Οι selfies μας κάνουν ευτυχισμένους..! Ένα επιστημονικό πείραμα και το απρόσμενο μυστικό του

Οι selfies μας κάνουν ευτυχισμένους..! Ένα επιστημονικό πείραμα και το απρόσμενο μυστικό του Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Google, μέσα σε μία μόνο τυχαία μέρα του 2014 αναρτήθηκαν 93 εκ. selfies, μόνο από Androids και παρά τη φρενίτιδα της γενιάς που περισσότερο φωτογραφίζεται και λιγότερο πράττει, αυτός ο αριθμός μπορεί και να είναι μία ένδειξη... ευτυχίας. 

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ζήτησαν από 41 μαθητές να βγάζουν καθημερινά selfies με τους φίλους τους και για διάρκεια 4 εβδομάδων. Το αποτέλεσμα που προέκυψε έδειχνε σε συντριπτικά ποσοστά, ότι κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων η διάθεση των μαθητών βελτιώθηκε, εμφανίζονταν πιο αισιόδοξοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση για τη ζωή, ενώ ακόμη και αυτοί που πιέζονταν για να χαμογελάσουν σε μία όχι και τόσο καλή μέρα κατέληγαν με πιο ενισχυμένο ηθικό... 

Για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων του πειράματος οι ερευνητές, με επικεφαλής τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Yu Chen, expert στις σπουδές που αφορούν την αλληλεπίδραση ψηφιακών εφαρμογών και ανθρώπων, χώρισαν τους μαθητές σε 3 ομάδες: σε αυτούς που κάθε μέρα θα έβγαζαν μία χαμογελαστή selfie, σε εκείνους που κάθε μέρα θα φωτογράφιζαν αντικείμενα που τους φτιάχνουν τη διάθεση και σε εκείνους που καθημερινά θα έστελναν σε φίλους τους εικόνες που κατά την άποψη τους θα τους έκαναν να γελάσουν. 

Το πείραμα ολοκληρώθηκε, όταν μετά από έναν μήνα, αν όχι ευτυχέστεροι, τουλάχιστον πιο αισιόδοξοι, εμφανίζονταν αυτοί που είχαν αποτυπώσει τις μέρες τους μόνοι, αλλά χαμογελαστοί, ή με φίλους (και ίσως εδώ να κρύβεται το πραγματικό μυστικό της έρευνας) σε σχέση με τις δραστηριότητες των υπόλοιπων ομάδων.

Η έρευνα, με τα αποτελέσματα της οποίας έχει ασχοληθεί ο Guardian και άλλα Μέσα που στο παρελθόν έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη φρενίτιδα των selfies επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα αφορούν τη διαφορά ηλικίας από έρευνα σε έρευνα. Επ' αυτού θυμίζει και μία ακόμη έρευνα που έγινε πριν από δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και η οποία υπογράμμιζε τα υψηλά ποσοστά ναρκισιστικής διαταραχής της προσωπικότητας, σε άντρες άνω των 20 ετών που αναρτούσαν μανιωδώς φωτογραφίες τους στο Instagram. 

Την ίδια στιγμή, το 2016 ίσως είναι το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων στην προσπάθεια τους να βγάλουν μία selfie... Και ενώ παγκοσμίως οι selfies αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, κάποτε και με περιφρόνηση, ειδικά από τις ηλικίες άνω των 35-40 ετών, η Chen αποκαλύπτει ένα μυστικό του πειράματος της, που καθιστά την έρευνα της ομάδας της ακόμη πιο αξιόπιστη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της. 

Μπορεί να ζήτησε από τα γκρουπ των μαθητών να τραβούν selfies ή φωτογραφίες αντικειμένων που τους έφτιαχναν τη διάθεση, ωστόσο, αυτές τις φωτογραφίες ποτέ - και με το πείραμα εν εξελίξει - δεν τις αναρτούσαν στα social media. Το σύνολο των φωτογραφιών που τράβηξαν οι μαθητές ήταν στη διάθεση των ερευνητών αποκλειστικά και όχι στη διάθεση followers και φίλων τους, αν κάτι λέει αυτό για να επισημανθεί η διαφορά. 

"Η φωτογραφία και το ότι κάποιος μέσα από αυτήν χαμογελά ή εσύ ο ίδιος χαμογελάς κάνει καλό στην ψυχολογία. Όχι το ποστάρισμα της στα social", εξηγεί η ερευνήτρια, δίνοντας την απάντηση στους πολέμιους των selfies. Η ίδια η selfie είναι που αλλάζει τη διάθεση, λοιπόν, ως διαδικασία μοιράσματος -εκείνη τη στιγμή- με φίλους ή αποτύπωσης μίας μοναχικής στιγμής. Το share στα social media είναι άλλο πράγμα και αυτό ακριβώς είναι που δίνει τη ναρκισσιστική διάσταση στην όλη υπόθεση και με όλες τις όχι και τόσο ευχάριστες προεκτάσεις της. 

Με στοιχεία από Guardian, Metro.uk

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Αν κατάλαβα καλά, η όλη έρευνα έγινε για να μας αποδείξουν εμπεριστατωμένα ό,τι αν κοιτάμε φωτογραφίες με χαμογελαστή τη μούρη μας, μας ανεβαίνει η διάθεση.Αν τώρα κάποιος πάσχει από κατάθλιψη επειδή συνειδητοποίησε πως έχει ναρκισιστική διαταραχή της προσωπικότητας σύμπτωμα της οποίας είναι η μανιώδης ανάρτηση από δικές του σέλφιζ στο Instagram, no problem: κοιτώντας τες θα νιώσει καλύτερα!!Επίσης, τώρα οι μαθητές που από μακριά δίνουν στον πάσα ανυποψίαστο την εικόνα ζαβού που κοιτά συνεχώς το κινητό του κάνοντας γκριμάτσες, νιώθουν εκτός από δικαιωμένοι βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης και κάπως σαν στυλοβάτες της επιστήμης της Ψυχολογίας.Αλλά κανείς δεν αποκάλυψε το κρυφό κίνητρο της έρευνας!!!Από τα 93εκατομμύρια των αναρτούμενων καθημερινά σέλφιζ πάνε να κρασάρουν οι σέρβερς που τους χρειαζόμαστε και για πιο χρήσιμα πράγματα. Άρα καλό είναι να κοιτάμε τις χαμογελαστές φάτσες μας σε σέλφιζ που ΔΕΝ θα αναρτούμε στο νέτι γιατί αλλιώς οι πάροχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για καλύτερο εξοπλισμό!!