Το καλό εκμέκ!

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter
12

Εκμέκ στα τούρκικα σημαίνει ψωμί. Και εκμέκ κανταϊφι το γλυκό που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε γιατί συνδυάζει την Ανατολή με το σιρόπι της και μια σαντιγούλα με ευρωπαϊκή προέλευση. Βέβαια, στην κλασική του εκδοχή σερβίρεται με βουβαλίσιο, πλούσιο καϊμάκι, κάτι που δύσκολα βρίσκεις πια στην Αθήνα, μιας και τα βουβάλια της Κερκίνης δεν επαρκούν στη λαχτάρα για εκμέκ, και επιπλέον το εν λόγω καϊμάκι κοστίζει κάτι παραπάνω-σε χρήμα αλλά και σε θερμίδες.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Το εκμέκ της Ρένας

Λ. Πεντέλης 98, Βριλήσια, 21111830489

Η Ρένα είναι μια κλασική μαμά από την Αγριά του Βόλου, θεά μαγείρισσα και με σπεσιαλιτέ το εκμέκ της, το οποίο το φτιάχνει με όλο το μεράκι που του αντιστοιχεί, τρείς μέρες δουλιά, παρακαλώ! Ο γιος της, παρ’όλο που ασχολείται με την προώθηση ταινιών, φόρο τιμή στη συνταγή της μαμάς, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το εκμέκ της αλλά και να το μοιραστεί μαζί μας, σε μια κουκλίστικη εκμεκ-ερί στα Βριλήσσια. Για μένα το καλύτερο της αγοράς, χειροποίητο, από αγνό αιγοπρόβειο γάλα, ανάλαφρο σαν ζαχαρένιο σύννεφο, με μια σαντιγύ-αφρό, όση γλύκα χρειάζεται για να το πεις “άγλυκο” και να φας και δεύτερο κομμάτι, με τραγανό, καλοψημμένο κανταϊφι, κρέμα διόλου αμυλώδη και πλούσιο καβουρδισμένο, πολύ ψιλοκομμένο αμυγδαλάκι που σου δίνεται σε ξεχωριστή συσκευασία, να το προσθέσεις την τελευταία στιγμή μη και σου παπαριάσει. Κι άμα είσαι και αμετανόητος εραστής της σοκολάτας, κυκλοφορεί και σε σοκολατένια εκδοχή. Μια ανανεωτική εκδοχή σε ένα κλασικό γλυκό.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Γλυκοτεχνείο

Ιασωνίδου 35Α, Ελληνικό, 2109620013

Θα το αγοράσεις μέσα σε ένα βαθύ, πήλινο μπολ που δεν έχει καμμιά τύχη να μην αδειάσει μετά την πρώτη μπουκιά. Πιο παραδοσιακό από της Ρένας, σχεδόν ρευστή, ανάλαφρη κρέμα και κανταϊφι που μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο και έχει όσο-τόσο σιρόπι ώστε να μην σε λιγώνει. Στη φωτογραφία η ατομική βερσιόν. 

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Χαρά

Πατησίων 339, Πατήσια, 2102287266

Όταν η γιαγιά Αριστέα ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη το ’22 έφερε μαζί της μια περιουσία χωρίς τότε να το ξέρει: στο παπούτσι της έκρυψε τη συνταγή για το εκμέκ και το παγωτό καϊμάκι. Κλασική αξία, ίδια κι απαράλλαχτη στο χρόνο, μαζί με το Σικάγο και το ice cream soda, το εκμέκ της Χαράς είναι όλη η χαρά της παράδοσης: πλούσιο σε σιρόπι-στα όρια της υπερβολής που ωστόσο καθόλου δεν σε χαλάει, αφού δένει τόσο ωραία σαν σος στο παγωτό καϊμάκι που λιώνει πάνω του, αρκετά έντονη λιπαρότητα κι ένα διακριτικό άρωμα μαστίχας που θυμίζει παλιό-καλό-καιρό.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Κωνσταντινίδης

www.konstadinidis.com

Με παράδοση από τη Μικρά Ασία από το 1920 και βάση τη Λάρισα-που ξέρει από καλά γαλακτοκομικά-, το εκμέκ του Κωνσταντινίδη κυκλοφορεί σε ατομική και οικογενειακή εκδοχή. Προσωπικά προτιμώ την οικογενειακή, γιατί για κάποιον ακαθόριστο λόγο, ίσως το ότι βγαίνει πιο λεπτό στο διαφανές ταψάκι, μου κάνει νοστιμότερο. Αν είσαι φίλος της σαντιγύ, θα το αγαπήσεις, αφού σου την προσφέρει απλόχερη και μαστιχωτή. Το παγωτό καϊμάκι σε διακριτικότερη δόση, ζύμη τσουρεκιού με μπόλικο σιρόπι.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Γκιουλιούογλου

Νίκης 10, Σύνταγμα, 2103213959

Βαριά, λιγωτική Ανατολή, παχιά βάση με πιο-πολύ-σιρόπι δεν υπάρχει, παγωτό καϊμάκι με γαλατένια γεύση. Αν θες, παίρνεις τη βάση εκμέκ και αν είσαι τυχερός και έχει έρθει από την Πόλη, τη συνοδεύεις με βουβαλίσιο καϊμάκι, πλούσιο, λιπαρό, αυθεντικό.

Γεύση
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

10 σχόλια
Κι ακριβώς δίπλα, άρθρο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.Άντε να καταπολεμήσει ο άλλος την παχυσαρκία που διαβάζει τα μπλογκπόστ της Ελένης και του τρέχουν τα σάλια από την πρώτη παράγραφο.
Μετά από χρονοβόρες επιστημονικές έρευνες, έχω να σας πω πως ακομα καλύτερο απ' το απλό εκμέκ του Κωνσταντινίδη, είναι το παγωτό εκμέκ που φτιάχνει. Με παγωτό κρέμα, όμως, όχι με καϊμάκι. Δώστε σημασία σε αυτό το τελευταίο, το υποστηρίζει όλη η επιστημονική μας ομάδα φανατικά.