Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter
4

[Συνέντευξη: Θανάσης Χαραμής]

 

 

Red Warriors: The Kushti wrestlers of Kolhapur

 


Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter

 

 

 

Οι παραπάνω πέντε φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Φεβρουάριο του 2012 στην Ινδία και λίγους μήνες μετά κατέκτησαν την 1η θέση και το διεθνές βραβείο ''Discovery of the Year'' στην κατηγορία Travel/Tourism του International Photography Awards.

 

Οι φωτογραφίες των κόκκινων παλαιστών της Ινδίας εκτόπισαν 10,000 φωτογράφους από 100 χώρες και δημοσιεύτηκαν στα μεγαλύτερα φωτογραφικά site και λευκώματα.

 

O άνθρωπος που απαθανάτισε τα μοναδικά αυτά στιγμιότυπα είναι Έλληνας, γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Λαμία ενώ μιλώντας στη LIFO.GR, δηλώνει ερωτευμένος με τα ταξίδια και την φωτογραφία -κυριολεκτικά ερασιτέχνης.

 

Στο γραφείο του, στον ένα και μοναδικό κινηματογράφο που λειτουργεί στη Λαμία, ξεφυλλίζουμε αρχεία και συζητάμε με τον Θανάση Μαλούκο.

 

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter

 

 

Το ταξίδι στην Ινδία και οι βραβευμένοι Κόκκινοι Παλαιστές!

 

"Έγινε για τρεις λόγους, ήταν συνδυαστικό, με τρεις άξονες φωτογραφικούς. Εκείνη την εποχή θα γινόταν στην Ινδία η «γιορτή των χρωμάτων», το λεγόμενο Holi.

Όλα έγιναν με άξονα αυτήν την ημερομηνία.

Αυτό κράτησε μια εβδομάδα στο Vrindavan.

Μετά έγινε αποστολή στην Kolhapur, όπου καλύφθηκε το θέμα των Κούσνι, των παλαιστών που ζούνε ασκητικά και από μικροί εκπαιδεύονται και προπονούνται στις παλέστρες.

Τρίτος μου στόχος ήταν οι Hijras. Είναι άντρες ευνούχοι, αφιερωμένοι στους τοπικούς ναούς, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων για τους ναούς. Ταγμένα παιδιά από νωρίς. Αν και για το συγκεκριμένο θέμα είχε γίνει έρευνα μεγάλη, ήταν τόσο ταμπού που δεν μπορούσα να βρω πολλά στοιχεία, οπότε η αναζήτηση έγινε επιτόπου.

Τελικά, αν και μπόρεσα να επικοινωνήσω με λίγους δεν μου επετράπη καμία φωτογραφία.

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter

Κρυφές κάμερες και η λαχτάρα του φακού!

 

Μερικές φορές, μόνο η έρευνα πριν το ταξίδι, δημιουργεί μια λαχτάρα και μια ανυπομονησία τεράστια.

Σκέφτεσαι «Τι θα δω, πως θα είναι!»

Όταν, λοιπόν, βρίσκεσαι μπροστά στους Mursi στην Αιθιοπία...είναι κάτι απίστευτο!

 

Έχω πιάσει τον εαυτό μου να είμαι σε κάποιες τελετές και να τσιμπιέμαι για να ξυπνήσω, γιατί νομίζω ότι αυτά που βλέπω μπροστά μου, τα ονειρεύομαι! Αισθάνομαι δέος, ένα παράξενο συναίσθημα, σαν να είμαι σε άλλο πλανήτη. Ευχαρίστηση, βέβαια, γιατί μπορείς να παρακολουθείς και να συμμετέχεις.

 

Ένα πράγμα δεν έχω κάνει ποτέ! Δεν έχω τραβήξει κρυφά φωτογραφία. Δεν έχω βγάλει ποτέ καμία φωτογραφία χωρίς να έχω πάρει την σχετική άδεια, είτε σε γιορτή, είτε σε τελετή, παντού.

 

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, όπως στην Ινδία για παράδειγμα, όπου η μουσουλμανική φυλή των Jat, δεν δέχτηκε με τίποτα να φωτογραφηθεί και είχα κάνει τόσο κόπο να τους βρω.

 

Είναι ανήθικο να τραβάς μια φυλή φωτογραφίες όταν δεν σου το επιτρέπουν! Το σιχαίνομαι και δεν θα το κάνω. Οι άνθρωποι αυτοί με τιμούν κάνοντας με αποδεκτό και μοιράζονται μαζί μου το φαγητό τους ή τον χρόνο τους και εμένα, ακόμη και αν το φλας μου παραμείνει ανενεργό, μου αρκεί σαν εμπειρία!

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Surman boy: είναι μια φωτογραφία ενός παιδιού της φυλής Surma, στην νότια Αιθιοπία, στην κοιλάδα του ποταμού Omo. Ένα από τα πιο απομονωμένα και απρόσιτα μέρη που μπορεί να φανταστεί κάποιος. Το αγόρι έχει πασαλειφτεί με άμμο, είναι άλλωστε κάτι που κάνουνε εκεί. Παίρνουν την άμμο από ένα ποταμάκι που βρίσκεται εκεί και όταν στεγνώσει αποκτά αυτό το άσπρο χρώμα.

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Surman girl: Είναι από την ίδια φυλή. Διακρίνεται το scarification και στο στόμα έχει ένα κλαράκι. Όλη η φυλή το συνήθιζε αυτό και συμπτωματικά είχαν όλοι υπέροχα κατάλευκα δόντια.

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Στο Vrindavan της Ινδίας. Μια γιορτή προς τιμή του ποταμού Jamuna,την Jamuna Aarti και είναι τις μέρες που γινόταν η γιορτή των χρωμάτων, το Holi.

 

Θρησκεία και ότι απομένει...

 

Φωτογραφικά και ταξιδιωτικά, ψάχνω πάντα να βρω τη συνέργεια μεταξύ θρησκειών.

 

Τι σχέση μπορεί να έχουν, δηλαδή, οι διάφορες θρησκείες και οι τελετές μεταξύ τους. Και μπορείς να δεις ότι από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο, υπάρχουν πολλές ομοιότητες λες και τελικά οι θρησκεία είναι κάτι τόσο οικουμενικό... Να μη μιλήσουμε για το voodoo, που έχει ξεκινήσει από το Μπενίν, που είναι η κοιτίδα και έχει πάει με τους σκλάβους στην Αϊτή σαν voodoo ή στην Κούβα σαν Santeria ή στην Βραζιλία σαν Candomblé. Απίθανα τελετουργικά των Candomblé που επίσης, δεν μου έχουν επιτρέψει να φωτογραφίσω.

 

Γενικά τα ταξίδια δεν είναι τουριστικά και έχουν και σαν σκοπό την φωτογράφηση.

Για να έχουν επιτυχία χρειάζεται πολύμηνος προγραμματισμός, μεγάλη έρευνα, συγκέντρωση στοιχείων από διάφορες πηγές και στην περίπτωση των γιορτών και των τελετών, να συμπέσει η άφιξη με τις γιορτές και τις τελετές αυτές, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο όταν θες να τα συνδυάσεις. Πρέπει να υπάρχει και η συγκυρία και μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες που έχω επισκεφτεί πηγαίνουν με το ηλιακό ημερολόγιο, που σημαίνει ότι όλες οι γιορτές είναι μεταφερόμενες στο δικό μας ημερολόγιο, οπότε εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο δύσκολο είναι να «δέσουν» όλα αυτά μαζί, ώστε να είναι το ταξίδι πετυχημένο.

 

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Mentawai, μια φυλή περίπου 200 ατόμων, που ζουν απομονωμένοι στο νησί. Αυτός είναι ένας σαμάνος μέσα στη ζούγκλα και κόβει έναν κορμό ενός δέντρου. Λέγεται ότι έχουν από τις αρχαιότερες μορφές τατουάζ.

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Τραβηγμένη μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου Ijen, στην ανατολική Ιάβα και τους εργάτες που κάνουν εξόρυξη θειαφιού από το ηφαίστειο. Στόχος είναι να φτάσεις πριν την ανατολή του ηλίου, έτσι ώστε να μπορέσεις να αποτυπώσεις την καύση του θειαφιού, που αναδύει μπλε φλόγα. Οι συνθήκες ήταν τόσο δύσκολες που δεν μπόρεσα να αποδώσω φωτογραφικά. Κάποια στιγμή αισθάνθηκα ότι σβήνω, οπότε αναγκάστηκα να παραιτηθώ. (2011)

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Στην Κίνα, στην επαρχία Guizhou με μια κοπέλα από τη φυλή των Miao, την υποδιαίρεση «One thousand birds», δηλαδή, Χίλια Πουλιά. Τους ονομάζουν έτσι γιατί στις στολές τους είναι περίτεχνα κεντημένα πουλιά.

 

Για μένα δεν είναι δουλειά αυτό το πράγμα. Ξεκίνησε για να κάνω την πλάκα μου, ούτε καν χόμπι. Δεν είμαι καν επικοινωνιακός...

Σκέψου ότι με facebook κτλ δεν έχω καμία σχέση.

Κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθώ να τα συμμαζέψω όλα αυτά τα αρχεία.

Από άποψη δυσκολίας, μπορώ να πω ότι έχω δυσκολευτεί αλλά όχι ότι κινδυνεύω.

Οι γενικότερες λοιπόν δυσκολίες στα ταξίδια είναι απίστευτες! Είναι ταξίδια «off the beaten track».

Επίσης είναι πολυέξοδα ταξίδια; Είναι ολόκληρες αποστολές και διαρκούν αρκετά. Το μεγαλύτερο ήταν 25 μέρες. Καταλαβαίνεις πως είναι πολυτέλεια για τον οποιοδήποτε που το βλέπει σαν χόμπι.

-Η πιο ακραία και εξωτική συνάντηση; 

 

Είναι οι ομάδες των Mursi και των Surma στην Αιθιοπία. Εντελώς απομονωμένοι, ζουν ολόγυμνοι, οι γυναίκες βάζουν αυτούς τους περίφημους δίσκους στα χείλη τους, πασαλείβονται με χώμα, ζούνε σε τρώγλες, οι συνθήκες είναι εξωπραγματικές.

 

Μας είχαν προετοιμάσει οι οδηγοί μας, ότι πρέπει να πάμε πολύ σιγά και διακριτικά. Είναι κάτι που εγώ ούτως ή άλλως το κάνω. Θέλω πρώτα να εξοικειώνομαι με τον κόσμο, να εξοικειώνονται αυτοί μαζί μου ακόμα περισσότερο. Και μόνο που σε βλέπουν περισσότερη ώρα και σε συνηθίσουν, είναι ένα είδος εξοικείωσης. Αν αρχίσει κάποια συνομιλία μέσω διερμηνέα, κάποια στιγμή έρχεται και φυσικά η ώρα που θα μπορεί να αρχίσει η φωτογράφηση.

 

 Στην Irian Jaya, στο δυτικό μέρος της Παπούα, ζει η φυλή που φοράει αντί για ρούχα κάποια καλάμια στα επίμαχα σημεία, με απίστευτες συνήθειες! Οι γυναίκες των φυλών αυτών, για παράδειγμα, όταν πεθαίνει κάποιος κόβουν ένα κομμάτι από το δάχτυλό τους και μπορείς να δεις μια γριά να μην έχει κανένα δάχτυλο στο χέρι!

-Μια συνάντηση που δεν θα ξεχάσεις ποτέ; Μια φωτογραφία που ξεχωρίζεις;


Όλα τα βλέμματα!

 

Αυτά με μαγεύουν και τα λένε όλα...Δεν είμαι από εκείνους που θα τραβήξουν τη φύση ή τα ζώα.

 

 Οι άνθρωποι είναι τα πιο γοητευτικά ενσταντανέ!

 

Πάντως να σας πω κάτι μετά από τόσα ταξίδια;...

 

Περισσότερο απογοητεύομαι από τους ανθρώπους στον πολιτισμένο κόσμο παρά από την συναναστροφή μου με τις άγριες φυλές.

 

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Μια από τις ωραιότερες γιορτές στη Σρι Λάνκα, στο χωριό Kataragama, και είναι η γιορτή Kataragama Perahera. Τιμούν το ιερό δόντι του Βούδα και γίνεται στην μεγάλη πανσέληνο του Αυγούστου.

Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Με τη φυλή των Kalam, στα υψίπεδα της Παπούα- Νέα Γουινέα, με πρόσβαση – όπως και σε όλη την Παπούα- με αεροπλανάκια Cessna και προσγειώσεις σε κάτι χωράφια στις πλαγιές των βουνών. Αυτοί ζουν μια εντελώς λιτή ζωή σε καλύβες και τα στολίδια τους είναι όλα φτιαγμένα από κέλυφος σκαθαριού
Ο 'Ελληνας στην άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Μια συνοικία έξω από το Δελχί, η λεγόμενη Kathputli. Μια φτωχογειτονιά, όπου ζούνε αποκλειστικά διάφορων ειδών αρτίστες, που τους καλούν σε πανηγύρια, τοπικές γιορτές, κλπ. Η περιοχή αυτή θα κατεδαφιστεί και πρόκειται να δοθεί για εκμετάλλευση. Δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Είναι διάφοροι που παίζουν μαριονέτες, άλλοι που ανεβαίνουν σε καρφιά, άλλοι που φοράνε ένα υφασμάτινο αλογίσιο ομοίωμα και χορεύουν με τη συνοδεία τυμπάνων.

* Mετά από ξεκαθάρισμα χιλιάδων φωτογραφιών από 15 χρόνια διαδρομών, ο Θανάσης Μαλούκος θα κάνει φέτος μια έκθεση με τις 50 αγαπημένες του.

 

«... ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» , Αινιάνων 6
Έναρξη 20 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 7:30 μ.μ.
Διάρκεια ΄Εκθεσης: 20 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2013
κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή από 6:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, του Επίτιμου Προξενείου της Αιθιοπίας, και του Γενικού Προξενείου της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Επιμέλεια - Θανάσης Χαραμής

Φωτογραφία
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

ADM 2024: New Vision / Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

Έχει αφιερώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο και το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό της έργο έχει χαράξει μια νέα πορεία στην αρχιτεκτονική φωτογραφία.
ERIETA ATTALI
Photography - A Queer History

Φωτογραφία / Η queer πλευρά της φωτογραφίας σε μια μνημειακή φωτογραφική έκδοση

Δύο Βρετανοί ιστορικοί τέχνης επιμελήθηκαν το «Photography – A Queer History», μια πολυεπίπεδη συλλογή αφιερωμένη στη φωτογραφία που προκαλεί τις κατεστημένες αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Φωτογραφία / Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Τα «πειρατικά» του πορτρέτα, τα στιγμιότυπα τεμπέλικης ανεμελιάς στις ετοιμόρροπες προβλήτες του West Side αποτελούν μαρτυρία μιας εποχής και μιας κοινότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια