Στο σημερινό «Α μπα»: υπαρξιακή διαφωνία

Στο σημερινό «Α μπα»: υπαρξιακή διαφωνία Facebook Twitter
92

 

__________________
1.


Γεια σου αμπα! Λοιπόν το "προβλημα" μου είναι λίγο χαζό. Γενικά, χωρίς να θέλω να ακουστώ ψωνάρα, πάντα λάμβανα πολύ προσοχή από το αντίθετο φύλο και την απολάμβανα. Τώρα όμως που είμαι στην πιο μονογαμική φάση της ως τώρα ζωής μου, τα τελευταία 3 χρόνια δηλαδή, αγχώνομαι όταν γνωρίζω καινούριους ανθρώπους γιατί φοβάμαι ότι θα μου την πέσουν με αποτέλεσμα να γίνομαι εξ αρχής επιθετική. Δεν έχω παραισθήσεις μεγαλείου, ξέρω ότι αν είσαι νέα κοπέλα που χωράει στα χαζα όρια της δυτικής αισθητικής θα σε φλερτάρουν. Ξέρω ότι γενικά οι άνθρωποι φλερτάρουν και δεν έγινε και τίποτα που δεν είμαστε όλοι διαθέσιμοι. Απλά εμένα πλέον αυτό μου προκαλεί άγχος κι όταν τελικά αντιληφθώ ότι παρά την αντικοινωνική μου συμπεριφορά κάποιος με φλερτάρει αγχώνομαι ακόμα περισσότερο. Δεν είναι ότι φοβάμαι να πω όχι απλά δεν θέλω καθόλου αυτού του είδους την συναναστροφή. Να σημειώσω έδω ότι το αγόρι μου είναι ο πιο τέλειος άνθρωπος του κόσμου και δεν με ζηλεύει καθόλου και έχουμε την καλύτερη σχέση, στα λέω για να μην νομίζεις ότι μου προκαλεί αυτός το άγχος, γενικά η σχέση μου είναι από τα λίγα πράγματα που με ηρεμούν! Θα πρέπει να ζήσω την από δω και πέρα ζωή μου σαν σνομπ πριγκίπισσα?- Είμαι το άγχος

Δυσκολεύομαι πολύ να μπω στη θέση σου, αλλά προσπαθώ. Νομίζω ότι η παγίδα στην οποία έχεις πέσει από μόνη σου, είναι ότι, αφού είσαι ελκυστική και ευχάριστη στο μάτι, είσαι και υποχρεωμένη να κρατάς τους άλλους ευχαριστημένους, γενικότερα. Η αντίδραση σου σε αυτή την υποχρέωση είναι να γίνεσαι επίτηδες επιθετική, αλλά αυτό που καταφέρνεις είναι να ζεις το ίδιο νόμισμα, από την άλλη πλευρά. Δεν έχεις καμία υποχρέωση να ανεβάζεις τους άλλους ψυχολογικά επειδή είσαι όμορφη, και κατά τον ίδιο τρόπο, δεν έχεις καμία υποχρέωση να προειδοποιείς τους άλλους με την επιθετικότητα ότι, ενώ είσαι όμορφη, δεν είσαι διαθέσιμη.


Είσαι άνθρωπος, και όχι ένα ωραίο φυτό που κάθεται και περιμένει να το διαλέξουν, ή φυτό που κάθεται όμορφο προς τέρψη των άλλων. Η ομορφιά είναι δική σου, όχι των άλλων, για να την πάρουν και να την επεξεργαστούν. Αν δεν θέλεις κάτι που σου προσφέρεται, μπορείς να λες όχι, ευχαριστώ, δεν θέλω, είτε είναι σοκολατάκι, είτε φλερτ.

__________________
2.


Ειχαμε παει με τους γονεις μου σε φιλους οικογενειακους που μας εκαναν το τραπεζι οι οποιοι εχουν γιο μεγαλυτερο μ 4 χρονια, ενα παιδι με δυσκολια στην κοινωνικοποιηση που σπουδαζει φυσικος στην Θεσ/νικη και απο οτι καταλαβα δε του αρεσει να πολυβγαινει και προτιμα το διαβασμα ολημερις. Η αληθεια ειναι πως πριν μερικα χρονια ετσι ημουνα. Τωρα ομως αλλαξα, δινω πανελληνιες και ανυπομονω να φυγω απο την επαρχια που ζω, βα εξερευνησω την Αθηνα, να κανω φιλους να αποκτησω σχεση, να κανω σεξ, να βρω νεα ενδιαφεροντα. Μιλαμε για καμια σχεση με τον τυπο. Παρολα αυτα οι γονεις μας αν δεν μας τα φτιαξουν θα παθουν τιποτα. Νιωθω οτι οι δικοι του με βλεπουν ως τον ανθρωπο που θα τον βγαλει απο τη μιζερια του και δε νομιζω οτι τον ρωτουν αν εχει κ πτοβλημα ή αν ειναι μιζερος. Ουτε και εμενα με ρωτουν και νιωθω οτι με χρησιμοποιουν. Νιωθω αβολα! Πως να το χειριστω; Α! Ξεχασα να σου πω. Οταν η μητερα του ανεφερε οτι μετα την εμμηνοπαυση οι σεξουαλικη ορμη της γυναικας ανεβαινει, εγω χαρηκα- και το εδειξα. Οκ δεν επαιξα και παλαμακια. Και εκεινος μολις το ειδε επαθε σοκ! 22 χρονων και επαθε σοκ. Ε Λ Ε Ο Σ-μαιρουλα-παναγιωταρα

Πώς να χειριστείς τι; Τι σου κάνουν; Τι μπορούν να σου κάνουν; Βλέπεις πού και πού έναν σε κάτι επισκέψεις. Δεν είναι πρόβλημα που χρειάζεται λύση. Καλή επιτυχία στις εξετάσεις, και μακάρι να περάσεις εκεί που θέλεις.

__________________
3.


Αμπα είμαι προβληματισμένη ξανά και ζητώ την γνώμη σου! Σκεφτόμουν το θέμα των εκτρώσεων . Γιατί πρέπει οι γυναίκες που κάνουν έκτρωση να στιγματίζονται η να νιώθουν άσχημα για αυτην τους την απόφαση ; μπορεί να μην θέλουν οικογένεια και παιδιά στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους είτε λόγω μικρής ηλικίας η επειδή θέλουν να ανέλιχθουν επαγγελματικά. δεν έχω βρεθεί σε παρόμοια θέση ούτε εγώ ούτε πρόσωπο που γνωρίζω απλώς αναρωτιόμουν. Θέλω την γνώμη σου. Φιλιά-Η προβληματισμένη

Δεν είναι ζήτημα «άποψης», δικής μου ή άλλων. Το θέμα είναι ταξικό και πολιτικό, και οι απαντήσεις είναι παντού γύρω σου. Οι γυναίκες στιγματίζονται γιατί τα δύο φύλα δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή, δεν αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια, και γενικώς δεν είναι ίσα. Ο άντρας έχει περισσότερα δικαιώματα από τη γυναίκα, και για να συντηρηθεί αυτό το σύστημα, ο στιγματισμός είναι ένα εργαλείο. Μολαταύτα δεν υποφέρουν όλες οι γυναίκες το ίδιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στιγματισμού και απομόνωσης το έχουν οι φτωχές γυναίκες χωρίς μόρφωση, και αυτές είναι που χρειάζονται ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην πρόσβαση της έκτρωσης.


Είσαι μπερδεμένη επειδή σου λείπουν πληροφορίες. Θα καταλάβεις πολλά όταν αρχίσεις να διαβάζεις για την εξέλιξη των πολιτικών δικαιωμάτων. Διάβασε αυτό, και συνέχισε το διάβασμα.


 

__________________
4.

Αγαπητή Α μπα
Διαβάζω εδώ και καιρό την στήλη σου και εχεις γίνει συνήθεια πλέον. Ήθελα να σε ρωτήσω και εγώ για ένα θέμα ερωτικής φύσης. Είχα μια μακροχρόνια σχέση(3,5 χρόνια) με έναν άνθρωπο που πέρασα πολυ καλα αυτά τα χρόνια παρ'όλη την διαφορά ηλικίας (11 χρόνια) και την διαφορετικη φαση. Εγώ φοιτητρια, εκείνος εργαζόμενος. Κάποια στιγμή έβαλα στην ζωη μου έναν αλλο άνθρωπο με τον οποιο απατησα τον σύντροφο μου. 2 φορες σε διάστημα 5 μηνων. Εκείνος ήξερε την ύπαρξη της σχέσης μου εξ αρχής και ενω δεν είχε προβλημα, στην συνέχεια θίχτηκε παρα πολυ και μου έκανε συνεχώς σκηνές για το γεγονός ότι ειχα σχεση. Οταν χωρισα η επαφή μας έγινε πολυ πιο συχνή αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε το γεγονός ότι είχα σχεση οταν γνωριστήκαμε. Να σημειώσω οτι και εδω υπαρχει η ιδια διαφορά ηλικιας αλλά ξεκίνησε ως μια καθαρα σεξουαλικη σχεση.. Για τον ιδιο, μια τετοια σχέση με τόσο καλό σεξ, οπως ισχυρίζεται οτι ισχυει για αυτον, είναι κριμα να μην γινει αποκλειστική σχέση. Για μενα παλι δεν ισχύει. Μπορω να τον κάνω να καταλαβει οτι δεν ειναι απαραίτητο να γίνει σχεση αυτο που έχουμε χωρίς να τον προσβαλλω; Και χωρίς αν γίνεται να μην χάσω αυτό που έχουμε?? Να σημειωσω ότι αυτή η ιστορία συνεχίζεται για εναν χρονο τώρα.. Χριστίνα

Η ιστορία που συνεχίζεται έναν χρόνο τώρα, Χριστίνα, είναι σχέση. Επειδή δεν κάνετε παρέα με κοινούς φίλους (ή μπορεί και να κάνετε) κι επειδή δεν πηγαίνετε μαζί σινεμά (ή μπορεί και να πηγαίνετε) δεν σημαίνει ότι αυτό που έχετε δεν είναι σχέση. Γνωρίζεστε, μιλάτε, κάνετε σεξ, άρα έχετε κάποια σχέση. Επειδή δεν μπαίνει στα κλασικά καλούπια, ή στο καλούπι που έχεις στο κεφάλι σου για τη «Σχέση», δεν ακυρώνεται. Το «αποκλειστική» σχέση είναι μια σχέση συγκεκριμένου είδους. Αυτή που έχετε είναι μια άλλη, επίσης συγκεκριμένου είδους.


Άρα, αν υπάρχει κάποιο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι αν αυτός θέλει αποκλειστική σχέση, κι εσύ δεν θέλεις. Αυτό σου ζητάει; Να μην βλέπεις άλλους άντρες, αλλά εσύ θέλεις; Αυτό δεν γίνεται να το αποφύγεις, πρέπει να το πεις με πάσα ειλικρίνεια, παίρνοντας το ρίσκο να χάσεις και αυτό που έχεις. Ξέρεις τι λένε για την πίτα και τον σκύλο. Έτσι είναι η ζωή.

__________________
5.


Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος πως γίνεται να κολλάνε κάποιοι άνθρωποι, αγόρια κ κορίτσια, με ανθρώπους που δεν έχουν κανει τιποτα για αυτούς? Το χω δει κυρίως σε φίλες μου, η κολλητή μου πχ το παίζει αντρακι ότι δεν θέλει σχέση κάνει κάτι με τον άλλον που θέλει μόνο σεξ κ το χει ξεκαθαρίσει ο άνθρωπος κ μετά τον κυνηγάει..τι τηλέφωνα τι παρακάλια τι βρισιμο να ακούει ο καημένος κ μετά να το παίζει γατούλα..να της εξηγώ ότι ο άνθρωπος το χε ξεκαθαρίσει από την αρχή κ δεν είχε δώσει ποτέ σημάδι για το αντίθετο κ να με βρίζει. Εντάξει θα πω στην αρχή κάτι αρνητικό για αυτόν, θα πω ότι δεν της αξίζει κ γενικά Ότι θέλει να ακούσει, αλλά πως μενεις κολλημενος με κάποιον τόσο καιρό που δεν ήθελε κάτι παραπάνω? Δεν πρέπει μετά από 2-3 χρόνια να ξεκολλήσει κάνεις??κ πόσο καιρό πρέπει οι φίλοι να νταντευουν σε τέτοιες καταστάσεις??

Μετά από δύο-τρία χρόνια τέτοιων πισωγυρισμάτων κανείς από τους δύο δεν είναι «καημένος». Και η φίλη σου, και ο άλλος, αμφότεροι παίζουν παιχνίδια εξουσίας, και είναι σαν σκύλοι που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το κόκκαλο. Έχουν παρασυρθεί από την αδρεναλίνη που χαρίζει αυτή η διαδικασία και δεν παίρνουν από λογική, οπότε μην προσπαθείς καν.


__________________
6.


Διάλογος μεταξύ συναδέρφων για τρίτο συνάδερφο που ήρθε να συντηρήσει το air condition
και που τον βλέπουμε μία φορά στα 2 χρόνια γιατί είναι σε άλλο τμήμα και σε άλλο κτίριο:
- έχει οικογένεια, παύση, ε είναι καλό παιδί
- ναι έχει και παιδί, παύση, είναι πράγματι πολύ καλό παιδί

Δεν μπορώ, δεν μπορώ. Δεν θέλω να τα ακούω αλλά δεν γίνεται. Όμως δεν μπορώ. Δεν αντέχω.
Όχι δεν αντέχω. Θέλω να τους πω κάτι που δεν τους κάνει να φαίνονται ομοίως καλά παιδιά.
Αλλά δεν μπορώ. Καταπίνω. Και ξανακαταπίνω. Δεν μιλώ, δεν μιλώ. Δεν μπορώ, δεν μπορώ.

Ακούω και άλλους διαλόγους όπως το πώς βάζουν πλυντήριο (σε τί βαθμούς, με ποια ρούχα και κάθε πότε),
τί μαγείρεψαν, τί έγινε με τους άντρες τους. Η μία από αυτές μάλιστα δίνει οδηγίες μέσω τηλεφώνου από το γραφείο της
στον άντρα της που δουλεύει σε σούπερ μάρκετ για να πάρει το τάδε κατεψυγμένο ψάρι που είναι στον τάδε
διάδρομο και στον τάδε καταψύκτη (τον 2ο κατά σειρά) που για να πάει εκεί πρέπει να σηκωθεί από κει που είναι
και να μετρήσει 4 διαδρόμους και να στρίψει δεξιά. Η άλλη θέλει να μιλάει συνέχεια και να χασκογελάει χαχαχαχαχα
και ξανά χαχαχαχαχα και μετά αχ Παναγία μου και αχ Παναγία μου (θέλει να πει πόσο της αρέσει γι'αυτό λέει αχ Παναγία μου)
και ααααααααα ή ααααααααχ και όταν πιάνει το τηλέφωνο το αφήνει μετά από 1.5 ώρα μετρημένη με το ρολόι. Συνήθως.
Τις μισές φορές μιλάει 1.5 ώρα, τις άλλες μισές πιάνει τις 2 και ένα τέταρτο. Όταν το κλείνει συνεχίζουν τα ααααααααχ
και τα χαχαχαχα και τα αχ Παναγία μου Παναγία μου.

Δεν μπορώ, δεν μπορώ, δεν μπορώ. Δεν μπορώ. -Δεν αντέχω, δεν γίνεται σου λέω.

Σε ικετεύω. Γράψε κι άλλα, και βγάλε ένα βιβλίο. Λες τόσα πολλά, σε τόσο λίγες γραμμές.

__________________
7.

Ποιος έχει δίκιο; Αυτός που θέλει να είναι το παράθυρο ανοιχτό ή κλειστό;
Εξηγούμαι:
Στο γραφείο δουλεύουμε 10 άτομα – είναι μικρός χώρος. Το παράθυρο όταν φτάνουμε στις 8μιση είναι κλειστό, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Εγώ πάντα το ανοίγω φτάνοντας για να μπει οξυγόνο. Είναι 1-2 κοπέλες που κρυώνουν και το κλείνουν αμέσως. Ο χώρος δεν έχει αεριστεί και νιώθω την κλεισούρα να εισέρχεται στα πνευμόνια μου. Τις προάλλες έγιναν κάτι σκηνικά όπου το άνοιγα εγώ, το έκλειναν αυτές, το άνοιγα εγώ, το έκλειναν αυτές και πάει λέγοντας... Μια μέρα δεν άντεχα και είπα "ε ας μπει και λίγο οξυγόνο και το κλείνουμε μετά". Και είπε η μια από τις δυο "πονά ο αυχένας μου και δεν θέλω κρύο".
Τι προτείνεις να κάνουμε; Πρότεινα στην καθαρίστρια που έρχεται όταν φεύγουμε να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο ώστε να βρίσκουμε το χώρο αερισμένο, λέει όμως ότι η διεύθυνση δεν το επιτρέπει, γιατί φοβούνται για κλοπές. Οπότε τι να κάνω;;;;- Ο2

«Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει» έλεγα και έσπαγα το κεφάλι μου. Αφού σε γραφείο με πολύ κόσμο δεν ήμουν ποτέ, και σε γραφείο εταιρίας έχω να μπω πέντε χρόνια, γιατί μου είναι τόσο γνώριμη αυτή η ερώτηση; Πηγαίνοντας προς τη βρύση για νερό, μου ήρθε αναλαμπή: μέσα σε γεμάτο λεωφορείο, μια επαναλαμβανόμενη ελληνική εμπειρία εγγεγραμμένη στον φλοιό όλων μας. «Ανοίξτε κανένα παράθυρο, ρε, θα σκάσουμε» για να ακολουθήσει η επωδός, χορός σε αρχαία τραγωδία (ή κωμωδία): «κάνει κρύο, θα ξεπαγιάσουμε!»


Μήπως η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε Αριστερά και Δεξιά (άλλωστε πρέπει κάποτε να παραδεχτούμε ότι σε αυτόν τον τομέα κολυμπάμε όλοι μέσα σε μια σούπα που αποτελείται από ματαίωση, εξαπάτηση και πολιτικό τυχοδιωκτισμό) αλλά σε αυτούς που νιώθουν τα πνευμόνια τους να αδειάζουν από οξυγόνο και σε αυτούς που τρέμουν την εισβολή του αέρα; «Θα σκάσουμε» λένε οι μεν, ζώντας έναν υπαρξιακό τρόμο, για «το οξυγόνο που έχει τελειώσει». «Θα πεθάνουμε από λουμπάγκο» λένε οι άλλοι, μαθημένοι στις κατηχήσεις των παλιών για άτιμα ρεύματα που προκαλούν κρυολογήματα, ψύξεις, μέχρι διαστρέμματα και μετακίνηση δίσκων. Ποιος έχει δίκιο, ρωτάς. Αυτός που θέλει το παράθυρο ανοιχτό ή κλειστό; Και οι δύο έχουν δίκιο. Και οι δύο έχουν άδικο. Πώς να κρίνεις τον τρόπο με τον οποίο εκτιμά ο καθένας την αόρατη απειλή που βρίσκεται γύρω του; Δεν την βλέπει, αλλά ξέρει ότι υπάρχει. Να την εξαφανίσει με τον καθαρό, φρέσκο αέρα, γεμάτο νέο οξυγόνο, που θα καθαγιάσει τα πάντα; Ή να αμυνθεί με τη μέθοδο του κουκουλώματος και της περιφρούρησης, κλείνοντας όλες τις οπές, μαζί με τα παντζούρια, μήπως η απειλή βαρεθεί να βρει χαραμάδα και πάει στους επόμενους;


Η διαφωνία σας δεν είναι για το παράθυρο. Η διαφωνία σας είναι υπαρξιακή, και ως εκ τούτου, άλυτη.

92

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
#4Προφανώς και δεν μπορεί να το ξεπεράσει γιατί έτσι όπως τον γνώρισες και τον έβαλες στην ζωή σου, έτσι μπορεί να κάνεις και με τον επόμενο. Εσύ μπορεί να μην το κάνεις αυτό, αλλά αυτός δεν το ξέρει, οπότε εκεί του βγαίνουν ανασφάλειες. Σου λέει έτσι έκανε στον άλλον, έτσι θα κάνει και σε μένα.Στην ερώτηση σου ᾽᾽Μπορω να τον κάνω να καταλαβει οτι δεν ειναι απαραίτητο να γίνει σχεση αυτο που έχουμε χωρίς να τον προσβαλλω; Και χωρίς αν γίνεται να μην χάσω αυτό που έχουμε?᾽᾽Η απάντηση στο πρώτο σκέλος είναι Ναι, στο δεύτερο Όχι.Στο πρώτο σκέλος του εξηγείς ήρεμα και ευγενικά τι θες και τι μπορείς να προσφέρεις χωρίς να αφήνεις περιθώρια για κάτι παραπάνω στο μέλλον. Αν του κάνει αυτό που προσφέρεις καλώς, αν όχι τότε δεν τραβάει άλλο.Στο δεύτερο σκέλος το οποίο είναι συνάρτηση του πρώτου,η απάντηση είναι οτι δεν μπορείς να τα χεις όλα στην ζωή. Αν τα θέλω σας διαφέρουν τότε λογικά θα χωρίσετε. Δεν φταις εσύ γιαυτό, ούτε αυτός. Απλά άλλα θέλεις και άλλα θέλει.
#7 Αχ πώς σε νιώθω και εσένα. Έχω με όλους το ίδιο πρόβλημα, αλλά ο εφιάλτης ήταν με τη συγκάτοικό μου: είναι από αυτές που έχουν το καλοριφέρ στους 25 βαθμούς και τριγυρνάνε τυλιγμένες με κουβέρτες, ενώ εγώ αναγκαζόμουν να φοράω φανελάκια για να αντέξω τη σάουνα, και δε με άφηνε να αερίσω το σπίτι γιατί κρύωνε. Άνοιγα εγώ το παράθυρο, το έκλεινε αυτή. Ένα δράμα. Θα τολμήσω να πω πάντως πως εσύ έχεις περισσότερο δίκιο, γιατί από το κρύο μπορεί κάποιος να προστατευτεί - ας ρίξουν κάτι πάνω τους ή ας μετακινηθούν μακριά από το παράθυρο για 5-10 λεπτά - από την αποπνικτική κλεισούρα όμως δε μπορείς να προστατευτείς.
#1 Αχ πώς σε νιώθω. Έχεις το άγχος του "να μη δώσεις δικαίωμα", γιατί η επικρατούσα νοοτροπία για τις γυναίκες είναι πως έτσι και κάποιος σε φλερτάρει, είναι επειδή έδειξες πως είσαι διαθέσιμη, και έτσι και πέσεις στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ παράπτωμα να φλερτάρεις εσύ με κάποιον, ΕΝΩ ΕΧΕΙΣ ΑΓΟΡΙ (απαπα μακριά από μας αυτές οι ανήθικότητες) είναι αδύνατο να πεις μετά "μα εγώ απλώς φλέρταρα, δεν ήθελα στ' αλήθεια να κάνω κάτι, εξάλλου έχω αγόρι". Πάει, έχεις περάσει ήδη στην ιστορία με τις τσούλες που αποζητάνε το θαυμασμό παντού γύρω τους.Επομένως δε φταις εσύ. Θα σου πρότεινα να χαλαρώσεις και να απολαμβάνεις το φλερτ και όπως λέει η Λένα αν δε θες λες όχι, αλλά να γνωρίζεις πως ο λόγος που αισθάνεσαι έτσι είναι επειδή μας επιβάλλουν να αισθανόμαστε έτσι και χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια για να το αποβάλλεις και να χαλαρώσεις.
Πολλές φορές δε χρειάζεται καν να κάνεις κάτι και μόνο που θα μιλήσεις με κάποιους, ακόμα και επαγγελματικούς λόγους παίρνουν το δικαίωμα μόνοι τους. Μου είχε τύχει άνθρωπος που σε επαγγελματική υποχρέωση, που ήμασταν αναγκαστικά σε ένα χώρο από το πρωί μέχρι το βράδυ και βγήκαμε μαζί να πάρουμε ένα χυμό για διάλειμμα να με πάρει 2 μέρες μετά να μου ανακοινώσει (όχι ρωτήσει, προτείνει κλπ) σε ποιο ιταλικό εστιατόριο θα φάμε μαζί το βράδυ.
"είναι αδύνατο να πεις μετά "μα εγώ απλώς φλέρταρα, δεν ήθελα στ' αλήθεια να κάνω κάτι, εξάλλου έχω αγόρι". Υπαρχει το αθωο φλερτ,ενα βλεμα,ενα κομπλιμεντο,ενα αστειο για το οποιο κανεις δεν προκειται να σου ζητησει εξηγησεις και υπαρχει και το φλερτ που εχεις αφησει ελευθερο πεδιο στον αλλον να χωθει και εκει πρεπει να δωσεις εξηγησεις.Οταν φτανεις λοιπον να "παιζεις" με καποιον και κανει το παραπερα βημα,προφανως και ευθυνεσαι.Τσουλα δε θα σε πω,γιατι δεν ειμαι μπροστα να δω πως ακριβως φλερταρεις,αλλα οτι αποζητας το θαυμασμο και την επιβεβαιωση ειναι προφανες.Περα απο αυτο ειναι πραγματικα εξευτελιστικο για τον φιλο σου,που μπορει καποιος απο την παρεα σου,η στο χωρο που εισαι να τον γνωριζει.Θα σου αρεσε να φλερταρε ο φιλος σου και να σκεφτονταν οι γυρω για εσενα ποσο σε ξεφτυλιζει,σε μειωνει και σε εχει γραμμενη εν ολιγοις;Θα ηθελες να ειναι αθωο αλλα λυπαμαι δεν ειναι,ακομα και οταν βγαζεις τον αλλο τρελο αφου εσυ "δεν ηθελες να κανεις κατι,εχεις αγορι" για το ονομα του θεου,πονηρος που ειναι ο κοσμος!!!!!!
Όταν λέω να φλερτάρεις, το αθώο φλερτ εννοώ, δεν εννοώ ακραία πράγματα, αν και όλα αυτά είναι σχετικά. Αυτό που εσύ περιγράφεις ως αθώο φλερτ, ένα βλέμμα, ένα αστείο, ένα κοπλιμέντο, αθώο το θεωρώ κι εγώ, όμως πολλοί γύρω σου δε θα το θεωρήσουν αθώο.Μου έχει τύχει να πιάσω κουβέντα με ένα παιδί σε ένα πάρτυ, όπου εγώ απλά βαριόμουν στο πάρτυ, είχα βγει για τσιγάρο και βρέθηκα να κάτσω στο μπαλκόνι μαζί του για καμιά ώρα και μιλούσαμε για τελείως άσχετα θέματα - για εμένα δεν υπήρχε καν υπόνοια φλερτ, απλή κουβέντα κάναμε - και μάλιστα θυμάμαι ότι σκεφτόμουν τι συμπαθητικό παιδί, να κάνουμε περισσότερη παρέα. Να σημειώσω εδώ ότι γνωριζόμασταν από κοινούς φίλους, και ήξερε ότι είχα σχέση (από απόσταση). Την επόμενη μέρα μου έστειλε και μου ζήτησε να βγούμε για ποτό (οι δυο μας). Αρνήθηκα ευγενικά. Μετά από λίγες μέρες το ίδιο, και ξανά αρνήθηκα ευγενικά. Μετά έμαθα ότι παραπονέθηκε σε κοινούς φίλους για μένα, ότι αφού δεν ενδιαφερόμουν γιατί έδειξα ότι ενδιαφέρομαι. Δηλαδή ήμαρτον. Εντάξει μεμονωμένη η ιστορία μου, όμως αυτοί υπάρχουν συχνά γύρω μας, δε μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό.
Το να παρεξηγησει καποιος που ψαχνεται μια φιλικη η τυπικη κουβεντα σε ολους εχει συμβει και δεν ειναι σιγουρα δικο μας προβλημα.Εμενα το παρακατω κοματι με ξενισε και αν το καταλαβα λαθος ζηταω συγγνωμη."και έτσι και πέσεις στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ παράπτωμα να φλερτάρεις εσύ με κάποιον, ΕΝΩ ΕΧΕΙΣ ΑΓΟΡΙ (απαπα μακριά από μας αυτές οι ανήθικότητες) είναι αδύνατο να πεις μετά "μα εγώ απλώς φλέρταρα, δεν ήθελα στ' αλήθεια να κάνω κάτι, εξάλλου έχω αγόρι"
Η πρώτη μου σκέψη ήταν αυτή. Επειδή αν είσαι στον ιδιωτικό και σε πιάσει η διεύθυνση να μαλακίζεσαι έτσι άγρια, παίρνεις ποδι, να το θέσω κομψά. Επίσης τέτοιες γελοιότητες μόνο στο δημόσιο, το χω δει πάμπολλες φορές να διαδραματίζεται μπροστά μου αυτο :P
Δουλεύει στο δημόσιο και μάλιστα το σκηνικό έχει ως εξής: Η ίδια είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, δουλεύει εκεί όχι γιατί το είχε όνειρο ζωής (για την ακρίβεια αν τη ρωτούσες πριν από χρόνια θα σου έλεγε ότι ούτε απ' έξω δεν θέλει να περάσει), αλλά γιατί εκεί μπόρεσε (με βύσμα ή και χωρίς, κι αυτό είναι πιθανό), για να βγάλει λίγα χρήματα σίγουρα, που θα τα παίρνει κάθε πρώτη του μηνός και όχι όποτε περισσεύουν από τον εργοδότη της, αλλά ακριβώς επειδή ξέρει τι πάει να πει δουλεύεις παραπάνω χωρίς να το πληρώνεσαι, καυγαδίζεις για να καταφέρεις να πάρεις τα λεφτά που σου χρωστάνε, ψάχνεις να βρεις δουλειά ενώ τα λεφτά σου τελειώνουν, ε βλέπει τις άλλες που είναι πιθανότατα μόνιμες, που αυτοχαρακτηρίζονται "τακτοποιημένες" (δουλειά σταθερή, παντρεμένες, και μάλιστα αφού ο άντρας τους τις παντρεύτηκε είναι καλό παιδί, δεν πήραν ό,τι κι ό,τι, δεν παιδεύονται με γκόμενους), που πληρώνονται λεφτά από την τσέπη μας για να μιλάνε στα τηλέφωνα όταν ο υπόλοιπος κόσμος παρακαλάει για μια οποιαδήποτε δουλειά με το μισό τους μισθό, ε πολύ θέλει να της γυρίσει το μάτι; Δεν είμαι η κοπέλα του 6, αλλά έχω βρεθεί σε παρόμοια θέση. Μπορεί να λέμε πολλά για το δημόσιο, αλλά όταν βρεθείς μέσα έστω και για λίγους μήνες τα βλέπεις μπροστά σου σε όλο τους το μεγαλείο, και εφ' όσον είσαι άνθρωπος που ξέρει τι πάει να πει ανεργία, πολύ δύσκολα δεν θα γυρίσουν τα άντερά σου από την αηδία. Προφανώς δεν ισχύει για όλους τους δημ. υπαλλήλους, αλλά δυστυχώς ισχύει για αρκετούς. Τώρα βέβαια την κοπέλα του 6 μπορεί να μην την ενοχλεί τίποτα από τα παραπάνω και την ενοχλούν απλώς αυτά τα μικροαστικά δουλίτσα-γάμος-κατεψυγμένο ψάρι-αχ Παναγιά μου κτλ. Πού να καταλάβουμε κι εμείς, αφού το μόνο που μας λέει είναι ότι δεν μπορεί, ότι δεν αντέχει και ότι κάτι ήθελε να πει (τι όμως;) αλλά δεν το είπε.
#3Επέτρεψε μου να διαφωνήσω με την Αμπά αγαπητή φίλη, οι γυναίκες έχουν ξεκάθαρα τις ίδιες ευκαιρίες στην ζωή. Επαγγελματικά, ακαδημαικά, κοινωνικά, ταξικά. Σε κάθε σημείο της ζωής οι γυναίκες παίρνουν τις ίδιες ευκαιρίες. Δεν έχουμε δει γύναικες στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής, της επιστήμης, των τεχνών, του στρατού, των επιχειρήσεων;; Η γυναίκα σήμερα (στον Δυτικό κόσμο τουλάχιστον) απολαμβάνει τις ίδιες ευκαιρίες με τον άντρα. Στην περίπτωση της έκτρωσης, είναι καθαρά θέμα βιολογικό.
Θα κάνω μια μαντεψιά και θα πω ότι είσαι άνδρας. Συγχαρητήρια, καιρό είχα να διαβάσω κάποιον άνδρα να υποστηρίζει πως όλα είναι καλά και δεν υπάρχει θέμα έμφυλης ανισότητας, αφού -στο δυτικό κόσμο τουλάχιστον- δεν υφίσταται κάποια νομική απαγόρευση που να διώχνει τις γυναίκες από τα ανώτατα κλιμάκια που αναφέρεις. Βέβαια η διαφορά στα ποσοστά των μεν και των δε μονίμως αγνοείται από αυτή τη συλλογιστική, και σε περίπτωση που τίθεται ως ερώτημα, η απάντηση είναι είτε ότι "μα δεν θέλουν, τι να κάνουμε;" είτε σχετίζεται με βιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Ειλικρινά δεν ξέρω ποια από τις δύο με εκνευρίζει περισσότερο, αλλά εκτιμώ την ευκολία με την οποία χάνεται το νόημα σε τέτοιες συζητήσεις. Στην περίπτωση της έκτρωσης, τι ακριβώς είναι θέμα βιολογικό; Οι ενοχές που νιώθουν ορισμένες γυναίκες μετά από μια τέτοια διαδικασία και το στίγμα που τις συνοδεύει; Γιατί σ' αυτές αναφέρεται η ερωτούσα. (Και γιατί το στίγμα είναι κοινωνικό, τι σχέση έχει η βιολογία λοιπόν;)
Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω απολύτως, ότι οι γυναίκες σήμερα ακόμη και στο δυτικό κόσμο, έχουν τις ίδιες ευκαιρίες!! Το ότι υπάρχουν γυναίκες (ελαχιστότατο ποσοστό) στα ανώτατα (?) κλιμάκια δεν αποδεικνύει την επίτευξη της ισότητας.Με τη φράση "στην περίπτωση της έκτρωσης είναι καθαρά θέμα βιολογικό" δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.
Επίτρεψέ μου κι εμένα να διαφωνήσω sunshine μαζί σουΟι γυναίκες δε εχουν καθόλου τις ίδιες ευκαιρίες και ακόμα λιγότερες στην Ελλάδα. Στον ακαδημαϊκό τομέα φτάνει να δεις πόσο λιγότερες γυναίκες καθηγήτριες στα Πανεπιστήμια φτάνουν σε θέση ανώτερη από αυτή του αναπληρωτή σε σύγκριση με τους άντρες, (θυμάμαι συγκεκριμένα καθηγήτρια που έκανε εκτρώσεις προκειμένου να μπορέσει να ανελιχθεί επαγγελματικά), πόσες κατέχουν θέσεις ως υψηλά στελέχη σε μεγάλες εταιρίες και για να μην το τραβάω πολύ νομίζω η το ποσοστό των γυναικών στην ελληνική Βουλή είναι ενδεικτικό. Αλήθεια ποιος μπορεί να φανταστεί ως υποψήφια Πρωθυπουργό στην Ελλάδα γυναίκα; Πόσα "τράβα στην κουζίνα σου μωρή" έχει να ακούσει;
Σουβλίτσα η οικογένεια και η φροντίδα παιδιών όταν αυτή δεν τη μοιράζεται ισότιμα το ζευγάρι, αλλά τη φροντίδα την αναλαμβάνει η γυναίκα αν όχι στο 100%, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό, αναγκαστικά αποτελεί ανάχωμα για την επαγγελματική της πορεία. Ειδικότερα στα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια το βλέπαμε πάρα πολύ, αλλά το βλέπω και στα κοντινά σε μένα, νέα ζευγάρια που οι γυναίκες είτε δουλεύουν τετράωρα είτε έχουν αφοσιωθεί αποκλειστικά στο ρόλο της μητέρας Εκείνη η καθηγήτρια επέλεξε την καριέρα από την οικογένεια (ας το πούμε έτσι)Το έγραψα γιατί ήθελα να επισημάνω την ανισότητα και σε αυτόν τον τομέα
http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/gender_balance_decision_making/131011_women_men_leadership_en.pdfΓια όποιον έχει χρονο, μπορεί να διαβάσει την επίσημη έρευνα της Ε.Ε. (2013) για τις διαφορές μεταξύ των δυο φύλων σε θέσεις ευθύνης στον εργασιακό τομέα. Θα παραθέσω μια μόνο φράση. Ότι αν και πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών έχουν καλύτερη μόρφωση απο τους άνδρες, δεν έχουν καταλάβει τις αντίστοιχες θέσεις.
Σε ποιον κόσμο ζεις αραγε;Ωραία θα ήταν αν ζούσαμε κι εμείς εκεί,όπου οι γυναίκες πληρώνονται το ίδιο και όχι αποδεδειγμε΄να και με στοιχεία λιγότερο από τους άντρες,όπου εργοδότης σε θα απέλυε γυναίκα που έμαθε ότισε λιγο καιρό παντρεύεται,γυναίκα που έμαθε ότι θέλει σύντομα να μείνει έγκυος και ούτω καθεξής.Που΄είναι αυτός ο αγγελικά πλασμένος κόσμος όπου δε θα με έλεγαν τσούλα επειδή κάνω σεξ από το πρώτο ραντεβού και επειδή έχω πάει με τριάντα άντρες,ενώ στο δικό μας κόσμος ο άντρας είναι μάγκας αν τα κάνει αυτα... Σε ένα κόσμο όπου οι πρωταγωνιστές των ταινιών στα εξήντα τους δεθα έχουν δίπλα τους γυναίκες το πολύ μέχρι 30 αλλά πρωταγωνίστριες ίδιας ηλικίας...Να συνεχίσω;Γιατι μάλλον ο κόσμος αυτός υπάρχει μόνο στη φαντασία σου!
και μόνο ότι υπάρχουν αφεντικά / διευθυντές / προϊστάμενοι που λένε οτι δεν θέλουν γυναίκες υπαλλήλους έχοντας κατά νου ενδέχομενη εγκυμοσύνη τους, αυτό λέει πολλά αναφορικά με τις ίσες ευκαιρίες.
SunshineΤο δικαίωμα ή το μη δικαίωμα στην έκτρωση, η αυτοδιάθεση του σώματος, η προσβασιμότητα στην πληροφορία και τις υπηρεσίες ελέγχου γεννήσεων/ οικογενιακου προγραμματισμου, εκτός από τη "βιολογία" έχουν περισσότερο να κάνουν με την πολιτική, την θρησκεία, τα πολιτισμικά, την εκπαίδευση και με την οικονομία. Στον πλανήτη μας, εν έτη 2016 υπάρχουν, ακόμη, χώρες που απαγορεύουν την έκτρωση σε κάθε περίπτωση, αγνοώντας περιπτώσεις βιασμου ή/και υγείας της εγκύου. Γυναίκες πεθαίνουν για να γεννήσουν μωρά που δεν ήθελαν καν ή μωρά για τα οποία υπάρχει διαπιστωμένος 99,9 κίνδυνος τέτοιων επιπλοκών. Υπήρχε χώρα, ακόμη και στην ευρωπη, που οι (φτωχές) νεαρές κοπέλες, που έμεναν έγκυες, μαντρώνονταν από εκκλησιαστικά ιδρύματα εκμετάλλευσης όπου ανάγκαζαν να κάνουν τα μωρά, να τα δώσουν για υιοθεσία και παραλλήλως δούλευαν σαν σκλάβοι (βλ. Ιρλανδία). Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολιτείες όπου οι νόμιμες κλινικές αριθμούνται στα δάκτυλα των χεριών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσβασιμότητα. Συζητούν για τι είναι βιασμός, λες και είναι κάτι διαπραγματεύσιμο. Υπάρχουν περιπτώσει όπου "φυτά", μηχανικώς υποστηριζόμενα άτομα κρατιούνται στη ζωή μόνο και μόνο ως μήτρες εμβρύων και παρά την αντίθετη επιθυμία των εγγύτερων συγγενών. Αυτά για τους "προνομιούχους", για ευκαιρίες και δικαιώματα σε χώρες του 3ου κόσμου, ακόμη και για προγενετικούς ελέγχους και κατάλληλη ιατρική φροντίδα πριν, κατά, μετά τοκετό, δεν το συζητώ.
Sunshine, φυσικά, έχουμε δει γυναίκες στα ανώτατα κλιμάκια, επομένως η ανισότητες δεν υφίστανται πια. Α, ξέχασα να σας πω, η κλιματική αλλαγή είναι ένα ψέμα, αφού το χειμώνα χιόνισε.
Τι ακριβώς βιολογικό είναι η έκτρωση; Προϊόν;Σκέφτηκα, μαζί με τις αρνητικές που πήρες, να σε κοροϊδέψω και λιγάκι και να σου συστήσω να κόψεις τα παραισθησιογόνα.
Δεν έχει να κάνει με αυτό. Έχει να κάνει με το ότι αυτός σοκαρίστηκε που άκουσε για σεξ. Και μάλιστα για αύξηση που χαροποίησε την φίλη μας. Η εμμηνόπαυση ήταν η αφορμή για την κουβέντα περί σεξ.
Άρα, η μανούλα του και επίδοξη πεθερά της γράφουσας, το διασκεδάζει όταν βλέπει το γιόκα της να αλλάζει αποχρώσεις του κόκκινου και δεν χάνει ευκαιρία για να προκαλέσει. Μόνο. Γιατί με αυτόν τον τρόπο, η ίδια η μανούλα τον έχει ευνουχίσει τον φουκαρά.
Ολοφάνερο είναι ρε παιδιά!Η κοπέλα είναι απελευθερωμένη όσον αφορά το σεξ(και το γουστάρει μάλιστα αφού χαμογέλασε όταν ειπώθηκε ότι οι γυναίκες είναι σεξουαλικά πιο δραστήριες μετά την εμμηνόπαυση) ενώ ο τύπος με το που το πήρε χαμπάρι (αμάν,αυτή θέλει σεξ και θα το απαιτεί!Ξεφεύγει από τον κλασικό υποτακτικό τύπο γυναίκας!Κίνδυνος!)έπαθε κολούμπρα!
Μεγάλο το άλμα της και κάπως ανεπιτυχές, σε μια προσπάθεια να δείξει πόσο αλλιώτικα βλέπουν τη ζωή (και το σεξ).Εάν κατάλαβα καλά και τα συνδέσουμε με τα προηγούμενα, εννοεί πως αυτός ως πολύ κλειστός, ντροπαλός, που διαβάζει, δεν κάνει σεξ μπλα μπλα, δεν της ταιριάζει αφού αυτή θέλει να ζήσει τη ζωή της ως μέλλουσα φοιτήτρια να κάνει σεξ, να κάνει σχέση, να αποκτήσει ενδιαφέροντα μπλα μπλα. Και μεταξύ άλλων αυτή ενθουσιάζεται στην ιδέα πως στην εμμηνόπαυση αυξάνονται οι σεξουαλικές ορμές, ενώ αυτός που στα μάτια της μάλλον φαντάζει ξενέρωτος -κάτι σαν τον κο Φλωρά στο "Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο"- δεν τρελάθηκε στην ιδέα του εμμηνόπαυση=πολύ σεξ... τι να πω κι εγώ! Νομίζω προσπαθεί να μας δείξει πόσο διαφορετικά βλέπουν (ή δεν βλέπουν) το σεξ. Κομματάκια παζλ ενώνουμε μερικές φορές για να καταλάβουμε τι πιθανόν να υπονοείται. Ελπίζω να βοήθησα κάπως παιδιά!