5 αθηναϊκά εστιατόρια με υπέροχες γυναίκες μαγείρισσες

5 αθηναϊκά εστιατόρια με υπέροχες γυναίκες μαγείρισσες Facebook Twitter
2

 

 

Εκεί όπου μαγειρεύουν οι γυναίκες, το νιώθεις στο πιάτο, ακόμη κι αν δεν ξέρεις τι γίνεται στα ενδότερα της κουζίνας. Και μ’ αυτό δεν θέλω να πω ότι μαγειρεύουν μαμαδίστικα. Υπερτιμημένος χαρακτηρισμός, που τελικά δεν σημαίνει και τίποτα, αφού η μητρότητα δεν συνεπάγεται απαραίτητα και ταλέντο στη μαγειρική.

 

Το χέρι τους το αισθάνεσαι στον τρόπο που συνταιριάζουν τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, στη λεπτή ισορροπία που μετρά τις δόσεις στο όσο-τόσο, χωρίς υπερβολές και με μια φινετσάτη αρμονία, στο ταλέντο τους να δίνουν μια ανάλαφρη χάρη ακόμη και σε ένα ρουστίκ κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, σε μια εύθραυστη νοστιμιά που θυμίζει εφηβικό ημερολόγιο, ανοιξιάτικο λιβάδι, ανθισμένο πορτοκαλεώνα ή ψιθυριστή ερωτική εξομολόγηση.

 

Λένε ότι η κουζίνα είναι επάγγελμα σκληρό, ανελέητο, για να επιβιώσεις εκεί πρέπει να γίνεις «αντράκι». Αυτές που αγαπώ, την κουμαντάρουν υπέροχα χωρίς να υψώνουν τους τόνους, χωρίς να προδίδουν το φύλο τους, με αντρίκιο στιβαρό χέρι που, ωστόσο, δεν ξεχνά να κάνει μανικιούρ και να φορά δαχτυλίδια.

 

 

 

Η Μαντώ

Από την Αλεξανδρούπολη, μικροπαντρεύτηκε Μανιάτη και η πεθερούλα ανέλαβε να τη μυήσει στα πιο παλιά μυστικά της τοπικής της κουζίνας, προκειμένου να μην κακοπέσει το αγόρι της. Η Μαντώ τα υιοθέτησε τόσο καλά, που σήμερα σχεδόν δεν θυμάται πια τη βορειοελλαδίτικη καταγωγή της.

 

5 αθηναϊκά εστιατόρια με υπέροχες γυναίκες μαγείρισσες Facebook Twitter

 

Λεβεντογυναίκα και νταρντάνα, εύθραυστη και ευαίσθητη συνάμα, μαγειρεύει τη μανιάτικη παράδοση στην καρδιά του Χολαργού, σε ένα μαγαζί προέκταση της οικογενειακής της κουζίνας.

Από τα χέρια της αξίζει να δοκιμάσεις τη μπαμπανέτσα με το φρυγανισμένο ψωμί, τη ντομάτα και το μαγικό ελαιόλαδο, την σαν γυαλί τραγανή πέτσα της αυθεντικής γουρουνοπούλας, τη λεμονάτη «ξιναδούλα» που δίνει στο φρικασέ αρνάκι τα αρώματα του άνηθου και της μαραθόριζας, την ομελέτα με οβριές, τις χοντροκομμένες ονειρεμένες τραγανές τηγανητές πατάτες με τη φλούδα, τη μους λεμόνι και την κρέμα με γκανάς σοκολάτα.

Θάμα, Μεσογείων 242, 211 0139951

 

 

 

Η Έλενα

Πληθωρική και σέξυ, γλυκιά και ξώχαρη, η Έλενα Μπαρμπέα θα γίνει αμέσως κολλητή σου, ιδιαίτερα αν ξεκινήσεις την κουβέντα για συνταγές, κάτι που θα ξυπνήσει μέσα της έναν χείμαρρο από πιάτα που πέρασαν από τις κατσαρόλες της κι άλλα τόσα που δεν έγιναν ακόμα πραγματικότητα.

 

5 αθηναϊκά εστιατόρια με υπέροχες γυναίκες μαγείρισσες Facebook Twitter

 

Μπορεί να ανήκει στη νέα, «καταρτισμένη» γενιά που πέρασε από τους μεγάλους της δημιουργικής κουζίνας, αλλά τελικά προτίμησε ένα απόκεντρο νεο-ταβερνάκι με πολύ θηλυκά γούστα, τις συνταγές της γιαγιάς της, τα τοπικά προϊόντα της Μάνης, τα γεμιστά κυδώνια του οικογενειακού της τραπεζιού, τη χαρά να βλέπει τις εποχές να αλλάζουν μέσα από τα λαχανικά της κάθε εποχής στα πιάτα της. 

Αξίζει να δοκιμάσεις από τα χέρια της, την τάρτα με κολοκύθι, μανούρι, δυόσμο και σπιτική βουτυράτη ζύμη, τους τραγανούς τραχανοκεφτέδες, το κριθαρότο με θαλασσινά άνηθο και ούζο, το κριθαράκι με κάστανο και κιμά.

Ηλιόγευστο, Παπαφλέσσα 18, Γαλάτσι, 2102910822

 

 

Η Σία και η Γωγώ

Ίδιες κι απαράλλαχτες από την όψη, ως την κόψη και τα εσώψυχά τους, η Σία και η Γωγώ ζουν τη ζωή τους από την πρώτη της μέρα σαν τις δυό πλευρές του ίδιου κύτταρου που τις γονιμοποίησε. Ψυρριώτισες γέννημα-θρέμα, δεν διανοήθηκαν ποτέ να αφήσουν τη γειτονιά τους, ακόμη κι όταν την είδαν να αλλάζει, να ξεφεύγει από τις δικές τους μνήμες. Σε ένα μια σταλιά μαγαζάκι, κοκέτες και αριμάνιες καπνίστριες, μαγειρεύουν ό,τι καλό βρουν κάθε μέρα στην αγορά, γιατί έτσι ξέρουν, γιατί αυτό έχουν μάθει, χωρίς ποτέ να καταλάβουν ότι κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε επάγγελμα.

 

5 αθηναϊκά εστιατόρια με υπέροχες γυναίκες μαγείρισσες Facebook Twitter

  

Η μια θα σου πιάσει την κουβέντα, η άλλη θα μπει στην κουζίνα να σου μαγειρέψει, η μαμά ή η θεία που πάντα θα ήθελες να είχες για να της ανοίξεις την καρδιά σου.

Αξίζει να σου φτιάξουν, συκώτι με σάλτσα κρεμμυδιών, διπλής όψης ζεστή φάβα, μισή από φακές-μισή κανονική-με το κύμινο, τη ρίγανη και το δικό τους μανιάτικο ελαιόλαδο, μαμαδίστικο κεφτεδάκι,  γεμιστά κανελάτα κρεμμύδια με κιμά και κουκουνάρι, αρωματικούς ανάλαφρους λαχανοντολμάδες-χαρά της νοστιμότερης δίαιτας-, σαλάτα με όλα τα λαχανικά, λιναρόσπορο, σουσάμι και μαυροκούκι, καυτερή φέτα με μπούκοβο που λιώνει στο αλουμινόχαρτο, τραγανό πεντανόστιμο μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Το Κουδουνάκι, Ήβης 15, Ψυρρή, 2103236909

 

 

 

Η Αντωνία

Η Αντωνία Μποτονάκη μεγάλωσε στη σιωπή των βουνών στα Χανιά, στην πόλη έγινε ηθοποιός, διατροφολόγος, συγγραφέας, μαμά. Μια μέρα είδε ένα άδειο μαγαζί στη γειτονιά της, το έκανε εστιατόριο, μόνο και μόνο γιατί στους τοίχους του φαντάστηκε τη συλλογή της από παλιές λιθογραφίες.

Όταν φεύγει διακοπές ξεχνά να ειδοποιήσει τους πελάτες, εκεί που κάθεσαι θα’ρθει να σε ρωτήσει μήπως να σου φτιάξει μια μακαρονάδα με γαρίδες γιατί έτσι της ήρθε, που βρήκε καλές γαρίδες, και δεν έχει πολύ κόσμο σήμερα. Μοιραία, ωραία, απροσδιόριστη και με κείνα τα γαλάζια μάτια που ματιάζουν, στην κουζίνα της ανέχεται μόνο τον εαυτό της.

 

5 αθηναϊκά εστιατόρια με υπέροχες γυναίκες μαγείρισσες Facebook Twitter

  

Όταν μαγειρεύει τις ξεχασμένες συνταγές των ορεινών Χανίων, όταν φτιάχνει μόνη της το τυρί που έκανε η γιαγιά της, όταν σου σερβίρει την κουζίνα της Κρήτης όπως δεν το έκανε ποτέ κανένας άντρας. Να δοκιμάσεις τζατζίκι με σταμναγκάθι και αμύγδαλο, ζυλοκούμπι (το τυρί της), κρασάτες πατατούλες με κακουλέ, κριθαρότο με τσιγαρίδες και ξινομυζήθρα, αβγά με στάκα, κρεατότουρτα, μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά και ντομάτα, λουκάνικο κρητικό με κύμινο και μαρουβά.

Έρως-Ήρως, Τσόχα 41, Αμπελόκηποι, 2106463820

 

 

Η Ντίνα

Κέρβερος και μαμά της διπλανής πόρτας, αρχόντισσα και δούλα της κουζίνας, η Ντίνα με τη βραχνή, χαρακτηριστική φωνή, είναι πάνω απ’όλα παρηγοριά. Με πείρα μεγατόνων στα δύσκολα της ζωής, θα ψυχανεμιστεί όλα σου τα προβλήματα όσο εσύ ακόμη σκανάρεις το χώρο για τραπέζι, θα’ρθει με μια σοφή κουβέντα να σε απαλλάξει από τις περιττές σκοτούρες, με μια ρακή κι ένα αστείο να σου επιστρέψει ξανά το χαμόγελο, να σου κόψει στη μέση το λογαριασμό γιατί σε «κόβει» ότι στενεύεσαι, να σε φορτώσει με πακετάκια-το φαγητό που άφησες και είναι αμαρτία να πετιέται, να σε γλυκάνει με το ζεστό κυδώνι που μόλις έδεσε στην κατσαρόλα, άριστη ψυχαναλύτρια που μαγειρεύει με δυόσμο και κανέλα τα ματζούνια που θα σε φέρουν πίσω στην-καλή-ζωή.

 

5 αθηναϊκά εστιατόρια με υπέροχες γυναίκες μαγείρισσες Facebook Twitter

 

Αξίζει να της ζητήσεις σαρδέλες στα κάρβουνα, μαρουλοντολμάδες, γεμιστά, γεμιστά κολοκύθια, κόκορα με χοντρό μακαρόνι, σουτζουκάκια, τυροπιτάκια και κεφτεδάκια.

Παλιά φάβα, Αχαιών 38, Π. Φάληρο, 2109311994

 

 

 

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια