ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Euro 2024: Σφοδρές αντιδράσεις για τη νέα εμφάνιση της Εθνικής Αγγλίας- Καλούν σε μποϊκοτάζ της Nike

Nike Facebook Twitter
0

Έξαλλοι είναι ορισμένοι  οπαδοί - αλλά και πρώην «πρωταγωνιστές» -  της εθνικής Αγγλίας με τη νέα φανέλα των 125 λιρών που σχεδίασε η Nike για το 2024, καθώς εκτός από την τιμή, άλλαξαν και τη σημαία του Αγίου Γεωργίου. 

Η εταιρεία αθλητικών προϊόντων έχει επικριθεί έντονα  για το γεγονός ότι στο πίσω μέρος του γιακά υπάρχει μια σημαία με τα χρώματα μπλε, γαλάζιο και μοβ και όχι τα παραδοσιακά της σημαίας τους (λευκό και κόκκινο). Οι επικριτές της Nike κάνουν λόγο ακόμα και για «woke ατζέντα» που θέλει να περάσει «ύπουλα» η εταιρεία. 

Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει διαδικτυακά για να καταργηθεί η νέα φανέλα, ενώ μια διαδικτυακή εκστρατεία για το μποϊκοτάζ της Nike βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επειδή οι επικριτές «έχουν βαρεθεί να βλέπουν την εθνική υπερηφάνεια ως κάτι αρνητικό - ή ακόμη και να εξισώνεται με τον ρατσισμό».

Ο παλαίμαχος Άγγλος ποδοσφαιριστής, Πίτερ Σίλτον δήλωσε σήμερα «αυτό είναι λάθος σε κάθε επίπεδο. Είμαι εντελώς αντίθετος, συμπεριλαμβανομένης της τιμής που θα χρεώσει η Nike.Είναι αηδιαστικό. Αν πρόκειται να βάλεις τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου σε μια στολή, κάτι που προφανώς έκανε η Nike, τότε βάλ' τον με τα παραδοσιακά χρώματα. Όπως τα τρία λιοντάρια, είναι παραδοσιακά». 

Ακόμη και ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, αντέδρασε λέγοντας πως «είμαι μεγάλος οπαδός του ποδοσφαίρου, πηγαίνω σε αγώνες της Αγγλίας, ανδρών, γυναικών. Και η σημαία χρησιμοποιείται από όλους, είναι ενωτική, δεν χρειάζεται να αλλάξει. Απλά πρέπει να είμαστε περήφανοι γι' αυτήν. Γι' αυτό νομίζω ότι πρέπει να το ξανασκεφτούν και να την αποσύρουν». 

Η Nike αναφέρει ότι η «ανανέωση» του σταυρού στις φανέλες έγινε «για να ενώσει και να εμπνεύσει». Η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι τα χρώματα ήταν εμπνευσμένα από την ενδυμασία προπόνησης  που φορούσαν οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αγγλίας του 1966.

Ξεκινώντας να πωλείται στις 21 Μαρτίου, η «αυθεντική» έκδοση κοστίζει 124,99 λίρες για τους ενήλικες και 119,99 λίρες για τα παιδιά. Η εταιρεία δηλώνει πως δεν σκοπεύει να αλλάξει τη φανέλα. 

Η αμερικανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι η αλλαγή έγινε με βάση την εμφάνιση προπόνησης που φορούσε η ομάδα της Αγγλίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 και είχε ως στόχο να τιμήσει το "κλασικό χρωματικό καθεστώς". Η φανέλα έχει την πλήρη υποστήριξη της FA.


 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ