ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Σκληρό μήνυμα Ρίσι Σούνακ προς Nike: «Μην τα βάζετε με τις εθνικές σημαίες»

Σκληρό μήνυμα Ρίσι Σούνακ προς Nike: «Μην τα βάζετε με τις εθνικές σημαίες» Facebook Twitter
Ρίσι Σούνακ/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ρίσι Σούνακ προειδοποίησε να μην «πειράζουμε» τις εθνικές σημαίες, καθώς η Nike άλλαξε το χρώμα του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου στη νέα φανέλα της Αγγλίας.

Μπαίνοντας στη διαμάχη ορισμένων Βρετανών με τη Nike, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι σημαίες είναι «πηγή υπερηφάνειας, ταυτότητας, δείχνει το ποιοι είμαστε και είναι τέλειες όπως κι εμείς». Τα σχόλιά του ήρθαν καθώς αυξήθηκαν οι αντιδράσεις για την τροποποίηση της σημαίας από την εταιρεία αθλητικών προϊόντων με τους οπαδούς να απαιτούν την επαναφορά της αρχικής σημαίας. Μάλιστα, μαζεύονται υπογραφές για την κατάργησή της. 

Η σκιώδης γενική εισαγγελέας των Εργατικών Έμιλι Θορνμπερι χαρακτήρισε την εμφάνιση «περίεργη», επισημαίνοντας ότι ο κόσμος δεν θα περίμενε ότι ο ουαλικός δράκος θα μετατρεπόταν σε «γατάκι» ή ότι θα άλλαζαν τα χρώματα της Γαλλίας. Η διαμάχη προκλήθηκε αφού η Nike αποκάλυψε ότι άλλαξε τον παραδοσιακό κόκκινο σταυρό και εισήγαγε μοβ και μπλε ρίγες. Η εταιρεία το χαρακτήρισε ως «μια παιχνιδιάρικη ανανέωση» της φανέλας ενόψει του Euro 2024, εμπνευσμένη από την προπονητική στολή που φορούσαν οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αγγλίας το 1966.

Ο παλαίμαχος Άγγλος ποδοσφαιριστής, Πίτερ Σίλτον δήλωσε σήμερα «αυτό είναι λάθος σε κάθε επίπεδο. Είμαι εντελώς αντίθετος, συμπεριλαμβανομένης της τιμής που θα χρεώσει η Nike.Είναι αηδιαστικό. Αν πρόκειται να βάλεις τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου σε μια στολή, κάτι που προφανώς έκανε η Nike, τότε βάλ' τον με τα παραδοσιακά χρώματα. Όπως τα τρία λιοντάρια, είναι παραδοσιακά». 

Ακόμη και ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, αντέδρασε λέγοντας πως «είμαι μεγάλος οπαδός του ποδοσφαίρου, πηγαίνω σε αγώνες της Αγγλίας, ανδρών, γυναικών. Και η σημαία χρησιμοποιείται από όλους, είναι ενωτική, δεν χρειάζεται να αλλάξει. Απλά πρέπει να είμαστε περήφανοι γι' αυτήν. Γι' αυτό νομίζω ότι πρέπει να το ξανασκεφτούν και να την αποσύρουν». 

Η Nike αναφέρει ότι η «ανανέωση» του σταυρού στις φανέλες έγινε «για να ενώσει και να εμπνεύσει». Η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι τα χρώματα ήταν εμπνευσμένα από την ενδυμασία προπόνησης  που φορούσαν οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αγγλίας του 1966.

Ξεκινώντας να πωλείται στις 21 Μαρτίου, η «αυθεντική» έκδοση κοστίζει 124,99 λίρες για τους ενήλικες και 119,99 λίρες για τα παιδιά. Η εταιρεία δηλώνει πως δεν σκοπεύει να αλλάξει τη φανέλα. 

Με πληροφορίες από SkyNews


 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ