Τώρα, σοβαρά, χάνουμε κιλά με το μηλόξυδο;

Τώρα, σοβαρά, χάνουμε κιλά με το μηλόξυδο; Facebook Twitter
Σε καμία περίπτωση το ξύδι δεν πρέπει να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο»...
1

Το ξύδι – είτε από κρασί ή μήλο, είτε από ρύζι – μέσα στους αιώνες, από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμη ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να επουλώνει και να απολυμαίνει πληγές.

Πολλοί μέχρι σήμερα το θεωρούν Νο1 φάρμακο για τα τσιμπήματα από τσούχτρες, όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος που τελευταία το ξύδι – και το μηλόξυδο, ειδικώς – βρίσκεται στις κορυφαίες αναζητήσεις χρηστών του διαδικτύου.

Η διαδικτυακή φήμη που όλο και εξαπλώνεται λέει ότι το «μηλόξυδο» βοηθά αποτελεσματικά στην απώλεια των περιττών κιλών και όπως είναι φυσικό μία τέτοια φήμη βρίσκει πολλούς πρόθυμους να την ασπαστούν, ειδικά αν δίνουν τη δική τους μάχη με το παραπανίσιο βάρος.

Κατά καιρούς και βάσει μελετών, το ξύδι έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, ακόμη και στα δόντια...

Τι ισχύει, όμως, χάνουμε κιλά προσθέτοντας μπόλικο ξύδι στη διατροφή μας ή απλώς χάνουμε τον καιρό και την αγαπημένη γεύση των φαγητών μας, ενώ βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;

Σύμφωνα με την Carol S. Johnston, επικεφαλής του τομέα διατροφικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η φήμη έχει βάση. Όπως χαρακτηριστικά λέει «με το να προσθέσουμε έξτρα ξύδι στη διατροφή μας, μπορούμε να χάσουμε κιλά. Αρκεί να είμαστε πολύ πολύ υπομονετικοί».

Βάσει κλινικών δοκιμών που έγιναν το 2009 στην Ιαπωνία και σε ενήλικες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το βάρος τους, προέκυψε το εξής: μετά από 2 κουταλιές της σούπας ξύδι στο καθημερινό τους διατροφολόγιο επί 12 εβδομάδες, έχασαν δύο επιπλέον κιλά, πέρα από αυτά που θα έχαναν ακολουθώντας αποκλειστικά τη δίαιτα τους. Στις συγκεκριμένες δοκιμές είχε χορηγηθεί μηλόξυδο, αντί οποιασδήποτε άλλης μορφής ξυδιού.

Την ίδια στιγμή αρκετές μελέτες επιχειρηματολογούν υπέρ της κατανάλωσης μικρής ποσότητας ξυδιού, λ.χ., σε μία μικρή σαλάτα πριν από ένα γεύμα υψηλής θερμιδικής αξίας ή πλούσιου σε λιπαρά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ξύδι έχει την ιδιότητα να μειώσει τον γλυκαιμικό δείκτη σε ποσοστό άνω του 20%.

Σύμφωνα με τον δόκτωρα David S. Ludwig (και συγγραφέα του βιβλίου “Always Hungry?”), το γεγονός ότι το ξύδι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από κάθε γεύμα, μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, ωστόσο συνιστά προσοχή.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί διαιτολόγοι που δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτή τη μανία με το ξύδι.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης διατροφής είναι ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε χωνεύονται πάρα πολύ γρήγορα, γεγονός που οδηγεί σε απότομη αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα και αυτό μετά από λίγες πυροδοτεί μία νέα έκρηξη πείνας», λέει ο καθηγητής του Χάρβαρντ, ο οποίος όμως δεν είναι ακόμη πεπεισμένος για τις τόσο ευεργετικές ιδιότητες του ξυδιού στο καθημερινό διατροφολόγιο.

Δεν παραγνωρίζει τις ιδιότητες του, όμως, όπως χαρακτηριστικά λέει θα ήθελε περισσότερη έρευνα επ’ αυτού.  

Κατά καιρούς και βάσει μελετών, το ξύδι έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, ακόμη και στα δόντια, ενώ έχουν καταγραφεί ακρότητες, όπως αυτές μίας 15χρονης Ολλανδής που καθημερινά έπινε ένα ποτήρι μηλόξυδο για να χάσει βάρος και τελικώς κόντεψε να χάσει τα δόντια της.

Από την άλλη, η δόκτωρ Johnston εμφανίζεται πιο διαλλακτική. «Όταν έρχονται άνθρωποι με προβλήματα βάρους και μου λένε ότι θέλουν να προσθέσουν το ξύδι στη διατροφή τους ως μέθοδο για να χάσουν κιλά, πάντα τους λέω είτε να το διαλύουν σε νερό – μία κουταλιά σε ένα ποτήρι – είτε να το εντάσσουν στη διατροφή τους, π.χ., ως υγιεινό dressing στα λαχανικά και τις σαλάτες τους. Επίσης, θα πρέπει να σιγουρεύονται ότι πρόκειται για καθαρό ξύδι και όχι για κάτι στο οποίο υπάρχει προσθήκη ζάχαρης», λέει.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί διαιτολόγοι που δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτή τη μανία με το ξύδι.

Σύμφωνα μάλιστα με τη δόκτωρα Margaret Powers, με ειδικότητα στα διατροφικά προβλήματα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, πουθενά από τα εθνικά αμερικανικά προγράμματα υγείας δεν συνίσταται η κατανάλωση ξυδιού.

Η ίδια μάλιστα επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση το ξύδι δεν πρέπει να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο» με το οποίο μπορεί να χάσει κιλά ή να ελέγξει το σάκχαρο του. Και είτε μας αρέσει, είτε όχι, η τοποθέτηση της κυρίας, μάλλον είναι και η πιο συνετή και επωφελής για την υγεία, από τους μέχρι στιγμής ισχυρισμούς, έρευνες και λοιπά γιατροσόφια...

Στοιχεία από New York Times

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Υποθέτω πως λόγω της γεύσης που έχει το φαγητό όταν προσθέσεις μηλόξυδο, σε αποτρέπει να φας γιατί είναι απαίσιο. Μειώνεις έτσι την ποσότητα και αδυνατίζεις.