Γιατί το φαγητό στο αεροπλάνο είναι τόσο χάλια;

Facebook Twitter
5

Δεν φταίνε οι αεροπορικές εταιρίες, λέει ο Dr Woods στο περιοδικό Food Quality and Preference. Φταίει ο θόρυβος.

Μετά από διάφορα πειράματα που έκανε με ανθρώπους που έτρωγαν με δεμένα τα μάτια, με θόρυβο ή χωρίς, μια ομάδα επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γεύση επηρεάζεται (εκτός από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ψυχολογία, την παρέα) και από το θόρυβο. Για τον ίδιο λόγο, λέει, τα φαγητά που τρώνε οι αστροναύτες είναι πολύ αλατισμένα ή πολύ πιο γλυκά από όσο έχουν συνηθίσει στη γη.

Δεν αμφιβάλλω. Σίγουρα όταν έχεις ένα κομπρεσέρ δίπλα από το αυτί σου σε μπορείς να απολαύσεις ένα φαγητό. Όμως σίγουρα αυτό είναι που επηρεάζει τους αστροναύτες; Ή μήπως φταίει και που βρίσκονται όχι μόνο μακριά από τη μαμά τους, τη γυναίκα τους, το σπίτι τους, το παιδί τους, την πόλη τους και τη χώρα τους, αλλά μακριά από τον πλανήτη τους; Μήπως κι αυτό επηρεάζει τη γεύση; Όχι, μάλλον θα φταίει ο θόρυβος.

Οι αεροπορικές εταιρίες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν λοιπόν, αλλά εμείς δε μπορούμε να το εκτιμήσουμε, γιατί είμαστε απασχολημένοι με το βουητό. Όποιος έχει μπει έστω και μία φορά σε αεροπλάνο πεινασμένος ξέρει την τεράστια ματαίωση που νιώθει όταν ξεκολλήσει το αλουμινένιο καπάκι από το αλουμινένιο του πιάτο. Το φαγητό μπορεί να έχει διάφορους τίτλους: κοτόπουλο με πατάτες, ψάρι με λαχανικά, μακαρόνια με σάλτσα. Η γεύση είναι μία: φαγητό αεροπλάνου σε χίλιους βαθμούς Κελσίου.

Πριν συνεχίσω σας παραθέτω φωτογραφίες της οικονομικής θέσης. Παρακαλώ να τις δείτε σε ήσυχο περιβάλλον, για να μην επηρεαστείτε.

Μάλλον δεν με ακούσατε και τις είδατε με φασαρία. Τώρα πραγματικά, εξασφαλίστε ένα ήσυχο περιβάλλον πριν δείτε της φωτογραφίες γευμάτων της πρώτης θέσης:

Σας φαίνεται καλύτερο; Μάλλον θα είναι που της είδατε με ησυχία.

Βέβαια, όλα αυτά έχουν ειπωθεί καλύτερα:

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

5 σχόλια
ασχετο περιπου αλλα κατι ενδιαφερον που χα ακουσειμια αεροπορική εταιρία για να μειώσει τα κόστη της αποφάσισε να δίνει (κατι του στυλ) ενα φυστίκι λιγότερο.. και εξοικονόμησε κάμποσα..
Εμένα πάλι μου αρέσει πολύ το φαγητό στο αεροπλάνο, είναι ένα είδος φετίχ.Το ποστ αυτό μου θυμίζει το εξής απόσπασμα από το "Μόνολογκ" του Λένου Χρηστίδη:"Το φαί του αεροπλάνου είναι πολύ καλό. Το φαί του αεροπλάνου κατασκευάζεται σε μυστικά εργαστήρια, έχει όψη φαγητού, άρωμα φαγητού, αλλά φαγητό δεν είναι, δεν έχω αποδείξεις αλλά το πιστεύω, το νιώθω, το ξέρω, και φυσικά δηλώνω θαυμαστής του. Ψάρι με ρύζι και δεκατέσσερις αρακάδες,μικρά καρότα-χόμπιτ τακτοποιημένα εις παράταξιν- εν δύο τρία- στην άκρη του μπολ, ένα ψωμάκι- "Μπορώ να πάρω άλλο ένα ή θα καταχραστώ την καλοσύνη σας;"- η σαλάτα, αριστούργημα της αφηρημένης αρχιτεκτονικής, μια ελιά, δυο ντοματάκια,ένα κομμάτι άσπρου τυριού φέτα-πλαστελίνη,ένα ζευγάρι τραγανά χάρτινα μοβ μαρούλια, πολλές διαφορετικές Ατομικες Συσκευασίες Ταξιδίου Μίας Χρήσης [...} άγχος, τι να πρωτανοίξεις; τα δώρα των Χριστουγέννων: το Αλάτι, το Πιπέρι, η Σος Βινεγκρέτ, το Κέτσαπ, η Μουστάρδα, το Γάλα, η Ζάχαρη, το Μπισκότο, το Τυρί..."
Νομίζω πως εξαρτάται από το με ποια εταιρία θα ταξιδέψεις. Η εμπειρία μου με την Qatar ήταν εξαιρετική ως προς όλα. Όσο για το φαγητό, ήταν καλύτερο από πολλά εστιατόρια. Μας σέρβιραν μάλιστα φαγητό, ακόμα και σε πτήση 40 λεπτών, Κατάρ-Ντουμπάι, ένα σάντουιτς, καλύτερο κι από φούρνου.
Ο μακαρίτης ο νονός μου,δούλευε στην επίσης μακαρίτησα TWA ως φροντιστής.Στα 70's-80's μιας και μέναμε δίπλα,έφερνε συνέχεια υπέροχα φαγητά της twa και μας έδινε κι εμάς.Τι λαζάνια με σπανάκι,τι κανελόνια,τι ροστ μπιφ και ένα σωρό άλλα που δεν θυμάμαι τώρα!Ηταν όλα πεντανόστιμα!
Ελα μωρέ σημασία έχει το ταξίδι. Θα φας καλά εκεί που θα πας. Πάντως είναι ενδιαφέρουσες οι συγκρίσεις: τέλειο της Thai, συμπαθές της Gulf, μούφα η Aegean, απογοήτευση η Alitalia kλπ...