Ο Κατσούρμπος από το όνομα και μόνο σού φέρνει ένα άρωμα από το παρελθόν, μια ιστορία που μπλέκεται με τις γεύσεις των αγνών προϊόντων αλλά και με ολόκληρη την αθηναϊκή ιστορία. Εξάλλου, το μπακάλικο που κάποτε στεγαζόταν στον χώρο ήταν στέκι για όλους, καλωσορίζοντας από τους απλούς θαμώνες μέχρι κάποια από τα πιο σημαντικά ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής.

 

Στο ίδιο σημείο της Πλατείας Προσκόπων, ο Κατσούρμπος γράφει τη νεότερη ιστορία του, που ξεκίνησε το 2004, για να συστήσει την κρητική κουζίνα και να παρουσιάσει τον γευστικό πλούτο αυτής της γαστρονομικής παράδοσης. Με βάση τα αγνά υλικά και τις σπιτικές συνταγές –εκείνες που θα γευόσουν ως καλεσμένος μια παλιάς νοικοκυράς– συνεχίζει μέχρι σήμερα να μαγεύει με τις γεύσεις του, αλλά και με την ατμόσφαιρα που παραμένει το ίδιο οικεία και ζεστή σαν να βρίσκεσαι σε εκείνο το παντοπωλείο της δεκαετίας του ’60.

 

Κατσούρμπος

 

Η μεσογειακή διατροφή ξετυλίγει το μεγαλείο της σε μια σειρά από πιάτα στα οποία πρωταγωνιστούν οι πρώτες ύλες από μικροπαραγωγούς του νησιού και η φρεσκάδα των εποχικών προϊόντων. Αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή τη γευστική εμπειρία, μόλις δοκιμάσεις το «διαβολόψωμο» του Κατσούρμπου, ένα εφτάζυμο ψωμί με ρεβιθάλευρο, που φτιάχνεται με έναν τρόπο που μοιάζει με ιεροτελεστία. Κι έπειτα ακολουθούν πιάτα όπως το γαμοπίλαφο με ζυγούρι και στακοβούτυρο, το φημισμένο πιάτο της Κρήτης που σε μεταφέρει σε τοπικές γαμήλιες γιορτές, ή οι χοχλιοί μπουρμπουριστοί με δενδρολίβανο και ξύδι από Μαρουβά, αρωματικοί και πεντανόστιμοι, αλλά και οι περίφημες σαρικόπιτες με χειροποίητο φύλλο και κρητική μυζήθρα. 

 

Στον Κατσούρμπο γεύεσαι την κρητική παράδοση όχι μόνο στο πιάτο αλλά και στο ποτήρι σου, που γεμίζει κάθε τόσο με ρακή και σου θυμίζει ότι η Κρήτη αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της γευστικής μας ιστορίας και όχι μόνο.

 

Κατσούρμπος

 

Αμύντα 2, πλ. Προσκόπων, Παγκράτι, 210 7222167

Facebook: Κατσούρμπος

Οδηγός Γεύσης