Final 4 Euroleague LIVE

10 τοματοπελτέδες. Από την Ελένη Ψυχούλη

10 τοματοπελτέδες. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
1

Ο πελτές

 

Περισσότερο από οποιαδήποτε συντηρημένη τροφή, ο πελτές κρατά στην καρδιά του συμπυκνωμένη τη γεύση του καλοκαιρινού ήλιου και της ντομάτας στις ωραιότερες στιγμές της, για να αναστήσει στις κατσαρόλες του χειμώνα το άρωμα των ηλιόλουστων ημερών. Τα πολύ παλιά χρόνια, θυμάμαι τα παιδιά στο χωριό των διακοπών, να τον τρώνε σαν κολατσιό, πάνω σε φέτες ζυμωτό ψωμί, με ελαιόλαδο. Εκείνον τον ολόγλυκο πελτέ που έφτιαχναν οι μαμάδες με τις τελευταίες ντομάτες του καλοκαιριού, σε χάλκινα ταψιά, πάνω σε φωτιές που άναβαν στα δρομάκια με το φως του δειλινού. Κολατσιό ιδιόρυθμο, στα όρια του αποτρόπαιου, για μας τα παιδιά της πόλης. Η επιστροφή της ελληνικότητας, έφερε τη «σάλτσα», όπως την έλεγαν οι γιαγιάδες, στο προσκήνιο της νεότερης νοστιμιάς, της έδωσαν νέες διαστάσεις, της βρήκαν καινούριους ορίζοντες. Όμως, ο πελτές, ταιριάζει εξίσου και στα «εύκολα» τραπέζια της κάθε στιγμής.

 

 

Ποιόν να πρωτοδιαλέξω;

*Bio Farma. Βιολογικός ελληνικός πελτές, με ευχάριστο άρωμα ντομάτας, σχετικά ανάλατος, γλυκός και ιδιαίτερα πηχτός με κάπως αμυλώδη υφή.

Ιδανικός για καναπεδάκια και σάντουιτς.

*Άνυδρο Βιολογικό Σαντορίνης. Από βιολογικά πομοντόρια Σαντορίνης με μεστό άρωμα ντομάτας, υπόξινος, με έντονη «μεταλλική» επίγευση.

Ιδανικός για σάλτσες, σάντουιτς με ροσμπίφ ή φιλέτο.

*Funature. Βιολογικός πελτές με πολύ σκούρο χρώμα και άρωμα που δεν παραπέμπει ακριβώς σε ντομάτα.

Ιδανικός για πικάντικο γκασπάτσο, σάλτσα για μπιφτέκια.

*Il Nutrimento. Βιολογικός πελτές από την Ιταλία με αμυλώδη υφή, πολύ πηχτός και κάπως στιφή επίγευση, χωρίς χαρακτηριστικό άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάντουιτς, ντιπ, χειμωνιάτικες σάλτσες με κυνήγι.

*Pummaro. Γλυκός, ελαφρύς, με ανοιχτό κόκκινο χρώμα.

Ιδανικός για σάλτσες με κοτόπουλο, ντοματόσουπα, ντιπ και ακριβώς αυτό που χρειάζεται το ιδανικό κοκκινιστό.

*Κύκνος. Αραιός, με έντονο χρώμα ώριμης ντομάτας, ιδανική γλυκύτητα, με άρωμα φρέσκιας σάλτσας ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες του καλοκαιριού, ντιπ, καναπεδάκια και οπουδήποτε χρειάζεται να τον χρησιμοποιήσεις ωμό.

*Μπάρμπα Στάθης. Γλυκόξινη γεύση, αμυλώδης υφή, άρωμα υπερβολικά ώριμης ντομάτας.

Ιδανικός για γιουβέτσι και χειμωνιάτικες σάλτσες με μοσχάρι.

*ΖΑΝΑΕ. Αραιή σύσταση, υπόπικρη επίγευση, μέτρια έντονο άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες κρεατικών, αλμυρό κέικ ντομάτας.

*Primo Gusto. Πηχτός, με κόκκινο χρώμα φρέσκιας σάλτσας, ελαφρώς υπόξινος, με άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες όλων των ειδών, ντιπ, αυγοσαλάτα.

*Santos. Του Συνεταιρισμού Σαντορίνης. Από σαντορινιά πομοντόρια με πολύ μεστή γεύση υπερώριμης ντομάτας, κάπως πικρός και με στιφή επίγευση.

Ιδανικός για έντονες σάλτσες με κυνήγι και μοσχάρι, στο γιουβέτσι, σαν ντιπ σε χωριάτικο ψωμί με προζύμι.

(Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, Αγροτική Γωνιά Σόλωνος 30, στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου και στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα)

 

Για να μην σου μουχλιάσει ποτέ

*Το κουτί με τον πελτέ που ανοίγει πρέπει οπωσδήποτε να ο φυλάξουμε στο ψυγείο. Ακόμη, όμως, κι όταν είναι σκεπασμένος, μπορεί να πιάσει μούχλα στην επιφάνεια. Για να το αποφύγουμε, γεμίζουμε το κουτάκι ως επάνω με ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη αν δεν έχει το δικό του πλαστικό κάλυμα. Κάθε φορά που τον χρησιμοποιούμε, συμπληρώνουμε το ελαιόλαδο.

 

Γρήγορα και ντοματένια, αντιοξειδωτικά και φουλ στο λυκοπένιο!

*Τον αλείφουμε πάνω σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί με προζύμι, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, λίγους κόκκους χοντρό, θαλασσινό αλάτι και προαιρετικά δυό-τρία φυλλαράκια μαϊντανό.

*Ανακατεύουμε καλά 2 κουταλιές της σούπας πελτέ και 1 κουταλιά μπαλσάμικο και φτιάχνουμε ένα ντιπ το οποίο μπορούμε να σερβίρουμε με παξιμαδάκια, κριτσίνια και όλα τα κινέζικα τηγανητά ορεκτικά, όπως spring rolls ή φλογέρες με τυρί.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές πελτέ, 1 κουταλίτσα του γλυκού ζάχαρη, 1 κουταλίτσα του γλυκού ξύδι και μισή κουταλίτσα γλυκιά πάπρικα για να φτιάξουμε νόστιμη, σπιτική κέτσαπ, που ταιριάζει με σαγανάκια φέτας και κίτρινων τυριών.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές πελτέ, 3 κυβάκια λιωμένη φέτα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, για να φτιάξουμε μια γρήγορη σάλτσα για ψητά κρέατα και μπιφτέκια.

*Ανακατεύουμε 1 κουταλιά πελτέ, μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας νερό, 1 σκελίδα λιωμένη σκόρδο, αλάτι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο για να φτιάξουμε ντιπ για ωμά λαχανικά. Σερβίρεται και πάνω σε ψημμένο ψωμί σαν μπρουσκέτα, ταιριάζει και σαν σος για πράσινες σαλάτες.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ, 3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο, φρέσκο δυόσμο, αλάτι, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 1 κουταλίτσα του γλυκού μπσάμικο και φτιάχνουμε ένα ντιπ που συνδυάζεται με σουβλάκι χοιρινό ή με κοτόπουλο και ψητά κρεατικά γενικότερα.

*Οι πατάτες φούρνου μπορούν να γίνουν πιο πρωτότυπες αν τις κάνουμε με πελτέ: τις κόβουμε χοντρές κυδωνάτες, τις στρώνουμε στο ταψί, τις πασπαλίζουμε αλάτι, ρίγανη, ξερό θυμάρι, προσθέτουμε 1 φύλλο δάφνης, 1 ξυλαράκι κανέλα, 1 κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη, ελαιόλαδο και 1 ποτηράκι νερό στο οποίο θα διαλύσουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ. Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

 

Κι άλλες ιδέες με πελτέ

*Σάντουιτς με μοσχάρι. Αλείφουμε δυό φέτες μαύρο ψωμί με πελτέ και τις γεμίζουμε με μια φέτα κρύο μοσχάρι, ροδέλες αγγουράκι τουρσί, ροδέλες από σφιχτό αυγό και 1 μαρουλόφυλλο.

*Αναμειγνύοντας ίση ποσότητα πελτέ με pesto βασιλικού, φτιάχνουμε μια νόστιμη σάλτσα που μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα στα σάντουιτς.

*Ο πελτές μπορεί να αντικαταστήσει υγιεινά και διαιτητικά τις μαγιονέζες και όλες τις παχυντικές σάλτσες όπως Βουδαπέστης, ουγγαρέζικη, κέτσαπ και τυροσαλάτα.

*Μια κουταλιά πελτέ στη φακή, τη φασολάδα και όλες τις κόκκινες σάλτσες του χειμώνα δίνει ζωντανό κόκκινο χρώμα στη σάλτσα και έντονη γεύση ντομάτας.

*Στις κοκκινιστές σάλτσες μπορούμε είτε να τον χρησιμοποιήσουμε μόνο του είτε να τον συνδυάσουμε με κονσέρβα ντοματάκι ή φρέσκια ντομάτα προσθέτοντας πάντα 1 κουταλιά πελτέ. 

 

 

 

Γεύση
1

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια