''Η αγάπη μου για σένα θέριεψε, όσο θέριευε η δική σου αρρώστια''

''Η αγάπη μου για σένα θέριεψε, όσο θέριευε η δική σου αρρώστια'' Facebook Twitter
22

Το παρακάτω κείμενο μου το έστειλε η αδερφή μου, το διάβασε στο μπλογκ "Τα Χαμένα Επεισόδια".

Δεν ξέρω ποιος το έγραψε (ρίξτε μια ματιά και στο εξαιρετικό μπλογκ του), ξέρω όμως γιατί μου το έστειλε με λινκ η αδερφή μου: τα ίδια, πάνω κάτω, περάσαμε κι εμείς και η μητέρα μας. 

Και όσα χρόνια κι αν περάσουν, παρ' ό,τι ξέρουμε πως όση χαρά μας έδωσε τόση της δώσαμε κι εμείς, πάντα θα σκεφτόμαστε πως υπήρχε και κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Πάντα θα ευχόμαστε να άνοιγε η πόρτα και να ξανάμπαινε για λίγο, για να πούμε και να κάνουμε όσα (στο μυαλό μας πιο πολύ) δεν προλάβαμε...

Ακολουθεί το κείμενο, απ' τα Χαμένα Επεισόδια:

---


Δεν τα κατάφερα - 11.03.2011

''Η αγάπη μου για σένα θέριεψε, όσο θέριευε η δική σου αρρώστια'' Facebook Twitter

Δεν τα κατάφερα

Μακάρι να μπορούσα να μιλήσω για όλα όσα με στοιχειώνουν. Μακάρι να μπορούσα να περιγράψω αυτά που έζησα μαζί σου τους τελευταίους μήνες. Την αγάπη μου που είδα να θεριεύει όσο θέριευε η δική σου αρρώστια. Την φροντίδα μου που είδα να γεννιέται εκεί που έκλαιγε η ανάγκη σου. Τις αντοχές μου που ξεπέρασαν τα μέτρα μου, τα ξενύχτια που ξεπέρασαν τις μέρες μου. Όλες τις υπερβάσεις που νίκησαν τις ίδιες τις προσμονές μου. Γιατί δεν περίμενα τίποτα από ό,τι έγινε. Και όσα φρόντιζα επιμελώς να αγνοώ τα προηγούμενα χρόνια, ήρθαν και συστήθηκαν πια ως τελεσίδικα.

Στην αρχή δεν ήθελα να πιστέψω. Έλεγα ότι οι εξετάσεις είναι λάθος, ότι ο γιατρός ήθελε το φακελάκι του για να μας πει την αλήθεια. Έβγαινα στο μπαλκόνι του νοσοκομείου για τσιγάρο σίγουρος ότι ο καρκίνος χτυπάει μόνο τους άλλους, σίγουρος ότι εσένα δεν μπορούσε να σε αγγίξει. Τις πρώτες μέρες σε έβλεπα να ανακτάς τις δυνάμεις σου και έλεγα «μια απλή φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται, θα δυναμώσει ο οργανισμός της και θα τα ξεπεράσει όλα». Και μετά μας είπαν ότι η περίπτωσή σου ήταν κρίσιμη, ο όγκος είχε κάνει μετάσταση στο κεφάλι. Μου φαινόταν αδύνατον. Το δικό σου το κεφαλάκι, που μια ζωή σκεφτόταν πρώτα τους άλλους και ύστερα εσένα, που μια ζωή έψαχνε τρόπους για να με φροντίζει και προσπαθούσε πάντα να προτείνει λύσεις ειρηνικές, φαινόταν τώρα να δέχεται επίθεση.

Η πρώτη φορά που κατέρρευσα ήταν μια Τρίτη πρωί, ύστερα από ένα σερί 15 ωρών στο πλάι σου, κρατώντας σου το χέρι. Άρχισα να κλαίω χωρίς σταματημό και ένιωθα τον αέρα γύρω μου να χάνεται. Η μπουκάλα που με είχες βάλει για να μεγαλώσω άρχισε να εμφανίζει ρωγμές. Τους επόμενους μήνες θα έσπαγε οριστικά – εκτός κι αν όλα ήταν μέσα στο σχέδιο για να μου την πάρεις όταν θα αποφάσιζες να φύγεις. Δεν μείναμε πολύ σε εκείνη την πρώτη κλινική. Οι γιατροί είπαν πως πρέπει άμεσα να μεταφερθείς στην Αθήνα. Σε φέραμε αμέσως και αρχίσαμε τις θεραπείες. Ναι, όλοι μαζί. Ευτυχώς δεν ήσουν μόνη σου σε αυτό και ευτυχώς δεν ήμουν μόνος μου. Καθορίσαμε από την αρχή τις βάρδιες μας, ο μπαμπάς τα πρωινά, εγώ τα απογεύματα μετά την δουλειά και το Γιωτάκι τα βράδια μέχρι το ξημέρωμα.

Από τότε κάθε μέρα που περνούσε βίωνα και μια κατάρρευση. Το μυαλό μου κατακλυζόταν από την εικόνα σου, όπου κι αν ήμουν σε έβλεπα μπροστά μου ξαπλωμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Και όσο περισσότερο άφηνα την μορφή σου να με στοιχειώσει, τόσο περισσότερο καταλάβαινα την αγάπη μου για εσένα, και όσο σε έβλεπα να θέλεις να με αγκαλιάσεις, τόσο περισσότερο άνοιγα τα χέρια μου σε αυτήν την θλίψη που με κυρίευε. Και έτρεχα συνέχεια πανικόβλητος στους διαδρόμους για να σου φέρω ό,τι μου ζητούσες και φούσκωνα από χαρά κάθε φορά που έλεγες «Το αντράκι μου σαν σίφουνας τρέχει για εμένα, ό,τι και να του πω σε τρία λεπτά το έχει κάνει». Αυτό ήθελα. Να καταλάβεις την αγάπη μου και να βασιστείς πάνω μου. Να κρατήσεις το χέρι μου και να νιώσεις σιγουριά.

Έτσι κι αλλιώς συνέχεια με ρωτούσες: «Τι έχω Γιώργο; Θα γίνω καλά;». Κι εγώ σου έλεγα «Τίποτα μαμά, μια επικίνδυνη πνευμονία είναι, αν πάρεις τα φάρμακά σου σε ένα μήνα θα σου έχουν περάσει όλα». Και με πίστευες. Μόνο εμένα πίστευες, όπως κι εγώ μόνο εσένα έχω πιστέψει στην ζωή μου. Ό,τι μου έχεις πει το έχω τηρήσει σαν ευαγγέλιο και τώρα πια καταλαβαίνω και πόσο σου μοιάζω. Λέω τα αστεία που έλεγες, νευριάζω με ό,τι νευρίαζες, γελάω με ό,τι γέλαγες και έχω απαγορέψει στην λήθη να σε αγγίξει. Ακόμη κι αν έτσι θυμάμαι και τα άσχημα.

Όσο περνάει ο καιρός προσπαθώ να εστιάσω μόνο στις καλές στιγμές των τελευταίων μηνών. στην χαρά σου όταν με έβλεπες να μπαίνω σπίτι, στην ανακούφιση που ένιωθες όταν σου έκανα μασάζ στα πόδια, στο πώς γαλήνευε το πρόσωπό σου όταν κρατούσα το αδυνατισμένο από τις αγωγές χεράκι σου. Και ξέρω ότι υπήρξαν και στιγμές που σου φώναξα, που προσπάθησα να σε πείσω να κάνεις πράγματα πέρα από τις δυνάμεις σου. Δεν ήθελα να σου φωνάξω. Ήθελα απλά να σε ξαναδώ να σηκώνεσαι, μήπως και κατάφερνα να σηκωθώ και εγώ μαζί σου. Ήθελα όσο τίποτα άλλο να τον νικήσεις τον θάνατο, να πάρεις την αγάπη μου και να την σηκώσεις τείχος απέναντί του. Να είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα τον νικούσαμε.

Δεν τον νικήσαμε. Ο πόλεμος ήταν από την αρχή άνισος. Ο εχθρός ήταν οπλισμένος με τα πιο σύγχρονα όπλα και εμείς κουβαλούσαμε μόνο μια πανάρχαια ασπίδα. Πέρασες τις τελευταίες σου ώρες φωνάζοντας το όνομά μου. Πίστευες ότι μόνο εγώ μπορούσα να σε σώσω. Δεν τα κατάφερα.

+ Καμιά φορά - 23.09.2012

Ένας μήνας. Ένας χρόνος. Δύο. Τρεις. Καμιά φορά ψάχνω στο τηλέφωνο το νούμερό σου. Καμιά φορά σηκώνω το τηλέφωνο νομίζοντας ότι είσαι εσύ. Καμιά φορά περπατάω κάτω από το σπίτι σου και κοιτάω ψηλά, στο μπαλκόνι, να δω αν με περιμένεις όπως τότε. Καμιά φορά στέκομαι στο μπαλκόνι περιμένοντας να σε δω. Καμιά φορά μου λείπουν τα γεμιστά σου. Καμιά φορά θέλω να σου μιλήσω για να μου πεις πως βράζουν τα μακαρόνια. Καμιά φορά περιμένω να σε δω να κάθεσαι στην καφετέρια στην πλατεία πίνοντας ουίσκι με πάγο και μπόλικο νερό. Καμιά φορά βγαίνω έξω και πίνω ουίσκι με πάγο και μπόλικο νερό.

Καμιά φορά περνάω έξω από την τράπεζα και θέλω να μπω μέσα, να καθίσω στο γραφείο σου και να μου παραγγείλεις τυρόπιτα και χυμό. Καμιά φορά κάθομαι στο γραφείο και παραγγέλνω τυρόπιτα και χυμό. Καμιά φορά περιμένω στην πόρτα για να σε βοηθήσω με τις σακούλες από το σουπερμάρκετ. Καμιά φορά δεν μπορώ να σηκώσω τις σακούλες από το σουπερμάρκετ. Καμιά φορά σε θυμάμαι να γελάς. Καμιά φορά γελάω. Καμιά φορά κάθομαι στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και περιμένω να σε δω να καθίσεις μπροστά για να σου πω να αλλάξεις τον σταθμό στο ραδιόφωνο. Καμιά φορά αλλάζω συνέχεια σταθμούς στο ραδιόφωνο σε όλη την διαδρομή. Καμιά φορά μου λείπεις. Καμιά φορά μου λείπεις. Καμιά φορά κοιτούν τις φωτογραφίες σου και μου λένε ότι μοιάζουμε. Καμιά φορά τα μάτια μου κλαίνε όπως και τα δικά σου.

Δεν περνάω από την Αλεξάνδρας ποτέ, το ξέρεις; Κι ύστερα όλη αυτή η Κυψέλη που σε πήρε κι έμεινα εγώ στην Κεφαλληνίας να ιδρώνω, Νοέμβρη μήνα, μέχρι να φτάσω στο αυτοκίνητο. Στην Πατησίων δεν στρίβω ποτέ στην εστία. Δρόμοι ολόκληροι έχουν χαθεί από τον χάρτη, αναγκάζομαι να κάνω κύκλους στην Αθήνα για να μην ξυπνήσουν οι φωτογραφίες και με τρακάρουν.

Δεν είναι που σε θυμήθηκα απόψε. Είναι που ακόμα με κουβαλάς μέσα σου.

22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Αρη,ακριβως με τα ιδια συναισθηματα του φιλου μας,εζησα την αρωστεια και τον θανατο της μητερας μου.Λιγα χρονια αργοτερα την ιδια αρωστεια και τον θανατο του πατερα μου.Και κει που ειχα ξεχασει τον καρκινο και τα νοσοκομεια,ερχεται να τον εχω απεναντι μου παλι,με τον μικρο μου αδερφο.Πριν δυο μηνες εγεινε διαγνωση στον πνευμονα με μετασταση στο κεφαλι.Εμεινα στον τοπο οταν το ακουσα.Χαιδευω και φιλαω το γυμνο απο τις θεραπειες κεφαλι του.Θεε μου γιατι τοσος πονος.........
Το κείμενο είναι συγκλονιστικό. Έζησα την ίδια ιστορία πριν από 10 χρόνια. Οι γιατροί της έδιναν 2 χρόνια το πολύ, εκείνη άντεξε 4. Νομίζω ότι όσοι έχουν βιώσει την απώλεια δικού τους ανθρώπου από καρκίνο μιλούν την ίδια γλώσσα και καταλαβαίνουν πολύ καλά, σε βαθμό που πονάει, το νόημα αυτών που γράφονται στο κείμενο. Αυτό που θυμάμαι είναι πόσο ευτυχισμένος, -ναι, ευτυχισμένος- αισθανόμουν όταν περνούσε ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ χωρίς προβλήματα, χωρίς επιπλοκές και σοβαρές παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία. Και το πόσο ευγνώμων και τυχερός αισθανόμουν όταν τα αιματολογικά αποτελέσματα και εκείνοι οι "καταραμένοι" οι δείκτες ήταν ενθαρρυντικοί. Θυμάμαι επίσης που δεν ήθελα να επιστρέψω σπίτι τις πρώτες ημέρες μετά τις χημειοθεραπείες και τον απίστευτο κόμπο στο στομάχι και στην καρδιά όταν ξεκλείδωνα την πόρτα του σπιτιού, τόσο αβέβαιος για την κατάσταση στην οποία θα την έβλεπα.Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που την έχασα τη μητέρα μου και δεν περνάει μία ημέρα που να μην τη σκεφτώ. Άλλοτε με χαμόγελο, άλλοτε με πόνο και με τα μάτια να βουρκώνουν.Σε όλους όσοι περνάνε αυτό το μαρτύριο, όπως ο latrice παραπάνω, εύχομαι πολλή δύναμη. Θα τη χρειαστούν και θα τη μεταδώσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή από την υγεία μας αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπάμε και μας αγαπούν. Να την προσέχουμε και να την εκτιμάμε.
Ο πόνος ειναι πολύ βαρύς όταν χάνεις άνθρωπο του οικείου σου περιβάλλοντος ,πόσο μάλλον αν χάνεις κάποιον απο την οικογένεια σου.Και η δική μου η μητέρα δεν τα κατάφερε,κι όμως πάλευε καθε μέρα γιατι αγαπούσε τη ζωη,αγαπούσε την οικογένεια της..Αν δεν έχει κάποιος ένα τέτοιο βίωμα στη ζωη του δεν μπορει να αντιληφθεί το μέγεθος των συναισθημάτων που σου ξυπνάνε μέσα σου διαβάζοντας το παραπάνω.Τιποτα στη ζωη δεν ειναι δεδομένο..γι αυτο πρεπει καθε μέρα να την παίρναμε σα να ειναι η τελευταία..έτσι θα εκτιμήσουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας..τόσο της ψυχικής οσο και της σωματικής
Είμαστε στην δουλειά και τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα και ένας κόμπος..ο ίδιος κόμπος κάθε φορά που ακούω ή διαβάζω κάτι τέτοιο..δεν έχω χάσει τους γονείς μου..τους έχω..είναι υγιείς ΑΛΛΑ στην σκέψη και μόνο παγώνω.Νομίζω πως δεν ξεπερνάς την απώλεια ποτέ.Η μητέρα μου έχασε τον πατέρα της όταν ήταν 17 χρονών..τώρα πια είναι 52 ακόμα και τώρα όμως όταν θα μιλήσει για εκείνον και θα τον αναφέρει το προσωπό της σταγόνες καυτές δάκρυα.Εύχομαι ολόψυχα σε όλους όσους έχασαν ανθρώπους κουράγιο, εύχομαι σε όλους που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις καλή δύναμη..στο μόνο που θέλω να πιστεύω είναι πως όσοι έφυγαν σίγουρα απο κάπου μας βλέπουν-σίγουρα μας προσέχουν..έχω ανάγκη να πιστεύω σε αυτό.
Υπέροχο! Πραγματικά είναι σαν να περιγράφει τη ζωή μου και τις σκέψεις μου όλο τον καιρό που έζησα την αρρώστια του πατέρα μου. Πόσο πολύ σε καταλαβαίνω...
Πέρσι τέτοια εποχή πήραμε την πρώτη κακή είδηση, και από τότε κάθε εξέταση, κάθε φάκελος ήταν μια χειρότερη αλήθεια. Με ρώταγες αν θα γίνεις καλά και εγώ έλεγα ναι γιατί το πίστευα, μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής σου το πίστευα... έξι μήνες στα νοσοκομεία, στις θεραπείες, στα βράδια που δεν κοιμόσουν από τους πόνους, στην απελπισία, σιγά σιγά να σβήνεις, να χάνεις τον εαυτό σου. Προσπαθώ να θυμηθώ πώς ήσουν πριν την αρρώστια, πώς ήταν η ζωή μας και το σπίτι μας όταν όλα ήταν καλά, και καμιά φορά είναι τόσο δύσκολο... Άλλες φορές σε θυμάμαι να γελάς στην κουζίνα, να με κυνηγάς με τη ζακέτα μην κρυώσω, να διαβάζεις το βιβλίο σου στο μπαλκόνι, θυμάμαι την αγκαλιά σου και είναι σαν να είσαι εδώ. Όμως δεν είσαι. Βάζω και ακούω τα παλιά σου μηνύματα στον τηλεφωνητή του κινητού, γιατί φοβάμαι μήπως ξεχάσω τη φωνή σου... Μου λείπεις μαμά μου...
έζησα το ίδιο, οι αντιδράσεις μου στην αρρώστεια ήταν οι ίδιες καιστο τέλος δεν μπόρεσα ούτε να κλάψω ούτε να καταρεύσω. Πήγα διακοπές, λες και η ζωή συνεχίζονταν. Ναι, έτσι ήταν απλά σε αυτό το κεφάλαιο όμως - τώρα πια - υπάρχει μια στοιχειωμένη άνω τελεία. 15 χρόνια τώρα αυτή η τελεία με ακολουθεί και είναι στιγμές που κλαίω και καταρρέω. Ειδικά όταν κοιτάζω τον γιό μου και νιώθω αυτό που ήμουν κάποτε. Γιός. Και βλέπω αυτό που είμαι τώρα. Πατέρας. Με μια τεράστια άνω τελεία πάνω από το κεφάλι μου.
Υπέροχο κείμενο, συγκλονιστικό, αληθινό. Τελικά δεν κλαίω μονο εγώ στο κόσμο για τη μάνα μου που φεύγει -μέρα τη μέρα- από μια άνοια που τη βυθίζει στο άγνωστο, καθώς βυθίζομαι κι εγώ μαζί της. Με μόνη διαφορά ότι εγώ δεν έχω κυριολεκτικά κανέναν άλλο στον κόσμο για να καθίσει δίπλα μου την ώρα που θα φύγει οριστικά κι οι δρόμοι θα είναι όλοι κλειστοί γύρω μου.
Δε θα σχολιάσω και εγώ πόσο συγκινητικό και ειλικρινές είναι το κείμενο...είναι προφανές και έχει ειπωθεί. Αυτό που θα θελα να πω είναι ότι έχει αγγίξει πολύ κόσμο ( εννοείται και εμένα) και έγινε και η αιτία για μια εκπομπή από τον αγαπημένο μου ραδιοφωνικό παραγώγό,τον Χρήστο Παπαμιχάλη...οπότε αν σου άρεσε ο κείμενο μπορει να σου αρέσει και το παρακάτω. Give it a try.http://knightsnight.podbean.com/2012/10/23/soundtrack-s013e22-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%BF/
εχω χάσει την μάννα μου ακριβώς έτσι & χειρότερα στα 23,εκείνη ήταν 42...δεν έχει περάσει ούτε μία ημέρα που να μην την αναζητήσω,που να μην ψάξω το βλέμμα της,την αγάπη,την ζεστασιά της.Κανένας δεν μπόρεσε να με κοιτάξει το ίδιο,κανένας δεν μπόρεσε να με ακούσει & να αφουγκραστεί τα προβλήματα & τις ανησυχίες μου...σε όλους έχω μάθει να κρύβομαι...μόνο εκείνη με καταλάβαινε ακόμα & στο τηλ/νο όταν κάτι είχα...μόνο σε εκείνη δεν μπόρεσα ποτέ να κρυφτώ...στην μάννα μου.
Μερικές φορές η ζωή είναι πιο ισχυρή από εμάς. Κατάφερες να είσαι δίπλα της όταν σε χρειαζόταν πιο πολύ. Λίγο είναι αυτό;Καλό κουράγιο σε όλους...