Στο σημερινό 'Α, μπα": Μυστικές εξομολογήσεις

Στο σημερινό 'Α, μπα": Μυστικές εξομολογήσεις Facebook Twitter
23
Λόγω της Χριστουγεννιάτικης άδειας, το σημερινό Α,μπα μεταδίδεται σε επανάληψη.
Η πρώτη δημοσίευση των ερωταπαντήσεων αυτών έγινε σαν σήμερα πριν από ακριβώς ένα χρόνο! (Τα σχόλια διατηρούνται αυτούσια - Αλλάξατε γνώμη σε κάτι από τότε;)

====

Αγαπητή Λένα,
Θα ήθελα πριν από όλα να σε ευχαριστήσω για την ορθή και λογική σου σκέψη που μοιράζεσαι μαζί μας μέσω της στήλης σου. Πολλές φορές μάλιστα απαντάς σε δικές μου ανησυχίες καθώς τις θέτουν οι «συνάδελφοι» αναγνώστες (ω, τι θαύμα, τα προβλήματα του κόσμου έχουν κοινή βάση!).
Στο δια ταύτα: Δουλεύω σε τράπεζα, στην εξυπηρέτηση πελατών. Μου έχει συμβεί καθώς καταχωρώ δεδομένα κι εργάζομαι την περίπτωση του πελάτη, αυτός να ξεκινά τις προσωπικές του ιστορίες οι οποίες φτάνουν στα όρια των εξομολογήσεων. Παραδείγματα: «αυτοκτόνησε ο άντρας μου», «έχει κλινική κατάθλιψη η γυναίκα μου», «δεν έχω φίλες», «δεν κάνω σεξ με τον άντρα μου», «δεν μιλιέμαι με τον αδελφό μου», ανησυχώ για το παιδί μου»... και πόσα άλλα... Δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις χρόνιων πελατών που ενδεχομένως έχουμε αποκτήσει και οικειότητα. Μιλάω για αγνώστους που μπορεί να συναντιόμαστε 1-2 φορές το χρόνο ή και ποτέ ξανά. Ούτε οι πληροφορίες εκμαιεύονται από μέρους μου (δεν το φέρνει η κουβέντα), ούτε και οι ίδιοι επιδιώκουν να τις παρέχουν μήπως τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Όχι, όχι και όχι. Απλά θέλουν να τα πουν.
Συνήθως, αναλόγως και της ελαφρότητας ή όχι της «εξομολόγησης», δεν ανταποκρίνομαι στην κουβέντα γιατί δουλεύω. Όταν πρέπει όμως να διακόψω και να ρωτήσω τηλέφωνο, διεύθυνση ή άλλο στοιχείο ώστε να προχωρήσω και να μην χρονοτριβώ, αισθάνομαι άσχημα. Κάποιες φορές το χειρίζομαι καλύτερα, κάποιες πιο αμήχανα. Εγώ θέλω να κάνω την δουλειά μου που δεν είναι να είμαι ψυχολόγος ή φίλη τους. Από την άλλη είμαι άνθρωπος, πώς μπορώ να προσπερνώ με συγκρατημένη αδιαφορία τον πόνο τους; Βέβαια... κι αν αυτό θέλουν; Να τα πουν σε μία συμπαθή μεν, αλλά δε αδιάφορη ώστε να αδειάσουν; Λέω εγώ τώρα για να σιγάσω τις ενοχές μου.
Θα ήθελα την γνώμη σου. Έχεις κάποιες ιδέες/συμβουλές;
Σε ευχαριστώ πολύ!

H μαρτυρία σου μου μοιάζει σαν κομμάτι ενός μυθιστορήματος ή μιας ταινίας, αλλά για να μην το γκλαμουροποιήσω, σαν ένα μυστικό κομμάτι της ανθρώπινης δραστηριότητας στην οποία έχεις πρόσβαση ως θεατής, αλλά και κατά κάποιο τρόπο, ως πρωταγωνίστρια. Σα να σου έχει αναθέσει η ζωή μια τιμητική θέση στη θέαση της ανθρώπινης αδυναμίας, χωρίς να την έχεις διαλέξει, όπως θα συνέβαινε αν είχες γίνει γιατρός, δικαστής, παπάς, ψυχολόγος, δάσκαλος, ή κάτι τέτοιο. Ώστε και οι υπάλληλοι τράπεζας γίνονται εξομολογητές. Οπότε προϋπόθεση για πολύ προσωπικές αποκαλύψεις δεν είναι το γραφείο ενός επαγγελματία που ασχολείται με τα ανθρώπινα – αρκεί ένα γραφείο, και ένας άνθρωπος που ακούει. Ίσως και το γραφείο να περιττεύει. Ένας άνθρωπος αρκεί.


Αν αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν ψυχολόγο ή φίλη, αγαπητή φίλη, θα πήγαιναν σε ψυχολόγο ή σε φίλη. Επίσης, μπορεί να πηγαίνουν και σε ψυχολόγο, και σε φίλους, αλλά να μην αρκεί. Ή να αρκεί, αλλά να χρειάζονται και έναν άνθρωπο που θα λειτουργήσει καλύτερα ως καθρέφτης, έναν άνθρωπο που δεν τους ξέρει και άρα δεν έχει προκαταλήψεις και σχηματισμένη άποψη για αυτούς, ένα ζωντανό τοίχο για να ακούν τη φωνή τους και να επεξεργάζονται τη σκέψη τους. Είναι πολύ διαφορετικό να σκέφτεσαι «δεν έχω φίλες» με το να το ξεστομίζεις και να ακούς τη φωνή σου. Όταν γίνεται ήχος, και όταν υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος που σε ακούει, η σκέψη γίνεται δεδομένο, γίνεται πραγματικότητα, και δεν μπορείς να της κρυφτείς το ίδιο εύκολα.
Ακούγεται σα να λέω «σε εκμεταλλεύονται», αλλά δεν είναι έτσι, ή, δεν είναι μόνο έτσι. Άλλωστε τον ίδιο ρόλο δεν έχει και ένας ψυχολόγος, ακόμα και ένας φίλος; Δεν μπορούμε να πάρουμε το βάρος του άλλου στους ώμους μας, και όταν δεν μπορούμε να του λύσουμε το πρόβλημα του, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούμε.


Δε νομίζω ότι περιμένουν από σένα μια μαγική απάντηση, ή μια βαθιά σοφία που θα τους αλλάξει την κοσμοθεωρία. Περιμένουν να είσαι ανθρώπινη, ίσως. Να δείχνεις ότι ακούς, για να ελαφρύνεις την αμηχανία, ή τον αντίλαλο που θα είναι εκκωφαντικός μετά από μια δήλωση όπως «η γυναίκα μου αυτοκτόνησε». Δε νομίζω ότι είναι εντελώς απαραίτητο να πεις κάτι, ειδικά αν δεν σου έρχεται κάτι αυθόρμητο. Μπορείς να συνεχίσεις τη δουλειά σου, έχοντας δείξει με το βλέμμα σου ότι άκουσες; Αυτό νομίζω ότι είναι το ελάχιστο, αφού λες ότι αισθάνεσαι άσχημα.

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Αν και μπήκα με μια μέρα καθυστέρηση, ευκαιρία να πω χρόνια πολλά! Εδώ και ένα χρόνο δουλεύω σε ένα αντικείμενο το οποίο με στέλνει μέσα στα σπίτια διαφόρων ανθρώπων, εκτός του ότι είναι απίθανο του πόσα καταλαβαίνεις βλέποντας ένα σπίτι, μερικά είναι μια απίστευτη δυστυχία, ακούω και τις προσωπικές τους ιστορίες παράλληλα. Να σημειώσω πως η δουλειά μου είναι τεχνικής φύσεως και όχι κοινωνικής ή υγείας, οπότε καμιά δουλειά δεν έχουν αυτές οι εξομολογήσεις στη διεκπεραίωση της. Στην αρχή επηρεαζόμουν πολύ με τον καιρό όμως άρχισα να λέω κάτι τυπικό, όπως προτείνει η εξωγήινη, δύσκολο πάντως. Νόμιζα πως είχε να κάνει με το γεγονός ότι με δέχονται σπίτι τους, ειδικά οι ηλικιωμένοι είναι προφανές ότι θέλουν παρέα, ίσως όμως και όχι.
Ε λοιπόν δεν γίνεται! Μάλλον το έχει η θέση'Προτού κλείσει το υποκατάστημα της τράπεζας που εργαζόμουν το 2003, στην ίδια θέση με σένα, για έναν ακατανόητο σε μένα λόγο, έρχονταν πελάτισσες, κυρίες συνήθως και μου εξομολογούνταν τα πάντα. Από τις πλαστικές που είχαν κάνει, μέχρι το κέρατο που είχαν φάει, το διαζύγιο, το γκόμενο και πολλές φορές ανταλάσσαμε και πληροφορίες για μανικιούρ πεντικιούρ και μαγαζιά για ρούχα και παπούτσια εν μέσω ανανέωσης προθεσμιακών και έκδοσης τραπεζικών επιταγών.Μια από τις φορές που βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση, ήταν όταν τέτοιες χρονιάρες μέρες, επισκέφθηκε το κατάστημα μια πελάτισσα. την οποία γνώριζα μόνο τηλεφωνικά, μιλώντας μαζί της μια φορά το μήνα,όταν ανανέωνε τις προθεσμιακές της καταθέσεις, ντυμένη στα μαύρα και άρχισε να μου μιλά για το γιό της που είχε χάσει σε τροχαίο οκτώ χρόνια πριν, τέσσερεις μέρες πριν την Πρωτοχρονιά. Κάθισε αρκετή ώρα εξιστορώντας το τροχαίο με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια, τις μέρες στο νοσοκομείο,την κηδεία το δικαστήριο ΟΛΑ όμως και να γίνεται ο χαμός από κόσμο, λόγω ημερών κι εγώ απλά την άκουγα (δουλεύοντας ταυτόχρονα). Όταν κάποια στιγμή αναγκάστηκα να τη διακόψω για να πάρω υπογραφή από τον διευθυντή, ο οποίος φανερά εκνευρισμένος μου έκανε παρατήρηση για την καθυστέρηση,προσπάθησα διακριτικά να του εξηγήσω την κατάσταση, η πελάτισσα το κατάλαβε, σηκώθηκε κι άρχισε τις απολογίες προς σε μένα και τον διευθυντή. Εκείνη την ώρα κόντεψα να βάλω τα κλάμματα, γιατί συνειδητοποίησα, ότι είχε ανάγκη να τα πει ο Θεός ξέρει για ποιά φορά, κι ας γινόταν χαμός γύρω μας.Ελπίζω κι εγώ να μην σας μαύρισα την ψυχή, εύχομαι Καλή Χρονιά σε όλους, με υγεία!
Πιστεύω ότι η εξομολογητικότητα των πελατών δεν είναι ασύνδετη με το ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου. Αισθάνονται ότι όποιος έχει πρόσβαση στις τραπεζικές τους πληροφορίες ξέρει ήδη πολλά γι' αυτούς, στοιχεία που καμιά φορά δε γνωρίζουν ούτε οι δικοί τους άνθρωποι, οπότε παρασύρονται σε εξομολογήσεις.
Πολύ σωστό. Επίσης, όλοι μας οι καημοί, έχουν λίγο πολύ να κάνουν με χρήματα. Είτε είσαι άρρωστος, είτε σε πένθος, είτε απολυμένος κτλ, από την τράπεζα θα περάσεις, ακόμα και αν δεν θέλεις. Ε και ο τραπεζικός υπάλληλος είναι μπροστά σου. Τα ίδια γίνονται και στην εφορία αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες που αναγκαστικά περνάς όταν έχεις μεγάλο πόνο.
#κατάργηση νόμου λενφουΉμουν συνάδελφος τραπεζικός,αυτό μου συνέβαινε καθημερινά, και με πελάτες ''δύσκολους'' κατά γενική ομολογία. Είχα ακούσει τα πάντα, από καρκίνους μέχρι θανάτους στους δίδυμους πύργους, οι συνάδελφοί μου, όμως όχι. Και μάλιστα απορούσαν, γιατί όλοι, κ οι πιο παράξενοι προσέγγιζαν εμένα.Καταλήξαμε ότι, αν κ ένιωθα αμήχανα σαν κ εσένα, πάλι ήμουν μια οικία ''φυσιογνωμία'' για αυτούς, πιο ευχάριστη από τους συναδέλφους μου, που μάλλον το ξέκοβαν με το ύφος, βλέμμα ,αυστηρότητά τους. Ένα παραθυράκι ψάχνει ο κόσμος, για ν ανοιχτεί..
Σπουδαζα Κρητη και πηγαινοερχομουν με καραβι καμια δεκαρια φορες το χρονο. Εκει να δειτε εξομολογησεις. Ολοι ανοιγαν την καρδια τους, αγνωστοι μεταξυ αγνωστων, και το πρωι αν τυχαινε να συναντηθουμε κατα την αποβιβαση δεν ηταν σπανιο να γυρισουμε αλλου το κεφαλι, για ν'αποφυγουμε ακομα και την καλημερα. Απιθανα πνευματικα one night stands.
Με την ευκαιρία, να υφάνω ένα σεντονάκι, δείξτε κατανόηση, πονεμένος άνθρωπος είμαι.Όταν βλέπουμε έναν ξινό άνθρωπο, ειδικά εδώ στην Αθήνα που είναι τόσοι πολλοί ρε φίλε οι άνθρωποι, έναν δύστροπο ή ενοχλητικό, φωνακλά και αγανακτισμένο, ας μην ασχολούμαστε και πολύ. Σπάνια πρόκειται για καθαρόαιμο ηλίθιο, πιθανότατα κάποιον πόνο σέρνει και είτε κρατιέται να μην τον πει δεξιά αριστερά, είτε προσπαθεί να τον πει και τα κάνει μαντάρα. Δε θα τον σώσουμε εμείς, θα κάνει όμως καλό σ'εμάς να σκεφτούμε πως σίγουρα δεν πρόκειται για ευτυχισμένο άνθρωπο. Κανείς μας δεν έχει πάντα την ψυχραιμία αλλά ας προστατεύουμε τον εαυτό μας από αρνητικά συναισθήματα, όσο μπορούμε.Το λέω εγώ που πρόσφατα έστειλα ένα μέιλ στον σκλαβ γιατί η υπεύθυνη το παραξήλωσε με το μαστίγιο στο προσωπικό του καταστήματος της γειτονιάς μου. Ε, ένας χρόνος πέρασε, άνθρωπος είμαι, λύγισα. Αν δεν ήμουν κόρη ναυάρχου, ευχαρίστως θα της τσίριζα στα μούτρα, ποια νομίζεις ότι είσαι μωρή; Τη μιμήθηκα όμως και έκανα αυτό που δε θα ήθελα να μου κάνουν, όταν ήμουν κι εγώ υπεύθυνη της Giant.Εσείς όμως, αγαπάτε αλλήλους μέρες που είναι, εξομολογηθείτε και κοινωνείστε με ποτό της αρεσκείας σας. EYΛΟΓΗCON.
Όσα σεντόνια θέλεις Πόντια μπορείς να υφάνεις, εδώ μέσα στην Αμπαfamily. Όχι τίποτε άλλο γράφεις και ωραία, οπότε διαβάζεσαι ευχάριστα.Και το γράφω γιατί δεν επιβαρύνεις κανέναν (και το ξέρεις), όσοι πιστοί προσέρχονται ακόμα δεν φορολογούνται.
Πέρυσι τέτοια εποχή, ήταν ούτε ένας μήνας που είχα μετακομίσει στην Αθήνα από τη μικρή μου πόλη και τρεις από την ημέρα που χάσαμε τον Ντόναλντ. Άγνωστη μεταξύ παντελώς αγνώστων, ο καθένας με τον οποίο συναλλασσόμουν τη γλίτωνε στο τσακ από το να του πω στα καλά καθούμενα "έχασα τον ανεψιό μου, ήταν 19". Και η στήλη εδώ, άπειρες φορές γλίτωσε μια καταγεγραμμένη κατάρρευση. (μέχρι σήμερα σ'ένα βαθμό).Ήταν ακριβώς αυτό που λέει η Α,μπα. Ήθελα να δω στα μάτια των άλλων την τραγικότητα αυτού του γεγονότος. Να είναι η έκφραση του άλλου ο δικός μου καθρέφτης, γιατί εγώ ήμουν ανέκφραστη, στήλη άλατος. Μέσα σ'αυτό το χάλι μου βέβαια κατάφερνα να συγκρατούμαι και να σκέφτομαι ότι δεν χρωστάει τίποτα ο άλλος να γίνει δέκτης μιας τόσο στενάχωρης είδησης, χώρια που δεν ξέρεις ποτέ τι σταυρό κουβαλάει ο καθένας. Αυτό όμως έχει να κάνει με το ότι πάντα σε όλη μου τη ζωή σκεφτόμουν τους άλλους, δεν είναι μόνο ευγένεια. Όσοι το κάνουν ίσως ξέρουν πως είναι πιο ασφαλές να πετάξεις τη βόμβα σε κάποιον ξένο, ανυποψίαστο γιατί εκείνος αντανακλαστικά θα την πετάξει μακριά, ενώ στα δικά σου χέρια θα εκραγεί. Στη δική μου περίπτωση ήρθε μια μεγαλύτερη που κατάπιε και την πρώτη και τελικά χρειάστηκα βοήθεια και για να την κρατήσω ακόμα.Μόνο σε μια κοπέλα, στα sephora, αφού επέμεινε πολύ γλυκά κι ευγενικά να με βοηθήσει στα βερνίκια, αφού μου έδειχνε όλα τα κατακόκκινα, μου μιλούσε χριστουγεννιάτικα, κατάφερα να της πω απλά ότι πενθώ, χαμογελώντας, για να μην το βαρύνω και πολύ. Αφού την άφησα σαν υπνωτισμένη να με παρασύρει σε διάφορα και ψώνισα, ήταν πολύ ευγενική και αληθινή, όταν θα έφευγα μου είπε "θα χαρώ πολύ να ξαναπεράσετε και να σας δω, και να μην ψωνίσετε. θα σας περιμένω". Ήταν μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ, παρόλο που δεν έχω παράπονο από τους ανθρώπους, μου έχουν χαρίσει πολλές στιγμές αγάπης. Ήταν πραγματικά αληθινή, όχι όπως εκείνες που κολλάνε σαν βδέλλες και σου λένε ότι είσαι η Ζολί σε λάιτ έκδοση.Μην θεωρείς ότι κάτι περιμένουν από σένα, δεν περιμένουν. Ό,τι σου βγει κάνε ή πες. Είναι δύσκολη η δουλειά που κάνεις, οποιαδήποτε δουλειά απαιτεί εχεμύθεια νομίζω μοιραία έχει εξομολογητικό (?) χαρακτήρα. Και μόνο που γίνεσαι δέκτης τέτοιων εξομολογήσεων, να ξέρεις ότι βοηθάς ερήμην σου. Μη σε βαραίνει αυτό, δες το ως μέρος της διαδικασίας. Επιτρέπεται και να αναστενάξεις από δυσανασχέτηση, δεν είσαι υποχρεωμένη να αντέχεις όλες τις στιγμές ούτε και πληρώνεσαι για ψυχολογική υποστήριξη πελατών.
ΈΛα βρε Πόντια, δεν φτάνει που μας τιμάς με το να μοιράζεσαι την ιστορία σου, απολογήσε για το μέγεθος του κειμένου ή για το τι αισθήματα δημιουργει; Σε ευχαριστούμε απλά.
Είσαι πολύ δυνατή και φαίνεται ξεκάθαρα. Ευχομαι μόνο, να μην χρειαστεί ποτέ πια, να αναγκαστείς να βρεις τόση δύναμη. Και μια μικρή συμβουλή, αν μου επιτρέπεις. Επειδή δεν είμαστε παντοδύναμοι,όπου σε παίρνει άφηνε την αδυναμία σου να βγαίνει.Από προσωπική εμπειρία στο λέω. Καλή χρονιά να έχεις.
Λούσι, αν αυτό τύχαινε να μου το πει κάποιος εγκαίρως, θα είχα ζήσει μια άλλη ζωή. Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Πάντως όσο απίστευτο κουράγιο μας δίνει το να μας λένε δυνατούς εκ του αποτελέσματος, τόσο απίστευτα εγκληματικό είναι να μας διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουμε ανάγκη, ότι δε μας φοβούνται, ότι είμαστε δυνατοί όταν μας περιμένει ή βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση. Δεν σου δίνει κανείς πάσα για να ψελλίσεις ότι δεν είσαι παντοδύναμος. Και η κοπέλα στην ερώτηση κατά βάθος ίσως αναρωτιέται, "Do I have f*ck me written on my forehead?" Αλλά είναι ευγενική.Μάνα, με τόσα one night stands που έχω κάνει εδώ, αν μείνω έγκυος θα είναι ΔΙΚΟΣΑΑΑΑΑΑΣ! <3Σας ευχαριστώ πολύ.Εύχομαι μια ήρεμη και χαρούμενη χρονιά αλλά σε κάθε περίπτωση, τα Χριστούγεννα του 2016 θα είναι κα-τα-πλη-κτι-κά είπε η Λίτσα Πατέρα, οπότε όλα μια χαρά.
Εκ παραδρομής πάτησα το ΟΧΙ. Έχεις απόλυτο δίκιο και εγώ η ίδια το βίωσα όταν έχασα τον σύντροφό μου μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Μου ήταν πολύ πιο εύκολο να μιλώ σε εντελώς ξένους παρά σε γνωστούς για ευνόητους λόγους. Οι γνωστοί είτε σε βαρυγκωμούν είτε σε πνίγουν. Οι ξένοι είναι αντικειμενικοί και εσύ με τη σειρά σου γίνεσαι πιο ψύχραιμος και αυτό είναι ανακουφιστικό.
Έχω παρατηρήσει ότι τα πιο αποκαλυπτικά πράγματα τα λένε οι περισσότεροι άνθρωποι σε τελείως άγνωστους ανθρώπους που ξέρουν ότι ενδεχομένως δεν θα ξαναδούν ποτέ, απλώς και μόνο για να τα βγάλουν από μέσα τους χωρίς τον κυκεώνα που συνοδεύει τις εξομολογήσεις στα κοντινά πρόσωπα -από συνεχείς επακόλουθες ερωτήσεις ''πώς είσαι; είσαι καλύτερα;'', προτροπές ''ξεπέρασε το επιτέλους, πώς κάνεις έτσι'', μέχρι και το υποκριτικό ενδιαφέρον για να σε κουτσομπολέψουν μετά.Ειδικά αν προκαλείς τη συμπάθεια στους άλλους - κάνουν μπαμ από μακριά οι συμπονετικοί άνθρωποι και απ'ότι φαίνεται είσαι μία από αυτούς - οι άνθρωποι σου εκμυστηρεύονται τα πάντα. Η συμβουλή μου θα ήταν να λες τα απολύτως απαραίτητα, τύπου ''συλληπητήρια, λυπάμαι πολύ, καταλαβαίνω πώς νιώθετε, αχ υγεία πάνω απ'όλα'' και είναι υπεραρκετό, δεν περιμένουν κάτι παραπάνω από σένα.
Από μικρή, που ήμουν πάντα κλειστός άνθρωπος, είχα παρατηρήσει ότι μου ήταν πολύ πιο εύκολο να λέω κάποια πράγματα που με βαραίναν σε άτομα που είχα ελάχιστη προσωπική επαφή. Με τα χρόνια κατάλαβα ότι ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ για τους λόγους που λες εξωγήινη.Αυτό που κατάλαβα είναι:1) Η εξομολόγηση σε έναν άσχετο προσφέρει την ασφάλεια της ανακολουθίας, που σε προστατεύει από την περίπτωση του κουτσομπολιού που λεει η εξωγήινη.2) Όταν τα λες σε πολύ δικούς σου ανθρώπους, αυτούς με τους οποίους ξέρεις ότι δεν θα υπάρχει το κουτσομπολιό, νιώθεις ότι τους στεναχωρείς και τους βαραίνεις με τη στεναχώρια σου και δεν το θέλεις. Είναι εξτρά βάρος που σου προστίθεται. 3) Τα λες ψυχρά και λίγο αποστασιοποιημένα, σαν εξωτερικός παρατηρητής, με αποτέλεσμα να μην σε κατακλύουν εκείνη τη στιγμή τα αρνητικά συναισθήματα που σε τρώνε, αλλά ταυτόχρονα στο τέλος τα χεις πει, τα χεις βγάλει από μέσα σου, κι αυτό σου ελαφραίνει το βάρος πολύ, πάρα πολύ. Είναι ο λόγος που υπήρχε το "στερεότυπο" του μπάρμαν-εξομολογητή παλιά, είναι ο λόγος που πολλοί τα λένε τώρα στο νετ, καλή ώρα όπως εδώ. Τώρα εσύ αν είσαι πολύ συμπονετική και σε βαραίνει όλο αυτό καλό θα ήταν να σου προτείνουν εδώ ένα τρόπο να το κόψεις.Αν μπορείς όμως να το φέρεις το βάρος, συμφωνώ με την εξωγήινη στον τρόπο αντιμετώπισης. Δώσε μια ευγενική ένδειξη ότι τους άκουσες και συνέχισε τη δουλειά σου.
Νομίζω ότι αυτό που προτείνεις είναι η καλύτερη λύση. Και βέβαια δεν είσαι η ψυχολόγος τους και πιθανόν δεν θέλουν να ανοίξεις συζήτηση μαζί τους αλλά και αν τους πεις "εντάξει, η διεύθυνσή σας?", νομίζω θα ήταν χειρότερο για όλους! Αισθάνθηκα άσχημα μόνο που το σκέφτηκα...