Πέστο με φέτα

Πέστο με φέτα Facebook Twitter
2
Πέστο με φέτα Facebook Twitter

Το τελευταίο πράγμα που χώρεσα στο αυτοκινητάκι μου γυρνώντας από τις διακοπές ήταν η γλάστρα με τον αγιορείτικο βασιλικό (για να μη μείνει μόνος, παραπονεμένος και απότιστος στο νησί). Τον έβαλα μπροστά, στη θέση του συνοδηγού φρεσκοποτισμένο και καταπράσινο και στο ατέλειωτο ταξίδι της επιστροφής σκεφτόμουν πόσα βαζάκια πέστο θα έβγαζε…

Οι Ιταλοί κάνουν το πέστο με φύλλα βασιλικού, παρμεζάνα , σκόρδο , κουκουνάρι και ελαιόλαδο. Μπορείς άνετα να τα βάλεις όλα στο μούλτι, να βράσεις τα μακαρόνια και να φας ένα νόστιμο φαγητό σε δέκα λεπτά , προσθέτοντας πιπέρι κατά βούληση.

Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας προτείνει on line μιά συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου με φέτα αντί για παρμεζάνα , φρέσκα φύλλα ρίγανης αντί για βασιλικό και αμύγδαλα αντί για κουκουνάρι.

Γυρνώντας στη πόλη , στα άδεια ντουλάπια, δεν βρίσκω ούτε αμύγδαλα, ούτε κουκουνάρι και φτιάχνω ένα πέστο φέτας μόνο με σκόρδο , ελαιόλαδο και πολλά φύλλα βασιλικού. Η φίλη Μάριον προτείνει, σαν Κεφαλοννίτισσα που είναι, φέτα Κεφαλλονιάς αλλά και η φέτα Τριπόλεως ταιριάζει πολύ σαν πιπεράτη που είναι. Αν λοιπόν έχεις μιά φέτα απαλή , όχι πολύ αλατισμένη ή πικάντικη, θα χρειαστεί να προσθέσεις πιπέρι και αλάτι στο μίγμα.

Το πέστο φέτας είναι μιά απλή υπόθεση, μιά φθινοπωρινή μακαρονάδα που κλείνει το μάτι σε όλες τις αταξίες που έκανες -ή δεν έκανες- το καλοκαίρι που πέρασε…

Ενα πακέτο πέννες, φιογκάκια ή λινγκουίνι

2 φλυτζάνια φέτα θρυματισμένη

2 χούφτες φύλλα πλατύφυλου ή αγιορείτικου βασιλικού πλυμένα και στεγνωμένα καλά (σε πετσέτα κουζίνας).

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

2-3 σκελίδες σκόρδο

αλάτι και πιπέρι

Βάζεις τα φύλλα βασιλικού με το σκόρδο στο μπλέντερ και τα χτυπάς για ένα περίπου λεπτό σε δυνατή ταχύτητα με το μισό λάδι μέχρι να γίνουν ένας όμορφος καταπράσινος πολτός.

Ρίχνεις τη μισή φέτα στο μίγμα και χτυπάς ελάχιστα ακόμα σε χαμηλή ταχύτητα.

Βγάζεις το μίγμα από το μπλέντερ και προσθέτεις ανακατεύοντας την υπόλοιπη φέτα και το λάδι.

Βράζεις τα μακαρόνια σε καλά αλατισμένο νερό.

Σουρώνεις τα μακαρόνια και τα ξαναβάζεις στη κατσαρόλα (κρατώντας μισή κούπα από το νερό της βράσης).

Ρίχνεις αμέσως το πέστο φέτας στη κατσαρόλα με τα στραγγισμένα μακαρόνια και ανακατεύεις καλά (αν χρειαστεί προσθέτεις μιά-δυό κουταλιές νερό για να γίνει η μακαρονάδα πιό κρεμώδης).

Σερβίρεις αμέσως με το μύλο του πιπεριού δίπλα.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια
Θεωρώ το νερό λάθος. Προτιμώ σε ενα μπολ να αναμιξω τη σάλτσα με extra ελαιόλαδο και κομμένα cherry τοματίνια κι έπειτα να ρίξω τα μακαρόνια. Επίσης αντί για τα παραδοσιακά μακαρόνια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακαρόνια (σπαγγέτι, πένες κλπ) από καστανό ρύζι.