Στο σημερινό «Α μπα»: κοσμοπολίτικος ρατσισμός

Στο σημερινό «Α μπα»: κοσμοπολίτικος ρατσισμός Facebook Twitter
93


__________________
1.

Αγαπητή Α, μπα!

Η επιλογή συντρόφου της κολλητής μου είναι τραγική. Απλά τον σιχάθηκα. Σεξιστής, συνωμοσιολόγος, ομοφοβικός και άλλα πολλά. Μέσα σε δύο ώρες πρόλαβε να ξεδιπλώσει πτυχές της προσωπικότητας του, που για μένα προσωπικά αποτελούν κόκκινη γραμμή. Δεν θέλω να τον συναντήσω ξανά. Τον θεωρώ τοξικό. Δυστυχώς κάθε φορά που προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με την κολλητή μου για να βρεθούμε, μου καθιστά σαφές πως θα έρθει και το «μπουμπούκι». Δεν ξέρω αν επιμένει εκείνη, εκείνος ή και οι δύο αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Θέλω να τη δω και μου λείπει πραγματικά αλλά όταν προσπαθώ να της εξηγήσω πως θα προτιμούσα να βρεθούμε μόνο οι δυο μας σχεδόν προσβάλλεται. Όταν μαζευόμαστε περισσότεροι φίλοι και πιθανότατα και οι σύντροφοι μας, το θεωρεί αυτονόητο να έρθουν μαζί. Ο σύντροφός της όσες φορές τους συνάντησα μονοπωλεί τη συζήτηση με θεωρίες και κριτική για όλους και για όλα, με βρισιές, χαρακτηρισμούς και συμπεράσματα εντελώς αβάσιμα, χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους πάντες με επιθέσεις και κριτική. Τον τελευταίο καιρό τους απέφυγα ευγενικά προφασιζόμενη διάφορα. Ως πότε θα αποφεύγω να τη δω όμως; Τι συμβαίνει όταν ένας πολύ κοντινός σου άνθρωπος κάνει μια τέτοια επιλογή και την επιβάλει και σε σένα; -φιλίες...

Αν η σχέση αποδειχτεί μόνιμη, λίγο πολύ διαλύεται η φιλία. Σου το λέω χωρίς περιστροφές, γιατί δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το γράψω. Μπορεί να μην εξαφανιστεί τελείως η φιλική σχέση, αλλά οπωσδήποτε θα μετασχηματιστεί, γιατί αργά ή γρήγορα θα αναρωτηθείς: γιατί τα έφτιαξε η φίλη μου με αυτόν τον άντρα; Η απάντηση δεν θα σου αρέσει, και αναγκαστικά θα πρέπει να δεις ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα της που ήταν σε καταστολή, ή αγνοούσες να δεις.


Η καλύτερη –τηρουμένων των αναλογιών- εκδοχή είναι να περνάει η φίλη κάποια φάση. Σε όλους μας έχει συμβεί να κάνουμε κακές επιλογές συντρόφων. Μπορεί να ένιωθε μοναξιά, ή να περνούσε μια φάση ανασφάλειας, και να προσπάθησε να το καλύψει κακήν κακώς με αυτόν. Τότε η σχέση τους θα διαλυθεί από μόνη της, και δεν χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα.


Αυτό που πρέπει να προσπαθήσεις να κάνεις μέχρι να τα χαλάσουν – που είναι και το πιο πιθανό – είναι να μην πεις τη γνώμη σου γι'αυτόν αν δεν σε ρωτήσει η ίδια. Αν δεν σε ρωτάει, είναι επειδή υποψιάζεται τι θα ακούσει, και προσπαθεί να το αποφύγει. Αν της πεις παρόλ' αυτά, το πιο πιθανό είναι ότι θα απομακρυνθεί για να προστατέψει τη επιλογή της.


Αν σε ρωτήσει, μην ξεγελαστείς και πιστέψεις ότι αυτό σημαίνει ότι θέλει οπωσδήποτε να μάθει την ειλικρινή σου γνώμη. Μπορεί να είναι μια προσπάθεια να δει αν την στηρίζεις σε όλα, ως φίλη, ή όχι – μια σκληρή κριτική μπορεί να φανεί ως προδοσία. Προσπάθησε να πεις αυτό που σκέφτεσαι με προσοχή και διπλωματία.


Τα παραπάνω δεν τα συστήνω επειδή υποστηρίζω την υποκρισία, αλλά για την περίπτωση που η φίλη περνάει μια δύσκολη φάση που την έχει οδηγήσει σε μια λάθος απόφαση. Χρειάζεται υποστήριξη για να παραδεχτεί ότι έκανε κάποιο λάθος, και δύναμη για να το διορθώσει. Είναι σκληρό να καταδικάζουμε ανθρώπους όταν κάνουν λάθη, γιατί η κριτική είναι πολύ εύκολη. Ο φίλος πρέπει να δείχνει μεγαλοψυχία και να συμπαραστέκεται και στα λάθη.


Ο «σύντροφος» κούγεται περιπτωσάρα, αλλά έχουμε δει όλοι τέτοιες περιπτωσάρες σε παρέες. Αν τον απορρίπτουν όλοι, τα ψωμιά του είναι μετρημένα.

__________________
2.

Αγαπητή Α, μπα βαρέθηκα να νιώθω άβολα με τον εαυτό μου. Βαρέθηκα να μην έχω φίλους, να μην έχω ενδιαφέροντα, να βγαίνω από το σπίτι μία φορά την εβδομάδα για καμιά ώρα, να μην δουλεύω, να κάθομαι με τις ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, να είμαι συνέχεια απαισιόδοξος, να νιώθω πάντα λίγος και να φοβάμαι. Να φοβάμαι συνέχεια και χωρίς λόγο. Να ζηλεύω και μάλιστα πολύ. Βαρέθηκα να βλέπω νέους της ηλικίας μου (είμαι 22), πέρα από όσα προβλήματα μπορεί να έχουν να βγαίνουν, να ανεβάζουν φωτογραφίες από τις διακοπές τους, να κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό, να σπουδάζουν σε καλές σχολές, να έχουν δίπλωμα οδήγησης και μία μηχανή ή αυτοκίνητο από τα 20 ή και νωρίτερα, να έχουν κοινωνική ζωή, να διασκεδάζουν. Προτιμώ να βλέπω μόνο τα αρνητικά στην ζωή μήπως και πείσω τον εαυτό μου ότι καλύτερα που δεν ανακατεύομαι. Καλύτερα που δεν μιλάω και που δεν κάνω τίποτα από το να κάθομαι σπίτι.

Δεν αντέχω τις λίγες φορές που βγαίνω έξω να βλέπω ακριβά αυτοκίνητα. Γιατί όλοι να μου φαίνονται τόσο επιτυχημένοι; Γιατί δεν μπόρεσα να γίνω και εγώ ένας όπως όλοι οι άλλοι; Δεν πέρασα πουθενά δεν κάνω τίποτα στην ζωή μου. Πως βρίσκουν οι άλλοι τα λεφτά για να βγαίνουν και να πηγαίνουν διακοπές και εγώ δεν μπορώ; Κάθομαι στο δωμάτιο μου με τις ώρες και έχω μόνο νεύρα. Νεύρα και μίσος. Θέλω όλοι ανεξαιρέτως να ζουν όπως και εγώ. ΜΙΖΕΡΑ.

Τελευταία, όμως, προβληματίζομαι για ένα γεγονός. Μου αρέσει ο ρόλος του κακού. Χάρηκα πραγματικά τις προάλλες που η απέναντι έκλαιγε μιλώντας στο κινητό. Δεν γύρισα καν το βλέμμα μου πριν κάτι εβδομάδες στην κυρία που έκλαιγε στον δρόμο γιατί κάποιος οικείος της ήταν έτοιμος να μπει στο ασθενοφόρο. Χαίρομαι που θα ψηφίσω αυτούς που οι περισσότεροι δεν θέλουν ούτε να βλέπουν ζωγραφιστούς. Εκνευρίζομαι τρομερά που βλέπω άτομα με αλαζονεία και κακία στο βλέμμα να έχουν υψηλά πόστα και κανένας να μην τους κουνάει.

Πώς να διώξω το μίσος και την ζήλια που τρέφω για όλους ακόμα και άγνωστους. Δεν καταλαβαίνω απαντήσεις τύπου «χρειάζεσαι εσωτερική δουλειά», «βάλε στόχους» κάνε το ένα κάνε το άλλο. Αν μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά δεν θα έγραφα ποτέ αυτό το κείμενο.

Πολύ καλά κάνεις που νιώθεις άβολα με τον εαυτό σου. Θα έπρεπε και να ανησυχείς, αν και νομίζω ότι το κάνεις. Δεν ξέρω γιατί είσαι έτσι, και ούτε εσύ ξέρεις γιατί είσαι έτσι. Βλέπεις το αποτέλεσμα, αλλά δεν έχεις αναρωτηθεί ποια είναι η αφετηρία. Αν θέλεις να αλλάξεις πρέπει να πας σε ψυχολόγο, και μάλιστα όσο πιο γρήγορα μπορείς, γιατί η επιπόλαια απραξία σου έχει μετασχηματιστεί ήδη σε κάτι πιο βαθύ και στέρεο που σε βλάπτει πάρα πολύ. Πήγαινε σε ψυχολόγο πριν επεκταθεί αυτό το μίσος στους άλλους με χειροπιαστό τρόπο.

__________________
3.

Όταν αυτός με τον οποίο βγαίνεις μιλάει για τις πρώην του.. πράγματα που έκανε, μέρη που πήγε, προσωπικές στιγμές κ.λπ γιατί το κάνει; επίδειξη; δεν είναι έλλειψη σεβασμού;

Είναι. Το γιατί το κάνει δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει, γιατί δεν είσαι η ψυχολόγος του. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί είναι γιατί του έχεις δώσει την άδεια να το κάνει σε σένα.

__________________
4.

 

Καλησπέρα Λένα,
Σου είχα στείλει μια ερώτηση πριν 3 μήνες περίπου.
Απάντηση δεν έλαβα... αλλά το περίεργο σε όλη τη φάση είναι ότι βρήκα μόνη μου την απάντηση.. περιμένοντας να μου απαντήσεις.. κ αυτό με βοήθησε πολύ πάρα πολύ θα έλεγα!!
Ειλικρινά σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που δεν μου απάντησες!!
Να είσαι πάντα καλά κ σου εύχομαι ότι καλύτερο στη ζωή σου!! Just me!!!

Το περίεργο είναι ότι σου φαίνεται περίεργο που βρήκες μόνη σου την απάντηση.

ΥΓ. Παιδιά, η αναμονή είχε ξεπεράσει τους τρεις μήνες το καλοκαίρι. Αυτή την περίοδο έχουμε πέσει κάτω από τους τρεις μήνες, είμαστε τους δύο μήνες και είκοσι μέρες.


__________________
5.

Γεια σου ρε Α μπα. Εδώ και κάτι μήνες συγκατοικώ με τον φίλο μου κι έχω το εξής θέμα. Ο ίδιος θέλει πάρα πολύ να κάνει δουλειές στο σπίτι αλλά είναι παντελώς άχρηστος: Μόνο τον τελευταίο μήνα, έχει βάψει μπλε όλα μου τα εσώρουχα, έχει κάψει ένα τηγάνι και έχει σπάσει έναν κουβά. Για να μη μιλήσω για τα καμένα ή άνοστα φαγητά ή τις βλακείες που αγοράζει από το σούπερ μάρκετ και φεύγουν τζάμπα ένα σωρό λεφτά. (4 κιλά κάπαρη και 5 μπουκαλάκια soy sauce) Έτσι καταλήγουν κάποιες γυναίκες και δεν αφήνουν τους άντρες τους να κάνουν τίποτα. Έχω κουραστεί πάρα πολύ. Να το πάρω όλο πάνω μου ή να κάνω υπομονηηηηηη μέχρι να μάθει?

Είναι άχρηστος γιατί είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί. Δεν είναι πυρηνική φυσική το νοικοκυριό, αλλά δεν γεννιέται κανείς με αυτές τις γνώσεις. Εσύ εξασκείσαι σε αυτό το θέμα από τότε που γεννήθηκες, γι' αυτό είσαι πολλά χρόνια μπροστά σε εμπειρία. Όπως ισχύει για όλες τις ικανότητες, χρειάζεται σωστή καθοδήγηση, επανάληψη, και εξάσκηση. Δώσε του λίστα με τα ψώνια, δώσε οδηγίες, επισήμανε τα σωστά. Είσαι ο μάνατζερ. Τουλάχιστον παίρνει πολλές κονσέρβες, που δεν χαλάνε.


Οι γυναίκες που δεν αφήνουν τους άντρες τους να προσπαθήσουν είναι οι γυναίκες που έχουν πιστέψει τη θεωρία ότι είναι αξιοσέβαστο να γίνονται χίλια κομμάτια για να εξυπηρετήσουν όλο το σύμπαν, να πλύνουν να μαγειρέψουν να διαβάσουν τα παιδιά και να είναι κεφάτες το βράδυ. Δεν είναι αξιοσέβαστες, κορόιδα είναι. Κοίτα να μην γίνεις κι εσύ.

__________________
6.


Αγαπητή Αμπα
Έχω έναν φίλο που πάντα εκτιμούσα πολύ. Τον εκτιμούσα και ως άνθρωπο πάνω από όλα και ως φίλο και θεωρώ ότι είναι πολύ άξιος.
Ο φίλος μου αυτός είχε έναν πολύ ωραίο σχεδιασμό όσον αφορά τις σπουδές του, δηλαδή ήταν να πάει τώρα τον Σεπτέμβριο εράσμους σε άλλη χώρα και ταυτόχρονα είχε κανονίσει και την πρακτική του σε άλλη χώρα επίσης. Πέρα από αυτά έχει βρει ένα καλό μεταπτυχιακό και σχεδίαζε να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία πριν εργαστεί κανονικά. Όπως βλέπεις μιλάω για ένα άτομο με έναν αξιοθαύμαστο σχεδιασμό για τη ζωή του ακόμα και αν δε μας βγαίνουν πάντα όλα όπως τα σχεδιάζουμε πάντα.
Ενώ περιμένουμε λοιπόν όλοι ότι θα φύγει τώρα για το εράσμους, μου εκμυστηρεύεται εμένα ότι δεν θα πάει και ο λόγος: ότι δεν μπορεί να πάει ο συμφοιτητής του που ήταν να πάνε μαζί.
Είναι δυνατόν να αφήσεις κάτι τόσο ασήμαντο να επηρεάσει μια τόσο μεγάλη απόφαση; Προφανώς και δεν είναι μόνο αυτό δηλαδή. Αυτό είναι η αφορμή μόνο γιατί ξέρω ότι φοβόταν αρκετά να πάει και ίσως είναι και λογικό.
Εγώ θεωρώ αυτή την απόφαση ένα τεράστιο λάθος και του το είπα αλλά από τη στιγμή που δε θέλησε να το συζητήσουμε περαιτέρω δεν επιμένω. Είναι αρκετά κλειστός και μόνο που μου το είπε ενώ δεν το έχει πει σε κανέναν άλλο από την παρέα είναι πολύ για εκείνον.
Τέλος πάντων το θέμα μου είναι το εξής. Νιώθω ότι έχω χάσει την εκτίμηση και το σεβασμό μου για αυτόν τον άνθρωπο που μέχρι τώρα είχα πολύ ψηλά. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος που φοβάται και βαριέται να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να ζήσει κάτι μοναδικό.
Ξέρω ότι είμαι πολύ αυστηρή και δεν μπορώ να κρίνω τους ανθρώπους πόσω μάλλον με κριτήριο το τι θα έκανα εγώ με τη ζωή μου, αλλά ρε Αμπα, 20 χρονών είμαστε! Αν δεν πάρουμε κάποια ρίσκα, αν δε ζήσουμε και λίγο έξω από τα συνηθισμένα, αν δεν γνωρίσουμε έναν άλλο κόσμο πέρα από τον δικό μας μικρόκοσμο μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ζήσει;
Θέλω να κάνω τόσα πολλά πράγματα που τρομάζω ακόμα και στην ιδέα και σε αυτόν τον άνθρωπο δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία σε ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο με αντικείμενο που επέλεξε εκείνος και αγαπάει και την πετάει για ένα τόσο ανούσιο λόγο!

ΥΓ: έχω στείλει άλλες 3 φορές ερώτηση και δεν έχεις απαντήσει καμία, τόσο χαζές είναι; Σε παρακαλώ απάντα σε κάποια!

ΥΓ2: μήπως δε μου απαντάς γιατί κάθομαι και γράφω σεντόνια; Συγγνώμη όταν ξεκινάω να γράφω παρασύρομαι!

Ακριβώς αυτό: είκοσι χρονών είσαστε. Έχεις την αυστηρότητα της νιότης. Οι εικοσάχρονοι δεν μπορούν να συγχωρήσουν την αδυναμία γιατί αισθάνονται παντοδύναμοι.


Μόνη σου έβαλες σε βάθρο το φίλο σου, μόνη σου τον αποκαθηλώνεις. Κι αυτό ορμητικότητα της νιότης είναι. Κανείς δεν φέρεται σύμφωνα με την ιδέα που έχουμε εμείς γι'αυτόν. Οι άλλοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις δικές μας προβολές, ή στην προσωπική μυθολογία που έχουμε σχηματίσει γι' αυτούς. Οι άνθρωποι είναι πιο περίπλοκοι. Έχουν αδυναμίες, κάνουν λάθη, αμφιβάλλουν, και ναι, πολύ συχνά παίρνουν και χαζές αποφάσεις. Είναι η ζωή τους όμως, και έχουν δικαίωμα στα λάθη τους. Αυτό είναι που τους δίνει την τέταρτη διάσταση, τη γεύση ας πούμε, αυτό το αναπάντεχο είναι που είναι γοητευτικό. Εκτός κι αν θέλεις να έχεις γύρω σου ρομπότ που λειτουργούν μόνο σύμφωνα με τη λογική.


Οι φίλοι δεν είναι εκεί για να βάζουν βαθμούς απόδοσης. Θα κάνεις κι εσύ πολλά λάθη στη ζωή σου. Θα ήθελες να σε απορρίψουν τόσο εύκολα;

__________________
7.


Αγαπητή Λένα,
Ζω στην Ολλανδία και τον Ιούλιο έπαθα burn-out. Πάω σε ψυχολόγο και το δουλεύω, ευτυχώς το πήρα χαμπάρι πριν εξαντληθώ τελείως. Τώρα είμαι σε φάση ανάρρωσης και απολογισμού: πως κατέληξα να δουλεύω και να αγχώνομαι τόσο πολυ που ο οργανισμός μου μια μέρα απλά κατέβασε τα ρολά; Πολλά έπαιξαν ρόλο: ο χαρακτήρας μου, χρόνιο άγχος από την εφηβική μου ηλικία, οικογενειακά θέματα, γκομενικά μπάχαλα, αλλα κυρίως το τρίπτυχο δουλειά, μεταπτυχιακό και διδακτορικό ταυτόχρονα, ενώ τα λεφτά δεν φτάναν ούτε για το νοίκι. Πίεζα τον εαυτό μου να δουλεύει 60 ώρες τη βδομάδα, για να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Σε ποιον, σκεφτομαι τώρα. Στους δικούς μου, γιατί δεν ήθελα να τους επιβαρύνω οικονομικά (τελικά τους ζήτησα βοήθεια, ώστε να μειώσω κάπως τις ώρες δουλειάς). Στον εαυτό μου, γιατί πάντα το είχα λιγο αυτό, να μην αποδέχομαι ότι η απόφαση που πήρα δε μου ταιριάζει και τόσο και καλύτερα να κάνω κάτι άλλο. Στους καθηγητές μου, γιατι μου εμπιστευτήκαν ένα πρότζεκτ και δεν ήθελα να τους απογοητεύσω. Όμως, υποψιάζομαι ότι τρέχει και κάτι άλλο. Πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται καμία φορά ότι δεν επιτρέπεται να χαλαρώσω, γιατι έτσι αποδεικνύω ότι το στερεότυπο του Έλληνα τεμπέλη είναι αληθινό. Γενικά όταν πρωτοήρθα εδώ αντιμετώπισα πολλά στραβά βλέμματα και σχόλια του τύπου "πως και σου έδωσαν έτσι απλά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, το πτυχίο σου ειναι όσο καλό ειναι και το δικό μας;" και "εκεί στην Ελλάδα παίρνετε σύνταξη από τα 45 και κάθεστε όλη μερα πίνοντας καφε". Όλο αυτό νομίζω πως το πήρα προσωπικά και έβαλα σκοπό να αποδείξω πως δεν ειναι έτσι, πως το πτυχίο μου αξίζει και πως δεν κάθομαστε όλη μερα, αλλα ξέρουμε να δουλεύουμε σκληρά. Παράλληλα οι περισσότεροι φίλοι μου ειναι στο εξωτερικό. Έχουμε παρατηρήσει ότι ζούμε με ένα αόριστο άγχος που προκύπτει από την ανάγκη να δουλέψουμε περισσότερο από ότι αντέχουμε, για να αποδείξουμε ότι αξίζουμε τη θέση που μας έδωσαν. Αναρωτιέμαι αν είμαστε μια παρέα με νευρωτικές τάσεις ή αν υπάρχει κάποιο ψυχολογικό φαινόμενο που να εξηγεί τέτοια συμπεριφορά σε άτομα που έχουν φύγει από τον τόπο τους για να βρουν δουλειά άλλου. Έχεις παρατηρήσει εσυ κάτι αντίστοιχο; Οι αναγνώστες; Μεχρι που ειναι φυσιολογικό να θες να υπερασπίζεσαι την καταγωγή σου;- φραπές

Πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή. Δεν το είχα σκεφτεί ή αντιμετωπίσει, αλλά δεν ζω στην Ευρώπη. Η Αμερική είναι μακριά από όλη αυτή την κρίση και την βλέπει κυρίως ως οικονομικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με πρακτικούς τρόπους, και όχι ως ηθικό ή ως πρόβλημα συσχετισμού δυνάμεων, όπως είναι στην Ευρώπη – και είναι λογικό, γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.


Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τις απόψεις όσων ζουν στο εξωτερικό. Έχω ξανακούσει φυσικά Έλληνες που νιώθουν να αντιμετωπίζονται με καχυποψία και συγκατάβαση, αλλά δεν έχω ακούσει κάποιον να λέει ότι εξαιτίας του ρατσισμού που αντιμετωπίζει, κάνει διπλή και τριπλή προσπάθεια. Ακούγεται πάρα πολύ λογικό πάντως.

93

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Για την 7 Στα 18 μου τράβηξα σοβαρή κατάθλιψη επειδή είχα κουραστεί να κρίνουν την καταγωγή της μητέρας μου, με σχόλια απαράδεκτα και πραγματικό ρατσισμό. Κάτι που επηρέαζε κι εμένα, γιατί κι εγώ ήμουν παντού "ξένη" και "παράξενη" και έπρεπε να υπερασπιστώ και τον εαυτό μου και τη μητέρα μου. Τότε η μητέρα μου κανόνισε μια συνάντηση με μια τρομερή Εβραία που μετά τον πόλεμο έπρεπε να μείνει στην Αυστρία με μια γιαγιά ναζί, ενώ είχε χάσει την υπόλοιπη οικογένειά της στον πόλεμο. Αυτό το θηρίο (γιατί ήταν θηρίο και που επιβίωσε τον πόλεμο και την παρανοϊκή γιαγιά της, φτάνοντας στην ενηλικίωση έχοντας σώας τας φρένας) μου εξήγησε με πολλή αγάπη πως δε γίνεται να κουβαλάς στους ώμους σου, αυτό το αόριστο το βάρος που σου βάζει ένα μέρος της κοινωνίας. Διαφορετικά ή θα τρελαθείς ή θα μείνεις στο περιθώριο της κοινωνίας. Οπότε ναι έχω ΄ζήσει σε διάφορες φάσεις της ζωής μου πόσο μπορούν να σε τρελάνουν τα στερεότυπα και σε νιώθω. Πλέον δε με νοιάζει τι θα πει ο καθένας. Μου κάνει το ίδιο. Αν έχω όρεξη να πειράξω τους λέω πως τα σύνορα είναι ανοιχτά και μπορούν να πάνε στην Ελλάδα να πάρουν σύνταξη στα 47 όποτε θέλουν. Βρες τα με τον εαυτό σου και κάνε αυτό που ευχαριστεί εσένα πρώτα απ΄ολα και άσε τις Ολλανδέζες κατίνες να λένε οτι νομίζουν. Όταν θεωρήσεις οτι αυτό είναι το σπίτι σου και εσύ είσαι μέρος της κοινωνίας, θα δεις πόσο δυνατή θα έχεις βγει απο όλη αυτή τη δοκιμασία. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και συνέχισε με τον ψυχολόγο και σιγά σιγά όλα θα βρουν το δρόμο τους.
#7. Σχετικά με το burn out είναι καλό που το δουλεύεις με τον/την ψυχολόγο, διότι σε βοηθάει να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις, που βλέπω ήδη κάνεις. Η πολύ δουλειά είναι ο τρόπος με τον οποίο επέλεξες να διαχειριστείς την επιλογή σου να έρθεις στην Ολλανδία. Επέλεξες την καριέρα σου και προσπαθείς στο μέγιστο να την κάνεις καλά, ίσως και μοναδικά και να ξεχωρίσεις. Θα ήταν αφελές να πιστέψεις ότι ο περίγυρός σου, δεν θα αντιδράσει καί πικρόχολα σε κάποιες πεςριπτώσεις. Δεν είναι όλοι καλοπροαίρετοι και όταν δεν μπορούν να σε θίξουν για την δουλειά σου ή την προσωπικότητά σου θα προσπαθήσουν να σε υποβιβάσουν για την καταγωγή σου. Εδώ είναι που θα μπορούσες να θεμελιώσεις την δική σου θέση σε όλη αυτή την κατάσταση. Η Ελληνίδα εσύ, βρίσκεσαι σε ένα ξένο περιβάλλον, που απαιτεί σκληρή δουλειά, που δεν θα συνταξοπδοτηθείς νωρίτερα από τα 67 και που δεν θα σου χαριστεί τίποτε από την Ολλανδική κοινωνία αν δεν το δικαιούσαι. Εάν λοιπόν αποφασίσουν να ανοίξουν επίθεση στην καταγωγή σου, αντιμετώπισέ την με τα προσωπικά σου δεδομένα. Το τί κάνουν χιλιάδες Έλληνες και δίνουν την αρνητική εντύπωση δεν είναι κάτι που θα μπορέσεις ποτέ να υπερασπιστείς διότι δέν σε αφορά. Αν συμμεριζόσουν τους λόγους που οι συμπατριώτες μας κάνουν αυτά που κάνουν, θα είσουν στην Ελλάδα και όχι εδώ.Εάν καταφέρεις να εκτιμήσεις τους καρπούς των προσπάθειών σου, εδώ, με όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζεις, θα διαπιστώσεις ότι καταφέρνεις να αξιοποιήσεις αυτό που σου προσφέρει η Ολλανδία, εργασία και ατομικότητα. Δέστο εάν είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα σε κάνει ευτυχισμένη. Εάν ταιριάζει στον χαρακτήρα σου και στις προσδοκίες σου. Αυτό και τίποτε περισσότερο πρέπει να υπερασπιστείς και να αποδείξεις. Στον εαυτό σου.
" Αν συμμεριζόσουν τους λόγους που οι συμπατριώτες μας κάνουν αυτά που κάνουν, θα είσουν στην Ελλάδα και όχι εδώ." Ενώ εμείς που μείναμε στην Ελλάδα (για ΠΟΛΛΟΥΣ και ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ λόγους) μείναμε γιατί εγκρίνουμε την κακή συμπεριφορά των χιλιάδων συμπατριωτών μας (!?!) και θέλουμε κι εμείς να τους μοιάσουμε κάποια στιγμή!! Τι διαβάζω dear god!
Για το 7,Θα το θέσω ως εξής.Αν ήσουν έγχρωμος/η και αντιμετώπιζες στραβά βλέμματα, θα άρχιζες να τρίβεσαι με λευκαντικό;Η αξία ενός ανθρώπου δεν προσδιορίζεται από την προσφορά των τρίτων. Αυτό θα ίσχυε αν ήσουν μετοχή. Τώρα είσαι άνθρωπος.
#2 αναγνώστη της 2, μην εκδικήσε τον εαυτό σου με τέτοιο τρόπο. Το σώμα σου είναι φτιαγμένο για να κινείται και να τρέχει και να χορεύει. Τα χέρια σου για να χαιρετάς, το στόμα σου για να δοκιμάζει νέες γεύσεις και να χαμογελάς. Τα ματια σου για να βλέπουν όμορφους ανθρώπους, και τη φύση όταν βρέχει. Και εσυ τι λες στο σωμα σου λοιπόν; Οτι δεν θα κάνει τίποτα απόλα αυτά παρα μόνο θα βλέπει τους τοίχους ενός ψυχρού δωματίου αναμασώντας ακόμα πιο ψυχρές σκέψεις. Μόνο εμείς μπορουμε να βοηθησουμε τον εαυτο μας. Ξεκίνα λοιπόν.
#5 Ο ίδιος είναι πάρα πολύ πρόθυμος να κάνει δουλειές στο σπίτι, αλλά πάρα πολύ ανέτοιμος και ανεκπαίδευτος για να τις φέρει εις πέρας με σχετική επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ να κάνει δουλειές στο σπίτι, γιατί τότε θα σου κοστίσει περισσότερο. Εεεμμ.. δεν θέλει πολύ νιονιό, ξέρεις! Εκπαίδευση συστηματική από δίπλα σου σε κάθε δουλειά (αφού είναι πολύ πρόθυμος θα δεχθεί με περισσή χαρά υποθέτω, ΑΝ είναι όντως έτσι όπως μας τα λες δηλαδή και το θέλει πράγματι τόσο!) και όλα θα κυλήσουν ρολόι. Σε ένα μήνα το ΑΡΓΟΤΕΡΟ υπολογίζω ότι θα είναι έτοιμος να αναλάβει μόνος του τα πρώτα του καθήκοντα, αλλά να είσαι επιεικής και πάλι. Και αρκούντως διδακτική βεβαίως. Και βλέποντας και κρίνοντας στη συνέχεια, του αναθέτεις ανάλογα τις δουλειές που ΜΠΟΡΕΙ να πραγματοποιήσει χωρίς να ρισκάρεις υψηλό ποσοστό κινδύνου να πάρει σβάρνα το σύμπαν. Αυτή η μέθοδος μπορεί να φαίνεται τώρα πιο χρονοβόρα αλλά είναι πιο εργονομική και πιο ασφαλής. Μακροπρόθεσμα, δε, σου υπόσχεται μεγαλύτερη ξεκούραση (i.e. ευκολία), ισορροπημένη κατανομή των οικιακών βαρών (plus : ηθικό σκέλος, δηλ.), πιο αποδοτικά αποτελέσματα από τις εργασίες (πρακτικό σκέλος) και σου επιτρέπει διεισδυτικότερη αντίληψη στις ικανότητες, τις επιδόσεις και την ειλικρινή(;) σε μήκος χρόνου στάση του συντρόφου σου απέναντί σου (δυνανότητα πολλαπλής εποπτείας). 4 σε 1 : Εμ shampoo εμ conditioner εμ hair repair mask εμ straightening effect! Θέλετε κάτι άλλο; Τί άλλο να δώσω πια;;; Ξεπούλησα σήμερα! Και το βρακί μου να βγάλω να σας δώσωωω...;; (οοps, άκυρο : δε φοράω)
#3 Άντε να δεχτώ ότι πιθανόν και να τυγχάνει τόσο βραχείας καύσης ή τόσο εκκεντρικός που θεωρεί επίδειξη σε μια γυναίκα τις αφηγήσεις του για την προηγούμενη γκομενική του ζωή. Έλλειψη σεβασμού κατά ποίον τρόπο είναι; Πάνω σε τί δεν σε σέβεται και σε φέρνει σε δύσκολη θέση; Εκτός κι αν μετά ρωτάει και για τα δικά σου πρώην γκομενικά, τύπου για ανταπόδοση και καλά στη "χάρη" που σου έκανε να σου αποκαλύψει τα δικά του με τόση λεπτομέρεια.Α! Μήπως εννοείς ότι αφηγείται τα πιο "πιπεράτα" (=σεξουαλικά/ερωτικά) ή γενικά πολύ ιδιωτικές στιγμές και τέτοια της γκομενικής του καριέρας; Πάντως, αν εννοείς αυτό απορώ γιατί δεν το γράφεις ευθέως και αμέσως και πρέπει να το συνάγουμε από μια γενικούρα. Αλλιώς θα σχολίαζα τότε.
#6 "Νιώθω ότι έχω χάσει την εκτίμηση και το σεβασμό μου για αυτόν τον άνθρωπο που μέχρι τώρα είχα πολύ ψηλά."Έστειλες ερώτηση περί των κινήτρων, των προτεραιοτήτων και των ποιοτήτων που εσύ εξάγεις συμπερασματικά από τις φοιτητικές/εργασιακές επιλογές ενός ανθρώπου για τον οποίον ευθέως δηλώνεις πως δεν εκτιμάς και δεν σέβεσαι, ενώ αυτές οι επιλογές του εξ' αντικειμένου δεν σε επηρεάζουν στο ελάχιστο προσωπικά ή αλλιώς. Kαι μετά απορείς γιατί δεν απάντησε στις άλλες σου ερωτήσεις. Δεν ξέρω γιατί συνέβη βέβαια. Εμένα μου μοιάζει ολίγον αλλοπρόσαλλο αυτό το γράμμα. Πιθανολογώ πως μπορεί να μην είχαν εμπνεύσει σοβαρότητα και οι αρχαιότερες επιστολές σου. Βρε παιδί μου, πώς να στο πω, ίσως να τους έλειπε η στιβαρότητα, ο προσανατολισμός, το καθαρό προσωπικό σου στίγμα, η διαυγής στάση σου, η συνέπεια στην λογική σειρά ή οι γενναίες αποφάσεις υπέρ αξιών ζωής. Εξού και η περιφρόνηση της Brigitte Α, μπαrdot. Υ.Γ. Αυτό με τα σεντόνια δεν το βρήκα πολύ αστείο.Υπογραφή : Τα σεντόνια της οργής.
#1 Kανένας δεν σου επέβαλε τίποτα. Drama queen σε βρίσκω και μαζί όλο το σκεπτικό σου (γιατί αν δεν είσαι αυτό, τότε σε βρίσκω θύμα). Εσύ το δέχθηκες να συναντιέστε αντάμα και οι τρεις πάντα, επειδή φοβάσαι να πάρεις θέση στην πρότασή της να κουβαλάει πάντα στις συναντήσεις σας τον γκόμενό της. Αντί να διεκδικήσεις δυναμικά το δικαίωμά σου να έχεις απαιτήσεις από αυτή την (δήθεν) κολλητή φιλία. Έτσι όπως δείχνει να πηγαίνει το πράγμα, αυτό δεν είναι φιλία πια. Καταλήγει να μετατρέπεται σε δυσάρεστη παρέα (σύμφωνα με τα λόγια σου). Και για το ποιόν θα κάνεις ΕΣΥ παρέα, έχεις λόγο και ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου. Κανένας δεν σε υποχρεώνει να ανεχθείς ή να δεχθείς τίποτα στην προσωπική σου ζωή, το παραμικρό. Αλλά αυτά είμαι βέβαιη ότι τα ξέρεις ήδη.Ασφαλώς και δεν σου πέφτει λόγος για την επιλογή της (του συντρόφου της, δικός της είναι, αυτή θα τον λουστεί όπως κι αν είναι, και το λούσιμο θα το γουστάρει πολύ για όσο τον έχει δίπλα της, αλλιώς δεν θα τον είχε). Εντούτοις, αν είναι πράγματι κολλητή σου, και αν θες να της πεις κάτι σχετικά - διακριτικά ή απερίφραστα -, που θεωρείς ότι θα τη βοηθήσει και θα προέρχεται από αγνά κίνητρα - δηλ. για το δικό της καλό (όπως εσύ το κρίνεις τέλος πάντων) -, τότε βεβαίως και πρέπει να το κάνεις. Οπωσδήποτε και χωρίς δεύτερη σκέψη, μια αληθινή φιλία χρήζει κριτικής και σχολιασμού και όλων των παρεμφερών, μεταξύ των μελών της. Αν νιώθεις πως το ζήτημα είναι αρκούντως επιδραστικό και αλλοιωτικό και ότι πρέπει να λάβεις την πρωτοβουλία να ανοίξεις εσύ αυτή την συζήτητη - που απ' ό, τι κατάλαβα τείνει να αναχθεί σε taboo μέχρι τούδε(;) - να το πράξεις. ΑΝ βέβαια τελικά βρεις την ευκαιρία να την συναντήσεις μόνη της και η υψηλότητά της σου κάνει την σημαντική τιμή να παραστεί ενώπιόν σου χωρίς τον ακόλουθό της. Παρεμπιπτόντως, με εξαίρεση την Μαντάμ Ζαΐρα (που μάλλον κι αυτή το είδε στην μαγική της σφαίρα... lol), ΑΛΛΟ ΕΝΑ σοβαρότατο θέμα που δεν είδα να θίγεται ούτε στην απάντηση ούτε στα σχόλια : Mέγιστη η ασέβειά της απέναντί σου! Η απροθυμία της να σε συναντήσει κατ' ιδίαν πιθανότατα να λέει πολλά για τον χαρακτήρα της. Μα δυστυχώς δηλώνει ξεκάθαρα κάτι για τον τρόπο που εκείνη αισθάνεται την δική σας αποκλειστική προσωπική σχέση : Ως κάτι που πολύ άνετα και χαλαρά μοιράζεται και με τρίτους - at best. Χωρίς να σε ρωτήσει πρώτα βεβαίως.Eύχομαι να είναι κάτι προσωρινό, γενόμενο πάνω στην τούρλα του Σαββάτου από υπερηφάνεια και ασφυκτικό δέσιμο με το κελεπούρι της που είναι καινούργιο κοσκινάκι και της έχει πάρει τα μυαλά γιατί δεν έχει πού να το κρεμάσει βγαίνοντας από το σπίτι..., που θα εκληφθεί ως στραβοτιμονιά από εσένα μετά τις απαραίτητες απολογίες της. Αν και δεν το κόβω για τέτοιο... Τέλος πάντων, ας μην προδικάσω.Τέλος, δεν κατανοώ ποτέ και καθόλου τη νοοτροπία "αν δεν σε ρωτήσει, μην πεις την γνώμη σου". Διαλάλησέ την κιόλας αν γουστάρεις, δεν κατάλαβα ποιός σε εμποδίζει και τί θα φοβηθείς. Δεν θα την επιβάλλεις κιόλας. Ούτε το "πες αυτό που σκέφτεσαι με προσοχή και διπλωματία". Με προσοχή σαφώς. Η διπλωματία πού κολλάει; Υποτίθεται ότι η οικειότητα που έχει εγκαθιδρυθεί μεταξύ σας, καθώς και η καλοπιστία και η εμπιστοσύνη που συνεπάγονται τέτοιες σχέσεις, έχουνε ήδη καλλιεργήσει το έδαφος για να μην χρειάζεται να είναι ξύλινος ο λόγος μεταξύ σας και πλαστικές οι πόζες σας, για να μπορούν να διαμειφθούν και δυο-τρεις εις βάθος κουβέντες, για να ειπωθούν/ακουστούν, να θιχτούν και να διερευνηθούν ανάμεσά σας δύσκολα και ευαίσθητα ζητήματα επιπλέον ακόμα (αν κάποιος από τους δυο το θεωρεί σημαντικό για την πορεία και την εξέλιξη της σχέσης). [Βtw, μου προκαλεί εξαιρετικά αρνητική εντύπωση ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα απο την Α, μπα (καλά, η πλειονότητα των σχολιαστών ακολουθεί το πρωτόκολλο της εύνοιας στην μεγάλη guru, δεν θα αναφερθώ περαιτέρω). Τί σόι μοντέλα φιλίας είναι αυτά που εμμέσως προτείνει! Mε το εγχειρίδιο savoir vivre του επίσημου γεύματος συμπεριφέρεστε στους κολλητούς και στις κολλητές σας εσείς;!! Εγώ πάλι έχω τελείως μα τελείως διαφορετικά πρότυπα προσωπικών σχέσεων καθώς και πραγματικής ευγένειας (που σημαίνει σεβασμός στην εσωτερική μας/του/της αλήθεια-i.e.αυθεντικότητα πάνω από όλα) και με ξενίζει αφάνταστα αυτή η συντηρητική (αν όχι κάργα φοβιστική) comme-il-faut προσέγγιση που προωθείται μέσω της στήλης σε συστηματική βάση. Την αντιλαμβάνομαι ιδιαίτερα αποστειρωμένη, αρκετά εξωπραγματική και μάλλον αντιφατική της έννοιας που όλοι(;) αποδίδουμε στην φιλία.]Αγαπητή γράφουσα του #1 με δυο λόγια, αν ο λόγος σου της φανεί προδοτικός ή κακόβουλος ενώ δεν είναι κακόβουλος, πιεστικός ή αγενής από την πλευρά σου, μην αυταπατάσαι : Ουσιαστικά δεν είστε φίλες (πια; Δεν ήσασταν ποτέ;). Oπότε, εξ' ορισμού εξαφανίζεται και η αιτία για να σε απασχολούν τα τί θα κάνει με τον γκόμενό της, πότε και πώς θα την βλέπεις.
Υπάρχει σε αυτή τη ζωή κάτι που λέγεται διακριτικότητα. Δεν ακυρώνει την οικειότητα και δεν "πλαστικοποιεί" μια σχέση. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει τις επιλογές του άλλου κι αν θέλει έτσι κι αλλιώς να το κάνει, ας είναι έτοιμος για τις συνέπειες. Η κριτική αυτομάτως δηλώνει ότι εσύ ξέρεις καλύτερα από εμένα τι είναι καλύτερο για τη ζωή μου και αυτό παραβαίνει κατά πολύ τα όρια της φιλίας. Στην ουσία η κοπέλα της έχει δηλώσει κατηγορηματικά με τη στάση της ότι αυτή είναι η επιλογή της και ότι η φίλη μας έχει να διαλέξει μεταξύ της αποδοχής και της αποχώρησης. Το να θες ντε και καλά να πεις τη γνώμη σου σημαίνει ότι το χρησιμοποιείς ως έσχατη λύση για να σου λύσει ο άλλος το πρόβλημα. Δηλαδή τι θα καταφέρεις; Θα σου πει η φίλη σου "μωρέ σαν να έχεις δίκιο, θα τον παρατήσω τον μαλάκα"; Αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Κι εσύ θα αναγκαστείς να αποχωρήσεις πικραμένη γιατί η φίλη σου δεν σε "σεβάστηκε" ενώ στην ουσία εσύ δεν έχεις σεβαστεί την επιλογή και τα όρια που σαφέστατα έχει θέσει. Το να εκλαμβάνουμε την οικειότητα ως άδεια για κριτική και παρέμβαση είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στις σχέσεις.
Το πόσο διαστρεβλωμένη έχεις στο μυαλό σου την έννοια της κριτικής και πόση ογκώδη άγνοια σε κατατρύχει για την αξία της δεν θα τα σχολιάσω γιατί είναι πράγματα που ούτως ή άλλως σε εκθέτουν και δεν θα ήθελα να επιτείνω την ήδη δυσχερή σου θέση.Όπως ομοίως αδιαμφισβήτητα εκθέτει την Α, μπα το γεγονός ότι η έννοια της κριτικής, στην δική της πνευματική σφαίρα, ισούται με καταδίκη. Πρόκειται ίσως για έναν ευφάνταστο τρόπο που έχει επινοήσει για να δικαιολογεί τη φοβική της στάση και τη ρηχότητα στην προσέγγιση κάπως ευαίσθητων ανθρώπινων πεδίων. Μολονότι ευρηματικός, όχι αρκετά για να πείσει κάποιον που η ανάπτυξη της στοχαστικής του ικανότητας έχει παρέλθει προ πολλού το στάδιο της προεφηβικής ηλικίας. "Το να εκλαμβάνουμε την οικειότητα ως άδεια για κριτική και παρέμβαση είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στις σχέσεις."Κανένας δεν σου δίνει άδεια για να κάνεις κριτική, και όποιος περιμένει να του δοθεί είναι προς οίκτο, εάν δεν τελεί σε πρώιμη ανήλικη φάση ζωής. Αυτά που υπονοείς είναι ανήκουστα πράγματα, εάν δεν το έχεις υπόψιν σου. Την σχετική "άδεια" την παίρνεις μόνος σου όταν το θεωρείς χρήσιμο, αναγκαίο ή προσήκον - το θεωρείς αυτονόητο δικαίωμά σου ή/και καθήκον σου επειδή ΕΙΝΑΙ. Επίσης, την παίρνεις μόνος σου επειδή είσαι αυτεξούσιο σκεπτόμενο ον (ΑΝ είσαι) που διαμορφώνεις γνώμη, άποψη και θέση για όσα σε αφορούν - και η στάση της φίλης σου (ενός κοντινού σου εκλεκτού προσώπου) απέναντί σου σε αφορά, μπορεί και να σε καίει και να σε κόφτει προσωπικά. Η έκφραση της κριτικής είναι ίδιον της αναπτυγμένης νοημοσύνης που μέσω της αυτονόμησής της έχει θέσει εκ νέου αξίες και αρχές οργάνωσης Λόγου· επί της αρχής δε, απευθύνεται σε- και γίνεται αντιληπτή από ανάλογα πνευματικά βεληνεκή. Επί της αρχής μιλώντας πάντα, οι μόνοι λόγοι κατ' ουσίαν για τους οποίους ασκείται κριτική είναι η εμπρόθετη στόχευση ως προς την επιδίωξη του πρότυπου - του δικού σου που την εκφράζεις, όπως αυτό έχει συσταθεί και καλλιεργηθεί από την παιδεία σου. Την προαγωγή του πρότυπου εξυπηρετεί ο κριτικός σου λόγος. Τον εμπλουτισμό του καθώς και τη δυνατότητα μετασχηματισμού του προς κάθε πιθανή διάσταση και κατεύθυνση δυνητικά (έστω και σε βάθος χρόνου, αν όχι ιδίως έτσι) ο εμβριθής και παραγωγικός διάλογος που μπορεί να πυροδοτήσει."Υπάρχει σε αυτή τη ζωή κάτι που λέγεται διακριτικότητα."Βεβαίως. Να μια αξία που εξυπηρετείς εσύ πριν από τις άλλες, μέσω της κριτική σου στο σχόλιό μου. Εγώ πάλι σε σχέση με αυτές τις άλλες - μια γεύση των οποίων νομίζω έδωσα με τα ανωτέρω σημεία/σχόλιά μου -, την αξία της διακριτικότητας την κατατάσσω χαμηλότερα, στο δικό μου αξιακό σύστημα.
Είναι "καθήκον" σου να πεις τη γνώμη σου για την επιλογή συντρόφου του άλλου? Σύνδρομο θεού? Αλαζονεία? Σύνδρομο ψυχιάτρου χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις? Υπέρμετρος ναρκισσισμός?Διαλέγεις και παίρνεις.....Υ.Γ. Η επιλογή των λέξεων σου, το μένος και ο συγκαλυμμένος θυμός (ο οποίος προσπαθεί να μεταμφιεστεί ματαίως σε επιστημονική άποψη) επειδή κάποιος έρχεται σε αντιπαράθεση με τα λεγόμενα σου, με καλύπτουν πλήρως για την τρικυμία που επικρατεί στο μυαλό σου.
Είναι σαφές ότι δεν διάβασες ούτε την ερώτηση ούτε τα σχόλιά μου, έτσι;'H τα ξέχασες κάπου στην πορεία βιαζόμενη να με χαρακτηρίσεις επιστημονικά..., όπως μόνο εσύ ξέρεις να χαρακτηρίζεις επιστημονικά ένα άτομο (που σου απαντάει επι του θέματος ενώ στο παρελθόν το έχεις προσβάλλει σε προσωπικό επίπεδο και παρόλα αυτά ΕΣΥ σχολιάζεις και πάλι στα σχόλιά του), εξάγοντας για ακόμα μια φορά γνωματεύσεις για το ίδιο σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Δεν πειράζει, είναι γνωστό το ήθος σου, κανείς δεν προσβάλλεται από κάποια που έχει αποδείξει τόσες φορές ότι έχει κάποιο κόμπλεξ. Ε, ναι. Τώρα σε χαρακτηρίζω και εγώ επί προσωπικού. Αυτό που έχεις μαζί μου είναι ΚΟΜΠΛΕΞ. Με κανέναν άλλον τρόπο επιστημονικό ή μη δεν εξηγείται! Τα συλληπητήριά μου για το σύμπλεγμα που σε βασανίζει και σου εύχομαι γρήγορη ανάρρωση. Περιττό να πω ότι δεν πρόκειται να σου ξανακάνω την τόσο άνιση ΤΙΜΗ να σου απαντήσω στο εξής EVER. Όχι γιατί προσβάλλομαι (πολύ θα το ήθελες, το ξέρω αλλά είναι που στην προσβολή προσδίδω αξία) αλλά επειδή το επίπεδό σου είναι πιο χαμηλό και από τις πέτρες αγαπητή. Τί συζήτηση είσαι ικανή να κρατήσεις;
Αυτό πιστεύουν Νανίνα μου όλοι οι αλαζόνες, με σύνδρομο θεού και με σύνδρομο ψυχιάτρου. Ότι όποιος διαφωνεί μαζί τους ζηλεύει θανάσιμα και έχει κόμπλεξ. Τη διαφωνία την εκλαμβάνουν ως προσωπική επίθεση και αμφισβήτηση της αξίας τους. Υ.Γ. Το γεγονός ότι νομίζεις πως μπορεί να γνωρίζεις το ήθος ενός γατιού που αραδιάζει μερικές παραγράφους στο ίντερνετ, με αποτελείωσε...Να σαι καλά βρε κορίτσι μου. Με έκανες και γέλασα.
Η θέση του μετανάστη είναι παντού η ίδια. Υπάρχει το είδος του μετανάστη που πάντα προσπαθεί να είναι ο καλύτερος στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλειά, παντού... για να μη λένε. Ο καθένας έχει να αποδείξει κάτι διαφορετικό κάθε φορά - ότι δεν είναι τεμπέλης, δεν είναι εγκληματίας, δεν είναι τρομοκράτης κλπ. Και γενικά κάθε άνθρωπος που δεν αποτελεί τον μέσο όρο στο περιβάλλον που ζει. Έχω ακούσει και το αντίθετο (επιβεβαίωση θετικών, αλλά και αρνητικών στερεοτύπων)Δεν είναι εύκολο να το αποφύγεις, αλλά θεωρώ ότι (υπερ)προσπαθώντας να αποφύγεις να επιβεβαιώσεις (ή το αντίθετο) το στερεότυπο καταλήγεις να νομιμοποιείς, όχι το στερεότυπο, αλλά τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων που δρουν και συμπεριφέρονται απέναντι στους άλλους με βάση στερεότυπα και προκαταλήψεις.Στην τελική ο καθένας έχει "δικαίωμα" να είναι τεμπέλης αν έτσι είναι, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ωχού.
#2 Φιλαράκι δεν υπάρχει σωτηρία: https://www.youtube.com/watch?v=CHOOZHlVSeoΕλπίδα ναι:https://www.youtube.com/watch?v=Ha3sF_tE1XMΑν ήμουν στην θέση σου όμως δεν θα πίστευα κανέναν, τζάμπα λεφτά οι ψυχολόγοι καλύτερα τα επενδύεις στα μπουζούκια, όπα!
#7 Πάντως η κρίση δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα ή για να είμαι ακριβής δεν ήταν. Η αμερικάνικη οικονομική πολιτική "δημιούργησε" το πρόβλημα και η στενή οικονομική της σχέση με χώρες όπως η Γερμανία, που εκ των πραγμάτων ορίζει την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Κατά τα άλλα, πιστεύω οτι η κοπέλα πρέπει να σηκώσει κεφάλι, κάτι που θα της είναι πολύ πιο εύκολο αν αναλογιστεί τα κίνητρα αυτών που προσβάλλουν την καταγωγή της..
5# αστον ήσυχο! ως φοιτητρια εξωτερικου πρωτη φορα φετος ειχα να αντιμετωπισω το θεμα της επιβιωσης. ε λοιπον δε καταλαβαινουν οτι δεν ειναι απλο, καθολου. δεν ειχα ιδεα τι να παρω γιατι δεν ειχα ιδεα πως και με τι μαγειρευεται. μονο σοκολατεσ πατατακια μπισκοτα. απειρα. και τωρα μετα 2 μηνες δεν ειναι πολυ καλυτερα αλλα τουλαχιστον εχω προσθεσει και καμια σαλατα μαγειρευω αραια και αρχιζω να καταλαβαινω και τη νοοτροπια του σουπες μακρετ.
#6 οκ για τα 20χρονα! τι λέμε όμως σε μία 23χρονή που έχει τρελή όρεξη να δουλέψει και για λόγους υγείας απομακρύνεται από τον στόχο της για κάποιους μήνες; Πώς να μην πέσει στην παγίδα να πει "γιατί σε μένα ρε γαμώτο"; τα νιάτα είναι σύμμαχος σε αυτές τις περιπτώσεις ή ο χειρότερος κριτής; (το ξέρω ότι είναι άσχετο το σχόλιο με την ερώτηση, αλλά με αφορμή αυτή είπα να κάνω την ζαβολιά να ρωτήσω γι αυτό το θέμα που με απασχολεί πολύ!)
Τα νιάτα σ'αυτή την περίπτωση είναι σύμμαχος στην γρήγορη ανάρρωση. Και ποιος δεν έχει πει ''γιατί σ'εμένα ρε γαμώτο;'' ανεξαρτήτως ηλικίας και σοβαρότητας κατάστασης. Μην απογοητεύεσαι, βάλε προσωρινό στόχο να γίνεις καλά και όλα τα άλλα θα γίνουν έστω και λίγο αργότερα. Δεν χάθηκε και ο κόσμος για λίγους μήνες (να εκεί γίνονται εχθρός τα νιάτα, νιώθεις ταυτόχρονα ατελείωτο και ελάχιστο το χρόνο που έχεις μπροστά σου).
#7 Κι εγώ Ολλανδία μένω. Όταν ήρθα από Ελλάδα (όπου δούλευα 12ωρα) έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ με τη διαφορά στο εργασιακό περιβάλλον. Όταν πρωταγωνιστούσαμε στα μέσα ενημέρωσης άκουσα και εγώ διάφορα και απάνταγα ανάλογα με τον συνομιλητή μου και τη διάθεσή μου. Υπήρχε κόσμος που με ρωτούσε τι συμβαίνει και προσπαθούσα να εξηγήσω όσο πιο αντικειμενικά και ήρεμα μπορούσα. Ένας που μου είπε ότι ξυνόμαστε, του απάντησα ότι εγώ και όλοι οι φίλοι μου δουλεύαμε πάνω από 10 ώρες κάθε μέρα και δεν το ξαναείπε. Ένας άλλος δεν έπαιρνε από λόγια. Μια φορά του είπα ότι μην ξεχνάς ότι μιλάς για την χώρα μου, για την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Για σένα μπορεί να είναι αστείο αλλά εμένα με πονάει. Δεν το πολυκατάλαβε οπότε μετά απλά τον έγραφα. Αλλά δεν νιώθω ότι πρέπει να αποδείξω κάτι σην εργασία μου. Ο τρόπος δουλειάς μου είναι διαφορετικός και μου δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με τουσ Ολλανδούς. Έχω μάθει να δουλεύω σε άλλους ρυθμούς, υπό πίεση. Αλλά πλέον έχω γίνει πιο Ολλανδή. Φεύγω στο 8ωρο, κάνω κανονικά το διάλλειμμα μου, αν έχω δουλειά και μου ζητάνε κάτι λέω συγγνώμη δεν προλαβαίνω, θα το κάνω όταν τελειώσω, ή δώστο σε κάποιον άλλον. Και δεν σχολιάζει κανένας τίποτα. Με τους άσχετους απλά δεν ασχολούμαι γιατί δεν με ενδιαφέρει. Επίσης υπάρχει καλυμμένος ρατσισμός αλλά γενικά οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί. Άσε που πολλοί μου λένε, α έχω φίλους Έλληνες ή έχω έρθει Ελλάδα!
Μένω Ολλανδία και συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Ἐχω και εγώ ακούσει διάφορα για τους έλληνες κατά καιρούς. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν παντού και πάντα και αυτό δεν θα αλλάξει. Προσωπικά τους αποφεύγω όσο γίνεται ἠ τους μιλάω ευθέως αν δεν μπορώ να τους αποφύγω.
Συμφωνώ και επαυξάνω, επίσης θα ήθελα να επισημάνω πως ο εργασιακός χώρος είναι κυρίως μια αρένα: αν δεν σου την πουν για την καταγωγή σου θα βρουν κάτι άλλο.θα το αντιμετωπίσεις με επαγγελματισμό, αν δεν σου φτάνει, σε προστατεύει ο ευρωπαϊκός νόμος κατά των διακρίσεων:http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/1510-FRA-CASE-LAW-HANDBOOK_EL.pdf (Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ρατσισμός, απλά ότι είναι πιο λανθάνων)
Για το 7 θα ήθελα να κάνω μια επιπλέον παρατήρηση, που ίσως σχετίζεται και ίσως όχι με το τι νιώθει η φίλη μας. Οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε εργαστεί στην Ελλάδα και ειδικά τα χρόνια της κρίσης είμαστε κακοποιημένοι εργαζόμενοι. Ανεχτήκαμε για χρόνια άθλιες συμπεριφορές, προσβολές και επιπλέον φόρτο εργασίας χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κιχ. Αυτό έχει ποτίσει μέσα μας και το κάνουμε ασυνείδητα πολλές φορές γιατί έτσι έχουμε μάθει. Ναι ο Γερμανός φεύγει 4:59 γιατί ξέρει ότι είναι δικαίωμα του και κανένας δεν θα στραβώσει. Δεν νιώθει ευγνώμων που δουλεύει, ούτε το αφεντικό νιώθει ότι του κάνει χάρη που του δίνει δουλειά. Εμείς εδώ φεύγουμε με 3 ώρες απλήρωτη υπερωρία και τρέμει η ψυχή μας μήπως μας δει το αφεντικό και μας κάνει παρατήρηση. Εκεί δεν μετράει αν είσαι "φιλότιμος" εργαζόμενος (δηλ. κορόιδο). Εδώ έχουμε αναγάγει τη φιλοτιμία στο υπερτατο προσόν. Τα παραπάνω βέβαια δεν αναιρούν ότι πολλοί όντως είναι ρατσιστές κτλ, απλά είναι και μια άλλη οπτική που την πρόσεξα και εγώ στον εαυτό μου όταν δούλεψα με ξένους. Δεν είχα συνηθήσει να με σέβονται και να εκτιμούν τη δουλειά μου και νόμιζα ότι έπρεπε να κάνω ζογκλερικά, πάνω σε μονόκυκλο, ενώ άνοιγα φύλο για πίτα και απαντούσα και στο τηλέφωνο ταυτόχρονα. Όμως κανείς δεν μου το ζήτησε και κανείς δεν το ήθελε. Ευτυχώς το κατάλαβα εγκαίρως.
Συμφωνώ απόλυτα. Επίσης όσοι μένουν συστηματικά ως αργά στη δουλειά, ΄πέρα από το ωράριό τους, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθούν μη επαρκείς για τη θέση τους. Ότι δηλαδή δεν προλαβαίνουν να κάνουν τη δουλειά τους μέσα στο 8ωρο και μένουν ως αργά.
Πω πω τι μου το θυμησες αυτό με το ωράριο. Στην Ελλάδα είναι πιο σημαντικές οι ώρες που περνάς στο γραφείο κ ας πινεις καφέδες, από την ουσία της δουλειάς σου. Το φαινόμενο επιτείνεται από τους συναδέλφους που είναι δυστυχισμενοι στα σπίτια τους κ προκειμένου να μην γυρίσουν εκεί κολοβαρανε ατέλειωτα στο γραφείο. Αυτή είναι άλλη κουβέντα βέβαια αλλά δεν αντεξα να μην το αναφέρω
no-no έχω μείνει έκθαμβη, δεν το είχα σκεφτεί αυτό ως πιθανότητα (λέτε να σκεφτεί ποτέ έτσι Έλληνας εργοδότης ή μπα)!TGProgect συμφωνώ με αυτά που λες, αυτά ήθελα να επισημάνω κι εγώ. Να προσθέσω δε ότι στη δουλειά στην Ελλάδα πέρα από τις ατελείωτες υπερωρίες και την απεριόριστη φιλοτιμία που καταντάει δουλοπρέπεια, πρέπει να φαίνεσαι διαρκώς τρελά αγχωμένος, ότι κάτι σημαντικό κάνεις, ότι τρέχεις και δεν φτάνεις και ξεσκίζεσαι για το αφεντικό. Άμα είσαι ικανός και εκπληρώνεις τις υποχρεώσεις σου με ψυχραιμία και φαίνεσαι άνετος και ωραίος τότε θεωρείται ότι είσαι ένας τεμπέλαρος που κάθεται ενώ οι άλλοι τρέχουν.
Πόσο δίκαιο έχεις TGProjekt, τις εργασιακές μου εμπειρίες στην Γερμανία έμαθα να της εκτιμώ μετά την τρίχρονη παραμονή μου στην Ελλάδα. Τίποτα άλλο δεν θέλω να γράψω γι αυτό.
#1 Πάντως, πέρα από την άσχημη συμπεριφορά του συντρόφου της φίλης της κοπέλας, εγώ θα ήθελα να εστιασω και στο γεγονός ότι δε μπορούν πλέον να βρεθούν μόνες τους οι 2 κοπέλες. Συμβαίνει συχνά, δυστυχώς, όταν κάνει κάποιος σχέση, να γίνεται αυτοκόλλητος με τον/την σύντροφό του και να πηγαίνουν παντού μαζί ως μονάδα. Αυτό είναι κακό για τους ίδιους, διότι δεν αφήνουν ο ένας στον άλλο προσωπικό χώρο και όντες συνεχώς μαζί ενδεχεται κάποια στιγμή να έρθει και η πλήξη και η σχέση να φθαρεί. Είναι κακό όμως κυριως απέναντι στους φίλους, καθώς πλέον δεν μπορούν να πουν τα δικά τους και αν μη τι άλλο, κανείς δεν υποχρεούται να ανακοινώνει τα προσωπικά του στον εκάστοτε συντρόφο του φίλου/η. Για να μη μιλήσω για τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η φίλη π.χ. μπορεί να σε ρωτήσει ενώπιον του αγοριού της κάτι πιο προσωπικό σου και έτσι να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Κι αυτό είναι ανεξάρτητο από το, αν συμπαθείς ή όχι τον /την σύντροφο του φίλου σου. Κάποια πράγματα θες να τα μοιραστείς μόνο με φίλους σου και όχι τρίτα πρόσωπα! Ή ακόμη περισσότερο, όταν είναι ιδιαιτέρως διαχυτικοι μεταξύ τους και σε φέρνουν ξανά σε δύσκολη θέση. Όσοι το κάνουν αυτό συνεχώς - εννοείται πως δεν αναφέρομαι στο να βρίσκονται όλοι μαζί μια στο τόσο- δείχνουν εξαρτημένοι από το ταίρι τους. Επίσης, κατά τη γνώμη μου πάντα, όλο αυτό είναι προσβλητικο απέναντι στους φίλους, γιατί οχι μονο δε σέβονται το γεγονός ότι θέλουν χρόνο να είστε οι 2 σας, αλλά και δείχνουν ότι "μόνο αν έρθει και ο γκομενος, εγώ περνάω καλά- μόνο μαζί σου βαριέμαι". Το πρόβλημα είναι ότι δύσκολα μπορεί κανείς να θέσει τέτοιο ζήτημα, διότι μπορεί να θεωρήσει η φιλη/ο φίλος σου ότι ζηλεύεις τη σχέση του. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν ξέρω, πώς μπορεί να το θέσει κανείς ευγενικά, χωρίς να θιχτεί κανείς. Σηκώνω τα χέρια ψηλά...
Μόνο εμένα μου φάνηκε εξαιρετικά άσχημος ο χαρατηρισμός της #5 ??? "Αχρηστος?" Δεν πιάνομαι απο τις λέξεις, πιστεύω ομως πως οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στη ζωή μας για να περιγράψουμε σημαντικά πράγματα , μας χαρακτηρίζουν. Και εμάς, και το backround μας . Τοση αποδοκιμασία για κάτι που ο άλλος δεν γνωρίζει ενώ εσύ γνωρίζεις ; ( !!!!!!) Πως θα σου φαινόταν να ακους πως είσαι άχρηστη ενώ δεν έχεις διδαχθεί ας πούμε να λύνεις τύπους φυσικής ;;;;Και να ρωτήσω και κάτι ρε κοπέλα μου; Την πρώτη φορά που σε έστειλε η μάνα σου στο σουπερ μαρκετ τα πήρες όλα σωστά? Δεν παρασύρθηκες να πάρεις ούτε μια σοκολάτα παραπάνω ως παιδί ; Και την πρώτη φορά που έβαλες πλυντήριο ήταν όλα σωστά; Δεν γάριασε ποτέ κανένα ρούχο;;;; Και αν δεν γάριασε προφανώς και ήταν κάτι που ακολούθησες πιστά με τις οδηγίες της μανούλας που μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου για το νοικοκυριό.Και την πρώτη φορά που μαγείρεψες;;;;;; Τα έκανες όλα με τη σωστή ένταση αλατιού , άρτια ψημένα και μυρωδάτα ;Με θύμωσε τρομερά ο τρόπος σου. Ελπίζω να έχεις ακόμη τη σχέση σου σε υγιές επίπεδο, δεν θέλω να ξέρω τι περνάει ο άνθρωπος
Όντως οι άγνωστες λέξεις παίζουν πολύ δυνατά, ας μη τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα γλυκάκια μακαρόν, είχα πει σε ένα φίλο ''όπως θα έρχεσαι φερε και κανένα μακαρον'' και ο έρμος νόμιζε ότι είναι κάτι σαν το κονσίλερ. Δεν ξέρω πως του ήρθε. Ούτε κουτός είναι, ούτε αδιάφορος. Απλά δεν ήξερε. Γελάσαμε πολύ όμως.
eternalΕμένα ο αδελφός μου έπρεπε να συμμαζέψει την ντουλάπα του γιατί απειλούσα σαν παιδί πως αν δεν το κάνει, δεν θα το κάνω ούτε κι εγώ.Αυτό τον έκανε σχετικά ανεξάρτητο (δεν κρατούσε σχέσεις επειδή του απεδείκνυαν ότι είναι καλές νοικοκυρές), παρόλα αυτά δεν είναι καλύτερος νοικοκύρης από εμένα ή την αδελφή μου παρόλο που αυτοσυντηρείται, μαγειρεύει και μας περιποιείται στο διαμέρισμά του. Γενικά η μητέρα μου τον ντάντεψε όσο μπορούσε, αυτό δεν σημαίνει ότι τα κάνει καλύτερα από εμάς (ευτυχώς δεν διαβάζει την στήλη, δεν θα το παραδεχόταν με τίποτα).
Ελπίζω αυτό το "άχρηστος" να μην του το απηύθυνε κιόλας γιατί θα ήταν περισσότερο φάουλ.Επιφυλάσσομαι μόνο ως προς το αν ο φίλος προσφέρθηκε μόνος του να βοηθήσει στις δουλειές ή εξαναγκάστηκε. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε μυρίζομαι δόλο!
#3Σχετικό είναι το μιλάει για την πρώην του.Αν τον ρωτήσω και μιλάει, τότε ψάχνομαιΑν μιλάει με το βλέμμα γεμάτο νοσταλγία τύπου: αχ, τότε με την..." ΟΚ είναι κάπως (αρκετά κάπως δηλαδή.Τώρα αν το μιλάει είναι στα πλαίσια του δεν γεννήθηκα χθες, έχω μια ζωή πίσω μου η οποία περιλαμβάνει και μια κοπέλα και ναι αναφέρθηκα σε αυτήν, μέσα σε κάποια όρια, μπορεί και να γίνει αποδεκτό.Φαντάζομαι για να ενοχλείσαι κάπου υπερβαίνει το όρια αθελά του ή και ηθελημένα. Έχε υπόψη παντως ότι αν δεν την ξέρεις κάποιες φορές αποκτά στο μυαλό σου μυθικές διαστάσεις. Τέλος πάντων, στο τέλος της ημέρας, όταν κάποιος ή κάτι σε ενοχλεί απλά το(ν) κόβεις. No excuses
Συμφωνώ.Μια παρατηρησούλα μόνο, το "at the end of the day" που λένε στα αγγλικά (και συνήθως στα ριάλιτυ), στα ελληνικά δεν είναι "στο τέλος της ημέρας" αλλά "σε τελική ανάλυση","στην τελική" ή στο "κάτω κάτω της γραφής" που είναι και το διαδυκτιακό σου όνομα παρεπιπτόντως! :P
Νο.7Ζω στο Λονδίνο όπου τα φαινόμενα ρατσιμού είναι σπάνια (εκτός από κάτι μεθυσμένους γερους στα λεωφορεία που βρίζουν χυδαία όποιον μιλάει άλλη γλώσσα/ έχει σκούρο δέρμα).Στηδουλειά είχαμε και μεις έναν Νορβηγό βέβαια που κοροίδευε εμένα και έναν Ισπανό όταν του λέγαμε ότι δεν τελειώσαμε κάποια από τις δουλειές μας. Και μας έλεγε τεμπέληδες. Εγώ χαμογέλαγα και απλά στον έγραφα στα παλιά μου τα παπουτσια και συνέχιζα κανονικά.Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι έπρεπε να υπερασπιστώ τη χώρα μου και ακόμα και σε άλλα σχόλια για την ελληνική κρίση στη δουλειά απαντάω σε στυλ ότι δεν κάνω πολιτικές συζητήσεις ή ότι η κρίση είναι πανευρωπαική ή κάτι τέτοιο.Εσύ ξέρεις ποια είσαι και δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να αποδείξεις κάτι σε κανέναν. Οι άλλοι λίγο νοιάζονται για το τι κάνεις εσύ. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγεις τα κουτσομπολιά οπότε το μόνο που θα έπρεπε να σε νοιάζει είναι πως θα περνάς καλά εσύ.