Στο σημερινό «Α μπα»: φίλοι ή όχι;

Στο σημερινό «Α μπα»: φίλοι ή όχι; Facebook Twitter
125


__________________
1.

Αγαπητή Α, μπα,
Θέλω να σε ρωτήσω για ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό μου. Ίσως είναι από εκείνα τα προβλήματα στα οποία η μόνη λύση είναι η αποδοχή, ή χρειάζονται αποκλειστικά τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Εν πάσει περιπτώσει, θέλω τη γνώμη σου.
Το πρόβλημα είναι της παιδικής μου φίλης. Είμαστε τώρα και οι δύο 21. Είμαστε αρκετά διαφορετικές ως προς τα γούστα ή τις επιθυμίες μας, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι καθαρά δικό της και το έχει μοιραστεί μαζί μου, αλλά δεν έχω ακόμα καταφέρει να σκεφτώ κάτι αρκετά καλό, για να τη βοηθήσω.
Η φίλη μου είναι ζαχαροπλάστης και πραγματικά διαπρέπει στον τομέα της. Είναι το μεγάλο της όνειρο να φτάσει ψηλά και διαπρέπει τη δουλειά της. Δουλεύει τώρα σε ένα πολύ καλό ζαχαροπλαστείο, σχεδόν πάνω από 8 ώρες, με ένα ρεπό την εβδομάδα και λίγα λεφτά. Δεν οδηγεί και η δουλειά της είναι μακριά, οπότε μετακινείται αποκλειστικά με τα μέσα, και επομένως περνάει κυριολεκτικά όλη της τη μέρα στη δουλειά. Έχει κάποιες ελεύθερες ώρες το βράδυ, αλλά είναι πραγματικά εξουθενωμένη για να κάνει το οτιδήποτε. Και την καταλαβαίνω σε αυτό γιατί είναι ένας άνθρωπος που δεν κουράστηκε πραγματικά ποτέ του, ούτε και έχει δει μέσα στο σπίτι της πώς είναι η κούραση. Ο πατέρας της δούλευε από πάντα πέντε μέρες την εβδομάδα για πολύ λίγες ώρες, σε μια δουλειά του τύπου βάζω σφραγίδες, η μάνα της από τότε που έκανε οικογένεια έμεινε σπίτι για να φροντίζει τα παιδιά και να έχει το νοικοκυριό στην εντέλεια, αλλά μάντεψε, το σπίτι είναι πάντα ασυγύριστο, και τα παιδιά δεν τα διάβασε ποτέ, ούτε τα έτρεχε σε εξωσχολικές δραστηριότητες, γιατί όλα της πέφτανε μακριά. Έτσι όπως τα γράφω νομίζω πως βγάζω ένα μίσος, απλά θυμάμαι τη φίλη μου που ήθελε να έρθει μαζί μου στο χωριό και παρακαλούσε τη μάνα της και εκείνη της έλεγε πώς είναι πολύ μακριά και εγώ παρακάλεσα τη μάνα μου να πει στη μάνα της πως θα την παίρνουμε εμείς μαζί και δεν ήθελε. Θυμάμαι την απογοήτευση της φίλης μου, τις προσπάθειες της να έρθει μαζί μου, θυμάμαι αργότερα που δεν είμασταν πια πιτσιρίκια και θυμάμαι που έλεγε ότι δεν την παίρνουν οι δικοί της ποτέ στα σοβαρά, ότι ήθελε να κάνει και να πετύχει πολλά, ότι είχε ιδέες, ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ. Ο χορός ήταν απλά ένα τυχαίο παράδειγμα.
Αυτό είναι το πρόβλημα της. Ότι μέσα από το σπίτι της έμαθε ότι είναι δυνατόν να κάνει μόνο ένα πράγμα την ημέρα. Και όντως δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, αυτό είδε σαν συμπεριφορά αυτό αντέγραψε και όπως είπα και πιο πριν, η καθημερινότητα της σαν παιδί ήταν σχολείο σπίτι, τηλεόραση. Πέρσι ήρθε και μου είπε πως θέλει να αρχίσει μια καινούρια ζωή γεμάτη νέες εμπειρίες, να ακούσει μουσική, να διαβάσει, να πάει στο θέατρο, να κάνει φίλους, να διασκεδάσει, να βγει έξω από την πόλη που μεγαλώσαμε. Και τίποτα αυτά δεν προλαβαίνει να κάνει. Και μου παραπονιέται όλη την ώρα ότι βαριέται, ότι χρειάζεται κάτι άλλο, αλλά είναι πάντα ακραία κουρασμένη για να κάνει το οτιδήποτε και ότι το έχει σιχαθεί αυτό. Το ξέρω ότι η δουλειά της είναι κουραστική, ξέρω όμως επίσης ότι την κάνουν κι άλλοι, και κάνουν και πιο κουραστικές δουλειές από τη δική της και φροντίζουν και οικογένειες παράλληλα. Και αυτή το μόνο που νιώθει ικανή να κάνει είναι δουλειά, σπίτι, ένα επεισόδιο από τα σειρά και ύπνο. Ακόμα και όταν δεν δούλευε της ήταν πολύ δύσκολο να κάνει έστω δύο πράγματα μέσα σε μια μέρα. Και θέλει να κάνει πράγματα. Και νιώθει κουρασμένη. Και θα ήθελε να μπορούσε και δεν μπορεί. Και με ρωτάει τι να κάνει και τι της φταίει. Και όλα της μοιάζουν αδιέξοδα. Της πρότεινα να συγκατοικήσουμε, τα λεφτά που βγάζουμε φτάνουν για ένα πολύ ωραίο σπιτάκι στο κέντρο, που θα μας μειώσει και στις δύο το χρόνο μετακίνησης προς τις δουλειές μας και θα είμαστε μαζί, οπότε θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα που θέλει/θέλουμε, και θα έχουμε τα πάντα δίπλα μας και δεν θέλει, γιατί ποιος θα της πλένει, ποιος θα της μαγειρεύει. Εγώ ρε, εγώ έχεις εμένα, έλα να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες. Και φοβάται κι όλο γκρινιάζει πώς δεν της αρέσει αυτό που ζει, ενώ η δουλειά της αρέσει πάρα μα πάρα πολύ. Φοβάμαι μη γυρίσει και μου πει μια μέρα καταστράφηκα. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να γίνει; Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Να είσαι πάντα καλά και να μας δίνεις τα φώτα σου. Φιλιά.
-buddy's little helper


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όταν οι άλλοι μας λένε τα παράπονα τους, αλλά δεν αλλάζουν τίποτα στη ζωή τους, και έχουν ένα σωρό δικαιολογίες για το ότι δεν αλλάζουν τίποτα, δεν θέλουν τις λύσεις μας. Αν θέλανε λύσεις, θα τις είχαν βρει και μόνοι τους. Θα είχαν βρει έστω και κακές λύσεις. Αυτό που θέλουν είναι ένα πρόθυμο αυτί για να ξεφορτώσουν συναισθηματικά, και κάποιον να τους πει ότι έχουν δίκιο σε όλα. Όταν καταλάβεις ότι ούτε είναι στο χέρι σου να τη βοηθήσεις, αλλά ότι ούτε σου έχει ζητήσει να βοηθήσεις στην πραγματικότητα, γιατί η απάντηση της σε όλα είναι ότι είναι κουρασμένη και δεν έχει χρόνο, τότε θα ευθυγραμμιστείς περισσότερο με την πραγματικότητα.


Θα ήμουν πολύ προσεκτική στη θέση σου με την ιδέα της συγκατοίκησης. Σου λέει ότι δεν ξέρει ποιος θα της πλένει και απαντάς ότι θα το κάνεις εσύ; Είσαι σε θέση να γίνεις η μαμά της; Θέλεις να γίνεις η μαμά της; Πρόσεχε τι λες, γιατί μπορεί να το πάρει απόφαση καμία μέρα και δε νομίζω ότι καταλαβαίνεις τι υπόσχεσαι. Είναι ωραίο να νομίζεις ότι μπορείς να σώσεις κάποιον, και βλέπω ότι το έχεις πάρει πολύ ζεστά αυτό το πρότζεκτ. Νιώθεις σημαντική, επειδή πιστεύεις ότι μπορείς να αλλάξεις την πορεία της ζωής κάποιου άλλου. Όμως οι άνθρωποι δεν είναι πρότζεκτ. Είναι ανεμοστρόβιλοι και μπορούν να μας παρασύρουν, αν δεν έχουμε σταθερές βάσεις.


__________________
2.

Εχω ενα πολυ σοβαρο θεμα δυσκοιλιοτητας το οποιο με δυσκολευει πολυ σε πολλες φασεις της ζωης μου καθημερινα. Μπορει να ποναω οταν κανω σεξ, να ποναω γενικα οταν παω να κατσω η να σηκωθω, να εχω νευρα κλπ. Ακομη εννοειται οτι επιδεινωνεται σε ταξιδια η εκδρομες που βρισκομαι εκτος του χωρου μου. Με το πρωην αγορι μου τα ειχαμε πολλα χρονια οποτε αναποφευκτα δε θυμαμαι ποσο καιρο αφοτου αρχισαμε να βγαινουμε του εξηγησα την κατασταση σταδιακα. Μπορει να πονουσα πχ κ του ειπα γιατι η κανονιζαμε εκδρομη και εβαζα χαπακια σε ενα κοινο μας σακβουαγιαζ. Ολα καλα ειχε πολλη κατανοηση ηταν σαν αστειακι μεταξυ μας και δεν υπηρχε καμια αβολη στιγμη. Με αφηνε μονη μου στο σπιτι πολλες φορες κ εβγαινε νωριτερα πχ κ ας ηταν να παω κ εγω μετα μαζι του.
Με το νυν αγορι μου τα εχουμε 5 μηνες και υποφερω. Ειχα συνηθισει να μπορω να πω στον αλλον ποναω πολυ θελω να παω να κατσω στην τουαλετα 2 ωρες πηγαινε βολτα η φυγε. Κ πλεον δεν μπορω γιατι ντρεπομαι. Εντωμεταξυ ειανι μια χαρα παιδι και εχουμε πολυ καλη χημεια αλλα ειναι πιο comme il faut απο τον πρωην και καποια πραγματα αργω να του τα πω. Παντως η κατασταση εχει γινει αφορητη. Μπορει να περναμε ακομα και 3 μερες συναπτες μαζι επειδη μενει μακρια οποτε θα βρεθουμε μια φορα τη βδομαδα για λιγες μερες. Πλεον το αποφευγω να μεινει τοσο αλλα πιεζομαι γιατι θελω να μεινει και τον διωχνω για κατι τετοιο. Πιστευεις υπαρχει καταλληλη χρονικη στιγμη να αρχισεις τετοια συζητηση; δε θελω καθολου να την κανω και μου φαινεται σχετικα νωρις αλλα τι να κανω;
-Αμπαμου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κυρίως, να πας σε έναν γιατρό, ή σε πολλούς γιατρούς, μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να βελτιώσεις τις συνθήκες ζωής σου. Να υποθέσω ότι έχεις πάει; Και να έχεις πάει, δεν βλέπω να βοηθήθηκες. Πρέπει να πας και σε άλλους, μέχρι κάποιος να ασχοληθεί στα σοβαρά και να σου παρουσιάσει ένα πλάνο δράσης.

__________________
3.

Έχω σχέση με ένα παιδί εδώ και ένα χρόνο εξ αποστάσεως. Εγώ 27, αυτός 30. Δυστυχώς μένουμε τελείως αντιδιαμετρικά στην Ελλάδα, οπότε δεν βρισκόμαστε συχνά. Τον χειμώνα σκοπεύω να μετακομίσω στην πόλη του-και όλοι μου λένε ότι είναι μια τρέλα και να μην το κάνω καθώς έχω δική μου δουλειά στον τόπο μου (οικογενειακή επιχείρηση) η οποία πάει σχετικά καλά. Αντιλαμβάνομαι τι μου λένε, και σαφώς αντιλαμβάνομαι ότι θα ήταν πολύ καλύτερα να μετακομίσει ο φίλος μου σε εμένα. Το θέμα είναι ότι εγώ δεν θέλω να τον πιέσω να φύγει από το μέρος του- είναι αρκετά αναποφάσιστος και αναβλητικός σαν άνθρωπος. Νιώθω αρκετά δυνατή (και ίσως τρελή?) Για να κάνω αυτό το βήμα το συντομότερο καθώς πόσο να αντέξει μια σχέση σε απόσταση; τι με συμβουλεύεις να κάνω;
-Δήμητρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν μπορώ να σε συμβουλέψω για το αν είναι σωστό ή λάθος να πας εκεί. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι είσαι με έναν αναποφάσιστο και αναβλητικό, και αυτό σημαίνει ότι ο συμβιβασμός που κάνεις τώρα δεν θα είναι ο τελευταίος που κάνεις, και δε νομίζω ότι καταλαβαίνεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την ζωή σου και με ποιον τρόπο θα σε επηρεάσει στο μέλλον. Δεν θέλεις να τον πιέσεις επειδή έχεις δεχτεί αυτό που είναι, ή γιατί φοβάσαι μην τον χάσεις;


Αν μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά σου αν δεν πάνε τα πράγματα καλά, είναι πιο εύκολη η απόφαση. Πριν μετακομίσεις θα μπορούσες να μείνεις εκεί για ένα διάστημα δοκιμαστικό, για να δείτε και οι δύο πώς είσαστε μαζί, πριν κάνεις ολόκληρη μετακόμιση. Έστω και για διακοπές, έστω και για έναν μήνα, με ημερομηνία λήξης όμως. Δεν είμαι κατά των βιαστικών αποφάσεων σε τέτοια θέματα, μερικές φορές, απλώς, ξέρεις. Αλλά εσύ δεν φαίνεται να ξέρεις, οπότε σου προτείνω να το κάνεις σταδιακά.


__________________
4.

Γεια σου Αμπα,
Έχω ένα θέμα, δεν είναι και τόσο σοβαρό, αλλά μιας και τα λες ωραία είπα μήπως μπορείς να δώσεις καμία συμβουλή. Είμαι 29 και εδώ και δυο μήνες παίρνω αντικαταθλιπτικά . Με βοηθάνε πάρα πολύ και χαίρομαι που επιτέλους την πηρα την απόφαση και τα πήρα. Μετά τις πρώτες βδομάδες προσαρμογής και παρενεργειών δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλούν πια σε κάτι. Όμως, άμα πιω έστω και λίγο αλκοόλ την ακούω στερεοφωνικά αμέσως. Κεφάλι λες και έχω πιει δυο κάσες μπύρα. Μπορεί άλλος να χαιρόταν με το τζάμπα άκουσμα, όμως εμένα δε μου αρέσει να είμαι έτσι όταν απλά πάω για ένα δείπνο με πχ συναδέλφους και πίνω ένα κρασάκι, και γιατί λίγο με αγχώνει το τι κάνει ο συνδυασμός του φαρμάκου και του αλκοόλ με το συκώτι και τον εγκέφαλό μου και το σώμα μου γενικά. Οπότε, πλέον προτιμώ άμα βγω να πιω κάτι μη αλκοολούχο και να σου πω την αλήθεια περνάω και μια χαρά έτσι. Το θέμα μου είναι τι να κάνω με τους γύρω μου, που πολλές φορές επιμένουν και επιμένου να πιω λίγο, ακόμα και αν εχω πει ότι δε θέλω να πιω. Δηλαδή πάει κάπως έτσι: Σερβιτόρος/-α: τι θα πιείτε παιδιά; Η παρέα μου: παλικάρι μια μπύρα, εγώ ένα τζιν τόνικ κλπ, Εγώ: μια τσιτσιμπύρα. Ε, μετά όλο και κάποιος θα πεταχτεί να πει: ε μα τι, δε θα πιείς; Εγώ: όχι, δεν έχω όρεξη/δεν ψήνομαι να πιω/με πειράζει το αλκοόλ. Ήδη με ενοχλεί το ότι ανακατεύεται κάποιος με το τι θα πιω. Μετά το σκηνικό πολλές φορές θα συνεχιστεί με σχόλια του τύπου: μην είσαι τώρα ξενέρωτη, Παρασκευή είναι, αντε πιες μια μπυρίτσα μωρε. Και εκεί είναι που κολλάω, γιατί πολλές φορές θα μπω σε διαδικασία να αμφισβητήσω τον εαυτό μου και συχνά να υποκύψω στα θέλω τις παρέας, για να μην είμαι ξενέρωτη (αυτό είναι ένα δικό μου θέμα βεβαίως και χρειάζεται δουλειά, ναι, ήδη το προσπαθώ, νομίζω καλά θα πάει). Ή άλλες φορές θα επιμείνω ότι απλά δε θέλω και μετά θα υπάρχει ένα περίεργο κλίμα στην παρέα (μπορεί να είναι και ιδέα μου, το κλίμα, μπορεί βέβαια και να δίνω άθελά μου την εκνευριστική αίσθηση ότι είμαι ηθικά ανώτερη επειδή δεν κάνω κάτι που είναι «κακό», όπως μερικοί βρίσκουν τους χορτοφάγους και τους βίγκαν εκνευριστικούς), ή μπορεί και να τα πάρω και να πω δε θέλω, παίρνω φάρμακα (χωρίς να πω τι φάρμακα είναι αυτά) και δεν κάνει, για να τελειώσει μια και καλή το θέμα. Όμως, εκεί μετά νιώθω ότι ξεπέρασα τα όριά μου λέγοντας σε καμιά φορά άσχετους πολύ προσωπικά μου θέματα και πάλι νιώθω άσχημα. Λίγο έχει αρχίσει να μου τη σπάει η αντιμετώπιση του όποιος δεν πίνει όταν βγαίνει είναι ξενέρωτος. Το έκανα και γω παλιά, αλλά ήμουν πιο μικρή και νόμιζα ότι τα ήξερα όλα. Δεν λέω ότι γίνεται πάντα και παντού, σίγουρα όχι, μια χαρά υπάρχουν και ένα σωρό άνθρωποι που δε θα κάτσουν να ασχοληθούν με το τι πίνω, αλλά αρκετά συχνά για να το θεωρήσω θέμα που χρειάζεται αντιμετώπιση. Λέω να συνεχίσω την τακτική του: δεν ψήνομαι να πιω σήμερα. Και μετά να μην λέω τίποτα άλλο και να δω πως θα πάει. Εσύ βρε πάνσοφη Αμπα μήπως έχεις κάποια καλή ιδέα; Ευχαριστώ προκαταβολικά πολύ.
-σιταλοπράμ χωρίς τανκερέι παέι


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ο λόγος που αυτό είναι ένα πρόβλημα, είναι ότι νομίζεις ότι χρωστάς εξηγήσεις στους άλλους.


Δεν χρωστάς καμία εξήγηση σε κανέναν, δεν χρειάζεται να είναι πειστική ή αληθοφανής η απάντηση, δεν χρειάζεται καν να απαντάς, και κανένας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει γιατί δεν πίνεις, ούτε αυτοί που σε ρωτάνε. Αυτό που θέλουν είναι να συμμετέχεις σε αυτό που κάνουν. Δεν χρειάζεται όμως να προσπαθείς να κάνεις τους άλλους να νιώθουν καλά με αυτό που είσαι. Είναι δικό τους το πρόβλημα αν νιώθουν άβολα που κάνεις κάτι που «δεν συνηθίζεται». Και αν σε πουν ξενέρωτη, τι έγινε; Όχι, δεν χρειάζεται αντιμετώπιση. Φέρεσαι σα να κάνεις κάτι ύποπτο, και προσπαθείς να δικαιολογηθείς, και βρίσκουν ευκαιρία για σχόλια. Δεν χρειάζεται να εξηγείσαι. Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να μην πίνει κανείς, και ένας πολύ καλός είναι «δεν θέλω». Χωρίς λόγο. Χωρίς δικαιολογία. Χωρίς εξηγήσεις.


Πες στη σταθερή παρέα σου ότι έχεις κόψει το αλκοόλ γιατί έτσι – δεν χρειάζεται να εξηγηθείς. Αν επιμένουν, ξαναπές «γιατί έτσι» ώστε να τελειώσει αυτή η ιστορία. Τουλάχιστον με τους φίλους σου πρέπει να το ξεκόψεις. Οι άσχετοι, που δεν ξέρεις, χρειάζονται ακόμη λιγότερη αντιμετώπιση. Εκεί και αν δεν χρειάζεται να απαντήσεις. Σταμάτα να έχεις τύψεις για κάτι τόσο προσωπικό, σταμάτα να θεωρείς ότι ξεβολεύεις άλλους επειδή δεν πίνεις μπίρα, πάρε το απόφαση ότι είναι δικό σου θέμα και δικό σου σώμα, και θα δεις ότι οι άλλοι θα ακολουθήσουν.


__________________
5.

Καλησπέρα Αγαπητή Α,μπα; ,
Θα ήθελα να σου πω μια σκέψη μου και να μου πεις που βρίσκεις λάθος, καθώς είμαι σιγουρη ότι υπάρχει λάθος. Ξεκινάω από το ειδικό για να γενικεύσω στη συνέχεια. Λοιπόν τον προηγούμενο μήνα ήμουν στην Ολλανδία για μια πρακτική και γνώρισα κάποιον μέσω τιντερ(γουοου). Επειδή και οι δυο είχαμε εντατικά προγράμματα τελικα βρέθηκαμε την τελευταία μέρα που θα ήμουν στο Άμστερνταμ μια βδομαδα μετά το match. Αυτή τη βδομαδα είχαμε πολύ συχνη επικοινωνία αρκετή χημεία για ανθρώπους που δεν γνωρίζονται. Βρισκόμαστε, πηδιομαστε, περνάμε όμορφα και την επόμενη μέρα φεύγω. Όλα καλά ως εδώ. με ρωτάει αν έφτασα κι αν είμαι καλά, αλλά κόβει την περεταιρω κουβέντα με συνοπτικές διαδικασίες. Καμία σχέση με ότι θα έκανε 24 ωρες νωρίτερα. Και ήρθε η ώρα της γενίκευσης νιώθω ξενέρωμενη γιατί πιστεύω ότι το μποι ακολούθησε την στερεοτυπική συμπεριφορά: θα είμαι γλυκούλης μέχρι να πάρω σεξ αλλά μετά πρέπει να της κόψω τον αέρα μην νομίζει ότι έχουμε και τιποτα ! Και απογοητεύομαι γιατί δεν πιστεύω ότι με τη συμπεριφορά μου δείχνω ότι θέλω ο άλλος να μου δώσει εγγυήσεις για να κανω σεξ. Νταξει ,οκ, έχω το στιλ της γλυκούλας αλλά και πάλι όταν μιλούσα με τον τύπο δεν νομιζω ότι έβγαζα ότι θέλω αγαπες και λουλούδια για να κάνουμε σεξ. Και απογοητεύομαι εις διπλούν όταν σκεφτομαι ότι κάτι που εγώ εκανα ειλικρινώς δηλαδή να μιλάω να κανω πλάκα να ενδιαφέρομαι , ο άλλος μπορεί να τα έκανε με σκοπιμότητα. Ξερω ότι υπάρχουν ένα σωρό άλλες ερμηνείες στην συμπεριφορά του αλλά αυτή που δίνω εγώ είναι πιο κοντα σε αυτό που σου έστειλα. Βλέπεις κάτι που δεν βλέπω; Είναι η χυλόπιτα που πόνεσε ; ή αυτή η παρατήρηση που κανω στέκει ;
-Μανιφέστο.για.την.απελευθερωση.του.σεξ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που δεν βλέπω να βλέπεις είναι ότι μετά τη συνάντηση αυτή έφυγες. Αυτό που έγινε είχε ημερομηνία λήξης πριν καν αρχίσει. Τι περίμενες να γίνει; Να μιλάτε Ελλάδα-Ολλανδία ως φίλοι; Γιατί φίλοι δεν γίνατε.


Αν πιστεύεις στην απελευθέρωση του σεξ, δεν «πήρε» σεξ. Ούτε «έδωσες» εσύ. Το ραντεβού ήταν συμφωνημένο για αυτό τον σκοπό, και ο καθένας έκανε αυτό που ήθελε, ελπίζω. Δεν ξέρω πού είναι η χυλόπιτα. Μάλλον είχες περισσότερες προσδοκίες από αυτόν επειδή σου άρεσε, αλλά δε νομίζω ότι έχεις και ρεαλιστική εικόνα για το τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί. Είναι αδύνατον δηλαδή να πεις ότι είχες μια ωραία περιπέτεια στο Άμστερνταμ, και να λήξει εκεί; Πρέπει οπωσδήποτε να νιώσεις χρησιμοποιημένη; Αν δεν μπορείς να το κάνεις, βγες από το τίντερ.

__________________
6.


Αγαπητή Α μπα,

Πρόσφατα ανακάλυψα, από έναν γνωστό, ότι ο αδερφός μου και η καλύτερη μου φίλη συνευρίσκονταν σεξουαλικά για μερικούς μήνες, πριν περίπου 1 χρόνο. Είχα κάποιες υποψίες τότε αλλά με διέψευσαν και οι δύο. Εκείνος 17 εκείνη 19 αν έχει κάποια σημασία. Πλέον δεν τρέχει κάτι μεταξύ τους. Στεναχωρήθηκα αρκετά ομολογώ και με τους δύο, περισσότερο όμως με τη φίλη μου. Για το ότι πήγε με τον αδερφό μου, ότι δεν μου το είπε ποτέ.. Συνεχίζουμε να κάνουμε παρέα χωρίς να της έχω πει κάτι. Όμως σκέφτομαι να της μιλήσω γιατί νιώθω πως έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου απέναντι της και νιώθω κατά κάποιο τρόπο προδομένη. Μπορώ εν μέρει να καταλάβω γιατί το κράτησαν κρυφό αλλά δεν παύει να με θλίβει η κατάσταση. Μήπως υπερβάλλω ;
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.
Φιλιά πολλά
- Μαριάνθη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μίλα της. Μίλα του. Πες στον καθένα ξεχωριστά ότι το ξέρεις, και ρώτα τους γιατί δεν σου το είπαν. Άκουσε όμως πολύ προσεκτικά την απάντηση.


_________________
7.

Αγαπητή Α,μπα ήρθε η ώρα να σου αναλύσω κι εγώ το first world problem μου. Έχω που λες μία φίλη, αρκετά καλή, η οποία είναι επιλεκτικά τσιγκούνα. Συγκεκριμένα, όταν βγαίνουμε, δηλαδή στις διακοπές κυρίως σχεδόν καθημερινά (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι) δεν θα παραγγείλει τίποτα! Έχει δικαιολογίες όπως ότι δεν πίνει πολλά και διάφορα και δεν έχει π.χ κρασί το μαγαζί ή ότι είναι στενά οικονομικά αλλά το ίδιο βράδυ μπορεί να πάει σε άλλο μαγαζί να φάει ή την επόμενη μέρα να πάρει μια χαρά ακριβή μπλούζα. Εγώ από την άλλη θεωρώ ότι όταν πηγαίνουμε σε ένα μαγαζί πρέπει κάτι να πάρουμε δεν μας προσφέρονται δωρεάν ο χώρος, η μουσική και οι καρέκλες. Τις προάλλες καθίσαμε σε ένα μαγαζί οι δυο μας και της λέω (περισσότερο για να δω την αντίδραση) αχ ξέρεις εγώ οδηγώ οπότε δε θέλω να πιω άλλο και γενικά δεν έχω όρεξη για κάτι. Εσύ τι θα πάρεις; Και μου απαντάει αχ ναι κι εγώ δεν πίνω μπύρα και δε θέλω ποτό οπότε ας πάμε καλύτερα να κάτσουμε κάπου έξω. Σηκωνόμαστε φεύγουμε και τελικά καταλήγουμε σε άλλο μαγαζί όπου λέει θα πάρει ένα μικρό κρασί. Αράζουμε που λες κάνα 40 λεπτο, δεν φωνάζει πότε την σερβιτόρα και τελικά επειδή κι εκείνη δεν ήρθε από μόνη της αποφασίσαμε ότι είναι ώρα να πάμε σπίτια μας και φύγαμε. Κάπου εδώ να αναφέρω ότι κατά τα άλλα δε μας λέει πότε να πάμε κάπου έξω να κάτσουμε, απλά πάμε σε μαγαζιά και δεν παραγγέλνει. Ε λοιπόν α,μπα μου εντάξει σοβαρό πρόβλημα δεν είναι, εγώ έτσι κι αλλιώς τις πιο πολλές φορές κάτι θα θέλω να πιω, αλλά τις λίγες που δεν θα θέλω ή όταν αράζουμε με τις ώρες σε μαγαζιά και δεν παίρνει τίποτα νιώθω ότι κατά κάποιο τρόπο με εκμεταλλεύεται ή ότι το μαγαζί θα μας κοιτάει περίεργα που έχουμε πάρει τόσες ώρες μια μπύρα! Τι θα έλεγες να της πω για να καταλάβει ότι αυτό που κάνει είναι λίγο γυφτιά? Σε φιλώ
- Μιαμπυραπαρακαλώ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν ξέρω πώς γίνεται να λέτε για κάποιον ότι είναι καλός σας φίλος, να βρίσκετε κάτι που σας ενοχλεί, και να μην σκεφτόσαστε πρώτα να του μιλήσετε. Απλά, να του πείτε αυτά που σκεφτόσαστε. Με λεπτότητα και ευγένεια, αλλά να μιλήσετε. Να επικοινωνήσετε.


Η φίλη σου έχει κάποιο θέμα. Δεν ξέρω τι είναι. Δεν είναι τσιγκουνιά, γιατί λες ότι αλλού ξοδεύει λεφτά. Γιατί δεν της λες πώς φαίνεται στους άλλους αυτό που κάνει; Γιατί δεν την ρωτάς γιατί το κάνει; Γιατί ρωτάς εμένα; Πώς αποκαλείς κάποιον φίλο, όταν δεν έχεις το θάρρος να τον πλησιάσεις;

125

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
#7.Είχαμε κι εμείς έναν τέτοιο τύπο στην παρέα.Οικονομική ανάγκη δεν είχε.Μάλιστα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλους τους υπόλοιπους.Τα καλύτερα αγόραζε για τον εαυτό του,χωρίς δεύτερη σκέψη ή έστω μια γκρίνια μετά.Και στις εξόδους,όταν γούσταρε,τα έχωνε.Αλλά μόνο όταν γούσταρε.Δεν ένιωθε καμιά υποχρέωση ή ντροπή,να πάρει έστω ένα αναψυκτικό.Εμείς ιδρώναμε,όταν πλησίαζε ο σερβιτόρος γνωρίζοντας,ότι πάνω απ'τις μισές φορές δε θα παραγγείλει κι εκείνος ατάραχος."θα το σκεφτώ λίγο και θα σας φωνάξω αργότερα" ή "ένα γεια λέω στα παιδιά και φεύγω" (δε μας είχε δει κάπου τυχαία,μαζί βγήκαμε και μαζί θα φεύγαμε).Ο κολλητός του δεν κώλωνε να του κάνει την παρατήρηση.Τι καραγκιόζη τον έλεγε,τι του εξηγούσε,ότι τα μαγαζιά δεν είναι παγκάκια στο πάρκο...Δε χαμπάριαζε.Δεν κατάλαβα ποτέ τι πρόβλημα έχει.Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν,ότι επειδή γενικά είχε μια έπαρση,ίσως θεωρούσε,ότι έχει το ελεύθερο να φέρεται,όπως θέλει και αυτό να είναι αποδεκτό.Κι εδώ που τα λέμε,αποδεκτό ήταν.Ούτε τον πρόσβαλε ποτέ το προσωπικό των καταστημάτων ούτε τον βγάλαμε έξω απ'τα σχέδια μας λόγω της συμπεριφοράς του.Γιατί να αλλάξει;Το αίσθημα όμως,ότι ο άλλος είναι παράσιτο,τζαμπατζής,ότι πληρώνουμε εμείς,για να κάνει κι εκείνος τη βόλτα του,υπήρχε.Μόνος θα μπορούσε να κάτσει έτσι σ'ένα μαγαζί;Τον απομακρύναμε σταδιακά,γιατί το δίνω μόνο όταν θέλω,φάνηκε,ότι ήταν στάση ζωής σε όλους τους τομείς.
7Η κουτοπόνηρη φίλη σου θέλει καί την πίτα ολόκληρη καί τον σκύλο χορτάτο. Σου λέει εγώ θέλω να βγω, ας πληρώνουν τα κορόιδα, γιατί αυτό κανετε, πληρώνετε για αυτήν, για να μπορεί να κάτσει καί αυτή στο μαγαζί. Πωπω τί έχει να γίνει αν κάνει σχέση. Πώς είναι να κάνεις παρέα με τέτοιο άτομο άραγε;
Αχ βρε Maggie με προκαλείς να πω 300 ιστορίες τσιγκουνιάς από ένα και μόνο άτομο. Μια φίλη- συνάδελφος τα είχε με έναν τέτοιο. ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ να κάνεις παρέα με τέτοιο άτομο. Ένα θα σου πω μόνο: ούτε αυτός έπαιρνε ποτό ποτέ. Αν έπρεπε ντε και καλά να πάρει κάτι γιατί δεν γινόταν αλλιώς, έπαιρνε σόδα γιατί το αλκόολ κάνει κακό. Όταν κερνούσε κάποιος κερνούσε ουίσκι πχ για τα γενέθλια του, μια χαρά έπινε αβέρτα ποτά. Πωπωπω τα θυμάμαι και συγχίζομαι.
Ελα, πες κι άλλες, έμειναν 299. Τα γυφτιλίκια, οσο απαισιο είναι να τα ζεις κοντά σου, τόσο υπέροχο είναι να τα συζητάς. Εχουν σασπενς: ο τσιγγούνης αγωνιά για τον τρόπο που θα καταφερει να μην πληρωσει τιποτα κι αυτή τη φορα.Εχουν μυστήριο: πώς θα το κρύψει απο τους αλλους.Έχει ανατροπές: κερναει κάποιος, πρεπει να πιουν για 2 μηνες αναδρομικά.Εχει απογοητεύσεις: η διακριτική ξενέρα της παρέας.
Υπάρχει και αυτό -true Story -: ο τσιγκούνης της παρέας παραγγέλνει κάτι μεν, αλλά στο τέλος μαζεύει όλα τα λεφτά για να πληρώσει γιατί "έχει πενηντάρικο". Στο τέλος μοιράζει πάντα λιγότερα ρέστα στους άλλους, γιατί "δεν βγαίνουν τα ψιλά" κι έτσι το ποτό του του βγαίνει τζάμπα ή πιο φτηνά. Εννοείται δεν αφήνει τιπ
No noΚαι αυτος που οταν μυρίζεται οτι θα πληρώσουν ρεφενέ παίρνει πολλα και πανακριβα πιατα, τα τρώει ολα μόνος του και οταν ερθει η ωρα της πληρωμης τα φορτώνει σε όλους.
Πάμε που λες σε μια συναυλία 5 άτομα με αγορασμένα εισητηρια από πριν. Μπαίνουμε στον προθαλαμο και αρχίζει ο τσιφουτης τη γκρίνια ότι έχει πολύ καπνό και πολύ κόσμο και δεν αντέχω και θα πεθάνουμε όλοι από καρκίνο του πνεύμονα. Βγαίνουμε έξω και πουλάει τα εισιτήρια μας σε κόσμο που δεν ειχε. Χιλιοξενερωμενη εγώ λέω παιδιά εγώ θα πάω στο απέναντι μπουζουξίδικό που ένας φίλος έχει τραπέζι. Και ω του θαύματος επειδή το μπουκάλι το πληρωνε άλλος, στα μπουζούκια δεν ενοχλούσε ο καπνός ο κόσμος και ο καρκίνος του πνεύμονα. Μέχρι το πρωί κατσίκωθηκε
Maggie αφού σου αρέσουν οι ιστορίες των τσιφούτηδων, θα πω δύο τρεις έτσι για το καλό! Να τονίσω ότι αυτές οι ιστορίες αφορούν πρώην παρέες μου καθότι τσιγκουνης στα λεφτά = τσιγκουνης και στα αισθήματα (απαραβατος κανονας) 1.Καρατσιγκουνης νο1 μας έβγαλε για ποτό στα γενέθλιά του. Είχε κλείσει τα 23 τότε. 23 χρόνια ζωής και δεν είχε καταλάβει ότι ένα μπουκάλι κρασί ΔΕΝ αντιστοιχεί σε 15 άτομα. Καταλαβαίνεις τι έγινε…. Θεία κοινωνία! 2.Καρατσιγκουνα, όταν κάποιος από την παρέα είχε γενέθλια του έφερνε δώρα από τα περισσευματα “δώρων “ από το μίνι μάρκετ των γονιών της. Το τι τσαντάκια Dove και το τι μπολ Amita μοιραστηκαμε δε λέγεται. Όταν ξεμεινε από αυτά ξοδευε από 5-7 ευρώ ανά δώρο. Όλα της τα ρούχα μαρκέ εννοείται. Τα δικά μας δώρα στην αρχή ήταν της τάξεως των 30 ευρώ. Όταν είδαμε τι παίζει έγιναν των 10 ευρώ. Τώρα δεν παίζει καν φιλία οπότε αποδεσμευτηκαμε όλοι από τα “εξοδα”! 3.Καρατσιγκουνης νο2 σε πρώτο ραντεβού πλήρωσε “αναλογικά “με το πόσο έφαγε “γιατί ήταν άδικο να πληρώσει τις πατάτες όταν εκείνος έφαγε 2-3 μονο”. Δεν υπήρξε 2ο ραντεβού… 4.Ο Καρατσιγκουνης νο1 πάλι ερχόταν πάντα τελευταίος στις ταβέρνες για να του λέμε “μα έλα τώρα….μη βγάζεις λεφτά για 2 ποτήρια ρετσινα “. Μια μέρα μου λέει “είναι κάτι φίλοι μου σε μια ταβέρνα αλλά δε βιάζομαι. Θα πάω τελευταίος και κλασσικά δε θα με αφήσουν να πληρώσω “. Ετσιιιιιιιιιι μες στη μάπα!!
TGproject & femme farfalle Υπεροχα! Πανω απο καθε φαντασια! Θελω να βγει σειρα στην τηλεόραση με ολα αυτα τα σεναρια, μονο να τη σκηνοθετησει ο Κοκκινοπουλος γιατι θα εχει παντα φονο στο τελος. : ))Αυτή με τα Νεσεσέρ Dove ειναι η αγαπημενη μου ματζιρω. Τη φανταζομαι να καραδοκεί στα περιπτερα για δωροπεριοδικα και να τα αποθηκευει σε κουτες με επιμέλεια για τις δυσκολες μερες των παρτι.
#6 Καταλαβαίνω ότι το σκέφτεσαι έτσι λόγω ηλικίας, όμως η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να μας λέει όοολα του τα προσωπικά και εμείς δεν υπάρχει λόγος να αισθανόμαστε προδομένοι όταν αυτό δεν συμβαίνει. Κάποιο λόγο είχαν που δεν σου το είπαν. Και αυτό θα συμβεί παμπολλες φορές στη ζωή σου. Είναι κάτι που αφορά αυτούς. Δεν είναι κάτι που έκαναν "πίσω από την πλάτη σου"
Αγαπητο 7...Ποτε δεν καθόμαστε παραπάνω απο μια ωρα σε μαγαζι και δεν ανανεώνουμε την παραγγελία μας....βιοπορίζονται ανθρωποι απο τα μαγαζια, αν δεν κανεις εναν ανθρώπινο τζίρο πρεπει να αφήσεις το τραπεζι για αλλη παρέα που θα κανει.Ελπίζω να μην είστε απο εκεινους που καθονται με εναν καφε 2-3 ωρες σε ώρες αιχμης στα μαγαζια...θα εχετε φαει καταρες απο τους υπολληλους. Αυτα είναι γαιδουριες.Αγαπητο 4, αν επινες πριν και τώρα όχι , είναι μια αλλαγη στη συμπεριφορά σου, οι παρεες σου την παρατηρουν και ρωτάνε "πως και ετσι", μην εκνευρίζεσαι, εκτος εαν οι ίδιοι και οι ίδιοι εχουν διαρκως την ιδια απορία και εσυ είσαι ξεκαθαρη. Το γεγονος ότι ενδιδεις στο τελος κατι μου λέει ότι δεν είσαι και τοσο ξεκαθαρη στις απαντήσεις σου, τυπου..."δεν θελω να πιω σημερα"(αρα ανανεώνεις την ερώτηση στο αυριο) και "δεν κανει να πιω" (κανενα περιθώριο) "γιατί;" "ε δεν κανει, αστο" αλλα κατι μου λεει ότι "ξερεις...θελω αλλα...και νταξει δεν θελω...λες;...μπα όχι...αστο αστο...δεν παει στο διαολο...πιασε μια μπυρα", το τελευταίο δημιουργει ένα μυστήριο "τι εγινε;γιατί δεν πίνει; αφου παντα επινε, χμμ....λες να έχει παθει τιποτα σοβαρό; μπα μαλλον στεναχωρεμενη είναι; αλλα γιατί; χμμ...". Δεν εχω προσεξει ποτε φιλο/φιλη που να πει "δεν θα πιω, περνω αντιβίωση ή το εχω κοψει" και να υπάρχει συνεχεια αλλα όταν αρχίζει το "μυστηριώδες" όλοι θελουν να λυσουν το μυστήριο. Η Αμπα πολυ σωστα σου λεει "Πες στη σταθερή παρέα σου ότι έχεις κόψει το αλκοόλ γιατί έτσι – δεν χρειάζεται να εξηγηθείς." όσον αφορα ασχετους θα βαρεθεις να απαντας στο "πως και ετσι;", δεν μπορεις να κανεις τίποτα αλλο όσο στα μπαρ το 99% πινει αλκοολ τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, είναι σαν να πηγαίνει για φαι σε ταβερνα και να μην τρως... ευλογες απορίες θα εχουν οι άνθρωποι.
Διαφωνώ με αυτό που λές. Εγώ με τον άντρα μου δεν έχουμε πολλα λεφτά και κάποιεε φορές μας φτάνουν για μια μπύρα ο καθένας και καθόμαστε κάνα δύωρο όταν μπορέσουμρε να αφήσουμε το παιδί στη γιαγιά. Γιατί ανά μία ώρα πρέπει να παίρνω κάτι; Υπάρχει σχετικός νόμος; Μόνο οι λεφτάδες θα βγαίνουν; Εμείς να την βγάζουμε στα παγκάκια σαν 15χρονα;
Ποκοπίκο όταν βγαίνουμε για ποτό βγαίνουμε για να διασκεδάσουμε όχι για να κάνουμε τζίρο στα μαγαζιά για να βιοποριστούν. Ειδικά όταν με χρεώνουνε 7 ευρώ για μια μπυρα που τους κοστίζει 50 λεπτά και 6 για ένα κακό κρασί χύμα που το μπουκάλι τους κοστίζει 5 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε θα κοιτάζω το ρολόι ούτε θα πιω παραπάνω απ οσο θέλω.Σέβομαι την δουλειά των σερβιτόρων όμως σέβομαι και το γεγονός οτι ως πελάτης έχω πάει με μια φίλη να πούμε τα νέα μας κι εφ όσον χρυσοπληρώνουμε κυριολεκτικά τα ποτά και τους καφέδες έχουμε δικαίωμα να κάτοσυμε πάνω από μια ώρα με έναν καφε.
Piripiri και babydoll, τα μαγαζια εχουν εξοδα, μισθους και θεληση για κερδοφορία, δεν είναι μη κερδοσκοπικοι οργανισμοι σαν αιθουσες αναψυχης των Δήμων.Εαν τωρα πληρώνετε εν μεσω κρίσης 7 ευρω την μπύρα...τι να πω, πατε σε μαγαζια που δεν σας περνει. Και επειδη ουτε εμενα με παιρνει το 7 ευρω η μπυρα παω σε μαγαζια πιο κοντα της κοινωνικης και οικονομικης μου ταξης και βγαίνω λιγοτερες φορες αμα θελω 7ευρα την μπυρα αλλα δεν θα παω σε μαγαζια που δεν αντεχει η τσεπη μου με την λογικη "εχω δικαιωμα". Παντα προσαρμοζουμε τις ευχαριστήσεις μας στις αντοχες μας και ποτε δεν δικαιολογουμε τους εαυτους μας γιατί πηγαμε σε μαγαζια που έχουμε την αποψη ότι "Ειδικά όταν με χρεώνουνε 7 ευρώ για μια μπυρα που τους κοστίζει 50 λεπτά και 6 για ένα κακό κρασί χύμα που το μπουκάλι τους κοστίζει 5 ευρώ." Απλα δεν παμε σε αυτα τα μαγαζια, όχι "ετσι είσαι; τωρα θα σου δείξω εγω". Διαφωνω με αυτην την λογικη, την βρίσκω ολιγον κακομαθημενη "εγω θελω αυτο και θα μου το προσφερεις εσυ και όχι καποιος αλλος".Υ.Γ. Και δεν κατάλαβα τι κακο έχει η μπυρα στο παρκο;
Ποκοπίκο γιατί θεωρείς οτι δε με παίρνει να πληρώσω μια μπύρα 7 ευρώ; Το θεωρώ αισχροκέρδεια και γι αυτό αναφέρω την τιμή αγοράς. Οι υπηρεσίες και η τιμή δεν συνάδουν. Αλλά δε ζω στην Ελλάδα οπότε τις λίγες φορές που βγαίνω εκεί μου το επιτρέπω γιατί μπορεί να μου αρέσει το μαγαζί. Ως πελάτης έχω δικαίωματα και δεν είμαι ένα κινητό πορτοφόλι για να κάνω επικερδείς τις επιχειρήσεις. Και φυσικά δεν είναι από εκδίκηση, κάθομαι όσο μου αρέσει γιατί έχω βγει να διασκεδάσω, δεν κοιτάω την ώρα ούτε την πληρότητα του μαγαζιού για να μην φανώ "κακομαθημένη". Οσο για τους καταστηματάρχες μην ανησυχείς, γνωρίζουν τον μέσο όρο που περνούν οι πελάτες στο κατάστημα και δεν πέφτουν μέσα. Υ.Γ. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαι 18 χρονών για να πίνω μπύρες στα πάρκα.
Σιγά βρε Ποκοπίκε!Με άγχωσες.Μήπως είσαι μέτοχος σε κάποιο καφέ ή μπαρ και μας λες τον πόνο σου;Πλάκα κάνω.Προσωπικά όταν βγαίνω να πιω ένα καφέ ή μια σοκολάτα για να χαλαρώσω δεν μπορώ να σκέφτομαι αυτό που λες,ότι πρέπει στα 60 λεπτά να τους αδειάσω την γωνιά ή να πάρω καπάκι δεύτερο ρόφημα.Μια χαρά υγιείς τις βλέπω τις επιχειρήσεις που επισκέπτομαι.Μπορεί αυτοί να έχουν τα οικονομικά τους άγχη και τους καταλαβαίνω αλλά δεν μπορώ να τα φορτωθώ κι εγώ στο δίωρο που θα πάω να πιω τον καφέ μου και να ξεφύγω από τα δικά μου άγχη.Άλλωστε,αν ένα καφέ/μπαρ υιοθετήσει επιθετική στάση απέναντι στους πελάτες του δεν νομίζω να μακροημερεύσει.
Στην Αμερική κάθεσαι δεκαπέντε ώρες σε ένα καφέ (ή ξενοδοχείο ή χαμπουργκεράδικο) και παραγγέλνεις μια φορά καφέ και έρχονται και σου γεμίζουν ξανά και ξανά και ξανά και ξανά χωρίς να κάνεις κι άλλη παραγγελία και χωρίς έξτρα χρέωση. Αλλά τι ξέρουν εκεί πέρα οι γιδοβοσκοί από επιχειρηματικότητα!
Στην Αμερική και γενικότερα στο εξωτερικό αυτή η υπηρεσία λέγεται bottomless που σημαίνει ότι πληρώνεις για καφέ /αναψυκτικό (ίσως και κάτι παραπάνω, από την κανονική τιμή) για μπορεί να έχεις χωρίς χρέωση περισσότερα γεμίσματα. Αλλά τους έχεις πληρώσει και σου την παρέχουν την υπηρεσία αυτή. Επίσης να συμπληρώσω ότι αυτά τα καταστήματα ( μπεργκεραδικα ) είναι αλυσίδες φάση Φουντ που επίσης είναι και self service άρα δεν πληρώνουν προσωπικό για να σε σερβίρουν. Όσο για τα καφέ που σου γεμίζουν την κούπα ξανά είναι complimentary με την προϋπόθεση ότι έχεις παραγγείλει και πληρώσει για αυτήν την υπηρεσία αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα σχολιαστεί το γεγονός ότι κρατάς ένα τραπέζι μόνο με complimentary καφέ. Τα λέω αυτά γιατί κανένας δεν μπορεί να δέχεται υπηρεσίες για ώρες με μια σόδα αλλά ούτε ότι πρέπει να φύγεις και από το κατάστημα στην μια ώρα ακριβώς. Υπάρχει η χρυσή γραμμή.
Εννοώ παραγγέλνεις αρχικά καφέ αλλά στην πορεία ολο και κάτι ακόμα παίρνεις. Εκείνοι όμως ξανά γεμίζουν χωρίς να έχουν λπ προβλέψει ότι θα παράγγειλεις κι άλλο.Σωστό για το γελαδαρηδες.;) Βιάστηκα.Για πατάτες δεν γνωρίζω. Δεν έχω πάει στο Τεξας ακόμη.
Καραβαν' τωρα με επιασε το Λογιστικο μου. Ποτε μην περνεις αποσπασματικα οικονομικα αποτελεσματα εκτος τους συνολικου οικονομικου μοντελου.Η αμερικανικη επιχειρηματικότητα βασίζεται στην αμερικανικη οικονομικη φιλοσοφία, αυτη του ανυπαρκτου (σε σχεση με ευρωπη) προστατευτισμου των εργαζομενων, συνταξεων, ασφαλιστικων εισφορων, ποσα νομιζεις ότι κοστίζει στον επιχειρηματια η ασφαλιστικη καλυψη του προσωπικου του; Οι επιχειρηματίες δεν πληρώνουν τους ιδιους αναλογικα φορους με τους ευρωπαίους γιατί δεν έχουν Κρατος Πρόνοιας να συντηρήσουν ως κρατος κτλ, νμίζεις ότι το Obamacare μπορει να συντηρηθει χωρίς να αλλαξουν οι συνηθειες της προσφορας υπηρεσιων/αγαθων; απο φορους, οι φοροι θα μειώσουν αγοραστικη δύναμη και επιχειρηματικη κερδοφορία, η μειωμενη κερδοφορία θα οδηγήσει σε αυξηση τιμων, πιο φειδωλη προσφορα υπηρεσιων/αγαθων. Βλεπεις τωρα ότι ενω φαινομενικα παρασύρεσε στο "ενα οι αλλοι το κανουν, γιατί όχι εμεις" αλλα αγνοεις όλες εκεινες τις παραμετρους (που δεν αντιλαμβάνεται ο καταναλωτης) που ρυθμίζουν κοστος υπηρεσίας/αγαθων κτλ.Και οι αλλαγες που πρεπει να γίνουν σε κρατικο οικονομικο σχεδιασμο παρα είναι ακρατα φιλελευθερες για να αξίζει τους τσαμπα καφεδες.Τολμα να ανοιξεις τετοιο μαγαζι στην Ελλάδα να δουμε σε ποσο χρονο θα κλεισει.Η μακροοικονομία είναι ρυθμιστης απιστευτων λεπτομεριων και συνηθειων μας κι ας μην το περνουμε χαμπάρι.Πολλα απο τα "θαυμαστα" της Αμερικας είναι αποτελεσμα της ελλειψης κρατικων "βραχναδων" όπως Δωρεαν υγεια π.χ. Εαν αυξήσων το εργασιακο κοστος για να είναι ασφαλισμενοι κατα τα ευρωπαικα πρότυπα τι νομίζεις ότι θα συμβει; θα δίνουν καφεδες στο έτσι;
Ας μην πάμε μακριά. Στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες οι καφέδες και τα ποτά είναι φθηνότεροι απ την Ελλάδα. Και υπάρχουν κι εκεί πελάτες που μπορεί να κάτσουν δυο ώρες για έναν καφέ χωρίς να τους πουν κάτι. Αυτοί βέβαια είναι χαζοί και ο Ελληνάρας επιχειρηματίας που δεν σου κόβει απόδειξη χρειάζεται την στήριξή μας.
Συμφωνώ μαζί σου, δυστυχώς ακόμα και εν μέσω κρίσεως τα ίδια στερεότυπα για τους επιχειρηματίες καλά κρατάνε. Όπως είπες ένα μαγαζί έχει πολλά έξοδα και δυσβάσταχτη πια φορολογία και είναι λογικό να θέλει κερδοφορία. Τώρα επειδή έχω μαγαζί με πολλούς ξένους και λίγους Έλληνες πελάτες δυστυχώς οι συμπεριφορές είναι μέρα νύχτα. Και για να προλάβω το δημόσιο λιθοβολισμό, δεν γενικεύω σε καμία περίπτωση, απλά από την λίγη εμπειρία στο μαγαζί μου οι πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αγενείς, μπορούν να σε κάνουν να κατεβάσεις όλο το μαγαζί, να μην αγοράσουν και να στην πουν και από πάνω. Ζητάνε πάντα εξωφρενικές εκπτώσεις, και μπορεί να σου κάνουν τις πιο κουλές ερωτήσεις απλά γιατί μπορούν. Ενώ οι ξένοι έρχονται διαλέγουν τι θέλουν, μπορεί να σε ρωτήσουν κάτι για το προϊόν, μπορεί να ζητήσουν καλύτερη τιμή αλλά δεν σου βγάζουν το λάδι.
Boxer ζω στο εξωτερικό, έχω ζήσει σε πάνω από μια χώρες και έχω ταξιδέψει αρκετά. Από την εμπειρία μου λοιπόν σου λέω οτι και οι ξένεοι κάθονται για καφέ πάνω από μια ώρα χωρίς να ζητήσουν δεύτερο
Ποκοπίκε αλήθεια τώρα?Δηλαδή εσύ πας σε ένα μαγαζι και εισαι με το ρολόι στο χέρι "αχ περασε μια ώρα ,πρέπει να ξαναπαραγγείλω!"Στην Ελλάδα ο καφές διαρκεί κατα μεσο όρο ενα 2 ωρο ,με γνώμωνα αυτό ας βάλουν κάτω τα κοιταπια τους οι μαγαζάτορες να δουν πως θα τους βγούν τα κουκιά.Θυμάμαι να διαβάζω κριτικές για ενα μαγαζί στη Θεσσαλονικη το οποιο τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο ηταν μονιμως πίτα λογω του ιδιαιτερου κιόλας στολισμου.Ειχα παει τουλ 3-4 φορες και δεν επεφτε καρφίτσα,δεν βρηκα να κατσω.Ολοι γραφανε καλα λόγια ,μόνο μια κυριά έγραψε στην κριτική της "Πηγαμε στο μαγαζι και καθονταν ολο κατι παιδακια με μια σοκολατα το καθενα.Το μαγαζί θα έπρεπε να ξεχωρίζει τον πελάτη που θέλει να κάνει τζίρο στο μαγαζί και όχι να μας εχει να περιμένουμε και να κάθονται οι τσαμπατζηδες ".Τι λες μανδαμ!Σιγα να μην σου γλείφουν και τα νύχια οι σερβιτόροι.Τι ηθελε δηλαδη να σηκωσουν τον αλλον απο εκει που κάθεται να του πουνε σηκω ηρθε το γερό πορτοφόλι θελω να κάνω τζιρο?Και τι θα έλεγε για αυτο το μαγαζάτορα μια τέτοια συμπεριφορά?Και εγω δηλαδη αμα θελω να παω για καφε ωρα αιχμης πρεπει η να δωσω 10€ για ενα καφέ η να είμαι με την ψυχή στο στόμα μη και "πιανω χωρο".Η εστίαση δεν μπορεί να βασιζεται σε τέτοιους κανόνες και μην ανησυχεις ποκοπίκε μια χαρά τα βγάζουν τα εξοδα τους τα καφε και τα μπάρ ,δεν θα τους λυπηθούμε κιόλας.
Piripiri η απαντηση ήταν και κοινη και με την badydoll (απλα συνδοιασα τις αιτιασεις για να μην διπλο επιχειρηματολογω), γιατί η ουσια είναι ίδια, "εγω θελω εσυ να μου προσφερεις αυτο σε αυτην την τιμη αλλιως δεν θα σταματησω να είμαι πελατης σου αλλα θα γίνω "κακος" πελατης " Καμια απο τις δύο δεν είπατε θεωρω ότι είναι ακριβα για την υπηρεσία που προσφερει ή δεν είναι της τσεπης μου αρα δεν πατάω το ποδι μου. Εαν λεγατε το δευτερο θα εβαζα καπελο μονο και μονο για να σας το βγαλω.Συγνωμη αλλα υπάρχει διαφορα.
Ναι, αλλά θα έπρεπε να καταλαβαΐνεις οτι για κάποιες τσέπες, όλα τα μαγαζιά είναι ακριβά. Αρά γυρνάω στην αρχική μου τοποθέτηση. Προτιμώ να πιώ ένα καφέ μια φορά στο τόσο κάνα δίωρο χωρΐς να πάρω και κάτι ακόμη πάνω στην ώρα, απο το να κάτσω σπίτι μου και να στεναχωριέμαι.
Αγαπητε Μιλτο, όχι δεν είμαι με το ρολόι απλα ξερω ποτε εχω καταχραστεί την παραγγελία μου, δεν θα κοιτάω 40-50 λεπτα την τελευταία γουλια, ξερεις το αποτέλεσμα; θυμουνται, παρατηρήστε ποιους εχουν στα οπα-οπα τα μαγαζια...αυτους που κανουν μεγάλους τζίρους και αυτους που δεν καταχράζονται την εξουσία του πελάτη. Το να καβατζόσεις τραπεζι 2-3 ωρες με δυο καφεδες είναι καταχρηση(προφανως δεν μιλάμε για αδεια μαγαζια). Ειναι το ίδιο με αυτους που πανε στα μαγαζια ρουχων, ταλαιπωρουν την πωλήτρια 1-2 ωρες και αγοράζουν μια μπλουζα 5-10 ευρω και ο κοσμος να μπαινοβγαίνει.Οπως είπα...διαφωνω καθετα και οριζοντιως.
Μην είσαι σίγουρος. Αφήνω μεγάλο τιπ ακριβώς για να με θυμούνται. Και το καρπώνεται αυτός που όντως ταλαιπωρείται κι όχι αυτός που τιμολογει καπουτσινο 5 ευρώ.
Αυτό με τους σερβιτόρους δεν το καταλαβαίνω. Με ποσοστά πληρώνονται για να στραβοκοιτάξουν τον πελάτη και όχι με σταθερό μεροκάματο;Να μου πεις το αφεντικό, ΟΚ, αν και τα έχει κάνει τα κουμάντα του...Υπάρχει κάτι που λέγεται best effort σε όλες τις υπηρεσίες, από καφέ/πίτσα μέχρι και DSL internet.Ούτε στο DSL internet κατεβάζουν όλοι τον ίδιο όγκο δεδομένων. Άρα να βάλουμε κι εκεί ογκοχρέωση (σαν το 3G); Οι εταιρίες τα έχουν κάνει τα κουμάντα τους και εφόσον οι «καταχραστές» είναι αναλογικά λίγοι, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.Ακόμα και στην πίτσα που ανέφερα υπάρχουν μαγαζιά που παρέχουν υπηρεσίες τύπου "all you can eat". Ναι, στην Ελλάδα του ΙΚΑ, όχι στην Αμερική του Trump. Πώς το κάνουν λοιπόν;Απλό: έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Θα πάνε και κοπελίτσες 50kg που θα φάνε μισή πίτσα με το ζόρι, θα πάνε και λίγοι με τριψήφιο αριθμό κιλών που θα φάνε 4-5 πίτσες. Πόσοι είναι οι δεύτεροι; Είναι πλειοψηφία; Δεν το νομίζω ούτε εγώ, ούτε τα αφεντικά, αλλιώς θα είχαν κλείσει ήδη. Τόσο απλά.
#7 Μια χαρά τσιγκουνιά είναι. Πάρα πολλοί τσιγκούνηδες είναι επιλεκτικά τσιγκούνηδες. Δεν θέλει να δίνει για ποτό γιατί είτε θεωρεί ότι δεν είναι κάτι για το οποίο αξίζει να ξοδέψει χρήματα, είτε γιατί θεωρεί ότι μπορεί να το αποφύγει αφού πληρώνουν άλλοι για να κρατήσουν το τραπέζι. Πιστεύω ότι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πεις από πριν ότι νιώθεις άβολα και δεν το θεωρείς σωστό να κάθεστε χωρίς να παραγγέλνετε και οι 2 οπότε αν δεν θέλει να παραγγείλει κάτι καλύτερα να καθίσετε κάπου έξω.
Είναι ενδεχόμενο αυτό που λες αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Έχω φίλη που δεν έπαιρνε τίποτα ποτέ και ναι αποτελούσε μυστήριο. Αργότερα μου εξομολογήθηκε ότι το κάνει επειδή ντρέπεται να τρώει η να πίνει μπροστά σε άλλους καθώς λόγω κιλών ένιωθε ότι την κρίνουν είτε πάρει κάτι με θερμίδες είτε κάτι χωρίς. Ο ψυχολόγος τη βοήθησε αρκετά, και με το φαγητό και με τη ντοπή αλλά και της έθιξε και τη γαϊδουριά της υπόθεσης. Σταδιακά άρχισε να παίρνει μόνο συσκευασμένα, αναψυκτικά, τσάι κλπ τα οποία δεν άνοιγε καν και είτε τα έδινε σε μας μην πάνε χαμένα είτε τα άφηνε εκεί. Πλέον το παλεύει αλλά καταλαβαίνεις ότι εξακολουθεί να μην αισθάνεται άνετα να καταναλώνει κάτι δημόσια.
#7 Αχ μου θυμισες ενα μελος της παρεας παλιοτερα που ενω κοκορευοταν κιολας πως πηρε τα καλυτερα γυαλια, την πιο ακριβη μπλουζα , το καλυτερο κρεας για την παρτη του κ.λ.π μια φορα που αφησαμε φιλοδωρημα φευγοντας απο μαγαζι ειπε "Ηταν αρκετα καλο το σερβις για να αφησουμε τιπ?" . Γυφτια τουλαχιστον. Οπως και να χει ο αλλος δουλευει κ σε εξυπηρετει. Εγω απο κει και περα απεφευγα τις κοινες εξοδους αλλα δεν ηταν και φιλος. Δοκιμασε να το συζητησεις ή να μην ξαναβγεις μαζι της αν νιωθεις αβολα. Δεν ειναι οτι δεν εχει λεφτα προφανως εχει μια δικη της θεωρια για το πως θα τα ξοδευει.
Όμως: Αν έχεις διαβήτη πχ. σε κανένα ανάλογο μέρος δεν μπορείς να πιείς ή φας τίποτα χωρίς να βγάλεις να κάνεις επιτόπου κι ένεση ινσουλίνης (κάτι που είναι προσωπικό δεδομενο και δεν είσαι υποχρεωμένος να μοιραστείς με κανέναν).
Εφόσον υπάρχουν άτομα που καταφέρνουν και αλλάζουν mooncup (!) πέρα από την τουαλέτα του σπιτιού τους, νομίζω πως οι πένες/ στυλό ινσουλίνης μπορούν να αποτελέσουν μία διακριτική κι όχι ακατόρθωτη διαδικασία, που μπορεί να γίνει στο μπάνιο του εκάστοτε καταστήματος (αν δεν θέλει το άτομο, όχι σε κοινή θέα), αν -δε- έχει συνηθίσει την όλη διαδικασία, την κάνει και πιο αυτοματοποιημένα-γρήγορα.
Κι όμως Καραβάν εγώ που έχω τέτοιο πρόβλημα υγείας πώς καταφέρνω να βρω πάντα τι θα παραγγείλω χωρίς προβλήματα; Σίγουρα οι επιλογές δεν είναι άπειρες αλλά λύσεις υπάρχουν. Και αλκοόλ δεν πίνω λόγω φαρμάκων και για να απαντήσω στην 4 όταν με ρωτάνε λέω δεν κάνει να πιω με υ΄φος που δε δέχεται άλλες ερωτήσεις και φαγητό με κάποιες μετατροπές ίσως κουτσά στραβά θα βρω. Μακάρι βέβαια να έβρισκα αυτά που θα έπρεπε,αλλά και πάλι βολεύεται η κατάσταση!
Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν λύσεις έστω κουτσοκαταφερτζιδικες.Προσωπικά με ενοχλεί όταν συγκεκριμένη παρέα ενώ έχει διαπιστώσει οτι ΔΕΝ βρίσκω τι να πάρω ε επιμένει να με καλεί σε πολύ συγκεκριμένο μαγαζί πάντοτε και κρεμάει και μουτρα αν δεν πάω γκρινιαζοντας ότι τους χαλαω την παρέα!Ζυγά μονά δικά τους κι έχουμε αραιωσει πλέον. Ουφ!
...νομίζω ότι το πήρες λίγο προσωπικά χωρίς λόγο Καραβάν', δεν βλέπω καμία ιδιαίτερη συσχέτιση μεταξύ της περίπτωσης της φίλης της γράφουσας στο 7 και μεταξύ εσού. Εκτός του ότι είναι πολύ διαφορετικό να έχεις ξεκαθαρίσει την θέση σου και να είσαι μέλος μίας μεγάλης παρέας (...όχι δεν θα πέσει έξω ο μαγαζάτορας αν ο ένας τους δέκα δεν παραγγείλει κάτι) με το να βγαίνουν 2 σε διάφορα μέρη άτομα και ο ένας από τους δύο, συστηματικά, να μην παραγγέλνει και να λέει ένα σωρό δικαιολογίες που ενδέχεται να μην είναι πιστευτές ή τελοσπάντων όχι σεβαστές, επειδή το χρήμα τελικώς διοχετεύεται άρδην αλλού.Επίσης είπες πιο πάνω: "Πηγαίνουν σε ένα μαγαζί οι δύο φίλες και δεν παραγγέλνει τίποτα η μία αλλά μπορεί στην συνέχεια της βραδιάς να πάνε σε άλλο και να παραγγείλει κάτι." το οποίο εκπορεύεται από αυτό: "αλλά το ίδιο βράδυ μπορεί να πάει σε άλλο μαγαζί να φάει", αλλά *πουθενά* δεν διευκρινίζει η γράφουσα αν η φίλη της πηγαίνει στο ...άλλο μαγαζί με την ίδια ή με έτερη παρέα και της το εξιστορείται την επόμενη, που δυνητικά είναι ακόμη πιο ενοχλητικό!Πάντως η επιλεκτική τσιγκουνιά, όπως ορθώς νομίζω πως το θέτει η γράφουσα, είναι κάτι το εντελώς και απολύτως υπαρκτό και όχι τόσο σπάνιο.(Δυστυχώς Καραβάν' η πλειοψηφία δύναται να γίνεται οδοστρωτήρας, αν αρέσει το μαγαζί και προσφέρει επιλογές στην παρέα σου, εσένα θα είναι που θα βγάλουν περίεργη που δεν "προσαρμόζεσαι" ενώ έχεις όπως λες -αντικειμενικά- θέμα και δεν τίθεται θέμα προσαρμογής ...εκεί απλά καταλαβαίνει κανείς ότι η πλειοψηφία βολεύεται και δεν την ενδιαφέρει τόσο πολύ η μονάδα και το πρόβλημά της ...δυστυχώς συμβαίνει κάθε μέρα. Υπάρχουν όμως και άτομα που απλά θέλουν να σπάσουν τις ωοθήκες στου άλλους, από καπρίτσιο).
Έχεις δίκιο Βλαχάκι. Το πήρα προσωπικά επειδή έχω το αγκάθι με την συγκεκριμένη παρέα που είναι "στά τέτοια μας κι εμάς". Κακώς επειδή η ερώτηση αναφέρεται σε άλλη κατάσταση. Θα προσέξω να είμαι λιγότερο συναισθηματική εμπλεκόμενη άλλη φορά.
#3Δεν μας λες όμως αν αυτός έχει καλή δουλειά εκεί που μένει, αν έχεις βρει εσύ δουλειά εκεί ή θα σε συντηρεί αυτός ή...Δεν ξέρω, δεν μου φαίνεται ο καλύτερος λόγος να αλλάξεις τόσο ριζικά τη ζωή σου μόνο και μόνο επειδή ο άλλος δεν είναι τύπος που ξεβολεύεται. Έτσι καταλήγεις σαν τη χτεσινή, που άλλαξε χώρα και ο δικός της ψαχνόταν πώς θα τη χωρίσει χωρίς να την πληγώσει. Λίγο εκβιαστικό μου κάνει. Είστε μαζί μόλις ένα χρόνο. Πόσες διακοπές έχετε κάνει μαζί; Έχετε μείνει μαζί για δυο βδομάδες σερί; Έχετε μιλήσει για πιο επίσημη δέσμευση ή πας εκβιαστικά για να πάρεις ανταλλάγματα;Θα συμφωνούσα να τα παρατήσεις όλα αν έλεγες είμαστε τρελά ερωτευμένοι, δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο μακριά ο ένας από τον άλλο και καταλήξαμε να μετακομίσω εγώ. Εδώ δεν φαίνεται πουθενά η βούληση του άλλου, σαν να είσαι λίγο αποφασίζουμε και διατάσσουμε κι αυτός το δέχεται γιατί δεν θέλει να σε στεναχωρήσει ή γιατί στο κάτω κάτω τι έχει να χάσει, αυτός δεν θα ρισκάρει τίποτα.Το έχω δει δυστυχώς να συμβαίνει από την πλευρά του άντρα κιόλας. Αυτή να μετακομίζει από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα επειδή ήθελε πάρα πολύ να είναι μαζί του, αυτός να μην τολμάει να της πει μην έρθεις, να δηλώνει πίσω από την πλάτη της ότι δεν είναι καθόλου ερωτευμένος αλλά του φέρνει ταπεράκι στιφάδο στη δουλειά, τον φροντίζει, είναι και κούκλα, τελικώς παντρεύονται, παράλληλα αυτός βρίσκει τον έρωτα της ζωής του αλλά ταυτόχρονα μένει έγκυος η νόμιμη, οπότε να και το παιδί, τελικά διαζύγιο μετά από λίγα χρόνια, πάει και ο έρωτας, διαλύθηκε και η οικογένεια.
Περισσότερο έντονα φαίνεται η αγωνία της κοπέλας να μη χωρίσει, παρά το ότι είναι κάργα καψουρεμένοι αμφότεροι. Και είναι και αρκετά πιθανό να τη γοητεύει η φυγή από την καθημερινή επαφή με την οικογένεια.Αυτό δεν το λέμε τρέλα, το λέμε λάθος λόγοι για να πάρεις μια τέτοια απόφαση.Το παράδειγμα που φέρνεις είναι τόσο κοινό, πόσα διαζύγια και διαλυμένες οικογένειες προέκυψαν από επιπόλαιες αποφάσεις και έλλειψη ειλικρίνειας όταν ήταν απαραίτητη.
Μου θυμίσατε τώρα ιστορία φίλου! Αυτό χωρισμένος από γάμο με παιδί, εκείνη τριαντάρα που ψάχνετε να βολευτεί! Εκείνη του κλαίγεται ότι θέλει να φύγει από το πατρικό της, δεν έχει λεφτά και μπλα μπλα μπλα κι εκείνος τη "λυπάται" και πάει σπίτι του. Βολεύονται αμφότεροι, εκείνη δε πολυγουστάρει το παιδί του αλλά ο άλλος το κάνει γαργάρα... που να φέρνει αντιρρήσεις τώρα περνάει ο καιρός, γνωρίζει άλλη, ερωτεύεται αλλά η σταθερή μένει έγκυος! Χωρίζει την άλλη "για να αναλάβει τις ευθύνες του", παντρεύεται τη σταθερή, χάνουν το παιδί. Προσπαθεί να τη χωρίσει, κλάψα τρελή ότι δεν θα προλάβει να κάνει παιδί λόγω ηλικίας η κυρία, "ψυχούλα" ο δικός μας, κάνουν παιδί και ζούνε συμβατικά σαν αδελφάκια!! Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο φίλος είναι ευκατάστατος και εκείνη δεν της αρέσει η δουλειά της και εδώ και μία εξαετία δεν έχει ξαναδουλέψει! Ειλικρίνεια παιδιά! Πρώτα στον εαυτό σας και μετά στους γύρω σας!!
#7 Κ εμένα δε μου φαίνεται για τσιγκουνιά αυτό... Ίσως έχει κάποιο θέμα, μια φοβία ίσως, πχ να σιχαίνεται να πιει κάτι που δεν το έχει φτιάξει η ίδια στο σπίτι της. Ρώτα τη, μπορεί να πιέζεται πολύ περισσότερο από ο,τι φαντάζεσαι...
Ελα βρε lisa εισαι υπερβολικά καλοπροαίρετη.Θα συμφωνήσω στο οτι δεν είναι τσιγκούνα.Γιούφτισσα με πατέντα είναι! Ακους εκεί δεν παραγγέλνει τίποτα !Κι εγώ δεν πίνω ακλκοολ και πολλές φορές δεν μου κάνει τίποτα κεφι στον κατάλογο αλλα μια σοδα θα την παραγγειλω.Μονη της κατεβαίνει ,σκετο νεράκι του Θεού ειναι
Βρε φίλε Μίλτο, δεν το βλέπω καλοπροαίρετα... Ίσα ίσα, συμφωνώ απολύτως κ με τα σχόλια που λένε ότι είναι λάθος να "πιάνεις χώρο" σε ένα μαγαζί χωρίς να αφήνεις χρήματα.Απλά μου φαίνεται πολύ ύποπτη συμπεριφορά. Θεωρώ ότι αν το κανε απο τσιγκουνιά θα έπαιρνε συστηματικά κάτι πάμφθηνο, μια σόδα όπως λες κ συ. Επίσης, συνήθως ο καρμίρης δε χαλάει λεφτά σε ακριβά πράγματα, τσιγκουνεύεται γενικα.Θα ήθελα να μπορώ να ρωτήσω την κοπέλα της ερώτησης αν η φίλη πίνει κάτι αν είναι κερασμένο ή αν είναι καλεσμένη σε σπίτι άλλου. Θα πόνταρα πάλι στο όχι, αλλά υποθέσεις κάνουμε!! :)
συνεχίζω το σχόλιο παραπάνω.Λύσεις υπάρχουν .Παίρνεις μια σόδα,ενα εσπρεσσάκι ,πας στο todaylicious για βραδυ και πινετε μπυρες απο εκει( το εχω κανει με φίλο που πραγματικά δεν είχε χρήματα να παμε σε κανονικό μπαρ).Λυσεις υπάρχουν.Η κοπέλα ειναι απαράδεκτη,δεν δείχνει κανένα σεβασμό στους ανθρώπους που δουλευουν σε αυτά τα μαγαζιά και θεωρώ οτι η σταση της είναι απαράδεκτη και προς εσας τους φίλους της .Σας εκθέτει με την απαράδεκτη συμπεριφορα της ,να της το πειτε ,τα ορια εχουν ξεπεραστει προ πολλου.
#1 δεν νομίζω ότι συνειδητοποιείς τι προτείνεις στην τεμπελούκα φίλη σου. Αλλά ακόμα κι αν έχεις όλη την καλή διάθεση να την... "αναλάβεις" (δηλαδή να της κάνεις την υπηρέτρια και να έχεις την ευθύνη όσων την αφορούν που αυτή δεν θα κάνει γιατί είναι τεμπέλα), μέχρι πότε πιστεύεις ότι θα μπορείς να το κάνεις? Τώρα το λες γιατί σου φαίνεται noble και ίσως και μάλλον εύκολο. Όταν έχει περάσει ο καιρός όμως, και η φίλη σου είναι αρντάν σε έναν καναπέ όλη μέρα, κομάτια από την πολλή δουλειά (!!), κι εσύ (που θα είσαι επίσης κουρασμένη από τη δουλειά) θα πρέπει να συγιρίσεις, να πλύνεις πιάτα, να σφουγγαρίσεις, να μαγειρέψεις, να πληρώσεις λογαριασμούς, να πας σουπερμάρκετ, να κάνεις τις εξωτερικές δουλειές κλπ κλπ κλπ (ατελείωτη λίστα), όλα μόνη σου, τότε δεν νομίζω να σου αρέσει πια η φίλη σου. Ενθουσιάζεσαι και παραβλέπεις την πραγματικότητα. Μην κάνεις αυτό το λάθος και βάλεις τον εαυτό σου σε τέτοια περιπέτεια.Πέραν τούτου, η φίλη σου είναι τεμπέλα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα υποστηρικτικό γι'αυτήν και την τεμπελιά της περιβάλλον, που δεν την βοηθάει να ξεκουνηθεί. Κι εσύ της προτείνεις να φύγει από αυτό και να την αναλάβεις εσύ. Δηλαδή της προτείνεις να συνεχίσει να είναι τεμπέλα, σε διαφορετικές πλάτες (τις δικιές σου), ελπίζοντας τι? Ότι θα αλλάξει? Πως? Δεν νομίζω ότι έχεις καταλάβει ότι αυτό που της προτείνεις δεν της κάνει καλό. Δεν την βοηθάει. Αντιθέτως. Για σκέψου το.
Για μια φορα θα διαφωνησω μαζι σου Ιρις. Δεν ειναι δουλεια του καθενος πως ξοδευει ο αλλος τα λεφτα του. Γιατι δηλαδη στην κοπελα του #4 λεμε ολοι οτι σε κανεναν δεν πεφτει λογος αν θα πιει ή οχι και για τη φιλη της #7 δεν ισχυει αυτο;; Δυο μετρα-δυο σταθμα; Αμα θελει η κοπελα να αγορασει την ακριβη της μπλουζα να την αγορασει, μπορει να μαζευει λεφτα για αυτο ακριβως το λογο καιρο. Κι αμα δε θελει να παρει τιποτα εξω ας μην παρει τιποτα. Δικο της θεμα. Αν ενοχλει αυτο την κοπελα του #7, σωστα τα λεει η Λενα - πρεπει να ρωτησει το λογο. Και παλι ομως δεν καταλαβαινω γιατι σκιαζεται.
Περίμενε όμως, Άλλα Λόγια, όταν βγαίνεις έξω σε ένα μαγαζί, εξυπακούεται ότι πρέπει να παραγγείλεις κάτι. Σου προσφέρεται μια υπηρεσία (έστω κι αν αυτή είναι η καρέκλα που κάθεσαι σε έναν όμορφο χώρο) και σε αντάλλαγμα εσύ παραγγέλνεις κάτι να πιεις. Επιπλέον, φέρνει σε δύσκολη θέση τους φίλους της, αλλά και τους σερβιτόρους. Και θα έλεγα Iris ότι είναι free loader ;)
Μα δε γεννάται καν σύγκριση μεταξυ των δύο περιπτώσεων.Καμια σχεση.Αυτο θα μπορουσες να το πεις πχ αν αραζανε σε παγκάκια και πάρκα και η ερωτωσα έλεγε εγω παίρνω κατι απο το περίπτερο και η φίλη μου οχι.Προφανως δε θα ειχε κανενα δικαιωμα να ασχολειται με το αν πινει και με το τι πινει τότε.Εδώ είναι τελειως διαφορετική περίπτωση.Δηλαδη με την ιδια λογικη να μην παραγγέλνει και η κοπέλα της ερώτησης και να κάθονται απλα στο μαγαζι.Εμ δε γίνεται αυτό.Φυσικα δε μιλάμε για μια μεμονωμένη περίπτωση οπου καποιος απο την παρέα δεν έχει χρήματα και εννοείται θα ερθει κι ας μην παραγγείλει ή αν καποιος ερθει για λίγο ή στο τελος της εξοδου.Αλλα εδω μας λεει το κάνει συνέχεια.Ε ειναι τσιπισσα πως να το κάνουμε μια χαρά τα λεει η κοπέλα. Και καλα κανει και νευριάζει αν φαίνεται απο τον τροπο ζωης της οτι δεν εχει ιδιαίτερο οικονομικο προβλημα .
@ NeverlanderΑ γεια σου!! Άμα κολλάω, κολλάω. Με τίποτα δε μου ερχόταν το πραγματικά σωστό. [Το free rider που χρησιμοποίησα παρακάτω ισχύει μεν αλλά βασικά αν είσαι freeloader με δημόσια αγαθάω, όπως τα ΜΜΜ. (https://en.wikipedia.org/wiki/Freeloading)]
Παιδιά δεν είναι απαραιτήτως έτσι όπως τα λέτε. Πηγαίνουν σε ένα μαγαζί οι δύο φίλες και δεν παραγγέλνει τίποτα η μία αλλά μπορεί στην συνέχεια της βραδιάς να πάνε σε άλλο και να παραγγείλει κάτι. Το λέει μέσα στην ερώτηση!Ο λόγος δεν είναι δηλαδή ότι δεν θέλει (για Χ λόγους) να πληρώσει. Κάποτε κι εγώ σκεπτόμουν ότι άπαξ και καθήσω κάπου πρέπει και κάτι να παραγγείλω γιατί δεν είναι σωστό μπλα μπλα μπλα και τύχαινε να μην έχουν τίποτα που να μπορώ να καταναλώσω για Ψ λόγους (υγείας κι όχι βιγκανισμού) και τελικά έπαιρνα κάτι αναγκαστικά χαλώντας την διάθεσή μου και έκανα και κακό στην υγεία μου και στο πορτοφόλι μου αφού τελικώς το άφηνα στη μέση. Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι φτάνει. Εφόσον υπάρχει μια μεγαλύτερη παρέα κι η πρόσκληση για το συγκεκριμένο ΔΕΝ έγινε από μένα ας πάρουν αυτό που θέλουν οι υπόλοιποι κι αν δεν θέλω κάτι δεν θα πάρω τίποτα. Δεν είναι υποχρεωτικό. Ας υπολογίσουν το κουβέρ μου κι ευχαρίστως να το πληρώσω. Καμμία αντίρρηση.Όσο για τα γκαρσόνια που αργούν να πάρουν παραγγελία δεν έχω πλέον την υπομονή να κάτσω να περιμένω με τις ώρες. (έχοντας παιδάκια που γκριανιάζουν επειδή αδυνατούν να συγκρατήσουν την πείνα ή την δίψα τους όπως ένας μεγάλος είναι μεγάλο μάθημα). Σηκώνομαι και φεύγω. Αν θέλει ας προσλάβει ο μαγαζάτορας περισσότερο κόσμο κι ας μην ξεπατώνει ένα σερβιτόρο για σαράντα τραπέζια! Αν δεν "βγαίνει" οικονομικά έτσι ας μην ψηφίζει όπως ψήφιζε μέχρι τώρα. Εγώ δεν του φταίω.
Πιστεύω υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις. Η #4 απλώς καταλανώνει κάτι διαφορετικό από την παρέα της. Δεν τους εμποδίζει ή επιβαρύνει κάπως.Ούτε η #7 τους επιβαρύνει, θα μου πεις. Για να σκεφτούμε όμως λίγο: Το ποτό κι ο καφές γιατί είναι τόσο πιο ακριβά σε ένα μαγαζί από το να το πιεις σπίτι σου; Γιατί πληρώνεις λίγα για τα υλικά, και περισσότερα για το νοίκι του μαγαζιού, τους μισθούς του προσωπικού, τη συντήρηση του χώρου. Για να μπορεί να υπάρχει δηλαδή αυτός ο χώρος, όπου απολαμβάνεις άνεση, εξυπηρέτηση, μουσική, θέα, συν τη διευκόλυνση να συναντάς παρέα χωρίς να επιβαρύνεται το σπίτι κάποιου. Όλα αυτά κοστίζουν. Η κοπέλα δεν καταναλώνει αλλά απολαμβάνει συστηματικά όλες τις υπηρεσίες, δωρεάν. Επίσης ναι, όταν έχεις τακτ νιώθεις άσχημα για λογαριασμό των άλλων όταν νιώθεις ότι πιάνετε χώρο που τον έχετε... μισοπληρώσει. Προσωπικά νιώθω άσχημα να επιβαρύνω, όπως θα ένιωθα άσχημα αν κάποιος από την παρέα μου φερόταν άσχημα στο προσωπικό ή προκαλούσε βλάβες στο μαγαζί.Και, επαναλαμβάνω, για μια στο τόσο (που πέρασες για λίγο, που έχεις το στομάχι σου, που είσαι στριμωγμένος οικονομικά) εννοείται ότι δεν είναι τίποτα. Ως συστηματική συμπεριφορά (και μάλιστα όταν ξέρεις ότι ο άλλος δεν πένεται) και ενοχλητικό είναι, και κάτι μαρτυρά για τον άλλον.Έχει κάτι το παρασιτικό. Αν υπάρχει εξάλλου κάποιο οικονομικό θέμα, ας τους προτείνει εξ αρχής να συναντιούνται σε πολύ οικονομικά μέρη, ή σε σπίτι.
Συμφωνώ α π ό λ υ τ α μαζί σου Iris! Δε μπορούμε να αντιμετωπιζουμε τα καθίσματα των… μπαρακίων ως παγκάκια. Στα fast food OK, γιατι είναι fast. Είμαστε τρεις, πεινάει ο ένας, τρώει, σε ένα τεταρτακι έχουμε φύγει. Στο μπαράκι όμως ή στον καφέ ή στην ταβέρνα … που πάμε να χαλαρωσουμε και καθόμαστε κάνα δίωρο…. Ε δε μπορούμε να καθόμαστε και να κοιτιόμαστε .Και συστηματικά! Άσε που σε 2 άτομα μόνο… Ε “χτυπάει” κάπως. Κι εμένα μου χει τύχει να πάω σε μπαράκι και να μη θέλω τίποτα. Ε παίρνω μια σόδα με 2,5 ευρώ. Νερό με μπουρμπουλήθρες είναι. Όσο να’ναι εύκολα καταναλωνεται. Αν δε θες να ξοδέψεις απλά δε βγαίνεις σε μπαράκι. Τα παγκάκια μια χαρά βολικά είναι για το καλοκαίρι. Αν πάλι πρέπει να ακολουθήσεις την παρέα “για να μην την χαλάσεις” μπορείς να παραγγειλεις κάτι οικονομικό. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που σιχαινονται πολύ (μου χει τύχει με μια πρώην φίλη που όπου πηγαίναμε κοιτούσε εξονυχιστικα όλα τα ποτήρια μπας και υπάρχει λεκες. Υπήρχε δεν υπήρχε, με το ζόρι έπινε 2 γουλιες και το άφηνε. Μέχρι και στο σπίτι μου έφτιαχνε μόνη της τον καφέ της αφού μπανιζε πρώτα όλα τα κουζινικά μην τυχόν και βρει μισό στίγμα και πάθει κάναν τέτανο.) Η κοπελιά έχει μια λοξα…δεν είναι απλά και μόνο τσιφουτα. Δεν εναρμονιζεται με τις συνθήκες του χώρου στον οποίο βρίσκεται. Και συμφωνώ με το παρασιτικό που λέει η Iris. Όπως επίσης θεωρώ πως η λοξα αυτή δυσκολα να εκδηλώνεται μόνο σε αυτόν τον τομέα. Η κοπέλα που έστειλε το μήνυμα νομίζω αν σκεφτεί καλά σίγουρα θα βρει κι άλλες προβληματικες συμπεριφορές της φίλης της με κοινή αφετηρία.
Ναι, ακριβώς, είναι κι αυτό που είπες femme fatale, έχει σημασία και το μέγεθος της παρέας. Όταν σε "σέρνει" κάπου μια σχετικά μεγάλη παρέα (8-10 άτομα,έστω 6) θα το καταλάβω ενίοτε να μην πάρεις τίποτα, γιατί νιώθεις κι εσύ καταπιεσμένος, μέχρις εκεί την κατανοώ την Κάραβαν (όπως και στο θέμα του κακού σέρβις, που είναι άλλου παπά ευαγγέλιο).Όμως όταν είστε 2-3 μόνο χτυπάει αλλιώς, κι εξάλλου αν είστε τόσοι μπορείς να πεις εξ αρχής ότι δεν θα ήθελες να πάτε κάπου γιατί δεν θες να πάρεις κάτι, ή να προτείνεις ένα μέρος όπου θα σε ικανοποιεί ο κατάλογος. Ειδικά όταν μιλάμε για στενές φίλες (η 7 είπε ότι βγαίνουν πολύ συχνά, άρα δεν είναι τίποτα ξένες).
Εννοείται ότι σε μεγάλη παρέα σναφερομουν στο προσωπικό παράδειγμα. Και όχι συστηματικά αλλά ενιοτε.Άμα βγω με τη φίλη μου θα πάμε κάπου που μπορούμε κι οι δυό να παραγγειλουμε κάτι. Τι νόημα έχει αλλιώς;
Ούτε το freeloader ταιριάζει στην περίπτωση της φίλης της 7. Δεν διάβασα πουθενά ότι παραγγέλνει πίνει,τρώει και περιμένει από/αφήνει την 7 να πληρώσει.
#6 Καταλαβαίνω γιατί σε πείραξε που δεν σου το είπαν. Προφανώς, δεν σου το είπαν επειδή ήξεραν πως θα σε πείραζε το ότι το έκαναν. Δεν καταλαβαίνω γιατί σε πείραξε το ότι το έκαναν. Γενικώς -το έχουμε ξανασυζητήσει στη στήλη- αυτό που έχουν οι άνθρωποι με τους φίλους και τ'αδέλφια τους και την πιθανότητα ερωτικής συναλλαγής μεταξύ των δυο "ομάδων" δεν θα το καταλάβω ποτέ. Είμαι στόκος;
Είμαι και γω στόκος. Εμένα ως και θετική μου φαίνεται η ερωτική συναλλαγή των δύο ομάδων. Θα χαιρόμουν αν ο αδερφός μου ήταν με κάποια που ξέρω ως καλό άνθρωπο που εκτιμώ. Τι πειράζει να ναι φίλη μου; Άσε που συνήθως υπάρχει μια διακριτικότητα από τις δύο πλευρές να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τον ενδιάμεσο. Δε βλέπω πουθενά πρόβλημα.
#4 Σιχαίνομαι το αλκοολ. Με πάθος. Σιχαινομαι τη μπίρα το κρασι το ούζο όλα. Δεν έχω αγγίξει αλκοολ στη ζωή μου. Σοβαρά μιλάω. Προσπαθησα την εποχή που ήταν "μαγκια" να πίνεις και μου γυριζανε τα αντερα ακόμα και με την μυρωδιά. Δεν μ αρέσει ούτε λιγο κονιακ στο τσάι, ούτε το σπιτικό λικέρ (μπλιαχ). Όταν αρρώστησα έκοψα ακόμα και ένα μαρτίνι (δηλαδη γλυκο νερο) που έπινα μια φορά στα δύο χρόνια σε κανέναν γάμο. Ακριβώς επειδή και εγω παιρνω δυνατά φάρμακα και δεν θελω να βάζω έξτρα βάρος στο συκώτι μου. Φυσικά και άρχισαν τα "τι θα πάθεις αν..." "μην είσαι ξενέρωτη" " μα πως περνάς καλά κλπ..." Η καλύτερη απάντηση είναι της Α-μπα. "Γιατί έτσι" και συμπληρώνω "Να-μην-σε-νοιαζει" "Σκασίλα μου" "δεν είναι δική σου δουλειά". Στους ξένους δε που κάνουν τέτοια σχόλια "Μα δεν θα πιεις κάτι;" "Πίνω...τζιτζιμπίρα" (και εμενα μ αρέσει) "Εννοώ ένα κρασάκι" "όχι η τζιτζιμπίρα είναι αρκετή ευχαριστώ" και τέλος. Σε λίγο καιρό δεν θα σηκώνεται ούτε φρύδι θα σου λένε τι θα πιεις "Πορτοκαλάδα" Θα δινουν παραγγελία και τέλος.
Sorry #4 αλλά οι vegans είναι όντως εκνευριστικοί. Τουλάχιστον όσοι έχω γνωρίσει εγώ (και έχω και έναν στον στενό οικογενειακό κύκλο), δεν χάνουν ευκαιρία να στην πουν για τον τρόπο διατροφής σου και να σου υπενθυμίσουν πόσο σωστά τρέφονταια αυτοί και πόσο χάλια εσύ. Το να βρεθείς σε τραπέζι με vegan είναι από τα πιο εκνευριστικά πράγματα (ψηλά στη λίστα του top5 των εκνευριστικών πραγμάτων)! Και ΟΚ, δεν έχουν το παγκόσμιο δίκιο. Στην τελική live and let live!!Κι εσύ με το ποτό, πολύ σημασία δίνεις. Σιγά. Κάνε ότι θέλεις και μην ακούς.
Κι άλλη μία για όσους ΔΕΝ έχουν παιδιά (κι ούτε έχουν σπουδάσει κάτι σχετικό) αλλά έχουν να σου κάνουν άφθονες υποδείξεις τι ενδεχομένως κάνεις λάθος στην ανατροφή των δικών σου παιδιών. Που μπορεί και να μην τα ξαναδούν και ποτέ.
Σούση αυτό πήγα να πω! :)Μια θέση σε εργασία με συνάδελφο που είναι ΣΟΥΠΕΡ ξερόλας! (Επίσης χάλια).Μια ακόμα θέση στην όπερα όταν δίπλα σου κάθεται ένας που τραγουδάει μέσα στο αυτί σου! (ανρθωπέ μου σκάσε. δεν ήρθα εδώ να ακούσω εσένα!)
Μία θέση για όσους πιστευουν στα ζώδιαΓια τους αντιεμβολιαστεςΓια όσους ξέρουν ΑΚΡΙΒΩΣ τη θεραπεία για την ασθένειά τους γιατί ο μπατζανακης της τριτης ξαδέλφης της περιπτερους εκανε Ρεΐκι/ομοιοπαθητικη/ουροποσια/τουμπες και θεραπευθηκε από τα μπιμπικια.Για όσους φοράνε ΜΟΝΟ ρουχα με βαμβακι μαζεμενο από νεράϊδες στο σεληνόφως του Αυγούστου/πίνουν ΜΟΝΟ βιολογικό καφέ από φάρμες του Fair trade/ τρώνε ΜΟΝΟ βιολογικά μπροκολα ποτισμένα με δάκρυα παρθένας/βλέπουν μονο ανεξαρτητες παραγωγες με διάλογο μιση σελίδα και πλάνα σινεμασκόπ/και διαβάζουν ΜΟΝΟ Βέλτσο και Μουρακαμι (το τερμάτισα ή να συνεχίσω;)
Και ΠΑΡΑΚΑΛΩ μια θέση για όσους ΈΧΟΥΝ παιδιά , ζαλίζουν τον φίλο τους που δεν έχει παιδιά για χίλια δύο πράγματα για την ανατροφή τους, για καισαρικές και φυσιολογικούς τοκετούς, για θηλασμούς και θήλαστρα, για τα πεθερικά που δεν τους βοηθούν, τα πεθερικά που τους βοηθούν αλλά όχι με τους όρους που θέτουν οι γονείς κλπ κλπ, και φτάσει η στιγμή που ο φίλος λέει τη γνώμη του - γιατί για διάλογο μιλάμε- και δεν συμφωνούν με αυτήν , λένε, "δεν έχεις παιδιά και δεν ξέρεις, όταν κάνεις παιδιά θα καταλάβεις"
#4 να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι έχουν μια έκτη αισθηση να καταλαβαίνουν πότε κάποιος ενοχλείται από τα σχόλιά τους και γι' αυτό να επιμένουν περισσότερο και να τον τσιγκλάνε. Εχω την αίσθηση ότι ίσως κατα βάθος δεν έχεις αποδεκτεί/νιώθεις άσχημα που παίρνεις αντικαταθλιπτικά και γι' αυτό "τσιμπάς" περισσότερο στα σχόλια για το αλκοόλ.Αν έπαιρνες αντιβίωση για το δόντι σου και δεν μπορούσες να πιεις πώς θα αντιδρούσες, πώς θα αισθανόσουν; Κάνε μια νοητή άσκηση και θα καταλάβεις τι σου λέω.
Αντενδείκνυται απολύτως το αλκοόλ,χωρίς καμία έκπτωση.Ούτε μία μπυρίτσα ,ούτε ένα κρασάκι, ούτε ένα ουζάκι,ούτε μισή γουλιά. Έχεις πει στον γιατρό σου τι κάνεις; Οι άλλοι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν και να κάνουν ό,τι θέλουν,εσύ οφείλεις να απέχεις. Δεν υποχρεουσαι να αναλύσεις γιατί δεν επιτρέπεται να πιείς.Το δηλωσες άπαξ,οφείλεις εσύ κατ αρχήν να το τηρησεις.Εάν δεν αντιλαμβάνονται ευγενικά,το ξεκοβεις ή τους ξεκόβεις.Είναι θέμα υγείας και όχι ξενερώματος ή διασκέδασης.Σαμποτάρεται η θεραπεία.Αυτό θες κατά βάθος;Να ενημερώσεις τον γιατρό σου οπωσδήποτε.Δεν το πιστεύω ότι για τέτοιο σοβαρό θέμα ανοίγεις διαδικτυακή συζήτηση.