Γιατί να κατέβω στο Σύνταγμα;

Γιατί να κατέβω στο Σύνταγμα; Facebook Twitter
Μελίαρτος
5

 

Οι παλιές γειτονιές που έγιναν νέες πιάτσες αρκετές φορές δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους. Ο πρώτος ενθουσιασμός μιας πόλης που ανοίγει τον ορίζοντά της, ακουμπώντας στο παλιό, για να το ξαναδώσει στο ευρύτερο κοινό ανακαινισμένο, με στέκια που στοχεύουν στη χαρά, στη διασκέδαση και τη νοστιμιά, μέσα από το ελληνικό παράδοξο της ασυναρτησίας, γρήγορα μπορεί να μεταμορφωθεί σε εφιάλτη. Ψυρρή και Γκάζι από αστέρια της πρωτοπορίας γρήγορα βυθίστηκαν στην ευτέλεια, την κακογουστιά, την αναρχία, το γούστο της μάζας με κράχτη στην εξώπορτα, ύποπτη ποιότητα, κατεψυγμένες πανακότες και γύρους, διόλου προσωπική άποψη ή χαρακτήρα.

 

Το Σύνταγμα, τη γλύτωσε! Η πλειοψηφία των μαγαζιών που κάθε βδομάδα ανοίγουν με το ρυθμό της πιο χαρμόσυνης επιδημίας στην πιο ρευστή γειτονιά της πόλης, διαθέτει μια πρόταση, κατιτίς το ιδιαίτερο, ένα ντεκόρ που δεν το έχεις ξαναδεί, ένα σάντουιτς που δεν το έχεις ξαναφάει, ένα κοκτέιλ που δεν το έχεις ξαναπιεί κι όλ’ αυτά μαζί, σε μια γειτονιά που σε κάνει να νιώθεις πολίτης του πολιτισμένου κόσμου. Στην επόμενη βόλτα στον ίσκιο της Βουλής ή αλλιώς, στην Αθήνα όπως θα ’θελες να είναι, αξίζει να δοκιμάσεις:

 

*Έναν φρέσκο χυμό με καρότο, πορτοκάλι και τζίντζερ από το ψυγείο του Μελίαρτου και καπάκι έναν αρωματικότατο φρέντο ελληνικό. Ερμού 65 & Αιόλου, 2103237379

 

*Έναν καπουτσίνο μανιταριών -ζεστή σουπίτσα με γαλλικό αξάν- στα όρθια, στο Αmandine. Νίκης 13, 2103239829

 

*Ένα φαλάφελ από τα χεράκια του Γιώργου, ανάλαφρο και καθόλου με την παραδοσιακή λαδίλα της Ανατολής, με φρεσκοτηγανισμένα φαλάφελ, σπιτική σος ταχινιού και ντομάτας, πίκλες και λάχανο. Και μην παραπονιέστε παιδιά για την καθυστέρηση! Ο Γιώργος και ο Άρης τα φτιάχνουν όλα ολόφρεσκα, μπροστά στα μάτια σας και χειροποίητα! Falafellas, Αιόλου 51, 2103239809

 

*To bloody Mary με πιπεριές Φλωρίνης όταν συνοδεύει μια θεματική βραδιά όπου το φαγητό και η κουζίνα εμπνέονται από την ταινία-αφιέρωμα μιας βραδιάς, στο Macalo. Νίκης 23, 6972182554.

 

*Η λευκή πίτσα με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, bresaola, φρέσκια ρόκα, ντομάτα και ένα-τόσο-δα από λάδι τρούφας στο School. Αν απλά θέλεις να συνοδεύσεις με κάτι λίγο την άκρως ενδιαφέρουσα περατζάδα -και στα μέσα αλλά και στα έξω της πλατείας Αγ. Ειρήνης- δοκίμασε ζεστά ψωμάκια από ζύμη πίτσας με σπιτικό κατσικίσιο τυρί και pesto μαϊντανού. Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, 2103236711.

 

*Τα τραπεζάκια με τους φλοράλ μουσαμάδες , ο τεράστιος καθρέφτης με τα πλαστικά λουλούδια, τα γκράφιτι, τα real άνθη στα βάζα, το ντεκόρ του Γκελ κάνει σίγουρα γκελ στη διάθεσή σου, την οποία μπορεί να ανεβάσει ακόμη ψηλότερα το τέλειο σπιτικό τσιζ-κέικ. Κολοκοτρώνη 59Β & Λιμπονά, 2114000863.

 

*Ένα από τα καλύτερα, χειροποίητα καλαμάκια με ψωμάκι και πολλή αθηναϊκή ιστορία στο ενεργητικό τους, αρκεί να προλάβεις να είσαι εκεί νωρίς-νωρίς, πριν τελειώσει το στοκ. Απόλλωνος 3.

 

*Το πολίτικο τσουρέκι, τα υπέροχα, ζουμερά μικρά κρουασάν kiefel, γενναία γεμισμένα με σοκολάτα υγείας, καρύδι, πορτοκάλι, σταφίδα και κανέλα χειροποίητο φύλλο γιούφκα στου Gulluoglu. Νίκης 10 & Ερμού, 2103213959.

 

*Τα καρυδάτα του Μητροπολιτικόν: μια κλασική συνταγή με πάνω από 80 χρόνια ιστορία, όταν το τραγανό σιροπιαστό φύλλο γεμίζει με καρύδι, σοκολάτα και καραμέλα. Βουλής 39, 2103220226

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ

σχόλια

2 σχόλια
φοβερα όλα που προτείνατε ,και πρόκειται να τα επισκεφτώ !!!!!!!!!! να προτείνω και γω κάτι εάν μου επιτρέπετε : μια από της καλύτερες τυρόπιτες θα μπορέσετε να δοκιμάσετε στα Βελανίδια στο Χαλάνδρι , και ακόμα καλύτερη στον Σπύρο στην Παιανία , δοκιμάστε όπως και δήποτε την ατομική του πίτσα
Δεν ξέρω για τον Σπύρο στην Παιανία, αλλά η Βελανιδιά ούτε καν. Κατ' εμε, ο λόγος που υπάρχει τόσα χρόνια είναι λόγω της ταχύτητας και της ποικιλίας που θέλουμε μετά από τα ξενύχτια κι όχι για την ωραία γεύση της.
..για κουρου στο Αριστον, Βουλής 10 (και αντε να διαλεξεις γεμιση)..για φρεσκοκομενο καφε takeaway στο Περι Καφε, Μητροπολεως 1 (πραγματικα κομμενος της στιγμης και φρεσκοτατος, νεα εισοδος στην πολη)..για γεναιο πιτογυρο στο Σουβλακι του Χασαπη, Απόλλωνος 1 (με την παντα χαμογελαστη Μαιρη να σε σερβιρει)..για ασιατικο οριτζιναλ Furin Kazan, Απόλλωνος 2 (πρωτο τραπεζι βιτρινα στην Απολλωνος)..για ζεστη σοκολατα στο Σοκολατα 56, Ερμού 56 (μεσα στη στοα κατι απο Παρισι)..για μπυρα και μεζε στο Athens Beer, Νικης 20 (πολλες ετικετες και ωραια πιατα, νεα εισοδος στην πολη)..για χαλλλαρο ποτο στο Booze, Κολοκοτρώνη 57 (αν θες παιζεις και μουσικη επι τοπου)Υ.Γ. Στου Gulluoglu αξιζουν πραγματικα και τα μπακλαβαδακια. Τα μοναδικα στην Αθηνα με βουβαλισιο βουτηρο και φυστικι αιγινης.