλυκές, όπως οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα και τα κράκερ.

Και όχι μόνο: ακόμη και ο καφές έχει ενυδατικές ιδιότητες, καθώς πριν από λίγο καιρό επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένη δόση καφεΐνης την ημέρα όχι μόνο δεν αφυδατώνει τον οργανισμό, αλλά βοηθά στην ενυδάτωσή του. Η χαρά μας ήταν μέχρι εδώ: δεν ισχύει το ίδιο για τα αλατισμένα τρόφιμα, για το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, που στεγνώνουν το σώμα μας από υγρά.

Ο μύθος, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει, επισημαίνει ο δημοσιογράφος: «Τι σημαίνει οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα; Δεν είναι αληθές αυτό. Δεν υπάρχει ίχνος επιστήμης πίσω από αυτή την διαπίστωση». Το μόνο που υπάρχει είναι ισχυρισμοί για λαμπερό δέρμα, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά όχι επιστημονικές αποδείξεις. Σε κάποιους ανθρώπους το νερό κάνει καλό, όχι όμως σε όλους.

Ο καλύτερος βοηθός της δίαιτας

Ο Carroll αναζήτησε όλες τις έρευνες των τελευταίων χρόνων που είχαν παρουσιάσει τρανταχτές αποδείξεις για τα οφέλη της κατανάλωσης νερού στην υγεία μας. Και παρά το ότι βρήκε ενδείξεις και περιπτωσιολογία, ωστόσο σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό –αντέχουμε, δεν αντέχουμε– δεν εντόπισε.

Για παράδειγμα, και όπως αναφέρει, δεν υπάρχει έρευνα που να πιστοποιεί ότι αυτή η ποσότητα μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, αποτροπής καρδιακών προσβολών ή μείωσης του ρίσκου άλλων ασθενειών.

Ακόμη κι αν τα περιοδικά ομορφιάς ανά τον κόσμο και οι celebrities συνιστούν νερό, πολύ νερό, μέσα στην ημέρα, οι επιστήμονες δεν έχουν ούτε μία επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει όλους αυτούς τους μύθους. Ωστόσο, η έρευνα του Carroll έχει και ένα ευχάριστο να προσφέρει: η μόνη περίπτωση στην οποία το νερό μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά είναι η δίαιτα Από τη στιγμή που δεν περιέχει θερμίδες, το νερό βοηθά να παραμείνει χαμηλό το ισοζύγιο θερμίδων που θα προσλαμβάναμε από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα. Ακριβώς όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού του οργανισμού.

Και για να επανέλθουμε στην περίπτωση της Κλίντον και στο πώς η λέξη «αφυδάτωση» έγινε η αγαπημένη των media τις τελευταίες μέρες, η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ ενδεχομένως να χρειάζεται ανάπαυση και καλή φαρμακευτική αγωγή, αλλά η λιποθυμία της ουδεμία σχέση είχε με τις ποσότητες νερού που καταναλώνει.

Με στοιχεία από το Vox.com

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ